Frica, principalul potențator al autoritarianismului

Politicienii și actorii media întețesc sentimentele de frică ale reacționarilor pentru scopuri strict individuale.

Hell Broke Loose, or, The murder of Louis, the Account of that Unfortunate Monarch’s Execution – William Denton, 1793

Un guest post de C.B. (în continuarea articolului de săptămâna trecută):

Singularitatea tehnologică actuală, care a dat peste cap atâta lume¹, e un moment fără precedent în istorie (da, știu, există dintre cei care nu cred asta și aduc în discuție alte momente critice din trecut. Pot oferi echivalentul electronic al unei ridicări din umeri. Aprecierea asta nu e mea, care-s un oarecare trăitor, ci a unor oameni mult mai deștepți și mai citiți. Dacă vă simțiți mai inteligenți, mai citiți și mai experți decât Stephen Hawking, John Maynard Smith sau Yuval Noah Harari, contraziceți-i pe ei). Ea a rupt specia în două părți inegale, care nu prea mai au multe în comun² dar care sunt silite să locuiască pe aceeași planetă. Ce e de făcut?

───── ⋆⋅☆⋅⋆ ─────

Două note de parcurs:

¹) Nu tehnologia în sine are aceste efecte, și nici artefactele luate în izolare. 99%+ dintre noi habar n-avem cum funcționează exact telefonul mobil dar le folosim cu succes; iar un membru al unui trib protejat din jungla amazoniană n-ar avea probleme majore să tragă cu un Barrett M82 .50 după un pic de antrenament, chiar dacă nu știe cum anume își doboară cina. Nu, nu tehnologia, ci efectele sociale cumulative ale multor tehnologii însumate, care ne schimbă lumea până la a nu mai recunoaște nimic din ea, au acest rezultat. „Singularitate tehnologică” este doar un termen-umbrelă pentru un purcoi de tehnologii, schimbări și efecte psihosociale interconectate.

²) „Da’ cine ejti tu bă, să zici asta?? Ui’ că io vorbesc bine-mersi cu văr’miu din State!” Pe subiecte periferice, n-am nici o îndoială. Pe subiectele centrale (iar alegerile politice sunt centrale pentru că derivă direct din (a) setul de valori personale, ceva extrem de intim și (b) din complexul emoțional creat în jurul identității sociale, care e parte importantă a sensului identității personale), însă, dialogul se rupe. Cum poți „discuta” cu un adept a Pământului plat? Sau al celebrelor tuneluri dacice de sub Bucegi?

Pentru un minim dialog este nevoie sine qua non ca părțile implicate să cadă de acord asupra unui set comun de reguli și definiții: ce e ‘fapt’ și ce ‘opinie’, ce anume informație este adevărată prin consens, cum definești ‘argument’ și ce tip de logică folosești etc. Cum una dintre părți, în cazul nostru, a divorțat de realitate și preferă să aleagă emoțional ce e ‘fapt’ și ce nu, indiferent de cum arată realitatea obiectivă, dialogul se rupe înainte de a începe.

───── ⋆⋅☆⋅⋆ ─────

În istoria speciei există nenumărate momente de confuzie, stagnare sau chiar inversiune a tendinței istorice de „progres” (pun între ghilimele pentru că, din nou, sunt nevoit să înghesui o realitate complexă și foarte amestecată în câteva cuvinte simple). Prin asta înțeleg două tendințe istorice:

  • creșterea cvasi-permanentă a arealului și forței drepturilor individului și a contribuției comune la administrarea „trebilor cetății” paralel cu diminuarea importanței și efectelor forței brute
  • expansiunea aplicării drepturilor și libertăților individuale în din ce în ce mai multe domenii și includerea din ce în ce mai multor grupuri.

Evident, mersul istoric e departe de a fi liniar și crescător în oricare domeniu, dar în general cam într-acolo se îndreaptă specia. Așa stând lucrurile, se pare că partea de omenire mai numeroasă (cam 2/3+ la ora asta) care își dorește menținerea acestor două tendințe (reunite sub umbrela „progres social”) se situează cumva „de partea corectă a istoriei” (metaforă, metaforă…), iar treimea potențial sau efectiv reacționară, cea care vrea să întoarcă roata istoriei, mai degrabă nu.

