Țara eșuată

Ce fel de copii crește România?

3 situații care descriu “educația” din țara noastră.

1. Copilul din Buda mort în budă

Când un copil se naște în această țară, mai întâi trebuie să supraviețuiască trecerii prin niște spații care prezintă pericol mortal.

Maternitatea.

Apoi, școala.

În grădinițele și școlile din această țară, despre care ne place să spunem că e binecuvântată de Dumnezeu, copiii pot muri înecați în căcat, în latrinele din fundul curții.

În România sunt 1.500 de școli cu hazna. Țara a fost guvernată 20 de ani din ultimii 30 de același partid – dar, desigur, Soros.

Ieri, în satul Buda din Iași, un copil de 3 anișori a murit după ce a căzut în haznaua din curtea școlii, unde era și grădinița.

Haznaua era acoperită cu o tablă ruginită. Poliția face cercetări.

Ce fel de oameni trăiesc în acest sat, care nu fac nimic pentru a securiza o latrină aflată în curtea unei grădinițe? Sigur, e vina primarului că nu s-a ocupat, să-i tăiem capul, dar oamenii, oamenii? Nu mai sunt gospodari în Buda, care să meșterească o protecție eficientă? Părinții din această comunitate nu sunt interesați de siguranța copiilor lor? Nu pun ei mâna să facă, dacă primarul nu face? Nu își salvează ei copiii că e treaba primarului?

2. Fetița obligată să se tundă în fața clasei

Dacă supraviețuiesc latrinelor din curtea școlii, copiii României intră pe mâna unor gardieni angajați pe post de profesori, care se ocupă de uniformizarea unor generații întregi și de retezarea oricăror semne de personalitate și de inițiativă.
Copiii intră curioși, creativi și pasionați în școală, din care ies, mai des decât ne place să recunoaștem, plictisiți de moarte și învățați că, în țara noastră, descurcăreala bate corectitudinea.

În orașul Carei, din Satu Mare, o elevă care a avut proasta idee să fie diferită în mod benign a fost umilită în fața clasei de însăși profesoara ei, care a pus-o la punct ca un șef de pușcărie.

Eleva, de 11 ani, și-a făcut șuvițe blonde în păr, iar această profesoară a pus-o să se tundă în fața colegilor, drept pedeapsă că și-a permis să fie altfel decât prevede regulamentul.

“Fata, cu rușine și lacrimi de durere în ochi, se ascunde acum de colegii de școală purtând șapcă și capișon non-stop. Fapta elevei se putea rezolva și în alt mod, nu cum a procedat diriginta ei, care normal trebuia să îi fie un al doilea părinte”, a spus un părinte pentru PresaSM.

Ce rost are o asemenea atitudine? “Nu contează cât de lung am părul, important e ce și cum gândesc”, nu? Credeam că am depășit conformismul ăsta stupid – iată că nu. Îngălarea cerebrală e încă prezentă, ba chiar dominantă.

3. Plagiatele din Academia de Poliție

În fine, după ce termină școala, dacă o mai termină, elevul este, uneori, tentat să-și continue studiile în sistemul universitar din România. Aici găsește, adesea, un alt sistem putred, în care performanța este sugrumată de impostură și corupție.

Una dintre cele mai căutate instituții de învățământ superior din România, Academia de Poliție, este roasă până la măduvă de un scandal teribil de plagiat – potrivit investigațiilor făcute de jurnalista Emilia Șercan, publicate recent de PressOne, zeci de titluri de doctor acordate în ultimii ani aici sunt, de fapt, false, date pe ochi frumoși și pile, după plagiate strigătoare la cer.

În ciuda numeroaselor dovezi care arată dimensiunea catastrofală a problemei, atât Ministerul de Interne cât și Ministerul Educației amână la nesfârșit începerea unei anchete care să arate dimensiunea adevărată a escrocheriei.

De ce?

Pentru că, firește, corupția a contaminat structuri largi din Ministerul de Interne – pe baza acestor titluri de doctor luate prin fraudă și escrocherie s-au acordat grade, titluri și funcții în Ministerul de Interne și nu numai. Statul român plătește sute de mii de lei anual ca indemnizații de doctor acestor persoane care au funcții de decizie în structurile ministerului, pe baza unor documente obținute prin fraudă.

Concluzia?

Țara aceasta trebuie reconstruită, de fapt, probabil de la zero.

Cine o (mai) poate face?

91 comentarii Adaugă comentariu

 1. La primul punct e jale mare, nu am cuvinte, nu știu, nu pot să mă gândesc la ce o fi in sufletul oamenilor în cauză! Ce nu înțeleg eu este altceva: ce căuta genul ăla de hazna la acea școală sau la orice altă școală? Nu ar trebui sa fie totuși fose ecologice? Alea au capace pe unde e greu/imposibil să cadă cineva. Și încă ceva: au tot fost cazuri de astea, chiar nu învățăm nimic, chiar nimic?
  Și apoi, cine autorizează de la bun început construcția acelei fose, cine da autorizație de funcționare? Cred că toți aceștia trebuie trași la răspundere!
  La punctul al doilea, societatea deci implicit sistemul de învățământ încă are reminiscențe din perioada comunistă, oricât ai vrea se pare că e imposibil să schimbi mentalitatea și modul de comportament al unor oameni. Sunt atâtea metode prin care se putea rezolva această situație încât pe mine nu mă duce capul la ce s-o fi gândit femeia aia!
  La al treilea e o chestie generalizată, acum se întâmplă la Academia de Politie, până acum au fost la altele și pe sa mai tot fie…
  Și îți dau dreptate parțial la concluzie, tara nu are nimic, de vina suntem noi cei care o populăm, de aici trebuie plecata reconstrucția, in primul rand cu educația și apoi cred că mentalitățile se vor schimba.

  Thumb up 9
  • Stimate domn Constantin,

   Am sa-ți dau un exemplu pentru ca te învârti in jurul cozii si nu spui nimic altceva decât ceea ce a spus si Petreanu. Voi începe cu punctul doi; reminiscența comunista este condamnabilă. Nu sunt sechele ale unei boli. E lipsa de putere interioară a unui popor de a vrea sa se schimbe. La nivel declarativ toți doresc schimbare, faptic nu. Exemplul meu era legat de Germania. La 20 de ani de la război (nu 30) erau alți oameni. In anii ‘70 deja se emigra in Germania, viața buna si schimbarea totala a mentalității se schimbaseră cu 180 de grade. Noi nu vrem. Veți spune ca ei sunt nemți si pot. Ei sunt oameni si vor! De altfel toți romanii se simt jigniți cand sunt făcuți țigani, trădători, hoți, mincinoși, etc. Atunci stiu sa spună ca străinii se simt superiori, ca suntem cu toții oameni. Ei bine, nu! Ei nu înțeleg mocirla in care ne place sa ne scăldăm, lipsa de ambiție si lenea socială extraordinara care duce la atâtea probleme.
   Legat de primul subiect, cel al haznalei, ați încercat sa luați apărarea oamenilor puturoși: “cine a aprobat” “de ce exista hazna” si altele. Haznaua aia a trecut si ea prin comunism, nu este a unei scoli proaspăt deschise de PSD. Îmbunătățirea vieții in toate aspectele ei înseamnă si trecerea la fosa septica daca nu la canalizare. Si cine e devină ca nu s-a ajuns acolo? Nu, nu primarul, nici profesorii si nici directorul școlii. Ultimii doi enumerați trebuiau sa facă lobby pentru acea schimbare, asta da. Dar sunt ai ei romani, ce sa le ceri?! Cea mai mare vina o au, asa cum spunea si Petreanu, parintii. Așteaptă mereu sa li se înmoaie posmagii. Ei reprezintă majoritatea școlii. Odraslele lor, mai numeroase decât profesorii se duc zilnic acolo. Chiar nu exista nici un părinte tâmplar sau zidar care cu ajutorul celorlalți sa facă ceva? Măcar sa observe pericolul. Pai nu, ca si ei sunt romani iar voluntariatul si asumarea responsabilității sunt ca tămâia pentru drac. In rest, n-am ce sa zic. Nu exista vinovați. Exista popor si haznale pentru toți.

