Sporurile pentru „condiții” se-nmulțesc ca sporii

În unele instituții ale statului român, bugetul pentru sporurile de "condiții vătămătoare" inventate a crescut chiar și de 600 de ori în ultimii ani.

Vladislav Reshetnyak / Pexels

Mi se pare fascinantă capacitatea sistemului de a identifica scurtături pentru ocolirea legilor și, mai ales, ale principiilor ce ar trebui să guverneze funcționarea statului român.

Ce au făcut politicienii imorali după ce a devenit mai dificil să-și angajeze protejații în funcții plătite din bani publici? Au inventat “detașarea” și și-au „detașat” amantele și comisionarii în locuri călduțe cu salarii grăsuțe.

Ce au făcut politicienii imorali după ce a devenit mult mai greu să mărească salarii în sistemul bugetar, în absența unor legi anume pentru astfel de măriri? Au inventat sporurile de formă la salariu, după care le-au mărit și de zeci sau sute de ori în câțiva ani.

Ministerul Finanțelor a anunțat că în 2020 statul a plătit angajaților din sistem 25 de miliarde de lei pentru sporuri, prime, premii și alte indemnizații.

Lista sporurilor pe care le poate lua un angajat este uluitoare, dar problema nu e că ele există, ci că sunt acordate, de fapt, fără nicio motivație reală, fără legătură cu eventuale condiții vătămătoare, ci doar ca să se mai dea niște bănișori prin șmecherirea legii.

Categoriile de sporuri sunt de-a binelea jignitoare – se dă spor de calculator, 15% din salariu, într-o lume în care suntem înconjurați de calculatoare. Spor de solicitare neuropsihică, 10%, de parcă n-am fi cu toții solicitați neuropshici la locurile noastre de muncă, spor pentru complexitatea muncii, 15%, spor pentru condiții vătămătoare, 15%, care a ajuns să se dea pentru că e curent în birou sau sunt „microorganisme”, spor de doctorat, 15%, ca să înțelegem și de ce se dau în vânt unii să-și copieze teze de doctorat, șamd.

Niciuna dintre aceste instituții nu poate demonstra că au crescut îmbolnăvirile profesionale, morbiditatea și mortalitatea printre angajați ca urmare a existenței „condițiilor vătămătoare” pentru care acordă aceste sporuri – or, fără această legătură, sporurile sunt acordate ilegal.

Să fie clar –  nu sunt vinovați cei care primesc acești bani  – că dacă vine șeful și-ți zice că a găsit o metodă să-ți mai dea un ban la salariu, doar n-o să spui nu. Problema e a administratorilor acestui sistem, care caută permanent căi de a șmecheri legile și cresc cheltuielile, iresponsabil, fără nicio limită.

De exemplu, în aparatul central al Ministerului Muncii și în 7 instituții subordonate, sporurile pentru condiții vătămătoare și pentru confidențialitate au crescut de 12 ori în 3 ani adică sunt acum de 12 ori mai mari, nu că au fost mărite în 12 rânduri. 

În 2017, sporurile de la Ministerul Muncii și instituțiile subordonate costau bugetul 6,6 milioane de lei. În 2018 au crescut la 8,7 milioane. În 2019 au explodat și au ajuns la 79 de milioane și au mai crescut un pic și în 2020, la 80 de milioane.

Deci în doi ani, de la 6 la 80 de milioane de lei, și asta într-un singur minister cu instituțiile sale subordonate.

Dar dacă o creștere de 12 ori în 4 ani vi se pare mare, țineți-vă bine:  ce ziceți de o creștere de 600 de ori în aceeași perioadă? 

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a plătit angajaților săi, în numai patru ani, sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă de peste 6 milioane euro, iar valoarea acestor sporuri este acum de aproape 600 de ori mai mare în 2021 față de 2017. Cu alte cuvinte, de unde nu erau aproape de loc, de-acolo s-au făcut 6 milioane de euro.