Deși eu sunt ultra-progresist, iar grupul progresiștilor e în general aliniat cu trendurile istorice, nu vreau să spun că „progresist = bun, conservator = rău, reacționar = demon”. Așa gândesc copiii de grădiniță, iar după clasa a II-a deja învață nuanțe și discriminări fine. Balansul progresist – conservator a asigurat stabilitatea, câtă a fost, de-a lungul istoriei noastre; dacă lucrurile s-ar mișca așa cum vreau eu multă lume ar avea probleme de adaptare la ritm – nu de înțelegere, ci de adaptare. Și am face multe greșeli, înainte de a găsi calea cea bună. Precauția, testarea soluțiilor înainte de generalizare, păstrarea tradițiilor și instituțiilor, caracteristici ale conservatorilor, au contribuit semnificativ la progres, de exemplu.

În plus, nici unul dintre grupuri nu e omogen. Între progresiști există destui capsomani și exaltați, până la autoritarianism (numeric mai puțini decât reacționarii, dar nu zero). Între conservatori există deosebiri, uneori flagrante, de poziții. Iar între reacționari… există și acolo o caracteristică esențială care ne poate ajuta să identificăm niște căi de a supraviețui împreună.

Lumea științifică încă nu a identificat la ora asta vreo soluție; există însă niște direcții în care psihologii și sociologii lucrează. Înclinația spre autoritarianism (ceea ce Karen Stenner numește propensiune spre „oneness and sameness”) este latentă (se exprimă doar în anumite condiții). Mai exact, este activată de sentimentul de frică generat de ceea ce tot Karen Stenner numește „normative threat”: o amenințare la adresa „ordinii naturale” (din categoria ierarhiilor de tipul „omul și femeia lui”, cum se spune pe la țară).

Această trăsătură este exploatată fără scrupule de cinici și de politicieni. „Companiile străine” care „repatriază ilegal profitul”, „ungurii” sau mai recent „ucrainenii”, „imigranții” care „ne strică sângele pur geto-dac” la noi, „naziștii banderiști din Ucraina” la ruși sau „coloanele de imigranți” și „frontierele deschise” din teleologia maga privind „declinul măreței Americi” sunt exemple de amenințări normative folosite de politicieni și actori de media care întețesc sentimentele de frică ale reacționarilor pentru scopuri strict individuale.

Interesant, deși reacționarii împart foarte tăios lumea în „noi” și „ceilalți”, definițiile acestor grupuri sunt ajustabile – un „dușman” a întregii țări îi poate aduce alături de oameni pe care în mod normal i-ar demoniza în condiții de securitate națională sporită.

Aceste două caracteristici oferă două căi de explorat. Prima, diminuarea temerilor specifice legate de transformările prin care trece lumea – mesajele publice ale celor sănătoși la cap ar merita regândite (eu sunt mândru să susțin egalitatea tuturor în fața legii prin adoptarea unei forme de uniune civilă pentru persoanele de același sex, de exemplu, dar în discuții cu reacționari prefer să mă concentrez pe subiectele în care avem totuși ceva în comun – securitatea națională, viitorul comun etc).

A doua, pentru că aceste caracteristici sunt doar aproximativ 50% moștenite genetic, avem nevoie de un fel diferit de educație, pentru că cea formală nu dă rezultate, dimpotrivă. Gândirea critică (care are o definiție foarte clară și nu înseamnă să crezi toate prostiile conspiraționiste doar pentru că n-ai încredere în „autorități”) este o abilitate dezvoltabilă; avem nevoie să învățăm copiii acest tip de analiză a lumii.

Există, în mod sigur, mult mai multe abordări ale situației actuale, dincolo de asta psihoneurologică a mea: prin prisma culturilor naționale, a calității sistemelor educaționale, a inechităților flagrante din societate (cum ar fi cele cuprinse în indexul GINI) etc. Multe, foarte multe puncte de vedere diferite care se completează reciproc, pentru că societatea umană e cam cel mai complex fenomen care există actualmente (poate vremea să fie mai complexă, deși nu sunt sigur…). Dar eu la asta mă pricep ceva mai bine, la psihoneurologie. Aștept ca specialiști în alte domenii să completeze cât se poate tabloul general al unei specii fracturate și care nu mai e așa sigură de viitorul ei.

