PSD, nou record de ridicol

Am ajuns și aici: PSD se străduiește acum să-și trântească propriul guvern deoarece prim ministrul nu vrea să-și scape colegii de pușcărie.

Într-un fel, nervozitatea dlui Dragnea e de înțeles. După ce l-a vârât prin oberliht pe dl. Grindeanu în Palatul Victoria, iată că acesta refuză să descuie ușa de la intrare. Așa ceva nu se tolerează, au și interlopii onoarea lor. Plus că nu face bine la autoritate, că nu-i nimic mai caraghios ca un maestru-păpușar căruia-i fuge păpușa din ațe.

Cineva ar putea spune că, dacă PSD a dat prim-ministrul, tot PSD are dreptul să-l retragă. E adevărat, dar nu oricum.

Un prim ministru desemnat rămâne un particular până când primește învestitura Parlamentului, după care răspunderea lui capătă alte semnificații și altă amploare. Tocmai pentru că este învestit de Parlament, firesc este ca el să nu mai poată fi demis decât tot de Parlament, potrivit unor proceduri clare, nu de vreun nea Lache și colegii de la partid, într-o seară cu șpriț și folcloriste.

Constituția dă dreptul majorității parlamentare să demită prim-ministrul prin moțiune de cenzură. PSD controlează o majoritate parlamentară semnificativă, deci n-ar avea nici o dificultate tehnică să schimbe guvernul. Are nevoie doar de semnăturile unei pătrimi dintre parlamentari pentru a iniția moțiunea¹. Însă o moțiune de cenzură obligă la o argumentație: inițiatorii trebuie să depună un text justificativ la Parlament, să prezinte în plen motivația și (măcar teoretic) să convingă prin elocință și logică alți parlamentari să voteze moțiunea. PSD nu poate face acest lucru, evident, pentru că, înainte de orice, nu are nicio argumentație rezonabilă pentru demersul de a-și dărâma propriul guvern. Ce să explice în Parlament, că Grindeanu trebuie schimbat pentru că au început să-i crească ouă? Că PSD vrea să-și trântească propriul prim ministru pentru că refuză să (mai) masacreze legislația anticorupție?

Pentru că nu poate motiva rezonabil, în Parlament, o tentativă de demitere a propriului prim-ministru, PSD e tentat să folosească “metoda Radu Vasile”. În 1999, Emil Constantinescu și PNȚCD au intrat în conflict cu premierul Radu Vasile și, pentru că acesta n-a vrut să plece de bunăvoie, miniștrii țărăniști² au demisionat în grup. Radu Vasile a rămas singur cu ficusul³ în Palatul Victoria și, după o noapte de gândire, a decis să demisioneze, totuși.

În gaming metoda asta s-ar numi un exploit. Nu e prevăzută de regulile jocului, dar nici nu-i interzisă, nu e un cheat, dar nici nu-i vreo dovadă de corectitudine. Oricum ar fi, un exploit e folosit de cei care nu pot câștiga respectând regulile.

Problema cu “metoda Radu Vasile” este că, pentru a funcționa, ținta trebuie să intre în joc – adică să aibă simțul ridicolului. Nu sunt sigur că dl. Grindeanu înțelege ideea.

Dacă refuză jocul, prim-ministrul poate merge până-n pânzele albe cu refuzul de a demisiona.

Pentru că prim-ministrul, odată învestit, nu mai e subordonat șefului de la partid, el își poate desemna noi miniștri, care sunt numiți în funcție, ulterior, de președintele României. Dacă nu se schimbă structura sau compoziția politică a guvernului, noii miniștri nu mai au nevoie de aprobarea Parlamentului și intră pe funcție direct.

Cu alte cuvinte, dacă are complicitatea dlui Iohannis, dl Grindeanu poate rămâne pe funcție, teoretic, până la votarea unei moțiuni de cenzură împotriva sa.

