Tanke schön, Herr Scholz! (greu te mai urnești…)

Azi, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că Germania va oferi armatei ucrainene 14 tancuri grele Leopard 2. De asemenea, Germania va permite re-exportarea către ucraineni a tancurilor Leopard 2 deținute de alte țări.

Așadar, Leoparzii au fost eliberați și, curând, vor ajunge la tanchiștii ucraineni. Până la urmă, ucrainenii vor primi armamentul pe care-l merită – și, neîndoielnic, și rușii invadatori vor primi cu prisosință ce merită.

Este pentru prima dată când lumea liberă oferă Ucrainei atacate armament ofensiv pur-sânge. Rachetele antitanc (Javelin, NLAW, etc), cele antiaeriene portabile (Stinger șcl) și chiar sistemele de artilerie avansată, de mare precizie (fie cu rachete, Himars, fie cu obuze ghidate, tip Excalibur), sunt sisteme pe care ucrainenii, mai ales din cauza numărului limitat în care le-au fost livrate, nu le-au putu folosi decât în scop defensiv.

Dar tancurile sunt mașini de luptă care sunt concepute pentru lovituri concentrate, nimicitoare în anumite sectoare ale frontului, în cursul unor operațiuni ofensive. Astfel, pentru prima dată din 2014, de când rușii au invadat Ucraina (în Donbas și Crimeea), armata ucraineană va avea ocazia să declanșeze operațiuni de recucerire a teritoriilor ocupate.

Cât de eficiente vor fi acestea, rămâne de văzut, iar asta depinde nu doar de calitatea armamentului ofensiv ce va fi trimis Ucrainei, ci și de cantitatea acestuia. Se spune că, în domeniul militar, cantitatea are o calitate a ei. Până acum, Occidentul pare să fi avut grijă să nu dea ucrainenilor mai mult decât a fost nevoie ca aceștia să reziste sau să întreprindă operațiuni ofensive limitate, prin specularea slăbiciunilor manifestate de (foarte primitiva) armată rusă. De data aceasta, odată cu ok-ul pentru re-export dat de cancelarul Scholz, măcar teoretic pot fi trimise rapid pe front un număr semnificativ de blindate grele germane Leopard 2.

Probabil că sunt vreo 2000 de Leopard 2 în Europa, răspândite în diverse forțe armate. Unele țări au contingente semnificative (Germania, desigur, peste 400, dar și Grecia, cu peste 180, Polonia, cu 200, Turcia, cu ceva mai mult de 300 sau Spania, peste 100), dar evident că nu toate aceste tancuri vor fi date, că mai există și rațiuni de securitate națională de luat în calcul. Însă diverse semnale citate de presa europeană sugerează că, în total și într-o primă fază, ar putea fi vorba de 150-200 de tancuri grele Leopard 2, adică un număr suficient pentru a influența hotărâtor lupta de eliberare a ucrainenilor, mai ales că acestor blindate li s-ar putea alătura și modele americane M1 Abrams, Challenger-uri britanice și poate și Leclerc franțuzești. Găsiți aici o descriere sumară a caracteristicilor și avantajelor acestor tancuri grele („main battle tanks”), concepute special pentru contracararea și nimicirea blindatelor rusești.

Sunt, evident, numeroase piese logistice în mișcare care trebuie să se coordoneze unele cu celelalte înainte să vedem, efectiv, aceste tancuri la treabă pe front – și, mai ales, înainte să poată avea efect major asupra invadatorilor. Însă faptul că ucrainenii luptă în apărarea propriei țări și faptul că rușii nu dețin supremația aeriană peste teritoriul atacat îi va ajuta pe primii să învețe repede și îi va face pe cei din urmă să o încaseze din plin.

Să fim răbdători și solidari cu ucrainenii. După cum spunea Winston Churchill în noiembrie 1942, când Afrika Korps a fost înfrântă la El Alamein: „Acesta nu e sfârșitul. Nu e nici măcar începutul sfârșitului. Dar poate că este sfârșitul începutului”.

Articol din categoria: ACTUALITATE

9 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Un gând ghiduș mă bântuie, Vlad: Scholz ca Scholz, dar dacă SUA a luat decizia de a livra M1A1, sau dacă doar l-a înghiontit pe Olaf să transfere Leoparzi Ucrainei, poate că evaluările analiștilor arată că Rusia, sub greutatea propriilor tâmpenii, a sancțiunilor, și lipsită de prieteni s-a degradat militar suficient pentru ca, după victoria Ucrainei, să nu mai reprezinte un pericol semnificativ pentru o bucată zdravănă de secol XXI (știu, are arme nucleare dar reacțiile statelor care contează, China y compris, i-au arătat lui Putin pisica 😀). Abia asta ar fi o veste bună imho.

