Progresia prostiei în pandemie

Se dă următoarea temă de casă:

Vineri, în România erau ocupate de bolnavi covid-19, în stare gravă, 186 dintre cele 2653 de paturi ATI care au toate dotările necesare (adică inclusiv ventilatoare mecanice)*. Asta înseamnă 7% din capacitatea totală. Sursa informației: purtătorul de cuvânt al MS.

Duminică, numărul paturilor ATI complete ocupate cu bolnavi covid-19 în stare gravă crescuse la 217, adică 8.17%.

Asta echivalează cu o creștere a gradului de utilizare a paturilor ATI cu 16% în doar două zile.

Se cere să se calculeze în cât timp se va atinge capacitatea maximă ATI dacă progresia are loc în același ritm **. În acel moment, all bets are off.

Desigur, sperăm să nu se întâmple asta, doar că epidemiile au această particularitate deosebit de nașparlie, că pot să se intensifice în ritm exponențial. Iar datele arată că, la nivel mondial, pandemia de covid-19 accelerează, în loc să frâneze.

La 1 martie, de exemplu, se înregistraseră 1.981 de cazuri noi de covid-19 în toată lumea. Pe 26 iunie, 194.190 de cazuri noi – într-o singură zi. Totalul cazurilor confirmate a depășit nu demult 10 milioane și pragul de 11 nu e deloc departe.

Până la 1 martie, se înregistraseră 3.050 de decese provocate de covid-19 la nivel mondial. Până pe 27 iunie, numărul morților depășise jumătate de milion: 500.624.

Până la 1 martie, în România fuseseră depistate numai 3 persoane infectate cu sars-cov-2, și numai două dintre acestea încă mai aveau virusul la data respectivă. 4 luni mai târziu, numărul persoanelor infectate cu sars-cov-2 și depistate prin testare a ajuns la 26.814.

Progresii, progresii.

Cât de serioasă e situația putem înțelege și din ultimele declarații ale ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, făcute duminică seară la Digi 24:

“Avem transmitere accentuată, sunt afectate grupele de risc și nu numai. Avem peste 200 de cazuri la ATI. În ultimele trei zile avem o amprentă pusă pe terapie intensivă și decese. Oamenii pleacă în stațiunile de pe Valea Prahovei și la mare, se reîntorc în toată țara și răspândesc comunitar. Avem agenți economici, restaurante și cluburi în care nu sunt respectate regulile de distanțare.
Nu e intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc. Patronatele nu au respectat înțelegerea. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mâine (luni) vom avea o evaluare a situației și vom lua o decizie la nivelul grupului tehnic. Sunt județe cu un număr mare de cazuri de infectare. Avem și căminele de bătrâni, devenite focare. Ne gândim la restricționarea circulației în anumite localități.”

E clar acum că încercarea globală de opri pandemia prin lockdown (impunerea unor măsuri stricte de izolare) nu a funcționat – sau, cel mult, a reușit doar să întârzie extinderea ei. Nu cred că guvernele își mai pot permite de-acum să oprească economiile naționale cu măsuri atât de dure precum cele luate la începutul anului. Cu asta, răspunderea pentru limitarea pandemiei se mută la noi, indivizii. Dacă vom fi în majoritate proști, vom plăti scump – în progresie exponențială.


*) potrivit datelor oficiale, în România sunt acum 4.672 paturi ATI, ceea ce reprezintă capacitatea totală de tratare a cazurilor critice, dar paturi cu dotare completă (inclusiv respirație asistată) sunt cu aproximativ 2.000 mai puține, adică 2.653. Firește, unele dintre acestea sunt necesare pentru tratarea pacienților cu alte afecțiuni.

**) În acest ritm de creștere, capacitatea ATI din România va fi depășită în 33 de zile.

33 comentarii Adaugă comentariu

 1. La televizor au zis ca locuri la ATI pentru Covid este cam de 300. Daca e asa, winter si coming in vreo 6-7 zile daca ae mentine trendul galopant.

