Memoria cafelei

1986, iarna. Într-o sală înghețată de cinema, plină până la refuz, trăim cu răsuflarea tăiată povestea tragică de dragoste din filmul Out of Africa. Pentru noi, românii, care ne luptăm să supraviețuim falimentului comunismului, totul este magic în seara asta, pentru două ore și-un pic, fiecare minut e fascinant și exotic în această peliculă – peisajele, veștmintele, oamenii, lumina, căldura și chiar și falimentul afacerii pe care se străduiesc s-o pună pe picioare protagoniștii: o fermă de cafea.

Cum să dea faliment o firmă de cafea? Cât de nedreaptă poate fi viața? Hai, amorurile mai trec, iubiții te mai înșală, iubirile mai pier. În sală, ne-ntristăm când pe ecran se suferă din dragoste, dar asta nu e o noutate, știm și noi cum e, că suntem trecuți prin viață și cunoaștem trădarea. Dar când flăcările cuprind arborii de cafea, printre spectatori trece un freamăt de groază și compasiune: atâta cruzime! Adulmecăm, instinctiv, când ard boabele. Aroma cafelei prăjite, proaspăt râșnite, e cunoscută fiecăruia dintre noi și-i de neuitat, pentru că-i rară, semn de bogăție și echivalentă cu un pic de trai bun într-o viață cenușie. Minutele acelea în care cineva deschide o pungă de cafea boabe, adusă din capitalismul magic de cine știe ce marinar sau tirist, și varsă câteva linguri într-o râșniță electrică. Sunetul strident, la început, al boabelor sparte de turbină, apoi vâjâitul onctuos, pe măsură ce boabele se prefac în praf. Aroma intensă ce te plesnește și te amețește când se deschide capacul. Cineva răstoarnă conținutul pe-un ziar ce preamărește triumful comunismului care nu poate oferi o cafea supușilor săi – câteva lingurițe – apoi adună cu grijă fiecare firicel de cafea râșnită ca s-o pună la fiert într-un ibric cu gura îngustă. Un clocot, două, un minut pentru limpezire, apoi toarnă câte un pic în fiecare ceșcuță, ca să ajungă caimacul pentru toți, și, în fine, până la limita zațului, până se umplu ceștile. Iată și prima gură, sorbită cu ochii-nchiși, cu grijă, să nu se piardă nicio picătură, și suntem împreună acum, cei care bem cafea adevărată, într-un tărâm exotic, îndepărtat, unde e cald și soarele strălucește și arborii miros a cafea verde.

În restul timpului, tovarăși, comunism și nechezol.

A trecut o viață de-atunci, dar cafeaua a rămas, pentru mine, la această semnificație: când e bună, e-o evadare spre o viață ce merită trăită. Urăsc cafelele spălăcioase, lungite-n stacane ca de bere, insipide, colorate incert, băute doar ca să treacă timpul. Cer de la cafeaua mea intensitate, aromă, tărie, personalitate, culoare, exotism. Vreau să mă facă atent și să mă incite, urăsc să mă plictisească. Vreau să mă surprindă și să mă-ncânte.

Beau espresso, de obicei, fără lapte, iar când mă răsfăț și mi-e lene cer un capuccino cu două sau chiar trei shoturi. Mai beau și cafea turcească, dar doar dacă are caimac. Mai râșnesc uneori, acasă, doar pentru memoria aromei și amintirea tinereții, dar folosesc, de cele mai multe ori, un espressor cu capsule – un Nespresso, ca să fiu sincer până la capăt, din două motive convergente: calitate și comoditate. L-am descoperit acum vreo doi ani într-un mall, într-un stand personalizat, și am cedat (destul de ușor, recunosc) samplingului făcut de două domnișoare. A fost suficient ca să ne mutăm împreună, adică eu și espressorul de la Nespresso, ce credeați? :)

Mai există un argument pentru care prefer Nespresso: varietatea sortimentelor de cafea pe care le oferă: peste 20 de variante deosebite, cafele de origini diferite, de intensități și arome particulare, mai prăjite sau mai puțin prăjite, lungi, scurte, amare sau dulci, tot să-ncerci – plus, ocazional, ediții speciale, limitate, care te transportă pe meleaguri fermecate cu fiecare ceașcă. De aceea și referința la Out of Africa, din deschiderea acestui text, pentru că zilele acestea poți lua de la Nespresso, de pildă, două cafele care vin din patria cafelei, din Africa, mai precis Ethiopia Arabica Harrar și Robusta Uganda.

Harrar este regiunea unde cafeaua a fost pentru prima dată comercializată pe scară largă și de unde a plecat în cucerirea lumii, iar sortimentul acesta special este descris de note de fructe coapte, flori proaspete, cereale și malț.

