USR: tinerelul pe care toți vor să-l treacă strada*

Iată pledoaria mea la Avocatul Diavolului, azi, în contradicție cu bunul meu coleg, Moise Guran. Din moment ce el și-a publicat-o pe a lui pe blog, mi s-a părut că aș putea face și eu la fel, desigur.

Aș vrea să observ, mai întâi de orice, că o mulțime dintre cei care cer foarte insistent USR-ului să intre la guvernare au, de fapt, o părere foarte proastă despre USR, despre care cred că e un partid irelevant, format din oengiști cu gura mare și fără experiență. Nu l-ar vota sub nicio formă, dar îl vor la guvernare acum, imediat. Ceva nu are logică aici – de ce vor toți oamenii ăștia să dea puterea unui partid pe care nu-l suportă?

Păi, nu vreți să vedem despre ce putere e vorba, în cele din urmă?

Dacă urmăriți cum decurg negocierile dlui Ludovic Orban cu partidele parlamentare, în căutarea susținerii pentru guvernul său, nu puteți să nu observați că se discută mai ales despre ce să nu facă, decât despre ce să facă. Dl. Orban se tot întâlnește cu diverși lideri de partid care-i stabilesc limitele de acțiune.

Astfel, nu se va putea modifica legea electorală ca să se revină la alegerea primarilor în două tururi, că se opun cel puțin UDMR și Pro România – de altfel, o inițiativă legislativă a USR cu acest subiect a și fost trântită alaltăieri în Senat, inclusiv din cauza liberalilor, care au absentat masiv din sală. Nici PNL nu pare prea entuziasmat de idee, că asta le-ar pune în pericol niște posturi sigure de primari prin țară.

Nu se va putea elimina secția specială de anchetare a magistraților, că nu vrea ALDE.

Nimeni nu susține inițiativa Fără Penali, a USR.

Nimeni nu-și asumă, public, modificarea legii recursului compensatoriu, care a dus la eliberarea înainte de termen a mii de infractori.

Cât despre alegerile anticipate, observați că doar USR mai vorbește despre ele. Celelalte partide, potrivit tradiției, sunt concentrate de-acum pe ce-a mai rămas pe ciolan, nu pe resetarea jocului politic.

Precum Excalibur din legenda Cavalerilor Mesei Rotunde, sabia asta a anticipatelor e înfiptă până-n plăsele și bine înțepenită în Constituție și, din păcate, domnul Iohannis nu prea s-a arătat acum vreun soi de Arthur, ca s-o smulgă de-acolo și s-o folosească.

Deci, deocamdată, nu știm ce ar urma să facă noul guvern, dar știm destul de bine ce nu i se va permite – adică mai tot.

Cine nu-i va permite? Păi, e simplu: majoritatea parlamentară care va controla deciziile guvernării.

Să ne reamintim aici cum e împărțit Parlamentul, că poate am uitat ce înseamnă majoritate. Din totalul de 465 de parlamentari, PSD are vreo 200 și ceva, că cifra variază zi de zi. De partea cealaltă, PNL are 94, Pro România, 35, UDMR, 30, ALDE, 20, PMP, 17 iar USR, 40. Toate aceste partide, împreună, abia dacă ating majoritatea, cu doar câteva voturi în plus, și fiecare dintre aceste partide are interese diferite față de ceilalți, ceea ce va asigura imediat un blocaj total. USR, cu 40 de parlamentari, nu-și poate trece nicio inițiativă prin parlament fără sprijinul tuturor celorlalte partide de opoziție. Nu văd vreun mare entuziasm pentru sprijinirea inițiativelor USR în Parlament, tocmai pentru că USR e anti-sistemul iar Parlamentul este chiar sistemul.

În plus, mi se pare cam straniu să susții că din cauza USR, care are mai puțin de 10% din Parlament, se va prăbuși România.

Nodul gordian din Parlament nu poate fi desfăcut decât prin sabia anticipatelor, care e aproape imposibil de mânuit. Precum Excalibur din legenda Cavalerilor Mesei Rotunde, sabia asta a anticipatelor e înfiptă până-n plăsele și bine înțepenită în Constituție și, din păcate, domnul Iohannis nu prea s-a arătat acum vreun soi de Arthur, ca s-o smulgă de-acolo și s-o folosească.

Cei care cer USR să intre la guvernare “ca să facă treabă” refuză să admită evidența sau se prefac că n-o văd: dacă va fi învestit, guvernul Orban nu va putea face aproape nimic, de fapt, doar va aștepta să treacă timpul și prezidențialele, până când președintele Iohannis, dacă va câștiga, se va hotărî să-i ceară demisia, în încercarea de a declanșa, totuși, anticipate.

Jocul politic al președintelui Iohannis poate fi discutat, ba chiar apreciat, dar trebuie să înțelegem că dl. Iohannis nu este șeful USR, ci al PNL, așa că dați dreptul useriștilor să mai facă și ce vor ei, nu doar ce ar vrea președintele.

Useriștii mai au un argument ca să nu intre acum la guvernare: pentru USR, care este un partid nou, cu structuri încă fragile, singura șansă reală de creștere și consolidare este prin sublinierea diferenței față de partidele vechi. De altfel, USR a apărut ca o reacție de enervare față de obiceiurile ticăloase ale actualei clase politice. PNL n-a avut o problemă să guverneze cu PSD, în foarte controversata alianță USL, așa cum nici PSD n-a avut vreo problemă să guverneze împreună cu PDL în 2009, pe vremea lui Geoană și Boc, dar s-ar putea ca simpatizanții USR să fie mult mai deranjați de astfel de alăturări pe care le-ar face partidul lor decât alegătorii PNL sau PSD, care sunt mai obișnuiți și acceptă mai ușor schimbările bruște de traseu ale partidelor lor.

Încă un lucru: faptul că USR nu preia acum vreun portofoliu ministerial nu înseamnă că USR nu poate vota pentru învestirea guvernului Orban și, mai departe, pentru politicile pe care acesta le va duce. Adică, știți, chiar dacă n-ai miniștri în funcție, asta nu te împiedică să votezi pentru guvern, dacă crezi că acesta face ce trebuie.

