Cum se spune “vrăjeală” în ungurește?

Am un coleg care tot insistă de câteva zile că nu trece guvernul Tudose. Nu-i dau numele, că nimeni nu merită să fie ironizat pentru un gen atât de înduioșător de optimism.

Guvernul Tudose va trece azi fără nicio emoție. O să fie o formalitate, pentru că UDMR a bătut palma cu PSD și va sprijini votul de învestitură.

Ce a primit UDMR în schimbul susținerii?

“Plenul Senatului a adoptat marți două proiecte de lege privind Legea educației cu revendicari importante pentru cei de la UDMR, principala prevedere fiind ca examenele de evaluare națională și de bacalaureat să fie diferențiate, cu subiecte pe baza programei din manualele în limbile minorităților.”

Asta-i una.

A doua: “Celălalt proiect se referă la învățământul teologic pastoral (…) Acesta se va finanța din fonduri publice în cazul în care, în cadrul învățământului superior de stat, nu există învățământ teologic pastoral specific cultului respectiv.”(sursa)

Aceste două proiecte erau pe lista cererilor făcute de UDMR înainte de moțiune. Atunci a ieșit scandal, mai țineți minte, da? Ei, lasă, că de-acum treaba se va face așezat, pe îndelete și fără grabă, ca să nu se mai oțărască populimea.

De asemenea, liderii se vor preface că nu s-au înțeles pe nimic chiar după ce s-au înțeles pe aproape orice. Adică exact cum a făcut ieri chiar președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a declarat că Uniunea nu a negociat nimic pentru votul de învestitură a cabinetului Tudose: “Nu am cerut nimic, ce dracu să cerem? Când? Păi mâine e ultima zi, ce să cerem?”

Haha.

Cum se spune “vrăjeală” în ungurește?

Altfel, v-aș fi întrebat ce așteptări aveți de la noul guvern, dar mi-e rușine să vă consider atât de naivi încât s-aveți așteptări de la așa o penibilitate.

Țineți minte însă această știre, că e începutul unei chestii foarte urâte: deficitul bugetului s-a triplat pe primele 5 luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, veniturile sunt semnificativ sub cele prognozate iar cheltuielile cu personalul au crescut cu 19%. Știți cum se cheamă ecuația asta? Faliment.

34 comentarii Adaugă comentariu

 1. “Cine se aseamănă, se aduna”;
  Vrăjeala mai mare cu vrăjeala mai mică;
  Gândiți mai profund; CUM de am ajuns în situația asta BRUSC în momentul în care Europa decide ;E de plâns, nu e de ras;dar cine sa ne audă când ei privesc agoniseala;gâtul nu-i lasă să privească. ..cerul.

  Thumb up 5
 2. ” huncutkodás “

  Thumb up 9
 3. Altfel, v-aş fi întrebat ce aşteptări aveţi de la noul guvern, dar mi-e ruşine să vă consider atât de naivi încât s-aveţi aşteptări de la aşa o penibilitate.

  Ah, dar eu chiar sunt atât de naiv, Vlad, încât să am aşteptări precise de la noul Guvern.

  Mă aştept să vorbească mult şi să facă mai nimic pozitiv.
  Mă aştept să spună tare una şi să facă, pe la spate, pe dos.
  Mă aştept să dea cu oiştea-n gard exact unde ne doare mai tare.
  Mă aştept să ia măsuri care să adâncească, sau să grăbească, criza care e posibil să vină.
  Mă aştept să dea vina pe ostrogoţi, reptilieni, Soros şi fiul, Cain şi Abel împreună, Elon Musk sau cine-o mai fi la rând ca moştenitor al lui Soros.
  Mă aştept să nu înveţe nimic.
  Mă aştept să vopsească realitatea dureroasă în cuvinte rozalii.
  Mă aştept să îşi asmută ANAF-ul tot pe cei care plătesc, lăsând în pace ţinte legitime ale controalelor.
  Mă aştept să de-birocratizeze prin introducerea mai multor formulare.
  Mă aştept să dirijeze fondurile de stat unde-i doare pe ei, nu unde ne doare pe noi.
  Mă aştept să reînvie OUG13 într-o formă oarecare şi să nu le pese de reacţia publică.

  Am aşteptări mari, nu-i aşa?

