Ce urmează pentru România?

România unită împlinește azi 99 de ani – o vârstă nu chiar așa de înaintată pentru o țară, să recunoaștem, dar mai bine așa decât deloc.

Au fost 99 de ani destul de complicați, în care țara a fost salvată in extremis de câteva ori, prin câteva alinieri norocoase de împrejurări.

Unirea din decembrie 1918 a venit, miraculos, după catastrofa militară din primul război mondial, pentru că românii și-au dorit să fie împreună în aceleași granițe, desigur, dar și pentru că marile puteri victorioase au încercat să reconstruiască după alte principii partea asta de Europă.

Pacea n-a durat, apoi, decât 20 de ani. România a cedat fără luptă Ardealul, Basarabia și sudul Dobrogei, apoi țara a intrat în iadul celui de-al doilea război mondial de partea Axei, în 1941, și l-a terminat în 1945 de partea Aliaților, după ce a întors armele la 23 august 1944. Rușii au păstrat Basarabia dar ne-au lăsat Transilvania și ne-au impus un regim totalitar de o duritate nemaivăzută pe aceste meleaguri. Timp de aproape jumătate de secol, comunismul s-a străduit să demoleze națiunea română antebelică și s-o reconstruiască după alte principii. Când s-a prăbușit, în sfârșit, în 1989, regimul comunist a lăsat în urmă o țară foarte diferită de cea pe care o preluase: mult mai urbanizată, mai alfabetizată, cu o infrastructură semnificativ mai bună, dar și cu o industrie necompetitivă, practic falimentară, neadaptată la regulile economiei de piață, și o societate care nu cunoștea democrația nici măcar de la televizor.

Au mai trecut 3 decenii de atunci – aproape 3 decenii – și iată-ne azi, de ziua națională, o țară din Europa, dar care nu e chiar europeană, conform standardelor democrației liberale. Economia s-a reașezat, în mare parte, dar cei mai mari datornici la stat rămân tot companiile de stat, chiar și după acești 27 de ani. Avem mai multe partide dar din ce în ce mai puțini votanți. Am primit dreptul de a călători liber și 3 milioane dintre noi au transformat asta în dreptul de a emigra liber. Suntem membri în NATO și în Uniunea Europeană, unde am fost primiți, după multe rugăminți, tot în urma unor noroace providențiale, dar partidele de la putere par din ce în ce mai puțin convinse că merită să mai rămânem în aceste alianțe. Țara a progresat și nivelul de trai a crescut, dar decalajul dintre România și vestul prosper al Europei rămâne, cumva, la fel de mare, ca și cum am sta de fapt pe loc în raport cu ceilalți. Și, din nou, în proporții uriașe, românii cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Populația scade, infrastructura e depășită, educația, insuficientă, sănătatea, mereu precară, elitele politice sunt, cu puține excepții, fie inepte, fie corupte iar neîncrederea cetățenilor în Parlament a urcat la niveluri catastrofale.

Nu cu mult timp în urmă, v-am întrebat ce ține România-n loc – ce ne ține-n loc, pe toți, în acest proiect național care a început cu atâta speranță și pare să se fi gripat de ceva vreme. Ați dat o mulțime de răspunsuri, bine argumentate, remarcabile.

Acum, ca la orice aniversare, privim în urmă, dar trebuie să ne gândim și la viitor.

De aici și întrebarea pentru voi, de 1 decembrie: Ce credeți că se va întâmpla cu România în următorii ani? În următorii 20, 50 de ani, să zicem? Ce urmează pentru țara noastră?

Deci, ca la interviurile de angajare: unde vedeți România peste 20 de ani? Peste 50?

24 comentarii Adaugă comentariu

 1. Peste 20 de ani, Romînia o să fie mai mică ca populație – dar mai mare ca sărăcie generală.
  Considerînd cei 20 de ani trecuți, desigur.

  Peste 50 de ani?
  Glumești?!?

