Iată evoluția (Mini-USB în stânga, Micro-USB în dreapta):
Acest nou conector e atât de bun încât, în octombrie 2009, micro-USB este adoptat ca „Soluție de încărcare universală” de către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU). În decembrie 2010, în Europa, micro-USB devine sursa de alimentare externă comună (EPS) definită pentru utilizare cu smartphone-urile vândute în UE, iar 14 dintre cei mai mari producători de telefoane mobile din lume semnează un memorandum al UE pe acest subiect.
Una dintre excepțiile notabile rămâne Apple, care continuă să-și producă propriul sistem de conectare/încărcare, cu un conector cu 30 de pini.
Însă, pentru a reduce risipa și a reduce costurile inutile pentru cetățenii UE, la finalul anului 2010 Parlamentul European decide, în urma unui vot istoric, ca modelul de conector Micro-USB să devină, în cel mult doi ani, încărcătorul standard pentru smartphone-uri, tablete, tastaturi, camere digitale, căști, console și boxe portabile, laptopuri – în general, pentru orice dispozitiv electronic ce necesită încărcare a acumulatorului și transfer de date. Firmele care nu se conformează nu vor mai putea vinde pe piața UE.
Ok – dacă vi se pare ceva ciudat în „știrea”, de mai sus, nu greșiți: totul e corect până la ultimul paragraf, inventat în întregime. Parlamentul European NU a impus conectorul Micro-USB ca standard în UE, în 2010, și NU a obligat firmele producătoare de dispozitive electronice să-l folosească sau, în caz contrar, să nu mai vândă în spațiul comunitar.
Deși ar fi putut s-o facă, nu? Doar noul standard – în 2010 – era atât de bun!
Nu-i nimic, a făcut-o acum, în 2022, cu un alt standard, USB-C. Așa arată:
Poate ați văzut anunțul – potrivit directivei propuse de Comisia Europeană și votată ieri de Parlamentul European (602 voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri) „până la sfârșitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele și camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. Începând cu primăvara anului 2026, obligația se va extinde la laptopuri.”
De ce? Păi, pentru a reduce risipa și a reduce costurile inutile pentru cetățenii UE.
Practic, două instituții birocratice, adică Comisia Europeană și Parlamentul European, au decis, prin vot politic, că industria electronicelor a atins acum maximul de dezvoltare tehnologică cu încărcătoarele USB-C și, ca atare, au impus folosirea de către toate companiile a acestui standard.
Asta s-a-ntâmplat pentru că, nu-mi dau seama de ce, nici Comisia și nici Parlamentul n-au decis acum un deceniu, prin vot politic, că standardul Micro-USB era maximul de dezvoltare tehnologică și că nu mai era cazul de inovații. Că dacă votau atunci, acum aveam, toți, încărcătoare Micro-USB.
Culmea, raportorul PE, Alex Agius Saliba (S&D, Malta), a declarat: „Încărcătorul comun va deveni, în sfârșit, o realitate în Europa. Am așteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare.” (sursa)
Păi, nea Agius, în ultimii 10 ani, cât ai așteptat matale „adoptarea acestor norme”, industria a evoluat de la USB 2.0 la USB4, cu conectori diferiți care au permis creșterea vitezei d etransfer de date de la 480 Mb/s la 40 GB/s. Nu ți se aprinde chiar niciun beculeț?
Sincer, eu nu reușesc să înțeleg care e procesul logic de gândire prin care niște politicieni s-au uitat la evoluția conectorilor tip USB și au decis, în anul de grație 2022, că gata, asta e, s-a ajuns la perfecțiune cu USB-C și toată lumea numa’ p-ăsta să-l folosească.
Prin decizia lor politică, parlamentarii europeni descurajează inovația în Uniunea Europeană. Firește că vor apărea noi încărcătoare și noi tipuri de conectoare, doar că cercetările și testele pe scară largă nu vor fi făcute în UE, ci în SUA, China, și probabil alte țări în care politicienii înțeleg, totuși, că nu se pricep chiar la toate.
