Există o preocupare prea intensă pentru acumulare, tovarăși!

Ministrul PSD al Finanțelor anunță creșteri de taxe și impozite, deoarece "există o preocupare prea intensă pentru acumulare".

Ce face PSD când ajunge la guvernare?

Anunță creșterea taxelor și impozitelor, desigur, că nu poate tăia din cheltuielile umflate ale statului cu propria clientelă, niciodată.

Încă o veste bună, deci – după ce că au crescut dramatic prețurile la energie, la alimente, inflația se va duce curând în două cifre, după cum anunță BNR, iată că vin și niște creșteri de biruri la stat, ca să rămânem chiar fără bani cu toții.

Așadar, ministrul PSD al Finanțelor, dl. Adrian Câciu, anunță modificarea Codului Fiscal prin mărirea unor impozite și introducerea altora noi.

Ideile sunt însă, toate, vechi, iar unele au mai fost încercate și n-au funcționat.

Astfel, ni se promite impozitarea progresivă – pentru că de ce să nu-i impozitezi mai mult pe cei care deja plătesc mult, în timp ce pe evazioniștii fiscali nu-i deranjează în continuare nimeni.

De asemenea, PSD anunță taxarea bacșișului, taxarea mai mare pe proprietăți multiple, reevaluarea facilităților fiscale pentru sectorul IT și al construcțiilor, reconsiderarea pragului de impozitare pentru microîntrprinderi și impozitarea zahărului.

Ce-au cu zahărul?

Cu „impozitarea zahărului” e ca-n bancul cu „să-i omorâm pe toți negrii din oraș și-o blondă cu țâțe mari”. Cine pică pe fenta cu zahărul, nu mai e interesat de toate celelalte orori.

Este amuzant cum încearcă PSD să ne vândă gogoșile cu creșterea impozitului, de pildă. „În România nimeni nu ține cont de faptul că un contribuabil are și cheltuieli. Avem și niște cheltuieli pe care noi nu le mai luăm în calcul: educație, asigurare, pensie privată. Sunt tot niște cheltuieli – care vor fi luate în calcul la impozitul progresiv” (adică să fie deduse din calcului impozitului total), spune ministrul Finanțelor.

Adică, bucurați-vă că vă crește impozitul, bă cetățeni, că veți putea completa multe declarații ca să mai deduceți niște cheltuieli ca să mai scădeți puțin impozitul pe care tocmai vi l-am mărit – nu-i așa că-i minunat?

Și cu mașinile PSD are idee: „O mașină la o familie. Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.”

Păi dacă e ca-n Japonia, conașule, nu poți să te opui, cum să te mai opui? Ca-n Japonia!

„Eu aș propune o taxare suplimentară de la a treia, ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua”.

Deci să taxăm de la a treia, dar mai bine de la a doua, și oricum, uite ce nasol e în Japonia, să ziceți mersi că nu facem ca acolo.

Dar de harakiri pentru politicieni mincinoși, ce ziceți? Nu e o idee bună? Ca-n Japonia!

De asemenea, vor crește impozitele pe proprietăți, dacă ai mai multe. „Există o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți”, zice dl. Câciu, uitând să adauge, încruntat, „tovarăși”. În lumea PSD, succesul individual în viață, mai ales când este „prea intens”, trebuie penalizat, asta dacă nu ești la partid, că atunci îți asigură partidul succesul în viață, pe bani publici, și nu trebuie să te mai preocupi.

În visurile umede ale PSD, ar trebui să fie așa: noi dăm toți banii statului și, după ce se-mparte tot ce trebuie la pensii speciale, clientelă, pomeni electorale, ce rămâne e venit pentru plata produselor cu preț plafonat care trebuie subvenționate, și ele, că așa a promis dl. Ciolacu, dar care nu se vor mai găsi, foarte probabil, pe nicăieri – monent în care vom putea reveni, cu toții, la cartelă, raționalizare și alimentație științific-rațională, deoarece există „o preocupare prea intensă pentru burtă (tovarăși)”.

Ne confruntăm acum cu corabia pesedismului în zbor către cele mai înalte culmi ale genialității economice.

Că ei se distrează, e treaba lor, dar problema e că ne-au închis pe toți în cală.

Mă gândesc din ce în ce mai des la o evadare spre vest.