Ca atare, eu vă invit să votați pentru neparticiparea USR la guvernare, cel puțin până la alegeri. USR va putea susține din Parlament guvernul, concentrându-se pe principalul său obiectiv: obținerea unui scor cât mai bun la următoarele parlamentare, ceea ce îi va permite să influențeze cu adevărat guvernarea din România.

*) Presupun că știți bancul cu bătrânica pe care toți au ajutat-o să treaca strada, deși ea n-avea niciun gând.

62 comentarii Adaugă comentariu

 1. „concentrându-se pe principalul său obiectiv: obținerea unui scor cât mai bun la următoarele parlamentare”
  … devine o cioară tot mai vopsită, în vîrful unui par… tot mai înalt!

  Comentariu apreciat Thumb up 15
  • “asteptand legitimitatea unui vot national” suna mai bine?

   Thumb up 0
  • Salutare!
   Totusi as vrea sa inteleg atitudinea asta de adevar absolut, a lui Moise, CTP.
   Bai frate, oamenii astia din USR au un punct de vedere argumentat, bazat pe o experienta trecuta a cabinetul tehnocrat, cand a fost un sac de box si in timpul mandatului si dupa. De ce acum trebuie sa intre la guvernare? De ce trebuie sa ii faca pe plac marelui Melc de la Cotroceni? De ce acesti jurnalisti nu au o atitudine rezervata? De ce ne pricepem noi romanii la tot? Mecanica auto (vedeti istoria Daca), fotbal, si politica.
   Repet, de unde atata inversunare la CTP si Moise? Parca aveau alte planuri si au venit astia de la USR si le-a stricat strategia.
   Cu drag,
   Marius

   Thumb up 0
 2. Este evident ca alaturi de udmr si satelitul pezde, pro-Romania, nici pnl nu doreste doua tururi de scrutin pt. alegerea primarilor.

  Comentariu apreciat Thumb up 16
  • Alegerea primarilor in 2 tururi se poate face doar începând cu alegerile din 2024, pt alegerile din 2020 nu e posibil pt că există o decizie a CCR din 2012 care spune că nu se pot schimba legile electorale cu mai puțin de 1 an înainte.

   Thumb up 0
  • asta e inspirată de o recomandare a Comisie de la Veneția care spune că, dacă decizia e pentru creșterea legitimității și reprezentării democratice, e ok să le modifici, deci nu ține argumentul.

  • @Vlad Petreanu

   Cum adica ‘nu tine argumentul’? Eu stiam ca deciziile CCR sunt obligatorii pentru toate institutiile, nu e prevazuta o etapa in care o comisie cantareste argumentul, ca sa stabileasca daca ‘tine’ (si atunci respectam decizia CCR), sau ‘nu tine’ (si atunci nu respectam).

   Thumb up 0
  • Adică așa: Comisia recomanda asta: „Principiul dupa care elementele fundamentale ale sistemului electoral nu ar trebui modificate cu sub un an inainte de alegeri nu are prioritate fata de celelalte principii ale Codului de bune-practici in materie electorala. Acest principiu nu ar trebui invocat pentru a mentine o situatie contrara standardelor europene in domeniu sau pentru a preveni implementarea unor recomandari ale organismelor internationale”.

   Sincer, nu-mi imaginez cum cineva de buna credinta se poate opune ideii de crestere a reprezentativitatii alesilor. Doar aia care urasc poporul asta si vor sa profite de nestiinta lui.

  • Din decizia CCR Nr. 51 din 2012:

   “O altă soluție ar fi aceea de a se stabili în Constituție ca, în cazul amendării legii electorale, vechiul sistem să rămână aplicabil pe timpul viitoarelor alegeri – cel puțin dacă acestea au loc în anul următor – și că sistemul nou va fi aplicat începând cu scrutinele ulterioare.”

   https://lege5.ro/Gratuit/gmytcnrsg4/decizia-nr-51-2012-referitoare-la-obiectia-de-neconstitutionalitate-a-dispozitiilor-legii-privind-organizarea-si-desfasurarea-alegerilor-pentru-autoritatile-administratiei-publice-locale-si-a-alegeril

   Toate deciziile CCR sunt obligatorii pt autoritatile din Romania, comisia de la Veneția emite doar recomandări.

   Thumb up 0
  • Argumentul asta era perfect valabil in cazul introducerii limitei de 300 de parlamentari, acolo existand un referendum care e incalcat de cate ori se organizeaza noi alegeri parlamentare. In privinta alegerilor locale, acolo primeaza interesul electoral, restul sunt nuante retorice, nimeni nu e preocupat cu adevarat in acest caz de “cresterea legimitatii demogratice”. Fiecare sistem avantajeaza unele partide si le dezavantajeaza pe altele. Justificari in favoarea adoptarii unora sau altora se vor gasi mereu. Sistemul actual e folosit si in alte state, nu e vreo inovatie romaneasca. E adevarat ca avantajeaza PSD care la randul sau era dezavantajat de sistemul vechi, ce permitea coalizarea alegatorilor antiPSD in turul Ii, ceea ce de multe orie e decisiv, cum se intampla la prezidentiale, unde PSD, din acest motiv, nu prea mai are sanse. Asta e important, “cresterea legitimitatii” e pana la urma doar retorica. Daca ar fi vorba de o situatie care ar restrange nejustificat dreptul la vot al unor mase largi, ar fi de inteles urgenta. Nu cred ca si aici. Pericolul revenirii la practica abuziva a modificarii legii electorale inainte de alegeri mi se pare ca primeaza.

   Thumb up 0
  • Sistemul cu alegeri intr-un singur tur e folosit mai ales in sisteme politice bipartizane. In sisteme in care su t mai mult de 3 partide, el garanteaza reprezentativitatea scazuta si neparticiparea.

 3. Am citit si articolul lui Moise; imediat dupa ce l-am citit asteptam replica ta. :)
  Din cele 2M de votanti, probabil o mica parte fac trecere catre PNL in contextul in care USR nu intra la guvernare. Intrarea la guvernare in schimb ar atinge core-ul votantilor USR-PLUS, care nu vor o asociere cu cei care fac parte din clasa politica veche (cei care vor tine in continuare PNDL si votul intr-un singur tur in picioare).

