­čÄž Triumful Incompeten╚Ťei

Noul ministru al Digitaliz─ârii, liberalul Florin Roman, consider─â c─â e un avantaj c─â nu se pricepe la domeniul pe care a fost trimis s─â-l coordoneze. Dac─â te pricepi, furi, spune acest politruc cu o vast─â experien╚Ť─â ├«n ocuparea sinecurilor.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de catre membrii cabinetului PSD PNL UDMR la Palatul Cotroceni, 25 noiembrie 2021. Inquam Photos / Octav Ganea

Noul ministru al Digitaliz─ârii, Florin Roman (PNL), a fost prins cu minciuna ├«n CV – colegii de la Libertatea au descoperit c─â politicianul liberal spune c-a scris o carte despre „Teoria sistemelor informa┼úionale” – doar c─â autorii sunt al╚Ťii iar cartea nu mai e nic─âieri de g─âsit.

Prins cu minciuna, dl. Roman a revenit, spun├ónd c─â, de fapt, e vorba doar de un articol pe aceast─â tem─â – dar nici pe acesta n-a putut s─â-l arate nim─ânui.

Deci o potlog─ârie.

Problema e c─â aceast─â carte devenit─â un simplu articol ╚Öi nici una, nici alta, nic─âieri de g─âsit, sunt singurele argumente profesionale pe care noul ministru al Digitaliz─ârii ar fi putut s─â le invoce ├«n sprijinul numirii sale ├«n aceast─â func╚Ťie.

Cu alte cuvinte, la fel de bine puteau s─â-l pun─â la ministerul girafelor mov, c─â tot nicio leg─âtur─â n-ar fi avut.

Toat─â lumea ╚Ötie c─â i-a fost oferit─â o sinecur─â, o func╚Ťie de ├«nalt─â demnitate, doar a╚Öa, c-a f─âcut servicii pe la partid – c─â despre alte sevicii nu ╚Ötim, desigur, n-avem probe.

Dar dl. Roman, ce s─â spun─â acum, ajuns la ├«nghesuial─â – s─â admit─â el cumva adev─ârul, c-a fost cadorisit c-o slujbu╚Öoar─â de ministru la guvern, f─âr─â s─â aib─â vreo idee despre domeniu ╚Öi cu ce se m─ân├ónc─â el?

C─â dl. Roman, s-o spunem pe de-a dreptul, nici nu are vreo experien╚Ť─â managerial─â adev─ârat─â, propriu-zis─â, de trecut ├«n CV. Participarea sa ├«n diverse consilii de administra╚Ťie din partea statului a fost tot a╚Öa, pe linie de partid, tovar─â╚Öi, nu pe baza abilit─â╚Ťilor sale de mare organizator, reformator, constructor de politici publice.

╚śi atunci, iat─â, dl. Florin Roman a ajuns s─â fac─â apologia incompeten╚Ťei.

Dl. Roman a ajuns ├«n halul de tupeu ├«n care spune c─â e chiar mai bine ca un ministru s─â nu se priceap─â deloc la domeniul peste care e ministru, pentru c─â altfel… ar fi tentat s─â fure.

Se sparie g├óndul. ├Änghea╚Ť─â mintea. Apologia incompeten╚Ťei ca argument de excelen╚Ť─â ├«n carier─â.

Iat─â declara╚Ťia lui.

„Unii m-au acuzat c─â nu am leg─âtur─â cu acel domeniu; eu ├«l v─âd ca pe un avantaj pentru c─â dac─â vin din acel domeniu, de regul─â, dac─â v─â uita╚Ťi ├«n spate, majoritatea au firme, afaceri ├«n acea zon─â. Mai bine s─â ai un ministru f─âr─â tangen╚Ť─â ├«n acea zon─â c─â exist─â apetitul unora de a confunda banul public cu propriile afaceri. Deci, din punct de vedere al integrit─â╚Ťii, eu garantez c─â nu am niciun fel de afaceri ├«n domeniu”, a spus el, duminic─â, la B1 TV.

