Pe-un picior de plai, pe-o gură de gunoi

La intrarea în Budești, dinspre Oltenița.

Duminică la prânz, între Glina și Popești-Leordeni, zeci de tineri cu saci negri strâng gunoaie de pe marginea centurii Bucureștiului. E primăvară afară, soare, adie un vânticel proaspăt, sunt copaci înfloriți peste tot.

Duminică, grupuri de tineri strângeau gunoaie de pe centura Capitalei.

Din goana mașinii, tinerii par bine dispuși și foarte motivați: nimeni nu stă deoparte, nu-s chiulangii. Grupurile se-ntind pe câteva sute de metri. Par mulți când treci pe lângă ei, dar enormitatea sarcinii devine evidentă imediat după. Pe zeci de metri în stânga și-n dreapta, pământul e acoperit de-o pătură aproape compactă de deșeuri. Capitala României e-nconjurată de o centură de gunoi și, probabil, și locuită de mii de gunoaie.

Zâmbesc amar. O picătură de curățenie într-un ocean de jeg.

Fără să știu despre acțiunea de ecologizare de pe centură, mai devreme cu vreo 20-30 de km trăsesem pe dreapta și coborâsem din mașină la marginea altui câmp de gunoaie, frapat de peisajul dezolant. La ieșirea din Budești, spre Oltenița, pe dreapta, este un câmp… cred că… să fie vreo 2, 3 hectare, 4 hectare, plin, plin, plin de gunoaie – plin de resturile civilizației și semnele necivilizației.

Decorul, ireal: în lumina curată, strălucitoare, zeci de corcoduși înfloriți se ridică deasupra unei mări de jeg. Am apucat-o pe jos, printre gunoaie, inventariind ce excretă un sat din România în 2017: cartoane de bere, pungi de zahăr, cutii de înghețată… cutii de iaurt… un bidon de înălbitor… sticle… bucăți de plastic, câte vrei… o cutie de kinder bueno… calgon… pahare… cutii de delivery, dacă vă puteți imagina că aici se face delivery de mâncare… o bucată de scaun… multe pungi de gunoi, ce curios! Adică oamenii pun gunoiul în pungi, după care iau punga și vin și o aruncă aici. Există, într-un fel, dorința de a respecta curățenia, nu? Dar numai până la marginea localității, sau cum? Mai sunt peturi de bere și-o putoare de-ți mută nasul din loc, evident… polistiren, saci de plastic negru, folosiți, aruncați, bucăți de termoizolație, pungi de chipsuri, pungi de la supermarket – nu mai colecționează românul pungi? Croissanți… of, Doamne, ce trist!

Cine-o fi primar aici?

Din prezentarea Budeștiului, postată pe site-ul primăriei, aflăm că „localitatea este menționată documentar pentru prima dată într-un hrisov domnesc din 1526. Mai târziu apare într-un alt document din 1543. În perioada dinaintea războaielor mondiale găsim ca administrator al zonei pe boierul Manu, care se trage din spiță domnească, cel care a ctitorit castelul din localitate.”

Unde e castelul?

„Castelul a fost practic desființat în perioada anilor comunismului prin furtul materialelor din care era construit”, mai scrie pe site.

Nu prea încurajator.

Primar este iorgu Dumitru, un domn de 46 de ani, cu „apartenență politică UNPR”, de profesie „arhivist”.

Poate de aceea și depozitul ad-hoc de gunoaie de la intrarea în Budești. Arheologii viitorului, dacă vor fi, cumva, interesați de viața budeștenilor peste vreo 5-600 de ani, vor găsi in situ dovezile unui trai îndestulător, după varietatea și calitatea gunoaielor, dar în mod sigur necivilizat, pentru standardele europene ale începutului de mileniu 3.

Sau, cine știe, poate până atunci istoricii vor cădea de acord că aceste locuri nu se aflau în Europa decât geografic, și nu se vor mai mira de nimic.

