Statul român a devenit o boală

Foto: Dragoş Asaftei

Iată o imagine care descrie România: o ţară cu o administraţie supradimensionată, îndepărtată şi imprecisă, imposibil de atins de către cetăţenii ei, care încearcă să-şi vadă de viaţă în ciuda statului, nu protejaţi de el:

DRAGOS ASAFTEI FOTO NOV 2015
Foto: Dragoş Asaftei

Statul român a devenit o boală, o infecţie care-şi ucide cetăţenii. Nici unul din domeniile pe care le gestionează direct nu funcţionează cum trebuie. Şcoala e de o mediocritate cumplită, parazitată de zeci de mii de nechemaţi; care părinţi pot, pompează meditaţii şi şcoli private în copii, cu singurul gând că, astfel, aceştia vor evada undeva în Vest, la prima ocazie. Sănătatea e victima unei hemoragii înfiorătoare de cadre medicale, care durează de ani de zile; o mai ţin în viaţă nişte medici-eroi, plătiţi mizerabil. Transporturile sunt un dezastru; drumuri noi nu se fac, cele vechi se repară în bătaie de joc; căile ferate sunt în agonie. Pădurile sunt puse la pământ şi furate într-un ritm de 3 hectare pe oră. Agricultura de stat nu mai există, dar statul nu poate reconstrui nici măcar un sistem naţional de irigaţii pe care să-l închirieze privaţilor. Minele se-nchid, petrolul şi gazele sunt date, râurile sunt toxice. Televiziunea de stat e un sac fără fund şi fără bun simţ. Jumătate dintre români n-au canalizare, suntem cei mai săraci din Uniune cu speranţa să devenim şi cei mai săraci de pe continent.

Statul român nu mai e capabil nici măcar de acțiuni elementare pentru apărarea și salvarea cetățenilor.

Supravieţuitorii unui accident aviatic mor de frig pentru că toate structurile de securitate ale României nu sunt în stare să-i localizeze în timp ce vorbesc la telefon cu ei.

Supravieţuitorii unui alt accident aviatic mor de frig într-un lac pentru că salvatorii n-au o barcă cu motor care să şi funcţioneze.

Ministrul de interne îşi organizează de capul lui coloane oficiale şi încearcă să muşamalizeze ancheta când unul dintre membrii escortei sale moare într-un accident.

Zeci de oameni sunt arși într-un club care funcționa bine-mersi de ani de zile în ciuda oricăror reglementări legale, în buricul capitalei României.

Politicienii care au deturnat această ţară dau de pomană la două mari categorii, ca să câştige şi să-şi menţină puterea: la săraci şi la servicii.

Ziarul Financiar constată că:

Cheltuielile cu siguranţa şi cu ordinea publică din România consumă, anual, 6,3% din bugetul consolidat al statului, în timp ce în ţările din UE se alocă, în medie, câte 3,7% din bugetul de cheltuieli pentru astfel de activităţi. (sursa)

Ce cuprind siguranţa şi ordinea publică? Poliţie, pompieri, justiţie, penitenciare, servicii secrete.

De două ori mai mulţi bani decât media europeană şi pompierii habar n-aveau ce bombă cu fitil e la Colectiv. Şi atât poliţia, cât şi serviciile secrete, toţi aceşti apărători şi supervizori ai ordinii publice, au dat chix şi n-au mirosit dâra puturoasă lăsată de şpaga dată pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a acestui crematoriu.

Iar noi trebuie să ne întrebăm: cât de mare e vina fiecăruia dintre noi pentru tragedia în care se cufundă România? Câte din tăcerile noastre, cât din lenea şi comoditatea noastră a dus la metastazarea corupţiei?

