Ar fi grozav dacă am putea uita România din când în când – săptămânal, aș zice; s-o uităm luni la amiază și s-o redescoperim marți dimineață, când ieșim din casă.
Ar fi mai ușor să-nțelegem ce ne descrie la prima impresie – și să schimbăm ce nu merge, dacă nu ni s-ar mai da timp să ne obișnuim cu lipsurile.
Mie-mi trebuie vreo 2-3 săptămâni de despărțire ca să uit ce-i nasol în România. Ăsta mi-e destinul, să fiu veșnic îndrăgostit de țara asta plină de defecte. E suficient să nu ne vedem un timp ca să-i iert orice, dar îi redescopăr păcatele în chiar clipa revederii.
În 1995 am avut o bursă de jurnalism la Londra. Am stat 3 luni acolo. În era pre-internet, contactul cu țara era, cel mult, telefonic, din când în când, prin amabilitatea BBC, care permitea convorbiri internaționale din studioul pentru care lucram.
M-am uscat de dor de țară. Abia am așteptat să mă-ntorc.
Primul lucru pe care l-am văzut când am ieșit din aeroport au fost bordurile sparte. Apoi iarba vâlvoi, netunsă, uscată, de pe marginea drumului. Marcajele rutiere șterse pe jumătate, asfaltul crăpat, plin de gropi, indicatoarele rutiere îndoite. Literele lipsă din numele Bucureștiului, la ieșirea din otopeni.
Apoi gardurile strâmbe. Acoperișurile ruginite. Casele nezugrăvite. Rablele de pe șosea, oamenii prost îmbrăcați.
Lumea a treia.
După câteva zile, toate au redevenit invizibile. Țara mea, casa mea, iubita mea, cu toate defectele ei.
În ’99, altă bursă departe de România, alt dor mistuitor, altă revenire înfrigurată. Din nou, șocul reîntâlnirii cu praful, cu dezordinea, cu delăsarea.
Orice vacanță mai lungă include readaptarea asta neplăcută. De-acum știu, dar tot nu mă pot feri.
Prima impresie contează.
Să ne-nțelegem: una este sărăcia, alta este indolența. Că sunt mașini vechi, asta înțeleg și accept. Că oamenii nu-și strâng gunoiul din fața casei, asta nu. Hainele uzate sunt acceptabile. Hainele murdare, nu.
Călătoresc destul de mult, deci trec des prin aeroportul Henri Coandă. Aici vin și de aici pleacă majoritatea celor care întâlnesc prima dată România. Aici se formează prima impresie pentru zeci de mii de străini.
Ca să vezi ce văd acești oameni, intră în toaletele aeroportului și privește în jur.
Nimic nu e montat drept. Prizele sunt strâmbe, la fel și întrerupătoarele. Dispensoarele de prosoape stau într-o rână, cum se duc pe-o parte și micile panouri de comandă pentru aerul condiționat. Din pereți ies capete de țevi prin găuri sparte cu aproximație primitivă – faianța după un contur șerpuit, rigipsul verzuliu din spate după altul. Un holțșurub ruginit iese pe jumătate din întuneric. Țevile-s coclite, de alamă. Undeva, un meseriaș are un robinet într-o cutie, pe care-l aduce și-l fixează dacă-i nevoie să se-oprească apa. Amploarea inundațiilor în caz de țeavă spartă depinde de programul și cheful acestui meseriaș românesc. La intrarea în wc, cineva a scris cu carioca un „B” de tipar pe-o placă de plastic – adică de la „bărbați” – iar deasupra a schițat o siluetă de spânzurătoarea, ca să priceapă și dobitocii care nu știu românește că-i un loc pentru om, nu pentru animal, deci să poftească și să se ușureze fără frică.
Să nu ne amăgim. Când intră în toaletele aeroportului Henri Coandă, oamenii care ajung pe-aici cunosc o țară indolentă, fușeristă, nepricepută, murdară.
Cei mai mulți dintre voi citesc (sau ascultă) acest text pe un smartphone. Obiectul pe care-l țineți în mână este un strănepot al invenției de acum 10 ani a unui om care a revoluționat industria telecomunicațiilor punând designul și ergonomia pe același plan cu performanțele tehnice.
Steve Jobs era obsedat de calitate nu doar în sens tehnic, ci și vizual, tactil, ergonomic, dar mai ales psihologic. Pentru el, lucrurile trebuiau să fie perfecte, sau cât mai aproape de perfecțiune, sub toate aspectele.
