🎧 Revoluția mea (XI): 26.12.1989. Sfârșitul

Scenă din București, după Revoluție. Foto: Norihiro Haruta

După execuția soților Ceaușescu, „luptele” au încetat practic peste tot în România. Pe ici, pe colo, câte un soldat nervos a mai slobozit o serie scurtă spre nicăieri, dar canonade dezlănțuite, precum cele din zilele anterioare, nu s-au mai produs. Românii s-au trezit, în sfârșit, în noua lor realitate, iar Ion Iliescu și tovarășii săi de luptă au început să construiască o nouă structură de putere, bazată, după cum s-a văzut ulterior, în mare măsură pe oamenii celei vechi. CFSN a dat un decret de abrogare a unor legi deosebit de nepopulare – au fost legalizate avorturile, de pildă, a fost desființat sistemul rațiilor alimentare, a fost abrogat programul de „sistematizare” urbană și rurală (care însemna, de fapt, demolarea în masă a unor localități întregi). Românii s-au bucurat, în primul rând, de anunțul de restituire a așa-numitelor părți sociale, adică banii ce le fuseseră reținuți obligatoriu din salariu pentru „cumpărarea” de „părți sociale” (adică un soi de acțiuni) la întreprinderile la care erau angajați – asta a amorsat, desigur, primul puseu inflaționist post-revoluționar, dar Ion Iliescu și guvernul său au devenit, brusc, și mai populari.

🎧 Episodul de azi al podcastului meu este și ultimul din această serie – știu c-am zis că vor fi zece; au ieșit unsprezece. Cadó! Așadar – din moment ce teroriștii nu mai sunt pe nicăieri și nu mai amenință nimic, decid să plec acasă; starea de confuzie se menține, oarecum, dar de-acum are unele accente hilare; vorbesc cu un soldat de lângă TVRL, care-mi descrie o problemă neașteptată de logistică; mai departe în drumul meu, preiau paza unei intersecții, împreună cu prietenul meu din copilărie, Mihai; de data asta, arma noastră e o coadă de mătură; oprim un cuplu de suspecți care ne crește pulsul și ne fâstâcește.

Seria „Revoluția mea” poate fi ascultată și aici, pe Spotify, sau aici, pe Podbean.

Aș vrea să vă mulțumesc tuturor pentru comentarii, sfaturi și, desigur, ascultări. Seria a mers mai bine decât aș fi crezut, din acest punct de vedere. Eu, unul, am mai învățat ceva – am învățat câte ceva, de fapt, despre montajul de sunet, și mi-a plăcut.

Poate mai repet experiența. Să vedem cu ce anume.

Articol din categoria: MEDIA, Podcast

26 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  A ieșit bine, Vlad
  Felicitări!

  0
  0
 2. #3 Comentariu nou

  Nu știam că ai participat activ la Revoluție 🙂
  Într-adevăr, montajul de sunet a fost inspirat, poate îl folosești și la Republica fantastică România dimineața la Europa FM

  0
  0
 3. #4 Comentariu nou

  Excelentă serie. Poate o vom auzi şi la Europa FM pe post de teatru radiofonic 😄
  Vlad, am retrăit cu emoție acea perioadă. Îți mulțumesc.

  0
  0
 4. #5 Comentariu nou

  Vlad, iti multumesc pentru aceasta serie, mi-ai trezit niste amintiri……..
  Am fost surprins sa constat cat de mult ne asemanam, ce trairi aproape indentice am avut la revolutie desi eram la zeci de km departare
  Multe sunt de povestit din acele zile si mai multe despre ceea ce a urmat.
  Multumesc inca odata, mi-a facut bine, mai ales in zilele astea.

  0
  0
 5. #6 Comentariu nou

  Te felicit Vlad

  0
  0
 6. #7 Comentariu nou

  Mulțumim Vlad!
  A fost o experiență interesantă și plăcută!
  Crăciun fericit!
  Pentru „la mulți ani, mai încolo…😁👍

  0
  0
 7. #8 Comentariu nou

  2 chestii faine luna asta: documentarul Recorder si Revolutia lu’ Petreanu.

  0
  0
 8. #9 Comentariu nou

  Bravo! Bun povestitor. Aveam 11 ani dar am amintiri încă vii…

  0
  0
 9. #10 Comentariu nou

  Felicitări Vlad pentru întreaga realizare.

  0
  0
 10. #11 Comentariu nou

  Bravo Vlade. Un crampei de revolutie retraita prin ochii tai .