Articol din categoria: ACTUALITATE

55 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  sa zicem ca as iesi in strada sa cer x si y… ce folos daca la anul tot cu magarii astia votati? ne meritam soarta eu zic.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Magarii trebuie descurajati sa mai calce stramb.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Da, ok, ii schimbam…dar cu cine ii schimbi?
   Problema dupa mine nu e la nivelul politicienilor ci la nivelul intregii societati.
   Sa multumim marelui „tovaras” de la rasarit care ne-a adus comunismul cu ajutorul caruia s-au disrus elitele acestui neam….
   Sa vrei sa schimbi si nu ai cu cine.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Hai ma, da, marele „tovaras” de la rasarit ne-a facut un mare „bine”, dar ce la Polonezi nu le-a facut? Cum o duc ei? Dar la Cehi? Nu, de vina suntem noi, astia de comentam pe net, ca nu ne implicam in politica si ii lasam pe ei sa o faca cum vor. O vina o au si cei care ar avea si puterea financiara si capacitatea de a face ceva dar nu se implica sau daca se implica se implica pentru ei. Noi i-am crescut pe cei din politica, cum? cu galeata cu ulei!

   0
   0
 2. #5 Comentariu nou

  Ai uitat de mormanul de bani dati de toti politicienii catre biserica. Acea biserica romana care nu a miscat un deget niciodata in momentele de genul acesta.

  0
  0
  • #6 Comentariu nou

   Sa nu uitam ca Patriarhul Romaniei e tot „Preafericit” si cand toata tara e in doliu. Ar fi fost un gest de minim bun simt sa renunte la titulatura de „preafericit” 40 de zile (ca si referire biblica), sau macar in astea 3 zile; daca nu pentru cei morti ca erau „satanisti” (cata idiotenie), macar pentru familiile lor.

   0
   0
 3. #7 Comentariu nou

  Trist dar crud de adevarat! Ce anume se va face insa? Ce vom face noi, fiecare individual?

  0
  0
 4. #9 Comentariu nou

  Misto Banicioiu cu sectia aia pentru „mari arsi” – asta chiar o fi termenul de specialitate? ma rog…
  Deci, sectia aia a fost pregatita taman pentru situatii ca cea de vineri, da’ n-a putut fi folosita pentru ca… nu functiona. Ce sa zic, misto asa.

  0
  0
  • sectia aia, deschisa fara autorizatie de functionare, pentru ca deschiderea ei cateva zile mai tarziu, insemna ca statul roman sa plateasca si costurile suportate de UE. sursa finantarii e preponderent europeana prin fondurile structurale, statul roman nu a reusit sa finalizeze si sa porneasca in timp util un proiect european. la fel a fost si cu autostrada deschisa prematur de catre ponta. care se surpa acum.

   0
   0
 5. #11 Comentariu nou

  Vlad, ce putem face noi, oamenii de rand? Iesim in strada. Dar la vot tot acelasi lucru se intampla. Sunt aceeasi oameni incompetenti. Mergem la vot, nu avem optiuni. Si daca le avem, ele sunt doar de paravan. In spate, aceeasi oameni…

  0
  0
  • #12 Comentariu nou

   Ce-ar fi sa nu mai mearga nimeni la vot? Un boicot national. Ce ne costa? Cat ii costa?
   La fel o greva fiscala. Sa-i ardem unde-i doare mai tare, la borcanul cu miere, asa poate fortam reformele pe care le dorim noi, nu ei.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Absenta de la vot face mai rau. Pentru ca atunci ponderea celor saraci, inculti, orbi, muti, invalizi sau chiar morti va fi mult mai mare decat cea a celor care ar vota, dar prefera sa nu o fac. Absenta de la vot este cea mai periculoasa forma de protest anti-sistem. Trebuie votat cu cap si trebuie sa acordam mai multa atentie independentilor. E un motiv pentru care nu fac parte din vreun partid si candideaza ca independenti. Dar la noi ca si la SUA, mereu se da batalia intre aceleasi 2 partide vesnice. Hai sa nu mai votam partide, poate nu o fi o idee atat de rea.

   0
   0
  • Tocmai mentalitatea asta face diferenta intre noi si restul Europei.

   Acum cateva saptamani in Franta, doi directori Air France erau la un pas de a fi linsati de niste angajati furiosi, pe fondul disponibilizarilor anuntate de companie. Retineti, nu murise nimeni.

   Romania se confrunta cu una din cele mai mari tragedii din istoria moderna a tarii cauzata de ignoranta si coruptia institutiilor publice. Oamenii aia au murit deoarece s-au incalcat toate normele de siguranta de la A la Z iar cei responsabili au inchis ochii(oare gratis?).