Să nu fiu greșit înțeles: nu sunt anti-UE, dimpotrivă, și nu am niciun parti-pris cu Apple, chiar dacă folosesc produsele lor (de altfel, laptopul are conectori USB-C, nicio problemă aici; mi-e perfect indiferent ce conectori vor folosi echipamentele mele în următorii ani). E doar o chestiune de principiu, sper că e clar. Adică, uite câte tipuri de conectori USB au tot fost lansate, testate, perfecționate, abandonate și utilizate în ultimii 26 de ani:
Deci cum știu funcționarii/parlamentarii europeni că USB-C este ZĂ SHIET și după el nu mai avem nevoie de nimic mai bun?
33 comentarii Adaugă comentariu
Neata,
Eu sunt de acord cu decizia UE. Aici nu este despre dezvoltarea tehnologiei si este mai multe despre asa zisele tehnologii proprietare din care firme ca Apple scot o gramada de bani si le impun cu forta clientilor lor. Exemplu incarcatoarele Apple care se potrivesc doar telefoanelor lor.
Este mult mai rational ca toate telefoanele sa aiba acelasi port de incarcare, cum toate telefonele au acelasi slot SD de exemplu.
Inovatie si cercetare se poate face bine mersi in laboratoarele Apple, Samsung sau mai stiu eu cine. Daca o sa se gaseasca o metoda mai buna de transfer, o prezentam comisiilor cu toate avantajele care vine si bineinteles putem decide ca din anul 2030 toate porturile vor fi pe noul usb type x.
Decizia asta nu inseamna ca o sa ne prinda 2100 cu incarcatoare Type C.
Ba evident ca e o masura care afecteaza inovatia. Ce interes mai are o companie europeana sa dezvolte o tehnologie noua in Europa daca nu poate vinde pe piata europeana fara “prezentarea avantajelor in comisiile parlamentare”?
Si, tot insist, nu e vorba de Apple, e o chestiune de principiu aici, o decizie politica in domeniul inovatiei tehnologice – dar, ca tot revine treaba cu Apple, ok, sa zicem ca asa e, dar ti se pare normal ca PE sa adopte o regula la nivelul Uniunii indreptata impotriva unei companii anume? Nu forteaza nimeni clientii Apple sa devina clienti Apple, si nici nu stiu sa se fi plans vreunul de conectorii Lightning – dar, inca o data, nu de compania asta e vorba, ca reglementarea PE impune TUTUROR un anumit conector… care e doar un moment intr-o evolutie continua.
Nu impiedica nimeni pe Apple sau pe altcineva sa puna, pe langa USB-C, un port proprietar cu caracteristici superioare. Cum ar fi fost ca fiecare producator sa aiba stecher diferit pentru 220V? Ca si acolo sunt plusuri si minusuri pentru fiecare tip de conector…
Ei, care or fi alea?
Eu o privesc mai mult ca pe o decizie care duce la o anumita standardizare in domeniul incarcarii telefoanelor mobile.
Nu cred ca afecteaza inovatia pentru ca, sa fim sinceri, marea majoritate folosesc acel port strict pentru incarcare. Nu mai transfera nimeni cantitati mari de date spre si dinspre terminalul mobil via port USB.
Deci este o masura de standardizare a formatului de incarcare. E absurd sa am acasa 5 modele de incarcatoare si tot atatea cabluri. Daca acum 4 ani aveam micro usb, inainte de asta mini, si acum type C sau lightning.
Tot la 5 ani de zile cream munti de plastic inutil. Standardizarea este o solutie pentru asta.
Ca topic viitor, ar trebui sa se intample acelasi lucru si in cazul incarcarii automobilelor electrice. Nu sa umbli cu adaptoare dupa tine peste tot.
Ok, păi atunci propun să decidă guvernul care să fie standardele obligatorii, ca să nu mai avem multe cabluri.
De ce n-or fi făcut asta acum 10 ani? Și atunci erau multe tipuri de conectori. Ce, Micro-USB nu era bun? Serios întreb.
