Scurtissime (#24)

Isaac Cordal / „Follow the leaders,” Berlin, Germany, April 2011

Selly a publicat noaptea trecută un răspuns pentru criticii săi în scandalul ce-l privește (petrecerea de două zile pe care și-a oferit-o pentru aniversarea de 20 de ani, cu zeci de invitați, în ciuda regulilor anti-epidemice). Abia această intervenție mi se pare deplorabilă, pentru că nu e o întâmplare, e o confirmare – confirmarea unei inadecvări. Selly, care a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și mai influenți tineri din România, nu-și înțelege condiția de celebritate și și-o uzează prin excese și provocări mult prea devreme.

Adevărul e că celebritatea nu-ți conferă mai multe drepturi, ci îți impune mai multe responsabilități. Gesturi pe care le poți face ca anonim nu-ți mai sunt permise când te știe o țară-ntreagă.

Și desigur că-ți poți folosi puterea de tracțiune pentru a-ți duce remorca cu fani în orice direcție vrei, dar unele sunt morale iar altele imorale și e răspunderea ta să diferențiezi între ele, că până la urmă plătești costul alegerii pe care o faci.

Din acest punct de vedere, problema nu e că Selly ascultă manele, așa cum se străduiește să transmită ipocrit, minute-n șir, în răspunsul lui, chiar în timp ce acuză lumea de ipocrizie. Problema e că a-ncălcat legea pentru că „legea e stupidă”, pentru că „alții fac petreceri și nu pățesc nimic” iar astfel dă un exemplu numeroșilor săi fani, care iau de bun ce spune.

Pe de altă parte, nici măcar nu l-aș judeca atât de sever. Are 20 de ani, e predispus exceselor și la ce altă vârstă să le faci, dacă nu acum?

****

Citesc că oamenii de știință au observat o încetinire semnificativă a curentului transoceanic care asigură schimbul termic planetar de căldură între apele calde din zonele tropicale și apele reci din zonele arctice (asta a fost fraza la care ați închis pagina, nu?) De ce încetinește? Pentru că încălzirea globală topește gheața de la pol, ceea ce înseamnă creșterea dramatică a deversării de apă dulce în nordul Atlanticului, ceea ce diluează apa sărată rece, care nu se mai scufundă cu același debit și, astfel, frânează curentul și reduce eficiența schimbătorului de căldură planetar.

Cred c-am auzit prima dată despre existența acestui curent acum vreo 10 ani, într-un articol despre pericolele încălzirii globale. Curentul planetar face clima suportabilă în nordul și vestul Europei și împiedică apele să fiarbă* la Ecuator. „Oprirea lui ar fi un dezastru apocaliptic, capabil să distrugă civilizația umană așa cum o cunoaștem” era una dintre afirmațiile care mi-au rămas în memorie. Ei, eu n-o s-apuc, mi-am spus atunci – dar uite că, un deceniu mai târziu, nu mai sunt așa de sigur.

Omorât de sfârșitul antropocenului, împreună cu alte câteva sute de milioane de homo sapiens, ce soartă!

****

Myanmar e-o țară atât de exotică și îndepărtată încât știrile despre reprimarea sângeroasă a manifestanților anti-guvernamentali de acolo nu interesează aici aproape pe nimeni. Criteriul proximității în jurnalism e nemilos. Eu, însă, simt o conexiune specială cu acele locuri, nu doar pentru că am fost de două ori în Myanmar, ci mai ales pentru că, în cei 4 ani dintre aceste două vizite, țara s-a schimbat dramatic, ca și cum ar fi făcut, brusc, un salt în viitor de jumătate de secol, iar eu am fost atât de aproape de facerea istoriei.

Până în 2011, Myanmar era aproape complet închisă pentru străini – și rămăsese așa încă din 1947, de la obținerea independenței. O dictatură militară a preluat în scurt timp puterea și a ținut-o strâns cu o mână de fier pentru următoarea jumătate de secol. Când am ajuns eu acolo, în 2010, am găsit o țară în care oamenii trăiau într-o sărăcie cumplită, cu mai puțin de un dolar pe zi, în care, de exemplu, singurele automobile funcționale aparțineau armatei iar birmanezii ceilalți, care aveau măcar o bicicletă, erau înstăriți. Patru ani mai târziu, am asistat, șocat, la niște ambuteiaje în traficul auto din capitala Yangon așa cum nici în București nu văzusem: după instaurarea guvernului civil și deschiderea granițelor, beția consumerismului dezlănțuit cuprinsese întreaga societate – și, pe undeva, de la sine înțeles, după atâtea decenii de izolare. Mi-am amintit de explozia de consignații post-revoluționare din România și de invazia de mașini vechi din vestul Europei – în sfârșit, confortul pe care-l invidiasem la ei, chiar dacă second hand.

Armata (Tatmadaw) n-a plecat însă niciodată de la putere și nici n-a abandonat controlul. Acum, doar a revenit în planul vizibil. Sincer, admir curajul birmanezilor care demonstrează împotriva militarilor, dar nu cred că au vreo șansă. Sistemul e prea încastrat ca să-l mai poți îndepărta altfel decât printr-o revoluție completă, sângeroasă, iar pentru asta nu mai sunt condiții: birmanezii au acum mașini și televizoare, deci viața e bună, nu?

Altfel, oamenii pe care i-am cunoscut eu acolo erau minunați, sinceri și binevoitori în curiozitatea și amablilitatea lor față de străini.