De ce îl introduc pe Steve Jobs într-o discuție despre wc-urile din Otopeni?
Pentru că nu există zone scutite când vine vorba de calitatea muncii fiecăruia.
Știți cum și-a explicat Steve Jobs obsesia pentru calitate până la ultimul detaliu? Cu o lecție învățată de la tatăl său, Paul Jobs, căruia îi plăcea să meșterească și care l-a pus să construiască, la un moment dat, un dulap, la care să lucreze cu aceeași atenție și cu materiale de calitate și în părțile din spate, care nu se vedeau. „De ce?”, a întrebat Steve, „doar n-o să știe nimeni”. „O să știi tu”, i-a răspuns taică-său.
Câți români sunt mândri de meseria lor? Câți o fac, permanent, cât de bine pot, oricât de neimportantă li s-ar părea că e?
Câți dintre noi suntem preocupați cu adevărat de etica lucrului bine făcut?
Imaginați-vă meseriașii de la Otopeni, puși să monteze un iPhone.
Acum imaginați-vă România construită de Steve Jobs.
57 comentarii Adaugă comentariu
Ceva în genul la ce am descris eu la mine pe blog, despre suedezi, genealogie și comemorarea morților la ei:
„Respectul pentru oameni înseamnă spirit colectiv, muncă cot la cot și dedicație pentru a ține de-a lungul generațiilor evidența populației unei țări cu tradiții seculare.”
Tare aș fi interesat să văd o reacție din partea BOR la postarea mea. Sunt ironic, bineînțeles.
https://www.romaninsuedia.ro/genealogia/
și asta în timp ce toaletele de la otopeni sunt cu 50 de clase peste cele din gara de nord și cu 100 de clase peste cele din gara din roman, de exemplu.
Despre cea din gara regală Sinaia s-a făcut la un moment dat și o campanie de presă, așa hazna revărsată era acolo…
Da’ ce suntem noi, nemti, sa ne facem treaba ca la carte?
Nemtii fac treaba „ca la carte” atunci cand au subcontractori niste „sclavi” romani/est europeni. Goleste germania de ausslanderi si-i vei vedea cum se vor zbate in chinurile facerii.
mare noroc pe ei că i-au salvat românii.
@Ion Fac pariu că acum 50-60 de ani tot românii le-au construit autostrăzile pentru care sunt renumiți la nivel mondial. Sau BMW-urile.
Iar dacă românii sunt atât de meseriași în Germania (și sunt, că-i văd zilnic), de ce nu sunt la fel și în țara lor, aia pentru care se bat cu pumnul în piept după ce trec granița?
..he-he, am pățit chestia asta și eu, aterizând odată pe aeroportul din Kathmandu, mă tăia tare, am căutat WC-ul și am găsit…o adevărată budă : mult mai nasoală decât la noi. „Cartea asta de vizită” e așadar reală : căci apoi, în drum spre hotel – orașul arăta ca o adunătură de mahalale mizere, drumuri fără trotuare, circulație complet haotică, etc. Atunci am înțeles vorba lui Stolo – se poate și mai rău ! :)…
A propos : sunt proiectant (case-vile-fabrici-și-uzine ;)… Când mi se dă o temă, propun câteva soluții : desene COLOR !… Mulți (coledzi 😉 mă întreabă de ce fac asta : le răspund că e vorba de un simplu click, care poate face diferența dintre o treabă făcută de mântuială, și una în care pui suflet…
Uneori e așa de simplu…
Acelasi Steve Jobs era venerat pentru „reality distortion field” … care azi a evoluat in fake news, si chiar dus pe culmi de oameni ca Trump/Dragnea/Tariceanu .. acelasi Steve Jobs care isi cam abuza angajatii si se purta ca un tiran in companie. Mare Atentie la ce exemple urmam si veneram.
Pai fără lideri vizionari, precum un Shockley, nesuferit, sau un Jobs, tiran cum spui tu, astaZi cand ne-am fi bătut cu pietre prin peșteri…
Ca un tiran? Cam cati oameni a executat?
Nu-i vorba neaparat de Steve Jobs aici, ci de spiritul perfectionist. Fara spiritul asta, nu ar fi renascut Apple.
Bine spus, corect si conform cu realitatea. Dureros, poate prea dureros…
Mai sunt si exceptii dar din pacate sunt mult prea putine !