Ce face, teoretic, ANOFM? Printre altele, prevenirea șomajului, protecţia persoanelor supuse riscului pierderii locului de muncă. Presupun că e vorba de proprii angajați, nu?

Așadar, în 2017, sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă au fost de 26.000 de lei. Suma a crescut în 2018, la 45.600 de lei. În 2019, sporurile acordate au fost de peste 13,6 milioane de lei, iar în 2020 de 15,3 milioane de lei. Deci, într-un singur an (2018/2019) suma pentru sporuri a crescut de 298 de ori, iar prin comparație cu 2017 bugetul sporurilor pentru condiții vătămătoare a crescut de 589 de ori, a descoperit Newsweek.

Acestea nu mai sunt sporuri, sunt spori, că așa se reproduc și înmulțesc în sistem, ca sporii.

Interesant că astfel de creșteri dramatice s-au mai observat, în 2019, și în alte ministere și instituții subordonate în 2019 – oare de ce?

Poate pentru tocmai intrasem în doi ani de alegeri? Unii ar putea spune că partidul de guvernământ, adică PSD, împărțea boierește mită electorală la aparat, ca să fie oamenii mulțumiți la vot, dar nu cred că vreun partid din România ar putea fi atât de ticălos, nu?

Trai, nineacă, pe banii contribuabililor.

Articol din categoria: ACTUALITATE

27 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Acum ceva ani l-am cunoscut, printr-o întâmplare fericită, pe David „The King Of KPIs” Parmenter, un neozeelandez considerat numărul unu în tot ce înseamnă KPI – Key Performance Indicators. L-am întrebat și despre chestia asta cu salarizarea și performanța în sistemele publice. A râs cu poftă și mi-a zis că nu există pe lumea asta muncă la care să nu poată defini KPI obiectivi în funcție de care să se așeze și veniturile angajaților.

  Un audit-mamut pe joburile din sistemul public și câte un set de KPI care să așeze și justifice salariile (fără spori 😉 ca să zic așa) ar rezolva problema. Ne întoarcem însă la voința politică și absenteismul civic…

  15
  4
  • #2 Comentariu nou

   Buna ziua Vlad, CB,
   Si cine ar trebui sa faca auditul?
   Poate procurorul de caz din dosarul ’10 August’. Cel care spunea ca jandarmii nu plivesc buruienile ci intorc brazda?
   Acum vreo 4-5 ani, cand inca era LCK la DNA, parca la Bacau a fost o ancheta in care au fost acuzati 5 medici chirurgi (pt ‘foloase necuvenite’). A doua zi s-a inchis respectiva sectie de chirurgie, pentru ca nu ramasese decat un singur medic pe sectie si era imposibil sa se continue activitatea!
   Dupa cum se poate deduce din stirile catastrofice din ultimul timp, in invatamant si in ISU e cam aceeasi situatie.
   Vai, uitasem de ‘Apele Romane’, de Ministerul Transporturilor (CFR, Metrorex, Autostrazi si Drumuri Nationale …), de Mediu (paduri si pouare urbana) … si cred ca lista poate ramane deschisa!
   Daca ii dam afara pe toti incompetentii, socotind si faptul ca 40-50% dintre ‘absolventii’ de liceu din ultimii … 20 de ani sunt analfabeti functional, cu cine ar trebui sa facem sa functioneze NORMAL si civilizat societatea romaneasca?