Pe domnișoara de mai jos evident că nu mai știu cum o cheamă. Nu cred că văzuse vreodată un alb până atunci. Am fotografiat-o în grabă într-o piață din Mandalay, iar mama ei mi-a scris pe o hârtiuță, în alfabetul lor ciudat, adresa la care mi-a cerut prin semne să-i trimit și ei fotografia tipărită. Chiar dacă n-am primit niciodată niciun răspuns, sper că scrisoarea mea a ajuns cu bine.

Machiajul alb se cheamă thanaka și este o pastă umedă obținută din scoarța unor arbuști. E aproape imposibil să vezi pe undeva o femeie sau un copil fără thanaka pe obraji, nas, frunte, iar uneori și pe brațe – e un accent de frumusețe dar și un leac împotriva acneii, sau cel puțin așa se crede.

Dacă poza n-ar fi fost unscharf, ar fi ajuns în expoziția de-acum 10 ani – așa, rămâne doar pe blog. Oricum, amintirile-s aceleași.


*nu ad litteram, dar înțelegeți ideea.

Articol din categoria: ACTUALITATE

16 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Am criticat printr-un alt comentariu apariția acestui smecheras la Digi (care-mi părea singura televiziune cat de cat decenta din Romania). Atunci mi-au sărit multi in cap. Imi amintesc cum il sorbea din priviri, pe acest smecheras, gușterașul Pândărel.
  Acum, nah, smecherasul și-a dat arama pe fata. Ce mi-ar plăcea să-i vad privirea lui Pândărel acum 🤣

  6
  6
 2. #2 Comentariu nou

  Din victorii, succes nu prea invata lumea mai nimic.
  Cel mai mult se invata din esec, prostii facute.
  Si ideal e sa inveti din esecurile si prostiile altora.
  Asa ca poate Selly le.a facut un serviciu urmaritorilor, nu?:))) Ce ma mai aberez :)))

  4
  1
 3. #3 Comentariu nou

  Inca o scurtissima:
  Selly nu e prost, stia ce face cand si-a postat petrecerea pe net. Stia ca o sa ia amenda. Cred ca el a chemat intentionat politia. Si-a facut ditamai reclama cu 15000 lei. A aparut in toata media si apoi a mai aparut inca o data gratis cand a dat explicatiile. Reclama negativa e tot reclama.
  Presa a fost pe post de useful idiot.

  10
  4
 4. #5 Comentariu nou

  Din pacate demonstreaza ca nu este nici matur, nici inteligent pe cat spera.
  Replica lui e demonstratia perfecta a zicalei „daca tacea, filozof ramanea”
  E greu sa gestionezi succesul la 20 de ani.
  Trebuie sa se gandeasca bine ce fel de exemplu vrea sa fie. Peste o perioada va dori sa spuna ca e normal sa consumi iarba sau ca e normal sa respecti legile ? – spun asta pt ca statul de drept este unul din pilonii de baza ai unei societati prospere, dar e greu de inteles asta la 20 de ani.
  Sunt sigur ca si el „vrea o tara ca afara”, dar afara sunt si Elvetia si Columbia … momentan Selly pare ca merge spre Columbia… deci ce-si doreste sa promoveze? … sa se hotareasca si sa-si asume (asumarea este primul semn de maturitate)

  4
  4
 5. #6 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Selly are blog-ul personal de multa vreme… Cat timp a fost elev a avut ~800.000 de urmaritori… si se multumea cu atatia!
  Destul de recent are emisiunea lui ‘pe sticla’ (Selly Show)… foatre probabil postul de televiziune respectiv ii pretinde sa creasca audienta… iar in Romania stim rettele pentru a creste audienta rapid (mai ales printre tineri).
  Q: Cine este mai vinovat de declinul moral al postarilor, Andrei Şelaru (Selly) sau Prima TV?

  3
  3
 6. #8 Comentariu nou

  …de încălzire globală ne doare’n bascheți!! 😁😁😁
  Am văzut ceva mai recent și am citit despre fenomen!
  Era și o hartă meteo super tare care explica fenomenele!
  Nu se mai face ” bariera” naturală între apele reci din nord și cele calde din Sud!
  Însă shely ne va rezolva topirea ghețarilor și vom apuca sa ” trecem în etern” fără a fi martori
  ai dezastrului!
  Apreciez enorm modul în care ai structurat ” scurtisimele”!!
  Mulți sociologi ar avea material de studiu.
  Decât că…. nu.
  Bănuiesc, sper la o concluzie in fm la acest studiu!😜
  Peste o vreme… Să se mai adune.
  Foarte tare!👏👏👏

  2
  2
 7. #9 Comentariu nou

  Shely, incalzire globala-racire locala, Myanmar, dosarul 10 august, mitici, pitici, bosi și vaci…
  Si intre timp ,,presa libera” plina de ,,deontologi” ,nu transpira nimic despre numele soferitei bete care a ucis doi copii.

  0
  4
 8. #12 Comentariu nou

  O fotografie minunată! Sincer, meriţi un premiu. Mă bucur că ai postat-o pe blog şi nu ai păstrat-o doar pentru tine. Naturaleţea fetei face tot.
  Legat de încălzirea globală, am văzut acum două zile un reportaj nou, făcut în urma unor studii a 500 oameni de ştiinţă şi am plâns. Am distrus Biluţa noastră albastră. Este foarte trist.
  Multă bunătate şi sănătate!

  0
  0
  • #13 Comentariu nou

   @Sanda
   Fii linistita, ‘biluta albastra’ va supravietui, cel putin pana cand va fi inghitita de soarele muribund in expansiune (peste cateva miliarde de ani).
   In ce priveste omenirea… e o alta discutie!

   0
   0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.