Articol din categoria: REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA

28 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Oare de ce e atat de greu sa facem toti la fel? Cat de mult ar conta o ora de munca pentru binele comunitatii noastre? Politistii astia comunitari si locali, platiti din banii nostri de ce nu aplica legea „la sange” ? Sunt curios daca o primata care arunca astfel de gunoiaie ar mai arunca la fel si dupa o amenda buna de 500-1000 lei. Probabil ar mai arunca, ca asa a fost educat dar macar nu ostentativ, la vedere. Mi-e rusine de neamul meu, mi-e rusine de mine 🙁

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    În Budeşti, marea majoritate a locuitorilor sunt de etnie ţigănească! Ce să le ceri? Şi popa e ţigan, nu mai vorbesc de miliţian! Budeştiul este oraş, dar nu ştiu dacă au groapă de deşeuri, ecologică! Extrapolînd, toată ţara e o groapă de gunoi şi mai aducem şi de la alţii!

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Pe mine mă enervează și cei care aruncă un muc de țigară pe jos, iar când văd aceste poze mă apucă disperarea. Ce se mai poate spune? Pozele astea îmi aduc aminte de un peisaj dezolant în deșertul Arabiei Saudite, unde la fel, era plin de gunoaie, de pet-uri… Diferența față de Budești era că gunoaiele erau împrăștiate pe o suprafață imensă.
    Trist, foarte trist. Iar dacă întrebi pe vreunul dintre budeșteni cine e responsabil pentru așa ceva or sa spună că nu ei, că vin ăia din satul vecin. sau vântul, sau extratereștii, că ”ăia e murdari”.
    Dar acum o întrebare serioasă: Garda de Mediu ce păzește? Așteaptă ca gunoiul să facă pui? Garda de Mediu trebuie să fie ca niște polițiști și să facă investigații sau pânde prin care să fie prinși acești oameni. Ajunge ca unul singur nemernic să primească o amendă usturătoare și vestea va ajunge la urechile tuturor! Educația trebuie făcută cu ”forța”

    0
    0
  4. #4 Comentariu nou

    Vlad te rog sa corectezi acel „mii de gunoaie” 😉 Probabil ai dorit sa scrii „sute de mii” sau „milioane”. Nu, nu exagerez 😉

    0
    0
  5. Si la Magura e plin de gunoi si aici nu stau ‘tigani’. Iata ce am gasit si cum am incercat noi sa trezim oamenii: https://www.youtube.com/watch?v=-QmKlunDSuM

    0
    0
  6. #7 Comentariu nou

    Buna ziua!

    Luati, va rog trenul din Gara de Nord pana la Peris, sa vedeti ce Apocalipsa gasiti si pe campurile din nordul capitalei, acolo unde terenurile se vand pe sute de euro/mp si oamenii, teoretic, nu sunt nici saraci, nici nescoliti.

    0
    0
  7. #8 Comentariu nou

    Așa este fraților. În fiecare zi văd fumători care își aruncă țigara pe jos, mâncători care aruncă ambalaje pe jos, deși coșul de gunoi nu e departe, gropi de deasupra gurilor de canal devenite tomberon pt că un prim cetățean s-a gândit să arunce ceva acolo și turma l-a urmat…și mă întreb cum pot trăi cu gunoiul lângă ei?!! Zi de zi mă enervez și îmi dau seama în ce țară de necivilizați trăiesc. Ca să nu mai spun că la facultate, când îmi bag geanta în bancă, pică pahare goale de cafea, ambalaje și șervețele. La facultatea de medicină. Deci n-ai cu cine.

    0
    0
    • #9 Comentariu nou

      Mi-am pierdut iluziile despre Facultatea de Medicină când am văzut cum trăiau 3 studenți (bărbați) palestinieni, cetățeni israelieni, într-un apartament închiriat. Mormane de haine nespălate cu săptămânile, aruncate prin toate colțurile băii (îndesate chiar și lângă… mașina de spălat). Covorul acoperit de un strat gros de scrum și praf, etc. M-am întrebat în ce an se predă Igiena la medicină, și dacă ei au trecut pe la cursuri.