   Thumb up 0
  • Daca zici că mă invart in jurul cozii hai sa discutam:
   – de la căderea comunismului și până acum tot sunt vreo 30 de ani, de dragul discuției sa zicem că e făcută înainte și nu au mai fost lucrări, din ce fotografii am văzut pentru o rama din cornier, 3mp de tablă și câteva balamale cred că se găseau 200-300 de lei daca era interes din partea autorităților. Asta era minimul minimului a ceea ce se putea face, ca să nu mai spun că dacă, tu ca stat, nu reușești să cumperi și să montezi în școlile de la tara măcar fose ecologice, ca sa nu mai zicem de canalizare și apă curentă, înseamnă că ești praf și ai pierdut 30 de ani de pomană.
   Într-un singur punct îți dau dreptate, oamenii nu-și găsesc puterea interioara să schimbe, dar știi și tu ca și mine că în toți anii ăștia nici nu s-a vrut de o anumită parte a clasei politice sa lucreze la acest subiect, este mult mai ușor să umbli cu pomană electorală, sa nu învestești in nimic dacă ție nu-ți iese ceva, sa furi cât se poate și de oriunde, concluzia: “partidul te vrea prost și sarac” sa te poată manipula.
   Sunt bani, o grămadă de bani, cu care UE numai nu aruncă în tine, sa faci ceva, sa incepi de undeva reconstrucția țării, bani pe care nu sunt in stare să-i acceseze, mai bine zis nu vor, pentru că nu îi pot mânări, deoarece sunt termene clare și trebuie să dea socoteală pentru fiecare bănuț și îi paște pușcăria daca își vâră lăbuța.
   Și nu, nu părinții sunt de vină, de ce trebuie sa fie tot timpul un părinte priceput că să facă pe banii celorlalți părinți ceva ce statul nu e in stare? Cum adica, nu e de vina primarul? Gândirea asta păguboasă nu ne ajuta sa trecem mai departe, asta e un fel de las’ că merge așa! Plătesc taxe, impozite, învățământul e in teorie gratuit dar an de an bagi bani in el. Știi cât costă măcar că idee clasa întâi? Cu bănci, cu var, parchet, perdele, draperii, imprimanta, laptop, rahaturi și alte căcaturi (scuze!)? Și să auzi la început de an directorul că lauda și le mulțumește autorităților pentru sprijinul acordat! Pai nu te apuca greața? Vii și îmi zici tu mie că eu trebuie sa suplimentez mereu lipsurile statului, sa fac voluntariat? Fă tu și permite le astora sa continue cu hoțiile și batjocura asta! As face in cazul când chiar nu se poate, când ești conștient că nu e de unde, dar așa?
   Să-ți dau exemplu de primar deștept: clădire nou construită, cea a Primăriei și nu ești tu in stare să-ți faci toalete înăuntru? Te duci la buda tot în fundul curții??? Tot la o nenorocita de hazna? Și cu ce preturi….te apuca amețeala! Și ghici din ce partid e primarul? Și cu ce firma a făcut construcția?
   Vina este a noastră, a tuturor că le mai permitem sa ramână în funcții și să ne prosteasca zi de zi. E ușor să dai mereu vina pe părinți, se putea face dar de ce tot ei? Te apuca lehamitea când vezi că trag bani de la tine cu orice prilej și se împopoțonează cu meritele! Mai bine sa se duca toți grămadă la autorități și să stea pe capul lor până se rezolvă și să nu mai trimită copiii la școli cu haznale infecte și periculoase și fără condiții minime de a-și putea desfășura activitatea! Îți poți închipui pe 15 septembri această situație? Nimeni la școală dar toți la Primărie! Crezi că nu s-ar găsi fonduri?

   Thumb up 0
 2. Esuat, de ce?
  Aratati-ne un singur studiu serios din care reiese ca in Romania mortile infantile CRESC de la an la an!

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_and_under-five_mortality_rates

  Mortalitatea infantila de fapt scade anual. Suntem foarte aproape procentual de restul tarilor din Europa si foarte departe de adevaratele tari esuate, din Africa de exemplu. Din comparatia cu tarile din varful statisticii reiese ca mai sunt pasi de facut si aspecte de imbunatatit, nu ca am esuat!

  Cazurile prezentate de dvs. sunt foarte tragice dar deasemenea ele reprezinta EXCEPTII!

  Thumb up 8
  • @allex06: parafrazez din CTP: să mori tu, că sunt excepții? Că avem tone de indivizi cu patalama de universitate, iar ei abia învârt 200 cuvinte? Că avem tone de “doctori în științe”, de fapt toți niște plagiatori? Că majoritatea profesorilor sunt plictisiți, blazați sau de modă veche (torționari)? Că școala de acum favorizează reproducerea mecanică din memorie, în loc să cultive imaginația, inovația și spiritul critic? Că jumătate din gospodăriile românești au wc în fundul curții? Că mor în spitale oameni de alte boli cu care veniseră? Și tu spui că aci e bine, dom-le? Chiar crezi că suntem toți tâmpiți, așa cum ne vrea psd-alde?

   Thumb up 0
  • E si asta un mod de a te forta sa privesti la jumatatea plina a paharului.

   De fapt, realitatea e cam asa: Romania ar trebui sa recupereze niste decalaje istorice, dar nu poate, nu pentru ca nu progreseaza, ci pentru ca prrogreseaza mult, mult prea incet fata de ceilalti, care nu stau pe loc.

   Si mai ales, progreseaza inegal. Verifica orice date disponibile si o sa vezi. Desi tara progreseaza (asa incet si chinuit cum progreseaza ea), decalajele intre polii de dezvoltare (Bucuresti, Cluj, Sibiu-Brasov, Timisoara-Arad, etc) si restul tarii CRESC de la an la an, dupa absolut orice metrica (venituri, locuri de munca, acumulare, dezvoltare infrastructura, educatie, sanatate)

   Tocmai asta i se poate reprosa din punct de vedere economic guvernarii actuale: pierdem timp al naibii de pretios cu recuperarea acestor decalaje (in infrastructura, sisteme de educatie si sanatate, stabilitate financiara, in recuperarea decalajelor intre regiuni), caci ultimii 7-8 ani au fost ani foarte buni la nivel de context international. Adica si Bulgaria a crescut, nu doar noi (ceva mai putin in termeni absoluti), dar ei au folosit cresterea mult mai bine: au bagat bani in autostrazi, au redus masiv deficitul public, au informatizat ANAF-ul lor, au crescut suma colectata din taxe fiscale la buget ca procent din PIB si asa mai departe.