  Thumb up 0
 2. Cred ca ar trebui sa faca Iohannis referendumul legat de coruptie insa as mai adauga o intrebare: “Facem autostrazi de care sa beneficieze copiii nostri sau marim pensii pentru care ne imprumutam si copiii nostri vor plati dobanda?”
  I
  In

  In inIn

  Thumb up 0
 3. Integrata mult mai mult in civilizatia occidentala. Efectele globalizarii vor genera schimbari iar generatia activa peste 20 de ani nu va mai putea fi captiva si manipulata.
  Generatia ce va fi decidenta in 20 de ani, este suficient de ancorata astazi valorilor occidentale, iar progresul tehnologic va ajuta la limitarea multor neajunsuri ale societatii cum exista astazi . (banii vor fi virtuali, vei vota prin smartphone, se va schimba si modul de legiferare prin participarea directa a populatiei, etc).
  Vad Romania in hotarele de la 1918 (poate fara bucovina, maramuresul istoric si sudul basarabiei), si conectata la o europa unita care va fi o forma de organizare a societatii alta decat le cunoastem noi acum.
  Romania progresista de astazi va fi cea care va supravietui.

  Curaj! Incearca sa crezi, altfel te apuca depresia si-ti faci bagajele!

  :)

  Thumb up 0
 4. Peste 20 ani vad aceeaso romanie ca azi, usor diferita din punct de vedere al infrastructurii , vom avea si noi o autostrada care sa traverseze intreaga tara dar necesarul general al infrastructurii va ramane precar comparand cu restul europei si mai ales cu vecinii nostrii.
  Coruptia va fi la fel de generalizata dar generatiile noi nu vor mai accepta mult timp acest lucru mai ales ca pana atunci configuratia puterilor mondiale va fi diferita, europa va putea supravietui doar unita pentru a face fata atacurilor rusiei, chinei si chiar a unei americi de sud ce va vrea sa aiba alti aliati decat SUA. SUA va incerca sa isi recupere puterea mondiala dar increderea in ei va fi mai redusa.
  Generatiile noi se vor integra in Europa peste 50 ani iar difentele istorice dintre est si vest se vor atenua tocmai datorita necesitatii unei europe unite.
  In sfarsit vom avea o romanie mai unita si mai optimista, peste 20% dn populatie va fi formata din imigranți. Razboiele mondiale intetcontinentale vor fi cel mai mare pericol mai ales ca mai mult de jumatate din terra vor trai in continuare in tari autocrate

  Thumb up 0
 5. In lume, va creste automatizarea, globalizarea si banii se vor strange in mainile mega-corporatiilor de orice nationalitate. O buna parte din meseriile pe care le stim si din micile firme vor disparea. Romania nu este si nu va fi pregatita pentru asta. In aceste conditii, vor pleca in continuare oamenii muncitori si inteligenti, iar clasa politica nu se va reforma. Vor exista in continuare bule competitive, dar decalajul intre orasele mari si mici, cativa oameni bogati si o masa mediocra se va accentua, pentru ca niciun politician nu are viziunea si dorinta de a impinge un proiect national. Mediocritatea le convine si populismul e ceea ce mediocritatea intelege.

  Thumb up 0
 6. Ca sa stim unde vom fi,ca natiune, peste 20 de ani, trebuie sa ne uitam bine in ce stadiu se afla vecinii nostri si mai ales ce directie adopta.
  Vom fi tot aici si peste 50de ani, mai putini, poate..

  Thumb up 0
 7. Am citit recent o estimare conform careia in 2060 populatia Romaniei va fi de circa 14 milioane de locuitori daca tendinta actuala va continua. Te intristezi cand citesti asa ceva.
  Cu toate acestea, cred ca viitorul va fi cum il face majoritatea romanilor. Pot fi aruncati la groapa de gunoi a istoriei politicienii corupti, demagogi, partidele care promoveaza astfel de personaje, poate fi schimbata mentalitatea care caracterizeaza pe multi in acest moment – indiferenta, nepasarea, tolerarea hotiei, perpetuarea coruptiei, dezbinarea etc. – si construita o natiune care sa se bazeze pe niste piloni mult mai solizi si in care meritocratia, corectitudinea, sanctionarea coruptiei, solidaritatea, empatia, munca sa fie ridicate la nivelul de principii calauzitoare care nu pot fi negociabile sau eliminate temporar sau total.
  Deci viitorul va fi asa cum romanii il vor dori si il vor simti – vorba lui Cuza.
  Apropo de cei 50 de ani, era si un banc pe tema asta: Vine sfarsitul lumii? Nici o problema! Veniti in Romania, aici totul este cu 50 de ani in urma!
  Acesta este un lucru pe care nici un regim, nici macar cel comunist, nu au reusit sa il ia: umorul.

