Un guest post de C.B.
Cuvânt înainte: aceste rânduri sunt concluzii personale, rezultate din doar o mică parte a documentării mele din ultimii zece ani pe subiecte diferite de, dar înrudite cu, acesta. Nu pretind că reprezintă adevărul absolut; acum 10 – 15 ani aș fi zis că ele pot fi un punct de plecare într-o discuție mai largă, dar monomania în creștere accelerată din social media și polarizarea absolut cretină de genul „Îmi plac bananele”/”Aha, deci arunci la gunoi merele, tradițiile și strămoșii noștri care au vărsat sânge pentru pământul ăst’ sfânt, huo trotinetist haștagist” m-au determinat să renunț la speranța că o astfel de discuție, pe idei, ar mai fi posibilă online. De aceea nu mă mai uit la comentarii, nu mai dau surse și în general mi se rupe dacă „publicului cititor” îi place sau nu, e de acord sau nu, înțelege sau nu. Lectură plăcută, așadar.
───── ⋆⋅☆⋅⋆ ─────
Pe scurt: din cauza dez-adaptării biologiei umane la mediul tehnologic actual, și în circumstanțe fără precedent în istoria speciei, umanitatea s-a rupt în două. Una dintre părți, mai numeroasă și mai diversă, încearcă să meargă mai departe pe calea evoluției, către o structură globală bazată (cât se poate) pe reguli și legi, în ideea că o societate care asigură previzibilitate asigură și creșterea nivelului de trai pentru toată lumea. Cealaltă parte, mai puțin numeroasă dar vocală și violentă, caută întoarcerea roții istoriei într-un trecut în care pumnul tare și gașca mare fac legea, un trecut violent și sângeros de care abia ce am început a ne separa.───── ⋆⋅☆⋅⋆ ─────
Cred că expresia consacrată e „lumea asta a înnebunit”. Ucraina, Kosovo, Taiwan, Israel, Africa centrală… plus câte-or mai fi prin alte părți ale lumii. De la zeci până la milioane de vieți pierdute. Și, până la urmă, de ce? Pentru ce? Cum se explică nebunia asta genocidară?Să facem un pas (mare) înapoi, ca să privim un pic situația în ansamblu – istoric și social.
Dacă luai un om de pe la anul 5000 î.e.n. și-l parașutai la 100 î.e.n. s-ar fi descurcat. Poate un pic mirat de niște chestii noi făcute din metale pe care el nu le știe, poate uimit de căruțe sau de drumuri (dacă se nimerea pe la romani), dar mari diferențe n-ar fi găsit. La fel, dacă luai un om de la 100 e.n. și-l parașutai pe la 1000 e.n. Armuri mai șmechere, olărit, ritualuri. Nimic neapărat revoluționar. Lumea evolua încet, transformările erau minime, traiul – cam același.
Dacă ai putea lua, însă, un om din anii 1950 să-l aduci în 2023… probabil s-ar simți ca răpit de extratereștri. Foarte puține dintre lucrurile și rutinele cu care e învățat se mai regăsesc azi. Autoturismele, echipamentele pentru lucru, până și banalul aragaz sunt altfel. Dar cea mai puternică deosebire vine din tehnologia care a impregnat obiceiurile mărunte, zilnice, până la a face viața irecognoscibilă. N-ar înțelege de ce stăm cu ochii în chestiile mici cu ecrane mari și fără butoane, cum poți vorbi cu o bucată de plastic și să-ți vină mâncarea caldă la ușă, cum bați în butoane și ești plătit regește… stilul de viață i-ar fi la fel de străin precum stilul anilor ’50 i-ar fi unui dac de pe vremea lui Zamolxis.
Trăim ceea ce din ce în ce mai mulți oameni de știință denumesc „singularitate tehnologică” – o dezvoltare atât de intensă, rapidă și cvasi-incontrolabilă a tehnologiei intim împletite cu viața de zi cu zi a omului încât nu mai vorbim de evoluție, ci de salt evolutiv. Paralela cea mai apropiată probabil că e epoca istorică în care maimuțele au fost împinse din junglă în savana africană și forțate, pentru a supraviețui, să evolueze în Homo Sapiens.