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Auditul e făcut de obicei de o entitate independentă. La nivelul primăriei unui mare oraș ar fi câteva milioane de euro, probabil, cap-coadă (de la analiza muncii până hăăăt la final, predat la cheie cu KPIs, nivel de salarizare, psihoprofesiograme și instrumente de recrutare-selecție incluse). Poate un an toată daravera. Dar merită, pentru oraș. Pentru primar și angajați, în schimb…

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   @Pricinosu’:
   Întrebarea nu e “cine sa facă auditul”, ci mai degrabă “cine să-l comande si sa și-l dorească?”.
   Nu-s tampiti lucrătorii la stat, încât sa-i înfunde tot pe ai lor. Stii cum e, o mâna o spala pe cealalta 🙊

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Existenta sporului n.are treaba cu KPI. Salariul din care deriva sporul e lagat de KPIs. Dar sporurile exista in continuare chiar daca bagi KPIs la stat.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Când îl mai întâlnești să îl întrebi de pompieri de medici.Nu cred că ai vrea o operație într-un timp cât mai scurt doar sa bifeze un indicator care nu aduce niciun beneficiu…

   0
   0
 2. #7 Comentariu nou

  Păi dacă ești bugetar în România ți se cuvine totul.Sporurile astea galactice din bugetărime trebuie eliminate total, eventual cumulate cu niște majorări salariale dar date numai pe criterii de competență.Sunt curios dacă niște habarniștii și incompetenții de la stat vor putea trăii numai din salariu?

  7
  3
 3. #8 Comentariu nou

  Sunt perfect de acord cu Doc, sporurile trebuie eliminate total. De exemplu, sporul de calculator este o mare tampenie, pt ca atunci hai sa-i dam si soferului de autobuz un spor de autobuz, mecanicului un spor de cheie franceza si, de ce nu, hai sa dam sporul de calculator si copiilor care sunt obligati sa faca scoala on-line. Eu lucrez la privat si fiecare primeste un salariu in concordanta cu ceea ce face si asa mi se pare corect sa fie.

  10
  1
  • #9 Comentariu nou

   Nu există spor de calculator. Citit va rog legea unică a salarizării și vă puteți convinge. Nu mergeți pe fenta manipulatorilor.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Nu există spor de calculator,in legea unică a salarizării exista doar sporul pentru condiții vătămătoare. Solicitați un răspuns de la curtea de conturi și va veți convinge.

   0
   0
 4. #11 Comentariu nou

  cele 70 de sporuri de pe Softpedia 🙂

  0
  0
 5. #12 Comentariu nou

  Sporurile sunt in teorie niste exceptii, ca niste crapaturi in strada.
  Abuzate, crapaturile se fac ditai gropile, prapastii. Atentie, gropile se pot si uni.
  Ce faci ca sa repari? Ori astupi gropile si apoi crapaturile ca sa nu se mai mareasca la prima ploaie, ori re-asfaltezi de la 0.
  La fel si cu sporurile. Le bagi in salariu care sunt in regula, iar apoi le desfiintezi.

  5
  1
 6. #13 Comentariu nou

  Arunci niște cifre bazate pe….nimic.
  Există o lege care spune clar: sporurile unui salariat nu pot depăși,în cuantum, 30% din salariul brut.
  Sporul de calculator nu mai există nicăieri la Stat, deci dezinformezi cras.
  Sporul de solicitare neuropsihica e probabil doar la serviciile secrete, chiar, pe când un articol despre faptul că suntem singura țară din Europa cu servicii secrete militarizate, până și Bulgaria le-a făcut civile și fără pensii speciale??
  De ce nu spui ca 95% din cei care profită de aceste pensii sunt securei, procurori, judecători, polițiști, jandarmi care n-au contribuit nici măcar la o pensie normală, ca toată lumea, d-apăi la o pensie specială?
  Pensie de 32.500de lei/ lunar pt. Augustin Lagăr, fost torționar comunist care n-a cotizat 1LEU la fondul de pensii, pensie de 75.000 lei/ lunar pt. un fost director de penitenciar, comunist&securist&torționar&stalinist& criminal, tot fără 1LEU contributivitate???
  Astea sunt problemele cu banii cheltuiți aiurea, nu bălmăjeli inepte că….nu sint bani, că….sporuri, că….nimic!
  Deci s-o scurtăm, bani pt. secureii torționari sunt, pt. armament vechi de 40 de ani sunt, pt. procurorii care se pensionează 45 de ani sunt, pt. polițaii corupți sunt, pt. ANRP sunt, băi dar pt. mineri nu sunt, pt. pensionari nu sunt, pt. alocațiile copiilor nu sunt, pt. ajutoare sociale nu sunt, pt. medicamente compensate și teste Covid gratuite nu sunt!
  Pă bune?????