   Thumb up 0
 3. Sunt lucruri triste, dar exceptii (mai putin chestia cu doctoratele). Sunt si lucruri bune care se intampla in tara: https://casashare.ro/contact/. Tara nu are nici o vina!

  Thumb up 4
  • Da, excepții facute de oameni, din voința proprie, nu de stat! Statul nici obligat nu face ce trebuie!

   Thumb up 0
  • Da, or fi exceptii, dar sunt atat de usor de evitat. Si nu mai veniti cu exceluri, statistici.

   Si accidentele de avioane sunt exceptii. Dar datorita investigarii lor si datorita faptului ca se iau masuri ca acelasi accident sa nu se mai repete, mersul cu avionul a crescut mult in siguranta. Clar nu e la 100%, dar foarte rar sunt doua accidente la fel.

   De la baza trebuie pornit, nu trebuie sa asteptam sa ne zica “sefu” ce sa facem.

   Thumb up 0
  • așa e, doar că partidu’ ne vrea proști

   Thumb up 0
  • Sunt 6200 școli în România. Dintre acestea, 2418 au closetul în curte și nu sunt racordate la apă și canalizare.
   Niște excepții!

   Thumb up 0
  • Florin Iordache: “realitatea e aia pe care ti-o spun eu!”

  • Si in spania a murit recent un copil care a cazut intr-o fosa septica, s-au chinuit vreo 2 saptamani sa-l scoata, exceptii din astea exista peste tot in lume.

   La punctul 2 mi se pare firesc sa fie o anumita decenta la scoala si pe vremea lui ceausescu ne obligau pe toti sa nu avem plete si n-a ramas nimeni cu traume afective.

   Thumb up 0
  • Adevaru’ e ca e mai decent sa o pui pe fata sa se tunda in fata clasei. Tu pe ce lume traiesti amice?

   Thumb up 0
  • @Ciprian – metoda intr-adevar e neinspirata, insa in loc de droguri si alcool la scoala mai bine disciplina, dupa 18 ani pot sa faca ce vor.

   Thumb up 0
  • @Alex
   Disciplina, dar sa ii dai si sentimentul de libertate. Nu-i usor, stiu.
   De aia nu-s toti facuti sa fie profesori, manageri, sefi, etc.

   Thumb up 0
  • @Alex copilul din Spania a văzut într-un puț pentru apă, nu in fosă la școală. Am simțit nevoia să fac precizarea doar pentru că din punct de vedere al faptelor e cu totul altceva și nu cred că e relevant în discuția actuală despre ce se întâmplă în școlile din România.

   Thumb up 0
  • Îmi pare rău, Alex, ca te contrazic din nou. Deși suntem (noi, omenirea) mari susținători ai justiției punitive, pana acum nu avem deloc, dar deloc vreo confirmare ca ar funcționa. Dimpotrivă: dacă te uiți la recidive / recidiviști vezi ca efectul e, în general, invers (vorbesc despre trenduri sociale mari. Exista excepții, evident, dar acestea mai degrabă confirma regula).

   Alternativa este justiția restaurativa. Un sistem în care făptuitorii își asuma consecințele și pedeapsa (nu doar sunt supuși pedepsei) iar victimele primesc un început de dreptate (și) de la făptuitor, nu doar de la sistem.

   Iar despre scoală vorbind, disciplina eficienta este cea liber consimțită. Disciplina cu pumnul doar zdrobește copii.

   Exista studii științifice pentru ambele subiecte. Nu-l mai încarc pe Vlad cu moderare suplimentara punând linkuri, dar sunt ușor de găsit.

   Thumb up 0
  • *căzut, nu văzut…. autocorectorul.

   Thumb up 0
  • @Ciprian – e si profesorul om, noi nu stim ambele versiuni, e posibil sa fi cedat nervos, nu putem sti daca fata nu era o pramatie cu “antecedente” care abia astepta pauza sa-si bage in vene.

   @CB – tocmai ca profesorii severi care stiu sa se impuna vor fi respectati de copil. De impus nu e vorba neaparat cu palma desi am mai incasat si din astea fara sa ramana nimeni cu traume, deobicei unui copil cu cat ii dai mai multa “libertate”, cu atat ti se urca mai mult in cap.

   Thumb up 0
  • Alex, tu nu esti sanatos la cap.

   Thumb up 0
  • @Ciprian – ba sunt foarte sanatos, eu personal n-am intalnit un profesor care sa dea o pedepasa fara un motiv, chiar daca atunci la mintea de copil mi se parea o nedreptate. Iar ulterior cand am devenit adult am ramas cu un respect profund fata de profesorii severi care ne-au invatat carte fata de profesorii care ne lasau sa facem ce vrem si de la care n-am invatat nimic.

   Thumb up 0
  • Cati profesori ai intalnit tu Alex? I-ai intalnit pe toti?
   Profesoru’ e om, da copilu e pramatie. De aia nu esti sanatos. Pana la 18 ani, copilul nu e niciodata de vina, sa-ti intre bine in cap.

   Thumb up 0
  • Alex,

   “desi am mai incasat si din astea fara sa ramana nimeni cu traume” este, cu regret o spun, un argument pe cât de fals, pe atât de distructiv. Poate ca tu personal ești OK, dar asta te face doar o fericita excepție, iar ce ți s-a întâmplat (sau nu s-a întâmplat, mai degrabă) NU este valabil și pentru marea masa de copii care suferă la vârsta adulta din cauza “pălmuțelor” din copilărie.

   Exista, evident, studii si despre asta. Uite un citat: “Studies were showing associations between physical punishment and mental health, physical injury, parent–child relationships and family violence in adulthood. One of the first such studies linked slapping and spanking in childhood with psychiatric disorders in adulthood in a large Canadian sample, and its findings have since been supported by an ever-growing number of studies. Physical punishment is associated with a range of mental health problems in children, youth and adults, including depression, unhappiness, anxiety, feelings of hopelessness, use of drugs and alcohol, and general psychological maladjustment.” Daca dai o cautare dupa citat ajungi pe site-ul National Center For Biotechnology Information, de unde l-am luat eu.

   Thumb up 0
  • @Alex: ai copiiI?

   Thumb up 0
  • Ah, Alex, deci n-ai copii, nu dai 2 bani pe știință, n-ai nici experienta și nici studii în domeniu, da-ți dai cu părerea. Bine de știut cam cate parale face opinia ta, în cazul asta.

   Thumb up 0
  • era evident!

   Thumb up 0
  • OK, Alex, mersi, Ma duc sa le spun foștilor mei profesori de Facultatea de Psihologie ca sunt niște escroci. Scriu revistelor științifice care publica studiile ca susțin o escrocherie. Anunț milioanele de terapeuți ca sunt niște popicari plini de minciuni și pe zecile de milioane de oameni care trăiesc mai bine datorita terapeuților ca trăiesc în minciuna și ca uite, a apărut Alex cu Făclia Adevărului. Si trimit un email și la FBI, sa-i anunț ca degeaba au ținut pana acum colectivul lor de psihologi care învață agenții cum sa salveze victimele în situațiile cu ostatici. Toate viețile alea salvate sunt minciuni.