  Comentariu apreciat Thumb up 26
 4. deocamdata au inceput sa apara stiri ca se pregateste debarcarea lui barna de la conducerea usr. cam asta e soarta proiectelor facute in ppt! partidul e putin mai mult decat atat.

  Thumb up 12
 5. Fain, deci s-a mai gândit cineva la aceasta. Plus, ultima strategie este scoaterea din context. Se ia ceva și se insistă pe acea bucățică în comparație cu un idealism inexistent în timp ce se trece sub tăcere, cu rea voință, situația din care face parte acel ceva.

  Thumb up 9
 6. De unde știe autorul că cei care cer usr la guvernare au o părere foarte proasta și n-ar vota usr ? Chiar moise a recunoscut că a votat usr la europarlamentare și acum e unul dintre cei care susțin că usr trebuie sa intre la guvernare.

  Thumb up 13
 7. Timp de 5 minute Moise Guran ne-a tot povestit despre cat de iresponsabil este USR si cum isi vede doar interesul propriu in detrimentul tarii. Asta imi arata ca nenea Guran nu a ascultat intreaga inregistrare a discutiei lui Dan Barna. Da, pe fragmentul respectiv, Dan Barna zice ca USR intrand la guvernare ar valida PNL-ul, dar un pic mai departe (la 2-3 minute) spune destul de clar: “Daca PNL face treaba si reuseste sa guverneze, foarte bine, bravo lor!” Dar tot el spune “Dar noi nu credem ca vor putea”. Deci, cu ce ii incurca pe PNL neparticiparea USR la guvernare, dar cu sustinerea guvernului din Parlament?

  Chiar nu imi plac jurnalistii superficiali care n-au rabdare sa asculte 55 de minute dintr-o discutie. Poftiti!

  Comentariu apreciat Thumb up 48
 8. Vlad, ești tare. M-ai convins. Eram printre cei dezamăgiți. M-ai ajutat să îmi mai treacă, pentru că la prima vedere pare a fi o formă de lașitate să nu intre în luptă, după cei în ultimii 3 ani USR a fost cea mai activă formațiune politică din România. Dar îmi dau seama că situația este atât de complicată încât e greu să judec pe cineva. Totuși, dacă USR are ca obiectiv să aștepte până face 51 %, s-ar putea ca procentele în sondaje să tindă spre zero. Deci, este nevoie de mult echilibru și cred că le trebuie niște consultanți politici bine antrenați, eventual plătiți bine, aleși după rezultate etc. Pe mine pseudo-ancheta Rise Project încă nu m-a convins, decât poate să îmi ridice semne de întrebare de natură morală, dar oamenii judecă emoțional, nu rațional și cu certitudine va produce efecte.

  Comentariu apreciat Thumb up 24
  • “pare a fi o formă de lașitate să nu intre în luptă”. E doar realism.

   Eu zic ca pot demostra pe puncte ca absolut niciuna din initiativele importante ale USRPLus nu ar fi miscate niciun pas in fata daca intra in guvern. Guvernul nu poate da OUG-uri pe justitie, iar pe toate celelalte teme existe de fiecare date majoritati confortabile in parlament care ar vota impotriva (in unele cazuri si PNL face parte din aceasta majoritate – vezi votul la primari in doua tururi).

   USR ar fi ASTAZI in guvern doar un sac de box, incapabil sa face ceva concret pentru oamenii care l-au votat. Cum credeti ca ar reactiona oamenii peste 6-8-10 luni? Cam asa: “atunci de ce ati intrat in guvern, daca nu puteti sa faceti nimic? Habar nu aveti de politica, nu va mai votam”. Pur si simplu USRPlus s-ar sinucide electoral complet fara niciun folos real pentru tara.

   L-am ascultat bine pe Moise Guran. Ca orice chibit (fara suparare, asta suntem toti cei care nu am intrat in politica) el crede ca vede miscari geniale pe care le-ar face el daca ar coordona cei 2-3 ministri USR. De genul: desfiintam PNDL si bagam banii aia la cofinantare in fonduri europene, adica facem o parghie de dezvoltare. Noi bagam un euro, de la fondurile UE mai vina inca 4, avem crestere economica solida, avem bani la buget, etc. Domnul Guran pierde din vedere complet faptul ca PNL nu o sa renunte la PNDL in an electoral cu locale, ca nu sunt nebuni: iti fac dusmani cei 1000 de primari PNL care trebuie sa traga pentru ei. Domnul Guran crede ca, in acest caz, iese USR in presa si ii face de rusine pe liberali, ca refuza acest plan. Nu merge. Subiectul e prea tehnic ca sa aiba impact masiv si o sa fie ingropat rapid de “presa” ce ii iubeste maxim pe cei de la USR. Ia uite idee de narativ: “nemernicii de la USR blocheaza investitiile in satele tarii, ei sunt de acord sa vada copii innecati in haznalele scolilor”. Grupul USR din guvern or sa fie facuti sa para doar niste isterici care nu stiu nici ei ce vor si care nu sunt multumiti niciodata. Si care nici nu fac nimic. Eventuala retragere din guvern va fi tratata fix in cheie de mai sus (“va e lene sa munciti, de ce v-ati bagat, sunteti prosti”)

   Sau: o sa vina o criza dura economica si e nevoie de oameni buni care sa se poate lupta ci acesta apocalipsa (“ce va face bunica mea daca nu mai primeste pensia? De ce nu ii pasa USR-ului de asta”). Sansele ca USR sa poata face ceva util in anul 2020 sunt fix zero. Oricum apocalipsa nu vine la noi in an electoral, sa ne uitam in anul 2009: cifre cumplite, cadere economica de 8%, cadere la incasarile bugetare de 20-25%. Apocalipsa. Ce s-a intamplat? Nu s-a taiat niciun salariu, nicio pensie, nu au fost concedieri. Ne-am imprumutat pana la plasele, am taiat orice insemna investitie, am redus la sange cheltuielile materiale, dar nu am luat NICI O SINGURA MASURA cu impact social. De ce? Pentru ca erau alegeri prezidentiala la final de an.