    9
    0
  2. #3 Comentariu nou

    Toată lentoarea vine din faptul că nu există un sprijin atât de ferm din partea populației pentru livrarea de armament Ucrainei.
    Asta am observat, printre colegi, la fața locului. Le era cald și bine înainte, aveau gaz ieftin, le plăceau rușii (pe unde locuiesc eu, sunt într-un număr însemnat) și nu le plac chestiile necalculate bine în avans.
    Așadar, cred că a fost un factor economic, întărit de către cel politic.
    Din păcate, am intrat în unele discuții cu colegii și am constatat o rezervă din partea lor. Ori nu înțeleg gravitația situației, ori accepta anumite “adevăruri”.

    7
    0
    • #4 Comentariu nou

      Impresia mea e ca mare parte din populatia Europei de vest (cea care nu a fost sub talpa rusilor) nu constientizeaza de ce sunt capabili rusii; spre deosebire de cei din est care o simt la nivel de reflex de aparare. In plus cei din vest au inca impresia ca e vorba mai mult de paruieli regionale, a celor necivilizati din est, care nu-i pot afecta pe ei direct. E bine ca la nivel politic a aparut constientizarea asta. Discrepanta asta dintre ce inteleg acum politicienii vs ce inca nu intelege mare masa adauga o lentoare in luarea deciziilor … care vine peste lentoarea specifica democratiilor … care vine peste lentoarea cu care se iau decizii in UE – trebuie sa ne invartim mult si bine in jurul cozii, trebuie sa impacam si capra si varza. S-a vazut viteza asta de reactie si in cazul pandemiei. Din pacate nu vom scapa de ea, va face mereu parte din specificul UE. Chiar si asa, UE este printre cele mai bune locuri unde sa traiesti pe planeta asta.
      Revenind la Ucraina, clasa lor politica a inteles specificitatea asta a UE si supraliciteaza si face presiune cat de mult in avans, ca sa obtina cat de cat ce are nevoie… or sa vina un pic cam tarziu tancurile, dar probabil chiar la fix (aprilie/mai) cand se termina cu marea de noroi din Ucraina si va fi ciomageala finala.

      0
      0
    • Macar establishmentul occidental sa inteleaga.

      0
      0
  3. #6 Comentariu nou

    Tanchiștii trebuie și instruiți pentru a folosi la adevărata valoarea noile mașini de luptă. Asta ia timp, sper să nu se arunce nepregătiți…

    0
    0
    • #7 Comentariu nou

      Problemele cu tancurile sint intr-adevar de logistica, de reparatii, de aprovizionare, de combustibili, de deplasare pe teritoriul vast al Ucrainei. Instruirea ucrainienilor e elementul care se poate face „simplu” (nimic nu e simplu in razboi) si fara prea mari costuri financiare sau politice si sper ca deja se face. Exista indicii ca in UK de exemplu deja se antreneaza ucrainieni – nu stiu pe ce arme, dar pare ceva logic sa se intimple. Eu as spera ca in acest moment se antreneaza deja piloti de avioane pentru momentul in care li se vor livra avioane.

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      Faptul ca armata ucraineana s-a tot antrenat pe standarde NATO cativa ani inaintea declansarii razboiului poate va reprezenta un avantaj in aceste pregatiri.

      0
      0
  4. #9 Comentariu nou

    Contează foarte mult ce versiune sunt. Și toate sunt Leopard a2a4. Adica model din anii 80, fără pachet aditional de armura, și imagine termala pt tunat și comandant. Ukrainenii nu vor primi Leopard a2a5 sau a2a6.

    In lipsa de altceva, sunt ok și astea. Însă nu înțeleg de ce Polonia a declanșat acest tărăboi, în condițiile în care au disponibile t-72 bvm, iar Cehia dispune de t-72 moderna, tancuri excelente, cu pachet de modernizare recent, net superioare Leo a2a4. Aditional, forțele Ucrainiene nu ar fi avut nevoie de foarte mult instructaj, piese de schimb, autoutilitare mult mai grele pt a recupera tancurile avariate, sau pt a monta poduri care sa suporte tancurile leopard, care cântăresc peste 50 de tone, și multe alte complicații logistice în ceea ce privește muniția, instructajul mecanicilor, etc etc

    0
    2