Această tornadă tehnologică a antrenat schimbări profunde și în alte domenii: economie – globalizată, cu lanțuri logistice lungi și complexe care funcționează în sistem „just-in-time”; societate – din ce în ce mai mult caracterizată de diversitate, migrație intra și inter-regiuni, refuzul rolurilor sociale impuse (roluri de gen, roluri profesionale, roluri generale), legături instantanee între locuri geografic diametral opuse pe glob; comunitate – în alegerea căreia criteriul apropierii geografice este înlocuit de cel al apropierii psiho-sociale; individual – pentru că avem de-a face cu insularizare si izolare individuală care duc la dependențe chimice sau de proces (dependențele de jocuri de noroc, internet, pornografie etc). Firul roșu al tuturor acestor schimbări este o interdependență rece psihologic, fără echivalent până acum: depindem de foarte mulți alți oameni pentru a putea trăi, dar cunoaștem spre zero dintre aceștia (uitați-vă în jur și vedeți câte obiecte aveți, dacă o fi vreunul, care să fie produs cap-coadă de un singur om; nu mai există așa ceva).
Cam așa arată momentul actual: un mediu fizic hipertehnologizat, în care soluțiile tehnologice sunt create pentru a stimula instinctele de bază, într-o țesătură de cooperări și interdependențe pe care nu le mai simțim, dar care sunt din ce în ce mai puternice. Un mediu complet nou, pentru care specia nu este pregătită de nici o culoare.
Care sunt consecințele?
Prima, și cea mai profundă: flexibilitatea adaptivă în gândire este o resursă limitată și complexitatea lumii actuale depășește, în cazul destulor oameni, limita de suportabilitate. Și atunci caută un refugiu, o zonă de confort psihologic, de multe ori în dauna contactului cu realitatea. Cam o treime dintre noi se află în situația asta, relativ egal răspândiți între regiuni și culturi. Iar coagularea acestei mișcări reacționare este facilitată de tehnologie.
A doua, cea mai dramatică: acești oameni, care nu mai înțeleg nimic din lumea înconjurătoare, sunt rămași în urmă din punct de vedere evolutiv la modul cel mai practic cu putință. Și dacă vi se pare că chestia asta sună arogant, doar vi se pare. „Evoluție” înseamnă schimbare în caracteristicile biologice transferabile ereditar pentru adaptarea mai bună la mediu. Dintre toate grupurile de ființe umane, aceștia sunt de departe cel mai puțin adaptați la noul mediu tehnologic.
(„Bine, bă, da’ de-ăștia există de când lumea! Te găsiși tu acu’ să-i remarci, deșteptule.”)
Da, așa e; ce e nou este posibilitatea – dată de internet/social media/actori de rea-credință – de a se coagula și a-și coordona mișcările într-un fel care le era imposibil înainte. I-am mai descris; una dintre caracteristicile lor este disciplina naturală fără egal, dată de frica profundă în care-și trăiesc viața și care îi face să se refugieze în lumea memelor liniștitoare. Lume virtuală dar pe care o doresc materializată, scop pentru care nu se dau înapoi de la violență.
V-am făcut cunoștință cu scala RWA – Right Wing Authoritarianism, tendința naturală de supunere în fața autorității absolute și dorința de uniformitate socială – care caracterizează acest grup, al reacționarilor. E momentul să introduc în discuție o altă scală caracteristică lor: SDO, Social Dominance Orientation, dimensiune psihologică ce descrie tendința de a căuta, sprijini și gândi în termeni de ierarhie socială rigidă, bazată în primul rând pe dominarea grupurilor percepute ca având statut social inferior și pe supunerea fără crâcnire față de grupurile percepute ca având statut social superior.Explozia maga pe scena publică virtuală a fost însoțită de un val de uimire la adresa răutății manifeste și gratuite a multor maga față de alte grupuri, cu osebire față de concetățenii aflați în dificultate – oameni pe care de obicei ne străduim să îi ajutăm, nu să le apăsăm bocancul pe gât dacă tot sunt căzuți la pământ. Expresia consacrată în social media anglofonă este „cruelty is the point” – și perfect adevărată. Pentru cei cu scor SDO mare cruzimea gratuită este parte integrantă a viziunii lor despre lume – cum altfel să marcheze statutul lor, superior, dacă nu prin cruzime și violență?
