Pacea Marelui Caşcaval

Cititorii constanţi ai acestui blog vor fi remarcat că practic toate postările de aici referitoare la politică şi politicieni au intrat într-o categorie numită “Marea Adunare Naţională a Ipocriţilor”. Aceiaşi cititori vor fi observat că autorul n-a scris practic niciodată în susţinerea vreunui politician sau partid politic din România. Îi cunoaşte prea bine ca să facă asemenea greşeli.

Autorul a zâmbit adesea (amar) citind varii comentatori sau privind anumiţi analişti învârtind măciuci pro sau contra de pe mantinela politicii dâmboviţene. Unii erau mincinoşi pe faţă, atraşi de speranţa unei sinecuri, a unei funcţii mari pentru oameni mici; alţii păreau sinceri în fanatismul lor, fie el pro sau contra. Autorului i-a părut atunci rău pentru dezamăgirile ce urmau să-i ajungă din urmă, la un moment dat.

Cum ar fi acest moment, în care demonii reciproci de ieri se îngeresc acum bălos, înfrăţiţi la pomana guvernării.

Versiunea băştinaşă a Războiului celor două roze a izbucnit în martie 1992, când FSN s-a spart în cioburi de ură, resentimente şi frustrări pre nume FDSN→PDSR→PSD şi PD→PDL. Nimic n-a mai reuşit să apropie schismaticii în următorii 16 ani. Nimic, pentru că le-a lipsit ocazia singurului argument real: Marele Caşcaval.

Acum, Marele Caşcaval a devenit subit accesibil. E un moment rar, dar politicienii nu-l vor scăpa. Nici n-au cum. Precum şobolanii, îşi pierd raţiunea, îi apucă tremuriciul la aşa parfum. Sunt programaţi genetic să sară pe pradă. Urmează clefăieli, molfăiri şi plescăituri extatice, mârâieli la vedere în pandant cu bătăi reciproce pe burtă în culise, poate chiar şi uşoare indigestii judiciare, dar merită. Aşa ocazie nu mai pupă.

Vom auzi mâine, poimâine şi încă vreo două luni de-acum încolo declamări sforăitoare despre “interesul naţional”, despre “unirea în faţa crizei”, despre “să vorbim de lucrurile care ne apropie”. Vom vedea şi vom citi din nou comentatori şi analişti justificând trădări şi prieteşuguri, în ciuda oricărei logici pertinente, în dispreţul bunului simţ. “N-am avut încotro” şi “trebuie să salvăm ţărişoara” vor fi, pariez, cele mai comune scuze, dar nu exclud demonstraţii savante, intelectualiste, menite să ia ochii prostimii cu ciorchini de zdrăngăneli retorice.

Împrietenirea asta peste noapte pute de-ţi mută nasul din loc.

14 comentarii Adaugă comentariu

 1. Vin vremuri de-a trânta pentru presă.

  Thumb up 0
 2. In loc de “Marele Cascaval” poti sa-l numesti oportunitate. PSD e teoretic stanga romaneasca, iar PNL e dreapta.

  PD-L e un fel de struto-camila fara directie clara levitand intre cele doua (a nu fi confundata cu centrul). Pe de o parte ei sunt PD (adicatelea fosti socialisti) pe de alta parte si-au adaugat L (de la liberal) care i-ar face mai de dreapta. Probabil nici ei nu stiu prea bine ce sunt sau sunt atat de eterogeni incat isi inchipuie ca pot fi amandoua. Si, depinzand de cum bate vantu’ aleg parteneriatul convenabil.

  Din pacate la fel de confuz e si electoratul roman (35% din el care s-a “deranjat” sa vina la vot) care ii alege.

  Thumb up 0
 3. Se simte putoarea în toată ţară, te asigur de aici de unde se agaţă harta în cui :D
  Va fi foarte, foarte funny. Deocamdată, ştim că mai au ce fura (a făcut calculul Academia Caţavencu), apoi, fiind mai mulţi la caşcaval şi din tabere atât de opuse, se vor da în gât inevitabil, mai devreme sau mai târziu. Presa va afla şi va avea ce scrie :D Cam asta ar fi singura veste bună ce o văd acum. Altfel, nici nu ştiu care variantă ar fi fost mai puţin nocivă pentru ţară.

  Thumb up 0
 4. Şi votul rămâne cumva în urmă, ca un lucru îndeplinit cum trebuie, aşa cum te bărbiereşti când eşti invitat la o onomastică. Un gest care rămâne în istoria fiecăruia ca o târguială la piaţă. Necesar, câteodată o glumă, alteori un prilej de harţă, dar cu acelaşi efect asupra cămării. Niciodată nu am plecat de la premisa că toţi sunt corupţi, dezinteresaţi sau nepregătiţi (nedoriţi şi neşcoliţi) să conducă. Dar niciodată nu am văzut o mai mare bătaie de joc. Politica este un business. Cerere şi ofertă. Ne dau ce vrem, le dăm ce vor. Cum să intru în magazin de carne dacă sunt vegetarian? Cum să îmi cumpăr clăpari cu 3 numere mai mici? Doar sperând că într-o zi îmi vor veni? Nu e un îndemn la absenteism, e o declaraţie de furie.