   Uof, ce ma făceam fără tine, trăiam o minciuna!… :-D

   PS: psihologia empirică (științifică) n-are mari legături cu hipnoza, de fapt, da’ sa nu mai spui la nimeni, bine? Ar putea crede ca le confunzi…

   Thumb up 0
  • Cazul fetiței obligate să se tundă în fața clasei trebuie privit în context.
   Ar fi de preferat să avem suficiente date legate de context pentru a trage concluzii obiective.
   Sunt nenumărate situații în care părinții își expun copiii riscului de a suferi traume datorită unor ambiții orgolii, frustrări sau din simpla neînțelegere (probleme de educație elementară) a responsabilității unui părinte în ceea ce privește educația copilului.

   Cauza principală este eșuarea unei societați lipsite de educație și de repere morale și culturale.
   De aici pot aparea conflicte, ce par sau chiar sunt, ireconciliabile, între părți (ale societații) care se îndreaptă fiecare spre direcții diferite (eventual total opuse).

   Cred că nu este cazul să mai amintim cine a creat această răsturnare a valorilor, cum și în ce scop.

   Thumb up 0
  • @Alex – ar fi amuzant, dacă n-ar fi trist că nu crezi că n-ai rămas cu traume.
   Felul în care te raportezi și reacționezi la trauma altuia, răspunsul tău este dovada traumei imense pe care o porți cu tine. Dacă, Doamne-ferește, ai reuși să accepți trauma unui copil mort într-un WC sau trauma unui copil tuns în fața clasei ar trebui să recunoști propriile dureri, să accepți că ai fost abuzat în copilărie de persoane care trebuiau să te protejeze, și asta e înspăimântător pentru un adult care se vrea cu orice chip liber de traume.
   Orice ar fi făcut fata aia, orice și-ar fi băgat în venă, orice comportament ar fi avut – nu merita tratamentul pe care l-a primit. Agresorul a fost un adult într-o poziție de autoritate față de elev (fie el minor sau major) și trebuie să-și asume responsabilitatea și să plătească pentru ea. Asta e tot. Dacă vrem să ieșim din mocirlă, altfel putem găsi o mie de motive pentru care victima a fost de vină – vezi sentințele date de judecători în cazuri de viol asupra minorilor.

   Thumb up 0
  • Ah, am inteles acum, Alex, de unde vii. Da, profiling-ul e pseudo-stiinta, dovedit inexact in ciuda serialelor TV (bine, nici identificarea pe baza amprentei digitale sau a ADN-ului nu sunt chiar atat de exacte pe cat pretind filmele, intre noi fie vorba, desi sunt admisibile in instanta. De-aia nu e bine sa-ti formezi opinii dupa ce vezi in filme).

   Psihologia e o stiinta, acceptata ca stiinta. Sa nu o confundam cu butaforia unui serial politist.

   Thumb up 0
  • Va rog sa lasati filmele politiste in pace. Nu toti suporta GoT :))))

   Thumb up 0
 4. Constructia de la zero probabil e cea mai simpla, si mai sanatoasa. Dar e greu sa bati inertia. Cu cat masa e mai mare, cu atat e mai greu. (ex: gandeste-te cat de greu e sa opresti o bicicleta, o masina, un camion, un tir, o avalansa)

  Thumb up 2
 5. In anul 2000, la Şcoala de poliţie Slatina, cel mai respectat dintre ofiterii superiori care ne tineau cursuri a tinut sa ne transmita un mesaj sibilinic la absolvire, in fata clasei. Avea o varsta respectabila dar inca mai juca ping-pong cu TR-istii.

  Nu a folosit cuvintele astea pe care o sa le spun dar abia acum realizez cum se traduceau pe intelesul nostru: i se ordonase sa scada exigenta la acordarea notelor!
  Evident ca nu numai lui ci si restului de ofiteri si nu numai in ceea ce priveste clasa noastra.

  Cred ca asta era mesajul lui catre generatiile viitoare: atentie se da drumul la proști sa aiba grija de Romania!

  Thumb up 6
 6. Imi vine sa plâng, cand ma gândesc la acel copilaș…

  Lăsând politica la o parte si prostia de la primar in sus, sunt 100% de acord ca acei părinți retarzi sunt indirect responsabili, nu neaparat pentru ca isi duc copiii la astfel de kkturi de scoli, ci mai degrabă pentru indolenta de care dau dovada cand refuza sa puna toti umărul la construcția unor chestii mai sigure pentru acei pui de oameni.
  De fapt, probabil ca nici nu prea le-a dat multora prin gând acel pericol, iar daca le-o fi zburat vreo idee prin ceva colțuri libere, au uitat repede de ea si s-au intors pe partea cealalta a canapelei sa-si continue vizionarea vreunui divertisment dobitoc de seara.

  Da, e o critica dura, Insa asa ceva este total inadmisibil, sa moara un mic suflet, la început de viața, precum in perioada medievală.
  Imi place ca poliția acheteaza. Ce sa ancheteze frățică?!
  Cred ca e prea multă nepăsare prin satele romanești..

  Thumb up 0
  • Uite un alt punct de vedere: acum 13 ani, când am înscris copilul mare la grădiniță (pe atunci era mic) am fost să vizionez grădinița. M-am uitat la sala de mese, la sala de clasă, la desenele de pe pereți. Nu prea știam la ce să mă uit. În același timp, o altă mamă (mai experimentată ca mine) a luat la rând toate toaletele de pe toate etajele (3 la număr). Eu m-am blocat. De ce ar vizita cineva toaletele????? Eu eram atât de obișnuită cu o toaletă funcțională încât, nu mi-aș fi putut imagina că o toaletă de școală/grădiniță ar putea fi altfel. Mi-a explicat doamna respectivă că a avut multe surprize de-a lungul anilor (era la al treilea copil, primii doi erau deja peste vârsta de 15 ani) și că nu vrea să riște.
   Evident a fost o idee care m-a șocat, dovadă fiind faptul că îmi amintesc perfect întâmplarea 13 ani mai târziu.
   N-ar trebui, în România anului 2019, ca părinții să trebuiască să verifice toaletele școlilor și grădinițelor. Ar trebui, însă, să întrebe primăria locală cum cheltuiește banii pe care îi are. Și ar trebui să întrebe directorul și administratorul școlii de ce nu își fac treaba.

   Thumb up 0
  • Maria, mulțumesc pentru mesaj – o să-l preiau la radio, mâine dimineață, și o să vorbesc cu ascultătorii despre asta.

  • Din ce stiu eu, pentru gradinita de stat trebuie sa ai domiciliul in zona. Asta inseamna ca daca nu iti convine gradinita pentru ca coruptie, atunci multi isi fac viza de flotant in alta parte unde e mai putina coruptie. Dar viza aia de flotant inseamna mica coruptie.
   Eu cred ca de gradinite n-ar mai trebui sa se ocupe statul.

   Thumb up 0
  • @Ciprian
   Problema este că statul se ocupă doar cu corupția, iar până în 2020 grădinița devine obligatorie de la 5 ani.
   Cum îți sună chestia asta?

   Thumb up 0
  • Plain whatever, dar tie cum iti suna?

