România: prosperă și nu prea

foto: unsplash

România figurează pe locul 46 în topul mondial al prosperității. 46 din 149 de țări luate în calcul, ai zice că nu e rău, până la urmă, nu?

Depinde cu cine te compari. De pildă, dacă iei în considerare doar țările din UE, doar două țări sunt mai puțin prospere decât România: Grecia și Bulgaria. Hm.

Dacă selectezi pentru clasament toate țările Europei, observi ceva interesant: România este mai prosperă decât toți vecinii noștri estici care n-au intrat în UE. Pe ultimele 4 locuri în Europa: Belarus, Moldova, Rusia și Ucraina. În plus, diferența este uriașă: dacă România e pe 46, Moldova e pe 98, Rusia e pe 101, Ucraina e pe 112.

Asta ne spune că apartenența la UE a crescut prosperitatea acestei țări peste toți vecinii noștri din Est – și ne mai spune și că, dacă am avea o clasă politică responsabilă, competentă, cu viziune și respect față de națiune, am putea fi mult mai prosperi.

Încă un lucru. Acest top este făcut după o metodologie consistentă și complexă (mai multe explicații, la final), care ponderează 104 variabile, majoritatea din date oficiale. Autorii definesc prosperitatea unei națiuni după 8 criterii mari: calitatea economiei, calitatea mediului de business, calitatea guvernării, apoi educaţia, sănătatea, siguranţa cetățeanului, libertatea individuală, coeziunea socială și calitatea mediului.

Pentru că națiunile sunt diferite, unele dintre criterii pot cântări mai mult în percepția privind prosperitatea, și, de aceea, autorii clasamentului ne dau posibilitatea să decidem noi cât de greu e un criteriu anume în definirea clasamentului. Topul se modifică, astfel, conform propriei concepții.

Crezi că primul lucru care descrie prosperitatea e libertatea economică? Poți „îngreuna” acest criteriu și vezi cum se modifică clasamentul. Ți se pare mai importantă calitatea guvernării? Poți da mai multă greutate acestui criteriu. E distractiv să te joci cu variabilele și să vezi cum se modifică topul – pentru România, destul de neplăcut, la drept vorbind. De exemplu, dacă dacă ești de părere că mai importantă pentru prosperitatea națiunii este calitatea guvernării și dai mai multă greutate acestui criteriu, observi cum țara noastră coboară imediat un loc. Dacă dai mai multă influență sănătății, România coboară două locuri.

Apropo (de actualitate, desigur), știți pe ce loc e Costa Rica? 29, chiar peste Italia.

În schimb, în Madagascar e nasol tare: 124.

Seturile de date intră în două categorii mari: obiective (cifre, statistici) și subiective (percepții). Datele obiective luate în calcul pentru alcăturiea raportului provin din surse oficiale, cum ar fi rapoarte al Băncii Mondiale, Organizația Mondială a Sănătății, Fondul Monetar Internațional, organizații nonguvernamentale cu reputație, cum ar fi Amnesty International, Freedom House, Transparency International și baze de date academice pentru fiecare țară. Cele subiective sunt preluate din cercetări sociologice care investighează opinia subiecților dintr-o țară anume în anumite privințe ce descriu calitatea vieții în țara respectivă. Datele obiective contribuie cu 2/3 la raportul final iar cele subiective cu 1/3.

Descrierea metodologiei, aici și aici.

Articol din categoria: ACTUALITATE

11 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  încă o observație: românia stă cel mai prost la „sănătate” și la „capitalul social”. altfel spus, românii au o sănătate deficitară, prost protejată în instituțiile de specialitate și nu știu să trăiască împreună, sunt egoiști, egocentriști și fiecare pe „felia” lui, fără a fi măcar individualiști sau competitivi (asta e destul de vulgar spus despre capitalul social, dar ideea de bază asta e). avem, în alte cuvinte, în calea prosperității noastre, o mare problemă ce ține de statul de secol 21 și o problemă ce ține de fiecare dintre noi.
  oricum, ce e de observat e că românia a urcat 4 poziții față de 2016, îmbunătățindu-și itemii. din păcate cu o excepție majoră: libertatea individuală stă mai prost în românia în 2017 decât în 2016 (locul 48 în 2016, 51 în 2017) și mult mai prost decât în 2015, când românia era pe 37

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  In Romania prospera doar cine legaturi cu statul sau cei care „se descurca”. Prospera tara pe naiba-in afara de orasele mari care atrag oamenii la munca in rest e jale. Cand se va investi in educatie de la clasa 1 pana la ultimul an de rezidentiat atunci putem vorbi de prosperitate(in rest cifre din pix si sondaje facute pe oameni alesi si la comanda sunt apa de ploaie pentru mine)