   Daca mergem sa protestam dupa ora 18.00, sau in weekend nu vom schimba nimic. In caz ca nu stiati, in institutiile publice programul se termina la 16.00.

   Vor privi linistiti de la televizor sau din casa de vacanta cum niste corporatisti hipsteri se agita pe sticla iar luni vor fi din nou la birou sufocati de deadline-uri.

   Nu se va schimba nimic atat timp cat nu vor simti frica in oase. Frica de a fi scosi cu forta in piata si de dat socoteala unei multimi hotarate si bine organizate.

   Vor candida mereu aceeasi indiferent de culoarea politica atata timp cat vor dormi linistiti ca protestele se vor desfasura in afara orelor de program.

   0
   0
 6. #15 Comentariu nou

  Vlad, e mai rău decât spui. Oamenii nu doar ca tolerează, dar încurajează această stare de fapt. În România sa dai mita e o mândrie și cine nu o face e „fraer”. O face fiecare, la orice nivel, de la amenzi de circulație pana la aprobări pentru construcții, ca sa nu mai vorbim de cazuri penale. În plus, condamnați penal sunt tolerați și chiar votați an după an. Speram cândva ca aceste lucruri o sa se schimbe și m-am străduit sa trăiesc asa cum voiam sa o facă alții și nu am cautat sa dau mita niciodată pentru nimic, deși am avut destule probleme. Dar mai târziu mi-am dat seama ca trăiam într-o bula creata de mine cu un cerc de prieteni care gândeam la fel și ca noua generație e infectata de aceste flageluri mai mult decât credeam. După 30 de ani, având o soție medic și 2 copii, mi-am pierdut speranța și nu mai locuiesc în țară de un an.

  0
  0
 7. Atat de adevarat….si crunt !

  0
  0
 8. Avem nevoie, pe langa valul de solidaritate si de un val de pro-actiune!

  0
  0
 9. Foarte de acord. Institutiile statului sunt depasite si nu mai lucreaza pentru scopul in care au fost create! Statul in ansamblu trebuie reformat, regandit, redimensionat. Cine sa o faca? Poate generatia noua, poate toti, sau poate unul caruia sa ii pese!

  0
  0
 10. #19 Comentariu nou

  Partea cu pompierii și ISU care nu au știut de club nu prea mai stă în picioare: http://metropotam.ro/La-zi/incendiu-la-fosta-fabrica-pionierul-din-bucuresti-locul-unde-este-si-clubul-colectiv-art0431591679/ (via http://www.zoso.ro). Nu ar însemna asta că Arafat și șeful de la ISU sunt cei mai mari mincinoși români în viață?

  0
  0
 11. #20 Comentariu nou

  În toată această nebunie a fost uitată biserica. De ce nu participă, cu bani, la rezolvarea omenească a acestei tragedii? Nu m-ar mira dacă vom auzi că a cerut bani de înmormîntare de la familiile victimelor! Am citit ca CEO Daniel a dat un comunicat! Nu de comunicate avem nevoie, ci de bani! Cînd mergi la biserică pentru un botez, nuntă, înmormîntare, acatiste, pomelnice, nu îți solicită mulțumiri sau comunicate, îți cer BANI! Să dea și ei bani! Probabil nu o vor face! Și mai am o problemă cu primarul de la 4!euștean. Este cunoscut că acționează foarte dur în controalele din piete, unde dărîmă coșuri și pune pe fugă băbuțe cu leuștean. Acum a fost foarte conciliant. Chiar a zis că nu are nicio apăsare în ceeace privește autorizarea! Îl banuiesc ca minte și probabil că și-a luat șpaga de rigoare. Și nu în ultimul rînd am o repulsie față de tinerii patroni! Dacă de acum s-au dedat la eludarea gravă a legilor, probabil șpăguind la greu pe peste tot, ce s-ar fi întîmplat cu ei dacă nu se întîmpla această tragedie? Probabil că ar fi ajuns ca toți șpăgarii și „oamenii de afaceri” mai bătrîni de azi! Aceasta este noua generație? Nasol! N-am evoluat deloc!