   Thumb up 0
  • @Mara
   Pot fi nenumarate interpretări ale acestei imbecilități
   Spre exemplu sună ca si cum:
   1. Va deveni ilegal să ai ”cei sapte ani de acasă”
   2. Dacă tot ne plângem de traumele copiilor (datorate cadrelor didactice și sistemului de învătământ) măcar să stim că se învață de mici să fie traumatizați.
   3. Cine nu are grădinița va avea studii incomplete.
   5. Intrarea la clasa ”0” pregatitoare se va face cu examen pentru cei care nu au absolvit gradinița sau va fi necesar să înceapa de gradinița de la 7 ani.
   6. Ce se va întâmpla în mediul rural unde nu sunt nici scoli? Se vor face gradinițe în care copii să dispara în haznale sau vor fi toți duși in orașe?
   7. Sunt deja mari probleme în învățământul primar și gimnazial în legatură cu manualele și programa.
   8. Numarul educatorilor de gradiniță pregatire de specialitate ar trebui să crească semnificativ.
   9. În loc să ne concentram pe calitatea învățământului, iar ne gândim la cantitate.
   Lista se poate dezvolta în multe direcții, dar esența este că poporul trebuie prostit sistematic.
   Nu este de ajuns că ne plângeam de corupție și nepăsare în toate domeniile, de acum prostia ne va cotropi.

   Thumb up 0
  • @Plain Sight
   In principiu nu e rau. In practica – e caruta inaintea boilor.

   Thumb up 0
  • @Ciprian
   1. În principiu educația ar trebui să fie un privilegiu, iar profesorii modele de urmat.
   2. Educația care este îndoctrinare, prostire sau traumă (inechitățile și abuzurile abundă în sistemul de învățământ actual) în mod cert are un cost social și economic foarte mare (deci nu este deloc gratuită), iar dacă mai este și obligatorie devine crimă.

   Thumb up 0
  • Ai vazut videoclipul de la recorder despre meetingul PSD de la Craiova?

   Thumb up 0
  • @Ciprian
   Mărturisesc că nu am rezistat să ajung până la jumătate.

   Thumb up 0
  • Eu is foarte de acord sa nu ne impuna statu ce sa facem. As prefera doar sa ne ajute. Sau macar sa nu ne puna bete-n roate.

   Dar cand vezi asa ceva, parca invatamantul obligatoriu capata alta perspectiva.

   Zicea cineva pe aici ca am progresat. Da, cateva orase mari au progresat – parerea mea datorita investitiei private straine, nu datorita statului. Dar cele mai multe orase (nu vorbesc de sate) sunt foarte inapoiate (de ex in judetul Brasov – Fagaras, Victoria, etc)

   Thumb up 0
 7. Cine s-o reconstruiasca? Ma uitam la reportajul Recorder cu mitingul psd-ului… Aia de acolo? As promova mai mult acel reportaj, sa vada si inertii care nu merg la vot cine le decide soarta… Cu amaratii aia sa reconstruiti? :)))))))))))))))) In rest… cretinii care zic ca sunt exceptii… sunt doar cretini si atat. Din pacate e o situatie generala. Iesiti din bulele voastre daca aveti curaj si infruntati realitatea! Mai devreme sau mai tarziu… va va lovi in plin.

  Thumb up 3
 8. #49

  Oricine era la guvernare drama era aceeasi. Si nu numai ca se intampla dar vor mai fi drame d-astea cu copii cazuti in fantani in haznale cu doctori care-i trimit acasa cu aspirina si mor pe drum cu tavane care cad in clasa peste copii sau daca au noroc cand nu sunt la scoala etc. Important e ca trendul sa fie descrescator. Nu e corect sa arunci dramele in carca politicului. Pana la urma mai e si responsabilitatea fiecarui om la locul de munca. Asa facea A3 pe vremea lui Basescu cand ii punea in carca toate dramele din timpul crizei, cu Sobaru apogeul perioadei. Si n-a venit cutremurul pe care-l asteptam cu totii. N-as vrea sa fiu in guvern cand va lovi beleaua si nu stim cine va fi dar tare mi-e ca se va arunca vina de colo colo si fiecare va avea vinovatul lui.

  Thumb up 4
  • Asta mi se pare corect, Calu’. In legătură cu (1), pe mine nu ma dispera neapărat ca se întâmplă (deși, ideal vorbind, n-ar trebui) – accidente de căcat (pun intended) apar oriunde în lume. Pe mine ma dispera răspunsul “politicienilor” noștri; dacă în alte părți mai vezi omenie mimata, mai vezi o demisie, ceva, la noi vezi “Da’ ce, a murit ca i-am făcut noi tomografia?” – per un secretar de stat din MS. Lipsa omeniei și lipsa de reacție (efectiva sau măcar declarativa) fac astfel de situații, din triste, sa devina revoltătoare.

   La (2)… am rămas fără cuvinte. Suflet de vechil ajuns la putere. Coana aia trebuie sa zboare pe loc din învățământ. Am citit ca părinții au depus plângere penala. Sper sa meargă pana la capăt cu ea.

   (3) e banalizarea oribilului. Fereastra Overton s-a deplasat atât de mult încât mai atârnă de un cui. O sa cada cu totul, mi-e teama. Iar noi riscam sa murim străpunși de cioburi.

   Thumb up 0
  • Așteptăm să cadă drobul de sare…
   Parca a mai fost un accident asemănător acum vreo 2-3 ani, tot în curtea unei școli, a cazut un copil intr-o hazna. Ministerul putea emite o circulară in care sa prevadă măsuri de control și siguranță pt. a se evita pe cat posibil viitoarele tragedii, la fel cum au controlate și verificate cluburile, restaurantele, barurile,etc. după Colectiv. De aceea cred că această tragedie putea fi evitată

   Thumb up 0
  • #52

   Sigur ca cine e vinovat trebuie sa raspunda, aici iar avem o problema. Lipsa de personal e motiv sa-i pastrezi p-astia pe care-i avem ca sa nu inchidem scolile si spitalele de tot. Sunt atatea probleme in tara asta incat nu stii de unde sa incepi. Iar argumentul ca din 30 de ani 20 e cu PSD e la guvernare, cu toata dragostea, nu inseamna mare lucru daca tii cont ca abia din 2007 suntem in UE deci de numai 12 ani din care vreo 3 s-au dus pe criza pentru ca abia dupa intrarea in UE au venit bani pentru una pentru alta. Sigur ca multi bani s-au dus pe prostii, s-au si luat comisioane, dar asta e alta discutie.

   Thumb up 0
  • Așa este, doar România e țara în care se întâmplă lucruri fără să fie vina nimănui. Dispar păduri, apar averi. Nu e nimeni de vină. Se aruncă cu bani, nu apare mai nimic, nimeni nu e de vină. Spitalele sunt infecte, nu e nimeni de vină. Mii de școli insalubre, nu e nimeni de vină. In fact cred că asta e boala care ne macină cel mai crunt pe noi: lipsa asumării faptelor și a repercusiunilor. N-am auzit în viața mea vreun politician/bugetar care să declare că a greșit/furat/pierdut ceva și din cauza asta se lasă de meserie și își caută ceva mai pe măsura competențelor lui. Nț, niciodată ăla care vorbește nu e de vină, mereu sunt alții. Și de la ăștia se inspiră 99% dintre ceilalți români, că doar nu sunt ei mai proști să recunoască vreo nasolie vreodată. Sigur că nu politicianul e de vină, că noi dăm legi, noi cheltuim banii comunității pe borduri și paranghelii, noi cerem șpagă jumate din valoarea lucrării, noi șperțium legile ca să putem scăpa liberi și cu banii furați. Cum de și-o fi permis Petreanu ăsta să dea vina pe politic!?