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      În anul 2 se predă. Și la noi s-a predat chiar bine, dar era din categoria materii de umplutură în viziunea multora, așa că…

      0
      0
  8. #11 Comentariu nou

    Astfel de locuri pline de gunoaie sunt peste tot. Fiecare metru patrat apartine de un UAT administrat de un primar care acorda ajutor social unor beneficiari ce ar trebui pusi sa faca curatenie.
    Primaria are in subordine si politisti locali. Control si amenzi ar trebui sa aplice si Garda de Mediu dar si Agentia Nationala Apele Romane pentru aruncarea gunoaielor de-a lungul cursurilor apelor. Ce fac toti acestia?
    Asteapta cu nerabdare majorarile salariale…

    0
    0
  9. #12 Comentariu nou

    Anunt de la primarie: Persoanele asistate social care nu participa la actiunea de ecologizare din data de dd.mm.2017 nu vor mai primi alocatia lunara in anul 2017.

    In 2 ore MAXIM nu mai gasesti nimic acolo. Dar na, primarul si-o fura la urmatoarele alegeri si nu isi permite luxul de a iesi din politica.

    0
    0
  10. #13 Comentariu nou

    multi din comunele de linga bucuresti care si-au construit case nu au contract cu firma de salubrizare,pun frumusel gunoiul in pungi,il aduc in bucuresti la tomberoane,sau altii mai nesimtiti il arunca pe unde pot,
    problema e a primariilor respective,sa puna taxa mare pe gunoi pentru fiecare casa,obligatoriu!!atunci romanul nesimtit o sa spuna ca plateste o gramada de bani pentru gunoi ,si in consecinta ,va pune gunoiul la tomberon 🙂 ca „sa il ia astia ca le dau o gramada de bani pe luna”…:)

    0
    0
  11. #14 Comentariu nou

    Stii ce zic unii savanti din vest ?
    „Europa se termina acolo de unde incepe ortodoxismul.”

    0
    0
    • #15 Comentariu nou

      Poti sa le transmiti savantilor anonimi/inventati sa ne pupe pe amandoi obrajii, pe noi, astia „din afara” Europei?

      0
      0
  12. #16 Comentariu nou

    Sa va spun o chestie din Paris. Francezii si turistii sau emigrantii nu au nici o jena in a arunca gunoaiele pe jos. In 5 minute vine cineva de la salubritate si le ridica. Au un serviciu extrem de bine pus la punct. Cine plateste serviciul asta ? Turistii,la cel mai de jos hotel din Paris,o camera costa 43 euro pe zi . 43 (!!!) hotel de o stea. Cu 42 de euro am stat in Strasbourg la hotel de 4 stele.
    Am vb cu cineva din administratia pariziana.
    De ce sa-i amendam ? Daca facem asta,data viitoare nu o sa mai vina aici,eventual ne si vorbeste de rau in cercul lui de prieteni si nu mai vin nici aia. Ma costa salubrizarea 1 euro,dar de la turist iau 10 numai din cazare plus ca ala manaca ,bea si altele aici,locuri de munca ! Vino,fa ce vrei,atata timp cat nu deranjezi pe ceilalti,eu fac curat dupa tine dar pentru asta platesti,nu te amendez,dar iti pun pret mare la hotel,care hotel da o parte din incasari primariei.

    0
    0
  13. #17 Comentariu nou

    stau într-un sat relativ înstărit. pentru nivelul moldovei, chiar e bogat. e jale în jurul lui. asta face ca trimiterea la anumite grupuri să nu aibă relevanță.

    pe ulița mea (să n-o numesc stradă, deși, pompos, așa scrie pe tăblița de la capătul ei), uliță cu vreo 20 de case, m-am apucat, acum vreo lună, cu sac, mănuși, greblă, clește de crengi etc., să strâng gunoaiele și să fac o minimă curățenie de primăvară. toți vecinii mei – oameni obișnuiți, nici prea-prea, nici foarte-foarte – se uitau la mine ca la unul picat din cer. n-au înțeles de ce am făcut asta („doar nu e la tine!”). mai mult, sunt convins că am coborât câteva trepte în ochii lor.