Articol din categoria: ACTUALITATE

53 comentarii Adaugă comentariu

 1. Impozitarea progresivă exista in absolut toată lumea civilizată de la Germania și Franța până la America și Japonia, ar fi groaznic sa facem și noi ca ei în locul soluțiilor mioritice originale care se mai aplica doar prin Rusia, China și inca 2-3 tari foste comuniste

  14
  31
  • Compara si cu gradul de colectare la buget, te rog. Impozite mai mari pentru cei care castiga mai bine intr-o tara in care evazionistii sunt cata frunza si iarba si nu-i deranjeaza nimeni, iar milioane de amploaiați la stat primesc sporuri ilegale pentru condiții inventate – asta e o masura imorala si neetica.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Impozitarea asa-numit progresiva in tarile „civilizate” are in vedere o baza fixa de impozitare, din care se deduce un procent pentru categoriile cu venituri mici, si se adauga un procent la categoriile cu venituri mari. Deci nu este progresiva. De asemenea, la persoanele cu venituri mari se are in vedere mai degraba diversificarea impozitarii pe bunuri de lux, venituri din investitii, venituri din tranzactionari etc.

   0
   0
 2. Pai cu impozitarea progresivă probabil și încasările vor fi altele, cu impozitarea unica sigur încasările sunt foarte mici și nu de un 1-2 ani ci de 15-20 de când s-a introdus.

  6
  28
  • Nu. Cota unică a fost introdusă în 2005, înlocuind impozitarea progresivă de până atunci. Încasările au crescut. De ce? Cota unică este echitabilă și etică. Impozitarea progresivă, nu.

   0
   0
  • Creșterea a fost speculativa și artificiala până în 2008 când s-a prăbușit totul, ministru de finanțe din acel moment, Ionuț Popescu, ne îndemna să investim la bursa, mă întreb cam cat de etic și moral e că în timpul mandatului ministru de finanțe să fie agent bursier, da au fost câțiva putini, cu informații din interior care au câștigat sume fabuloase în timp ce majoritatea și-au pierdut aproape toți banii.

   0
   0
  • 2008 a fost anul declanșării crizei globale, cum să nu fi scăzut? România era să intre în faliment, a venit FMI, apoi au fost tăiate salariile a milioane de oameni cu 25%, păi cum să nu fi scăzut încasările?

   Uite, un articol explicativ, care merită citit: https://cursdeguvernare.ro/gabriel-biris-impozit-pe-venit-cota-unica-sau-cota-progresiva.html

   0
   0
  • Dl Biriș unul dintre marii apostoli ai liberalizării pieței de energie care ne explica cum vor scădea preturile la energie imediat după eliminarea prețurilor reglementate, mulțumesc.

   0
   0
  • Cu plăcere 🙂

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   motivul principal pentru care liberalizarea pietei de energie in romania nu a functionat este monopolul existent in domeniul productiei si transportului de energie. monopol care nu poate fi spart decat prin privatizare, pentru ca acum avem o concentrare in proprietatea statului. deci nu cum zic pesedistoaiuristii, ca trebuie nationalizat, ca hidroelectrica, nuclearelectrica, termocentralele, romgaz-ul, transgazul, transelectrica sunt controlate de stat, care dicteaza preturile. astfel s-a ajuns ca statul roman sa vanda gazul mai scump decat importatorii!
   sorine, suna-l pe ciolacu, ca sa-i sune el pe baietii pusi de usl prin ca-uri, daca vrei gaz si curent mai ieftin.

   0
   0
  • Orice pret controlat de stat impiedica dezvoltarea si, pe termen lung, determina acumularea de presiuni tocmai pe pret. Uitati-va ce se intampla cu reteaua de termoficare din Bucuresti si cu pretul gigacaloriei.

   0
   0
  • In primul rand pe piata energiei nu exista o concurenta reală, toate rezervele naturale sunt proprietatea statului chiar daca aș găsi în curtea mea petrol sau gaze nu le-aș putea exploata și vinde așa cum se poate in america.
   Iar în al 2-lea rand dl Biriș și ceilalți apostoli ai liberalizării știau foarte bine condițiile de pe piata insa cu toate astea prin analize savante încercau sa ne convingă cum vor scădea preturile după eliminarea reglementării, probabil lobby-ul făcut de companiile din energie a fost hotărâtor.