  Comentariu apreciat Thumb up 57
  • Cred ve fi privit dept Mama Omida la sfarsitul mandatului lui Tudose: se va realiza tot ce ai prevazut si ceva in plus.

   Comentariu apreciat Thumb up 25
 4. Le pasă liderilor UDMR de conaționali la fel de mult cat îmi pasă și mie

  Bozgorii ne fură din goana cailor saci cu pamantul sfant al Ardealului.Români la arme, cu frunze și flori
  Parcă l-as citi pe Dorin Suciu , corespondent tvr tg. mureș 1993

  Comentariu apreciat Thumb up 12
  • Cu prima parte a commentului tau sunt complet de acord – le pasa de ciolan, nu de populime.

   A doua parte in schimb, zici ca esti Tribunul inainte de pastila de Rudotel. Hai serios, au expirat de mult textele astea.

   Comentariu apreciat Thumb up 18
  • Partea cu deficitul triplat?

  • Cred că se referă la mine, boss
   Asta am vrut să arăt: nu e nimeni in pericol, nu ne fură nimeni nimic și dacă ungurii au placute si învățământ confesional in limba maternă nu cred că o să ducă la federalizarea Romaniei
   Cred că cele mai sărace județe sunt harghita si covasna, mai jos chiar decat sărăcia din moldova si oltenia
   Hai să facem să câștige toți 3000 € pe luna, să facem drumuri, școli , spitale, autostrazi si pun pariu că UDEMEREUL dispare ca partid

   Comentariu apreciat Thumb up 26
 5. Normal că UDEMEREUL e vinovat că Johannis și-a impus securistul prim-ministru
  O intrebare mai adecvată ar fi cine i l-a impus lui Johannis pe dobitocul ăsta

  Comentariu apreciat Thumb up 9
 6. Normal că UDEMEREUL e vinovat că Johannis și-a impus securistul prim-ministru
  O intrebare mai adecvată ar fi cine i l-a impus lui Johannis pe dobitocul ăsta

  Comentariu apreciat Thumb up 7
 7. Guvernul tudose va trece cu o larga majoritate pe langa – psd,alde,udmr si minoritati vor vota si oamenii lui iohanis din pnl – ghorghiu, busoi….

  Thumb up 11
 8. Mie nu mi se par grave cele doua proiecte de lege aprobate. Evident, bacalaureatul trebuie dat dupa programme/ manualele studiate de respectivii elevi. Cum sa le predai x si sa ii evaluezi dupa y ? Iar daca invatamantul pastoral ortodox e sustinut de stat, echitabil e sa fie si celalalte…
  Declaratiile politice sunt ridicole, aici sunt complet de acord.

  Comentariu apreciat Thumb up 25
 9. tot așa, numa’ mai gros: varázslat!

  Thumb up 5
 10. Deficitul acela înseamnă taxe noi, falimentul peste câțiva ani va veni, la următoarea criza.
  Au grija pesedistii sa tina cat mai mult impresia ca e totul perfect pentru prostime dar tot prostimea va plăti la momentul crizei.

  Thumb up 7
 11. Asa mi-e de ciuda ca fix cand m-am reapucat si eu de fumat s-au găsit astia sa indatoreze tara. Si daca vine criza, ce fac, ma las iar?

  Comentariu apreciat Thumb up 9
 12. Cum se spune în română la “faliment”?

  Thumb up 2
 13. Trebuie să-mi fac o mea culpa
  Prin asta : ANALIZĂ ZF | PSD pregăteşte o REVOLUŢIE care va cutremura mediul de business din România: Vrea să introducă impozit pe cifra de afaceri, în loc de impozit pe profit. http://m.mediafax.ro/politic/analiza-zf-psd-pregateste-o-revolutie-care-va-cutremura-mediul-de-business-din-romania-vrea-sa-introduca-impozit-pe-cifra-de-afaceri-in-loc-de-impozit-pe-profit-cine-castiga-si-cine-pierde-16530988
  demonstrează că n-are nici o treabă cu Johannis, care in afara de concedii are o singură grijă : să nu deranjeze multinationalele

  E o lovitura de maestru a lui Dragnea , care reușește sa impună impozitarea celor care au introdus sclavajul modern im rromanika, aruncand vina pe herr klaus
  Bineinteles că specialiștii lu domnu Isărescu o să iasă mâine, sau chiar azi , să ne demonstreze ca dacă multinationalele nu fac profituri la un randament incredibil în țările de basina , pleacă
  La revedere, drum bun, pa !