Am o intrebare pentru tine, @Florin: in cat timp ti se incarca tie telefonul? 10, 30, 60 de minute? Ce ai zice daca maine, Apple sau alta companie (Samsung, Google etc.) ar patenta o tehnologie care ti-ar putea incarca telefonul in, sa zicem, 20 de secunde? Cum ar putea acea companie decide sa investeasca intr-o astfel de tehnologie stiind ca, la nivel UE, ei vor fi obligati fie sa nu o poata implementa, fie sa o faca disponibila si concurentilor (pierzand astfel orice avantaj competitiv tehnologic)?
O implementeaza in SUA, dupa care asteapta sa verifice politicienii din Parlamentul European care e treaba.
@Octav
Cum spune Plain Sight mai jos „Orice dispozitiv trebuie să prezinte un port USB-C” nu limitează cu nimic evoluția tehnologică.
In varianta prezentata de tine, daca o companie inventeaza o mufa noua care este semnificativ mai buna decat cea standard impusa, ei pot sa o adauge in aparatele vandute de ei, acestea capatand astfel un avantaj comercial. Dar daca ai noul aparat si nu (mai) ai noul incarcator, poti sa il folosesti pe cel standard – performanta mai scazuta este de preferat lui „nu pot folosi”.
Ei, cum s-o adauge, vorbesti serios? Ia desfa tu un smartphone/o tableta, sa vezi cat loc e. Doamne, daca va citesc inginerii… :)))
Câteva păreri/clarificări strict din punct de vedere tehnic.
1. Portul USB-C, care de fapt se referă strict la interfața mecanică, este un standard gândit de-a lungul a mai mulți ani și este o implementare elegantă și de durată. Partea tată (adică ce e pe cablu) e rezistentă, fiabilă, ușor de folosit și versatilă. Practic o soluție aproape perfectă pentru o problemă cotidiană.
Dacă e să-l comparăm cu alte standarde, reușește să depășească cam tot. De exemplu portul micro-USB e total arhaic: nu e reversibil, se poate deteriora ușor (am avut cabluri cărora le-au căzut „dinții” de susținere), nu suportă protocoale moderne (imaginează-ți să ai un micro-USB pentru încărcare și altceva pentru date), are rezistență mecanică mică, etc. Variantele B sau altele nici măcar nu încap în majoritatea echipamentelor.
2. Portul USB-C poate combina pe lângă partea de încărcare și alte funcționalități: transfer de date de la viteze USB 2 la 4, Thunderbolt, HDMI, Display Port, încărcare bidirecțională, USB OTG. De exemplu un telefon sau un laptop/tabletă cu USB-C poate fi conectat la un hub USB care să îi ofere suplimentar un port HDMI, vreo câteva porturi USB A sau C, rețea. Practic poți transforma un telefon într-un mini PC.
3. Portul USB-C e doar un pas. Probabil în următorii ani vom trece la încărcare fără fire convenabilă (ce avem acum cam e o glumă) și vom renunța la conexiuni electro-mecanice.
4. Din moment ce oricum majoritatea telefoanelor oricum au deja USB-C (cu excepția merelor și a Androbitociclor foarte ieftini), eu tind să cred că directiva e îndreptată spre celelalte produse de tot felul. Știi ce convenabil e să ai o stație de lipit circuite pe USB-C și să meargă cu același încărcător de 65W care îmi încarcă laptop-ul, toate telefoanele din casă
Mi se pare o masura foarte buna, asa cum zice @Daniel E., usb-c a ajuns la punctul in care practic suporta orice in materie de transfer date. Exemplu, daca in urma cu 2-3 ani aveam la serviciu docking-uri mari, cu mufe speciale si laptopuri si „mai” speciale, in prezent e o simpla cutiuta + un cablu usb-c care suporta TOT, adica doua monitoare, incarcare laptop, casti, tastaura, mouse, token-uri, stick USB, alte casti usb..
Bagi o mufa mica si gata.
Pe de alta parte, lighting-ul, pe langa faptul ca e trabant pe langa ferrari in materie de viteza comparat cu usbgc, mi se pare mai slab calitativ. Am doua iphoane la care am luat deja 3 cabluri deoarece incepusera sa nu mai faca contact bine. Pe ultimul am dat in jur de 80 de lei, am incarcat de 20 de ori si deja nu mai merge decat pe o parte. In schimb usb-c pare foarte solid, incarc cu un singur cablu 3 telefoane de mai bine de 2 ani si nu sunt probleme. Pana acum nu am inca un cablu usb-c defect.
