Mirarea dnei Deca față de efectele pocinoagelor sale

Profund ironic - tot acest bucluc cu burse de merit acordate unora care nu merită deloc nu face decât să copieze sistemul mult mai larg și mai dăunător de recompensare cu funcții în stat a unora care, la fel, n-au niciun merit și nicio calificare pentru funcțiile respective.

Conferinta de presa avand ca tema proiectul legilor educatiei avansat de Ministerul Educatiei, sustinuta de ministrul Ligia Deca, la sediul ministerului, 27 februarie 2023. Inquam Photos / Octav Ganea

Nu vi se pare fascinant felul în care guvernanții se comportă când sunt ajutați de opinia publică să realizeze ce efecte au dandanalele pe care le fac? E mereu o întârziere în reacție și aproape că poți vizualiza cum stă pitit sub birou câte un ministru autor de pocinog, așteptând, sperând că poate o să treacă scandalul, c-o să uite lumea?

Uite-așa și cu beleaua cu bursele de merit de câte 450 de lei pentru elevii de nota 2. De zile întregi toată lumea țipă de indignare că așa ceva a devenit posibil după ce ministerul Educației a schimbat regulile de acordare a acestor… premii, în fapt, că o bursă de merit ar trebui să premieze… meritul, nu contra-performanța. Că doar meritul este o însușire remarcabilă care face pe cineva demn de laudă, de stimă, de răsplată.

Dar dna minstru Ligia Deca, direct răspunzătoare pentru această nerozie, a tăcut chitic în păpușoi, sperând să treacă. Nu doar că n-a trecut, dar s-a și intensificat. Nouă ni s-a părut că o medie de 4.59 pentru bursă de merit, caz despre care am vorbit la începutul săptămânii, era o aberație singulară, dar în ultimele zile au apărut o grămadă de știri despre cazuri chiar mai grave, în multe județe – deci confirmarea faptului că problema vine din felul în care a fost proiectat mecanismul, nu dintr-un accident de parcurs.

Abia ieri a Ministerul Educației a decis să reacționeze: „Ministerul a solicitat Inspectoratelor şcolare să transmită până luni situaţia pe fiecare categorie de bursă, urmând ca, după analizarea acestor date, să se facă propuneri de modificare a unor prevederi din Legea învăţământului preuniversitar care au dus la apariţia unor anomalii”, a declarat joi, pentru AGERPRES, secretarul de stat Florian Lixandru.

„Apariția unor anomalii” – din cer. Anomaliile se vor fi materializat miraculos, mature, din spuma mării, ca Afrodita. Ni s-au teleportat anomaliile peste scăfârlii, fraților.

Nu, aceste anomalii sunt consecința directă a Ordinului ministrului Educaţiei nr 6.238 din 8 septembrie 2023 privind acordarea burselor de merit, care prevede că 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase beneficiază de bursă de merit.

Dna Deca a mers înainte cu această idee în ciuda tuturor protestelor și avertismentelor că nu e în regulă.

Acum, e momentul să-și asume rezultatele.

Dar prima declarație a dânsei arată ca scuza elevului căruia i-a mâncat câinele tema.

„Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”, a declarat dna Deca pentru Antena 1.

Deci problema nu e că nu stă-n picioare, problema e gravitația.

Ce mirare, ca să vezi cum merge școala în România, cine-ar fi crezut, domnule?

Mmm, ia uite ce chestie, se intră la liceu cu medii sub 5, da’ ce curios? Nu e ca și cum eu, ministrul Educației, care am fost consilier prezidențial pe probleme de Educație ani la rând, aș fi avut de unde să știu asta. De ce nu mi-a zis și mie cineva cum e realitatea?

Vă dați seama cum toată birocrația statului a funcționat somnambulic lunile acestea, strângând hârtii și făcând plăți de zeci de mii sau sute de mii de lei pentru burse de merit unor copii cu note sub 5, 4, 3 și chiar 2, fără să tresară pe undeva cineva că nu-i în regulă, până n-a publicat un ziarist un articol și a explodat scandalul.

Și nu pot să nu mă-ntreb cam ce-o fi și în mintea copiilor care încasează bursă de merit pentru medii de admitere de 2, 3, 4. Cam cum înțeleg ei școala, sistemul de evaluare, viitorul lor în această societate.

Pe de altă parte, cumva – și profund ironic – tot acest bucluc cu burse de merit acordate unora care nu merită deloc nu face decât să copieze sistemul mult mai larg și mai dăunător de recompensare cu funcții în stat a unora care, la fel, n-au niciun merit și nicio calificare pentru funcțiile respective. Căci ce altceva sunt numirile politice ale unor incompetenți perfecți în mii și mii de posturi din administrația de stat?