Dar ce se întâmplă dacă PSD anunță că retrage sprijinul politic pentru dl. Grindeanu, îi obligă pe membrii cabinetului să demisioneze iar premierul nu mai poate desemna miniștri din PSD, ci din alte partide/organizații? Atunci se consideră că “s-a schimbat compoziția politică” a guvernului iar noii miniștri trebuie votați în Parlament. Chiar și aici, dl. Grindeanu poate forța măsura și poate obliga majoritatea parlamentară să îi audieze și să-i trântească propunerile – desigur, dacă găsește persoane care, în egală măsură, sunt lipsite de simțul ridicolului și acceptă să intre în această mascaradă. Greu de crezut că se va ajunge până aici, dar să reținem că, oricum ar fi, tot caraghioslâcul a fost amorsat de dl. Dragnea, nu de dl. Grindeanu.

Una peste alta, rămân faptele:

1. După ce și-a bătut joc de propriul prim-ministru, PNȚCD s-a făcut zob în alegeri, în 2000. Fusese oricum o guvernare nepopulară, dar ridicolul episodului Radu Vasile a pus capac acestui partid.

2. PSD stabilește un record în politica dâmbovițeană, și-așa plină de mutații bizare: e primul partid câștigător al alegerilor care vrea să-și schimbe prim-ministrul, fără vreo motivație rezonabilă, la doar jumătate de an de la preluarea guvernării. PSD are un bazin electoral suficient de mare pentru a-și permite, din când în când, și tâmpenii majore, dar mai e mult până la următoarele alegeri și tâmpeniile au început să se acumuleze. Dacă ar fi vorba doar de popularitatea partidului, nu m-ar interesa, dar partidul acesta s-a legat cu lanțuri de România și o trage la fund cu fiecare nouă tâmpenie.

___________________

¹) În această sesiune, Parlamentul a dezbătut și respins deja o moțiune de cenzură. Asta înseamnă că parlamentarii care au semnat pentru aceasta nu mai pot susține alta (art. 113 alin. 4 din Constituție), dar alți deputați și senatori – de la PSD + ALDE, haha – pot iniția una nouă.

²) De fapt, ai CDR, dar PNȚCD era partidul dominant în CDR la vremea respectivă.

³) La învestire, Radu Vasile și-a adus cu el, la Palatul Victoria, un ficus într-un ghiveci, întâmplare fără semnificație, dar îndelung comentată în presa vremii. Și-a luat planta înapoi când a plecat, un an mai târziu, de aici și povestea cu “ficusul”.

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. e o mică naivitate să credem că dragnea vrea să dea jos guvernul DOAR de dragul scăpării de pedeapsă. un alt aspect cel puțin la fel de important este gestionarea puterii. pe scurt, guvernarea psd, în șase luni, e un dezastru, și ca atingere a obiectivelor lor și ca rezultate palpabile în mediul social. degeaba te lauzi cu creștere economică dacă aceasta nu e vizibilă. pe cale de consecință, trebuie un țap ispășitor. cum nu mai este băsescu, cum întreaga clasă politică e irelevantă pentru a putea fi învinovățită, psd caută scuza „guvernăm, dar nu avem puterea”, prin îngroparea marionetei grindeanu. nu m-ar mira ca fuga pesedeilor de responsabilitate să se manifeste, pe la sfârșit de 2018, și prin fuga de la guvernare. totul pentru ca, la alegeri, ei să nu fie cei responsabili.

  altfel spus, din păcate, situația nu e ridicolă. e tragică. iar sila românilor de politică nu face decât să-i avantajeze. dacă te păstrezi la putere cu mai puține voturi, ai din ce în ce mai puține datorii de achitat..

  și mai ceva: în vremea asta pnl și usr nu există. de fapt, ăsta-i unul dintre motivele principale pentru care psd își permite să-și dea jos propriul guvern. pentru că nu are nimic ce să i se întâmple.