  Thumb up 1
 2. Din pacate pentru noi fraierii care am stat in lock down timp de 2 luni, acesta s-a implementat prost spre foarte prost.
  Exemple cate vrei: de la cazul politistilor de la furturi auto care au luat toti coronavirus (cum naiba e posibil cand trebuiau sa poarte masti in interior etc) p
  ana la anularea amenzilor pentru “bombardieri”
  sau portul mastii sub nas chiar daca vorbim de clienti intr-un magazin si nu de personal care treb sa stea 8-10 ore asa.

  Apoi statistica aceasta de ocupare locuri la ATI este destul de irelevanta pentru ca pe tine ca cetatean simplu , fara pile (sau pimeni) si relatii, te intereseaza cate locuri la ATI sunt libere in regiunea ta/orasul tau. Nu va fi adus niciodata cineva din Moldova la ATI in Timisoara de ex doar pt ca acolo sunt locuri libere…

  Comentariu apreciat Thumb up 16
  • Neîncrederea și teoriile conspirației au explodat după măsurile cretine luate de autoritati peste tot in lume: ce logica are să permiți mersul la grămadă cu autobuzul sau autocarul in schimb să-i dai amenda cuiva care a ieșit afară în aer liber și nu avea declarație ?

   De data asta nu suntem singuri, neîncredere în autorități e generală peste tot in lume – astfel cum s-ar putea explica protestele din america de nord și europa de vest sau plajele superaglomerate din anglia sau australia , toate în plina pandemie ?

   Thumb up 0
 3. Oamenii funcționează foarte defect. Ei cred că dacă nu li s-a întâmplat nimic până acum, nici n-are cum să li se întâmple. Plus că, paradoxal, cu cât sunt mai mulți oameni prin spitale, cu atât mai puțini iau în serios pandemia.

  Îmi spune o tânără că ea are două operații pe inimă și că dacă era să fie adevărat COVID-ul ăsta, atunci ea trebuia să fi fost afectată deja. I-am replicat și eu că nu cred că cineva poate fi operat de două ori pe inimă pentru că eu nu am pățit așa ceva. Deci, operațiile pe inimă nu există. Logica ei… Mi-a răspuns: Mda.

  Efectiv pare să fie, mai degrabă, o pandemie de prostie decât de orice altceva.

  Nu mai vorbesc de inteligenții cărora le-a intrat lor în cap că totul este un plan ca să … ceva, și că toți cei care spun că au COVID sunt niște mincinoși plătiți, la fel ca toți cei care susțin existența pandemiei. Sincer, ăstora nu le doresc altceva decât să facă o formă gravă, cu insuficiență respiratorie severă, să supraviețuiască și să povestească apoi cât de proști erau ei când spuneau că nu există COVID.

  Comentariu apreciat Thumb up 36
 4. Cheia în gestionarea acestei situații a stat în numărul de pacienți infectați ce sunt in grupe de risc. Aici includem, oamenii în vârstă, bolnavi cronici, oameni cu sistem imunitar slab. Pana acum, nimeni din mărețul grup nu a luat masuri țintite spre aceste grupuri. Toți au fost concentrati pe toată situația și asa am stat 3 luni în case(degeaba, ca numarul nu scade), respectiv acum când trebuie sa ia masuri țintite se codesc și fac anunțuri pompoase.
  Focarele ce vor apărea vor fi izolate și prin zonele intens tranzitate. Nimeni din actualii politicieni nu vor introduce carantine stricte in afara de zone mici de care lumea nu a auzit, de Țăndărei și Barbulesti se mai știe ceva?
  Iar, daca numărul de cazuri grave va depăși jumătate din capacitatea ATI, mulți se vor conforma de frică.

  Thumb up 6
 5. Nimic nou sub soare, Vlad. Sau, altfel spus, “cei ce nu învață nimic din istorie sunt condamnați să o repete. Iar cei care învață sunt condamnați să sufere din nou, împreună cu primii”.