  0
  0
 12. #24 Comentariu nou

  La final ai pus punctul pe i. Statul reflectă starea natiunii. Refacerea trebuie să includă o analiză onestă, introspectivă şi o schimbare individuală.

  0
  0
 13. #25 Comentariu nou

  În caz de cutremur major, noi, suntem pe nicăieri…

  0
  0
 14. Sa nu uitam ca noi suntem cotizantii acestui sistem putred! Noi platim taxe si impozite pentru a tine in viata aceasta mlastina puturoasa!

  0
  0
  • #27 Comentariu nou

   Pai da, asta e si motivul pentru care ei sunt acolo, noi suntem ca niste vaci de muls.
   Au televiziuni iar justitia e la picioarele lor e greu sa-i inlaturi.
   Eu nu vad o rezolvare …..

   0
   0
 15. #28 Comentariu nou

  Nu, nu e vina noastra. E vina lor ca i-au saracit pe’ai nostri in asa hal incat sa se bucure de o masa calda intr-o oarecare piata, sa-si vanda speranta pe o galeata. E vina lor ca si-au cumparat televiziuni, pentru a nu patrunde in casele oamenilor o alta informatie care nu e despre ei. E vina lor ca si-au votat legi pentru interes propriu si cati au internet ca sa vada asta? Nu exista petic ca sa poata acoperi imensa gauza din sistem, reforma inseamna dati toti afara si luat de la 0, cu oameni capabili.

  0
  0
 16. #29 Comentariu nou

  Si ce sa facem un razboi civil ((crede-ma daca am reactiona „statul” va raspunde),problema e alta cu cine mama dracului inlocuim actualii politicieni ?
  Ion

  0
  0
 17. Oamenii isi merita statul in care traiesc si statul isi merita oamenii. Adica ne meritam soarta! Ne plangem, urlam, iesim in strada si dupa o perioada scurta ne calmam si tacem ca „rahatul” in iarba.

  0
  0
 18. #31 Comentariu nou

  Ce putem face,putem face multe.Ieri au iesit in strada ,mobilizandu-se pe Facebook, 10000 de oameni,au mers in tacere,duminica viitoare ar trebui sa iesim 100000 de oameni,sa strigam,sa cantam,sa le aratam ca suntem vii si ne-am saturat de ticalosia lor,se tem de multimi,va asigur.Haideti sa fim activi pe net,sa ne impartasim unii altora articole,comentarii.Sa nu mai acceptam micile compromisuri,sa nu mai dam spaga,sa cerem sa ni se respecte cele mai marunte drepturi,sa ne revoltam,sa ne spunem parerea fara teama.Sa fim treji,vii,sa nu mai intoarcem capul sau mai rau obrazul.Putem incepe schimbandu-ne pe noi insine in primul rand.

  0
  0
 19. #32 Comentariu nou

  Din păcate sunt multe exemple (pe lângă cele enumerate de tine) când statul si-a dat cu stângu’ în dreptu’ și a lăsat impresia ca acționează haotic, „la plezneala”… Părerea mea e ca impostura și diletantismul sunt la mare preț în societatea noastra. Am văzut comunicatul de presă al primăriei sect 4 în care se justificau ca persoană care se ocupă de eliberarea autorizațiilor nu are niciun fel de pregătire pentru a ocupa postul respectiv… Păcat de viețile pierdute și suferință îndurată atat de răniți cat și de familii, prieteni.
  Dumnezeu sa-i odihnească pe cei plecați dintre noi și celorlalti să le dea putere să treacă peste această grea încercare.