De altfel, cruzimea și violența ca strategii de expresie publică se văd cu grețoasă tărie și în alte părți, de exemplu în acțiunile „armatei” ruse în Ucraina sau în violența teroriștilor Hamas în Israel (din aceeași vână cu decapitările la care s-au dedat ISIS și AQ). Reacționarii se delectează cu suferința produsă, fie ea fizică (terorism de stat sau instituțional) ori psihologică (bullying, piling-on etc). Cele două caracteristici, RWA și SDO, sunt transmise ereditar în proporție de cam 50%, restul depinzând de mediu („educație”, dar nu în sensul comun de educație școlară formală).
(Da’ ce vrei să spui, bă dejteptu’ lu’ pejte, că toți rușii sunt reacționari de-ăștia, de-ai tăi??)
Ah, nu, în nici un caz. Luați individual, în condiții normale, foarte mulți ruși probabil că ar fi niște tipi cu care poți bea o bere și râde ca-ntre prieteni. La fel și cu teroriștii Hamas: individual, pot fi băieți ok. Dar. Căci există și un „dar”.
Nu trăim individual, în vid. Suntem, vrând-nevrând, parte a multor grupuri simultan: suntem familiști, suntem vecini, suntem locuitori ai urbei / satului, suntem colegi, suntem parte a unei națiuni. În fiecare caz în parte există un liant care ține împreună membrii fiecărui grup; trecem de la un liant la altul natural, fluid, fără sincope, dar mai niciodată nu conștientizăm existența lui.
Ce este acest liant? Un set de meme. Că tot suntem în epoca social media, liantul e câte un set de meme virale. Vă miră?
Tim Urban, în seria de articole „The Story Of Us”, vorbește despre „poveștile care ne aduc împreună” – o poveste „cu lipici la om”, care apasă butoanele potrivite în creier, se instalează ca „realitate” chiar și (sau mai ales dacă) realitatea-realitate e neplăcută. Dar funcționează la fel de bine și în vremuri bune.
Descrierea lui Tim Urban se așează bine pe conceptul de Left Brain Interpreter, un construct neurologic identificat și examinat de Michael Gazzaniga în peste o jumătate de veac de muncă de cercetare.
În esență, creierul (din cauza felului în care e construit să asigure supraviețuirea organismului pe care-l conduce) are nevoie să integreze, clipă de clipă, experiența prin care trecem într-o poveste cu logică internă. Povestea nu e nevoie să fie adevărată, completă sau exactă – doar să aibă cap, coadă și consistență logică internă.
Acum un milion de ani, când a apărut acest construct, erorile din poveste nu aveau mari consecințe.
Azi, însă, funcționarea necontrolată a acestui construct a permis apariția acestui grup rămas în urmă, intens practicant al „epistemologiei emoțiilor”: ‘fapt’ e ceea ce-mi justifică emoțiile, tot restul e ‘fake news’, objective reality be damned. Spre deosebire de restul omenirii, care practică în mare măsură epistemologia faptelor: ‘faptele’ sunt independent verificabile, iar starea internă (emoții, concluzii, atitudini) se modifică dacă informațiile obiectiv verificabile se modifică.
De la nivel individual la nivel de grup saltul e cantitativ, nu calitativ. Fiecare grup cât de cât sudat are povestea-liant, organizată în jurul unuia sau câtorva puncte cu impact emoțional: echipa de fotbal preferată, activitatea de voluntariat aleasă, națiunea căreia îi aparțin membrii etc. Definiția „națiunii” este factor determinant. Pentru unii, ea înseamnă „cei născuți în limitele geografice”; pentru alții, „cine simte și iubește ca mine”, de exemplu. De aceea există grupuri de cetățeni, strident patriotice, care au obiective complet diferite pentru țară: definițiile în jurul cărora s-au construit poveștile sunt diametral opuse.