Din pacate sufar de acelasi sindrom.Acum 4 ani am locuit aproape doi ani in Australia.Prima data. Tin minte ca m-am intors in luna ianuarie, 2011.
Cand am iesit din aeroport sa iau un taxi si am luat contact cu tot ceea ce era afara, oameni, mediu, trairi si amintiri.Nu am putut suporta si am intrat inapoi in aeroport. Si am inceput sa plang…
Dupa aproximativ 30 minute mi-am facut curaj sa pot infrunta ce este afara.
De ce nu putem sa facem ce fac altii pentru ca sa ne fie bine?
Pentru ca putem asta !
Eu cred ca ne trebuie asa putin sa fie bine..marea majoritate stiu din experientele avute in alte tari-continente-sisteme..ca poate sa fie bine! de asta oamenii ies in strada ..sa le fie bine ..si lor nu numai alesilor..nomenclaturistilor si fiilor lor..
Din nefericire Romanica..este tara noastra si tara lucrului prost facut!
Nu am plecat niciodata pentru o perioada destul de lunga ca sa pot uita. Dar am plans de doua ori la intoarcere, tocmai pentru ca stiam la ce reveneam. Prima data, la iesirea din Austria spre Slovacia, pe drumul de pe malul Dunarii, prin sate minunat de frumoase si ingrijite. A doua oara, la intoarcerea din Norvegia.
Da, iar șocul e dublat de rușine, pentru că te simți, într-un fel, tras în jos de compatrioți.
Insa cand trebuie sa platim un meserias care isi da silinta si se si pricepe, ni se pare cam scump. Si atunci meseriasul devine indolent pentru ca altfel nu razbeste in jungla asta. Este foarte clar ca, mai ales in Romania, calitatea costa. Altfel nu avem decat ceea ce ai gasit tu. Si multe altele asemenea.
să-ți faci treaba bine nu ține de salariu, ci de respectul de sine. La fel ca refuzul furtului.
Totusi… pe bataia de joc nu dai bani. Romania e tara pacalicilor. Meseriasul vrea sa-l pacaleasca pe client si clientul pe meserias. Mentalitatea asta este cam prezenta peste tot. Totul a inceput cand smecheria a primit „Oscarul”.
@admin-greseala fundamentala a articolului porneste chiar din titlu. Un singur om, oricat de infinit-mega-ultra capabil ar fi, nu poate construi o tara. O afacere, o companie, o smenozeala, un sistem de fraudare a fiscului, un sistem piramidal de jefuit populatia, DA, insa nu o tara! A facut Jobs America mai buna, a redus saracia, somajul, a crescut nivelul intelectual al cetatenilor, i-a invatat sa monteze prize si wc-uri? Raspuns evident Nu! El doar a facut bani pt. sine&actionarii Apple! Atat.
Despre partea finala ( a articolului) cateva remarci intrebatoare:
-cat de mandru esti tu de meseria ta, de modul cum o faci, de etica si adevarul promovate, din moment ce inca vituperezi sloganuri gen : coruptia ucide, noaptea ca hotii, ciuma rosie, DNA sa vina sa va ia, escrocherie de stat, in pofida hotararilor CCR care-ti desfiinteaza tot rationamentul?
-de cate ori in viata ti-ai contrazis seful direct? de cate ori ai reclamat managerului firmei unde lucrezi un comportament abuziv, o deturnare de fonduri, o escrocherie facuta de vreun superior?
-de cate ori in viata ai iesit singur sa protestezi impotriva unui abuz al Statului?
-de cate ori in viata ai luptat pt. o idee pana la capat? Adica riscandu-ti cariera, viitorul, averea, familia, chiar si viata?
-de cate ori in viata ai citit Constitutia, si ce-ai inteles din „dansa”?
-de cate ori in viata ti-ai vandut constiinta pt. un salariu mai mare, o prima, un concediu platit de vreo multinationala pe care-ai laudat-o ?
Nu, pe bune, de la un asa caracter mauzoleic ca al tau, astept azi o plangere penala facuta la DNA impotrica CCR, pt. abuz in serviciu, imixtiune grava in justitie, coruptie, favorizarea infractorului, trafic de influenta si #ziuacadiurnii!!
Cine conduce CCR tot un Psd-ist un fost senator psd care impreuna cu fostul ministru al justitiei parca in 2007 a mai incercat ceva a’ la Iordache. Faceau legi pentru baronii locali. La ce ne putem astepta in aceste zile si de la CCR?