    la muncă, sediul e o clădire veche, cu un mic părculeț. în față, femeile de servici chiar fac curat și au făcut chiar o mică grădiniță. în spate însă, stratul de frunze semiputrezite e până la genunchi, iar crengile rupte din copaci – unii bătrâni – sunt peste tot. vorbesc cu doi-trei colegi pe care-i știu și ecologiști, și gospodăroși, să ne sacrificăm câteva ore într-un week-end, să facem curat. n-am avut succes. am ce face sâmbăta asta.

    la școala mâței, îi atrag atenția directorului că nu are coșuri în curte, iar copii, dincolo de lipsa de educație, nu au unde să arunce ambalajele de la toate prostiile de la chioșc, astfel încât – deși culese de două-trei ori pe zi, gunoaiele tot sunt omniprezente prin curte (ca să nu mai spun că vântul duce ambalajele și mult mai departe). nu părea a înțelege despre ce vorbesc și, oricum, în cele 6 luni de la discuție, nu a făcut nimic și situația e neschimbată).

    primarul are o bucată de pământ chiar peste stradă (uliță) de mine. n-a îngrijit-o niciodată. nu sunt gunoaie, dar vegetația, în zeci de ani de neîngrijire, și-a făcut de cap. aș putea să mă aștept de la unul care nu are grijă de propria proprietate să aibă grijă de toată localitatea, din punctul ăsta de vedere? nu are.

    ideea e că, pur și simplu, dincolo de lipsa de civilizație și de simț estetic, majorității românilor nu le pasă. nu sunt mulți cei fac mizerie, dar sunt foarte mulți cei care nu fac nimic pentru ca mizeria să nu ne cotropească. fiecare așteaptă ca altcineva să facă curat – și nimeni, aproape, nu face.

    în rest, vorba nici nu mai știu cui, nu există țări civilizate, ci doar țări cu amenzi usturătoare. iar asta e suficient inclusiv pentru români: a fost amuzant, acum niște ani, într-un autocar spre vest, să urmăresc aceeași români care aruncaseră chiștoacele, și nu numai, peste tot când se aflau în românia, cu câtă grijă culegeau orice lucru scăpat pe jos – în austria.

    0
    0
    • Excepțional zis

      0
      0
    • #19 Comentariu nou

      Foarte adevarat !
      Totusi, referitor la ultima ta fraza, cu Austria …. Mi-a spus un amic pasionat de sporturi de iarna si care a ajuns in Austria in iarna care a trecut, ca a fost la ski pe 4 partii … Si pe toate cele 4 partii a vazut urmatorul anunt, IN LIMBA ROMANA: „Va rugam nu aruncati hartii si chistoace de tigari pe partie !”
      Repet: in liba romana, pe partii din Austria .

      Trist si deprimant ….

      0
      0
  14. #20 Comentariu nou

    Avem niste autoritati care ar trebui sa se ocupe de asta.

    Cine sunt? Ce fac? Presa ce zice?

    0
    0
  15. #21 Comentariu nou

    ” nu sunt mulți cei fac mizerie, dar sunt foarte mulți cei care nu fac nimic pentru ca mizeria să nu ne cotropească” – excelent!

