Plăţile on-line se fac la alt ghişeu (II)

(prima parte acestui articol a apărut vineri)

De plătit, mi-am plătit impozitele cu cardul, când am ajuns la ghişeu – de fapt, chiar cu două carduri, unul ca persoană juridică, altul ca persoană fizică (îmi plac de mor caracterizările astea, mă fac să-mi imaginez un stat înciudat că încă n-a găsit o cale de a mă taxa şi pe alte genuri de persoană, sufletească sau eterică sau mai ştiu eu ce). Doamna chiar mi-a zâmbit (poate că şi răspunsul la întrebarea “nu sunteţi de la televizor?” a avut o contribuţie la asta, nu ştiu) şi totul a mers strună, banal ca la orice altă cumpărătură – a vârât cardul în cititor, am tastat pin-ul, mi-a dat chitanţa şi cu asta basta.

Am mai spus-o – ne obişnuim imediat cu progresul. Gestul acesta atât de comun, al plăţii cu o bucăţică de plastic, era de neimaginat în direcţiile de taxe şi impozite până în urmă cu câţiva ani. Mergeai cu sacoşica la subraţ sau cu portofelul umflat, ascuns prin al şaselea buzunar din stratul cel mai adânc de haine, temător ca nu carecumva să-ţi dea cineva în cap şi să te jefuiască de ceva ce oricum urma să-ţi ia statul. Cum ar veni, ţi-era frică de tâlhari în drumul spre hoţi. Paradoxurile vieţii de cetăţean în România.

Pe la jumătatea anului trecut, Money.ro a descoperit că plata cu cardul, prin POS, era acceptată în 129 de primării din ţară. Nu sună rău, dar numai până când pui cifra în context: sunt aproximativ 3.000 de localităţi în România. Aşadar, ceva mai puţin de 5% din primării acceptă plata la POS.

Gândiţi-vă ce pagubă provoacă economiei 100 de mii de oameni care, cel puţin o zi pe an, îşi iau liber de la serviciu şi umblă pe drumuri, de colo-colo, ca să-şi plătească taxele – şi asta doar în sectorul 3.

Acum întrebaţi-vă în câte magazine nu se primesc carduri, sau în câte cârciumi, sau în câte firme de orice alt gen nu este acceptată această modalitate comună de plată. Diferenţa vă dă măsura înapoierii statului şi a uriaşei sale ineficienţe.

Dar, în fine, după cum ziceam vineri, nu-i mare şmecherie să poţi plăti “sigur şi elegant” la POS dacă e nevoie să stai înainte cu orele la coadă. Civilizat ar fi să poţi plăti taxe şi impozite prin internet, liniştit, de unde vrei. Iar asta ne aduce la mai vechiul nostru client, Ministerul Comunicaţiilor şi marele său proiect – Ghiseul punct ro.

Ministerul anunţă periodic noi şi formidabile evoluţii în funcţionarea portalului. Acum, rulează pe site o laudă animată: “Începând cu data de 30 martie 2011 până în prezent s-au efectuat 6 094 de plati prin SEAP – Ghişeul.ro, in valoare de 1 077 869.95 lei, iar conform statisticilor, site-ul www.ghiseul.ro a fost accesat de un număr de 116 270 vizitatori unici”.

Asta este o medie de 372 de persoane pe zi. Cifra este neplăcut de mică fie şi pentru un blog de la categoria speranţe, darămite pentru un sistem naţional, în care s-au băgat milioane de euro şi care este destinat unei populaţii de contribuabili de cel puţin 15 milioane de persoane.

Experienţa mea cu ghiseul.ro a început joi dimineaţă, pe la 9, încercând să mă lămuresc dacă puteam plăti sau nu on-line taxele din sectorul 3. Există pe site invitaţia să verifici dacă “primăria ta” este înrolată în sistem – dar, ca pe vremuri, când n-aveai nici o şansă să descoperi în ce colegiu electoral eşti şi pe cine ai de votat, şi acum verificarea înseamnă să parcurgi cu degetul o listă de instituţii. Deocamdată merge, pentru că nu-s decât câteva înscrise, dar când vor fi 3.000, cum mai poţi găsi ce cauţi? Mai simplu, culmea, e să foloseşti o aplicaţie de căutare pe harta României făcută de VISA pentru nu ştiu ce promoţie (eu aşa am găsit sectorul 3 pe listă), însă VISA nu e o instituţie publică, şi site-ul lor va sta sus doar cât va considera firma că e necesar (oricum, asta iar spune ceva despre nesimţirea statului, care nu e în stare să pună la punct un sistem de căutare simplu şi eficient, deşi încasează miliarde de lei, în schimb fac asta, fără atâta fasoneală, firme private, care trăiesc doar din comisioanele serviciilor oferite).