   Thumb up 0
 9. Este o tara esuata. Fara sanse . Din pacate pentru cei putini care mai pot realiza acest lucru.

  Thumb up 2
 10. Eu imi doresc ca toata lumea, pornind de la autoritati, societatea civila, toti traitorii de pe aceste meleaguri, sa ne alegem o singura tema de rezolvat. Una singura, dar pe aceea s-o ducem la capat. Atentia noastra zboara in fiecare zi in alta parte, ma simt ca si un spectator la un show de magie, unde un iluzionist ma face sa ma uit in alta parte si timp ce imi fura ceasul. Acuma sunt toaletele in scoli, maine e sanatatea cu marii arsi, apoi sunt autostrazile, apoi e justitia, si tot asa mai departe. Mi-as dori o blocada mediatica si toata lumea sa se concentreze pe problema toaletelor in scoli, asa intr-un efort comun o saptamana intreaga, autoritatile sa aloce bani, firmele de constructii sa se apuce de lucru, parinitii sa verifice ca toate buzile de la scolile copiilor lor sunt in regula, iar mass media sa reflecte deasemenea numai acest lucru. Astfel sa putem sa numaram intr-un countdown cate au mai ramas de terminat, de ce nu sunt gata, sa alocam resurse suplimentare pana cand nu o sa mai fie nimic de rezolvat. Vom mai da o stire pe Europa FM cum ca nu mai existe toalete nesigure in Romania, si apoi vom merge la un alt proiect national. Sunt curios daca avand o astfel de abordare cat timp vom discuta despre toalete? o saptamana? o luna? un an? daca va dura asa de mult si intr-un an nu reusim sa rezolvam complet un singur lucru, atunci e clar ca santem in cacat.

  Thumb up 5
  • Imi pare rau, domnule Sergiu, dar propunerea dumitale nu reflecta decat exasperarea pe drept resimtita de clasa activa si dinamica din acest popor. Ar presupune ca timp de o saptamana, cu mic cu mare, si arhivari si asistente medicale, si balerine si halterofili sa umblam de nebuni prin țară, sa dam buzna in unitățile de învățământ intalnite si sa verificam instalatiile sanitare? Iar apoi in un maret elan de voluntariat, sa aparem care cu un cornier, care cu tablă, unul cu ciment si altul cu mistria sa reparam lipsurile pe care tot noi, ca societate, le-am lasat sa se acumuleze? Am o veste amară, Marele Salt Înainte s-a mai incercat si mereu rezultatele au fost jalnice.
   Insa noi, domnule Sergiu, noi platim multi oameni pentru a avea grija de aceste aspecte. Unitatea Administrativ-Teritoriala are prin serviciile ei grija de a exista si intretine infrastructura, adica cladiri si instalatii. Directiile Sanitar-Veterinare verifica ca totul sa fie salubru, Directiile de Mediu ca mediul înconjurător sa fie in parametri ne-toxici. Inspectoralele pentru Situatii de Urgenta verifica ca totul sa fie conform cu studiile privind combaterea efectelor diverselor catastrofe ce pot afecta acele obiective. Iar la urma, Inspectoratul Scolar verifica si el din perspectiva binelui pentru clientul sau, elevul, si avizeaza respectivul local drept Școală Publică (de un anumit grad, in functie de dotari). De aceea, ceea ce trebuie sa ne intrebam e cum de se trece atat de usor prin atatea etape incat un copil sa poata ajunge in pericol. Exista multe responsabilitati in producerea unui accident. De la cea a muncitorului care indeparteaza o masura de siguranta pentr a-i fi mai ușor sau din inconștiență (de exemplu lasa descuiata o usa care trebuia sa fie permanent inchisa) si pana la directorul unitatii, care ar fi trebuit sa nu aiba liniste stiind de un punct cu defect din unitatea sa. Si o mare vina o avem noi, ansamblul societatii, pentru ca toleram ca asemenea situatii de neindeplinire clara a atributiilor diverselor persoane si institutii sa fie trecute cu vederea. Politicienii, prin instrumtul lor, Administratia, nu aloca banii necesari pentru reparatii, si, in acelasi timp, stiindu-si culpa, preseaza toate institutiile mentionate mai inainte (si inca si altele) sa nu isi indeplineasca corect atributiile. De ce nu reactionam? Ca nu ne afecteaza direct si nu intelegem marimea amenintarii pana la momentul producerii catastrofei? Pai asta era si scopul constituirii unei paturi de profesionosti si politicieni, ca ei sa fie constienti de asemenea aspecte si sa urmareasca binele public. Si va mirati ca tot mai des apare senzatia ca suntem parazitati de un sistem politico-administrativ esuat?

   Thumb up 0
 11. “Firea anunţă că îşi donează 10% din salariu, timp de trei luni, pentru reconstrucţia catedralei Notre Dame” scrie news.ro. Cata ipocrizie dragi psdisti, nu mai bine dadeati banii la Buda, sa se acopere fosa criminala? Nici nu inteleg gestul doamnei firea, oare cati din votantii dansei stiu despre Notre Dame? Ce este pentru mine un paradox, lumea de la tara pe care psd o omoara incet, continua sa fie de partea lor.

  Thumb up 5
 12. Sunt profesor, vreau să mă refer puțin la punctul 3. Organizăm un simpozion național în cadrul unui proiect, profesori din toată țara pot trimite eseuri care insistăm să fie personale pe o anumită temă. Specificăm că nu acceptăm material plagiat. Eiiii, mulți profesori nu respectă asta. Doar un caz: o doamnă îmi trimite un material pe care îl verific cu un program anti-plagiat. Descopăr că e copiat în proporție de 99%, schimbase doar numele autorului. Îi trimit mail și îi spun că e furt și ne trebuie material original, așa cum am cerut. Și că îmi pare rău că participă la formarea caracterului unor copii. Răspunsul, foarte ofuscat: cine suntem noi să refuzăm materialul (îl trimite la alt simpozion unde nu vor fi probleme), dacă sunt pe net articole le putem lua, că sunt la liber și că la câte probleme sunt în țara asta, chestia asta e un fleac… Parte din problemă vine, deci, și din tagma noastră (nu mai vorbesc de greșeli de ortografie oribile și fraze fără sens în eseuri). Sigur că sunt mulți care sunt profesori faini din toate punctele de vedere, dar încă mai avem de lucru cu aceia care ne trag în jos.

  Thumb up 6
 13. Concluzia e gresita. Reconstructia de la zero implica prezumtia ca noi in natura noastra suntem diferiti fata de ceea ce vedem azi, dar am fost setati prost asadar resetarea ne va face bine. In realitate noi suntem o tara cu oameni doar vag apropiati valorilor europene, mult mai confortabil incadrati in zona autoritarismului luminat, a micii smecherii si a orizontului imediat. Nu e nimic de jelit, asa suntem noi.