    0
    0
  16. #22 Comentariu nou

    Ironia sortii este ca respectivul primar chiar este printre ultimii care ar trebui trasi la raspundere pentru situatia aceasta (reala, dealtfel). Omul chiar e un tip rar in peisajul primarilor de la noi; a candidat la primarie „de niciunde”, in fapt este independent (desi a fost nevoit sa recurga la „solutia imorala” de a-si apropia un partid sau altul, in campanie sau dupa, altfel chiar n-ar fi avut nicio sansa); a castigat alegerile locale de anul trecut la diferenta de cateva voturi (impotriva fostei primarite, PNL, care avea deja vreo 3-4 mandate la activ), cu un „buget e campanie” de 1,000 lei si cu o activitate intensa pe facebook… (Am vazut un articol care i-a comparat evolutia in alegeri cu cea a lui Iohannis…) In fine, repet, omul chiar nu ar trebui blamat – in orice caz, nu primul (desi el chiar isi asuma problema si responsabilitatea in mod deschis). Din cate am inteles din ceea ce mai comunica el pe facebook, situatia gasita in primarie a fost de tipul „dupa noi, potopul”; de asemenea, consilierii par a nu trage la aceeasi caruta cu el; iar specific pentru gunoi, aparent este – pe termen scurt – cu mainile legate, deoarece socitetatea de salubritate dinainte e in insolventa, el nu poate incheia contract nou pana nu se lamureste situatia, procedurile dureaza si treneaza… si gunoiul se aduna… („ajutat”, desigur, si de populatia orasului care, probabil, are mai mult de 50% din cetateni sub o forma sau alta de asistenta sociala…) Pare a fi complicat rau acolo. Dealtfel acum 2-3 saptamani primarul a avut chiar o tentativa de a deminsiona, coplesit de problemele carora nu le mai putea face fata – zice el – dar a renuntat, motivat fiind si de un (nou) val de sustinere… tot pe facebook. Asadar, primarul a ramas… si, deocamdata, si gunoiul.

    0
    0
  17. #23 Comentariu nou

    Eu inca stau si ma intreb, timp de 45 de ani de comunism de ce nu am vazut asemenea gunoaie? Aia cum puteau mentine curatenia?

    0
    0
    • #24 Comentariu nou

      Am fi vazut lafel de multe ca si acum, daca pe vremea aia ar fi existat societatea de consum din ziua de azi. Cate PET-uri existau atunci ? Cate doze ? Ce bauturi existau pe vremea aia ? Cum si in ce erau ambalate ? Ce varietate de alimente exista atunci , in ce erau ambalate ? ..etc, etc.. Nu va mai amintiti cat trageau romanii de o simpla sacosa de plastic ? Si daca mai si scria pe ea KENT sau Coca-Cola, deja iti dadeai aere de occidental… Nu va amintiti de …”colectionarii” de doze goale de bere „straina” sau Coca-Cola ? Cumparai doza (plina) din Orient Expres, apoi dupa ce o goleai, o foloseai ca suport pt. creioane.
      In afara de televizor, frigider si aspirator, si poate o amarata de masina de spalat (NU automata) si de care „trageai” poate si zeci de ani, cam ce aparate (care necesitau ambalare cu carton, polistiren, etc…) isi mai permiteau romanii… ? Existau calculatoare ? Existau telefoane mobile ? Existau roboti de bucatarie, esspresoare, chopper-e, imprimante, scanere, consumabile, …etc, etc… ?
      NU. Nu a fost spiritul romanului mai ecologic decat in ziua de azi (din contra). Dar intr-adevar, ce era mai facil pe vremea aceea, era poate modul in care se valorificau deseurile de hartie si sticlele goale… pentru cei care VOIAU sa le valorifice.

      0
      0
  18. Cineva a trecut totuși pe acolo și a strâns PET-urile și dozele de aluminiu, semn că budeștenii au ceva motivație ecologistă 🙂 Cel puțin așa pare în pozele care ilustrează articolul, că au rămas doar gunoaiele care nu pot fi valorificate la centrele de colectare selectivă a deșeurilor.

    0
    0
  19. #27 Comentariu nou

    Eu nu mai merg peste granita, spre vest, de ciuda …. Pur si simplu mi-e ciuda cand vad cum arata orice sat sau oras din Ungaria, fata de orice sat sau oras de la noi. Ma refer la gunoaiele pe care le vezi (sau nu le vezi) in jurul tau, oriunde te-ai afla…
    Astfel de imagini le vad, din pacate, in f.f.f. multe locuri din tara . Si calatoresc mult …
    Solutia : EDUCATIA !
    – EDUCATIA COPIILOR
    – EDUCATIA PARINTILOR
    – EDUCATIA CELOR CARE TREBUIE SA FACA EDUCATIE
    ….. EDUCATIA NOASTRA

    0
    0