   Toate masurile se vor lua DUPA alegeri, de majoritatea care va exista atunci. Sa crezi ca USR, cu 8% in parlament, poate rezolva apocalipsa aia in 2020, e ca si cum crezi USR-ul un fel de Bruce Willis, gata sa urce cu bomba nucleara pe asteroid ca sa rezolve situatia.

   Si am discutat de propunere “rezonabile” ale domnui Guran, Ca sunt chiar si propuneri complet nerezonabile. La obiectia cuiva ca, de exemplu, in educatie e nevoie de schimbari ample, absolut imposibil de facut prin OUG-uri sau fara o majoritate reformatoare in parlament, domnul Guran a scos si alte idei fortate rau, de genul: nu e nevoie decat de niste hotarari de guvern bine tintite. Adica domnia sa crede ca e posibil sa faci schimbari FUNDAMENTALE intr-un sistem social critic prin niste HG-uri. Banuiesc ca Iordache deja ia notite si se bate cu palma peste cap “bai, ce dobitoci am fost, noi cum de nu ne-am gandit la asta. de ce am vrut neaparat sa dam OUG-uri?”

   E o idee fundamental gresita. Schimbarea masiva (reformarea) unui sistem social critic se face prin dezbateri indepungate pentru a atinge o masa critica din sistem care sa inteleaga necesitatea modificarilor si apoi prin legi votate de o majoritate clara in parlament. Pana nu ai aceste conditii, nu poti produce decat praf, nu guvernare durabila.

   Imi pare rau deci pt domnul Guran, ca si pentru CTP, ca si pentru toti oamenii de buna credinta care reproseaza USR ca “nu pune umarul”. Realist vorbind, chiar nu au la ce pune umarul in aceste momente, e doar o sincidere electorala asistata de Iohannis, PNL si PSD, care si-ar freaca mainile de bucurie asteptand sa deconecteze USR de la aparate.

   Daca cineva vrea sa ii vada cum se descurca la guvernare, nu are decat o sansa, sa ii voteze asa incat sa aiba niste procente in jurul carora se poate concepe o majoritate.

   Si inca ceva: o alianta la guvernare cu alt partid (posibil PNL) e absolut normala, dar totul se decide DUPA alegeri, nu inainte. Pentru USR care incearca sa fie anti-sistem, astfel de negocieri facuta inainte sunt complet gresite politic. Si asa e si democratic. Dupa alegeri, vezi exact ce ti-a zis electoratul: ti-am dat X procente, PNL-ului i-am dat Y procente, pe aceste baze trebuie sa negociati, negociati programul de guvernare, renuntati la anumite promisiuni electorale, daca nu ati castigat alegerile cu peste 50% si asa mai deperate.

   Thumb up 0
 9. Nu ma deranjeaza ca nu intra USR la guvernare.

  Celui care citeste, ii propun un exercitiu de imaginatie.
  Ce ai face tu si inca 39 oameni in situatia in care iti e atacat castelul de 425 soldati cu experienta?
  Deschizi portile si te bati cu ei corp la corp? Clar ca nu. Eu cred ca o sa stai, astepti intariri si negociezi.
  Iar atunci cand iti vin intariri 85, iar dintre ceilalti minim 125 ti se aliaza si 85 pleaca, te poti duce la lupta cu ceva mai multa incredere. 250 vs 215 e clar cu sansa mai mare de reusita.
  Doar daca fugi si lasi castelul gol esti las, altfel consider ca doar astepti inteligent pana vin intaririle.

  Sa nu uitam ca USR sunt foarte putini, 40 in parlament si doar putin peste 10mii in tara vs peste 500 mii in PSD, similar in PNL si multi altii. Avem prea mari pretentii in acest moment de la un grup mic care e contra intregii clase politice vechi.
  Noi ne suparam usor si aproape ca nu ii mai sustinem, le cerem sa salveze tara, sa riste inutil. Nu suntem realisti.

  Eu o sa votez USR++ la urmatoarele alegeri parlamentare anticipate si/sau la termen.
  Vechile partide, toate, isi freaca mainile de bucurie daca picam in capcana de a ne supara pe USR.
  Trebuie sa fim uniti, sa ii sustinem si sa le dam o sansa la alegerile viitoare. Apoi avem tot dreptul sa fim dezamagiti de ei daca nu performeaza. Pana atunci insa e mult prea devreme.
  Le-am dat celorlalti 30 ani, cred ca putem sa avem rabdare si cu USR++ macar in urmatorii 5.

  Comentariu apreciat Thumb up 64
  • foarte emotionant! doar ca 5 ani e cam mult, o vesnicie, pentru usr. incearca sa privesti mai atent, fara a fi implicat emotional, scena politica din ultimele 2 saptamani, vezi ce se intampla cu usr.

   Thumb up 0
  • Bugsy, daca stii sa privesti mai atent ceea ce se intampla cu USR in ultimele saptamani, ai sa faci o constatare foarte simpla: “E campanie electorala”. Unii dintre noi am mai trecut prin asta si in 2016 si ne aducem aminte. USR trebuie sa aiba rabdare si sa reziste cat trebuie. Important e ca la final sa reuseasca, indiferent cand.

   Thumb up 0
  • Bugsy, am zis 5 ani, pt ca mai e unul pana la alegeri si apoi 4 de mandat.
   Eu cred ca oameni noi cu potential pot incepe si demonstra ca se poate mai bine, dar au nevoie de ceva timp.
   Cat despre ce e in partid, e normal sa fie puncte de vedere diferite, important e sa le accepte pe ale majoritatii.

   Thumb up 0
  • @AlbuS………..: cand esti banat la mai toate psoturile tv si apoi apare o ancheta cu dezvaluiri nu mai e “campanie electorala”, e un soi de executie. daca era partid construit asa cum trebuie, rezista pana la sfarsit, fiind doar un fel de proiect…..

   Thumb up 0
  • Așa este…aveți dreptate…indiferent de ce va fi USR&PLUS trebuie susținut, musai să rămânem verticali, consecvenți!