Primăria Sectorului 3 din Bucureşti figura ca “înrolată”, joi dimineaţă – una dintre cele 3 primării din cele 6 de sector din Capitală. Doar că, pentru a plăti, îmi trebuiau un user şi o parolă, potrivit instrucţiunilor de pe site: “Daca ai primit de la primaria in raza careia ai domiciliul un plic continand numele de utilizator si parola pentru acest sistem te poti autentifica aici.”

Păi, n-am primit.

Carevasăzică, înrolarea primăriei e una, utilizarea sistemului de către cetăţean e alta.

M-am pus pe telefoane. La Direcţia de Impozite şi Taxe Locale (DITL3) mi-a răspun domnişoara aceea care mi-a spus că “se aşteaptă comunicatul de presă”, chestie care m-a făcut să sun la biroul de presă al Primăriei, după care m-a sunat înapoi unul dintre şefii de la DITL3.

“Ne-aţi luat-o un pic înainte”, a zis omul, “tocmai voiam să anunţăm că de luni se poate folosi ghiseul.ro”. Aha, am zis eu. Dar de ce apare primăria pe ghiseul punct ro şi sistemul nu e funcţional? “Păi am mai făcut noi nişte probe”. Ok, fie. Şi cum pot plăti? “Vă trebuie credenţialele, adică user şi parolă, pe care le puteţi lua de la noi, veniţi, completaţi o cerere şi le primiţi”. Păi nu le puteţi trimite prin poştă? “Păi nu, că-s precum PIN-ul de card, date confidenţiale, trebuie să le luaţi personal”.

Lucrurile au o anume logică. Fireşte că e neplăcut că trebuie să mai umbli printre ghişee după alte documente, dar măcar asta-ţi economiseşte o grămadă de timp în viitor (cred c-o să mă duc săptămâna asta după “credenţiale”, vă povestesc dup-aia ce şi cum).

Încă nişte date, tot pentru context, ca să înţelegem dimensiunea pieţei, ca să zic aşa. Numai în sectorul 3 sunt puţin peste 100.000 de contribuabili care deţin carduri şi pot folosi ghiseul.ro (adică aproape jumătate din totalul plătitorilor de taxe şi impozite înregistraţi la primărie).

Gândiţi-vă ce pagubă provoacă economiei 100 de mii de oameni care, cel puţin o zi pe an (deşi cred că mai multe), îşi iau liber de la serviciu şi umblă pe drumuri, de colo-colo, ca să-şi plătească taxele – şi asta doar în sectorul 3! Chiar şi numai pentru asta, statul ar trebui să se zvârcolească-n chinurile creaţiei de idei ca să simplifice plata taxelor.

Cât despre “comunicatul de presă” pe care-l aştepta DITL3, după ce mi-au explicat că informaţia va fi făcută publică luni, cei de la primărie s-au gândit că poate n-ar fi rău să se grăbească niţel, aşa că l-au dat vineri.

Tot e bine, cât mergem înainte – dar, vorba aia, ne mişcăm şi noi mai cu talent?

În fine – iar asta e o idee care mi-a venit în timp ce mă gândeam la o încheiere care să pună un pic de presiune pe birocraţia românească – eu zic că am putea să scriem la Ministerul Comunicaţiilor şi celor care se ocupă de ghiseul.ro şi, fireşte, primăriei de care aparţine fiecare, cerând ca sistemul de plată on-line, cu cardul, să fie (naibii!) implementat mai repede.

Iată câteva adrese de mail: la Minister, ministrului Valerian Vreme, direct (deşi nu cred că ştie cum se deschide un e-mail): office@mcsi.ro şi, pentru siguranţă, şi la biroul de informare publică, la media@mcsi.ro. Iar la Ghiseul.ro, o adresă de mail cum nu se poate mai nimerită: parereamea@ghiseul.ro, care vine sub îndemnul lăudabil “părerea ta contează!”