Din pacate sansa noastra si sigur a copiilor nostrii este sa plecam din aceasta tara si sa ramaneti voi simpatizatii PSD&Alde sa stati ca si populatia din Teleorman la mila baronilor.
Eu nu imi doresc asa ceva si mai ales copiilor mei nu le doresc asa ceva, sa ma zbat sa pup mana Rovanei &Co. Am sperat 20 de ani dar din pacate mi-am pierdut orice speranta .
Ramaneti cu bine !
Nu mă cunoști, nu?
Nu știi cum și de ce am demisionat, când am demisionat din locuri care ți s-ar părea călduțe, poate. Poate că nu citești ce scriu, nu mă asculți, n-ai văzut emisiunile mele. Ok, nu-i bai. Dar să fii atât de orb încât să nu observi cine te fură, ba chiar să lingi mâna care te ține cu capul la fund, în sărăcie, ce să zic, asta-i cel mai trist.
Iar partea cu Steve Jobs e simbolică, zău. #facepalm
Lucidule, da-te-n c…t ca ai școală la Ștefan Gheorghiu, esti un PSD-ist nenorocit fost comunist care încerci sa ne vari lozinci pe gat. Din cauza comuniștilor a ajuns tara asta în asemenea hal. Ce ne-au învățat aia? Sa fim niște puturosi, să tragem mata de coada la serviciu și sa furam cat putem. După aia ați venit voi la putere și s-a continuat furaciunea. Bai dobitocule CIUMA ROSIE a distrus tara asta numita „Micul Paris” in perioada interbelica. Apoi a venit dementul ala de Ceaușescu și a dărâmat tot.A construit niște monstruozități pe care voi în nerozia voastră spuneți ca „ăștia nu sunt în stare sa zugrăvească ce a făcut tovarasu'” Ce pielea mea a făcut ala? Dacă mai trăia eram ca în Coreea de Nord.
Am citit comentariul tău, Lucidu. Clar nu ești pe treaba ta și nici zdravăn la cap nu ești.
Par să fii postac PSD… sau nu știu. Dar clar, ai o problemă!
Treaba e că în realitate trăim în țara construită de comuniști din care de 27 de ani furăm. Tot ce va tine in viata acum, de la rețelele electrice la cele de apă, de la blocurile la parcurile comuniste, țara asta e încă tara construită de ei.
Si da, nu am fost in stare sa zugrăvim blocurile astea așa blamate făcute de ceașcă, furăm de 3 decenii din ce au construit ei și tot nu am terminat. Asta e realitatea. Restul e propagandă tristă, realitatea e că omul vede ca nimic nu se face bine, totul se face scump greu prost și doar ca să profite alții.
Asa ca oti da voi din gura cu comuniștii in sus comuniștii in jos distrugerea neamului dar pe vremea aia eram mai români ca acum și am reușit să construim țara asta. Asta vede omul de rând. Asta contează nu vrăjeala de doctrină, ci realitatea. Realitatea e că încă trăim în țara făcută de comuniști, un mare cașcaval in care de 28 de ani noi stim doar să dăm găuri.
Am un exemplu ce mi-a rămas înfipt în cap și exasperez pe toată lumea cu el: Palatul Parlamentului București vs. Palatul Parlamentului Budapesta …e suficientă o plimbare în jurul celor două obiective pentru a ne face o idee despre cum stăm!
A, mi-am amintit câteva detalii ce mi se par interesante:
Ridicarea Palatului Parlamentului din Budapesta s-a făcut prin subscripție publică și competiție între proiecte depuse de trei arhitecți faimoși din epocă.
VS
Casa Poporului s-a ridicat prin constrângere publică și sub calda îndrumare a celui mai iubit fiu al poporului român, personalitate excepțională a lumii contemporane, geniu al Carpaților, marele conducător, luptător pentru cauza dreptății și păcii, și socialismului, tovarășul Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului Comunist Român, președintele Republicii Socialiste România, comandant suprem al forțelor armate.
😀
Vlad, din comentariul tau lipsesc informatiile despre preturile din aeroport..16 lei un ceai..30 o cafea..salile de asteptare mici si jegoase..