  Thumb up 0
 8. E o intrebare atat de buna. Raspunsul la ea pentru mine va determina daca mai raman sau mai stau aici cu familia mea. Am primit 2 -3 oferte ft bune in ultimii 3 ani in afara. Tot nu inteleg prea bine de ce nu fac pasul.
  Probabil ca nu imi este inca suficient de rau incat sa plec…

  Thumb up 0
  • Exact asta zic si eu. Inca nu mi-a ajuns cutitul la os, de asta nu sunt motivat inca sa plec. Dar cateodata ma gandesc daca nu cumva la un momendat va fi prea taziu. Deja am 32 si un copil, lucrurile se complica putin din privinta asta.

   Thumb up 0
 9. As spera la un proiect de Europa unita si interconectata prin standarde politici comune obligatorii (fiscale, sociale, libera circulatie, etc).
  Mi-as dori sa nu mai avem presedinte, guvern, parlament etc, practic sa fim administrati de Uniunea Europeana pt ca se pare ca in 30 de ani ori nu reusim sa invatam ori nu suntem capabili.

  Thumb up 0
 10. Peste 20, peste 50…asta pentru că gândim limitat la existența noastră efemeră! De ce nu peste 500 de ani?! Cel mai probabil peste 500 de ani România nu va mai exista… si ăsta poate nu-i un lucru rău! Națiunile care nu sunt unite, care nu știu să se reinventeze, care nu, nu nu (și din păcate România mai mult nu decât da) probabil vor dispărea așa cum in trecut au mai dispărut și națiuni si imperii!

  Thumb up 0
 11. Pt noi si Romania urmeaza o mare durere. Ce mai poate urma, cand azi, de 1 Dec., ziua nostra nationala, in Bucurestiul european- orasul in care primaria organizeaza 3 targuri de Craciun – in unul din spitalele primariei, Spit. Sf. Pantelimon, o femeie a urlat pe masa de operatii pt ca spitalul nu are anestezice si i s-a facut cezariana folosind xilina, un anestezic slab pt excizii cutanate si usoare interventii stomatologice. A fost aproape o deschidere pe viu. De ziua nationala, durerea le-a devenit din nou certitudine romanilor. Din acest moment, sistemul dezumanizeaza din nou, iar Romania viitorilor 50 va fi coplesita de durere fizica si psihica.

  Thumb up 0
 12. As zice ca depinde enorm de viitorul Europei. Daca vom avea pe langa uniunea vamala actuala si o uniune fiscala, cu politici clare de deficit, precum si obligativitatea uniunii monetare, pentru toti membri, avem o sansa sa iesim din groapa. Altfel e destul de sumbru, nici numerele nu ne ajuta, scade populatia, scade alfabetizarea, scade gradul mediu de competenta de orice natura…complicat. Altfel lumea nu sta pe loc si ne trage dupa ea. Dar, repet, vom beneficia mult spre foarte mult complet integrati in Europa si f putin altfel…

  Thumb up 0
 13. Cum va fi peste 20/50 de ani ? La fel de “bine” ca acum !

  Thumb up 0
 14. Romania peste 20 de ani va arata mai rau ca acum.Romania peste 50 de ani,nu stiu pentru ca nu voi mai fi pe aici (48 ) si sincer nici nu ma mai intereseaza.

  Thumb up 0
 15. România va fi imbatranita, va avea multi emigranti si ceva roboti
  Dar poporul va avea aceeasi mentalitate.

  Thumb up 0
 16. Romania are mai mult de 99 de ani! 99 de ani se implinesc de la unul din momentele importante din istoria sa. Este normal sa vrei sa afirmi ca “Romania unita implineste 99 de ani, dar faptele spun un pic altceva. Dupa 99 de ani Romania nu mai este asa de “unita” cum credeti: o parte din ea (Basarbia, partial Bucovina) nu mai este “parte”, caci asa au vrut un “aliatii/arbitrii”.

  De asemenea, vedeti ca dupa 20 de ani de la marea unire Romania nu a cedat “tot” Ardealul (nu ca nu ar fi facut-o in conditiile de atunci, dar nu i s-a cerut asta de catre “aliatii/arbitrii” din acel moment), ci o parte din Ardeal.
  In alta ordine de idei, Romania este o tara europeana (a fost mereu), dar are multe lucruri de pus la punct pentru a ajunge la nivelul unui model “conform standardelor democrației liberale” (o fi existand in realitate un astfel de model?). Sigur ca trebuie sa acceleram parcursul, dar trebuie sa-l facem ca tara europeana cu drepturi depline (abia astfel avem intelegerea si siguranta ca mergem pe “directia buna” si in “sensul bun”). In acelasi timp trebuie sa acceptam ca si celelate tari (mai avansate?!) din Europa evolueaza, inclusiv cu sprijinul Romaniei (sau mai precis faptului ca Romania face parte din UE, daca ne gandim macar la conceptul de “piata”). Nu trebuie uitat ca “modelul european” nu este batut in cuie (mai degraba este in miscare) si uneori ai impresia ca pe masura ce te apropii de el constati ca se departeaza tot mai mult! Chestiune de perspectiva? Conteaza unde esti plasat in “echipa/coloana”?