  0
  0
 20. #33 Comentariu nou

  1 mort vreo 4 salvamari pierduti, o ambulanta sosit dupa vreo jumat de ora…caz minuscul dar cuo simbolistica actuala cred …un Nou Zeladez care era pe drum de 3 ani si-a gasit mormintul in apele deloc zbucumate de pe plaja de la Vama Veche, …intamplase la inceputul l. septembrie…
  omul da din maini la vreo 20 m de la mal…omeni alertati se aduna…strig dupa salvamari…pe care n-am mai vazut pe standuri de cand am ajuns (4 zile la rand) numai stegurile galben/rosu anutau activitate…dupa ceva timp fluiere de alerta se aud(constat cu sulprindere ca mai sunt si salvamari bine degizati printre noi]… se mobilizeaza cei de serviciu…scot omul deja incostient…ajung si eu dupa 5 -7 minute la fata (eram la terasa pt pranz) …procedeul de resuscitare e in derulare… salvamarul care e pe corpul incepe sa strige= Unu mai mare sa preia procedeul- fara sa astepte raspus se da jos infrant de pe corp…in cinci secunde ma gasesc pe corpul lui explicand in 2 cuvinte ca am training de cpr iar o fata imi da istruire express cum sa tin mainile fixe pe piept…nu ajung sa presez pieoptul numai o data, sunt dat laoparte de un salvamar mai experimentet ajuns la fata … „tine capu lateral- intoarceti cu capul in jos – dupa un minut lau intors pe pozitie initiala la comanda unui alt salvamar- niste intructutiuni haotice – se vede nu neaparat nepricepere ci o inconstanta a procedeului fiind intrerup de mai multe ori pt. shimbare pozitiei corpului…un salvamar suna deja a treia oara la 112- ” da veniti pana mai puteti face ceva -plaja fata de Stuff…adica nu la cel de mai sus de Stuff” …unu incerca sa descopera puls la venele de la palma- adica cu instruire de baza sti ca tre sa te uiti la venele de sub mandibula…”pa da unde ati fost , stati la baruri toate ziua” „cand strigam dupa voi erati ascunsi de ce nu ati venit „oameni din grupul adunat incepe sa-l injure pe salvamari- …aia prefac ca nu se aude- eu tre sa tip la cei revoltati ca pe moment nu ne ajuta cu nimic nervoza….ajunge salvarea cu circa 15 min. dupa ce am ajuns eu…scot corpul din nisipul moale…cer un prosop de la cineva din multime ca sa curete pieptul omului pt resuscitare de soc … „ia-ti mainile de pe el striga Smurdistul la cel care are o fata de habar nare ce face…atunci am decis ca am vazut destul de impotenta generala nationala si cu gandul ca mai bine sa sfarsesti in valuri decat sa ajungi pe mainile specialistilor m-am retras la rulote…
  …am revenit pe plaja dupamiza spre seara…numa la plibat…steaguri rosii de interdictie inaltate fara ca conditiile sa fii schibat catusi de putini…salvamari patrulau cate doi pe tot lungimea plajei, standuri cu specialisti in alerta continuu….iar oamenii scaldau in apa fara nici o problema… si cand am notat ca unul dintre eroii zilei- salvamarul cu mana pe telefon – apropisem cu intrebarea pe buze …succes oare?? …cand o baba se repede la el si da bani cash in mana lui.. iar el numarind bani constata cate paturi de plaja s-au eliberat… deja am stiut rezultatul fara sa intreb

  adica ma pregatesc pt steagurile de interdictiie…si oamenii ametiti la baruri de nopte ca si cum na-r fii Halloween negru fumurat

  0
  0
 21. #34 Comentariu nou

  Ati uitat de tragedia de la Maternitatea Giulești.

  http://stirileprotv.ro/special/5-ani-de-la-tragedia-din-maternitatea-giulesti-imaginile-cutremuratoare-ale-incendiului-in-care-6-bebelusi-au-murit.html

  Si de explozia de la Sighet.

  http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-11544721-explozie-intr-local-din-sighetu-marmatiei-sapte-tineri-fost-raniti-grav.htm

  Și cine știe câte tragedii s-au mai întâmplat, nestiute…
  România e putredă. E un miracol că nu se prăbușește cu totul.

  0
  0
  • #35 Comentariu nou

   si de copilul de 4(?) ani mâncat de o haită de câini fără stăpân în bucuresti
   si de japonezul ucis de un caine fara stapan in bucuresti
   si …

   0
   0
 22. #36 Comentariu nou

  Frumos, frumos…dar sunt satul de articole cu ce avem de facut.
  Puneti mana si faceti ceva.