Pentru problema ta, am un raspuns..da! Ro este tara lucrului prost facut..aici o sa fie dezamagit Presedintele Iohannis..si vezi asta in fiecare zi! poporul votator are si o explicatie ..daca piesa trimisa de neamt are 4 gauri..Dorel pune 2 suruburi..2 le ia acasa..ca merge si asa!..de ce merge si asa ?? pentru ca nu-l da nimeni afara..nu-i cere nimeni despagubiri..nu-i interzice nimeni sa mai practice meseria 5 ani asa cum se practica in alte parti!..Dorel mai are ca scuza ca el trebuie sa aiba de lucru si peste 2-3 luni cand piesa se va rupe…si el, el-dorelu’ nu are nici o responsabilitate!
Asta suntem o tara de IRESPÔNSABILI! si asta cu avizul guvernului! asta e mesajul si cred ca asta e surpriza referendumului .
PS Ma intreb : mai marii din conducerea tarii zboara cu pempersi??tampoane?? nu folosesc niciodata toaletele alea??
PS2 Cum este posibil sa omori 2 oameni intr-un spital si sa dai amenda 1000 de lei! si daca nu s-ar fi aflat??
Eu am patit-o cumva invers: in ’92 am iesit prima oara, in Franta. Bucuresti-Paris cu avionul si apoi cu TGV-ul. Dupa ce ne-am cazat, singur in camera am plans o buna bucata. Pt ca doar din calatoria aia cu TGV si din ce-am vazut pe drum mi-am dat seama ca Romania n-are nici-o sansa. Sau nu in timpul vietii mele.
Urmatorul soc – cand am plecat de tot si am vazut din avion pe la 6-7 dimineata coasta de est (NY-Philadelphia): autostrazi, industrie, zone urbane cat vezi cu ochii.
M-am gandit si eu de multe ori de ce asa mare diferenta. Si nu e caracterul romanului pt ca cei plecati sant in mare majoritate harnici, se integreaza/adapteaza fara pb. Cred ca indolenta si dezinteresul e datorita celor 70 de ani de comunism care a distrus ideea de piata-cerere-competitie, de ‘lucru bine facut’. Omul nu mai are nici-un interes direct sa faca ceva ca lumea. Cel platit de stat oricum e platit, iar cei angajati sau proprietari de ‘privat’ stiu bine cate taxe si controale au pe cap. Si ‘competitia’ e inegala avand in vedere ca sant business-uri mai ‘prietene’ cu statul decat altele.
Chiar dacă Vlad n-o sa aprobe comentariul, o sa mai las un link aici, spre cel mai recent raport
https://youtu.be/eNihiSACynU
Ha ha, l-ai aprobat doar ca să nu-mi dai dreptate cand am zis că nu-l aprobi ? Nu de alta, dar fără primul comentariu, spre raportul din 2013, cel de mai sus nu prea face sens.
cred că unele dintre comentariile tale intră direct în spam; ala e un folder în care nu prea caut.
Ce ziceam ?
https://www.nytimes.com/2017/03/31/us/atlanta-interstate-85-bridge-collapse.html
Vlad, acele toalete stii bine prin ce contracte au fost realizate. „Meșteri” de duzina, aduci cu Dacia Papuc de prin Bărăgan, „angajați” la firma X de construcții/instalații/finisaje/etc.
Da, cu un manager bun, ar fi arătat mai organizata treaba si pe acest aeroport, insa cand totul este corupt in jur…ghinion.
Cat despre sindromul „dor de glie”…no comment! Am fost in aceeasi situație in trecut si nu mi-am putut explica acțiunile tâmpe. Tu descrii totul foarte drăguț si ai mare dreptate 😉
„Obiectul pe care-l țineți în mână este un strănepot al invenției de acum 10 ani a unui om care a revoluționat industria telecomunicațiilor punând designul și ergonomia pe același plan cu performanțele tehnice.”
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA….NU! 😀
Imi pare rau sa iti zic dar primul iPhone:
1. A avut o ergonomie semnificativ mai slaba fata de telefoanele de varf din acea vreme
2. A avut o performanta mai slaba fata de telefoanele de varf din acea vreme
3. Avea un pret semnificativ mai piperat fata de celelalte telefoane
4. Avea un software cu mai putina functionalitate decat un amarat de Nokia ieftin….
I’m sorry, succesul iPhone s-a bazat strict pe cultul personalitatii cultivat de catre Steve Jobs. Fara acest cult, considerand argumentele de mai sus, nimeni cu capul pe umeri nu s-ar fi apropiat sa cumpere acel produs:
http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=iphone
@Tudor:
Articolul lui Vlad nu compara iPhone-ul cu ce exista pe piața din punct de vedere al dotărilor, ci mai degrabă a design-ului si al „lucrului bine facut”, adică „cu atenție si dăruință”. La acest capitol, iPhone bate la fund tot nokia-ul tau…
Mai mult, designul excepțional a fost dovedit inca de acum 32 de ani cu primul Macintosh.