De-a lungul istoriei „povestea națională” s-a transmis mai degrabă oral, din generație în generație și a folosit, printre altele, și pentru a oferi baza răspunsului la întrebarea „cine sunt eu?” Identitatea socială (sunt ardelean, sunt om bun, sunt antreprenor) e parte integrantă a conceptului mai larg de „Eu” și de aceea e și foarte importantă pentru sănătatea mentală a omului. Și pentru ancorarea lui în realitate.
Asta, până la apariția singularității tehnologice. Într-o clipită („clipită” la nivel istoric) sursa de identitate socială s-a dezintegrat într-o multitudine de fragmente; alegerea uneia e un proces dificil, riscant („dacă nu nimeresc identitatea potrivită? Renunțarea/re-alegerea e un proces dureros”). Pentru reacționari, care și așa au, de la mama natură, „cilindreea cognitivă” redusă (pot fi brilianți pe domenii înguste; dau însă chix la prelucrarea cognitivă a complexității – iar lumea noastră actuală e hiper-complexă), asta înseamnă un „pain point” suplimentar și cu mare greutate psihologică.
Ca și cum toate astea n-ar fi fost de ajuns, democratizarea accesului la internet și apariția social media comerciale, deci orientate profit, a bătut proverbialul ultim cui în coșciugul speranțelor de evoluție a reacționarilor tributari epistemologiei emoțiilor. Pentru că actori cinici, care-și urmăresc propriul interes, însoțiți de actori statali interesați de înlocuirea fragilei ordini mondiale bazate pe reguli și legi (câtă am putut construi în ultimii cincizeci de ani) cu o nouă ordine mondială, bazată pe legea pumnului, folosesc din plin debusolarea memetică a treimii rămase în urmă a omenirii pentru a submina democrația – așa subțire și palidă cum e ea la ora actuală – și a instaura legea pumnului de la vlădică până la opincă. De la cartiere până la nivel global. Iar pentru asta inundă spațiul public virtual cu „povești”/meme gândite să-i atragă pe cei care nu mai fac față lumii, promițându-le un loc ordonat, cu linii puține și clare, cu ierarhie socială strictă și delegarea dificilului proces de gândire către un Tătuc care ar urma să aibă grijă de toți și de toate.Dacă ați observat, toți neo-fasciștii de rit tehnologic, teocrații și cristofasciștii (putiniștii, maga, evanghelicii de rit apocaliptic, jihadiștii de orice denominațiune) se erijează în „păstrători ai tradiției” tocmai pentru că știu că această treime de rămași în urmă, care pun în pericol întreaga specie, visează la o lume simplă, clară, fără ambiguități, în care ei sunt miezul din fanta. Iar fabricile de meme-uri antiumane le livrează, conform epistemologiei emoțiilor, ceea ce ei își doresc.
(„Da’ ce, n-au mai fost de-ăștia pe lume??”)
Ba da, evident. Minciuna, propaganda, exaltarea apartenenței la un anume grup (națiune, religie) au fost mereu parte integrantă din viața socială. Ce n-am mai avut până acum este posibilitatea de raliere și coordonare globală instantanee, cvasi-gratuită și accesibilă oricui, a unui grup definit eminamente prin disciplină și înclinare spre violență. Așa ceva n-a mai existat. Încercările sovietice (ruse, de fapt, dar ăsta e alt subiect) de utilizare și lărgire a fisurilor naturale din societățile democratice („verzii”, „antinuclearii” etc) din secolul trecut par, prin comparație, muncă de amatori pe lângă reach-ul și engagement-ul pe care social media și mesageria instantanee (Whatsapp, Signal, Telegram) le asigură actorilor rău-intenționați – și, cu asta, și impact supradimensionat.