Robusta, din Uganda, este o cafea cultivată la altitudini ridicate, în condiții climaterice ce permit obținerea unei calități deosebite, un espresso puternic (intensitate 10), surprinzător de fin și dulce, bogat în note aromatice de pudră de cacao.

Vreți să le degustați? Le găsiți, până pe 3 martie, la Nespresso Boutique (Calea Dorobanți 210), în Mall Băneasa la parter și în AFI Cotroceni la parter – sau online, pe site-ul Nespresso. Vin câte 10 capsule în set. Mie nu-mi ajung o săptămână, pentru că-s pofticios la cafea bună de când mă știu.

16 comentarii Adaugă comentariu

 1. Oricât de frumoasa este povestea capsulele acestea sunt doar otrava. Cafeaua nu trebuie sa fie doar proaspăt rajnita. Trebuie sa fie și proaspăt prăjită. Sunt o mulțime de prăjitorie de cafea in București / Ro de unde puteți să achiziționați cafea . Capsulele, pachetele vidate etc. sunt doar urme de cafea ambalare frumos. Mai grav este că de cele mai multe ori contin și alte arome, chimicale in afara de cafea.

  Comentariu apreciat Thumb up 15
  • Sigur ca da, si mai trebuie sa fie si proaspat culeasa + sa te duci la plantatie pe jos! Altfel benzina/diesel-ul iti strica feng-shui-ul + chimicale… :)

   Thumb up 0
  • Ei, nici chiar proaspat culeasa,da’ macar boabe sa fie..aia e cafea “cinstita”! Ex: Jacobs boabe versus Jacobs gata rasnita si ambalata: acelasi nume, alta calitate!
   Senior Petreanu,fainã descriere, nu si calitatea produsului! :)

   Thumb up 0
  • Sar’mana, dar mie chiar imi place, sa stii :)

  • @DanC, Ionut are dreptate. Cafeaua prajita proaspat nu poate fi ambalata etans, pentru ca degaja dioxid de carbon inca doua saptamani (poate ca te intrebai de ce unele pungi de cafea mai buna au supapa). Cea mai mare parte din cafeaua preambalata de la noi este degazeificata si apoi rearomatizata artificial, pentru ca in procesul de degazeificare se duc si uleiurile volatile care ii dau mirosul proaspat.

   Nu mi-a placut cafeaua pana nu am dat de cea prajita proaspat si macinata proaspat. Nici macar nu e vreo fitza, ci doar cafea medie, care nu a fost stocata prost pe un lant de distributie lung, si supra-prajita pentru a masca proasta calitate (ca tot lantul ala vrea profit).

   Imi pare rau, dar nu cumpar povesti despre cafea preambalata, fie si la capsule. Apropo, cafeaua verde nu are aroma.

   Thumb up 0
  • Ma bucur ca iti place :)..de n-am fi diferiti viata ar fi prea monotona! :D

   Thumb up 0
 2. Experienta mea in materie de expresoare este zero – sunt adeptul infocat al cafelei turcesti sau grecesti.
  Dar nu pot sa nu imi aduc aminte de un site senzational despre lumea expresoarelor, si de un anume articol de acolo: http://www.espressoman.ro/category/anti-espresso/
  Nu vreau sa ma consierati un gica contra, repet, nu pot sa stiu cum stau lucrurile pentru ca am zero cunostinte in materie de cafea esppresso… dar e interesanta o diversitate de opinii.

  Thumb up 8
 3. Cafeaua facuta cu Nesspreso e foarte buna si variata, nimic de zis. Dar chiar nu e nicio problema in faptul ca apa fierbinte trece prin capsule facute din aluminiu? Ne-am luat si noi espressor din asta acasa, la propunerea sotului meu, dar mereu ma intreb daca e chiar safe pentru sanatate, pe termen lung. M-am gandit sa intreb la Nesspreso dar … inca n-am facut-o :-)

  Thumb up 1
 4. lipsurile din comunism sunt bune de menționat Nostalgicilor care spun ce bine era pe vremea lui Ceaușescu, când nu se găsea nici hârtie igienică

  pe când un articol despre ciocolată caldă și ceai?

  Thumb up 2
 5. Cea mai buna licoare magica de savurat la prima ora a diminetii, alaturi de o tigara canceroasa !

  Thumb up 2
 6. Un articol frumos, cu amintirile din tineretea comunista a unora dintre noi, amintiri urate imbracate in frumos. Imbracate in cafea, de fapt. Cafeaua dincolo de reclama din text, reprezinta pentru o parte dintre noi, ideea de tabiet, de taifas si de gust, gust si miros de cafea buna.

  Thumb up 0
 7. Daca tot bei o singura cafea pe zi, bea o cafea buna. Nu din capsule, nu din aparate dubioase.

  Thumb up 0