Scurtissime (#14)

Liviu Dragnea, la o reuniune a PSD Dolj:

“Eu nu am de gând să cedez, cu toată această campanie foarte bine plătită, care are un singur obiectiv: ca acest program de guvernare să nu se pună în practică.”

Acum, înțeleg că e război de tranșee: cât timp mai poate plăti dl. Soros câini să manifesteze dacă dl. Dragnea chiar nu cedează?

Altfel, “mai am o dorință, e una normală/Dacă-i cu putință aș vrea să fie o varză legală”.

****

80 de candidați pe 9 locuri de muncă în Primăria Iași, unde salariile au crescut cu 20% față de luna trecută (și mai urmează). Mulți candidați veniți din privat, remarcă reporterii. Un sociolog comentează: “Un loc de muncă sigur, fără efort prea mare şi cu o salarizare acceptabilă, prin urmare este firească această tendinţă de a migra către administraţie”.

Sper să mai rămână cineva și la privat, totuși, să plătească salariile “acceptabile” de la stat, că altfel situația va deveni totalmente inacceptabilă, nu?

****

În fine, Republica Fantastică România în întreaga ei glorie nepieritoare: 300 de directori de școli din Gorj și-au acordat spor de “condiții vătămătoare de lucru” la salariu. Cât? 15% în plus. Care sunt condițiile “vătămătoare”? Lucrul cu computerul, cu imprimanta (!) și cu telefonul mobil.

Sporul e ilegal. Inspectorul Școlar Județean cere renunțarea la el. Directorii de școli nu doar că nu vor, dar și amenință că-și vor folosi influența pentru a schimba… rezultatul alegerilor parțiale de luna viitoare din câteva orașe ale județului.

Nu, pe bune.

Pe 3 mai, i-au trimis o “notificare” președintelui PSD, Liviu Dragnea, redactată într-o cumplită limbă de lemn: “În fapt, obiectiv ca analiză politică electorală, Primăria Târgu Jiu a fost câştigată de PSD datorită următoarelor categorii de populaţie: pensionari, comunitatea romă, personal din învăţământ activ. Opinăm: Datorită unor evenimente şi fapte generate, în sistemul educaţional gorjean, de Inspectorul General al ISJ Gorj, membru PSD Gorj, vă garantăm că un procent semnificativ din categoria noastră profesională nu va vota cu candidatul PSD.” (sursa)

În continuare, se dau și cazuri concrete de nefericiți cu orientare politică necorespunzătoare care au simțit pe pielea lor ce-nseamnă să te pui cu directorii de școli din Gorj:

“Ca istoric electoral vă relatăm două cazuri:

Nanu Petre – profesor, fost primar, candidat al PD, datorită comportamentului și managementului defectos, la candidatura pentru un nou mandat, noi, cei din învățământ, nu l-am mai votat.

Andrei Liviu – profesor, fost Inspector al ISJ Gorj,membru PD, candidat la Primăria Tg-Jiu, tot datorită comportamentului abuziv și neprifesional avut ca Inspector General al ISJ Gorj, am considerat că din partea noastră nu merită funcția de primar.”

Asta e treaba. Politizarea educației distruge educația, mai întâi de toate, după care încurajează șantajul. Bravos, națiune, halal să-ți fie.

14 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  In sectorul 4, angajații din toate școlile beneficiază de ,,spor de antenă” și câte altele asemenea. Sunt ,,radiați” și ,,iradiați” de numa-numa.

  • #2

   așa și? nu e normal?
   da’ sper că se face o diferențiere de sporuri în sensul că ăia de-s iradiați de A3 să ia ceva mai bine decît ceilalți, responsabilii cu A1…

 2. Notificarea acelor directori catre Dragnea e halucinanta.

  Arata foarte clar mizeria in care ne aflam.

 3. Vlad astep si articole pozitive legat de ce se intampla in tara

  • Poti sa astepti mult si bine…..iohanis si internetul deja sunt in campania electorala pt. Prezidentialele din 2019 – n-au invatat nimic din campania de anul trecut cand hatereala fara noima i-a dus pe psd la aproape 46% – cel mai mare scor al unui partid din ue.