  1918, San Francisco, “Anti-Mask League Of San Francisco”: https://www.forbes.com/sites/kionasmith/2020/04/29/protesting-during-a-pandemic-isnt-new-meet-the-anti-mask-league/

  Thumb up 3
 6. Mi-as dori ca autirtatile sa adauge si alte informatii la cifrele seci. Poate asa, ar reusi sa mai domoleasca lumea.
  Poate ma insel, dar au fost foarte putine cazuri in care s-a prezentat.”lantul slabiciunilor”. Pacientul X care s-a molipsit asa si a molipsit la randul lui asa si pe dincolo etc. De cele mai multe ori a fost vorba de spitale sau camine de batrani sau copii, poate si o fabrica doua. Evident ca s-a creat impresia ca daca eviti spitalele si caminele (fabricile nu au cum sa fie evitate), esti safe. Plus ca s-a pedalat puternic pe pericolul pt varsta a treia si comorbiditatile ei, cand de fapt in Romania majoritatea cazurilor au fost intre 40- 50 ani.
  Ma rog, asa se vede cel putin la nivelul meu.
  Deci ori cazurile au fost majoritar la spitale si camine, ori daca nu, poate se fac mai multe valuri in mass media. Si apopo, eu tot nu pricep, de ce in spitale?

  Thumb up 10
  • E adevărat că lipsesc niște informații esențiale în toată comunicarea asta. Aș vrea să știu și eu unde apar cazurile noi și pe unde anume sunt focare, și asta din partea autorităților, nu doar dacă sapă gazetarii după informații.

   Se fac anchete epidemiologice, se cam știe cum se extinde epidemia (sau așa ar trebui) – dar nu cred ca e cazul sa primim nume sau sa identificam bolnavii (pacientul X etc), că nu e cazul să facem public shaming.

 7. Vad ca sunteti in eroare dle Petreanu: masurile de lockdown nu au fost luate pt a stopa complet coronavirusul(caci asta e imposibil) ci pt a da timp statelor sa isi pregateasca si adapteze sistemele medicale. Scopul a fost deci castigul de timp caci raspandirea era inevitabila. Cititi cu rabdare acest articol din 10 martie si urmatoarele de acelasi autor.
  https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

  Thumb up 6
  • Si ti se pare ca spitalele sunt mai pregatite acum?
   Daca la un procent de ocupare al ATI de ~8% a inceput acest dat de ceasul mortii, unde este pregatirea?
   Eu consider ca scopul lock down-ului a fost oprirea virusului si concluzia este ca a esuat.

   Thumb up 0
  • Am citit si eu seria articolelor, plus o parte din maretul studiu al Imperial College. Si fara sa intru in polemici o sa las niste chestii simple de digerat:
   1. In mai toate recomandarile stiintifice, nu a fost calculat impactul economic plus potentialele victime colaterale. Motivele sunt simple, trebuia sa salvam vietii si tot tacamu. Situatia simpla, este ca dupa aproape 3 luni de lockdown economia mondiala se va contracta plus numarul de victime colaterale este inca necunoscut, dar incepe sa creasca(vezi discutia cu bolnavii cronici sau accidentele de munca ce au mai fost in perioada respectiva). Plus ca ne paste o criza destul de mare ce va fi mai grava decat COVID-19.
   2. Toate datele au fost bazate pe niste calcule inspirate din China si ce mai era prin Asia la data scrierii acelor articole. Ulterior, prin mai au inceput recalcularile si dupa ce au inceput sa analizeze mai bine au inceput sa relaxeze lucrurile mai devreme. Prin Europa, umbla vorba ca mai devreme luna inceput de luna iunie nu se vor ridica restrictiile si soc, s-a intamplat prin mai.
   Revenind la situatia din Romania, daca ajungem la numarul de cazuri din starea de urgenta in acest moment, imi poate spune si mie de ce am stat in casa aproape 3 luni de zile? Si de ce nu s-a actionat punctual si tintit pe grupele de risc?
   Ca la cum se intrevede situatia, urmatoarele masuri vor fi tintite pe grupurile de risc si fi localizate nu generalizate cum au fost cele propuse din martie.
   Si fix din cauza asta, lumea isi cam baga picioarele in el de virus pentru ca s-a ajuns la punctul in care lumea nu mai are rabdare si accepta situatia. Vor muri multi? Nimeni nu stie in acest moment, orice raspuns fie doar o parere sa fie data.