   0
   0
 3. #13 Comentariu nou

  @Petreanu: așa se întâmplă când votăm comuniști. Nu e de mirare

  Altfel, ref la ultima chestie zisă de tine: eu nu plec nicăieri. De-al dracu, așa. Am luat decizia asta de pe vremea lui Dragnea. Estimp, boul ăla făcu ceva revelioane (puține, totuși) la țuhaus și un băiat îi rușină gagica. Not too bad.
  Așa or să pățească toți. Fără Kovesi durează mai mult, dar nenorociții vor fi zburătăciți cândva

  20
  7
 4. #15 Comentariu nou

  Ar fi interesant de aflat de unde stie domnul de la PSD cum este in Japonia. Atunci cand au venit japonezii la noi (Ian 2018) parca cei de la PSD erau putin ocupati cu demiterea propriului prim-ministru. S-ar putea sa nu stie exact cum este in Japonia si sa fie nevoie sa faca o delegatie sa mearga in Japonia sa vada cum este acolo. Ar fi pacat sa nu mearga. In curand infloresc ciresii. Despre restul ideilor lansate de domnul ministru, sunt lansate doar sa ne tina ocupati si dezbinati.

  19
  4
 5. #16 Comentariu nou

  Impozitarea progresivă, coșmarul rusofililor.

  3
  19
  • #17 Comentariu nou

   Eu cred ca e si cosmarul antidigitalizarii, si cosmarul celor ce nu prea stiu sa faca impartiri si alte operatii atunci cand au mai multe transe de venituri… !

   0
   0
 6. #18 Comentariu nou

  Legat de aceasta „initiativa” a PSD-ului, trebuie puse doar doua intrebari:

  1.
  Cate case
  Are Nastase :D?

  2.
  Care e smenul real pe care vor sa-l ascunda, vanturind mofetele traditionale ale PSD-ului – respectiv impozitarea progresiva si arde-i pe fraierii care muncesc?

  In rest, ramane ca-n aia cu PSD-ul… Cum care…? Nu stiti care…? Cautati-l pe baiatul ala venit cu masina din Suedia daca n-o stiti…

  13
  2
 7. #19 Comentariu nou

  In tara unde traiesc, exista impozitare progresiva, deci cu cat castigi mai mult, platesti mai mult. Lasand asta la o parte, nu inteleg cum nu se uita de exemplu la impozitele pe locuinte sau masini. Daca in RO plateam impozit l masina 150 Lei pe an, aici platesc aproximativ 1000 de euro. Si sincer, platesc cu placere pentru ca banii mi se returneaza in infrastructura, sistem de sanatate, educatie. O sa-mi iau hate mult ca romanii sunt saraci, ca nu-si permit etc… insa sunt deja domenii unde salariile sunt comparabile cu cele din vest. De ce nu umbla ta taxe ridicole de genul celei mentionate? Probabil nu vor sa deranjeze electoratul lor de doi lei, obisnuiti doar sa primeasca… Amenzile pa fel… cuantum ridicol. RCA? Alta bascalie de taxa. Aici RCA-ul costa aproape de 1000 de euro pe an, tocmai pentru a descuraja folosirea masinilor in schimb sistemul public de transport e unul dintre cele mai bune din Europa. Ca sa scurtez, daca vrei o tara ca afara, trebuie sa platest, dupa care, obligatoriu, sa primesti! Infrastructura, Sanatate, Educatie… La noi e un cerc vicios din pacate. Vor sa ia si sa nu dea nimic innapoi… Populatia nu vrea sa dea, dar vrea sa primeasca. Daca vor incepe sa se vada banii luati, atunci cred ca se va schimba si mentalitatea… Nu prea vad o iesire din situatia actuala…

  19
  17
  • #20 Comentariu nou

   @Al3x: stii ca daca 10% din 1000 e mai mare decat 10% din 100 si la noi, nu? Salariul mediu e de 4.4 ori mai mare in Germania decat in Romania, in conditiile date, cred ca de la asta ar trebui plecat in calcul, nu de la sume absolute. RCA-ul nu merge la stat si aduce niste servicii de banii aia, oarecum in concordanta cu suma platita. Oricum, asa cum arata Gabriel Biris in articolul ala, cota unica a adus de fapt o crestere a colectarii veniturilor si a veniturilor in sine, nu o scadere…

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   @Al3x: care-i gradul de colectare in Germania? Si cat se fura acolo comparativ cu aici?