  Comentariu apreciat Thumb up 8
  • Nu cred că înțelegi efectul acestei idei. Companiile care fac profit in tara asta si dau de lucru la zeci de mii de oameni nu vor mai face investitii. Nu stiu din ce traiesti tu, dar o economie in care nu se fac investitii e o economie muribunda.

   PSD distruge economia exact ca inaintasul sau, PCR. Vom pierde inca o generatie ca sa ne revenim dupa urgia asta. Falimentul, insa, va veni mult mai repede.

  • No offence
   De exportul profiturilor se discuta de ani buni

   “O imagine pur apocaliptică se conturează! 1)Doar vreo 2,7 mld euro se încasează la bugetul statului din impozitul pe profit, ca urmare a impunerii cu 16% a numai 16,6 mld euro din cele aproape 80 mld euro profituri reale obţinute şi care ar trebui impozitate. Peste 60 mld euro se evaporă în fiecare an înainte de impozitare, grosul prin străinătate. 2)Microîntreprinderile, care nu reprezintă nici 10-15% din cifra de afaceri pe ansamblu, plătesc ca impozite în contul profiturilor realizate mai mult decât întregul capital străin care obţine pe plan real spre 70% din totalul profiturilor. ” http://m.jurnalul.ro/editorial/mascarada-impozitarii-profitului-ii-684069.html

   Avem viziuni diferite

   PS acelasi articol a aparut nu numai in JN
   Am pus linkul că mi-e lene să caut

   Comentariu apreciat Thumb up 7
  • Măi, impozitul pe profit e important, dar o uzină precum Renault la Mioveni susține o industrie întreagă. E o idee proastă să omori găina cu ouă de aur prin jumulire. Pierzi și ouăle.

  • Repatrierea profiturilor e normală în orice țară democratică din lume, doar la comunisti era anormala ceea ce spune multe despre Dragnea si ai lui (incluzand si o parte importanta a conducerii BNR aici).
   Oricum si patronii români care au profit ce credeti ca fac cu banii, îi țin pe toți în țară? Sau isi cumpara si niste proprietati pe afara, de obicei în cele mai dezvoltate țări din lume ca sa isi puna la adăpost banii de acești indivizi.
   Oricum, ceea ce vedem zilele acestea în românia e doar efectul subculturii si inculturii care a cuprins romania, culmea declanșată de băsescu si continuată cu mare succes de Ponta si Dragnea.
   Noroc ca suntem in ue si mai avem speranțe…

   Comentariu apreciat Thumb up 13
  • Lucrezi la o multinationala Bogdane, care lasa un miliard de euro CA plateste impozite de cateva zeci de mii ?
   Repatrierea profitului e normala atata timp cât îți platesti cinstit taxele
   Nu cred că e vorba de basescu-ponta-dragnea aici, e vorba doar de bun simț

   “Un grup de deputaţi liberali au depus, recent, un proiect de lege care urmăreşte garantarea plăţii impozitelor la bugetul nostru de stat, de către multinaţionalele care fac profit la noi.
   Astfel, iniţiativa legislativă prevede împiedicarea transferului profitului obţinut în România către zone fiscale mai favorabile.
   ‘………………..
   Daniel Cătălin Zamfir, unul dintre deputaţii semnatari ai proiectului, ne-a spus că partidul pe care îl reprezintă ţine foarte mult ca această iniţiativă legislativă să fie dezbătută cu aceeaşi viteză cu care a fost discutat proiectul de eliminate a celor 102 taxe. Domnia sa ne-a precizat: “În acest sens, solicităm PSD şi domnului Liviu Dragnea (n.r. liderul PSD) să depună aceleaşi eforturi şi să reuşim să dezbatem şi iniţiativa prin care vom atrage bani la buget la fel de rapid ca pe cea de acum câteva zile, care elimină peste 100 de taxe. Sunt o mulţime de firme, din diverse domenii, inclusiv cel financiar, care îşi externalizează profiturile prin diferite forme. Este foarte important de menţionat că prin această lege nu se modifică niciun impozit, nici cota unică de impozitare, nici impozitul pe dividende, doar vor fi scoase la lumină profiturile multinaţionalelor, pentru a fi impozitate în ţară.
   Întotdeauna, la noi, directivele europene sunt transpuse la doi ani după ce expiră termenul impus în acest sens. De ce să mai aşteptăm şi de această dată patru ani, timp în care companiile multinaţionale să îşi dreneze în continuare profiturile în străinătate şi România să nu se aleagă cu impozitul pe aceste profituri?”
   Proiectul transpune Directiva UE 2016/1164, adoptată de Consiliul UE în 12 iulie ”
   http://m.bursa.ro/prin-transpunerea-directivei-europene-pnl-vrea-legiferarea-impozitarii-in-romania-a-profiturilor-multinationalelor-43140132