   Thumb up 0
  • @Lau: este adevărat că măsurile de lockdown au fost făcute în primul rând pentru “aplatizarea curbei”, dar un lockdown eficient întrerupe lanțul contagiunii și sufocă epidemia. Sunt câteva cazuri, puține (Noua Zeelandă, Taiwanul, cred) unde autoritățile au reușit să oprească complet epidemia prin măsurile de izolare, dar e adevărat că n-a funcționat la nivel global.

  • @Dan: timp am avut pt ca s-a efectuat lockdown; ce am facut cu el…asta e alta poveste.
   @Vlad: in tarile democratice(UE,SUA) nu poti sufoca virusul pt ca ar inseamna restrangerea multor drepturi, lucru care care in principiu nu este acceptat. Nici macar in Singapore, Coreea de Sud(care nu-s chiar democratii), cu toate tehnicile de urmarire si tracking(telefoane, GPS etc) nu s-a reusit oprirea completa a virusului, dar-mi-te la noi unde CCR iti da in cap cand ti-e lumea mai draga; nici macar amenzi nu poti da… Pana la aparitia unui vaccin, scapa cine poate.

   Thumb up 0
  • @Lau
   Se pare ca nu esti la curent cu vestile neplacute, dupa unele studii sunt detui pacienti \in cazul carora imunizarea naturala dureaza aproximativ 3 luni. Cam cat crezi ca ar dura imunizarea prin vaccin (produs cu virus inactivat)? Cand ai auzit ultima data (fara sa cauti in mod special) de ‘progresele’ facute in incercarea de omologare a unui vaccin?

   Thumb up 0
 8. Lockdown-ul pt toată țara a fost o prostie, în condițiile în care în afara de 5-6 judete în restul tarii erau cazuri relativ puține, rezultatul fiind afectarea grava a activității economice iar în același timp nu s-a reușit tinerea sub control a epidemiei.

  Mult mai eficient ar fi fost în faza inițială testarea masiva a populației și izolarea infectaților combinata cu măsuri punctuale pe focare, așa au procedat mai multe tari din Asia care au reusit sa controleze răspândirea și în același timp nu și-au afectat grav activitatea activitatea economică.

  Thumb up 12
  • Nu-i așa, Constantine, ca-i ușor să dai verdicte de pe margine, privind înapoi? Dap, ușor tare. Mai ales când uiți prin ce-ai trecut – sau n-ai vrut niciodată sa afli.

   Să ne amintim: în martie se cunoșteau foarte puține lucruri despre virus. Aveam în față imaginea sălilor ATI din Lombardia și Madrid. Tările erau în căutare febrilă de informații, ventilatoare medicale și, da, teste. Primele teste rt-PCR au apărut in ianuarie 2020 (11 ianuarie Malaiezia, 10 februarie Marea Britanie, 23 ianuarie Germania – acesta a fost kitul adoptat de OMS). Așadar, într-o perioadă când toate tările cautau disperate teste – și angrenaseră inclusiv serviciile de informații pentru asta – tu vrei, de la înălțimea înțelepciunii acumulate de o lume întreagă în jumătate de an, să spui ce? Că n-am avut Mafalde prin guvern? Sau.. ce? Că nu-nțeleg ce urmărești. N-or fi guvernanții ăștia lumini de premiul Nobel, dar au procedat corect din punct de vedere tehnic (de altfel, la fel cum a procedat aproape întreg mapamondul. Excepții sunt Coreea de Sud / Japonia / Singapore / Taiwan / Hong Kong, pe de o parte, dar acolo disciplina socială și portul regulat la măștilor au avut o contribuție hotărâtoare. Celălalt grup de tări care fac excepție sunt minunatele state cu lideri… excepționali, precum SUA, Brazilia sau Marea Britanie).

   Cele 5-6 județe le știm acum; la acea dată nu știam unde e virusul și pe câți a infectat deja (adu-ți aminte cum a explodat Suceava dintr-o dată – se putea întâmpla oriunde. Nu aveam de unde ști). Măsurile generale au fost necesare tocmai ca urmare a lipsei mondiale de teste, informații și date.

