Putoarea

Un Porsche Cayenne îmi umple retrovizoarea. Negru, lucios, cu leduri aprinse-n faruri, ziua-n amiaza mare, de parcă nu i-ar fi suficientă doar masivitatea fluidă pentru a atrage atenția.

Se spune că-și iau Cayenne cei care nu știu să conducă un Porsche.

La volan, un bărbat ce accelerează spre vârsta a treia. Are o față pătrățoasă, cu niște fălci cât ligheanul, între care se taie o gură convexă.

Bărbatul de la volan e îngrijorat. Se agită, își răsucește capul dintr-o parte-n alta, vorbește repezit cu partenera de transport.

Partenera e o doamnă care, într-o vreme, arăta mai tânără ca el. Acum, însă, e nevoie de răbdare și farduri pentru a salva aparențele.

Și doamna e îngrijorată, dar, din interacțiunea cu șoferul, pare preocupată mai degrabă de neliniștea lui. Preocupată și oarecum defensivă. Ridică din umeri, se face mică-n scaun.

E un semafor lung și cei doi din Cayenne au timp să dezvolte o ceartă-n toată puterea cuvântului. Poți ghici că el țipă iar ea scâncește.

Deodată, cu un gest hotărât, bărbatul își bagă mâna pe sub tricou. Alege gulerul pentru intrare, ceea ce presupune efort. Cu dreapta trage de guler într-o parte în timp ce-și plonjează stânga spre subțioară. Scociorăște furios la subraț, își extrage mâna și și-o miroase.

Apoi o-ntinde vecinei, care se apleacă ușor în față, ca să o miroasă și ea.

Grăbit, își trage mâna înapoi și reia sondarea, de data asta în oglindă: cu stânga trage gulerul, cu dreapta se freacă, sapă și mozolește pe dedesubtul tricoului. Verifică el, primul, rezultatul, după care dă degetele la mirosit partenerei.

Femeia răspunde cu propria ei extragere, însă alege să intre pe jos. Mascată parțial de bord, i se vede doar forma mâinii care urcă pe sub bluză, spre subțioară, și palpită apoi acolo. Dreapta, stânga, amândouă mâinile sunt mirosite mai întâi de ea, după care și de șofer.

Scena se încheie abrupt, cu protagoniștii încremeniți. În Cayenne e acum un calm uluit, crispat.

Semaforul trece pe verde. Mai trag de timp o secundă, așteptând gestul firesc: să deschidă geamurile. Primesc un claxon lung și o-njurătură.

32 comentarii Adaugă comentariu

 1. Fix in momentul asta am luat ultima gura din sandvisul “pentru de dimineata”. Si m-a pus naiba sa citesc asta. Futu-i mama ma-sii de treaba…

  Thumb up 0
 2. n-ai bani și de săpun și de gpl la cayenne.

 3. Nu cred !!! E o caricatura a ceva ce nu poate exista !! M-ai umplut de oroare de dimineaţă !

  Thumb up 0
 4. așa se probează, mai nou, gradul de eficiență a filtrului de particule la Cayenne?

  Thumb up 0
 5. Consuma mai mult cu aerul condiționat pornit :-)
  Vremuri grele deh..

  Thumb up 0
 6. Clasa muncitoare, cei cu Logan, procedează altfel. Tot la semafor prin București am admirat preț de câteva minute cum un vecin de trafic aflat într-un Logan își tăia tacticos unghiile. Și mă uitam cum zboară schijele prin geamul (evident) deschis. La final și-a strâns frumos resturile de piept/burtă și le-a aruncat pe geam.

  Thumb up 0
 7. Domnule Petreanu,
  Incercati sa mergeti si cu un mijloc de transport in comun ( ITB ) la ore matinale .
  Pe langa paleta foarte diversificata de arome o sa mai observati si un alt fenomen – pana in 10% din calatori isi valideaza cardul .
  Dupa citeva drumuri o sa trageti multe concluzii vs adevarata componenta a electoratului urban.
  Cu stima,
  Cornel Dan

  Thumb up 0
  • 1. Acum se numeste RATB;
   2. Validarea cardurilor nu e obligatorie a pentru abonamente. la acele ore matinale majoritatea calatorilor sunt abonati (ceea ce e si logic dealtfel);
   3. tu?……tot Cayenne, nu-i asa?