───── ⋆⋅☆⋅⋆ ─────
Cam astea sunt cele două părți în care omenirea s-a scindat brutal în ultimii o sută de ani, poate chiar mai puțin: două treimi care, de bine de rău, se străduiesc să rămână cu picioarele pe pământ și cu inima deschisă către semenii lor și o treime închisă la minte, înclinată spre violență și a cărei valoare supremă e cruzimea la adresa semenilor mai puțin norocoși.Situația geopolitică actuală (octombrie 2023) este reflectarea fidelă a acestei falii: Axa Răului Rusia–Iran–China și vasalii lor dau foc intenționat globului. De aici… fiecare dintre noi ar merita să-și consulte conștiința și să decidă de ce parte se situează.
(Disclaimer obișnuit și din ce în ce mai inutil: nu toți sunt la fel, trăsăturile psihoneurologice sunt de fapt un spectru continuu iar poziția fiecăruia pe spectru variază zilnic, eu am efectuat grupări discrete din cauza spațiului limitat, aceste trăsături sunt parțial educabile etc. Cum însă 99% dintre cititori nu vin să citească ce am scris eu, ci ce vor ei să citească pentru a-și scărpina obsesiile, disclaimerul ăsta e inutil. Dar eu trebuie să-l pun.)
Pentru cine e curios și caută pe net:
– RWA / SDO: Karen Stenner, Bob Altemeyer, Theodor Adorno, Jim Sidanius, Felicia Pratto
– LBI: Michael Gazzaniga, Chris Niebauer
– problematica generală a conștiinței: Anil Seth
27 comentarii Adaugă comentariu
Foarte interesant! Mi-a plăcut!
Foarte bun. Doar o remarca, nu cred ca cele doua treimi sunt doua treimi…tare ma tem ca proporțiile sunt inverse.
Oricât de optimist ai fi, tot ți se face praf speranța…
Gata, am renuntat la ideile evident imbecile si venim cu unele subtile acum…? Nu mai avem articole despre venitul minim garantat…?
Discutia reala nu este despre falia tehnologica si/sau neadaptarea la ea. Si Hamas & Co folosesc telefoane, whatsapp si internet, nu? Rachetele pe care le arunca in capul altora folosesc si ele tehnologie, nu? Ca doar nu arunca cu pietre…
Discutia reala ar trebui sa fie despre doua falii:
– una intre inteligenti si imbecili
– a doua intre comunism/autocratii si capitalism/americani & co.
In cazul primeia oamenii inteligenti stiu sa gandeasca cu capul lor, pe cand imbecilii au nevoie sa-i mane altii de la spate. Altii = biserica, rusii, chinezii, etc…
Si da, nu dau doi bani pe imbecili. Cui nu-i convine starea lui sociala sa puna mana la munca, asa cum fac milioane de indieni care invata pe rupte si emigreaza in alte tari cand au sansa.
Societatea nu este si nu va fi vreodata egala, asa cum nu e nici natura. Leul nu se duce la gazela s-o intrebe daca are ce manca.
In cazul celei de-a doua falii – discutia este despre „unii sunt mai egali decat altii” vs. „toti sunt egali”. Si da, America nu e perfecta, capitalismul nu e perfect, se moare de foame si in tarile mai mult sau mai putin civilizate, dar nu exista nici o comparatie intre tarile capitaliste si cele comuniste – unde poti disparea pur si simplu de pe strada si sa nu mai stie nimeni nimic despre tine. Sau poate n-ati trait „pe vremea lu’…”?
O da. Din pacate, da. Si? Cand mai scrieti pe tema, va rog?
Here we go cu axa raului again. Use fancy words and learn nothing from history.
Mulțumim C. B.
Foarte frumos scris și bine structurat.
Mi-ati limpezit gandurile, multumesc! Felicitari pentru analiza si argumentare!
Cine este autorul?
C.B. 🙂
Mai publică undeva?
C.B. Harari 🙂
Nimic nou. Nici măcar soluția. Ce trebuie făcut cu reacționarii? Că sunt și inerenți, și mulți și întruchiparea răului.
