BOR ne pregătește ceva (poate o nouă taxă?)

Iată o decizie interesantă a Sf. Sinod: nu se va mai putea filma în biserică decât cu acordul bisericii și, atenție, doar pentru “evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici”.

“Filmările în lăcaşurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale şi numai în cazurile în care se doreşte evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligaţia respectării normelor liturgice şi tipiconale”, a hotărât Sfântul Sinod (cf. News.ro).

De asemenea, “întrucât activităţile culturale şi artistice desfăşurate în lăcaşurile de cult pot provoca tendinţe de auto-secularizare a spaţiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabileşte ca aceste activităţi culturale să fie organizate în alte spaţii ale parohiilor, sau în spaţii publice închiriate pentru acest scop.”

Nu știu care este îngrijorarea BOR legată de activitățile “culturale și artistice desfășurate în lăcașurile de cult”, că n-am văzut prea multe concerte rock în biserici, dar mi se pare interesantă precizarea cu filmările ce vor putea fi făcute doar cu acordul Centrelor eparhiale și numai “pentru a se evidenția patrimoniul liturgic și arhitectural-istoric”.

Poate că, cine știe, dacă vrei să filmezi o nuntă în biserică, să zicem, sau un botez, sau chiar o îngropăciune, mai știi? centrul eparhial ar putea fi de acord, la o adică, dar oare n-ar vrea solicitantul să contribuie cu o mică donație pentru Sfânta Biserică – și, neapărat, să evidențieze un pic și patrimoniul etc, dacă tot e la fața locului?

Adică, mai simplu spus, unde e nevoie de acord, poate fi necesară și taxă, cine să împiedice BOR să pună taxă de filmare pe nunți și botezuri?

Sper să mă înșel iar Biserica să nu cadă (și mai adânc) în păcatul lăcomiei.

ACTUALIZARE: In urma reacțiilor din presă, Patriarhia a revenit cu precizări: “Hotararea din 15 februarie 2018 a Sfantului Sinod care stabileste ca “filmarile in lacasurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale si numai in cazurile in care se doreste evidentierea patrimoniului liturgic si arhitectural-istoric al respectivelor Biserici” nu priveste inregistrarile audio-video facute de persoane private cu ocazia unor evenimente religioase importante din viata familiei, asa cum sunt Botezul si Cununia, ci se refera exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, opera) si filmari cinematografice.

Hotararea Sfantului Sinod s-a luat in urma multor sesizari din partea credinciosilor, care inteleg ca lacasul de cult este un spatiu liturgic sfintit si sfintitor, nu un spatiu civil-secular.”

15 comentarii Adaugă comentariu

 1. Se plateste si acum la popica, pe sub masa, o suma frumușică pentru fiecare nunta/botez/etc.
  Probabil ca ei sunt conștienți de aceste practici si vor sa-si tragă partea: vrei filmare? Se aproba cu cateva sute de lei. Apoi, mai adaugi macar un 1000lei lui popica, alte cateva sute de lei pe la cantăreți, încât toată lumea pleaca acasă fericita.
  Pana la urma este precum șpagă la medic: vrem civilizatie dom’le, dar toti băgam in buzunarele medicilor. Patetic!

  Thumb up 5
 2. Dorinta de a controla ce se intampla in interiorul parohiilor este evidenta.
  Fie ca nu sunt multumiti de parandarat (argou sau jargon provenit probabil din turnover).
  Fie ca doresc sa controleze direct si selectiv “liber profesionistii” care ocupa cu filmarile evenimentelor.
  Cert este ca pasajul “evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici” este menit de a crea pretextul unui act cultural sau mai mult, sa introduca o eventuala cenzura in aceasta afacere.
  Aceasta masura fireste ii va afecta mai mult pe cei care nu-si permiteau sevicii profesionale de filmari si montaj preferand sa-si pastreze amintirile pe un gadget care acum este accesibil oricui.