   Thumb up 0
  • domnule Cornel, ca un veteran RATB-ist ce sunt, pot confirma cele spuse de dvs mai sus iar pe langa asta as mai adaug si faptul ca nu de putine ori mi s-a intamplat sa vad in autobuz/troleibuz un alt fenomen cel putin la fel de interesant: taiatul unghiilor in RATB cu unghiera din dotare

   Thumb up 0
 8. Probabil că lucrau la Rexona şi testau un nou produs. Sau nu. :D

  Thumb up 0
 9. oare mai e nevoie sa spun de cate ori am vazut domn’soare scobindu-se in nas, la volanul unor masini scumpe, in asteptarea verdelui?

  Thumb up 0
 10. Pai asa isi nioase “aromele”, si adimalele stazii…

  Thumb up 0
 11. Probabil ca au fost pe undeva si ia facut cineva nespalati, unul cu limba mai ascutita si nasul mai fin, ca de catel de vanatoare, ca altfel (din descrierea dvs.) nu imi explic !
  Dar oare in astfel de cazuri nu ar fi fost necesar putina diplomatie si toleranta sau cat putem sa ne toleram intre noi cand suntem in autobuz/tramvai, la locul de munca sau in alt loc public ? Dar oare cum se pot tolera muncitorii din diferite turnatorii, vara ca acolo sigur nu exista climatizare ??? :)

  Thumb up 0
  • Se pot suporta foarte bine,pentru ca mirosul de transpiratie de pe un corp curat nu este gretos,numai cel statut..Si sa stiti ca cei care lucrau la forja,turnatorie sau otelarie nu miros urat in mijloacele de transport ,pentru simplul fapt ca fac dus la iesirea din schimb .Nu s-a inventat dupa ’89,se facea de multa vreme.Chiar daca nu lucrezi direct,cand termini schimbul esti leoarca.Si mai veneau si altii sa faca dus,ca era o vreme cu restrictii la apa calda.La noi era non stop.

   Thumb up 0
 12. Interesanta poveste, ce ilustreaza iluzia creata de avere: oamenii intelectuali se chinuie, gandesc, incearca sa imbunatateasca viata, iar un om ce fura, fara un pic de respect are parte de belsug.

  Pai si atunci… Cum sa se promoveze frumoasul, artele, cultura… Cand un tip cu un IQ mult sub medie si-a deschis o afacere si ii merge bine? Cum pot fi oamenii culti, civilizati, rafinati, un exemplu de urmat pentru actuala generatie de adolescenti si de copii, cand, la ora actuala, intalnim doar rezultatul hotiei si a coruptiei, viata cotidiana fiind doar o goana dupa bani. Iar mentalitatea gresita a romanilor de a ne bucura de raul altuia nu face decat sa consolideze degradarea morala pe care o avem.

  Interesant articol, iar redactarea este sublima! Felicitari! :)

  Thumb up 0
 13. Saracii oameni, poate avea fiecare cate un furuncul la subtioara care a explodat chiar atunci.

  Thumb up 0
 14. Poate erau surprinsi ca miroase bine.

  Thumb up 0
 15. Va rog sa-mi scuzati eventualele greseli de scriere: o virgula uitata, si o litera pusa in plus.

  Thumb up 0
 16. Concluzia ar fi : și anu’ ăsta se poartă aromele NATURALE!

  Thumb up 0
 17. In general Porsche sint conduse de oameni care nu stiu sa le conduca, indiferent ca e vorba despre 911 sau Cayenne, pentru simplul motiv ca sint capabile sa faca lucruri pe care nu le inveti la scoala de soferi. Intre altele Porsche (Germania, da?) organizeaza cursuri unde inveti ce poate o astfel de masina (si inveti si despre propriile limite, am facut-o, stiu ce spun). Evident personajele din articol “sint dintr-un alt film”, cel pe care-l vedem zilnic pe la noi si ne ferim privirile cu politicoasa jena. Pentru igiena vietii personale eu ii ignor. Atit cit pot…

  Thumb up 0
 18. “ …cu leduri aprinse-n faruri, ziua-n amiaza mare… “

  Păi aşa se întâmplă la maşinile astea mai noi, de la Subaru Forester încoace. Nici nu-i arăţi bine cheia şi pac! se aprind luminile de zi.
  A naibii UE asta cu normele ei cu tot…

  Thumb up 0
 19. 1. Bărbatul de la volan e îngrijorat. Se agită, își răsucește capul dintr-o parte-n alta, vorbește repezit cu partenera de transport.
  – Vezi fă, ţ-am zis io că şpreiul cumpărat de tine e de căcat?