De acord cu argumentatia … doar cu traimea am dubii.
Am impresia ca aceasta lipsa de adaptare creste ca procente pe masura ce lumea devine mai complexa. In plus este
modelata de calitatea educatiei din societatea respectiva .
De exemplu nordicii, care deja invata la ciclu primar despre fake news (practic dezvoltand noilor generatii spiritul critic, in varianta aceia sanatoasa) sunt mai putin manipulabili decat cei din zona asta ex comunista, unde scoala omoara invatarea critica. Poate in Norvegia/Suedia/Finlanda vorbim de 10-20% … iar in tari ca Ungaria, Polonia, Romania de 50%.
Probabil ca pe medie in UE suntem la 1/3 … la nivel mondial mai rau.
Global, cred ca proportia e mai mare de 1/3. Sunt ingrozita de ura asta viscerala pornita din tastatura si revarsata in strada cu bata, cutitul ori bomba indreptata impotriva caprei vecinului, capra ravnita pe ascuns, dar mai bine moarta decat vie si in ograzile sarmane ca, deh, se invata cu binele si le piere motivul urii.
As adauga si Africa in ecuatie. Acolo e in crestere mitul „tatucului” implementat tot de grupari militare proptite de rusia si de interesul Chinei in acapararea pietei.
Remarcabil!
Felicitări CB!
Dar e adevărat?
Singularitatea tehnologică împinge Homo Sapiens într-un nou salt evolutiv?
Nu cumva între saltul evolutiv și extincție este nevoie de o anumită alegere și de puterea de a pune în practică o astfel de alegere.
Poate nu e cazul să vorbim despre extincție ci despre o prăbușire a echilibrului social global care poate nărui toată evoluția tehnologică în mai puțin de 24 de ore.
Încă nu realizăm cât de firavă este această fenomenală evoluție tehnologică atunci când ajunge să fie controlată de primitivii (axa răului) care vor acum să fie recunoscuți ca lideri ai umanității.
Putem cu ușurință să vedem că suntem deja de cealaltă parte a punctului de inflexiune al singularității tehnologice, adică pe panta declinului biologic, social, moral …
Mă străduiesc să găsesc argumente și fapte care să probeze viziunea optimistă a unui salt evolutiv.
Da. Este adevărat.
– Din ce în ce mai mult „algoritmii” ne gestionează emoțiile, ne influențează deciziile și determină direcția procesului „evolutiv”.
– În ciuda evoluției tehnologice sau mai degrabă datorită acesteia, modul în care ne identificăm sau ne declarăm apartenența la un set de valori creează spații din ce în ce mai mari între noi, iar cel în care comunicăm ne izolează.
… și cea mai bună dovadă:
„De aceea nu mă mai uit la comentarii, nu mai dau surse și în general mi se rupe dacă „publicului cititor” îi place sau nu, e de acord sau nu, înțelege sau nu. Lectură plăcută, așadar.”
Sunt de acord cu ce scrie autorul … si scrie atat de bine. Dar, din prima, articolul e nișat pe cei care au rabdare sa-l citeasca si sa-l inteleaga. Acestia „cei” sunt putini si de cele mai multe ori nu sunt deloc din cei prezenti in stratul decident din lumea asta: politicieni, antreprenori influenti. Cum facem sa ajunga acolo?
Sunt programator de meserie si nu pot sa nu vad ca aparitia rezultatelor (proiectelor, planurilor) merge mana in mana cu respectarea regulilor, a ierarhiilor si a meritocratiei. Vrei sa faci proiectul X si sa iasa bine? Pai pe langa echipa de programatori care respecta niste cerinte de produs si care sunt verificate constant, aduci si un arhitect competent si un manager de program foarte bun. Daca nu iese ce trebuie, nu te intreaba nimeni daca marirea anuala inexistenta sau eventuala incheiere a contractului de munca ti-a creat un sindrom de stres posttraumatic.