   Thumb up 0
 10. “Nimeni nu-și asumă, public, modificarea legii recursului compensatoriu, care a dus la eliberarea înainte de termen a mii de infractori.” – Cu alte cuvinte, toti sunt la fel.
  PS. Nu trebuie sa fii politician ca sa guvernezi doar cand ai majoritate asigurata. Tocmai genul asta de provocari reprezinta premisa performantei. Parerea mea este ca USR-ul asteapta ca un asistat social sa vina cineva sa ii mai dea niste procente.

  Thumb up 8
 11. Pledoaria lui Moise sugerează că diaspora ar fi vinovată că nu se intoarce acum acasă pt a salva Romania de lipsa forței de muncă si lipsa specialistilor. Acum trebuie să vină că PROMIT liberali schimbarea lucrurilor. Până una alta să facă bine liberalii si să vină în parlament să muncească să- si arate voința că doresc schimbarea. Pentru ce-i plătim?

  Thumb up 6
 12. Vlad Petreanu, am sa te rog, daca poti, sa asculti inca o data materialul audio pe care l-ai dat tu cu Dan Barna discutand cu cei din USR. Acolo ai doar un minut, dar e cumva taiat, dupa primele 2 propozitii. S-a taiat materialul exact unde spune Dan Barna: “Noi nu putem sa intram la guvernare acum cu PNL.” Si apoi continua: “Daca vor face bine, Doamne ajuta sa faca bine, atunci e meritul lor.” Oare nu indica asta ceva apropo de faptul ca nu-i blocheaza USR-ul pe PNL-isti sa guverneze?

  Ce vreau sa-ti zic: prima parte din ceea ce zice Dan Barna e undeva pe la minutul 29 in inregistrarea pe care USR a pus-o (INTEGRAL) pe contul lor. A doua parte e din alt loc. Cumva sunt taiate cele 2 parti in acel minut difuzat de tine si lipseste o parte esentiala, intre cele 2, exact cea in care se explica pe larg noima acestei strategii. Asculta si convinge-te singur, te rog.

  Thumb up 9
 13. Am votat USR.
  USR imi place!
  Îmi trezește speranța pe care o aveam in ’89.
  Va amintiți de Mircea Dinescu și Ion Caramitru?
  Nu aveți senzația unui deja Vu cand ii vedeți pe Dan Barna și pe Stelian Ion?

  Thumb up 5
 14. de ce vreau eu sa intre usr la guvernare? pentru ca in cadrul guvernului sa calce sistemul pe bataturi adica ia un minister, 2 si sub orban rade clientelismul si misca lucrurile. ca secventialitatea e urmatoarea mai intai intri la guvernare adica ti se valideaza guvernul si apoi te poti apuca sa joci in afara sistemului. la propunerea guvernului, sistemul are 2 posibilitati sa tranteasca sau sa accepte guvernul. secventa se repeta la trantire sau al accepta si usr isi face de cap in ministerele pe care le cere de la pnl. apare motiune ne intoarcem in punctul de plecare. tot asa pana la alegeri si dupa alegeri vom fi in aceiasi preconditie in cel mai rau caz sau eclozeaza si plus si muta cateva procente de la sistem la nesistem in cel mai fericit caz. de ce urasc usr? pt ca nu al duce capu sa faca asta. adica in loc sa joace in afara sistemului joaca jocul sistemului, pierde procente si nu modifica semnificativ procentele de dupa alegeri fie normale fie anticipate. nu stiam bancul cu baba obligata sa treaca strada dar pot observa ca baba e doar pe partea cealalta a strazii nu e nici in rai nici in iad. cand o sa vad baba intinerita de trecutul strazii atunci o sa am senzatia ca politicul joaca jocul poporului. cinstit nu imi pasa de baba. imi pasa de nivelul meu de trai. daca barna sta pe o parte de strada si asteapta verde si pe partea cealalta sta sistemul si tine butonul pe rosu pe mine cetatean nu ma incanta. auzirat i de Bolintineanu? –
  “Ce spui, tu, străine? Ştefan e departe;
  Braţul său prin taberi mii de morţi împarte.
  Eu sunt a sa mumă; el e fiul meu;
  De eşti tu acela, nu-ţi sunt mumă eu!
  noi credeam ca barna e stefan din poezie nu tinerelul trecator!

  Thumb up 2
 15. Un articol excelent!
  Intre “penele” si “peseghe” nu exista nici cea mai mica diferenta de fond.

  Diferentele sunt la capitolul forma nu fond! In timp ce dezbaterea, atat de mult utilizata pentru momirea prostimii pe directia anti-Alianta, deturneaza, CU SUCCES SI DIN NOU, atentia de la adevarata problema si anume migratia masiva a gramezilor de primari ticalosi si corupti pana in dinti catre “umbrela” oferita de catre coruptii “penele”, noul aparat de partid corupt din teritorii se formeaza sistematic asigurand masinaria infernala de controlat prosti, deci, un numar impresionant de voturi din rural migrate de la pesegheul dezmembrat catre “cinstitul” PNL.

  Facts! Restul sunt detalii….

  Thumb up 2
 16. Eu nu pot să-mi explic vehementa cu care Moise (pe care incă il apreciez foarte mult ca ziarist) prezintă situația politică într-un fel extrem de tendențios.
  România este scufundată în rahat de trei ani de un PSD sustinut puternic în Parlament, în CCR, în CSM și în alte centre de putere și se prezintă lipsa unui ministru, poate doi din partea USR ca fiind Apocalipsa !!! Când oricâtă sistinere at acorda USR viitorului guvern este aproape egală cu zero ! Parcă nu se urmărește decât denigrarea USR și antagonizarea acestuia cu proprii suporteri dar și cu PNL, aproape sigur viitorul aliat după alegerile parlamentare ! Oricând vor fi ele…

  Thumb up 6
 17. A propos de vot!
  87,12℅ – 2612 voturi pentru a nu intra la guvernare
  13.88℅ – 386 voturi pentru a intra la guvernare
  Suntem complet razna!
  Credeam ca PSD e terminat!
  87% iresponsabilitate inseamna 87℅ pentru PSD

  Thumb up 2
  • What?…???

