­čÄž Scurtissime (#27)

Arent van Bolten – Grotesques

Mereu cu g├óndul la viitor, ├«nalte oficialit─â╚Ťi din Cluj au inaugurat cu fast o capel─â mortuar─â.

╚śtirea asta trebuia s─â se ├«nt├ómple doar ca s─â devin─â posibil acest titlu.

O capel─â mortuar─â – a fost, deci, inaugurat─â ├«n comuna Baciu, satul Mera, din jude╚Ťul Cluj.

La inaugurare au participat prefectul Clujului, Tasnadi Szilard, vicepre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Cluj, Vakar Istvan, deputatul UDMR Cluj, Csoma Botond, al─âturi de alte oficialit─â╚Ťi din Baciu – scrie publica╚Ťia ╚śtiri de CJ.

„├Äntr-un fel, aceast─â capel─â marcheaz─â trecerea ├«n secolul actual”, a spus primarul Balazs Janos.

Drept ├«i, secol nou cu ├«nt├órziere de dou─â decenii, dar ce-s dou─â decenii-n fa╚Ť─â cu ve╚Önicia?

„├Äntre timp, oamenii stau ├«n trafic cu orele ╚Öi pe Calea Baciului nimeni nu rezolv─â o groap─â care le taie cauciucurile ╚Öoferilor”, adaug─â sursa citat─â. Ete, na. P─âi administra╚Ťia local─â nu se preocup─â de mizilicuri trec─âtoare – drumuri, asfalt, astea – e cu ochii p─â eternitate, m─â-n╚Ťelegi.

****

A ie╚Öit scandal dup─â ce PSD a anun╚Ťat c─â partidul ├«l va trimite pe fratele baronului local Paul St─ânescu ├«n boardul ANRE – adic─â la Agen╚Ťia de stat care verific─â, monitorizeaz─â ╚Öi reglementeaz─â pre╚Ťul la energie ├«n Rom├ónia.

Poate c─â n-ar fi fost at├óta nervozitate dac─â, mai nou, pre╚Ťul energiei a devenit motiv de maxim─â ├«ngrijorare pentru imensa majoritate a rom├ónilor, care au descoperit cu oroare c─â facturile lor de curent ╚Öi gaze s-au dublat, cel pu╚Ťin, de la o lun─â la alta.

├Än acest context, ar fi de a╚Öteptat ca ├«n structurile care se ocup─â de energie s─â ajung─â oameni care chiar se pricep, nu diletan╚Ťi, sinecuri╚Öti. Dar, iaca, exact asta propune PSD, un frate de baron local care n-are nicio leg─âtur─â cu domeniul.

├Äntrebat de ce aceast─â propunere ╚Öi ce-l recomand─â pe cel─âlalt St─ânescu pentru ANRE, ╚Öeful PSD, dl. Ciolacu, a r─âspuns c─â „avem acest drept” ╚Öi c─â „dl. St─ânescu n-a mai intrat ├«n Parlament” – deci ar trebui, cumva, salvat pe banii cet─â╚Ťenilor.

╚śi cum adic─â „avem acest drept”? Nu ╚Ötiu care cet─â╚Ťean din Rom├ónia, ├«n afar─â de, poate, rudele acestor profitori politici, ar putea considera c─â, da, parlamentarii au dreptul ╚Öi chiar trebuie s─â numeasc─â incompeten╚Ťi ├«n func╚Ťii publice.

A╚Öadar, dl. Ciolacu a expus, ├«n doar c├óteva cuvinte, ├«ntreaga enormitate ╚Öi ru╚Öine a guvern─ârii ├«n interesul partidului, nu al cet─â╚Ťenilor. E ca-n feudalism, ├«n mintea acestor domni de la partide care pun m├óna pe guvernare: noi, cet─â╚Ťenii, tr─âim p-aci ca s─â-i servim pe ei, politicienii. ─ésta-i rostul nostru.

Dar sta╚Ťi! Mai avem: o circumstan╚Ť─â agravant─â pentru modul de operare al acestor uzurpatori ai ├«ncrederii publice. Acest domn, Alexandru St─ânescu, va merge la ANRE pe locul l─âsat liber de un alt domn deosebit – Marian Neac╚Öu, care tocmai a fost numit secretar general al Guvernului, la propunerea ╚Öi prin decizia PSD. Dl. Neac╚Öu, noul om forte din guvern, are o condamnare penal─â definitiv─â pentru conflict de interese. Ei, ╚Öi? Feudalism, baby.

****

╚Üara se schimb─â zi de zi, prieteni. Dispar zeci de meserii din nomenclatorul oficial al ocupa╚Ťiilor profesionale din Rom├ónia.