  Thumb up 0
 17. România este divizată. Întrebarea este: care dintre părți să facă un pas către cealaltă parte? Cineva trebuie să facă primul pas. Este necesar să ne reamintim cu toții că trăim într-o lume globală în care, totuși, națiunea contează.

  Thumb up 0
 18. Desi e o intrebare despre viitor, pot raspunde la ea numai uitandu-ma in trecut. Daca stam si ne uitam la istorie, cu sinceritate, vedem ca romanii nu se pot autoguverna. De-a lungul istoriei, tot timpul, Romania (intraga sau pe parti), a avut un stapan: Imperiul otoman, Imperiul Habsburgic, URSS mai apoi, etc. Perioadele de autoguvernare au fost extrem, extrem de scurte (la scara istorica) si s-au terminat cu recaderea la stapan sau schimbarea stapanului.
  Asa ca, pentru viitor, depinde ce stapan vom avea. Din pacate nu vad Romania in granitele actuale, probabil Moldova si Muntenia vor avea ca stapan Rusia iar Ardealul o entitate vest-europeana (nu stim inca ce forma va avea asta…). Cam singura posibilitate sa ramanem in granitele actuale ar fi sa avem stapan USA, dar asta e foarte putin probabil, datorita geografiei de data asta.

  Thumb up 0
 19. Iti propun sa faceti o campanie pe Europa FM.
  In fiecare zi pana pe 1 Decembrie 2018, dimineata, in Desteptarea, adunati pareri. Dar fortez nota si intrebarea ar trebui sa sune ceva de genul: “Romania, 2118, unde?” sunt sigur ca gasiti voi o varianta mai buna.

  Sa raspund la intrebarea de acum “În următorii 20, 50 de ani, să zicem? Ce urmează pentru țara noastră?”
  Schimbari, multe si ireversibile, in directia buna, pe care nu o putem vedea acum. Dupa ce am citit articolul lui Barbu (http://sociollogica.blogspot.ro/2017/11/revolutia-si-victoria-sa.html), parca mi-a fost luat un nor de ceata pe ochi. Am gandit chestia asta in ultimi 2 ani, m-am gandit ca pana la urma si politicienii se lovesc cumva de lucrurile pe care le folosim zilnic, spitale (chiar daca mai pleaca si in afara), scoli, autostrazi, intr-un final cineva o sa faca ceva si acolo. In plus vedem ca sunt deja dependenti de tehnologie (vezi grupul PSD de watsup) si nu putem sa patim ce s-a intamplat de exemplu in Turcia. Astea sunt cateva idei foarte scurte si rezumate.

  Revenind:
  – 1 decembrie 2037: cetatenii din fostul stat Romania, acum integrat in Statele Unite ale Europei, sarbatoresc formarea la 1 decembrie 1918 a statului Romania. Acestia sunt bucurosi ca reteaua de autostrazi din tara a fost finalizata. In marile oras din tara au fost construite spitale noi, iar sistemul de invatamant bazat pe principii de autoinvatare a fost implementat ca proiect pilot in mai multe scoli si licee.
  – 1 decembrie 2067: cetateni ai Statelor Unite ale Europei, de etnie romana, sarbatoresc formarea la 1 decembrie a statului Romania. Acestia sarbatoresc de asemenea 10 ani de la prima lansare a unei curse regulate din Bucuresti, spre Marte.
  1 decembrie 2117: Statele Unite ale Europei, zona muntilor Carpati. Un grup de cetateni sarbeaza formarea statului Romania la 1 decembrie 2118. Acestia sunt printre ultimii descendeti declarati ai lui Decebal si Traian, etnici romani.

  To be continued…

  Thumb up 0
 20. Nu mi-am terminat ideea cu campania: la anul cand se implinesc 100 de ani, faci o capsula a timpului sau mai multe si le ingropati/ingropam prin tara, cu data de deschidere 1 decembrie 2118 :)

  Thumb up 0