  • #6

   like what?
   că io, în mediul privat, nu mă prind cam care ar fi…
   ah, da… am auzit că nobelul în domeniu îl avem deja adjudecat iar ăia din Ivy League trimit deja studenți să studieze Noua Economie în țara unde un ministru a considerat normal ca salariul de la stat să fie mai mare decît cel din sistemul privat…

  • @SafetyRomania
   intre 2000 si 2016, pib/capita nominal, current $US a evoluat asa:
   Romania: de la 1.6k la 9.4k (+7.8k)
   germania: de la 23.7k la 42.3k (+18.6k)
   norvegia: de la 38k la 71.5k (+33.5k)
   australia: de la 20.8k la 51.5k (+30.7k)
   singapore: de la 23.8k la 53k (+29.2k)

   langa romania:
   polonia: de la 4.5k la 12.3k (+7.8k)
   estonia: de la 4k la 17.9k (+13.9k)
   si asa mai departe. si atunci, cum ce baza ar avea un articol pozitiv?

  • @andrei – atat doar ca Romania in 16 ani a crescut cu 578% fata de germania cu doar 78% adica daca s-ar mentine aceiasi evolutia in vreo 22 de ani Romania ar depasi Germania la pib/cap de locuitor, in plus mai este un indicator mult mai relevant care tine cont si de paritatea puterii de cumparare – adica cu 100 $ in Romania cumperi mai multe servicii si produse decat cu 100$ in germania – la acest indicator Romania e la 57% din nivelul mediu ue iar germania la 120%.

  • Refuz sa cred ca in Romania se intampla numai lucruri rele. Un lucru bun este Carava SMURD: http://fundatiapentrusmurd.ro/caravana-fii-pregatit-ajunge-38-de-localitati-urmatoarele-patru-luni/

   Astfel de campanii trebuiesc promovate

 4. @victor: depinde ce vrei sa observi. eu folosesc pib-ul nominal pentru ca exprima cat produce efectiv o economie. indicatorul PPP arata cat de “bine” traiesc oamenii din acea zona economica. cate bunuri si servicii pot cumpara cu 100 de unitati monetare, comparativ cu alte tari.

  in acest sens asa este: in romania cu 100 de unitati monetare (usd, eur, aud) poti cumpara mai multe decat in germania, norvegia, australia sau sua. sunt de acord cu tine. dar preturile sunt date de cerere si de oferta, iar un pret scazut arata saracia populatiei, nu cat de productiva este economia.

  apoi, afirmatia cu “romania prinde germania din urma” este falsa. atata timp cat pib-ul/cap in germania creste in valoare absoluta si nominala mai repede decat in romania, an de an, nu trebuie decat sa aplici o inductie pe seria ultimelor [si aici poti sa introduci ce perioada de timp vrei: ultimul an, deceniu, jumate de secol etc], si obtii faptul ca nu se poate intampla. asta daca istoria este un predictor pentru ce se va intampla in viitor

  • Productivitatea muncii in Romania e aprox. 60% din media ue in conditiile in care salariile sunt doar 25-30% din media ue iar raportat la pib toate salariile din Romania sunt doar aprox. 32% din pib in conditiile in care media ue e de aprox. 47% din pib – asta pt. Ca multinationalele fac profituri imense in Romania pe care apoi le scot aproape in intregime din tara fara sa investeasca mai nimic in cresterea salariilor – de ex. per angajat omv face un profit mai mare in Romania decat in austria platind angajatul roman in medie de 4,5x mai putin decat angajatul austriac. Scuza-ma dar ce sustii tu cu cresterea numerica e o prostie – intotdeuna conteaza procentul pt. Ca e exponential – cum am mai spus – daca s-ar mentine rata de crestere medie din ultimii 16 ani – de 4%/an pt. Germania (78% in 16 ani reprezinta aprox. 4%/an) vs peste 11%/an pt. Romania – in 22-23 de ani Romania ar depasi germania – e matematica simpla.