  2. Și doamna e îngrijorată, dar, din interacțiunea cu șoferul, pare preocupată mai degrabă de neliniștea lui.
  – Iartă-mă, Gicule, am zis şi io că-ţi fac o supiză…

  3. Scociorăște furios la subraț, își extrage mâna și și-o miroase.
  Apoi o-ntinde vecinei, care se apleacă ușor în față, ca să o miroasă și ea.
  – E, e cum zic io? Abia ieri dimineaţă mi-am dat cu el, ziceai că ţine patruşopt de ore.

  4. Femeia răspunde cu propria ei extragere, însă alege să intre pe jos. Mascată parțial de bord, i se vede doar forma mâinii care urcă pe sub bluză, spre subțioară, și palpită apoi acolo. Dreapta, stânga, amândouă mâinile sunt mirosite mai întâi de ea, după care și de șofer.
  – Ai dreptate, Gicule. Am zis să încerc şi io, poate nu te spălasei pe mâini după ce te-ai căcat. Da` io mi-am dat cu şerveţele umede şi tot pute. Ai dreptate, diseară îţi fac io baie, purceluşul meu!!!

  5. Primesc un claxon lung și o-njurătură.
  – Haide, băăăă, ăla cu rablamentul! Ai stat destul azi-dimineaţă în baie, acu` stai şi pe sosea? Oamenii e grăbiţi, are treabă… auzi fă, ăsta nu e Petreanu ăla de la meteo??? :lol:

  Thumb up 0
 20. Intr-adevar, e o scena care iti provoaca repulsie, dar pe care e totusi util sa o urmaresti.Ca sa ii poti invinge, trebuie sa le cunosti intai obiceiurile in mediul lor natural, nu?

  Thumb up 0
 21. Marian S, you the man!
  I know when I met a great joke.
  Amazed!!! ;))

  Thumb up 0
 22. Degeaba. Duhoarea aia nu se duce nici cu stickuri de-alea scumpe…

  Thumb up 0
 23. #30

  Aceasta este “calitatea” celor ce au SUV-uri intr-o proportie majoritar zdrobitoare.Va spun si din proprie experienta,am lucrat intr-un hotel apartinand unor persoane din actuala…”elita”(vai de mama ei de elita!!)care “contribuiau” cu carduri de carburanti pentru persoane influente carora chiar eu le duceam,de aceea STIU de unde au bani de alimentat asemenea monstri flamanzi de consum!Peste o suta de astfel de carduri fara limita am dus unor persoane posesoare de masini gigant!Si le schimbam anual,in timp ce hotelul “scotea” aceste cheltuieli platind personalul propriu cu salarii mizerabile desi pretul camerelor era exagerat!Majoritatea sunt mafioti ce sustin alti mafioti cu care au afaceri,obligatii sau interese comune,caracatita sistemului corupt din Romania este dominata de ei!Aceste SUV-uri sunt adevarate brenduri sau samnalizatoare ale puterii celor ce le folosesc si influentei lor in societatea romaneasca.Ei sunt cei ce umplu strazile cu masinile lor nesimtit de mari pentru un oras ce se sufoca de aglomeratie ce ocupa in trafic locul a 2 sau mai multe masini comune ce ar trebui ca in orasele aglomerate sa fie adevaratul brend de bun simt si constiinta civica si nu asa cum se intampla acum cand a conduce un SUV prin capitala nu arata decat opulenta si sfidare.”Amanuntele”descrise de toata greata nu fac decat sa confirme reala valoare,sau calitate a actualei…”elite”!SUV-ul este clar brendul neamului prost.

  Thumb up 0
 24. Pacat de Cayenne. Masina nu are nici o vina…

  Thumb up 0
 25. Nu exista nici o legatura intre forma si continut.

  Thumb up 0