   Thumb up 0
  • Dacă USR nu trebuie sa intre la guvernare de ce ar trebui să mai intre în Parlament?

   Thumb up 0
  • Pentru ca misiunea unui partid politic este reprezentarea votantilor sai, d-aia.

  • Cineva care doar zice că face ceea ce îmi doresc nu mă reprezintă.
   Cineva care nu își asumă execuția degeaba pretinde că stabilește reguli pe care nu este in stare să le aplice.
   USR va pierde și dacă intră la guvernare și dacă nu intră.
   Menirea votului acordat USR nu este câștigul de imagine sau reprezentarea formală a alegătorilor. Asta o face foarte bine PSD.
   USR trebuie să facă mult mai mult pentru votul acordat.
   Dacă intră la guvernare USR va câștiga experiență deși se erodează politic, dar neintrand la guvernare se uzează moral.
   A face opoziție la opoziție este un nonsens acum când ar trebui ca toate efectele anomaliilor generate de guvernarea PSD să fie înlăturate.
   Dacă țara se află într-un moment greu nu spui că stai deoparte.

   Thumb up 0
  • “Dacă intră la guvernare USR va câștiga experiență deși se erodează politic”
   Intrebare scurta: daca se erodeaza politic PNL (evident, doar guverneaza si ei) si USR…cine castiga urmatoarele alegeri? :)
   As intreba de asemenea, ce experienta a castigat guvernul Ciolos in 2016….

   Thumb up 0
  • @Checkmate
   Dacă scopul ar fi doar câștigarea viitoarelor alegeri, următoarea guvernare ar trebui sa se preocupe in principal de pregătirea alegerilor, reforma constituțională și administrativă în timp ce pentru o reparație morală PSD ar trebui taxat pentru toate nenorocirile pe care le-a făcut.
   O astfel de abordare ar preveni erodarea și ar întări partidele.
   Experiența guvernului Ciolos este notabilă in ceea ce privește transparenta actului adminstrativ, reducerea birocrației și creșterea subscripției pe proiecte cu fonduri europene, dar fără susținere politică realizările nu au fost pe măsură așteptărilor in ceea ce privește reforma. Din păcate acesta este motivul ezitărilor de a intra la guvernare.

   Thumb up 0
  • @Plain Sight
   “Dacă scopul ar fi doar câștigarea viitoarelor alegeri, următoarea guvernare ar trebui sa se preocupe in principal de pregătirea alegerilor”
   Daca te referi la cele Parlamentare, ele necesita girul Parlamentului.
   “reforma constituțională și administrativă”
   Girul Parlamentului.
   “în timp ce pentru o reparație morală PSD ar trebui taxat pentru toate nenorocirile pe care le-a făcut.”
   Am observat cat de taxat a fost. Stiai ca, in ciuda tuturor grozaviilor facute, in 2019 mai multi oameni au votat pentru el decat in 2016?
   De asemenea, stiai ca a castigat cu cea mai zdrobitoare majoritate din ultimii 30 de ani alegerile parlamentare din 2016, dupa ce, nici cu 8 luni inainte, fusese alungat de la putere?
   Te rog sa ma scuzi daca nu am incredere in memoria si luciditatea alegatorilor. Istoria imi dovedeste ca am dreptate.
   “Experiența guvernului Ciolos este notabilă in ceea ce privește transparenta actului adminstrativ, reducerea birocrației și creșterea subscripției pe proiecte cu fonduri europene, dar fără susținere politică realizările nu au fost pe măsură așteptărilor in ceea ce privește reforma. Din păcate acesta este motivul ezitărilor de a intra la guvernare.”
   Si… imi pare un motiv excelent.
   Nu am nevoie de eroi si martiri, ci de rezultate. Si nici de compromisuri, ca istoria nu ne asteapta.

   Thumb up 0
 18. Mare aiureala incapatinarea userista in privinta anticipatelor, pare a fi inspirata direct de ideologu’ din umbra Caramitru.
  1. Practic nici un parlamentar, cu exceptia USR-istilor si nici aceia toti, nu doreste anticipate. Alt mecanism in afara respingerii de catre parlament a doua propuneri de premier nu exista.
  2. In cazul in care, prin minune, se ajunge la anticipate, nu pot avea loc mai devreme de primavara spre vara, considerind toata procedura + vacantele parlamentarilor + cheful lor de munca + perioada de campanie. Dupa toate astea trebuie constituit un nou parlament, demarate negocieri, iar vacante si asa se ajunge in toamna in care sint alegeri parlamentare la termen. Vor fi aruncati o gramada de bani pe niste alegeri pentru a cistiga ce? maxim 3 luni? In timpul asta guvernu’ dancila va lucra cu spor…
  3. Ma uimeste convingerea USR-ista ca vor cistiga lejer majoritatea absoluta la alegerile parlamentare! Asta arata naivitatea (=prostia) conducerii USR. Eu sint sigur ca vor avea o mare surpriza, vor fi depaaaarte IN JOS de scorul de la europarlamentare pentru ca: a. sint alegeri diferite, la europarlamentare voteaza fiecare unde este in timp ce la parlamentare se voteaza in circumscriptie + votul diasporei are importanta neglijabila la parlamentare b. la ritmul cu care se impusca in picior (comportarea de domnu’ Goe din ultimele zile, problemele lui Barna, factorul Caramitru, etc) isi vor indeparta o mare parte a electoratului potential. Cel mai trist e ca multi din cei care s-au miscat, in sfirsit, si au votat la europarlamentare se vor ‘lecui’ din nou vazind aceste bilbe, gafe si aiureli userite. Pacat!

  Thumb up 9
  • “Cel mai trist e ca multi din cei care s-au miscat, in sfirsit, si au votat la europarlamentare se vor ‘lecui’ din nou vazind aceste bilbe, gafe si aiureli userite.”

   Adevarat, sunt departe de perfectiune, de fapt sunt chiar vai de ei.

