Ce-am primi în schimbul salariilor mai mari plătite demnitarilor?

Smoggy London street – 1862

Guralivul domn deputat ALDE Remus Borza se plânge că indemnizațiile demnitarilor sunt prea mici ca să atragă elitele societății.

„La o mie de euro nu vor veni niște buni profesioniști sau niște oameni de moralitate să lucreze (…) la nivelul ăsta redus de salarizare, vor intra în sistemul public, în corpul demnitarilor, doar mediocrii sau hoții. Dacă doriți să avem un sistem de sănătate corect, în care să nu se moară cu zile, dacă doriți să avem mai mult de 4-5 sute de kilometri de autostradă, dacă doriți să avem un sistem de educație eficient, dacă doriți să avem o administrație corectă, trebuie să acceptăm ca acei mai puțin de o mie de demnitari să fie corect retribuiți” – zice dl. deputat.

În aceeași intervenție, dl. Borza a certat și jurnaliștii care-l înghesuiau cu întrebările: „Nici eu nu vă întreb câte mii de euro câștigați la televiziunile private. Fiecare poate să câștige după muncă și răsplată și puteți câștiga cât doriți, dar nu cred că trebuie să dam dovadă de atâta ipocrizie, să facem atât de mari discuții…”

Să recunoaștem că, în teorie, dl. Borza are dreptate. Pe de-o parte, nu sărăcește România dacă plătește 500 de parlamentari cu câte 2000 de euro, să zicem, sau 4000 de euro lunar. Apoi, știm fiecare dintre noi oameni buni, competenți, pe care i-am vedea intrând în politică, dar care câștigă prea bine ca să fie tentați – cine vrea un venit mai mic chiar și de 10 ori pentru „privilegiul” de a fi înjurat de dimineață până seară?

Din acest punct de vedere, rămân la părerea mea: dl Cioloș și o bună parte din echipa lui au fost eroi, anul trecut, acceptând salarii semnificativ mai mici pentru a prelua guvernarea – și încă într-un an de alegeri!

Revenind, însă, la declarația dlui Borza: principiul o fi, el, corect, dar realitatea e strâmbă.

Să zicem că am fi de acord, că am susține retribuirea cu adevărat generoasă a parlamentarilor, a demnitarilor? Ce garantează asta?

Sigur nu garantează cinstea. Cinstea nu are barem de venit. Ești cinstit indiferent de ce salariu ai, la fel cum poți fi corupt chiar dacă te plătesc contribuabilii cât nu poți duce.

Ce salariu ar fi trebuit să aibă fostul șef al CNAS, Laurențiu Duță, ca să nu ia o șpagă de 8,6 milioane de euro?

Garantează salarii mai mari competența profesională?

Păi, să ne gândim cine face selecția, cum ajung în funcții de decizie „demnitarii” la care se referă dl. Borza: tot mașinăria nepotistă, fanariotă și profund coruptă a partidelor stabilește cine să fie numit unde. În acest sistem mutant, „meritocrație” înseamnă că „se merită” să-l pui pe cutare într-o funcție, c-o să știe cum să-și mulțumească protectorii (din șperțuirea banului public).

Vor renunța profesioniștii din toate domeniile la joburile lor, unde sunt respectați și valorizați, ca să se supună selecției murdare făcute în politica autohtonă?

Garantează creșterea indemnizațiilor măcar adoptarea unei legislații aspre anti-corupție? Garantează (re)incriminarea conflictului de interese, adoptarea de criterii clare de cheltuire a banului public? Garantează guvernarea în interesul contribuabililor, nu al găștilor?

Creșterea salariilor „demnitarilor” noștri, lipsiți de demnitate și valori morale, nu va face altceva decât să strice piața: la salarii mai mari, și parandărătul va crește, pe măsură.

Mai întâi curățenie morală și abia apoi recompensă materială!

În fine, să expunem și ipocrizia ce însoțește lamentația dlui Borza.

Nu e prima dată când se plânge un parlamentar că e plătit prea prost. Acum o lună, sinistrul de Cătălin Kalașnikov Rădulescu (dep. PSD) se declara scârbit de „salariul de mizerie” pe care-l încasează, ca parlamentar, care nu-i ajunge „pentru 3-4 costume pe lună”.

Colegul meu de la Europa FM, Victor Marin, a făcut atunci un calcul: a comparat indemnizațiilor parlamentarilor din diferite țări europene cu venitul mediu din țara respectivă.