Articol din categoria: ACTUALITATE

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Voi rezista tentației de a face o analiză asupra articolului, dar trebuie să subliniez că uniunea civilă între persoanele de același sex nu are nimic de a face cu căsătoria, la fel cum nici organizarea tribală nu ar trebui să aibă de a face cu familia.
    Lucrurile diferite trebuie să rămână diferite astfel încât matematica, fizica, biologia, genetica… etc. să mai poată avea sens.
    Toată această polemică asupra diversității sexuale LGBTQ este fără sens.
    Oricine trebuie să fie liber să aleagă, dar trebuie să își asume în mod real alegerea.
    Matematic și chirurgical această problemă are soluție. Dacă persoane de același sex doresc să se căsătorească, atunci una dintre acestea trebuie să își asume schimbarea de sex. Apoi dacă doresc să păstreze căsătoria ca persoane de același sex una din cele două persoane trebuie să aleagă să își schimbe sexul.
    Probabil că orice persoană normală la cap înțelege că asta este calea cea mai corectă chiar dacă nu completă de a atinge scopul căsătoriei între persoane de același sex.
    Dincolo de lumea biologică, nu cred că este cazul să demonstrăm rolul polarității în existența lumii fenomenale. Chiar și logica operează cu concepte complementare.
    În fine… Sunt convins că în viitor vor exista solicitări de căsătorie cu animalele de companie, cu persoane virtuale și de ce nu cu extratereștrii. Trebuie să se poată formaliza o asemenea uniune, dar este necesar ca aceasta să se diferențieze de căsătorie. O denumire pentru a formaliza o asemenea uniune trebuie să se bazeze chiar pe diferențele față de căsătorie.

    M-am pierdut în falsa problemă a discriminării LGBTQ
    Nu este nicio discriminare este o diferență care nu poate fi acoperită refuzând realitatea.

    Astfel am ajuns la una din problemele esențiale. Problema identificării.
    Ce sunt eu acum?
    Ultra progresist… pentru că propun recunoașterea și formalizarea socială a uniunii dintre un bărbat și o galaxie?
    Ultra conservator pentru că susțin că lumea nu poate exista fără complementaritate (sexuală/polară)?
    Păi din punct de vedere „psihoneurologic” nu are nicio importanță atâta timp cât eu nu mă identific cu nicio categorie.
    Pur și simplu asta este ceea ce văd când privesc viața, nu mă interesează nicio încadrare în nicio categorie chiar dacă paradoxal m-aș încadra la ambele.
    Nimeni nu se poate opune uniunii dintre mine și orice galaxie aș avea plăcerea… (dacă acest lucru ar fi posibil), la fel cum nimeni nu se poate opune uniunii și complementarității contrariilor (la orice nivel macro sau micro cosmic).
    Cu alte cuvinte identificarea cu apartenența la o categorie sau alta este contraproductivă în contextul evoluției. Orice identificare este pur contextuală și are un termen redus de valabilitate.
    În plus trebuie lăsat cât mai puțin spațiu celor care vor să exploateze divizarea.
    Suntem într-un punct critic.
    Posibilitatea evoluției este certă, totuși probabilitatea evoluției este din ce în ce mai mică
    Diferența o poate face rafinarea continuă la nivel individual a unui sistem comun de valori care trebuie să fie un proces permanent de transformare alchimică și transpunerea acestui proces la scară socială.
    Trebuie să recunoaștem că evoluția socială globală este inadecvată evoluției tehnologice, iar sistemele politice sunt incapabile de a menține echilibrul.
    Puterea politică a planetei este pe contrasens.

    0
    2
    • #2 Comentariu nou

      Viitorul apartine demult de domeniul trecutului: in unele tari din Asia sunt deja de poveste casatoriile cu roboti, copaci, pisici, chiar cu propria poza sau cu imaginea din oglinda. Curios cum nu s-a gândit nimeni sa se ia cu sicriul… Poate pe viitor ? Cel indepartat ? 🙂

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      Momentan la noi nimeni nu pare să se simtă discriminat(a) pentru că nu se poate căsători cu femeia gonflabilă sau cu vibratorul, dar dacă lucrurile „evoluează” și se atinge o masa critică …

      0
      0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.