Vodafone

Semnează și tu acum pentru un buton “nu tasta ură” pe Facebook

Să recunoaștem: în noi viețuiesc monștri și nu toți vrem să ni-i stăpânim.

Nu credeți? Deschideți Facebook, citiți comentariile. Ce vă imaginați că sunt revărsările de ură, dispreț și agresivitate din comentarii, accidente? Excepții? Scăpări?

Reproșăm rețelelor sociale că nu știu să filtreze mai bine – sau total, dacă s-ar putea – violența verbală, hărțuirea, atacurile vicioase la rasă, opinii politice, diferențe culturale, dar vinovatul este în altă parte: în oglindă.

Îți trebuie multă stăpânire de sine ca să nu te lași afectat de brutalitatea din online, iar platoșa asta se construiește în ani de zile de experiențe neplăcute. Tragedia este cu adolescenții, care sunt mult mai susceptibili să sufere acut din cauza cyberbullying-ului.

Un studiu recent pe această temă, sponsorizat de Bitdefender, relevă că 8 din 10 adolescenți au fost hărțuiți pe internet. Două treimi dintre cei chestionați au recunoscut că au fost marcați de atacurile la care au fost supuși, care i-au făcut să-și schimbe involuntar comportamentul – s-au izolat, au trecut prin perioade de neîncredere în sine, unii au suferit depresii și, în cazul unei proporții de 5%, și-au căutat refugiul în consumul de alcool sau droguri.

Rezultatele studiului ne pun în fața unei imagini mai alarmante decât am fi putut bănui.

Bullyingul este unul dintre acele fenomene de masă insidioase în fața căruia nu există strategii de apărare optime. În ciuda amploarei, gravitatea acestuia scapă de multe ori atenției publice.

Tinerii învață din proprie experiență cum arată ura celorlalți față de ei, iar numărul victimelor poate fi chiar mai mare căci persoanele cele mai traumatizate refuză de multe ori să recunoască, uneori chiar față de sine, ceea ce li s-a întâmplat.

Adolescenții încep viața crezând că societatea reprezintă un spațiu al urii îndreptate împotriva lor, iar efectele psihologice și sociale sunt severe și de lungă durată (lector univ. dr. Nansi Lungu, analist comportamental la Bitdefender).

Cum descriu victimele efectele hărțuirii online? “Simți că pică pereții pe tine”, este una dintre cele mai puternice afirmații. Adică arată așa, într-o dramatizare video de 360º:

Știm cum ar trebui să răspundem cyberbullying-ului:

 • victima are nevoie de solidaritatea celor din jur, care asistă de cele mai multe ori indiferenți la atac;
 • părinții, prietenii, profesorii, trebuie să identifice și să semnaleze schimbările de comportament ale cuiva agresat online, pentru că riscurile depresiei și/sau anxietății sunt semnificative;
 • victima trebuie să știe cum să impună limite, cum să blocheze atacurile prin raportarea agresorului.

Și, cu asta, venim din nou la fondul problemei: nu există încă o inteligență artificială atât de dezvoltată încât să modereze obiectiv și echilibrat ce spun oamenii, și nici nu cred că am vrea asta, până la urmă: un robot care să-mi taie microfonul? Ce oroare! E contraintuitiv să ceri unei rețele sociale să limiteze interacțiunile dintre membrii rețelei. În fond, aceste interacțiuni sunt însăși rațiunea de a exista a rețelei.

Dar putem folosi chiar principiul de funcționare al rețelelor sociale pentru a împuternici comunitățile să respingă, ele însele, agresorii.

Facebook favorizează, în esență, exprimarea și comunicarea emoțiilor, cât de simplu se poate, cu un click, de aici și succesul fulminant al rețelei, pentru că se bazează pe o caracteristică umană fundamentală. Butonul de like asta a fost, expresia instant a unui sentiment, iar butoanele adăugate ulterior au încercat să extindă paleta emoțiilor exprimate, la amuzament, tristețe, supărare, mirare, dragoste.

Ar mai trebui adăugat un buton, unul care să ne permită identificarea publică, semnalarea și respingerea violenței de limbaj.

Un buton de “nu tasta ură” pe Facebook, rețeaua socială favorită a românilor.

E posibil? E posibil să cerem asta și e sigur că Facebook va recepționa mesajul, dacă suntem destui.

Bitdefender strânge semnături pentru a solicita, cu argumentul cifrelor mari, implementarea acestui buton pe Facebook.

Obiectivul este de 50.000 de semnături pe o petiție ce poate fi găsită aici, alături de alte explicații privind caracteristicile și efectele cyberbullying-ului.

Eu susțin din toată inima această campanie. Am semnat petiția cu un click (sunt nr. 3731) și te rog s-o faci și tu. Nu costă nimic. Mă bazez pe oamenii de la Bitdefender că vor ști cum să explice mai departe celor de la Facebook de ce e nevoie de un buton “nu tasta ură”, care să ne permită să izolăm monștrii de pe net.

Așadar, click aici! și semnează petiția acum, apoi îndeamnă-i și pe prietenii tăi să facă la fel!

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. Semnat si distribuit pe facebook Mihai Meheș Doamne ajută.

  Thumb up 0
 2. E povestea cu lupul alb si lupul negru din noi si echilibrul a ceea ce hranim. E mult mai usor de hranit raul din noi, pentru ca efectele sunt imediate. Am concluzionat ca infatuarea este singura caracteristica premergatoare caderii tiranilor, atunci cand scapa din vedere toate aspectele din jur si devin vulnerabili. Infatuarea din lupul negru a unor politicieni este speranta mea.
  Am semnat petitia si redistribuit pe FB.

  Thumb up 0