  0
  0
 23. #37 Comentariu nou

  Cum ne putem mobiliza domnul Vlad ca sa ajungi acolo unde trebuie ? Mie imi place cum gandesti, cum scrii, cum pui problema. Daca stii ce trebuie facut eu te votez in secunda unu ! Tara are nevoie de oameni ca dumneata. Nu mai sta, nu te mai multumi doar sa faci parte din ,,pulime ” ! Nu e nici o ironie in randurile astea. Chiar vorbesc serios.

  0
  0
 24. as completa cu ceva: nu numai ca habar nu aveau ce bomba cu ceas e Colectiv ci ca habar nu aveau unde e. fizic, pe harta, nu stiau. asta e si mai grav, dpmdv

  0
  0
 25. Trist!

  0
  0
 26. #43 Comentariu nou

  Vlad, parca te stiam un tip echilibrat…

  0
  0
 27. #44 Comentariu nou

  „Metastaza” inseamna ca s-a terminat speranta de insanatosire. Cu diferenta ca unele celule ale Romaniei, din organe inca neatinse de cancer, isi pot cauta o viata mai buna intr-un alt organism. Ar trebui s-o faca, sa aiba deja un plan.

  0
  0
 28. #45 Comentariu nou

  Se spune ca orice natiune are clasa conducatoare ce si-o merita!
  O fi adevarat?
  Sau romanii merita mai mult, doar ca sunt fara noroc?

  0
  0
 29. #46 Comentariu nou

  Acest stat nu poate fi condus decat prin dictatura. Asta ne e rasa, de hoti si oameni superficiali si care, culmea, ne credem cei mai șmecheri.

  0
  0
  • #47 Comentariu nou

   Pana la dictatura hai sa incercam prin simpatie si empatie. Prin respect si responsabilitate. Prin afectiune si dragoste. Da, e mult mai greu, dar e al dracului de eficient!

   0
   0
 30. #48 Comentariu nou

  Toate aceste lucruri nu se întâmplă din cauza unei persoane sau a alteia, se întâmplă din cauza unor mentalități greu de schimbat. Este un efort imens să-ți schimbi modul de gândire, un efort pe care adesea îl evităm.

  0
  0
  • #49 Comentariu nou

   Nu sunt de acord cu disiparea raspunderii si aruncarea ei in desertaciunea unui cuvant ca „mentalitate”. Vina este a celor care aveau ca sarcina sa se ocupe de siguranta populatiei. Primarul sectorului este primul pe lista, impreuna cu toti (trebuie lista cu nume si prenume) care trebuiau sa faca ce n-au facut (autorizatii, verificari, etc.). Tot ce se intampla este din cauza unei persoane sau a mai multora, identificabile si numarabile. Cat priveste asa zisa „mentalitate” am convingerea ca nu este decat o gogorita care este menita sa acopere vina celor ce conduc ceva. Sunt destul de vechi prin locurile astea si curiozitaea ma impins mereu sa experimentez cea ce „nu se poate”. Oamenii pusi intr-un mediu clar si corect functioneaza corect iar ceea ce se numeste „mentalitate” devine de-o data cuvant fara sens. Si mai spun o data … acolo unde conducatorul nu e in stare este de vina „mentalitatea”.

   0
   0
  • #50 Comentariu nou

   Pentru societate, ar fi sănătos ca fiecare să plătească în funcție de răspunderea legală. În România însă, pare să existe o atitudine foarte binevoitoare față de erori. Oameni care au scăpat cu viață din incendiu au declarat că nu-i consideră vinovați pe patronii clubului.

   0
   0
  • #51 Comentariu nou

   Pai hai sa schimbam atitudinea binevoitoare fata de erori. Ceea ce spun oamenii indurerati care au scapat dintr-un asemenea crematoriu nu este edificator. Patronii sunt vinovati impreuna cu toti cei care au autorizat functionarea.

   0
   0
 31. #52 Comentariu nou

  Raspunsul e simplu: plecati din tara. Cat mai repede, cat mai departe. Ultimu’ stinge lumina!

  0
  0
 32. #53 Comentariu nou

  Statul Roman esti tu.

  0
  0
 33. #54 Comentariu nou

  Oameni buni… va rataciti in vorbe prea multe, articole si comentarii… aratati-le guvernantilor a cui este Romania… urmati exemplul Islandei.

  https://m.youtube.com/watch?v=FRrzdNNmGO4

  0
  0