Bitdefender oferă un scanner gratuit de rețea wi-fi pentru ceva mai mult confort personal

Amicul Julius mi-a promis un set de tricouri de la magazinul lui online și de două săptămâni tot aștept livrarea – ceea ce-mi amintește de vremurile în care așteptam, la fel, cu săptămânile, să livreze câte un reportaj. În general, Julică nimerește calitatea, ritmicitatea e aia care-i dă bătăi de cap.

Azi, mi-a dat mesaj: „scuze pentru intarzierea cu tricourile, s-a epuizat stocul de modal si n-a ajuns inca comanda din Belgia, fiindca TNT a sistat livrarile in toata Europa, au fost victimele atacului cibernetic”.

Modal e un material textil. TNT e o firmă de curierat. Atacul cibernetic este, probabil, ultimul val global de ransomware, cunoscut sub numele de GoldenEye/Petya.

De altfel, pe site-ul TNT te întâmpină, zilele acestea, următorul mesaj:

Bine ați venit în lumea nouă, în care atacurile cibernetice sunt la fel de comune ca ambuteiajele.

De ceva vreme, tot scriu despre atacurile ransomware, motivat în multiple moduri (maică-mea a căzut la un moment dat victimă unei criptări de computer; curiozitate față de o amenințare care crește de la un an la altul; invitația Bitdefender de a mă alătura unei campanii de informare pe termen lung).

Ce știam că e teoretic posibil, acum câțiva ani, a devenit acum incident aproape cotidian: folosirea vulnerabilităților din sisteme permite atacuri globale. Luna trecută, WannaCry a afectat 300.000 de computere. La începutul săptămânii, GoldenEye/Petya a alarmat din nou milioane de utilizatori, a blocat activitatea instituțiilor, printre care și a centralei nucleare de la Cernobîl. Aceasta e noua lume în care trăim deja și la care trebuie să ne adaptăm.

Cum? Știm deja teoria: atenție la browsing, atenție la tentativele de phishing, software licențiat și actualizat. Dar teoria pare mai departe ca niciodată de practică. La câteva săptămâni după episodul WannaCry, zeci de milioane de computere din toată lumea sunt în continuare vulnerabile la exploitul EternalBlue.

Atacurile cibernetice nu mai sunt doar operațiuni mărunte ale unor pirați virtuali ci fac de-acum parte din arsenalul națiunilor pentru războaiele hibride, în dulapul cu arme de distrugere în masă (luați doar cazul întreruperii energei electrice în Ucraina, în decembrie 2015).

Situația este dramatică. Vulnerabilitățile sunt atât la nivel național (sisteme naționale de comunicații, energetice, de transport etc) cât și la nivel individual. Ne conectăm Wi-Fi cu din ce în ce mai multe dispozitive și nu simțim vreun risc de securitate când o facem pentru că, ce să vezi, nici nu ni se pare că am fi prea conectați. În România, „doar unul din șapte orășeni spune că locuiește într-o casă inteligentă, deși o familie de la oraș are în medie zece dispozitive conectate, conform unui studiu realizat de Bitdefender.”

Ce dispozitive? Păi, bifați dv din următoarea listă: „telefon, tabletă, smart TV, console de jocuri, ceasuri smart, camere de supraveghere” și vedeți câte obiecte din fiecare categorie sunt pe Wi-Fi. Asta, că veni vorba, e o altă întrebare bună: știți câte dispozitive sunt, de fapt, conectate în casa dv? Dacă da, felicitări, sunteți într-o minoritate absolută: „unul din zece români nu cunoaște numărul terminalelor conectate din propria locuință”, potrivit aceluiași studiu.

Contează? Evident că da. Contează pentru că, la fel ca în orice lanț, și într-o rețea rezistența este dată de cea mai slabă verigă. Gadgeturile conectate au sisteme de operare mai mult sau mai puțin vulnerabile la atacuri cibernetice. Un smartphone se va actualiza destul de des. Un frigider, probabil că niciodată.

Specialiștii Bitdefender testează în mod constant diverse gadgeturi și dispozitive conectate pentru a descoperi vulnerabilitățile acestora. Cum vi se pare o cameră web instalată în camera copilului care poate fi hackuită deosebit de simplu, de pildă? Dar un sistem de lumini inteligente în care un atacator poate poza ca… bec nou, obținând astfel, fără prea mare efort, parola rețelei?

Confortul vine cu riscuri la care nu ne-am așteptat, nu?

O recomandare: Bitdefender oferă un scanner gratuit de rețea Wi-Fi:

Practic, aplicația Home Scanner pentru calculator scanează întreaga rețea și avertizează utilizatorii asupra vulnerabilităților de pe dispozitivele conectate la aceasta. Aplicația identifică parolele slabe și comunicațiile necriptate sau slab criptate, confruntă informațiile obținute cu baze de date referitoare la vulnerabilități și oferă un raport extins pentru a te ajuta să închizi portițele rămase deschise.

Încercați o scanare acasă, azi, și cântăriți dup-aia surprizele.

Articol din categoria: ACTUALITATE, ADVERTORIAL

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Extraordinar. In mărețul an 2017, ca să folosesc HomeScanner de la Bitdefender trebuie să ”upgrade to the latest version of internet explorer”. Mulțumesc dar pas, nu pot să am încredere într-un produs care se folosește de …internet explorer.

  0
  0
 2. #3 Comentariu nou

  Nu, Vlad, nu el foloseste IE. Home Scanner cere sa folosesti IE, ultima varianta, ca sa-ti scaneze reteaua. Ma scuzi, e ca si cum ai vrea sa masori un bloc de cateva etaje suindu-te pe o scara putreda. M-a luat si pe mine prin surprindere si-am abandonat. N-am de gand sa ma complic cu un dinozaur handicapat ca IE. Poate ca cei de la BitDefender fac treaba buna, dar n-am cum sa-mi dau seama cand cer IE ca sa ruleze ceva.

  0
  0
 3. #5 Comentariu nou

  Se zvoneste ca scanner-ul va putea fi rulat si de la alte browsere. Totusi, Bitdefender nu ofera o data exacta pentru asta 😛
  Cu internet explorer nici nu se pune problema, este un browser mult prea invechit si mult prea instabil, de sigur nici nu mai discutam…este la pamant!

  0
  0