­čÄž Revolu╚Ťia mea (VIII): 23.12.1989. Bizareria

23 decembrie 1989 este cea mai s├óngeroas─â zi a Revolu╚Ťiei. Cu toate c─â so╚Ťii Ceau╚Öescu au fost captura╚Ťi ╚Öi se afl─â sub arest ├«ntr-o unitate militar─â din T├órgovi╚Öte, ╚Öi cu toate c─â armata a fraternizat cu demonstran╚Ťii, noul regim, condus de Ion Iliescu, cere insistent popula╚Ťiei s─â “apere Revolu╚Ťia”, care s-ar afla sub atacul unor “terori╚Öti” deosebit de bine antrena╚Ťi, dotai cu tehnic─â militar─â superioar─â, care ar purta un r─âzboi diversionist ├«mpotriva trupelor regulate, dar ╚Öi a civililor din Rom├ónia.

Din Studioul 4 al TVRL se difuzeaz─â un ╚Öuvoi de informa╚Ťii neverificate, care panicheaz─â popula╚Ťia ╚Öi men╚Ťin ├«ncordarea la cote maxime. Se anun╚Ť─â permanent otr─âviri ale rezervelor de ap─â, deplas─âri de coloane teroriste, atacuri aeriene, capcane de toate felurile. E o stare general─â de confuzie amestecat─â cu groaz─â. Pe str─âzile din marile ora╚Öe al Rom├óniei, Armata a desf─â╚Öurat mii de solda╚Ťi ├«narma╚Ťi cu muni╚Ťie de r─âzboi, blindate u╚Öoare ╚Öi grele, iar trupele sunt ├«nconjurate de civili, care indic─â adesea militarilor unde s─â trag─â. Rezultatul este o canonad─â interminabil─â, care duce la moartea ╚Öi r─ânirea inutil─â a sute de oameni, la incendierea ╚Öi distrugerea unor obiective civice semnificative.

├Än plus, se produc masacre ├«ngrozitoare, aparent din cauza ordinelor confuze care circul─â pe lan╚Ťul de comand─â. La Aeroportul Otopeni, militarii din dispozitivul de ap─ârare deschid un foc nimicitor ├«mpotriva unei coloane de 3 camioane militare pline cu solda╚Ťi ├«n termen, care fuseser─â trimi╚Öi de la C├ómpina tocmai pentru a ├«nt─âri ap─ârarea aeroportului. 34 de tineri sunt masacra╚Ťi, iar supravie╚Ťuitorii, r─âni╚Ťi sau nu, sunt aresta╚Ťi ╚Öi brutaliza╚Ťi c├óteva zile, p├ón─â devine clar c─â totul este o cumplit─â eroare.

├Än fa╚Ťa MApN, dou─â blindate u╚Öoare ale trupelor USLA, chemate tocmai pentru a scotoci zona, ├«n c─âutarea terori╚Ötilor, sunt atacate cu armament greu ╚Öi distruse de ap─âr─âtorii din zon─â. Cadavrele celor 8 mor╚Ťi sunt apoi t├ór├óte pe strad─â, mutilate, batjocorite ╚Öi l─âsate la fa╚Ťa locului mai multe zile. Rom├ónia Liber─â titreaz─â, pe 25 decembrie, “Nimicirea gorilelor mercenare”.

├Än episodul de azi al podcastului meu: ne ├«ntoarcem acas─â cu unul din trenurile Revolu╚Ťiei; ├«mi pierd carnetul de student la un filtru; decid s─â m─â duc s─â ap─âr fabrica de terori╚Öti; la poarta ├«ntreprinderii, un coleg ├«mi cere buletinul ╚Öi legitima╚Ťia, ca s─â se asigure c─â nu sunt terorist; ├«mi vine s─â-i trag un pumn ├«n nas, dar este ├«narmat ╚Öi amenin╚Ť─âtor.

Seria “Revolu╚Ťia mea” poate fi ascultat─â ╚Öi aici, pe Spotify, ╚Öi aici, pe Podbean.

2 comentarii Adaug─â comentariu

 1. După eroismul în stare pură din 21 decembrie, care a înfruntat bestialitatea vechiului regim în cea mai urâtă formă a sa, a urmat bizareria și nu numai:

  Debusolare. Defulare. Psihoz─â. Paranoia. Fric─â. Dezinformare. Supra-informare. Aventurism. Pericol. Minciun─â. ÔÇ×├ÄnflorireÔÇŁ. Exagerare. Falsitate. Suspiciune. F─â╚Ť─ârnicie. Surescitare. ╚śi c├óte ╚Öi mai c├óte!

  Ca un pansament/ calmant/ drog peste toate, ├«n 22, 23-25 dec: O solidaritate aproape palpabil─â, voluntarist─â, de bun─â credin╚Ť─â de╚Öi >90% naiv─â dar ╚Öi binomul prostie-prostire. Mult─â, prostia, dar mai mult─â … prostirea!

  Cam asta se rev─ârsa nonstop la tv, radio ╚Öi din ziare (toate devenite, libere), dar ╚Öi ├«n toate nivelurile comunit─â╚Ťilor: scar─â, bloc, strad─â, cartier, fabric─â, institu╚Ťie, localitate etc.

  Tot felul de persoane care avuseser─â, ├«n cel mai bun caz, o via╚Ť─â conformist─â ╚Öi lini╚Ötit─â, de╚Öi nimeni nu ├«i ├«nvinuia pentru asta, voiau deodat─â s─â vorbeasc─â ╚Öi s─â-╚Öi afirme curajul, eventual chiar diziden╚Ťa, inexistente (sau ├«n orice caz, nemanifeste) p├ón─â cu… una-dou─â zile ├«n urm─â.

  Thumb up 2
  • A fost o perioada caracterizata de naivitate si inocenta (suntem liberi acum….dar nu stim ce sa facem cu aceasta libertate) plus un haos generalizat (intretinut cu buna stiinta). Este timpul exprimarii si manifestarii oportunismului desavarsit, in toata societatea, la toate nivelurile ei.

   Thumb up 0