  Thumb up 7
  • Foarte bine spus. Geert Hofstede are niste cercetari privind culturile nationale foarte relevante, merita citit un pic. Despre cultura majoritara de la noi zice “the ideal Romanian boss is a benevolent autocrat” (eu sunt ăla cu știința pe-aici, de obicei :-D )

   Thumb up 0
 14. Frumos zis de cineva ,,se da drumul la prosti sa aiba grija de Romania,,. Ca sa doteze scolile cu toalete functionale ar costa,probabil, 20 mil. euro. Partidele primesc 200 mil. euro/an subventie,din care numai Psd-ul aproape 100 mil. euro. Intreb pe cei care au scris asta,ce vina au parintii? Ati innebunit! Altii, ca nu e vina politicului. Pai cine intocmeste bugetul tarii,parintii? Parintii hotarasc ce se face cu banii tarii? Tara e esuata,din toate punctele de vedere. Tara n-are niciun viitor! Referitor la site,nu inteleg de ce va contraziceti? N-ati vazut ca pe un psd-ist,in suflet si simtiri, nu-l clintesti din convingerile lui? Comentati ce scrie autorul si nu intrati in diversiunile lansate de fani si fanici ai puterii. Aveti rabdare sa vina criza,sa-i vedem pe cine mai scot vinovat? Tot Soros,deep state,protocoale,conspiratii pe ,,gradina maicii domnului,,.

  Thumb up 1
 15. O mana de SADICI aflati la putere conduce un intreg popor de MASOCHISTI. SI masochistilor le place. Ambele grupuri au erectie continua de zeci de ani.

  Thumb up 1
  • da’ orgasme..orgasme au ?!?

   Thumb up 0
  • @Mara
   Nu e cazul să te învinovațești sau să ai frustrări legate de chestiunea asta.
   Istoria a demonstrat că la un moment dat rolurile se schimbă
   Dacă nu mai poți aștepta orgasmul, până atunci, mergi la un psihiatru.

   Thumb up 0
  • Tu, Plain Sight (metaforic, “un vizionar de nimic”), cam dai tu indicatii la toata lumea, asa…. E usor cand te ascunzi in spatele acestui nickname?

   Thumb up 0
  • @Mara
   Categoric nu ai nimerit, dar metafora rămâne la aprecierea fiecăruia.
   Mai important este că ai reușit să-ți devoalezi poziționarea pe “latura sadică”.
   Acesta este și motivul pentru care “mi-am permis” să-ți “dezinfectez” “cugetările”.
   Înainte de a trece la amenințări fizice te rog să observi că “indicațiile” sunt, de fiecare dată, opționale.
   Iar alegerile pe care le faci te definesc.

   Thumb up 0
 16. Bună seara,
  Sunt total de acord cu faptul că oamenii nu mai fac nimic, fapt menționat la primul punct.
  Vă dau un scurt exemplu :
  Locuiesc în cea mai mare comună din țară. Florești, pe numele ei, jud CJ.
  Pe strada noastră, încă de când ne-am cumpărat apartamentul, nu a existat un loc special amenajat pentru pubelele de gunoi. Zona, acum 9 ani, era foarte aerisită și nimeni nu-și punea problema că pubelele stau pe un teren privat, pe care la un moment dat, se va construi ceva.
  Au trecut anii, iar pe acel teren privat, proprietarul a făcut locuri de parcare. A propus ca fiecare două asociații, fiind 6 blocuri înșiruite, să luăm două locuri de parcare, pentru a le amenaja cu spatiu dedicat pt gunoi.
  Ghiciți ce? Nu vor vecinii, pentru că în mintea lor proastă, primăria trebuie să se ocupe de această problemă.
  Și îl loc să intrăm în rând cu lumea, să rezolvăm problema noastră, stăm și ne certăm pt câteva sute de lei/apartament.
  Omul și mentitatea proastă de balcanici, ne-au adus în această situație!

  Thumb up 1
 17. Vlad,
  urmaresc de ceva timp blogul tau, ai devenit un important factor de opinie, dar observ ca esti in atentia brigazii de troli ,sunt curios cat de multi bani au aceste echipe si cine ii finanteaza(sigur SRI si DGIPI au info despre asa ceva-de ce nu se fac publice?)

  Thumb up 2
  • Unii – Ferma de la Skt. P, altii – Institutul! …… Intrebi pe bune sau faci, asa, o conversatie la cafea?

   Thumb up 0
 18. Eu am fost in Finlanda in 2000, am stat 5 luni acolo.
  Noi acum, 2019, suntem inca foarte departe de Finlanda anul 2000.

  Thumb up 0
 19. stii ca treaba aia cu autostrazile caporalului idiot e un fel de legenda urbana (la fel si cu masina poporului)?

  Thumb up 0
 20. Urâte cazuri. Nu cred că e corectă însă politizarea.

  Da, PSD a fost cam 17 ani la guvernare, dar, după aceleași principii de numărare și PNL a stat vreo 14 (iar dacă nu era diversiunea cu Cioloș, acum ar fi fost la egalitate, cel mai probabil).

  În rest, ține de guvernanții actuali să se țină de cuvânt și să asigure toalete decente și sigure în anul ăsta pentru toate școlile, după cum s-au angajat.

  Ține de fiecare să limităm derapajele de comportament. Dacă începem cu noi este cel mai bine. Urmează să semnalăm autorităților atunci când anumite fapte intră în sfera contravenției sau a penalului și să urmărim corecta lor instrumentare de către respectivele autorități responsabile.

  Dacă legăm atitudinea societății și modul de lucru al autorităților de punctul 3) putem constata că atât lumea e împărțită, cât și autoritățile. Sunt sigur că majoritatea dintre voi înțelegeți ce vrea să spun dacă vă reamintesc că unii dintre cei mai vocali acuzatori ai plagiatului lui Ponta se transformaseră în apărătorii lui Kovesi, pentru aceeași fărădelege.

  Thumb up 1
 21. Este incredibil ce s-a întâmplat cu copilul ala saracul. Innecat in rahat.
  Ce moarte poate fi mai groaznica?

  Si mai incredibila este lipsa de reactie a societatii.
  30 de ani de continua morcirla ne-au dezumanizat.
  Mi-e rușine ca sunt roman.

  Thumb up 0
 22. @Alin
  Probabil ai observat că se întețește activitatea de trolling ”sub radar”.
  1. Avem cel puțin două false echivalențe ”low profile” la ”de facto” în ultima postare
  2. ”Stealth red herring” la Mara și Basil – care reclamă lipsa de reacție a societății acolo unde nu e cazul.
  3. Doar Alex a rămas ”kamikaze” probabil a pierdut legătura cu ”centrul de comandă”.
  4. Pe Bugsy nu-l mai putem întelege când îl domolește pe Alex, poate vrea să-i transmită să abandoneze misiunea.
  P.S. Persoanelor care nu consideră cele de mai sus semne evidente de coordonare, li se recomandă lectura comentariului ca pamflet.

  Thumb up 3
  • Kansas City Shuffle !

   Thumb up 0
  • @Bugsy
   Ești la butoane?

   Thumb up 0
  • pe cont propriu.

   Thumb up 0
  • @Bugsy
   Înțelegem că ”sunt interese mari la mijloc”, dar ce fel de interese…
   Probabil nu se va întâmpla prea curând, dar este un risc în crestere…
   Dacă rămâneți în țară doar cu zombie ăia pe care îi aduceți la mitinguri s-a terminat cu ”festivalul”.
   Atunci chiar veți fi fiecare pe cont propriu.