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   De acord cu RCA-ul insa insist pe taxe. De ce daca ai o masina de 20-30 mii de Euro, se plateste un impozit anual de sub 50 de euro? De ce la o casa evaluata la 150 mii plus teren de 500m patrati se plateste impozit de 40 de euro pe an? Asta ar fi primul lucru cu care as incepe… O aliniere a taxelor la valoarea bunurilor…

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   taxele pe bunuri i-ar afecta in primul rand pe politruci si familiile lor, care sunt plini de imobiliare.
   vor creste aceste taxe imediat ce vor gasi portite pentru ai lor, problema e in lucru.

   0
   0
 8. #24 Comentariu nou

  De-acord tovarasi! Sa fie impozitare progresiva, ca la altii! Dar daca e ca la altii, atunci sa fie ca la altii pana la capat si copiem o tara de success din vestul Europei (personal simpatizez Germania). Nu Japonia sau alte avioane, ca sunt prea diferiti de noi si ne vom pune latu-n gat dupa 2 ani. Ca-n Germania, da!? Si daca Romania e tara unitara si nu federatie, alegem si un land (sa zicem Bavaria, ca il stie tot prostu’) ca sa copiem de sus pana jos:
  Au impozitare progresiva? Facem si la noi! Nu au pensii speciale? Sa nu aiba nici ai nostri? Platesc cu mandat SEPA si card impozite, respectiv amenzi? Asa sa fie si la noi! Au politicieni demisionari cand au fost suspectati de a avea o mata-n sac? Pai sa se faca coada pe la secretariate sau pe unde s-or depune demisiile la noi! Au politisti care fac zilnic cate o ora de sport inainte de a imbraca uniforma croita pe masurile individuale si apoi se urca in E-class-ul combi cu girofar? No asa si la noi! Au asfalt chiar si printre ogoare? Sa avem si noi! Au autostrazi, drumuri expres garla si multe drumuri nationale cu separatoare de sens si doua (de le confunzi cu autostrazile)? Facem si la noi, monser!
  Si lista poate continua pana ce nu mai are tovarasul Petreanu loc pe blog…
  Dar o tine asa vreo 10 ani si, daca trebuie, la sfarsit facem si un referendum: continuam ca la ei sau ne intoarcem la capitalismul nostru original?
  E doar o sugestie…

  40
  1
  • Atunci când un roman in medie va plăti la fel că germanul cam 2-3000 euro/luna taxe la stat atunci poate in 20-30 de ani va fi la fel ca-n germania (că și acolo nu cred că e cineva naiv să creadă ca s-a făcut toată infrastructura in 2-3 ani),in rest sunt vise daca crezi că cu 300-400 euro/luna cât plătește in medie un roman poți face la fel de multe ca-n germania sau daca vrei in cifre absolute cu vreo 240 miliarde de euro cat e pib-ul nostru niciodata n-o să poți face aceleași lucruri că și cu 3500 miliarde de euro cat e pib-ul Germaniei

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   @Sorin
   Mai citeste un pic de istorie!
   De ce crezi ca in Germania, majoritatea autostrazilor sunt fara taxe?
   Pentru ca mai mult de 50% din ele au fost facute intre 1933 si 1938, in timpul lui HItler!
   Si fii un pic mai atent la gramatica! Din cate stiu eu aici ‘la fel ca-n germania’ ar fi trebuit sa folosesti majuscula (Germania).

   0
   0
  • #27 Comentariu nou

   Sorin.
   Să nu comparam doar ce ne convine, in Germania nu exista pensii speciale iar media salariului din privat e aproape dublu fata de unul la stat.
   Stiti cat e amenda minima in Germania? 25 de euro.
   Stiti ce patiti in Germania daca sunteti prins in trafic fără TUV(itp)? Amenda maxim pana in 100 de euro( depinde de starea mașinii) si termen de o lună pana a face TUV mașinii. Comparați cu România pt. cazul ca nu ai itp.
   Aș putea continua cu multe exemple din care ar reieși diferența uriașa, daca ne comparam la autostrazi, de aproape un secol, intre Romania si Germania.

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   cata bugetarime si ce pensii speciale am plati daca am avea bugetul germaniei!

   0
   0
 9. #29 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Inteleg ca esti mai mult decat de acord ca taxele pe munca pentru cineva care castiga 5.000 de lei sa fie 85%,
  iar impozitul pe profit al firmelor lui Tariceanu (de exemplu) sau Nastase (oricare din ei) sa fie 10%.