Deci, potrivit logicii chircite a dlui Roman, noul ministru incompetent de la Digitalizare ╚Öi m├óndru de incompeten╚Ťa lui, singurul avantaj pe care-l poate invoca este c─â, din moment ce nu se pricepe la domeniu, nici nu fur─â din domeniu.

Dar s─â conspect─âm din cv-ul d├ónsului, publicat pe site-ul Camerei Deputa╚Ťilor, s─â vedem care au fost ╚Ťop─âielile sale prin consiliile de administra╚Ťie ale companiilor statului:

2006-2008, membru ├«n Consiliul de Administra╚Ťie la EON energie, fosta Electrica Moldova, unde statul de╚Ťine un pachet minoritar.
2007, membru ├«n Consiliul de Administra╚Ťie la CEC.
2008-2009, membru ├«n CA la Electrica Serv, compania de mentenan╚Ť─â a Electrica, privatizat─â cu participarea statului.
2007 – 2009, membru ├«n CA la Automobile Rom├ónia – fosta Daewoo, r─âscump─ârat─â de statul rom├ón dup─â faliment.
2007 – 2008, membru ├«n CA la o alt─â banc─â de stat, Eximbank.
2006 – 2011, secretar general la comisia de supraveghere a asigur─ârilor.

P─âi ╚Ötim cu to╚Ťii cum e cu sinecurile astea – statul are participa╚Ťii ├«n diverse companii, unde nume╚Öte reprezentan╚Ťi ├«n Consiliile de Administra╚Ťie – iar ace╚Öti reprezentan╚Ťi sunt, ├«n imensa majoritate a cazurilor, diver╚Öi politruci trimi╚Öi de la partid, s─â ia o lefu╚Öoar─â ╚Öi s─â r─âm├ón─â recunosc─âtori partidului, c─â altfel ar fi muritori de foame.

Deci, dac-ar fi dup─â teoria dlui Roman privind triumful incompeten╚Ťei, dac-a fost ├«n at├ótea consilii de administra╚Ťie at├ót de diferite, d├ónsul ori se afl─â ├«n situa╚Ťia de a nu se pricepe la niciunul dintre aceste domenii, ├«n care a activat cu trimitere de la partid ╚Öi din care a ├«ncasat f─âr─â merit indemniza╚Ťii grase, ani ╚Öi ani la r├ónd, ori se pricepe, deci e suspect de furt ╚Öi ╚Öper╚Ť.

O foarte trist─â situa╚Ťie pentru restul oamenilor cinsti╚Ťi din aceast─â ╚Ťar─â, care consider─â c─â omul potrivit la locul potrivit ├«nseamn─â s─â pui omul care se pricepe acolo unde e nevoie de el, nu incompetentul, ca s─â nu te fure.

E ireal.

Vede╚Ťi, p─âi dac─â ├«n Epoca Luminilor a fost celebrat Triumful Ra╚Ťiunii, iat─â c─â acum, ├«n Vremea Intelectelor Obscure, dl. Florin Roman se poate m├óndri c─â este autorul unei noi teorii filosofice a parazitismului politic, bazat─â pe ideea Triumfului Incompeten╚Ťei.

Pentru compara╚Ťie, v─â rog uita╚Ťi-v─â pe CV-ul ministrului Digitaliz─ârii din Republica Moldova. Printre altele, „peste zece ani experien╚Ť─â ├«n guvernarea digital─â, inclusiv ├«n gestiunea proceselor de implementare a principalelor platforme digitale guvernamentale, modernizarea serviciilor publice prin reinginerie ╚Öi digitizare precum ╚Öi ├«n elaborarea cadrului normativ ╚Öi de politici pentru transformarea digital─â a guvern─ârii. Peste cincisprezece ani de experien╚Ť─â ├«n proiectarea ╚Öi dezvoltarea solu╚Ťiilor IT la scar─â larg─â ├«n sectorul public ╚Öi privat. Peste dou─âzeci de ani de experien╚Ť─â ├«n ingineria software. ├Än anul 2019 a fost inclus ├«n topul celor 100 cei mai influen╚Ťi oameni din lume ├«n guvernarea digital─â – World’s 100 Most Influential People in Digital Government. (sursa)