  • imi pare rau, dar am impresia ca operezi cu niste date la care eu nu am acces. conform eurostat, cele mai recente cifre sunt din 2015 cand productivitatea orara (real, in EUR/h) a fost de 8.1 EUR/h in Romania si de 42.5 EUR/h in Germania, cu o medie UE de 32.5 EUR/h. adica de fix 4 ori mai mare, de unde un procent de 25%. datele oficiale aici https://goo.gl/FgK9T6

   singurele tari care au reusit sa faca saltul si sa prinda din urma (in adevaratul sens al cuvantului) tarile din vest au avut un cu totul alt model economic ce este aproape imposibil de aplicat in UE: taxe scazute, interventie scazuta a statului in economie, buget mic si manageriat cum trebuie; adica lipsa unui stat social (vezi taiwan, south korea, singapore, hong kong). ele au avut cresteri anuale de 2 cifre timp de decenii.

   cat priveste cresterea economica a romaniei, in ultimele 5 decenii nu am gasit nici un an in care cresterea economica a romaniei (gdp/cap nominal, real, current $US) sa fie mai mare decat a germaniei. asa ca imi voi pastra scepticismul in privinta cresterii fulminante din urmatoarele 2 decenii, cand romania “converge”. sincer, astea sunt povesti. iar speranta ca se va pastra o rata procentuala ridicata, pentru a conta forma exponentiala a crestereii, nu este fondata in realitate. este simplu sa obtii cresteri de 2 cifre cand pornesti de jos: se opreste un camion cu turisti intr-o benzinarie pe drumul spre varna si ai crescut pib-ul cu 2%. este mult mai complicat sa mentii ritmul mai tarziu. de exemplu in australia investitiile straine greenfield nu sunt foarte dese, iar atunci cand se fac, cifrele vehiculate sunt astronomice. nisele dispar, oportunitatile sunt mai rare, piata nu mai permite asa usor cresteri explozive pentru ca investitiile de capital necesare cresc, la fel ca si concurenta pentru ele

   acum… cine are un glob de cristal sa prevada viitorul joaca la loto acum, nu se gandeste la cum va creste pibul. fiecare isi face planul pentru el si pentru familia lui dupa cum crede. noi l-am facut pe baza interpretarii mele. si la pensie vom avea timp sa ne gandim daca a fost bine sau nu

  • Productivitatea orara nu e releventa in conditiile in care numarul orelor lucrate difera de la o tara la alta – unele tari au mai multe zile nelucratoare fata de altele, in unele tari sunt mai multe contracte part-time fata de altele – tinand cont de toti acesti parametrii Romania are o productivitate de 59.4% din media ue iar germania are 106% – http://m.zf.ro/eveniment/au-angajatii-romani-salarii-sase-ori-mici-nemtii-productivitatea-jumatate-multe-dintre-investitiile-au-venit-mania-au-venit-tocmai-salariile-mici-angajatilor-16199652

   Nu trebuie sa cauti 50 de ani – anul trecut Romania a avut o crestere economica de 4.8% fata de Germania care a avut 1.9%.

   Evident ca nimeni nu poate prevedea cu exactitate ce se va intampla peste 2-3 ani daramite in 22 de ani insa daca s-ar pastra strict evolutia din ultimii 16 ani, Romania in 22-23 de ani ar depasi Germania, normal ca pe masura ce se atinge un anumit grad de dezvoltare e imposibila o crestere de 2 cifre insa in acelasi timp nimeni nu poate garanta de ex. O deterioare puternica a relatiilor germaniei cu turciei iar erdogan sa deschida granitele celor 2-3 milioane se refugiati si atunci s-ar putea ca cei 22 de ani sa fie prea multi – nu de alta dar nivelul de trai e dat si de gradul de siguranta – ca poti sa ai oricat de mare salariu daca in fiecare zi e un atentat terorist.

  • date FMI, gpd/cap nominal in USD
   1980 locul 58 in lume
   1984 locul 64 in lume
   1989 locul 61 in lume
   1994 locul 96 in lume
   1999 locul 97 in lume
   2004 locul 82 in lume
   2009 locul 67 in lume
   2014 locul 71 in lume

   sau nici setul asta de date nu este relevant?