  0
  6
  • În Ministerul Muncii și instituțiile subordonate nu lucrează nici Lazăr, nici pensionari militari, nici procurori, jandarmi etc. Articolul despre creșterile de aici este.

   0
   0
 7. #15 Comentariu nou

  KPI-ul e una, evaluarea angajatului alta. Sigur ca il poti evalua din KPI, dar nu numai. In enorm de multe cazuri, o simpla discutie cu angajatul iti poate spune multe despre el… Problema cu masa asta de manevra numita bugetari e ca a ajuns un monstru greu de stavilit. Prea multi, prea inutili, prea… costisitori. Nici un politician nu se va atinge de ei… Niste idioti utili… depasiti de vremurile actuale. Maine daca dai jumatate afara, nu se simte… dar ce faci cu 750.000 de someri… incapabili sa functioneze o zi in mediul privat? Am lucrat cateva saptamani intr-o institutie de stat, in cadrul unui proiect de audit si pot sa va spun ca ce am vazut… intrece orice asteptari. Oameni care efectiv nu faceau nimic… plimbau o hartie toata ziua si rupeau netul in doua…

  5
  1
 8. #17 Comentariu nou

  In cadrul ANAF se dau următoare sporuri: 15% pentru condiții vătămătoare și asta doar de 1 și ceva in condițiile in care ANAF-ul a fost obligat după ce s-au făcut expertize de experți independenți (adică de privați cum ii place să zică dl. Citi) deși legea care permitea acest lucru era din iulie 2017. Totodată cei care au doctoratul mai primesc un spor egal cu cuantumul salariului minim (a fost blocat la nivelul de 1450 lei).
  In rest nu există spor pentru complexitatea muncii ci ar fi trebuit să se mărească grila de salarizare cu 15% fapt ce nu s-a mai întâmplat.
  Totodată cei de la Antifrauda au un spor de 5% pentru condiții de risc și suprasolicitare neuropsihică.
  Sunt dezamăgi de slabă documentare, dar aceași slabă documentare a avut-o și doamna Alexandru.

  2
  6
 9. #18 Comentariu nou

  Cine are pile și prinde job la stat e tare. Restul de oameni, la privat, vai și amar. Ei votează partidul de aia sunt ținuți în puf.

  5
  2
 10. #19 Comentariu nou

  Situatie reala:
  In acelasi birou, 6 oameni impreuna cu seful lor muncesc in ritm decent, as zice, pentru un functionar public. Amicul meu X, pe care il cunosc de 15 ani si care s-a plimbat din institutie in institutie pana a aterizat aici, isi seteaza melodii pe telefon de vreo 3 zile. Este rugat de seful lui macar sa iasa afara, sa ne putem termina proiectul in liniste. Rade si iese.
  Ce sa fac, zice seful, nu pot sa-l dau afara. Imi interzice legea. Nu pot sa-l concediez decat daca nu-si indeplineste obligatiile de serviciu o perioada, trece un an pana la urmatoarea evaluare. De obicei Resursele Umane il pun sub monitorizare inca un an si poate scapa. Intre timp eu am post ocupat pe proiect timp de doi ani, de un om care nu stie si nu vrea sa faca nimic. Imi pica proiectul, imi pica finantarea, toata echipa este penalizata la beneficii chiar daca au terminat alte 12 proiecte cu succes. Il las zice, sta aici intr-un colt, risc minim.
  Amicul meu X s-a angajat pe bune, pe anunt in ziar, pe post de consilier, in 90 si ceva. Se cerea experienta ca administrator in lucrul cu sisteme informatice. El avea 4 ani experienta ca administrator de bloc si lucra pe calculator, Office si Windows. A indeplinit cerinta din fisa postului, candidat unic pe post ca nu lua nimeni in serios astfel de anunturi, angajat direct. S-au trezit cu el in birou, nici nu stia sa deschida PC-ul. Nici acum nu stie. Mai are 10 ani si iese la pensie, numara cu ardoare zilele si anii.