   Alternativa la ei e practic vechea clasa politica, aia care ne conduce cu maiestrie de cam 30 de ani: Ponta e in politica de 22 de ani, Iohannis de 20, Tariceanu de 30, Basescu de 30, Orban de 28 de ani. Kelemen de 1000 de ani, de cand au descalecat in Transilvania si asa mai departe.

   Dar e perfect democratic sa alegeti pe cine doriti.

   Mai serios vorbind, mie mi se pare ca nu sufera deloc de naivitate politica pentru ca au refuzat acum intrarea in guvern. Dar, noi sa fim sanatosi, mai vorbim anul viitor.

   Thumb up 0
 19. Mare aiureala incapatinarea userista in privinta anticipatelor, pare a fi inspirata direct de ideologu’ din umbra Caramitru.
  1. Practic nici un parlamentar, cu exceptia USR-istilor si nici aceia toti, nu doreste anticipate. Alt mecanism in afara respingerii de catre parlament a doua propuneri de premier nu exista.
  2. In cazul in care, prin minune, se ajunge la anticipate, nu pot avea loc mai devreme de primavara spre vara, considerind toata procedura + vacantele parlamentarilor + cheful lor de munca + perioada de campanie. Dupa toate astea trebuie constituit un nou parlament, demarate negocieri, iar vacante si asa se ajunge in toamna in care sint alegeri parlamentare la termen. Vor fi aruncati o gramada de bani pe niste alegeri pentru a cistiga ce? maxim 3 luni? In timpul asta guvernu’ dancila va lucra cu spor…
  3. Ma uimeste convingerea USR-ista ca vor cistiga lejer majoritatea absoluta la alegerile parlamentare! Asta arata naivitatea (=prostia) conducerii USR. Eu sint sigur ca vor avea o mare surpriza, vor fi depaaaarte IN JOS de scorul de la europarlamentare pentru ca: a. sint alegeri diferite, la europarlamentare voteaza fiecare unde este in timp ce la parlamentare se voteaza in circumscriptie + votul diasporei are importanta neglijabila la parlamentare b. la ritmul cu care se impusca in picior (comportarea de domnu’ Goe din ultimele zile, problemele lui Barna, factorul Caramitru, etc) isi indeparteaza cu spor o mare parte a electoratului potential. Cel mai trist e ca multi din cei care s-au miscat, in sfirsit, si au votat la europarlamentare se vor ‘lecui’ din nou vazind aceste bilbe, gafe si aiureli userite. Pacat!

  Thumb up 2
 20. Scuze pentru postarea dubla si erorile de scriere…:(
  Ar fi uitila o nota care sa informeze vizitatorii ca mesajele lor vor aparea dupa moderare.

  Thumb up 0
 21. Nu înțeleg de ce a participat USR-ul la trecerea moțiunii, anticipate nu se pot face sau încă nu s-au trezit din somn și tot cer anticipate, nu contează că rămâne Dăncilă pentru ei nu contează nimic doar ei sunt egali în comportament cu psd-ul știu una și bună(pt. ei) să nu intre la guvernare vai Doamne se erodează, dar mai bine susțin un guvern psd pe care l-au criticat mai tot timpul decât să susțină un guvern tranzitoriu care ar fi oricum mai bună decât asta de acum, domnilor nu mai sperați în ceva mai bine că n-avem suficienți omeni care să conducă, se va trăi mai departe în minciună și hoție doar legile s-au făcut să furi șă jefuiești cât mai mult că atunci ai cu ce să cumperi avocați, procurori, judecători etc.

  Thumb up 6
  • USR, ca toți ceilalți de bună credință sper eu, au participat la susținerea moțiunii pentru a pune o frînă guvernului țărăncii analfabete în a mai putea guverna prin OUG și a mai face rectificări de buget și/sau remanieri, numiri de consilieri la CEU, etc. Deși asta încă mai lasă destule găuri din care m*iepsd mai poate devaliza finanțele țării și planta oameni fideli lor în diverse sinecuri.

   Iar de susținut guvernul PNL (atunci cînd acesta face lucruri bune), pot foarte bine și din afara lui.

   Thumb up 0
 22. Eu as fi preferat sa intre la guvernare, pe mine asa m.ar fi reprezentat. Nu i.as fi penalizat daca nu ar fi reusit mare lucru sau daca ar fi gresit. Nici daca nu intra nu le retrag votul.

  Dar daca tot fac calcule electoraliste, ar putea sa le faca in mod profesionist. Ar trebui sa vada care e profilul votantului USR+, de ce i.a votat cine i. votat, cum au obtinut procentul ala mare pe 26 mai si cum fac sa repete sau chiar sa imbunatateasca.

  Ca sa citez din MI 2, orice erou are nevoie de un ticalos. In lipsa de ticalos, mi.i frica de participarea la vot la parlamentare; sper sa.nu scada prea mult. Cei care vor sta acasa, cred ca vor fi in mare votanti USR la europarlamentare. Prezenta din 26 mai nu o sa fie atinsa la parlamentare, nici pe de parte.

  De la Barna am inteles ca decizia asta e pentru a nu pierde electorat. As fi preferat sa isi faca calcule cum sa castige alt electorat, pentru ca de pierdut din cel existent, pierde sigur si asta din lipsa probabila de ticalos, de val de ura.
  Asa ca tema asta intra sau a nu intra la guvernare trebuie tradusa asa:
  castig alt electorat daca ma bag? Posibil.
  castig alt electorat daca nu ma bag? Nu.

  PS. De ce are Iohannis 45% iar PNL 28%? Pentru ca presa pozitiva nu prea are.
  Poate pentru ca multi voteaza o persoana fizica care e la putere. Daca nu intri la guvernare, inseamna ca nu esti la putere.