  Thumb up 3
 3. Acuma esti rautacios! Cred ca de fapt ideea e sa stea lumea la slujba cu telefoanele sus in loc sa-si faca cruce.
  N-ai vazut ca oriunde te duci – toti filmeaza si fotografiaza de zor in loc sa se bucure de moment.
  Adica ?!
  – spectacolele/serbarile copiilor – de obicei ai fotograf angajat – STAI SI URMARESTE SPECTACOLUL SI APLAUDA COPII TAI SI AI ALTORA
  , obiective turistice – TE BENOCLEZI LA ELE, CA POZE DEJA SUNT DESTULE PE SITE-URILE DE PROMOVARE
  – obiective naturale (cascade, pesteri) – VII CU MASINA PANA-N BUZA PRAPASTIEI, TE DAI JOS, ITI FACI SELFIE-UL, TE URCI INAPOI IN MASINA SI PLECI
  – restaurante: – ai venit sa mananci!!!!! daca vrei poze cu mancare du-te la muzeul de arta ca-s destule tablouri cu fructe/legume si alte chestii neinterpretabile…

  Deci nu cred ca de data asta scopul este sa taxeze filmarea in biserica. Pur si simplu cred ca e o incercare de normalizare a comportamentului asa-zisilor enoriasi.

  Thumb up 3
 4. Articol rău intenționat. “nu privește înregistrările audio-video făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente religioase importante din viața familiei, așa cum sunt Botezul și Cununia, ci se referă exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, operă) și filmări cinematografice.” Sursa: http://basilica.ro/precizare-privind-filmarile-in-lacasurile-de-cult-ale-bisericii-ortodoxe-romane/

  Thumb up 1
 5. Multe mănăstiri oricum aplicau taxe. Am văzut chiar taxe diferențiate: taxa video, taxa foto, taxa foto DSLR, taxa utilizare trepied. Se întâmpla undeva in Moldova unde trebuie sa plătești bilet de intrare la muzeele mănăstiri.

  Thumb up 1
 6. Cel mai probabil e asa

  Thumb up 0
 7. Sincer sa fiu, as dori sa se aplice si pentru TrinitasTV! Sau ei doar “evidenţieaza patrimoniul liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici”? Poate suna a blasfemie, dar si- a facut si Isus cont pe Facebook (sau Twitter or e.w.e?). Am in apropriere (dar nu foarte aproape!) o biserica nou construita si, cind trec pe linga ea, aud sunete care seamana cu chemarile muezinilor! Si e ortodoxa, daca va puneti problema.
  P.S. Cit despre TrinitasTV, sper sa nu uit sa- lscot din lista de programe inainte de viitoarea vizita a soacra- mii!

  Thumb up 2
 8. Deci, nu va mai putea madame Firea sa dea interviu in biserica?!

  Thumb up 0
 9. Pai nu se pot daram ca sunt monumente de acum 2000 de ani de cand romanii au adus crestinismul in Europa,nu vedeti ca picturile , oamenii si obiciurile lor sunt aceleasi?Dar dumneavoastra de ce nu scrieti pe piatra cu dalta ci aici pe inventia asta seculara fara utilitate?

  Thumb up 0
 10. Ce a facut Lidl cu ambalajul branzei grecesti este aberant.
  Asa se poate justifica si o cerere a asociatiilor de protectie a animalelor pentru a scoate laptele din branza.
  Dar nu prostia ma mira, ci felul in care ea este diseminata.
  In ceea ce priveste bisericile sau crucile de pe biserica cine este deranjat are si alte optiuni.
  Sau altfel spus cine are alte optiuni nu este crestin.
  AI PRIMIT SI DEGETUL.

  Thumb up 0
 11. Degetul in jos pe care ti l-ai asumat deja nu semnifica lupta matale cu progresistii ci doar o proasta intelegere si etalare a acesteia.
  Este evident ca gandesti in clisee, iar sursa acestor clisee este si ea evidenta.
  Daca imprumuti morala de la cei care nu o au, macar nu te lauda cu asta!

  Thumb up 0
 12. Nu mai vor să apară pe net dovezi cu campania electorală PSD în biserici, cu discursuri xenofobe presărate prin predici, cu jignirile la adresa femeilor plecate la muncă în străinătate, cu îndemnuri ultra-naționaliste la ură împotriva maghiarilor, a Europei, îndemnuri la supunere față de ciuma de la răsărit (biserica rusă), etc, etc. Sau dacă îl filmezi pe taica popa când pipăie un copilaș, să nu ai dreptul de a difuza filmarea pe motiv că nu e autorizată. Sunt atâtea și atâtea mizerii pe care BOR încearcă să le ascundă sub preș, că nici nu știu de unde să aleg.

  Thumb up 0