Da, produsele Apple nu se doreau a fi simple chineZarii care să-ți ofere de toate (e.g. Convorbiri, internet si gătit de sarmale), ci mai degrabă niște produse bine construite, usor de utilizat si care sa satisfacă anumite exigente (+ sa fie super profitabil). Fără profit mare, nu ai companie puternica => nu ai buget de research => nu au ce sa mai copieze asiaticii.
Apropo de Steve Jobs, tatal sau biologic e emigrant sirian, stiati?
@razva:
Irelevant tatăl biologic…mai ales ca l-a abandonat. Educația a primit-o de la tatăl adoptiv.
Cind am fost prima data in Elvetia (cu niste ani buni in urma) in aeroportul din Zurich imi venea sa-mi pun patura pe jos sa fac un picnic, sa maninc, apoi sa ma culc si la trezire sa cer voie sa ma lase sa locuiesc acolo. Sclipea peste tot si mirosea a curat. Daca nu stiati, curatenia are mirosul ei. La intoarcerea in Bucuresti, in toaleta celebrului aeroport Henri Coanda am vazut multi oameni care ieseau din cabine dupa ce le-au folosit indelung, sa se cace, fara sa se stearga pe maini. Mi-a fost greata citeva zile… Indiferent care sunt preturile din aeroport ori salariile oamenilor, lipsa de educatie si de bun simt este emblematica pt.majoritatea romanilor. Daca Steve Jobs ar fi venit vreodata la noi, ar fi fugit cu primul avion inapoi.
Te înșeli amarnic. Era cel mai nespălat angajat Apple și nu se spala decât la 3 săptămâni. Purta aceleași haine și putea rău. Mai umbla și desculț.
Tu pe ce te bazezi când vorbești?
Inca tin minte ce soc am avut cand m-am intors din prima iesire mai lunga in afara tarii si am dat din nou peste haitele de caini din Bucuresti. Sau senzatia pe care am avut-o prima oara cand am ajuns la Ranca, pe Transalpina, ca intr-un loc cu un peisaj superb, romanii au reusit sa construiasca o statiune de o asemenea uratenie.
Este foarte adevarat ca imaginea pe care o proiectam ca tara este absolut deprimanta. Mai ales pentru un cetatean al UE.
Si mai deprimant e ca in loc sa incerce sa schimbe lucrurile, multi romani prefera sa bage capul in nisip si sa isi astupe urechile: ca nicaieri nu umbla cainii cu covrigi in coada, ca au si altii problemele lor, ca noi am fost asupriti toata istoria noastra, ca noi n-avem bani de spitale d-apai de tencuiala la exterior, etc. Dar de fapt e vorba de lene, frica si eterna convingere ca merge si asa.
Romanii sunt intr-o continua sedinta de sindicat,dedicata maririi salarilor.Munca e pentru altii.
Apropo de toalete , eu a trebuit sa ‘vizitez’ toaleta din gara Galati acu vreo doua luni.
Si problema a fost ca atunci cand am incercat sa deschid usa am constatat ca era inchisa cu cheia (usa care dadea la sectiunea barbati, nu la vreo cabina, sa fie clar).
Ma duc la un chiosc din incinta garii si intreb daca mai exista si alte toalete in toata gara aia pentru ca alea de le-am identificat eu sunt inchise.
Raspunsul a fost ca nu, alea sunt singurele si sunt inchise in anumite momente pentru ca nu e suficient personal. Dar sa cer cheia de la politia feroviara.
Zis si facut, deschid usa la politia feroviara (care era fix langa), cer cheia, in mod miraculos chiar o primesc si deschid usa la toaletele pentru barbati.
De actiunea meu au mai profitat inca un domn si o doamna (care vrand nevrand a folosit una din cabinele de la barbati).
Una peste alta toaletele erau ok, adica curat, sapun, servete de hartie la chiuvete, etc.
La final am returnat cheia la politie, le-am multumit si aia a fost :)))
Da, observații de bun simț.
Ce mi pare trist este că vezi aberații de acest gen și lucruri făcute de mântuială chiar și la investiții noi.