  • De ce sa nu ne gandim ca de fapt Dragnea in viclenia lui asa cum nu s-a sfiit sa faca orice a fost capabil sa organizeze fraudarea voturilor la referendumul din 2012, in bunul sau obicei de a se dovedi capabil de orice pentru a-si spori influenta in PSD, acum face jocul celor care vor compromiterea actiunilor si succeselor Presedintelui Iohannis in buna intelegere cu Tariceanu, cel ce a incercat fara succes, soaterea Romaniei din coalitia din Irak, si care a primit cu covorul rosu in Senatul Romaniei pe unul din misionarii lui Putin, personaj cu interdictie de a intra in tarile UE, fara sa-i pese de soarta romanilor, cu speranta disperata a pestelui prins in undita DNA ?

 2. Cel mai ridicol e faptul ca usr si pnl au devenit cei mai mari sustinatori ai lui grindeanu.

 3. Oare se gândesc ai noștrii politicieni la locul lor în istora politică modernă a țării? Oare Grindeanu și-a dat seama, că dacă se lasă fără o luptă, intră în istorie ca o oarecare mascotă, la care păpușarul i-a băgat mâna adânc în dos?

 4. Asa “amarati “cum suntem,am avut noroc cu un rol de conjuctura in Europa ,sa contam si noi in Diplomatie;
  In loc sa jucam si sa contam,noi am inchis usa si ne “batem” in interior,surzi la vecinii din Vest,dar poate se face liniste cand bat cei din Est…..

 5. Nu vor nimic altceva decat sa-si salveze partidul !
  Asta este manevra bolsevica, a la cei mai vechi dintre ei .
  Il ciufulesc pe Grindeanu ca sa-i ridice imagine. Singurul din partid cu nume cunoscut si imagine nepatata care ar putea printr-un joc de teatru perfect sa preia fraiele si sa-i scoata din rahatul in care sunt in fata oamenilor constienti . Constientii nu sunt oameni normali in romania (asta cred ca am realizat-o toti de mult ) , cei normali sunt cei care se vand pe 2 mici si sunt la nivel de cretin normal .
  Concluzia : teatru, nu ieftin, de crestere a imagini .

 6. Buna ziua,

  Ne uitam in aceste zile la o scena proasta de teatru cu Dragnea, Grindeanu si altii care incearca sa se bage in seama PNL, USR etc! Nimeni nu se gandeste la Romania! Eu ca si societate mica cu reformele date de PSD, Dragnea, Grindeanu sau cine dracu le a dat, am prosperat, din cauza impozitului pe venit si a maririi pragului pana la 500k euro! Asa ca orice comentam, sa comenteze romanii fara alte influente si alte sinergii ch alte agentii!!

 7. #8

  la fel cum IUDA l-a vandut pentru “30 arginti” pe IISUS,tot asa Dragnea pentru “30 voturi” VINDE TRANSILVANIA si implicit Romania UNGURILOR…..similar,in 1945,cu ajutorul Frontului National Democrat(care a inglobat si Uniunea Populara a Maghiarilor),a fost RASTURNAT guvernul generalului RADESCU….acesta intr-o cuvantare radiofonica,printr-o metafora inteligenta ii numea pe comunistii “bolsevici” Fara de Neam si Dumnezeu…..ne gasim intr-o situatie similara,acum cand “cumanul” si “grecoteiul” fac “jocul rusilor”,cu atat mai mult cu cat Iohannis a reusit performanta UNICA de dupa revolutie de REPREZENTARE a Romaniei la cel mai inalt nivel,intai cu presedintele celui mai puternic stat din lume USA si acum cu premierii celor mai puternice state din UE=Germania+Franta…..in ultimii doi ani datorita “luptei anticoruptie”,dar si a “livrarii hotilor romani cu activitate in UE”,ROMANII NU au mai fost “tratati” ca “ultimii din Europa”….acum a venit si randul TARII sa faca un “salt incredibil” atat in UE cat si in lume,SNSA pe care “puscariabilii” sunt pe cale sa o ANULEZE pentru inca MULTI ANI daca nu DEFINITIV !!!!