Iar eu mi-aş scrie mailul aşa:

Stimată doamnă/stimat domn,
Vă scriu în calitate de contribuabil român, domiciliat în localitatea Cutăreasa.
Aş dori, stimată doamnă/stimat domn, să aveţi amabilitatea de a grăbi implementarea sistemului de plată a taxelor şi impozitelor cu cardul, on-line, prin intermediul portalului ghiseul.ro, şi pentru localitatea mea de domiciliu, astfel încât să pot rămâne un cetăţean onest, cinstit şi bun-platnic al obligaţiilor mele fiscale fără să fie nevoie să mă şi umilesc pe la cozi şi ghişee pentru asta.
Aştept cu deosebită speranţă răspunsul dvs. şi vestea că v-aţi făcut, în sfârşit!, treaba pentru care vă plătesc,
O zi bună,
Cutărescu

Fraţilor, luaţi cu copy şi paste şi trimiteţi, că până nu ţipăm nu ne bagă nimeni în seamă, să ştiţi.

37 comentarii Adaugă comentariu

 1. Eu tot nu înţeleg de ce îmi trebuie “credenţiale” (ptiu!) ca să plătesc taxe. Pot cumpăra orice nebunii făcându-mi cont din faţa computerului pe orice magazin online. Uneori pot cumpăra chiar şi fără să-mi fac cont. Se teme Statul că îmi va plăti altcineva impozitele? Sau oamenii ăia de la birouri şi-ar pierde brusc obiectul muncii dacă nu ar avea nişte “credenţiale” (ptiu!) de emis?

  Thumb up 0
  • Se poate plati si fara credentiale, daca sti cat ai de platit (asa scrie pe site, nu am efectuat o plata pana la capat).
   Aparent, avantajul de a avea credentiale este ca poti vedea online cat si ce ai de platit, nemaidepinzand de fituica cu impunera pe care ti-o trimit ei prin posta.

   Thumb up 0
 2. dupa ce ai platit online sa vezi belea ca nu ti-au inregistrat astia plata in sistem si ramai dator pana data viitoare, peste 1 an de zile :)
  si atunci o sa ti se ceara aia chitanta :)
  – pai ce chitanta domne esti nebun!
  – pai chitanta, nu stiti ca trebuie sa pastrati chitanta pana in ultima zi din viata dumneavoastra?!

  Thumb up 0
 3. Am sa iau ambele postari si am sa le pun si la mine pe blog. Multumesc.

  Thumb up 0
 4. pinul de la card eu l-am primit prin posta.

  Thumb up 0
 5. Multumesc pentru template (si pentru articol!) – eu unul l-am folosit deja conform instructiunilor, le-am pus si copyright la final cu link catre pagina asta, sa nu cumva sa ma amendeze cf. SOPA…

  Thumb up 0
 6. genial: http://www.realitatea.net/evz-basescu-va-testa-un-premier-tehnocrat_911103.html
  il pune sa sara la castana probabil! sau il ia la o bauta!

  Thumb up 0
 7. emile, cui ne lasi tu emile, cine mai da la lopata!?

  Thumb up 0
 8. Eu am ajuns sa discut cu ministruValerian Vreme din cauza ca situl nu functiona corect. Nu m-a crezut nimeni cand le-am spus ca am discutat la telefon cu ministrul. Omul mi s-a parut foarte bine intentionat, mi-a raspuns prompt la email si mi-a dat datele sale de contact. Din ce am inteles din discutia purtata, ministerul nu poate forta primariile sa se inregistreze, nu are masuri coergitive, e la bunavointa functionarilor din primarii.
  Imi place atitudinea ta combativa si constructiva.
  Ne lipsesc oameni ca tine.
  Similar am procedat si cu semnatura electronica pentru declaratii fiscale, am ajuns pana la Blejnar. Trebuia sa fac 100 de km din Bucuresti pana la administratia financiara Buftea pentru un document, plus inca 100 de km sa ridic documentul saptamana viitoare. Si uite ca mult hulitul ANAF are un sistem functional de semnatura electronica, care merge brici.
  Se poate, e nevoie doar sa ne implicam activ, fiecare in domeniul sau. Noi sintem statul.