A descoperit că, în România, venitul lunar de bază al unui parlamentar – adică fără toate șmecheriile cu diurna, banii de benzină, banii de cazare etc – deci indemnizația de bază este de 2,4 ori mai mare decât venitul mediu.

În Marea Britanie, de 2,9 ori.

În Suedia, de 2,1 ori.

În Belgia, de 2 ori.

În Danemarca, de 1,9 ori mai mare.

În fine, în Spania, un parlamentar are o indemnizație doar de 1,6 ori mai mare decât venitul mediu al cetățenilor spanioli.

Deci nu stăm atât de rău, stimați parlamentari, da?

Articol din categoria: POLITICĂ

22 comentarii Adaugă comentariu

  1. Vlad, apropo de atragerea elitelor spre politica. Mi se pare o cauza pierduta sa convingi oameni onesti si competenti, care sa abandoneze ocupatiile lor bine remunerate pt a veni in Parlament ca sa ce?! Sa faca figuratie?! Pt ca s-a vazut cat de interesati sunt romanii sa fie condusi de oameni virtuosi, au votat masiv cu PSD. 🙁

    0
    0
  2. #3 Comentariu nou

    Marirea salariilor bugetarilor fără aplicarea unor criterii clare de performanță, evaluare corectă și aplicarea de măsuri punitive atunci când este cazul este aberantă. Nu ai cum să atragi oameni onești în sistem doar cu salarii mai mari, atâta vreme cât totul în jur este putred. Referitor la întrebarea din titlu – taxe și impozite mai mari, inflație crescută.

    0
    0
    • #4 Comentariu nou

      Am observat ca se tot vehiculeaza ca se maresc veniturile bugetarilor, si sincer, nu pre imi pica la socoteala. Eu de fapt observ altceva, dincolo de orice speculatii si latraturi ridicole, am neplacerea sa observ ca de fapt, se maresc salariile elitelor bugetarilor, cei cu venit minim raman cam la fel. Si cinstit, o cam doare pe undeva pe ingrijitoarea de la finante, sau pe caserita ca ii creste leafa directorului. Hai sa fim seriosi, pupincurismul aduce salariu mare, dar cum poate pupa in c*r un ditamai sef o amarata de ingrijitoare? Ca nu ii ajunge gura pana acolo. Cam asta ar fi cu cresterile bugetarilor, cele pe care se face atata TAM TAM.

      0
      0
  3. #5 Comentariu nou

    Aici (http://www.euronews.com/2016/04/12/who-are-the-best-paid-mps-in-the-eu) spune ca e de 3.1 ori mai mare ca salariul mediu (actual) adica, relativ vorbind, mai mult ca in Germania si Ungaria, pe picior de egalitate cu Austria.

    0
    0
  4. #7 Comentariu nou

    Buna Vlad. Tin neaparat sa te felicit pentru ideea de a inregistra audio articolul. E prima oara cand vad asa ceva si te incurajez sa continui. Cat despre subiect, ne intoarcem la intrebarea care a fost primul oul sau gaina? Ca sa aducem cinstea in parlament trebuie sa marim salariile sau recompensam cinstea cu mariri de salarii? Cert e ca cetatenii au o perceptie total diferita fata de parlamentari pe acest subiect si eu nu cred ca privilegierea unei noi categorii de cetateni este de bun augur pentru societatea romaneasca in acest moment. Cred ca salariile din mediul bugetar scapa de sub control si nu sunt in conformitate cu realitatile din piata muncii.

    0
    0
  5. Salariu unui parlamentar roman e aproape 5 000 lei/luna iar salariu mediu in Romania in februarie a fost de aprox. 3100 lei – adica 1.6 nicidecum 2.4. In plus in Romania sunt 464 de parlamentari nu 500 nu-s mari diferentele insa fac parte din tenta voit partinitoare in care e scris articolul. Dpmdv nu te poti astepta la mari performante de la un parlamentar platit cu 5 000 lei/luna adica mai putin decat un chelner dintr-un oras gen Bucuresti,Cluj,Timisoara…..nu exista tara fara coruptie insa cu cat veniturile sunt mai mari cu atat tentatia de a fura e mai mica.

    0
    0
    • Confuzi suma bruta cu cea netă.

      0
      0
    • Am facut o confuzie – salariu mediu pe economie e aprox. 3100 lei brut resp. Aprox. 2250 lei net deci rezulta o proportie de aprox. 2.2. Oricum raman la parerea ca e extrem de putin in conditii care sunt persoane in Romania fara vreo responsabilitate sau calificare deosebita care castiga mai mult – taximetristi, ospatari…..daca vrem ca un parlamentar sa ofere societatii mai putin decat un taximetrist sau ospatar – atunci asta vom primi.