   Părerea cu “ieconomia” mă pune pe gânduri. Chiar așa… neclar să fii încât să nu-ți dai seama că o “economie” plină de oameni bolnavi, spitale pline și cimitire aglomerate nu are cine știe ce performanțe? Nu există dihotomia “economie sau sănătate publică”; economia depinde de sănătatea publica. Acest argument e folosit intens mai ales de ticăloși sau de necunoscători; nu știu unde te încadrezi tu. Privește cu încredere către Florida, Texas sau Arizona, state din grupul “să moară bunica să crească Dow-Jones”. Nu vrei să locuiești sau să ai o afacere acolo. “Argumentul” ăsta e fals.

   Thumb up 0
  • La jumătatea lui martie, înainte de instaurarea stării de urgență coreea de sud avea zeci de mii de teste făcute iar Suceava și unele județe de la granita (timiș, arad) erau deja focare iar multe dintre celelalte județe ori nu aveau nici un caz confirmat ori aveau puține toate din cei veniți din afara. Așa cum ne-am.luat după franța, Italia sau Spania puteam foarte bune sa ne luăm după exemplul coreei sau Japoniei.
   Pai fara economie cam cum crezi că vor mai fi finanțate spitalele, iar lockdown-ul total făcut fără cap, exact la acest lucru ne va duce.

   Thumb up 0
  • @Constantin: testarea masivă, chiar dacă ar fi putut fi făcută (știm că nu puteam la început mai mult de 700 de teste pe zi), nu rezolvă nimic fără posibilitatea de a face apoi anchetă epidemiologică completă. Adică, ăsta trebuie să fie obiectivul testării, fie ea “masivă” sau nu: identificarea tuturor contacților unui infectat de orice boală contagioasă, de fapt, nu doar de covid, și testarea/izolarea și a acestora, ceea ce oprește transmiterea mai departe a bolii. Or, noi am avut limite foarte strânse atât la capacitatea de testare cât și la cea de anchetare epidemiologică. Îți reamintesc că DSP-urile au fost (încă mai sunt?) și ele victimele idiocrației politicianiste care sufocă țara asta de ani de zile. Am scris despre asta. Sper că am învățat cu toții lecția și de-acum vom face scandal când se vor mai face numiri politice.

   Deși nu cred c-am învățat și că vom face scandal ;))

  • Testarea masiva initiala nu era posibila in Romania, cata vreme se putea faca la inceput de martie sub 1000 teste/zi. Intre timp, s-a achizitionat, tehnica experimantala astfel ca acum se pot face cam 17000 teste/zi. Intra pe woldometers si vei vedea ca in nici o tara nu s-a testat toata populatia (in coloana teste/1 milion locuitori; daca imparti cifra la 10.000 ai valori procentele ale testelor). In Romania, pana azi s-a testat 3.6%, iar in Japonia 0.3%.

   Thumb up 0
  • @Bazil – in primele zile din martie nici nu ar fi fost nevoie de mai mult de câteva sute de teste/zi combinat cu urmărirea strictă a celor care vin din zone cu focare din europa sa respecte izolarea și carantina, din păcate atunci s-au pierdut zile prețioase cu jocurile politice în loc să se mărească capacitatea de testare.

   E foarte importanta testarea inițială tocmai pt. a găsi și izola rapid pe cei infectati pt a nu răspândi virusul, când deja virusul se răspândește in toată comunitatea testarea e mai puțin importanta.

   Coronavirusul nu e cel mai contagios virus , altfel în 6 luni era infectata cel putin 20-30% din populația globului în schimb are o caracteristică care îl face greu de controlat, majoritatea celor infectați sunt asimptomatici și nu știu că-i infectează și pe alții timp de saptamani întregi, pe când Ebola deși e mult mai contagioasă cei infectați dezvolta rapid simptome violente iar pt majoritatea moartea intervine in câteva ore neapucand să-i infecteze și pe alții.