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Lectia cea mai important ar fi sa realizam ca daca nu am fi fost lasati sa intram in EU, am fi fost la fel de saraci ca cei din Ucraina sau Moldova. Romania a devenit mai bogata, prin injectia masiva de bani, de la romanii aflati in strainatate la munca, si mai ales de la firmele care au venit si si-au deschis o sucursala in Romania. Sa nu fim naivi, din dorinta lor de face economie cu forta de munca, si-au mutat o parte din afaceri in Romania.
  Ce ii trist si infricosator e ca nu noi ne-am imbunatit / educat / reformat, ci a revarsat Europa cu prosperitatea peste noi. Repet, nu dintr-un gest altruist, ci din dorinta lor de a face economie, de a fi si mai competitivi fata de producatorii care folosesc forta de munca ieftina din Asia.
  Dar daca firmele europene se vor muta incet, incet in Ucraina, Belarus in 10-15 ani, si daca romanii incep sa-si ia familiile cu ei in Europa si sa nu mai trimita bani (fenomen care a cam inceput), atunci Romania va regresa.
  Si da, s-a ratat o mare ocazie cu absorbtia de fonduri europene. Am fi putut sa ne punem infrastructura la punct, daca am fi votat si noi niste primari, parlamentari si guvernanti cu bun simt. Daca am fost prosti / nepasatori atunci ne meritam situatia.

  0
  0
 4. Cred ca problema pana la urma este educatia, prin educatie s-ar rezolva toate.

  Daca s-a investi masiv in educatie Romania ar urca de la an la an in orice top al prosperitatii, dar mai avem de asteptat pana cand ajungem acolo, inca avem politica corupta in tara care nu finainteaza educatia, stiu ei de ce.

  0
  0
  • #5 Comentariu nou

   „Acest top este făcut după o metodologie consistentă și complexă, care ponderează 104 variabile, majoritatea din date oficiale”.
   Oficial nu avem probleme cu nimic.
   In realitate suntem praf, iar sperante de mai bine nu se intrevad.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Scuze pentru comentariul #5
   Ar fi bine daca doar educatia ar fi problema.

   0
   0
 5. #7 Comentariu nou

  Or fi metodele cum or fi, dar unele chestii in clasament sant complet aiurea:
  – Nu pot sa cred ca Norvegia e pe primul loc, norvegienii au taxe la nivel de 70%, au politia aia a copiilor si sant ultra-liberali: sorry, asta nu inseamna locul 1
  – Canada pe 8 si SUA pe 18? 🙂 Sa fim seriosi, e mai bine in State din orice pct de vedere (economic/infrastructura/libertati/siguranta – da, chiar si siguranta; tot mieunatul asta din presa cu armele e propaganda democrata).
  – Italia sub Portugalia/Cehia/Slovenia? 🙂 O fi mers Italia in jos/a stagnat in ultimul timp dar totusi nu se compara.
  – Cica Romania a urcat 4 locuri – hm, nu cred. Si cica e deasupra Greciei, ce poanta buna! 🙂

  0
  0
  • #8 Comentariu nou

   Toti ce bâigui tu acolo nu inseamna decat ca tu ai fi aplicat alta metodologie, ca sa iti dea tie clasamentul pe care il ai (bine fixat) in cap.
   Scuza-ma, in ce publicatie putem citi studiul tau ?

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   Mare dreptate ai! Greseala facuta de multi este ca asimileaza topul prosperitatii cu topul fericirii, ceea ce reprezinta o uriasa eroare.
   Ca, in viata, nu conteaza cat de prosper esti, ci cat esti de fericit(a)!
   Si mai depinde si de institutia care realizeaza studiul respectiv, ca daca e condusa de un Dancu-Hancu…..s-a dus naibii toata credibilitatea!
   De ex. Danemarca e f. bine plasata la prosperitate, doar ca deja a inceput sezonul sinuciderilor cauzate de lipsa soarelui, ca din nov. pana in aprilie aia n-au parte de asa ceva, ceea ce cauzeaza depresii maximale care duc la siuciduri in lant!
   In topul fericirii, cum ziceam, conduce Cuba urmata de New Zeeland, mai e si Costa Rica in primele 10 ca nu degeaba au inceput romanii sa emigreze acolo „la greu” !
   In ziua de azi tre’ sa fii mare idiot sa-ti doresti sa vietuiesti in orice tara europeana sau USA ! Canada, doar partea de sud unde nu ai 8 luni pe an iarna crunta!

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @p’aci: Deci trebuie sa fiu expert in ceasuri ca sa spun ca SwissWatch sant mai bune decat Pobeda? 🙂 Tot asa experti erau si aia cu sondajele ca Hillary o sa castige negresit si la scor.

   0
   0
 6. #11 Comentariu nou

  Ironic topul asta, Suedia e pe primul locul la economie, dupa motto „taxa a fost inaintea omului”. Tarile nordice in varf. Probabil autorul a fumat ceva tare, inainte sa-l faca. Sau are perspectiva asistatului social.

  0
  0