  6
  13
 10. #30 Comentariu nou

  Impozitarea progresiva a veniturilor, caselor si masinilor e o prostie.
  In general ca sa ai un venit mai mare inseamna ca ai facut niste sacrificii, poate ai umblat mai mult la scoala si ai invatat in timp ce altii erau doar cu gandul la distractii, poate lucrezi 12-14 ore pe zi. De ce trebuie sa ti se ia tie procentual mai mult decat celui care nu si-a dat niciodata interesul pentru a castiga mai mult decat salarul minim?
  La fel poate in loc sa cheltui banii aiurea pe distractii sau diverse prostii ai economisit si ai reusit sa-ti mai iei o masina sau o casa sa le-o dai copiilor. Cea de-a doua masina distruge mai tare drumurile ca trebuie impozitata mai mult?
  Sau cea de-a doua casa ar trebui sa contribuie mai mult la bugetul local decat daca ar fi fost singura ta casa? Impozitul se calculeaza procentual dupa valoarea casei. Daca ai 2 case care impreuna valoreaza 200.000 euro platesti impozit ca si cineva cu o casa care valoreaza 200.000 euro. De ce sa platesti mai mult?

  15
  7
  • #31 Comentariu nou

   Evident nu pot zice la ce s-au gandit ei, dar prin alte tari motivul pt care alte case in afara de cea in care stai sunt impozitate mai mult este ca sa descurajeze ideea, cu gandul de a tine casele disponibile pt cat mai multi oameni. Redus la un caz mult simplificat, daca Georgescu are 5 case asta poate sa insemne ca 4 oameni nu au unde locui => statul ii ajuta cu rent allowance (ca sa stea in chirie in casele lui Georgescu, si asta doar daca Georgescu inchiriaza, altfel aia patru oameni sunt homeless si/sau stau in shelters platite tot de stat). E dreptul lui Georgescu sa aiba cate case vrea el, dar e in interesul statului sa asigure sansa la o locuinta a cat mai multi oameni, si de aici si taxa aia.

   Din nou, asta e un exemplu mult, mult simplificat. Dar cam asta e ideea

   0
   0
  • #32 Comentariu nou

   Pai atunci Gerogescu sa aiba de ales daca plateste impozit mai mare pt cele 4 case in care nu locuieste sau le da in chirie.

   0
   0
 11. #33 Comentariu nou

  Sa justifice orice taxare suplimentara dupa ce vor reusi sa colecteze peste 90% din taxele actuale si vor absorbi peste 90% din fondurile europene. Altfel vorbim de jefuirea in continuare a celor corecti si pasuirea hotilor de orice fel.
  Sa puna in lege ca nici o majorare de taxe nu este legala daca aceste 2 obiective de mai sus nu au fost atinse in anul anterior …. plus daca aceste obiective se degradeaza, toate cresterile de taxele din ultimii 3 ani sa se anuleze.
  Sincer nu vad barbati de stat la noi, asa ca ramane doar o idee pe un blog .

  15
  1
  • #34 Comentariu nou

   @Costin- Exemple sunt destule ,nu cu pasuirea ci chiar cu stergerea datoriilor catre stat . Vorbim aici de intreprinderi ale statului (unele) , dar si paticulare ,de exemplu : European Drinks , Scandic Distylerie ale fratilor Micula . Pe linga stergerea datoriei catre stat de citeva miliarde ( stirile se gasesc in presa vremii ) acum 2 ani Guvernul Orban le-a facut cadou un mizilic DE 400 MILOANE DE EURO ! Asta doar un exemplu de la un grup de firme ale unor asa zisi investitori . Daca s-ar tulbura putin apele cu investigatii jurnalistice s-ar vedea proportiile jafului . Iar taxele ce vor sa le impuna sunt taman pentru a acoperi gaurile baietilor destepti .

   0
   0
  • #35 Comentariu nou

   particulare -scuze

   0
   0
  • #36 Comentariu nou

   cele mai mari datorii s-au sters pentru societatile de stat din minerit, din industria chimica.