Iată cum idiocrația a făcut cercul complet și s-a-ntors să-i muște de cur chiar pe cei care au inițiat acest sistem infailibil de falimentare a orice.

România educată s-a transformat în România loazelor la putere.

Articol din categoria: ACTUALITATE

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  „Nu, aceste anomalii sunt consecința directă a Ordinului ministrului Educaţiei nr 6.238 din 8 septembrie 2023 privind acordarea burselor de merit, care prevede că 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase beneficiază de bursă de merit.”

  Mai interesant este de constatat – și iarăși Deca pare că nu cunoaște realitățile din sistemul de învățământ – că 70% dintre elevii acelei clase au SUB nota care șochează opinia publică.

  Deci, pe scurt, declarația Ligiei Deca se referă la aproape toți copiii din respectivele clase: „Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”

  3
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Domnule Petreanu , ati intrat la liceu i la faculta dind examene , nu ? De ce s-au scos ? Examenele? Abia dupa o examinare riguroasa poti da „bursa de merit”. Poate parea o ineptie , dar chiar daca-s in virsta , pentru a progresa si a accede mai sus trebuie facuta diferentierea . Care diferentiere nu se face ca a „spus „seful ci printr-un examen.Si la firmele private , poti sa ai un CV impresionant , treci prin niste „furci caudine”, la interviu.Depinde ce ne dorim si cit de buni vor fi cei din generatiile urmatoare. Platind lenea si nemunca , nu vom avea mari asteptari. Cu stima .

  3
  1
 3. #3 Comentariu nou

  Pentru ca in Romania, retributia oferita, teoretic cel putin, in schimbul unui serviciu sau in recompensarea unui merit rste vazuta ca un drept cuvenit de catre majoritatea. In special cand platitorul este statul.
  Oamenii nu concep existenta unei corelatii intre nivelul retributiei si efortul/serviciul pe care SUNT OBLIGATI sa il ofere la schimb.
  Retributia trebuie mereu maximizata chiar daca conditiile obiective nu permit, chiar daca se ajunge la absurd.
  Serviciul/efortul sunt oferite la schimb in functie de bunavointa, disponibilitatea, cheful celui care, nu-i asa, vede retributia si maximizarea ei perpetua ca pe un drept inalienabil.

  Banii de la stat trebuiesc rapid cheltuiti, distribuiti, nu conteaza ca nu se cumpara/recompenseaza nimic cu ei.

  Pana cand mentalitatea asta de pomanagii pusi pe capatuiala in detrimentul tuturor celorlalti nu va inceta, statul roman si societatea asta vor fi mereu cu un picior in groapa.

  2
  0
  • #4 Comentariu nou

   eram în acord total până la ultimul paragraf
   Nu, statul nu va fi cu un picior în groapă. Su contracte
   dar societatea va fi – aici sunt sigur

   0
   0
 4. #5 Comentariu nou

  @Vlad Petreanu – știu că nu vei aproba acest comentariu, dar sunt sigur ca sunt în asentimentul tău: Fick dich, Herr Präsident!

  1
  1
 5. #6 Comentariu nou

  Cu riscul unei opinii nepopulare, spun ca e bine ca se dau bursele astea pentru cei 30%, ele plecand probabil de la ideea ca restul de 70% vor incerca sa invete si ei mai bine sa ajunga in randul bursierilor. Si ca efect colateral- au un motiv in plus sa vina la scoala. da suna nasol, am ajuns sa platim elevii sa vina la scoala, dar in satele sarace rata de abandon scolar e uriasa.
  In alta ordine de idei Ligiadeca nu este potrivita sa conduca nici macar o scara de bloc, iar legea educatiei pe care a promovat-o este o rusine si nu rezolva nici 1% din probleme. recent am fost rugati de profesori sa completam un chestionar cu intrebarea: ce parere aveti despre sistemul cu module , e mai bun decat ala pe semestre? astea sunt non-problemele cu care se „lupta” ministerul. vacantele, scoala altfel, scoala verde, etc. nu intereseaza pe nimeni ce fac elevii la scoala.

  2
  2
 6. #7 Comentariu nou

  Și dacă aceste burse nu sunt o greșeală, ci sunt în fapt o alta nita electorală mascată? Bănuiți autorii de greșeală sau de idioțenie, când de fapt eu sunt niște ticăloși fără glorie!

  2
  0
 7. #8 Comentariu nou

  Probabil avea si ea un nepot care nu lua bursa,asa ca l-a rezolvat si pe el cu o suma modica lunara….90% din lucrurile facute in Romanica sunt din interes si 10% sunt facute din obligatia fata de UE !!!

  1
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.