Cum să primești, gratuit, mașină la schimb pe asigurarea RCA

Versiunea scurtă: mașina de înlocuire se poate solicita, gratis, AICI.

Versiunea lungă, cu explicații:

În decembrie 2016, Legea Asigurărilor a fost modificată, iar una dintre schimbări oferă proprietarilor de vehicule din România o facilitate foarte avantajoasă, despre care nu s-a comunicat prea mult până acum:

Partea păgubită într-un accident auto are dreptul să primească, fără niciun cost, mașină de înlocuire pe perioada cât vehiculul său se află în service, la reparat.

Această mașină de înlocuire este similară cu cea avariată și se oferă din momentul în care vehiculul avariat a intrat în service pentru remedierea avariilor.

Mașina de înlocuire se obține de la o companie de închirieiri auto, gratuit, deoarece firma va deconta contravaloarea închirierii în mod direct de la compania de asigurări a șoferului vinovat de producerea accidentului.

Evident, dacă ești implicat într-un accident în urma căruia, potrivit noii legi, ai dreptul la o mașină de înlocuire, trebuie să apelezi o companie de închirieri auto care și are ce să-ți ofere (că mașina n-o să-ți pice din cer).

Recomandarea mea este Autonom Car, cu acoperire națională, care oferă mașina la schimb prin intermediul celor 44 de agenții Autonom din 33 de orașe. Autonom Car poate asigura vehicule similare, indiferent de clasă (cu excepția unor modele exclusiviste; dacă ai Ferrari, de pildă, probabil va trebui să accepți ceva mai jos la schimb, cum ar fi un Mercedes E-Class sau un BMW seria 5). De asemenea, nu trebuie să lași depozit la preluarea mașinii (dar ești răspunzător, prin contract, în limita garanției aferente) și nici nu ai limită de kilometri pe teritoriul României. De notat că Autonom Car oferă inclusiv microbuze la schimb, dube pentru transport marfă sau pick-up-uri, nu doar turisme.


Pentru solicitarea mașinii de înlocuire de la Autonom Car: CLICK AICI.

Pe aceeași pagină sunt și alte informații care ar merita văzute și reținute, că nu știi niciodată cine și cum te tamponează în trafic și îți scoate mașina din circuit.

Alte întrebări și răspunsuri frecvente:

Când se livrează autovehiculul de schimb? După ce utilizatorul face dovada deținerii actelor necesare (Nota de Constatare și Devizul De Reparație) iar mașina avariată intră în service pentru reparații.

Cât timp poate fi folosită mașina de înlocuire? Legea spune că perioada de acordare a autoturismului de înlocuire se calculează după formula “numărul total de ore de manoperă înscrise în deviz, împărțit la 4” – adică pentru 4 ore de manoperă, o zi de închiriere.

Trebuie să duc mașina într-un anumit service? Nu, fiecare își alege unde repară autoturismul. Autonom Car deservește toți utilizatorii indiferent de service-ul unde are loc reparația.

Contează unde are vinovatul polița RCA? Atât timp cât RCA-ul este emis de o societate care activează în România, nu contează.

Ce documente sunt necesare pentru solicitarea unei mașini de înlocuire? Acestea sunt: nota de constare, devizul de reparație, copie după certificatul de înmatriculare, copie după cartea de identitate și după permisul de conducere.

Beneficiez de mașina de înlocuire și dacă repar mașina pe dosar de Casco? NU. Noua reglementare acoperă doar cazurile în care reparația autoturismului se face în baza unui dosar de daună RCA deschis direct la Asiguratorul șoferului vinovat de producerea accidentului.

Rețineți, așadar, că legea s-a schimbat în favoarea păgubiților din accidentele auto, care pot primi mașină de înlocuire. Toate explicațiile, aici, iar pentru cei care vor să consulte și documentele legale, găsiți norma, ca pdf, aici.

O parte din vehiculele flotei Autonom Car, oferite ca mașini de înlocuire. ATENȚIE! Clickul pe poză deschide site-ul companiei, unde se găsesc toate informațiile despre mașinile de înlocuire și cum pot fi luate.

6 comentarii Adaugă comentariu

 1. Te salut Vlad!

  Iti multumesc pentru acest articol, chiar sunt din pacate intr-o astfel de situatie si aveam nevoie de o masina de schimb, avand in vedere faptul ca masina mea este blocata in service.
  Le-am scris acum un e-mail celor de la Autonom si le-am trimis si actele necesare, sa vedem cat de serioasa este oferta lor si cat de repede imi pot da o masina.

  Cu stima,
  Marius Cristea

  Thumb up 6
 2. Dar oare pentru cei care au platit rca si optiunea de decontare directa se aplica treaba asta cu masina de inlocuire? Pe varianta asta, decontare directa, tu asigurat rca la firma X mergi tot la firma X (si platesc ei reparatia) in cazul in care esti implicat intr-un accident care nu e din vina ta, urmand ca firma X sa-si recupereze cheltuielile de la firma de rca Y a vinovatului.

  Thumb up 1
 3. Din pacate, treaba asta e una romaneasca.
  Am avut placerea sa solicit celor de la Autonom o masina de schimb, pe perioada cat a mea a fost in service.
  Mentionez ca eu sunt partea pagubita si am ales sa nu stau dupa RCA-ul vinovatului si sa o repar pe CASCO cu regres catre firma asiguratoare a vinovatului.
  Dupa discutii telefonice, hartii obtinute din stanga, din dreapta, emailuri cu documente doveditoare, am primit fascinantul raspuns din partea Key account manager Autonom:
  “Avand in vedere ca reparatia va fi pe CASCO cu regres din pacate nu putem deconta zilele de inchiriere. Recomandrea noastra este ca pe viitor sa incercati sa reparati masina pe RCA pentru a beneficia de acest serviciu.”
  Acum am inteles de ce numai 1% din populatie “beneficiaza” de aceasta facilitate legislativa.
  “Decat” succes va urez!

  Thumb up 6