  Thumb up 0
  • Ti-as crede povestea cu Vreme daca nu as sti ca a lucrat la IIRUC. Cei de acolo erau buni la vorbe si chiar erau fortate oficiile si centrele de calcul sa faca cu ei abonament de intretinere a echipamentelor . Veneau in “inspectie” si isi luau banii, dar daca aveai nevoie de ei pentru o defectiune erau de coma. Veneau echipe de “specialisti” dupa echipe de “specialisti” ca sa justifice orele de “munca”. Am ramas cu greata si nimic nu ma convinge ca Vreme e un bun meserias. Nici ministru. Poate doar se plictiseste si raspunde la telefoane.

   Thumb up 0
  • Nu e destul sa stea la taclale la telefon. Solutii exista. Pentru cine a completat US immigraton card si a avut rabdare sa citeasca tot ce scria pe ele, putem afla ca au cateva legi care combat birocratia destul de eficient, imi inchipui:
   – una (de vreo 30 ani) zice ca orice formular care il completeaza cetateanul trebuie sa fie aprobat de o agentie guvernamentala (OMB cred sau ceva de genul). Prin urmare exista un filtru si o viziune unitara asupra formularelor pe care un cetatean e obligat sa le completeze.
   – una, ceva mai noua, care zice ca nu ai voie sa aduci un cetatean de 2 sau mai multe ori la ghiseu pentru o aceiasi problema. L-ai chemat odata, l-ai pus sa faca tot ce e nevoie astfel incat restul etapelor sa se poata face prin posta/telefonic.
   Se exclud astfel regulamente de genul (si aici imaginez un exemplu): “se prezinta cetateanul cu un dosar continand:
   – dovada plata taxa X la cec
   – dovada plata taxa Y la trezorerie
   – adeverinta de la administratia finaiciara ca sunteti cu taxele la zi
   – cazier fiscal
   – cazier judiric
   – timbru fiscal in valoare de 0.27 bani (asta mi se pare mortala)
   – lista ramane deschisa”

   Banuiesc ca or fi mai multe legi/norme, astea doua mi-au ramas in minte.

   Thumb up 0
 9. Astept “mântuirea”, ziua cand voi putea sa-mi consult “online” toate darile, cand o sa pot scoate “online” extrasul de carte funciara şi cand o sa pot plati “online” taxele de la asociatia de proprietari.
  Dar ma tem ca nu cred in cine trebuie. :)

  Thumb up 0
 10. cine e mah asta alexa chelu o curva care se baga in toate relatiile o curva mah

  Thumb up 0
 11. Si totusi… am trecut prin localurile respective saptamina trecuta pe motiv de oaresce schimbari si am platit cu cardul fara nici o restrictie.
  Altfel platile se pot face prin virament dintr-un cont bancar oarecare conform indicatiilor existente pe orice extras de rol – cod IBAN, BIC si celelalte detalii necesare.

  Thumb up 0
 12. Sectorul 3 a blocat plata fara autentificare… oare de ce?

  Thumb up 0
 13. Mie mi se pare si mai aberanta directia in care se indreapta sistemul asta cu ghiseul online – si ce varza ar ajunge in ipoteza utopica in care s-ar inrola toate institutiile statului in el: adica DE CE trebuie eu ca cetatean sa-mi ridic PERSONAL niste “credentiale” de la FIECARE institutie inrolata in el???

  N-ar fi mai simplu asa:

  – eu, cetatean, imi fac un cont pe Ghiseul lui peshte – user CNP-ul meu, parole gestionate de o autoritate a statului. Poti sa iti ridici parola si de la posta, pe baza buletinului. Eventual ceva procedura de autentificare initiala mai sigura – vorba aia – nu cumva sa imi plateasca altcineva darile, ca stii cum e lumea asta, plina de nebuni…

  – fiecare institutie a statului comunica direct cu Ghiseul – gen cetateanul cutarica, cu CNP-ul ala, are sa-mi dea 3 lei pentru treaba asta, samd. De ex:
  * Garcea sta la panda, da o suta de amenzi de radar pe zi, si seara trimite la centru o lista: CNP 1, PV nr x, 500RON / CNP 2, PV nr y, 300 RON samd. Pe fiecare PV pe care il da omului in mana scrie clar: “Plateste online aici: ghiseul.ro/plati/[Seria PV-ului]”
  * Primaria Sectorului 3 trimite la Ghiseul lista cu CNP-uri si sume de plata pentru cetatenii arondati ei.