   0
   0
 12. #37 Comentariu nou

  Am si eu o propunere de amenda: amenda pentru plagiat (fireste dovedit in instanta)
  Daca esti prins ca ti-ai plagiat lucrarea de diploma, dai 10’000 euro pt fiecare an de cand ai primit diploma … ca sa fim blanzi limitam la maxim 100’000 … fireste cu anularea diplomei.
  Daca e vorba de doctorat, vorbim de 100’000 euro pe an, cu un maxim de 1’000’000 euro … tot cu anularea diplomei.
  Adaugam si o interdictie de ocuparea unei functii publice (asta presupune si dreptul de a candida) sau a unei pozitii de management in institutii sau companii de stat pentru 10 ani.
  La final sa se acorde 1 an de gratie in care oricine a luat o diploma poate cere sa-i fie anulata.
  Nu o sa strangem prea multi bani la buget (estimez zero), vom fi „mai prosti” pe hartie … dar mult mai curati ca societate.

  9
  2
  • #38 Comentariu nou

   Prostia mare cu diplomele si cu doctoratele este ca ai avantaje la salariu (doar la stat sau si la privat?) daca ai aceste diplome. Adica freci menta cu diploma! Mai stiti prin tari in Europa unde se practica asa ceva? Ca in SUA/Canada nu vezi.
   Cand copii sistemul dintr-o tara (sa fie modelul suedez, na!) pai trebuie sa copii tot. Ca numai sanatatea sau educatia sau protectia sociala, fiecare in parte, nu se vor potrivi cu sistemul de colectare a veniturilor sau cu proiectarea bugetelor din propria tara. Vrei protectie sociala din Norvegia sau Suedia dar cu controlul veniturilor din Romania. Vrei finantarea politiei din Austria dar cu schema de personal din Romania. Nu prea ajungi departe, sunt de acord.

   0
   0
 13. #39 Comentariu nou

  Dacă n-avem si noi mătuși în casele cărora să ne petrecem timpul, ne ofticăm pe aici în zadar.
  Băieții “de partid” au cu toții multe mătuși înstărite, care și-au dobândit averile în anii “înfloritori” ai patriei: anii ‘90 🙊

  7
  2
 14. #40 Comentariu nou

  Eu propun sa se impoziteze munca cu 90%. Ce o sa se intample in secunda doi?

  4
  1
  • Sa stii ca e impozitata deja cu vreo 80%! Daca vrei sa angajezi pe cineva cu 1000 de euro net, la stat mai platesti suplimentar taxe impozite si contributii de vreo 800.

   0
   0
  • #42 Comentariu nou

   Hi hi … 800 din 1800 cam 45%.

   Daca ar fi 90% din 1800 ai mai castia 180 de euro.
   Rezultatul: evaziune sau nu ar mai munci nimeni ca nu se merita. Iar colectarea s-ar apropia de 0.
   🙂

   0
   0
  • Corect, corect – referinta mea este ca trebuie sa mai dai cam 80% din net ca taxe la stat, de acolo eroarea. Thx.

   0
   0
  • #44 Comentariu nou

   Plus tva de 19%…

   0
   0
 15. #45 Comentariu nou

  Gracias senor Iohannis!
  Gracias presa pentru ca ati dat in USR ca in hotii de cai. Pentru un pumn de arginti.
  Multumim ca i-ati adus inapoi pe astia.

  22
  1
 16. #46 Comentariu nou

  Daca tot am convenit ca „e foame de bani, e foame de bani baeti” (la buget) sa ne aducem aminte si de ce… din cauza ca sectorul privat nu reuseste sa adune cat risipesc tovarasii. Aste de fapt e fondul problemei. Cum risipesc – stim cu totii si asta. Probema este sa avem ce vota la alegeri, altfel din nou.., „cainii latra – ursul merge”. Nu putem comenta noi cate explicatii ne pot da ‘mnealor.

  10
  1
 17. #47 Comentariu nou

  Vai ce m-ai intristat la final, Vlad. Chit ca de o vreme, pare o solutie tot mai inevitabila, daca mai ai o bruma de respect de sine.

  4
  0
 18. #48 Comentariu nou

  Dar de tăiat s-au impozitat salariile și sporurile alea galactice a unei haite de bugetari tăitori de frunze la câini nu se aude nimic!? Bașca specialele care tot cei care au stat la Stat le iau,o droaie de foști militari, polițiști … încasează o căruță de bani fără să fii contribuit deloc sau extrem de puțin.Întăi intră în PCR,iști ( pile, cunoștințe și relații) și după ăia mai vorbim de măriri de taxe la fraierii de rând.