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      Victor,dacă tu îmi găsești un job de chelner cu 5000 de Ron pe lună, eu luni iau avionul și mă întorc definitiv în România.

      0
      0
    • #12 Comentariu nou

      Tentatia de a fura este invers proportionala cu posibilitatea de a fi prins si pedepsit. Prin tari civilizate daca esti prins la furat ai zburat plus pedeapsa, la noi o dau la intors si daca stau sa ma gindesc au dreptate – au imunitate politica si politica lor este sa fure, cit mai mult.

      La noi … trebuie sa-si dea parlamentu acordul sa fie urmariti pe cauze penale, asta pe de o parte, pe de alta parte judecatorii nu au nici o raspundere daca fac timpenii si in tara asta din pacate dosarele penale se fabrica f usor.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Dar cine ii obliga sa se duca acolo??????

      0
      0
  6. #14 Comentariu nou

    Dar îmbuibații astia nu trăiesc dom’le din salariu! Doar nu ne- am lovit la tărtăcuța cu toții, sa credem asemenea bălării.

    Chiar nu are importantă ca le dam 2k sau 4k lunar. Nu e ca si cum ar fi toti niște absolvenți tineri, inocenti si rupți in **r de săraci ce sunt. Nu, nicidecum. Majoritatea sunt niște baronași de prin satucele lor. Nu mișca prea multe afaceri locale, fără acceptul si parandărătul lor.
    **tu-le muma de nesimțiți!

    0
    0
  7. #15 Comentariu nou

    Toti vorbiți de salarii dar de pensiile enorme pe care le vor nu ziceți nimic. După ce intră la ciolan și fură in timp ce își iau salariile astea mari, mai ies și devreme la pensie de 2-3000€ că merită săracii, e greu să dormi in sală și să faci manevre

    0
    0
  8. #16 Comentariu nou

    Iluzia, alimentată poate de amintirea reziduală a Marii Adunări Naționale, este că parlamentarii trebuie să fie specialiști în diferite domenii care se consacră serviciului public. Atunci are dreptate dl Borza; specialiștii au copii de dat la școală, un anumit stil de viață și obligații care derivă din el (rate la casă, la mașină), ceea ce înseamnă că le este greu să accepte o reducere a venitului de bază.
    Dacă presupunem însă că Parlamentul ar trebui să fie populat în cea mai mare parte cu politicieni profesioniști, adică oameni care au făcut o carieră din asta, eventual cu studii de specialitate, și care au pornit de la lipit afișe, prin consiliul local și au ajuns în Parlament printr-o ascensiune mai mult sau mai puțin rapidă, pentru ei salariul de parlamentar ar reprezenta pur și simplu o treaptă superioară pentru o răspundere superioară. Apropo, cam asta e situația în țările date drept exemplu de colegul de la Europa FM.
    Nu e nevoie să cerem Parlamentarilor să se sacrifice pe altarul public. Trebuie doar să le cerem să își facă treaba cum trebuie, adică ceea ce putem cere oricui la locul lui de muncă.

    0
    0
  9. Stiu ca este un efort in plus pentru tine si vreau sa te felicit pentru inregistrarile audio. Succes Vald

    0
    0
    • Multumesc 🙂 Poate pornesc un podcast.

      0
      0
    • Minunat, mi-as dori sa ascult un podcast cu persoane simple, deosebite, cu povesti de viata si nu dezbateri despre politica si lucrurile de zi cu zi. Daca o sa ai o tema legata de siguranta la locul de munca(protectia muncii si situatii de urgenta) iti stau la dispozitie. Succes!

      0
      0
  10. #20 Comentariu nou

    “La o mie de euro nu vor veni niște buni profesioniști sau niște oameni de moralitate să lucreze (…) la nivelul ăsta redus de salarizare, vor intra în sistemul public, în corpul demnitarilor, doar mediocrii sau hoții.”
    Prin această declarație dl. deputat s-a etichetat fără posibilitatea de a-l contrazice: dacă a intrat în Parlament este clar că nu-i nici bun profesionist (este un mediocru, după cum bine spune) și nici cu moralitatea nu stă prea bine (o fi hoț?). Iată în sfârșit un parlamentar care spune adevărul despre sine.

    0
    0
  11. #21 Comentariu nou

    Mulțumesc pentru ,,aprobarea””comentariului Vlad.Ești un om vertical și imparțial.Felicitări.

    0
    0
  12. Excelent Vlad Petreanu, felicitari

    0
    0