╚śtia╚Ťi c─â existau angaja╚Ťi „ca╚Öerator ╚Öi ╚Ölefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane”? Dar „ceruitor de piastrine pentru acordeoane”? De „r├ó╚Önitori smal╚Ť” a╚Ťi auzit vreodat─â? Vreun „descusutor”, „destr─âm─âtor”, „decapsulator” a╚Ťi ├«nt├ólnit vreodat─â?

Unde sunt acești oameni? De ce nu-i cunoaștem? De ce nu știm, mai precis, ce făceau ei și cum?

De╚Öi, ├«n unele situa╚Ťii, parc─â n-am vrea prea multe detalii. „Valorifcator glande”, de pild─â, mi se pare suficient de descriptiv f─âr─â alte am─ânunte.

Sau „preparator ulei de copite”, o alt─â meserie care dispare. Nu ╚Ötim de ce a fost, nu ╚Ötim de ce n-o s─â mai fie, dar s─â consemn─âm trecerea ei prin istorie.

Totuși. Unde se folosea uleiul de copite și de ce nu se mai folosește?

Articol din categoria: ACTUALITATE

13 comentarii Adaug─â comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  # Scurtissime . Horror . Prostie . Gugumanie ! QED! Astia sunt alesii nostri ,domnule Petreanu . Iar la mintea scurta pe care o au ,atita pot. Daca prostia ar durea…..

  3
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad, Petrov,
  @Petrov
  Daca prostia ar durea nu am mai avea asemenea alesi.
  De ce crezi ca de 30 de ani fiecare ministru al educatiei (poate cu una sau doua exceptii) s-a facut ca face reforme.
  Iar exceptiile de care vorbeam au fost urgent inlocuite, ca sa nu apuce sa faca prea mult.
  Si bineinteles, cei care au urmat exceptiilor au ‘sters’ cat au putut de mult din modificarile facute de acestia.
  Iar acum, din cauza sindicatelor, aparitia altor exceptii va fi din ce in ce mai greoaie.
  Am mai spus-o si o repet, o reforma reala a invatamantului romanesc ar trebui sa inceapa cu niste teste de tip PISA pentru absolut toate cadrele didactice preuniversitare! Asta ca sa stim de la ce plecam. Mi-e teama ca, daca am ‘renunta’ la toti cei care nu ar reusi sa ‘treaca’ un astfel de examen, ar ramane foarte multe catedre descoperite.

  4
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Ironie „albastra”… sau gri…
  Cand energia este probema cea mai arzatoare a momentului (si nu numai), nu e normal sa numesti in bransa pe cei mai competenti ?!

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Unde se folosea (folose╚Öte) uleiul de copite? Cred ca ne poate r─âspunde avocata aceea injectata cu uleiuri, se s-a coco╚Ťat recent pe la Comisia Juridic─â a Camerei Deputa╚Ťilor.

  4
  1
 5. #5 Comentariu nou

  C├ónd eram copil m-am urcat in podul casei bunicilor, si am g─âsit un manual de agricultura pt ╚Öcoala gimnazial─â de prin anii ÔÇś60-ÔÇś70, probabil fusese al tat─âlui meu, sau al fra╚Ťilor/surorilor lui. Acolo am citit prima dat─â unde se folosea uleiul de copite: se ungeau copitele cailor, dup─â ce erau cur─â╚Ťate ╚Öi t─âiate. Probabil meseria era la CAP-uri, herghelii, ca PFA nu-╚Öi f─âcea nimeni pt 1-2 cai.

  12
  2
  • #6 Comentariu nou

   P.S. este ╚Öi pe emag de v├ónzare ­čśë

   0
   0
  • Aha, multumesc!

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Uleiul PENTRU copite se foloseste la intretinerea si infrumusetarea copitelor cailor si a copitatelor, in general.
   Uleiul DE copite este un ulei natural, extras din copitele bovinelor. Se extrage printrun procedeu industrial destul de complex, cantitatile obtinute fiind destul de mici. Utilizat preponderent in industria farmaceutica si in cea cosmetica. Uleiul de copite este cel mai bun pentru intretinerea obiectelor din piele naturala.

   0
   0
  • Nici nu stiu de ce s-a renuntat la asa ceva ­čÖé

   0
   0
 6. #10 Comentariu nou

  La ratiunea zilei de ieri, Striblea a fost foarte alunecos…
  Mi-a lasat impresia c─â este vecin de pat cu Savonea si ceilalti mafioti din CSM.

  1
  0
 7. #12 Comentariu nou

  Explic eu. Uleiul de copite este defapt lacul de unghii.

  1
  0

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.