Micro usb in schimb.. O galeata de defecte, xlar conectorul e problema.
Eu cred că este o inițiativă extraordinară și chiar IMPULSIONEAZĂ inovația!
Este un șut în fund pentru fiecare producător de gadget-uri să sporească eforturile și să urgenteze tranziția către wireless (încărcare + transfer de date). Producătorii își vor da seama că e mult mai constructiv și mai eficient să migreze la wireless decît să schimbe standardul o dată la „ț” ani și să treacă, din nou, prin procesul de omologare.
Iar atunci cînd Apple + Sony + Huawei + LG + Samsung + Asus + cine-mai-vreți se vor canaliza în aceeași direcție – cu abordări diferite, bine’nțeles – în mod sigur rezultatele vor fi mai mult decât îmbucurătoare pentru consumatorul final!
Nici eu nu sunt de parere ca se blocheaza progresul tehnologic. Portul USB-C poate primi in continuare imbunatatiri substantiale, iar parametrii tehnici pot fi actualizati de la o versiune la alta. Daca USB-A, si aici ma refer la mufa aceea cu 4 pini pe care o roteai de 10 ori pentru ca nu o nimereai in spatele unitatii centrale a computerului, a fost actualizat timp de 18 ani si inca se foloseste pe scara larga dupa peste 25 ani, in ciuda functionalitatii mult mai reduse, nu putem considera ca si USB -C, care are o functionalitate mult sporita si scalabila (gratie celor 24 pini din mufa), poate avea o viata de cel putin inca 20 de ani? USB e o tehnologie matura, dezvoltata in multi ani si care a fost gandita special pentru dezvoltare de durata pe aceeasi plarforma. Totodata, o Directiva Europeana nu are caracter de obligativitate in niciunul din statele UE, acestea modificand-si legislatia nationala pentru a fi in acord cu directiva, sau nu (cum de multe ori se intampla pe la noi). Obligativitate au doar Regulamentele Europene. Suplimentar, in acesta directiva se mentioneaza si directia de dezvoltare pe care UE doreste sa o promoveze, si anume dezvoltarea de tehnologii wireless atat pentru incarcare, cat si pentru transfer de date. Vor mai exista si dispozitive cu alte tipuri de conectori, iar daca acestia vor deveni atat de performanti incat sa poata inlocui USB-C, probabil ca presiunea consumatorilor va duce la schibarea legislatiei. In concluzie, exista posibilitati de dezvoltare atat pe USB-C cat si pe Wireless si cred ca, daca la nivel mondial va aparea ceva mai bun, Europa a adopta un nou standard la momentul potrivit. Nu am argumentat aici motivele pentru care s-a ales aceasta solutie sau daca este cea mai buna ci doar problema dezvoltarii ei viitoare. PS. Micro USB nu era nici pe departe o solutie la fel de fiabila, iar la aparitia ei USB-C era deja in dezvoltare.
Vlad cand calatoresti in afara Europei ai nevoie de adaptor la priza – in UK unul, in SUA altul, in Africa de Sud altul si … inca cateva standarde prin toata lumea … Dar daca aveai diversitatea asta de mufe la toate aparatele de acasa – la frigiderul Artic unul, la aspiratorul Philips altul, la fierul de calcat Siemens altul, etc… ? Nu ca nu suna bine si parca e mai bine ca toate sunt shoko sau cu cei 2 pini la distanta standard?
Sunt de acord ca poate ingradeste putin inovatia, dar vorbim de mufa de incarcare, nu de transfer de date… adica aproape de mecanica versus electronica.
De pilda in domeniu auto producatorii au inteles ca daca vin fiecare cu adaptorul lor nu vor face decat sa le faca viata grea spre imposibila clientilor si s-au inteles asupra standardelor pt incarcarea masinilor electrice de aproape 10 ani. Acum ai aceleasi standarde pe la toti (unul pt acasa, unul pt incarcare rapida AC, unul pt incarcare rapida DC) … si nici unul nu s-a plans ca nu mai poate inova… ba sincer sa fim inginerii lor se ocupa de inovat altceva acum, nu sa reinventeze mufe.