  Thumb up 5
 23. Un punct de vedere care promoveaza argumentatia seacă, un fei de a bate apa in piuă..Nimic despre solidaritate în lupta pentru demolarea neocomunistilor

  Thumb up 1
 24. #51

  Locuiesc in strainatate si urmaresc cu interes, cand pot, ceea ce se intampla in politica din Romania. Si trebuie sa recunosc ca semnalele pe care le primesc sunt aproape in totalitate negative. Si ma intreb: ‘Daca eu de aici de departe ma simt atat de impovarata, probabil ca oamenii din Romania se simt ca intr-un cerc vicios, fara prea mari sperante.’ Si m-am mai intrebat oare de ce. Singurul raspuns pe care l-am gasit a fost ca nu auzim decat lucruri negative despre toti politicienii, indiferent de culoarea politica, despre ideilor lor, despre institutii etc.
  As vrea sa va provoc pe tine si pe Moise la un experiment. Ce ar fi daca timp de o saptamana, ati vorbi numai despre lucrurile pozitive ale politicienilor, indiferent din ce partid vin, si despre ideilor lor bune, despre ce este bun in unele institutii, numai comentarii pozitive. Cred ca nu e usor sa faceti asta, dar oare ce impact ar genera acest experiment? Poate ar mai elibera din povara grea care pare sa planeze deasupra gandurilor oamenilor. Asta nu inseamna cu siguranta ca ignoram lucrurile care nu merg, dar poate crea acel echilibru care cu siguranta exista si in societatea tarii mele.

  Thumb up 1
  • O saptamina 100% pozitiva despre politicieni, asta e deja SF!…Dupa primele 5 minute in care poti spune despre ei ca n-au azi n-au furat banii copiilor, cu ce umplem saptamina?!

   Thumb up 0
 25. E cel puțin bizar!

  Să te vrei președinte și să nu vrei USR la guvernare!=>Barna nu e Barna

  Thumb up 5
 26. Vad cu totul alfel lucrurile. Sa privim politica precum un joc de pokerPina acum Usr n-a avut nici o carte in mina si a plimbat foi prin parlament Odata cu caderea guvernului Dancila fiecare partid a primit o carte Jocul politic s-a deschis Usr nu stie sau nu vrea sa-si joace cartea pe care o are in mina

  Thumb up 2
 27. E foarte interesant ce spuneți, domnule Petreanu

  Thumb up 0
 28. Am votat cu USR si am sperat ca vor creste ca partid, cam de cand au aparut pe scena politica. Motivul, oameni tineri, inteligenti, FETzE NOI. Sunt satul de “politicienii” vechi. Am votat cu ei, iar asteptarea mea cea mai mare, este SA SE BATA pentru mine cu nemernicii de la putere. In contextul dat, acum sau peste X luni, tot cu PNL-ul vor trebui sa se alieze pentru a forma o majoritate parlamentara si pentru a guverna. Si atunci, de ce sa mai piarda vremea?? Sunt de acord cu ce zice Moise, ca din interiorul guvernului, au MULT mai multe sanse si instrumente sa lupte impotriva sistemului ticalosit, sa acumuleze experienta in guvernare, sa arate ce pot, si mai ales, sa castige vizibilitate, prin masurile luate, prin oamenii care lupta sa le implementeze. Chiar daca nu au succes… O sa se erodeaze?? Nu cred ca pentru electoratul lor conteaza asta… Eu o sa-i votez in continuare, macar o vreme, dar nu imi doresc sa ajunga la fel de politicianisti ca si cei pe care ii dispretuiesc si ii doresc uitati. Asa ca, la lupta, nu la-ntins mana!

  Thumb up 7
 29. @Walter Blaj
  Și eu am votat USR la europarlamentare, dar acum situația e diferită.
  Barna nu ia la prezidențiale cât a luat USR la europarlamentare.
  USR dacă nu intră la guvernare va ajunge sub 15% la locale și parlamentare.
  Se pare că USR isi propune sa fie doar un partid care să încurce pe toată lumea. Asta se întâmplă de obicei când președintele partidului are o agendă personală paralelă mai puțin cunoscută de membrii partidului.
  O intrare la guvernare în varianta Ciolos vicepremier ar fi ideală dacă orgoliile nu sunt prea mari.
  Are experiență, are putere de decizie, nu se erodează.

  Thumb up 5
  • Esti generos&optimist cand spui „USR dacă nu intră la guvernare va ajunge sub 15% la locale și parlamentare.” Dupa cum evolueaza treburile (lui Barna i se pregateste al doilea dosar la DNA), acest pseudopartid va face implozie. Sunt curios de unde i se trage lui Barna haituiala la care este supus acum, dar
   sigur motivul nu este acela ca in turul II ar fi fost un real pericol pentru cineva. asta a fost de la bun inceput o vrajeala!
   ……………………………………………………………………………..
   in rest, „fara penali in functii publice ” este o initiativa buna. pana ti se aplica si tie!

   Thumb up 0
  • @bugsy
   USR are un potențial uriaș care nu se va epuiza atât de ușor.
   Declinul PSD este inevitabil. Acest partid și-a consumat întregul potențial.
   Probabil va dura câteva generații doar pentru a curăța mizeria lăsată în urma existenței PSD, un partid care în prezent nu mai poate produce altceva.

   Thumb up 0
 30. Pentru un PLUSeR-ist (asa cum sunt eu) e cam ciudat ca se vorbeste numai despre USR ca si cum Ciolos si alte “figuri” din PLUS n-ar avea nicio influenta in deciziile astea.
  Alianta 2020 exista, a avut succes la europarlamentare si cred ca va functiona cu succes indiferent de rezultatul prezidentialelor.
  Deocamdata putem doar sa avem incredere in

  Thumb up 0
 31. Am fost uimita sa vad pozitia atat de categorica a lui Moise Guran pe care chiar il apreciez. Asa cum rezulta si din comentariu USR nu are ce sa faca la guvernare. Va fi o guvernare de compromis, pe care unii din USR au trait-o in guvernul tehnocrat. Ca sa intre la guvernare, ar trebui sa renunte la anumite puncte clare pe care si le-au stabilit, ceea ce ar duce la un compromis total si pe langa reactiile negative ale celor care ii sustin pt.aceste principii, ar intra si mai mult in gura criticilor, exact pt.ca ajung sa faca compromisuri. Din pacate sunt pe un drum potrivnic, dar daca societatea ar intelege aceasta situatie critica si le-ar acorda sustinere, Romania va mai avea o sansa de schimbare. Altfel ramanem in aceiasi mocirla mai mica sau mai mare.

  Thumb up 0