   Thumb up 0
 9. Buna ziua Vlad,
  Nu cred ca e doar progresia prostiei.
  Cine profita de raspandirea zvonurilor conspirationiste, de ideile ca pandemia nu exista si totul e o farsa?
  Pai, din cate vad eu, patronii de localuri care NU respecta ditantarea sociala profita de asta, ei isi fac socoteala ca si daca ar recunoaste existenta maladiei si ar respecta distantarea sociala ar pierde din profit! Prin urmare, cine oare asigura pecuniar raspandirea acestor teorii?
  In acest sens, acum doua saptamani a fost difuzat pe canalel sociale si de media, un filmulet cu o hora facuta la o terasa din Mamaia. Patronul mai este liber, nu este arestatsi cercetat pt ‘favorizarearaspandirii maladiilor’? Terasa mai functioneaza? De ce nu i s-a suspendat licenta de functionare pana la omologarea unul vaccin? DIN CAUZA CA IN STATUL ROMAN FUNCTIONEAZA CORUPTIA (chiar si in pandemie)!!!
  Acum unii si altii se gandesc cum sa ne interzica tot noua, celor ce respectam regulile, sa mergem la mare sau la munte sa ne destindem! Ca noi doar votam, si cu cineva trebuie sa o facem! Patronul respectiv contribuie la campania electorala! Probabil pentru mai multe partide, ca romanul impartial!

  Thumb up 3
 10. Au omorat cainele ca sa-l scape de purici! Cam asta a fost carantina in Romania. Expertii medicali agreati si mass media au fost Casandre intr-o intrecere penibila care prezice apocalipsa cat mai bine. Varful pandemiei si dezastrul a fost anuntat pe rand de Pasti, de 1 mai, de 15 mai, de 1 iunie,……Se vedea din avion ca in RO au fost cateva focare mari si, de asemenea, cateva categorii afectate. Izolare/carantina punctuala si testare cat cuprinde erau solutii evidente pentru oricine, mai putin pentru apostolii apocalipsei. Sparangheliada si obligativitatea purtarii mastii in stare de alerta, dar nu si in starea de urgenta sunt doar 2 exemple care descriu perfect balciul cu carantina.

  Comentariu apreciat Thumb up 18
 11. Ofensiva prostiei va produce victimele “colaterale” pe care am reușit să le evităm până acum. Măcar acum știm că se putea mai bine. Eram pe cale de a evita în România pragul critic de 15000 de cazuri active. Acum este foarte probabil că îl vom atinge în mai puțin de trei săptămâni, dacă săptămâna viitoare se va ajunge la 1000 cazuri noi/zi
  După cum se vede prostia atacă cu aceleași argumente politice. Abia după ce vom reuși izolarea prostiei avem șanse de a controla cât de cât efectele pandemiei.
  Evitați prostia! Aceasta este mult mai evidentă decât infestarea cu Covid-19 și mult mai dăunătoare!

  Thumb up 6
 12. Pe scurt, dupa razboi, multi viteji….

  1. Era nevoie de izolare pentru aplatizarea celebrei curbe, care ar fi creat un dezastru la nivelul sistemului sanitar romanesc (si asa distrus si subfinantat). Si, sa nu uitam, au intrat in tara mai mult de 1,5 milioane de cetateni romani (subliniere necesara pentru toti aceia care considerau ca n-ar fi trebuit sa li se permita intrarea), majoritatea acestora venind din zonele unde epidemia era de necontrolat.

  2. Carantinarea este, oriunde in lumea asta care se (mai) pricepe la epidemii, necesara si OBLIGATORIE!. Mai ales cand informatiile despre coronavirus erau putine, contradictorii, la care adaugam faptul ca virusologii planetei, care ar fi trebuit sa vorbeasca la unison, au lansat tot soiul de ipoteze, studii, teorii unele absolut neverificate, altele insuficient verificate si altele, nu putine, imposibil de verificat in lumea reala, nu in conditii de laborator, ideale.

  3. Exista multe opinii cu privire la peak-ul pandemiei. Eu ma uit la site-ul John’s Hopkins. Updatat in real time, cu, situatiile nationale si globale, cu grafice si tot tacamul.

  4. Testarea. Uitam ca am plecat de la cateva centre de testare, vreo 6. Si nu e cum crede lumea, iei un aparat, in bagi in priza, colectezi mostrele necesare, le bagi in aparat si gata, vine rezultatul. E cu mult, mult mai complicat (faptul ca astazi reusim sa avem peste 12000 de teste zilnic e absolut perfect, tinand cont de unde am plecat). Iar comparatiile cu Coreea de Sud, Singapore, Taiwan s.a. sunt inepte. Toata Asia a trecut prin SARS si aveau deja experienta si rutina necesara.