Din ce vad eu, viitorul pt dispozitivele mobile este wireless – atat incarcare, cat si transfer de date.
Singurul dubiu pe care-l am este la incarcarea laptopurilor, pentru ca USB-C nu stiu daca poate sustine un laptop de gamming sau de design.
Decizia asta pare profund aberanta la prima vedere si pare ca ar limita inovatia. Insa in realitate eu o vad ca pe o standardizare mai precisa a lucrurilor. Cum avem si in zona retelelor wi-fi mai multe standarde(wifi6 de exemplu) sau in zona retelelor de telefonie mobila 5G, mi se pare oarecum normal sa inchidem aceasta discutie cretina despre incarcatoare. Si am ajuns aici pentru ca nu toate companiile au vrut sa accepte aceasta standardizare care ar diminua din profituri. Aici din pacate exemplul Apple este cel mai elocvent deoarece orice accesoriu Apple costa destul de mult si mai nou trebuie sa fie dintr-un incarcator Apple pentru a incarca un Ipad cu USB-C de exemplu. In acelasi timp pot da exemplu si producatorului de ceasuri Garmin unde orice model de ceas are un incarcator special, care costa in jur de 25-30 de dolari.
Si bine exemplul asta de crearea de noi standarde, doar pentru a tine clientul captiv in acel ecosistem pot da si din alte domenii nu numai zona asta mobila. Iar asta nu mai mi se pare inovatie ci pur simplu o companie prea lacoma.
Desigur reglementarea nu face altceva decât să păstreze temporar un standard pentru compatibilitatea cu dispozitivele deja existente.
Cu siguranță este o reglementare orientată spre evitarea risipei și pe menținerea interoperabilității dispozitivelor.
Multe lucruri pot fi criticate, dar ca să ajungem la afirmația că o asemenea reglementare vizează/frizează stoparea evoluției tehnologice presupune o deturnare serioasă a rațiunii comune.
Este foarte simplu!
„Orice dispozitiv trebuie să prezinte un port USB-C” nu limitează cu nimic evoluția tehnologică.
Foarte bună ideea 😬
La fel ar trebui sa procedeze si la cablurile de încărcare auto electrice. Deja am început sa vad multe stații cu 3 “pistoale” de încărcare.
Standardizarea colectorului de încărcare nu îi împiedică cu nimic să dezvolte produsul. Din contra, generând un standard “open”, poate vor colabora cu toții pentru soluții optime.
Eu eram de acord si cu standardizarea bateriilor de automobil, ca forma evident, si la o statie (ca la o benzinarie) sa existe déja încarcate de 3-4 tpuri (75kW, 120 kW …). Te garezi într-un loc special, platesti si alegi puterea necesara, o instalatie robotizata schimba, asigura si verifica bateria, si toate astea în 7-10 minute.
@Aad: într-adevăr, o companie a venit cu acest concept încă din 2007-2008 (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Better_Place_(company)), urmând ca Renault să implementeze ideea. Din păcate și-au dat seama ca nu va fi ușor sa convingi nume mari din industria auto sa adopte același format.
Salut Vlad,
ai citit si argumentele deciziei? [0]
Plus, ce vad eu in poza de mai sus e ca de 20 de ani conectorul USB-C a ramas la fel si nu au fost necesare modificari pentru a urca viteza de transfer de la 480Mbps la 40 de Gbps.
Reglementari de genul sunt in toate domeniile. De ce nu sunt lasate companiile medicale sa experimenteze cu clonarea umana cum vor ele? De ce nu pot pune pe piata ce medicamente vor ele? Sigur, sunt comparatii exagerate, dar e vorba de principiu.
[0] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_3524
@G: doar o clarificare referitoare la viteza de transfer a datelor. Forma conectorului are o importanță ceva mai redusă în felul în care a evoluat vitezei de transfer a datelor, pentru distanțe foarte scurte. Au suferit modificări din alte motive ce țin mai mult de mecanică/design, implicit deținere de patente.
De multe ori au fost nevoiți sa schimbe forma conectorului, pentru a indica o lipsă de compatibilitate cu modelele mai vechi (dpdv al semnalelor electrice si al protocolului de transmisie/recepție a datelor).