  Totusi te-a pacalit Iliescu sa-l votezi macar odata :)) Documentarul Recorder de asemenea excelent!

  0
  0
  • Mulți eroi după război, majoritatea covârșitoare l-au votat pe Iliescu in 90,92 și 2000 iar în anii 90 participarea la vot era de peste 70-80% la o populație de 22-23 milioane, acum toți cei de peste 50 ani sunt revoluționari și nimeni nu l-a votat pe Iliescu in anii 90 nici macar cei între 40-50 de ani care teoretic nu apucaseră sa fie foarte contaminați de comunismul lui ceausescu.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Nu e un razboi cand mergi la vot… Nu e eroism sa votezi in cunostinta de cauza

   0
   0
 11. #14 Comentariu nou

  Educativ as zice, multumesc. O mica intrebare: hartia pt bietii soldati?!?

  0
  0
 12. #16 Comentariu nou

  Felicitări, Vlad! Recunosc că abia acum dimineața am ascultat episoadele 4-11 (am făcut ”radio-binging” :). Am decis așa pentru că episoadele mici, servite cu lingurița, îmi creau o stare de așteptare prea mare, suspansul mă omora. 🙂 Mi-a produs multă emoție (de diferite feluri). Mă frapează imaginea ta cu un AK47 în brațe, așteptând teroriștii. După 30 de ani, ai reușit să împachetezi tensiunea, drama, crimele, frica de atunci într-un material jurnalistic pe cinste. Mulțumesc! (Ai început să te pricepi la editare audio, ultimul episod e mult mai complex decât începutul. Îți urez să mai faci din astea, subiecte se găsesc!)

  0
  0
 13. #18 Comentariu nou

  Foarte buna serie, si ai o voce foarte potrivita pentru asa ceva. La cat mai multe podcasturi si te rog, mai lungi.

  0
  0
 14. #20 Comentariu nou

  Eu am apreciat exercițiul de sinceritate al lui Vlad. Ulterior am vizionat și 30 de ani de la revoluție, unde are de asemenea niște intervenții care mi s-au părut sincere https://recorder.ro/documentar-recorder-30-de-ani-de-democratie/.

  Spun asta, chiar dacă unele din percepțiile mele despre epoca Ceaușescu, modul de gândire al oamenilor de atunci și posibil, chiar unele din evenimentele din decembrie 1989 sunt diferite.

  Deși m-am plasat oarecum în off-side, luând serialul și ca o invitație la spicuiri din propria revoluție a fiecăruia dintre cititori, nu-mi pare rău. Poate ar fi util, ca fiecare să facă, măcar în liniștea propriilor gânduri, un exercițiu.

  Într-un asemenea exercițiu ar trebui să ne întrebăm, întâi pe noi înșine ce am înțeles din resorturile acelor evenimente și dacă ulterior lor ne-am comportat în concordanță cu idealurile care ne-au animat atunci.

  Apoi, ar trebui să îi analizăm și pe ceilalți, cu deosebire pe cei cărora le dăm votul (recte, puterea de a ne reprezenta și conduce) dar și pe „formatorii de opinii”, pentru a distinge între cei aflați consecvent „de partea bună” (sau fac eforturi credibile de evoluție în această direcție) și cei care bazându-se doar pe propriul tupeu și o anume dexteritate lingvistică, au dezinvoltura de a emite fraze fornăitoare, doar în funcție de ce le cade lor bine și indiferent dacă se contrazic … de pe-o zi pe alta.

  0
  0
 15. #21 Comentariu nou

  Un PM cu doua incarcatoare de munitie de razboi pe mina a schimbat – cred – sensul vietii si al mortii pentru multi din cei ce au trait evenimentele acelea.

  Clac-clac-ul ala de care spuneati in episodul IX nu se uita.

  0
  0
 16. #23 Comentariu nou

  Prin decretul-lege nr 1 s-a urmarit nationalizarea indegrara a industriei in asa fel incat muncitorii sa nu mai aiba nici un cuvant de spus.

  https://razboiulinformational.ro/site/2019/12/decretul-lege-nr-1-cum-a-fost-nationalizata-economia-nationala/

  0
  0
  • #24 Comentariu nou

   Privatizarea MEBO?
   Titluri de proprietate cumpărate cu 25 de lei de la … târg?
   Am cunoștințe care fac bani frumoși de atunci ca „acționari”! Mai întreabă….

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   ce spune reborn, confirma, deci nu infirma ceea ce afirma r.i. !

   0
   0
 17. Felicitări Vlad nota 10+ ai toata stima. Un An Nou fericit !!!

  0
  0