  – eu, cetatean, ma loginez pe Ghiseul, si vad lista cu ce am de plata:
  * PV 1 – de cand m-a prins Garcea din tufe
  * impozit la sectorul 3
  Am deja cardul inregistrat pe Ghiseul – gen Android Market sau Google Checkout, asa ca doar apas pe link-urile “Plateste” la amenda si la impozit. Ghiseul ia banii, zice mersi, si ma anunta ca a trimis confirmarile platilor la Garcea si la primarie, respectiv. La fiecare pozitie din lista unde am facut o plata, imi ofera un link (eventual public) spre o confirmare online ca s-a facut plata.

  PS: nea Vreme ala e un comunist coclit care nu are habar cu ce se mananca nimic din ultimii 20 de ani in domeniul lui. Bine ca a picat, ma indoiesc ca o sa vina cineva mai

  Thumb up 0
 14. Persoana a 2-a singular.
  […potrivit instrucţiunilor de pe site: “Daca ai primit de la primaria in raza careia ai domiciliul un plic continand numele de utilizator si parola pentru acest sistem te poti autentifica aici.”]

  Mi se pare de o obraznicie nemaipomenita ca statul roman sa imi vorbeasca la per tu.
  Nesimtitii astia nu au pic de rusine. Au senzatia ca se trag de sireturi cu cetatenii, aceasi atitudine de ciobani intre vite de care vorbeai si tu in articolul anterior. Mi se incranceneaza carnea pe mine de draci.

  Si noi sintem de vina ca acceptam ca sa ni se vorbeasca asa, in loc sa ne afirmam cu deminitate dreptul la a fi respectati: “Stimata doamna, n-am facut impreuna armata, n-am in comun pascut nici oile pe izlazul satului, asa ca pina la noi instructiuni, eu propun sa ramanem la “Domnule Popescu”, ca sa va fie clar cine va plateste salariul.

  Thumb up 0
  • Re: RazTaz

   In asta crezi tu ca consta respectul, in forma de adresare!?!

   Atat formalism ma emotioneaza!

   Hai sa te injur folosind o adresare respectuoasa si politically correct: “Stimata doamna/domn, va rog sa binevoiti a primi dovada inaltei si deosebitei mele consideratiuni.”

   Adica UE pana la RK. Ar trebui sa fie o adresare pe care sa o primesti cu placere, pentru ca e plina de deferenta si cuvinte frumoase si nu poti sa-mi faci proces de intentie.

   Pana la urma, respectul vine cu valoarea, nu cu varsta sau cu pozitia sociala (dar in cazul functionarului public, ar fi cazul sa afiseze un comportament corect [nu respectuos] de acord.)

   Vorba aia, “sunt inofensiv, dar gandul meu e criminal…” :)

   Thumb up 0
 15. Vine fituica acasa cu decizia de impunere? Vine…
  Pot plati prin virament bancar folosind internet banking? Pot…
  Majoritatea bancilor au serviciul de internet banking gratuit sau mai ieftin decat eventualele comisioane pe tranzactie.
  Si-atunci ce-i cu nebunia asta sa poti plati cu cardul online sau la POS-ul de la Administratia Financiara?

  Thumb up 0
  • Pai pentru ca nu toata lumea are token bancar si nici nu stie sa scrie OP-uri, si oricum e mai simplu decat cu un OP sau cu token-ul.

  • Sa fim seriosi:)
   Cine are pretentia sa plateasca online taxele folosind un card si un serviciu tip ghiseul.ro e in stare sa completeze un OP online.
   Banca la care am eu serviciul de internet banking ofera gratuit digipass-ul, comisioanele sunt infime (1-2 lei per tranzactie), iar in aplicatia de internet banking am optiunea de a salva datele tranzactiei (IBAN, nume beneficiar, CNP, etc.) pentru o utilizare viitoare. Iar in anumite cazuri exista deja OP-uri predefinite – e suficient sa introduci IBAN-ul.
   In plus, am mai multa incredere in securitatea online a unei banci decat in cea oferita de ghiseul.ro.