Sistemul democratic este cel mai bun sistem de organizare sociala, doar ca alegerea celor care vegheaza la mentinerea nivelului de sanatate a acestui sistem este tot democratica ceea ce nu duce la alegerea celor mai buni oameni. De aici apar toate problemele. De aceea nu avem oameni competenti care sa vegheze la simbioza dintre singularitatea tehnologica si nivelul de intelegere omenesc. De aceea cei inclinati spre rau sau castiguri banesti profita cat se poate de mult de aceasta situatie.
As scrie la infinit aici, dar tot la concluzia asta as ajunge: oamenii competenti, care sa vegheze democratia, nu se aleg democratic. (Pentru cine vrea mai multe detalii – wikipedia: articolul Ship_of_State)
Teoretic acei oameni nealesi direct de popor si alesi pe criterii de meritocratie sunt la Curtea Constitutionala, la ASF, la BNR … si alte institutii.
Realiatea e ca cei alesi direct (Parlamentul) puteau si au dat legi prin care ei sa-i aleaga pe cei de mai sus … si uite asa se strica tot. Pana la urma tot nivelul de educatie general conteaza, pentru ca acesta genereaza Parlamentul si in cascada guvernul si restul institutiilor
Interesant articol, dar autorul se cam contrazice pe alocuri. O treime din omenire nu mai înțelege nimic din dezvoltarea tehnologică dar totuși folosește tehnologia pentru a se ”coagula” contra ”axei binelui”??? Sau, cum spunea un comentator ceva mai sus și ”axa răului” folosește rachete, GPS și internet.
De fapt nu există nici un fel de ”axa binelui” sau ”axa răului”. Există, ca întotdeauna în istorie, un Imperiu înconjurat de barbari. Acești barbari sînt încurajați / ajutați de alte imperii mai mici, concurente.
Barbarii de fapt vor să trăiască și ei în Imperiu și să profite de toate avantajele imperiale, dar nu prea mai e loc. Nici unul nu ar recunoaște chestia asta nici picat cu ceară dar imită Imperiul care cum poate. Pentru că nu mai au loc la centru, au jurat să distrugă totul, dar atunci cînd vor reuși asta vor imita în continuare Imperiul căzut și vor deplînge gloria pierdută.
Tehnologia nu este decît o unealtă și tehnologia actuală contribuie mult la accelerarea procesului prin difuzarea informației și facilitarea deciziei în timp real. Dar tot o unealtă rămîne. Nu tehnologia este cauza.
Imperiul va cădea la un moment dat, inevitabil, dar căderea Imperiului actual va fi mult complicată de existența armelor nucleare. Ceea ce va urma va fi mult mai rău decît Evul Mediu (zis și ”dark ages”).
Eu, în egoismul meu turbat, sper că distrugerea Imperiului va mai fi amînată cu cîteva generații.
„aloopeegoos” este invidios.
„Necunoscutul” domn nici macar nu poate fi injurat, intrucat ar fi injuraturi in vant. 🙂
Habar nu am, daca „alocutiunea”/disertatia este copiata, inspirata sau de autor, dar persoana s-a desteptat mai repede ca mine.
Dar nu de tot, caci mai spera ca umanitatea este „corectabila” si ca inca mai are ceva viitor.
Eu am depasit faza, suntem incurabili.
EXCEPTIONAL!
„trotinetist haștagist” 😁😁8
Mai este ceva in opinia mea in toata povestea asta si anume ca totul devine realitate in urma intereselor financiare . Si cine stie sa desparta marea in doua ….o va face cu siguranta daca de acolo va iesi un profit . Saltul evolutiv a fost de fapt o investitie iar tot ce se intampla in lume este mereu o investitie .
Se pare că de data asta interesele financiare sunt ale unor dictatori care nu mai au mult de trăit și investesc doar în menținerea la putere indiferent de costuri.
Prea puțin le pasă de avansul tehnologic dacă nu le asigură nemurirea la putere.
La cât sunt de primitivi ne vor trimite fără regrete în neolitic.
Cam ăsta e saltul tehnologic la care ne putem aștepta în „singularitatea” poftelor demente ale celor care se mai gândesc în mileniul III la război între cruce și semilună.