Articol din categoria: ACTUALITATE, POLITICĂ, REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA

22 comentarii Adaug─â comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  … acest Codrin ╚śtef─ânescu al pnl-ului, un mizerabil …

  21
  1
  • #2 Comentariu nou

   Il jignesti grav pe Codrin!
   In ce priveste QI, Codrein are peste 100, cam cat are Roman sub 100!

   0
   0
 2. #3 Comentariu nou

  Saracul… a scris si el ” un roman „la o „revista „care-i o foaie ,dar care lipseste cu desavirsire ! Asta l-a intrecut in tupeu si pe „Pinocchio ” Ponta ,acel „mic Titulescu „al tov. Ion Ilici . Pai daca punem astfel de impostori , miromani si cleptomani in functii de conducere -ce pretentii sa mai avem de la bobor ? Buna tara ,grea povara cu astel de indivizi.. Degeaba in fiecare dimineata auzim „Desteapta-te Romane ! „daca noi dormim pe noi…Vai de noi si de biata tarisoara !

  6
  0
 3. #6 Comentariu nou

  In aceeasi logica de ce nu ne-am intrebat in 2014 cum un profesor de fizic─â de provincie are competen╚Ťa de a conduce un stat

  13
  6
 4. #8 Comentariu nou

  Si cand vom ajunge la vot 70% dintre voturi vor fi pt PSD+PNL+UDMR (hotii ultimilor 30 de ani) iar pt singurul partid pt care tote televiziunile aservite lor nu au reusit sa gasesca asemenea povesti (sa poata zice: „uite si ei sunt la fel”) va fi un procent sub 20% .
  Asta este realitatea pe care trebuie sa o privim in ochi , marea majoritate a romanilor sunt batuti in cap care are o memorie de scurta durata, pe masura politicienilor si a planurilor lor (spaga si furtul pe 1 an, nu mai mult pt ca sunt prea incapabili sa faca ceva coerent pe zeci de ani).

  14
  4
  • #9 Comentariu nou

   cel mai bun lucru facut de klaus in activitatea sa politica – i-a ÔÇ×ajutatÔÇŁ pe usr-isti sa priceapa ca sunt niste nulitati arogante si ca nu au ce cauta in guvern. au apucaturi ciudate ( https://www.stiripesurse.ro/turnatorie-usr-combaterea-coruptiei-lege_2131615.html).

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @ Bugsy -pai ne intoarcem la vremea lu’toar’shu , nu ? Ca puteai turna peste tot ( fara sa fii informator !!! ? ) si erai „Erou al muncii Socialiste ” . Ce haram de om ( oameni ) . Se zice : „Nu te pune cu prostul , ca prostul are mintea odihnita si nu stii ce poate face „poate fi distrugator dar poate fi si un geniu , numai pentru 5 secunde . Laceea ce cred – se aplica prima parte , judecati si voi .

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   @ bugsy

   Bineinteles ca intr-o tara in care populatia in marea majoriate este hoata, macar moral daca nu si legal, o lege care te lasa sa semnalezi faradelegi este vazuta ca turnatorie.

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   @FJ: ÔÇ×populatia in marea majoriate este hoataÔÇŁ . pe ce te bazezi cand afirmi asta?

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   @ bugsy – am trait vremurile alea . T e rog sa ma crezi – este o vorba : „Si iadul este pavat cu intentii bune ! ” Nu as vrea ca acei copii si nepoti ai nostri sa faca din delatiune un -„progres ” . Da la cite hotii sunt pe aceste meleaguri nu este rau a arata faradelegile ,dar … e un dar . Acel dar care ne duce la alta delatiune si pe care altii o folosesc. Nu cred ca vei dori sa mai vezi un Postelnicu , Dinca-teleaga s a zica : „am fost un dobitoc „. N-a trecut o jumatate de veacde atunci si … hai sa nu ajungem acele vremi . Iar a divulga o nemrenicie , nu trebuie sa fie legalizata asa zisa „turnatorie ” asta depinde de simtul civc . Cu stima .