Standardizarea conectorului de încărcare este binevenită. Cum avem si la becuri, filet sau baioneta, șamd.
La fel de bine cum este standardizat diametrul țevii pistolului de alimentare cu benzina sau a celui de motorina. Ar putea BMW sa se plângă deoarece diametrul standard le impune lor constrângeri de design si nu pot amplasa rezervorul nu știu unde.
Nu – comparatia cu pompa de benzina nu tine, ca nu ai propria ta pompa in toate statiile de alimentare.
Dar, daca vrei putem face aceasta asociere: e ca si cum ai vrea sa ai propriul tau model de cauciucuri pe masina, in loc sa fie toate de aceeasi dimensiune. Ce economii s-ar face, nu? :)))
@Vlad: ok, sa admitem, exista plusuri si minusuri, deși la asemănarea cu pompa de benzina aș mai dezbate în continuare. La fel si exemplificarea ta cu pneurile…da, sunt diferite, însă “conectorul” (i.e. țeava aceea mică prin care le umfli) este standard 😎
Dpdv tehnic, susțin standardizarea conectorului. Diverși producători pot colabora pentru îmbunătățirea designului, standardul sa fie coordonat de către un consorțiu, licența de tip “open”.
Cred ca este vorba doar de forma si nu de fondul problemei. Chiar este posibil ca forma conectorului sa influenteze performantele device-ului? Adica nu poate fi dezvoltata performanta tehnica pastrând forma? Simplificând un pic (prea mult), standardizari au fost si la casete audio, CD (sau multe dispozitive mecanice) si care nu aveau deloc aceleasi performante. Si daca o fi treaba prea dificila, vor face o modificare a standardului peste 10-15 ani, nu?
Tehnologia nu se opreste la o interfata.
Pai, mai Vlad, e ca si cum ai spune ca standardizarea prizelor deschrajeaza producatorii de aparate electroscanice care vor mai mult de 4 kw putere. Nu ai nevoie de 4 kw. 40 Gb pe sec nu e suficient? Imi goleste hardul in 25 de sec.
Dar, pe de alta parte poate impulsiona competitia. Acum daca vine un start-up, nu trebuie sa se chinuie sa isi creeze standard propriu pt conector, si sa isi sape o nisa intr-o piata plina de adaptoare non-compatibile. Am lucrat la Verizon. Stii cati oameni nu voiau Pixel sau Samsung desi le placea, doar pt ca ROT ce aveau era compatibil doar cu Apple? Standardizarea opreste progresul pt chestia stabdardizata si o mareste pt toate celelate domenii cheie.
Hmmmm… mai ții minte când un calculator cu un hard de 256 Mb era ultimul răcnet?
Evident ca tin minte.
Tin minte si ca ajungem la limitele tehnologiei conventionale de stocare magnetica. Cam 5 Tb/inch^2, hai poate 10. Ce gasesti pe piata acum e cam 2. Deci, cam 2.5-5 ori mai mare. Daca vrei mai mult, ei bine, sunt chestii experimentale, dar f diferite ca tehnologie. Legea lui Moore nu e vesnica, dimpotriva, am inceput sa lovim niste limite. Iar cuanticele sunt inca departe.
Si nici standardul asta nu e vesnic. Vb in 50 de ani, cand, poate, va exista o nevoie reala pt a-l schimba. Ca a fost intre 85 si 15 nu e fbrepetabil in viitorul apropiat 🙂 .
Mai stii cand puteai incarca pe drum doua laptop-uri si un telefon cu acelasi incarcator de masina?
Ca eu am facut asta la ultimul drum lung cu USB-C.
Singurul device care a avut pretentii de altceva a fost iphone-ul sotiei.
Tu ai luat-o :)))
Nu inteleg de ce ar crea o astfel de limitare. Mie imi convenea sa aleg ce am eu chef, in functie si de nr de device-uri pe care le incarcam. Castile wireless, de exemplu. Aveam acelasi incarcator ca la mobil, cand plecam in vacanta nu ma stresam cu mai multe tipuri de incarcatoare.
Corect. Si tot eu am luat si iphone-ul ala.