   Thumb up 0
  • Ah.. si mai e un avantaj la viramentul bancar – extrasul de cont.
   Cu asta pot sa dau in cap si Administratiei Financiare si bancii in caz ca nu-mi e procesata plata:)

   Thumb up 0
  • Cel mai important avantaj: nu trebuie sa porti grija chitantei pana in ultima zi a vietii tale, intrucat rularea unui raport din aplicatia de internet banking iti poate reda plata facuta cu tz ani in urma intr-o forma opozabila oricarei Adm Financiare din tarisoara noastra.

   Thumb up 0
  • ce idee buna mi-ai dat.. la virament bancar din internet banking nu ma gandisem.
   din fericire in S6 mai e o optiune: sunt niste “bancomate” galbene prin toate centrele comerciale unde iti poti plati civilizat darile catre S6.

   Thumb up 0
  • Acum vreo doi ani am încercat sa plătesc impozitele prin OP.
   Am efectuat plata confirm instrucțiunilor pe care am petrecut vreo doua ore sa le pricep, rămânând cu o vaga impresie ca nu am făcut ceva bine. Erau câteva zeci de conturi fiecare cu tipul ei de impozit, iar tipurile nu se potriveau exact cu ce scria pe decizia de impunere pe care am primit-o. Erau câteva conturi ‘candidat’ pentru fiecare impozit. In fine, am făcut plata, și dopa doua zile banii mi s-au întors în cont. Am răsuflat ușurat ca nu i-am pierdut, și am plătit la posta. A fost prima și ultima plata online care nu mi-a reușit în cei 5 ani de când am token de la banca.

   Thumb up 0
 16. Darile pe persoana sufleteasca se platesc la Sectorul suflete ;-)

  Thumb up 0
 17. Total de acord.. avem o voce, fiecare dintre noi, hai sa o folosim sa ne facem auziti!

  Thumb up 0
 18. Cand trimiteţi vreun email sau ceva scris către o instituţie de stat, nu uitaţi să cereţi număr de înregistrare. Keep this in mind.

  Thumb up 0
 19. Felicitari pentru articol si pentru atitudine, mai ales ca se refera la sectorul meu de bastina.
  Din 2009 platesc dari si pentru un apartament din Oradea. Spre rusinea noastra, acolo sistemul era perfect functional, inca de pe atunci. Dai click (din Goagal) pe taxe.oradea.ro apoi pe Impozite si taxe, introduci CNP-ul (nu tu user, nu parola, nu cereri si plimbari pe la ghisee!) si acces instant la lista cu toate sumele datorate, inclusiv amenzi. Plata cu cardul functioneaza ceas si confirmarea vine pe loc. Niciodata nu a durat mai mult de 5 minute… cu tot cu sorbitul tacticos din cafea.

  Thumb up 0
 20. Mie imi place e-mailul pentru dat cu parerea de la Ministerul Comunicatiilor: pahreeerea mea (hac)@ghiseul.ro….pai sa traiesti nea Vacaroiule ca tot am rams cu ceva de pe vremea lu matale, sa ne exprimam pahhhrehrile liber…pahrerea mea…..:)))

  Thumb up 0
 21. Mi-am trimis “părerea mea” și am primit și răspuns:

  Stimate domn,
  Primăriile din țară trebuie sa demareze înregistrarea în SNEP, deci depinde strict de voința d-lor nu a noastră.
  Momentan nu exista sancțiuni, deci nu putem obliga pe nimeni sa se înregistreze în sistem.

  Acum o sa încerc sa găsesc și mailul primăriei, se le dau și lor în cap cu reformarea statului :)

  Thumb up 0
 22. Dupa ce platesc factura online si verific siteul Ghiseul tot asa arata ca NU AM PLATIT.
  Nu exista refresh sau ce se intampla ??
  Nu se reactualizeaza data de baza in timp real ??
  In alta parte daca am platit ceva apare imediat modificarile….aici si dupa ce platesc tot apar dator.
  Nu further comments…

  Thumb up 0