   Comentariu apreciat Thumb up 6
  • Măi, mai gândește și cu capu’ tău, lasă-le naibii de discursuri politice.

  • Nu lucrez la o multintionala in momentul asta, am lucrat si probabil voi mai lucra. Am lucrat si la firme romanesti, as zice ca aproape in mod egal ca timp.
   Din experienta mea, multinationalele isi platesc taxele mai bine decat patronii romani, fac mai putina evaziune fiscala, e adevarat au si ei defectele lor dar ca si observatie intr-o multinatioanala nu cred ca veti gasi cheltuielile private ale administratorilor si a managerilor ca in firmele romanesti.
   In schimb fara multinationale am fi la nivelul Africii ca si dezvoltare dar am avea in schimb cativa patroni romani care ar fi de fapt conducatorii absoluti ai tarii si din pacate asta si doresc atat cei de la PSD dar si cei de la PNL, ALDE, PMP, UDMR sa poata sa fure cat mai mult.

   Thumb up 8
 14. Tutuianu la microfon:”un ministru nu trebe să cunoasca”
  Zău? păi cum să conducă dacă nu cunoaște. ..
  și atunci de ce n-ați pus unul care cunoaște; eu cred că sunt oameni pregătiți care nu au loc de “gogomani,Caragiale dicsit.
  Tocmai în acest context internațional faceți experiențe….

  Thumb up 3
 15. Dixit

  Thumb up 0
 16. Imi aduc aminte acum cativa ani cand aparuse un partid unguresc nou cum se lamenta udmr, ca este o conspiratie, vor sa distruga unitatea maghiarilor cand colo le era frica sa nu piarda ciolanul

  Thumb up 2
 17. Cineva sa ii dea niste pastile lui trocan… :))

  Thumb up 2
 18. #33

  Consider cele 2 “favoruri” facute UDMR, actiuni normale, intr-o lume normala, ce asigura egalitate intre cetatenii unei tari, indiferent de nationalitatę si confesiune. Trist este daca UDMR si-a vandut votul pentru atat sau au votat cu PSD pt ca sunt la fel de redusi mintal, au aceleasi interese strict personale. Din pacate politica UDMR n-a depasit niciodata politica micilor interese ale unora din conducerea lor. Mi-ar place sa aud insa in statisticile facute public de PSD si o comparatie intre investitiile firmelor straine si cele romanesti, o comparatie a numarului de locuri de munca create, a conditiilor de lucru si a fondurilor investite in calificarea personalului. Ar fi interesante si niste cifre ce reflecta cifra de afaceri a firmelor romanesti care exista si fac profit producand sau oferind servicii firmelor straine si care ar disparea in conditiile impozitarii noi propuse. Nu am avut mari asteptari din partea guvernantilor, dar trebuie sa recunosc ca ticalosia si prostia lor a depasit cu mult ceea ce mi-am imaginat.

  Thumb up 1
 19. Asteptarile din partea noului guvern si al sau program de guvernare : http://stiri.tvr.ro/venezuela-salariul-minim-cre-te-cu-50prc-in-bolivari-dar-scade-cu-17prc-in-dolari_819453.html#view ; Cam asta ma astept sa fie si la noi in 1 – 2 ani. E ceva similar cu ce am trait prin ani ’90, deci avem un pic de antrenament. Probabil ca in 10-15 ani, iar va trebui BNR-ul sa mai taie niste zerouri (vreo 4) din coada leului (sau pisicutei ce o vom avea pe atunci), ca de euro nu vom putea discuta daca mergem in directia asta.

  Thumb up 0