  6
  1
  • #20 Comentariu nou

   Ce poți spune!
   Cei care au făcut prost legea sunt cei care au fost votați de cei care profită în acest mod.
   Este democrația originală, promisă prostimii.
   Este sistemul care corupe într-o buclă infinită, distrugând în pași mărunți orice speranță de evoluție și orice șansă de prosperitate.
   Este ciuma roșie!

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   Iar daca vine un guvern care doar spune ca se gandeste sa reorganizeze (NU sa reformeze) activitatea, intra in functiune sindicatele, ‘cureaua de transmsie’ a societatii!

   0
   0
 11. #22 Comentariu nou

  Lucrez la stat.. de vreo 5 ani de zile.. Am facut o facultate si am invatat pentru concurs.. Mandru, acum spun ca Lucrez in domeniul in care am invatat…si imi place ceea ce fac. Oamenii pe care ii intalnesc imi multumesc.. si ma bucur ca le.am fost alaturi.. dar,
  Am colegi, sunt in categoria de ” inspectori „, mai mari ca mine.. dar nu au nimic in maneca cu activitatea institutiei.. plimba hartiile..
  1..castiga ma bine..
  2..cand sau dat sporuri pt vatamare..au primit si eii… ( in conditiile in care Nu se intalnesc cu beneficiarii.. poate.. poate, 1..2 INSPECTORI..intalnesc 1..2..5 cazuri pe an.. de care discuta si dupa un an de zile.. ” ce caz greu, ce conditii, etc..”
  Dar celelalte 20 /30 cazuri pe luna gestionate de mine??! Cand se i.a in calcul.. Profesia si ..nu partidul..?

  0
  1
 12. #23 Comentariu nou

  Sa știi ca sporurile nu-s de pe vremea PSD. E un mecanism folosit de toate partidele. Cred ca inventate în perioada USL când m-am angajat eu la stat. Înainte de asta erau primele și premiile de pe vremea PDL, care erau un adevărat măcel(știu de la colegi ca cica favoriții șefilor luau încă un salariu, în timp ce oamenii simpli iau plasa). Eu iau un spor de 10%,asa a fost întotdeauna. As merita, pe lângă toți cretinii Alde întrați în instituție, vreo 80%, ca muncesc cam pentru 2, ca oamenii de partid îs de regulă cam prosti, dar probabil pe viitor eu nu voi lua nimic, iar ei vor lua prime de merit, ca-n 2008-2012.
  Apropo, cele mai multe lepre, după Alde, sunt de la PNL

  4
  0
 13. #24 Comentariu nou

  Lucrez in privat. Mare.
  Cu politica ” lucrăm în familie”.
  La revolta mea că ” bine boss, eu tre sa fac și aia și aia , când suntem o echipă, să delegăm sarcinile echitabil” răspunsul managerului direct a fost: „pentru 2 de ăștia, se angajează unul capabil sa muncească! Spor la treabă și nu mai discutăm subiectul!”😜
  La stat, conform titlului instituției…
  Noroc bun.

  2
  0
 14. #26 Comentariu nou

  Adevarat, daca ai pile si lucrezi la stat esti cel mai bun. Oameni de rand care lucreaza la privat sunt vai si amar.

  0
  0
 15. #27 Comentariu nou

  1. Sporurile sunt in ccm unice pe țară, se aplica la fel pe ramura. 2. Sunt in procent, nu suma fixă, un medic ia 10.000, o femeie de serviciu 800, deși condițiile de muncă sunt la fel. Sporuri la studii superioare egal dezmățul, nu la cei de jos,prostime.

  1
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.