   Thumb up 0
  • nu e vorba “de interese” ci mai degraba …just business. zombies de care zici tu sunt si intr-o parte si in cealalta. pe cont propriu suntem toti, nu te amagi.

   Thumb up 0
  • @Bugsy
   Atunci reformulez.
   Va trebui să va reprofilați pe ”afaceri cu zombie”

   Thumb up 0
 23. dar asta se intampla deja. acum te-ai prins?

  Thumb up 0
  • @Bugsy
   Aici poți avea dreptate dacă te referi la guvern.
   Asistații nu produc decât voturi.
   Cei care produc plusvaloare sunt deja ofertați să o facă în altă parte.

   Mă rog dacă pentru voi este o afacere să rămâneți doar cu bugetarii și asistații…
   Desi văd că deja vă plângeți de lipsa ”creierelor” și va fi mult mai grav.

   Thumb up 0
 24. @Plain Sight : dupa parerea mea, incercarea bine intentionata de a dialoga cu “astia” e doar un exercitiu de stil, atat futil cat si in afara logicii. Sunt lunecosi, alde psd, bugsy, alex si alte ipochimene din astea, ei asa vin pregatiti…poti sa-i somezi cat vrei sa recunoasca evidente ca 1+1=2, ei tot or s-o coteasca pe campii. (gen dragnea la “cica nicolicea n-ar fi absolvit el ce pretinde”…”ba eu am auzit ca procurorii nu se ocupa de casele lui Iohanis”..:))))) )
  E ok decriptarea metodelor si avatarurilor cu care vin in misie, dar a dialoga cu ei direct e ca si cum i-ai banui de prostie sincera, dornica de remaniere… Nu e, vin cu o prostie de imprumut , pe-a lor proprie o tin pentru viata de zi cu zi, aici aplica instructiuni, atat.
  Despre astia trebuie vorbit doar la persoana a treia, niste accidente, niste obiecte slinoase. Direct lor, doar ca sa-i trimiti de unde au venit, nu la stapani…mai indarat, hat .

  Thumb up 2
 25. Cine si cu cine o poate reconstrui?

  Thumb up 0
 26. Nimeni Nu vrea să accepte, dar mai avem o singură metodă de resetare: revoluție. Nu neapărat ca atunci, se poate și mai lină, dar fără e clar că nu avem nici o șansă.

  Thumb up 0
 27. “Țara a fost guvernată 20 de ani din ultimii 30 de același partid – dar, desigur, Soros.”

  Stii ce-i interesant? Ca in aia 20 de ani cand a fost guvernata de acelasi partid a existat crestere economica si o crestere a nivelului de trai! Iar in anii cand NU a fost guvernata de acelasi partid a fost praf, pulbere si dezastre economice: CDR (96-2000), PDL+PNL (2004-2008 -> exceptia care intareste regula), PDL (2008-2012).
  Problema nu e guvernarea de acelasi partid, ci nivelul de trai scazut din Romania in 90, lichidarea industriei si privatizarea monopolurilor catre diferite multinationale (aici SI la indicatiile pretioase ale think-tank-urilor sprijinite de Soros). Iti aduci aminte de sintagma “statul prost administrator”. Si uite asa s-a dat Petromul austriecilor, bancile austriecilor, francezilor si grecilor, distributia de gaz si curent.
  Iarasi, opozitia la “acelasi partid” nu are solutii. Inafara de slogane (fara penali/oameni noi cu securisti ca noi) si circ la kg nu ofera nimic. Nici macar nu-s in stare sa copieze lucrurile bune (alea putine) facute de PSD.!

  Thumb up 1
 28. Alt idiot / clona de idiot.

  Thumb up 0
 29. ?!

  Thumb up 0
 30. Hai sa va dau o stire care le bate pe cele 3 de mai sus la un loc :
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/un-ong-vrea-sa-construiasca-toalete-primarul-refuza-urmarea-epidemie-de-hepatita-in-scoala-1116079
  Un ONG vrea să construiască toalete, primarul refuză. Urmarea: epidemie de hepatită în școală
  A pus în pericol sănătatea elevilor din comună, refuzând ajutorul unui ONG. O epidemie de hepatită a izbucnit la şcoala din Barcana, judeţul Bacău, din cauza condiţiilor de la toaleta din curte. O organizaţie i-a propus edilului, cu puţin timp înainte, să construiască o toaletă nouă. Acesta a refuzat însă. A spus că rezolvă singur problema. A făcut demersuri, pentru a achiziţiona una de 7 ori mai scumpă, dar nici pe aceea nu a cumpărat-o. După ce s-au îmbolnăvit elevii, a cumpărat WC-uri ecologice, pentru care nu are avize sanitare.
  Satul are în jur de 500 de locuitori. Şi o şcoală, cu clasele I-IV, la care învaţă 50 de elevi. De când se ştiu, copiii folosesc toaleta din curte. În ultimii ani, au început să o evite, de scârbă. Un ONG a aflat cum stau lucrurile şi a încercat să se implice. A făcut toate demersurile, pentru a construi o toaletă, implicând şi comunitatea.
  Gelu Duminică, director executiv Agenția Împreună: Părinții au făcut chetă și contribuiau cu 3.000 de lei (…). Școala venea și ea cu o sumă, iar noi acopeream diferența, până la costul devizului, care era undeva la 10.000 de euro.
  Totul mergea bine, până când au avut nevoie de aviz de la primărie.
  Gelu Duminică, director executiv Agenția Împreună: Oficiul de cadastru din primărie nu reacționa, până când, efectiv, ni s-a luat dosarul și s-a aruncat deoparte. Motivul invocat a fost că vor reabilita întreaga școală pe un PNDL (…) Costul estimat pentru reabilitarea grupului sanitar era undeva la 60.000 – 70.000 de euro, în condițiile în care noi îl făceam cu 10.000 de euro.
  Nu s-a mai întâmplat nimic. Aşa că toată lumea şi-a pus baza în primar.
  Valentin Moraru, primarul comunei Răchitoasa: Avem un proiect cu Ministerul Dezvoltării, prin PNDL 2, care a fost scos la licitație, după care nu s-a prezentat niciun ofertant. Suntem nevoiți să scoatem din nou la llicitație după ce facem o reevaluare a proiectului.
  Între evaluări, licitaţii ratate şi reevaluări, elevii au ajuns în spital.
  Gelu Duminică, director executiv Agenția Împreună: O sumă de copii a început să vomite pe bănci. Efectiv, în timpul orelor, au început să vomite. Spitalul unde copiii au fost duși de urgență a sesizat Direcția de Sănătate Publică. DSP a venit în școală și a văzut că școala nu avea aviz sanitar și că focarul de hepatită, copiii fiind diagnosticați cu hepatită, era toaleta din curte.
  Epidemia a închis şcoala. Iar elevii au fost nevoiţi să facă naveta. Mulţi dintre ei au abandonat cursurile, pentru că erau prea departe. Primarul nu a fost impresionat şi se laudă că a găsit soluţia perfectă.
  Valentin Moraru, primarul comunei Răchitoasa: O fost un focar pe o perioadă de o săptămână, la care noi am luat măsurile necesare, cumpărând wc-uri ecologice.
  Reporter: Ei v-au dat aviz pentru anul în curs?
  Primar: Nu avem aviz.
  Bine ati venit in ABSURDISTAN !

  Thumb up 0