Eu observ des construcții și obiective noi proiectate și executate fără noimă, fără nici o atenție la detalii, gândite sa dea bine în poze doar în ziua inaugurării după care dezastru…
Prima impresie contează și dacă vrem să schimbăm ceva din cum suntem percepuți trebuie început de undeva. Și cea mai mare poarta de intrare, cum e Aeroportul Otopeni, trebuie sa fie o prioritate. Dacă administratorilor nu le pasă măcar noi să le arătăm ca ne pasă.
Vlad, ca acest subiect să nu rămână doar la nivel de articol și comentarii, îți propun să trimiți o solicitare (pozele cu o scurtă descriere) către Aeroportul Otopeni. Măcar să facă o analiza internă și să răspundă exact cine a executat grupurile sanitare și cine, cu nume și prenume, a luat în primire (semnat) pt. această lucrare la aceste ‘standarde’ de calitate și dacă acasă la dânșii ar accepta finisări de acest gen.
Ar fi foarte interesant de văzut care e răspunsul și poziția administratorilor.
Pai daca incerc sa imi imaginez, zic eu…iese o tara in care zeci de mii de chinezi, filipinezi si thailandezi muncesc 12 cu 12, pe un salariu de 50 centi pe ora, pentru profitul nostru, sau al lui steve, apple, nu mai stiu exact….deci da e bine si cu perfectiunea asta.
Cum spunea o bătrânica…in țara asta trebuie schimbată pana și mătura !
In aeroport ai primul contact cu Hoții de taximetriști,m-au înțepat de mai multe ori.
De la aeroport la gara de nord 250 RON prima oară ,300 a doua oară (după 4 luni).Ultima oară am mers cu trenul de la SV la B,am vrut sa călătoresc la cușeta și mi-am luat bilet de la ghișeu,ajuns in vagon controlorul m-a trimis sa cer banii înapoi și sa-i dau lui,sa-i zic la doamna ca nu mai călătoresc.Zis și făcut ! Pana la urma am ieșit mai rău cu nenea controlorul,deoarece aceiasi bani mi i-a cerut si el,ca doamna de la ghișeu îmi oprise 10%.Ajuns la București am luat un taxiu de la gara pana la pod la Ploiești,unde sunt reprezentanții unor utilaje industriale Volvo.Taximetristul mi-a zis ca-i destul de departe și ca ma costa 200 RON.
L-am ales pe unul mai in vârsta,am zis ca poate este mai serios,ca luasem deja doua țepe cu taximetriștii..Pe la jumătatea drumului mi-a zis ca trebuie sa-i mai dau 200 de RON,ca la întoarcere este nevoit sa se întoarcă cu golul…ca sa vedeți ca mafia și mizeria de la Bucuresti pornesc,sa nu mai vorbim de restul.Când au venit niște prieteni italieni pentru o vânătoare de iepuri in România nu le-a venit sa creadă ce-au găsit pe la noi.Din start li s-au pierdut din bagaje pe la aeroport,mai apoi cei de la filiala de vânătoare le-au luat o grămada de bani,pana si cei de la pensiunea in care au fost cazați au încercat sa-i scoată de minte.La întoarcere pe aeroport le-au mai cerut un sac de bani,iepurașii vânați cântăreau mai mult de cât le era permis la cala.Cu mare greu și-au revenit din acel coșmar numit Romanica !
Îmi crapă mie obrazul de ce li se întâmpla lor…
Din păcate…asta-i România !
Nepasarea este de vina…
N-am înțeles partea cu ‘Zis și făcut’ când controlorul ți-a spus să returnezi biletul pt. ai plăti direct lui!?
De ce ai acceptat?
Mulți cer șpagă pt ca tot mulți sunt dispuși sa o dea și tocmai aici trebuie schimbată mentalitatea.
De exemplu calătorii tot urmează ‘sfatul’ controlorului dar mai târziu să nu fie surprinși / nemulțumiți de calitatea serviciului, vagoane, curățenie în tren etc. pt. că au pus și ei umărul la aceasta stare puțin cu puțin.
Starea în care este CFR – ul în prezent este direct legată de corupție de la mic la mare!
I-am dat pentru ca mi-a cerut..mi-a fost foarte greu sa merg și sa cer banii de la casierie,a trebuit sa mai și mint.