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   https://apador.org/en/avertizor-de-integritate-sau-tradator-de-institutie/?fbclid=IwAR1sHf0C0ZYSQVA7FvzgjGzOmXBDIZXELz_8LIGd4ohZ8-hTQriGGVR8Pvk

   Legea avertizorilor e mult mai veche. Acum daor se updateaza. Dar oric eocazie e buna sa muste din USR

   0
   0
 5. #15 Comentariu nou

  @ Bugsy -pai ne intoarcem la vremea lu’toar’shu , nu ? Ca puteai turna peste tot ( fara sa fii informator !!! ? ) si erai „Erou al muncii Socialiste ” . Ce haram de om ( oameni ) . Se zice : „Nu te pune cu prostul , ca prostul are mintea odihnita si nu stii ce poate face „poate fi distrugator dar poate fi si un geniu , numai pentru 5 secunde . Laceea ce cred – se aplica prima parte , judecati si voi .

  4
  2
  • #16 Comentariu nou

   Corect. nu trebuie uitat ca fenomenul pitesti si tortionarii sunt 100% romanesti. obiceiul vad ca se pastreaza.

   0
   0
 6. #17 Comentariu nou

  ce, credeti c─â aia de au furat material radioactiv din spital erau doctori in fizic─â nuclear─â?

  0
  0
 7. #18 Comentariu nou

  La Digitalizare, domnul Roman este cu siguranta competent in degetul din mijloc.

  https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/digitalizarea-si-furatul-calului

  3
  0
 8. #19 Comentariu nou

  Pe bune dle Petreanu? Zici ca ai descoperit apa calda cu articolu’ asta. Nu inteleg de ce il mai bagi si tu in seama. Publicitatea negativa e tot publicitate, iar in cazul asta mai e ai gratis.

  0
  0
 9. #20 Comentariu nou

  Cine zice ca omul nu se pricepe la IT ? Pai tocmai a demonstrat ca stie sa faca Copy-Paste si sa trimita un e-mail.
  Doar noi platitorii de taxe (a se citi prostii satului) catalogam copy-paste ca plagiat…

  1
  0
 10. #21 Comentariu nou

  Domnule Petreanu , acum vorbind de neica nimeni la digitalizare ,nimic despre noua lege ce urmeaza a fi discutata la Senatul Romaniei privitoare la ascultarea , inregistrarea si folosirea ei in defavoarea ( nu stiu cum sa definesc ) a celor ce vorbesc sau isi trimit mesaje ? Ca vad cum urla presa depre asa ceva . Mai ales ca ar fi trecut tacit prin Camera Deputatilor. Avind mai multe surse de informare sper sa fim lamuriti cu acest fenomen . Nu ca as discuta nu stiu ce secrete de stat ,dar tine de intimitatea fiecaruia . Oricum a fi informat din mai multe surse e mai bine decit a pune botul la primul zvon, zvon care as prefera sa ramina doar …zvon. Cu stima

  2
  1
  • #22 Comentariu nou

   Este impropriu spus ascultare pentru c─â nu se pot asculta , de c─âtre cineva, toate convorbirile . Termenul potrivit ar fi monitorizate ╚Öi stocate. Devin interesante atunci c├ónd con╚Ťin anumite cuvinte care sunt considerate suspecte de cei care monitorizeaz─â, stocheaz─â. Algoritmi pe care ├«i folose╚Öte ╚Öi FB. C├ónd e vb despre chinezi/ ru╚Öi aceasta practic─â se nume╚Öte atac la democra╚Ťie, c├ónd e vb de good guys, se nume╚Öte „Patriot Act”.

   0
   0