  5. Mastile. Nu erau necesare in faza initiala. Izolarea si carantinarea erau (si au fost) suficiente. Si, sa nu uitam, nu erau disponibile nici pentru sistemul sanitar (off topic, m-as uita mai cu atentie la afirmatiile conform carora stocul de materiale pentru situatii de urgenta era 0, mai ales ca la doar 200 km de Bucuresti este Cernavoda….). Acum sunt necesare si obligatorii.

  6. Actiuni punctuale si pe grupe de risc. Principalele grupe de risc erau (si sunt) lucratorii din sisitemul sanitar, lucratorii ISU si cei de la DSP. Reamintesc faptul ca nu aveam capacitatea de testare necesara. Si la ce ar fi ajutat testarea aceasta daca astazi esti testat, esti negativ, iar maine faci o greseala de manipulare a unei probe sau nu te dezinfectezi suficient de bine si te pozitivezi. Ramai nedepistat pana la urmatoarea testare.. Actiunile punctuale au fost facute la inceput, cand anchetele epidemiologice puteau determina pacientul 0. Acum nu se mai poate face asa ceva, nu ramane decat sa izolezi/carantinezi comunitati intregi (azi a aparut o stire conform careia mai mult de 400.000 de persoane au fost izolate intr-o comunitate de langa Beijing, din cauza a 18 cazuri confirmate). Si acum , cu mana pe inima, spuneti-mi daca crede cineva ca asa ceva poate fi facut la noi, apeland la intelegerea, seriozitatea si bunul simt al cetatenilor..

  Thumb up 9
 13. Domnule Petreanu, sunteți o mare dezamăgire. Mulți vă credeau om inteligent, dar ce nu face omul pentru bani.
  Știu ca scrupulele dispar la contactul cu banii, cumva se dizolva, dar gândiți-vă că sunt oameni, care iau de bun, tot ceea ce scrieți, chiar dacă, poate, nici chiar dvs nu o faceți. Oamenii aceia sunt afectați în multe moduri.
  Păcat că nu va pasă. Dar ceea ce faceți seamănă cu cea mai veche meserie din lume!
  Imi pare rău că fac această asociere, dar ma obligați prin atitudinea, pe care o aveți!

  Thumb up 5
  • Doamnă, cred că mă confundați. Oricum, nu înțeleg nimic din ce spuneți. La ce vă referiți?

  • @Maria
   După modul de exprimare și adresare este evident că faci parte din acea turmă păstorită de infractori și ești una din victimele față de care prostia este nemiloasă.
   Mă simt obligat să te previn în singurul limbaj pe care l-ai putea pricepe.
   Datorită atitudinii pe care o afișezi cu emfază, compasiunea pentru accidentele genetice care ți-au cauzat existența ție și turmei în care te înscrii în mod voluntar este exclusă!
   Stimată ființă grăitoare, de obicei ezit să dau diagnostice pentru tulburări ireversibile, însă de vreme ce sunteți condamnată la una din cele mai grele suferințe nu puteți face apel la inteligență!

   Thumb up 0
  • Cred ca doamna face parte din categoria persoanelor confuze care-si imagineaza ca pandemia este o conspiratie mondiala si sute de mii de medici, cercetatori, epidemiologi, oameni de stat si jurnalisti sunt platiti zilnic (de Bill Gates) pentru a inventa studii si stiri pe subiect.

   Pe vremuri, primeam bani pentru cainii cu care mergeam la manifestatii. Acum suntem mai sofisticati, am inventat 500.000 de morti si un virus. Nu stiu care ar fi motivul, dar ceva-ceva trebuie sa fie, ca altfel de ce am face-o?

   Creiere prajite, nene. Incredibil. Exista oameni care ar putea crede orice ineptie. Te mai miri cine ajunge sa fie votat.