  Thumb up 0
 5. Declamarile sforaitoare au si inceput, Vlad: “compromisul rezonabil” al lui Boc a inceput sa fie dublat de citeva teorii lansate fix de aia care pina acum 6 zile faceau spume la gura impotriva iminentilor parteneri de miine: a. tara trebuie guvernata de cineva, oricine, cit mai repede, ca da criza peste noi; b. daca aritmetica votului asta a dat, cei doi cistigatori trebuie sa-si imparta cumva podiumul, ce sa facem; c. de vina e PNL, ca a facut fite si a fortat PD-L sa faca tradarea si d. raul cel mai mic, adica bine ca a facut PD-L tradarea pina s-o faca PNL, care avea de gind etc.

  Mai sper doar ca Basescu si PD-L vor inventa pretexte de ultima ora (necesitatea prezentei UDMR, cine stie ce alte chichite legate de criza) si vor lansa totusi un guvern minoritar. Desi incep sa ma indoiesc tot mai mult, dupa ce am auzit discursul lui Boc despre “imbinarea politicilor de dreapta cu cele de stinga”. Lame, lame lame & shame, shame, shame !

  Thumb up 0
 6. Bunul meu coleg Răzvan Mitroi mi-a adus aminte zilele trecute că din 2000 încoace n-am avut decât guverne minoritare care au condus bine mersi. Asta ca să răspund celor care vor zice “şi cum voiai să se facă guvernul, amice?”

  Thumb up 0
 7. Vlad, vezi ca a intrat nitel spam mai sus :)

  Legat de tema postului, e clar ca ne putem astepta la o dezlantuire de ilegalitati dupa instalarea noului guvern. Motivul e simplu. Suntem intr-o criza economica majora, care se va acutiza in 2009. Prin urmare, orice guvern si oricare guvernanti sunt condamnati la a-si ruina cariera politica in fata acestei situatii, deci risca in mod serios sa nu mai fie alesi pe viitor. Motiv pentru care, fireste, vor incerca sa pape cat mai mult din ceea ce tu numesti Marele Cascaval, intr-un timp cat mai scurt…

  Thumb up 0
 8. Excepţional. Este de departe cel mai bun articol pe care l-am citit pe tema asta. Felicitări.

  Thumb up 0
 9. Bine scris !

  Thumb up 0
 10. @Vlad: Hai ca te pricepi la politica.

  @Alexandru Petria: O sa ajunga ca-n Rusia.

  Thumb up 0
 11. Marelui Autor, la persoana a III-a cu MAJUSCULA biblica (El, Lui, L)!
  Vezi ca vanitatea e cel mai mare pacat, da?!

  Merita retinuta ideea cu programarea genetica. Eu cred ca e inspirata din filmul Matrix 1 (scena de final cu Arhitectu). In fond Zionul era un cuib de soboloani programati genetic sa fie liberi.

  Thumb up 0
 12. Ca tot vorbeai de guverne minoritare, spune te rog si care erau procentele de sustinere in parlament ale respectivelor guverne! Cat despre “au condus bine mersi”, adu-ti aminte de cat de bine mersi a condus ultimul guvern, santajat (mai degraba decat “sprijinit” – desi poate chiar le-a placut ) din umbra…

  Pana acum exista o polarizare de fatada si toti se intelegeau intre ei. Acum, cand toti se inteleg intre ei pe fata brusc apare o problema morala. Macar sa scapam de influenta unora ca Nea Nelu sau Patriciu care s-au pronuntat impotriva unei aliante cu PDL.

  Thumb up 0
 13. @nashu_mare: “santajat”?????? Singura lor grija a fost sa-si asigure bunastarea personala. Iar pe langa ei, gashkuletze de sicofanti. Nu-i vorba, ca si celelalte guverne, indiferent de partid si “doctrina”, au facut la fel.
  Si, cu siguranta, vor face la fel si cele care vor urma inca o generatie de acum incolo. Asa au fost crescuti si asa cresc si actuala generatie (vezi cazurile Adomnitei si papagalul ala de la Justitie, na ca-mi scapa numele).
  Un guvern bun este un guvern RESPONSABIL, indiferent de culoarea politica, daca nu din moralitate, macar de frica. Arata-mi si mie un guvernant care a platit pana acum pentru ceea ce a facut. Nici macar aia “superpenali” n-au facut-o.

  Thumb up 0
 14. Pai cred, dupa cum scrie in paranteza, ca de fapt le-a placut dar oricum nu prea aveau alta varianta.

  PS: Chiuariu, dar nu e raspunsul la ultima intrebare.

  Thumb up 0