  6
  1
 19. #49 Comentariu nou

  „Mă gândesc din ce în ce mai des la o evadare spre vest.”
  Orienteaza-te catre o tara a carei limba o vorbesti sau unde oamenii stiu engleza.

  1
  1
 20. #50 Comentariu nou

  Singura idee de bun simț și care NU se va aplica e mărirea impozitelor pe case și mașini. E jenant să plătești 50 de euro la un apartament de 150 mii de euro.
  De ce nu se va aplica? Pentru că din șpăgile primite și alte combinații exact case și mașini și au cumpărat.

  3
  0
 21. #51 Comentariu nou

  Bună seara
  Cătălin Striblea spunea vineri ca în cei 2 ani de pandemie am învățat, citez „În România e mai importanta libertatea individuală decât societatea. Același lucru reiese din păcate și din textul tău și comentariile pe care le-am văzut(citit)
  Bineînțeles că ministrul a greșit când a început să spună în public cum va schimba impozitul pentru persoane fizice..dar nu a prezentat și modul în care va reduce hoția, evaziunea fiscală și cheltuielile cu funcționarea statului .Dar consider injusta taxarea unei familii cu 2 copii care câștigă mai puțin de 4000 lei.. In Franța 45% din totalul familiilor nu plătesc impozit pe venit.Basca, tot pentru cei cu venituri mici sunt foarte multe ajutoare plătite de stat. Și totuși exista tensiune sociala palpabila și se cere impozitarea capitalului (impozit actual pe profit 25%).
  Impozitul de 16% ar trebui schimbat. Trebuie să avansam ca societate și nu ca o sumă de indivizi. Dacă am fi mai empatici cu cei care au venituri reduse ( nu întotdeauna din vina lor), poate nu ar mai fi AUR la 20%.Si poate din aceasta categorie sociala am avea în România mai mulți „Gelu Duminica”

  2
  1
  • Nu te pot contrazice in privinta nevoii de solidaritate sociala. Problema e ca principalul inamic si distrugator al coeziunii sociale este, in Romania, tocmai statul, sau, mai precis, administratorii sai politici. Acestia aplica legea selectiv, la fel ca si taxarea, risipesc banii publici sau ii fura, de-a dreptul. De ce ar dori cineva sa dea mai multi bani unui stat care oricum isi bate joc de ce primeste si acum? Desi impozitarea progresiva mi se pare neetica si antieconomica, poate ca as fi mai indulgent cu ideea intr-o tara unde as fi convins ca pot vedea si simti si beneficiile ei pentru societate. Eu, unul, nu am incredere ca banii pe care i-as plati suplimentar in Romania ar fi folositi cu adevarat in interesul romanilor (ca societate). As vrea, mai intai, ca statul (administratorii) sa demonstreze ca-s capabili sa foloseasca corect ce primesc chiar si acum, inainte de a le da mai mult.

   0
   0
 22. #53 Comentariu nou

  Bună,
  Mulțumesc pentru răspuns
  În mare parte sunt de acord cu tine.
  Nu sunt de acord că taxarea progresivă înseamnă automat mai mulți bani din buzunar. Depinde de situație. De exemplu la venituri de 60000€,o familie cu 2 copii plătește sub 4000 €, deci sub 7% din
  veniturile impozabile (venitul real e în jur de 66000). ÎN România avem 10%indiferent de venituri., nu? E adevărat că la venituri de 60000 € o persoana celibatara plătește 11000€
  Sunt de acord și am spus ca ministrul de finanțe a greșit căci mai întâi trebuie sa fac ordine în curtea mea și apoi sa mă uit la vecini.
  Nu am votat niciodată trandafiri indiferent de numărul lor. Dar acum susțin taxarea progresivă.
  Dacă nu taxam pensiile sub 2000 lei(nu propun asa ceva, sa nu fiu înțeles greșit), de ce taxam salarii sub 2000 de lei?
  Gestionarea banilor este catastrofală pentru că avem instituții totol politizate și în care au întrat doar paraziții. Nu poți răspunde coerent și eficient nevoilor societății, când tu trebuie să răspunzi nevoilor partidului care te-a numit.
  Dacă fiecare și- ar face analiza competentelor înainte de a accepta o numire într-o funcție publica, poate ca nu am avea doar insule de bunăstare ( teritoriale și sociale) și am putea crea o patrie pentru toți.

  1
  1