  • Suntem într-una din situațiile în care nu putem apela la sugestii și rafinamente intelectuale. În majoritatea cazurilor întrezăresc șanse pentru apelarea conștiinței, dar de data aceasta personajul scăpat din laboratoarele A3 a venit doar cu scopul unic al infestării.
   agnosticul pus personajului este 100

   Thumb up 0
  • Suntem într-una din situațiile în care nu putem apela la sugesii șau rafinamente intelectuale.
   În majoritatea cazurilor întrezăresc șanse pentru apelarea conștiinței, dar de data aceasta personajul scăpat din laboratoarele A3 a venit doar cu scopul unic al infestării blogului.
   O schiță succintă a anamnezei va lămuri de ce diagnosticul este 100% corect
   1. Creatura nu a comentat nimic la tema actuală, alte teme sau situații la care ar putea face referire.
   2. Făptura nu a emis niciun fel de idee, cu atât mai puțin una personală.
   3. Entitatea aduce în discuție un grup pe care nu îl definește, dar pretinde că îl reprezintă.
   4. Personajul pretinde că acel grup dispune de o presupusă evaluare a inteligenței unei persoane fără a putea proba nici existența grupului nici a pretinsei evaluări.
   5. Nick-name-ul Maria se autoîmputernicește cu scopul binefacerii doar pentru a aduce acuze.
   6. Troll-ul Maria atacă profesia fără suportul vreunui argument legat de obiectul criticii.
   7. O dejecție rătăcită pe blog vrea să poarte un nume

   Thumb up 0
  • @Mărioo.. ai greșit andrisantu făă….
   Eu sunt ăla care, la comentariul #21 (cel putin atâta este acum), m-am legat de tagma lu’ barbată’tu!
   Sau poate esti din altă categorie, a celor ce dau acatiste, poate mor 40% din pensionari, ca să se poată mării pensiile cu 40%.
   ———————————————
   @Vlad, Plain Sight
   Nu cred ca Maria e dusă cu capu’. Comentariul ei este intenționat ambiguu.
   E una dintre cei ce vor mai bine sa fie de 10 ori mai mulți morți decât să mai aibă cine știe câte luni de pirderi în contabilitate.
   Egoismul este printre cele mai rele lucruri pe care ni le-au implantat rușii în creier în perioada comunistă!
   Iar ‘capitalismul’ trăit în ultimii 30 de ani nu a făcut decât să adâncească aceasta tară!

   Thumb up 0
 14. Cred ca totul se datoreaza lipsei de incredere in guvernanti, oricare ar fi ei si a lipsei de educatie. Astea doua ne duc unde suntem acum. Prosti sunt peste tot insa exista argumente si pentru ei. Cineva trebuie sa le dea si sa le explice. Ce ma surprinde pe mine e cum de e posibil in Austria, de exemplu, ca lucrurile sa fie mult mai relaxate decat in Romania si cazurile sa fie infinit mai putine? Credeti-ma, austriecii sunt mai imputiti cand cine vorba de spalat pe maini. Ce e drept, aici nu sunt moaste dar mastile nu mai sunt obligatorii demult, cu exceptia mijloacelor de transport in comun. In rest, in magazine, nu mai trebuie purtate. Restaurantele sunt deschise, totul functioneaza. Cat isi mai permite Romania sa stea inchisa? De ce nu lasam selectia naturala sa-si faca treaba?

  Thumb up 5
  • #33

   Pentru ca, atunci cand voinicul se duce cu ( era sa spun pieptul) nasul gol sa se lupte cu covid-ul si mama natura ii da un sut in plamani, respectivul va fugi repede sa sufoce un sistem sanitar care e oricum terminat. Si vor muri alti oameni nevinovati, care nu au decat ghinionul de a fi conationalii unor imbecili care nu inteleg legile naturii si ale convietuirii in comunitate. Libertatea ta de a te lupta cu virusul trebuie sa aiba limita vietii celui de langa tine. Onor guvernantii nostri nu fac decat o pavaza in jurul unui sistem de sanatate cu cancer generalizat, care numai de covidoza nu are nevoie. Si daca o fac brutal, neinspirat, necomunicativ, e pentru ca materialul cu care lucreaza e made in Romania, tara tuturor posibilitatilor de a trai si a muri degeaba.

   Thumb up 0