Să zici „iepurașii” când vorbești de cadavrele unor animale pe care tocmai le-ați măcelărit just for fun spune despre tine doar că ești un mare bou. Îți urez un eveniment gen Ilie Sârbu data viitoare
Buna ziua. Ma regasesc si eu in indignare transmisa de relatarea ta. Repet aproape obsesiv un cuvant atunci cand vine vorba de felul cum trebiue sa se faca ceva. NORMALITATE. Daca normaliatatea ar fii folosita de toti, atunci cu siguranta am ajunge sa traim „ca in ceva construit de Steve Jobs”. Nu o sa renunt niciodata in a crede in NORMALIATE. Si primesc atatea „picioare in dos” pt. acest crez. Insa acest lucru sicer…ma indarjeste! Ori de cate ori am ocazia explic celor din jur ce presupune normalitatea si o data chiar am vazut ca cineva a urmat-o. Pt. mine, in acel moment, 1 a echivalat cu MULT. In timp stiu ca o sa urmeze si 2 si 3 si 4….si poate si 10.
O zi frumoasa va doresc.
Esti un mare dobitoc…
Râia internetului, postările siropoase. Vai! cum îmi iubesc eu ţărişoara, dar uite cum o strică ăştia cu budele de la Otopeni! Era mult prea simplu şi direct să pui pozele şi să scrii „lucrări de calitate proastă în toaletel de la aeroport”. Nu mai vorbim de un demers cu adevărat util, ca ziarist: săpat un pic, văzut cine umflă bani pe lucrările alea. Sau măcar reportaj, pândit nea Costel când vine să repare ceva şi întrebat, ce faci, măi, nene?! Sau discutat cu el la o bere, să se plângă că are o leafă de rahat şi patronul nu dă bani pe scule ca lumea etc. În loc de asta, ai scris o băşină fix echivalentă cu un întrerupător pus în dungă, deasupra unei ţevi de pe care picură rugina pe faianţa spartă.
Stiindu-l pe Steve Jobs și practicile lui de business, aș fi crezut că a angajat niște imigranți ilegali să îi termine gardul fiindcă ar fi fost mai ieftin și ușor decât să o facă el. Să nu uităm, totuși, că de Steve Jobs nu se leagă numai perfecțiunea ci și alte practici de business pe care le vedem și la noi.
Ma îndoiesc ca Steve Jobs a inventat smartphone – ul
Romanii, ca stereotip, nu merg pentru „extra mile”. E o problema la toate nivelele.
Imi bat capul si nu reusesc sa inteleg de ce in case si apartamente romanii fac curat de mama focului (stiu o multime de femei care numai asta fac la sfarsit de saptamana) si nu o fac in jurul blocului sau in fata portii. Sa strangi mizeria din fata blocului sau a gardului tau,( chiar daca nu tu ai aruncat) de ce este asa de greu? Astepti sa vina cine sa curete? si daca nu vine ? In drum spre parfumatul tau apartament treci pe langa gunoaie zi de zi si nu te deranjeaza, dar daca ai o scama pe covor ai palpitatii. Nu inteleg si pace. Eu strang si dupa altii, injur si strang ca nu mor din asta. Cand revin in tara ma scoate din sarite: mizeria, dezordinea si prostul gust. Strazile noastre murdare prafuite cu case enorme, zmeurii, verde neon sau portocalii cu inox si usi cu geamuri oglinda , sunt ca o femeie batrana si murdara data cu multa pudra si ruj.
Recunosc ca nu sunt de acord cu Steve Jobs si nu excesul pentru calitate l-a facut sa aiba success. Successul a fost datorita unor idei revolutionare.
Sa ne amintim totusi ca Apple a fost in groapa o buna bucata de timp.
Tb sa tii la calitate dar acolo unde conteaza. In exemplul tau cu dulapul la perete. Poate te face sa te simti bine ca fata de la perete e bine vopsita dar nu este practic. Applicand calitatea exhaustiv unde nu e necesara creste pretul produsul fara un adaos de beneficiu pentru client.
Sper ca romanii au mai mult „common sense” ca sa fie undeva la jumatate.
Produsele Apple au devenit celebre pentru ca nu exista ceva mai bun la momentul respectiv. Iphone practic a fost primul smartphone care nu jecmanea developerii si avea un OS pregatit pentru telefon in opozitie cu Symbian (Nokia) si Win.
Nokia jecmanea developerii de symbian si Windows era un OS pentru desktop portat cumva si pe telefoane. Sa ne amintim ca avea butonul de „Start” 🙂