Eu în Spațiul meu Privat Virtual: lupta continuă (fără șanse de victorie)

gratisography

Azi, un nou episod din saga ANAF.

Am mai povestit că încerc să mă-nscriu la programul ăla pentru pus panouri fotovoltaice pe casă. Pentru asta, trebuie să adun diverse acte (de la primărie, oficiul de cadastru, fisc etc), și să le depun pe un site, mă rog, nu asta e problema.

Problema e cu certificatul de atestare fiscală de la ANAF, pe care, slavă cerului! îl poți cere și primi online, prin Spațiul Privat Virtual, și care ar trebui să fie pe zero ca să fii acceptat în program.

Ei bine, acum o lună, pe certificatul meu de atestare fiscală scria că am niște sume restante – de ce, cum, unde? asta n-am reușit să mai lămuresc:

Așa că m-am dus la ghișeu, să-mi lămuresc nedumeririle mano-a-mano, tradițional românește.

O doamnă, foarte amabilă, m-a primit, a săpat prin situația mea fiscală, a cântărit și verificat și a decis, cu o precizie neomenească: „una peste alta, aveți de încasat de la noi vreo 300 și ceva și aveți de plătit cam 150”, după care m-a sfătuit așa: „faceți dv o cerere să primiți ăia 300 și ceva înapoi și plătiți și dv ceva mai mult de 150, să fie în avans, că se scade din următoarea plată”.

La casieria de alături, două doamne căscau de plictiseală. „Nu merge imprimanta”, mi-au zis. De când? „Nu merge, nu putem încasa”, au repetat, privindu-mă ostil. Dar mi-au confirmat că pot plăti ce am de plată online. Așa că m-am dus acasă și am plătit nu 150, nu 200, ci 300 de lei, în avans, ca să fiu sigur că următorul certificat de atestare fiscală o să vină pe zero.

Am așteptat o săptămână, să fiu sigur c-au intrat banii, și am cerut, tot pe SPV, un nou certificat.

A venit după încă o săptămână: am de plată 97 de lei.

Prieteni, este exact ca-n legile lui Murphy:

1. Nu poți câștiga jocul.
2. Nu poți face egal.
3. Nu poți nici măcar să ieși din joc.

Ca atare, aritmetica fiscului este următoarea: aveam de plătit 149 de lei și de încasat 332. Am plătit în avans 300, ca să fie, iar acum mai am de plată 97. Joac-o p-asta, Petrene.

Articol din categoria: ACTUALITATE

23 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  La astia cred ca sistemele informatice high-tech sunt niste formulare online unde atasezi documente; ei le primesc pe email, le listeaza, socotesc vreo 2-3 zile cu creionul sau calculatorul de mana si-ti trimit rezultatele din nou pe mail. Epuizant. Denumirea de ghiseu virtual e pentru ca folosesc niste windows unde introduci documentele, undeva la baza paginii, ca sa te inclini cu mouse-ul pana la nivelul mailboxului lor; daca le ceri acces la spatiul privat virtual iti raspund ca e doar pentru personalul unitatii, dar poti sa faci click dupa colt unde gasesti niste boscheti virtuali plini de sugestii si reclamatii. Iar in caz de power outage se activeaza automat sistemul de disaster recovery/business continuity: „declaratiile online se depun la etajul 2”.

  0
  0
 2. #5 Comentariu nou

  Zi „merci!” că ai scăpat doar cu atât. Eu, în situație similară, m-am trezit cu poprire pe conturi. Exact, da, aveam de încasat de la #ANAF-ura mamei dumnealor o sumă mai mare decât cea pe care trebuia s-o plătesc…. Da` conturile alea pot fi poprite din pix, rapid.

  0
  0
 3. #6 Comentariu nou

  Din pacate vina iti apartine.

  Regula #1 – nu platesti NIMIC la ANAF decat in baza unei hartii din care sa reiasa ce platesti.
  Regula #2 – daca AI DE LUAT bani de la ANAF, mai citeste o data regula #1.

  La o aruncare de ochi „din avion” as spune ca banii pe care i-ai platit s-au dus partial pe datoria de anul asta (sau de cand era ea) si partial s-au incasat in avans pentru veniturile anului viitor, dupa logica pesedist-mafiota – daca fraierul ne da bani, ii luam cu doua maini si sa-si bata el capul sa regleze situatia daca nu-i convine.

  E stupid, dar logica mafiei nu functioneaza dupa manualul de logica… Mafia nu stie carte – sa ne uitam cine-i in varf…

  Mai stiu si alti patiti ca tine, care au zis exact la fel – sa platesc ce-o fi acum si sa-mi dea certificatul cu 0 datorii, dupa care o rezolv eu cumva. O astfel de abordare, pe langa ca e complet gresita, nu genereaza decat bataie de cap si drumuri in plus la ANAF, pentru ceva ce se putea rezolva intr-o singura iteratie…

  Succes la rezolvarea problemei…

  PS: aia cu fotovoltaicele pare sa fie masluita. Au fost niste „baieti destepti” care s-au bagat in fata cu cateva mii de „beneficiari” si s-a suspendat programul, ca era furtul prea pe fata. Parerea mea e ca nu se reia anul asta in contextul politic in care jucam, si e putin probabil sa se mai reia vreodata – spaga nu se mai duce in acelasi loc daca se schimba guvernul…

  0
  0
 4. #7 Comentariu nou

  Amuzant! Nu imi inchipuiam ca cei de la fisc au simtul umorului. Si mai amuzant ar fi ca dupa ce reusesti sa treci de toate hachitele birocratice viitorul guvern PNL sa faca dovada faptului ca e cu adevarat de dreapta si sa taie programele astea care jumulesc inutil contribuabilul si consumatorul. Si sa te puna sa returnezi si subventia. Vei avea ocazia sa-ti dovedesti entuziasmul ecologic bagand mana adanc in buzunarul propriu, nu in cel al pulimii.

  0
  0
 5. #8 Comentariu nou

  Vlade, iti sugerez sa iti iei un contabil (expert) care sa-ti faca chestiile astea… Dai un ban si stai relax 🙂

  0
  0
 6. #12 Comentariu nou

  Una si de la primaria sectorului 3.
  am facut cerere pt o noua autorizatie de parcare, pt ca s-au renumerotat locurile. Urmaresc pe aplicatia de mobil i-love-s3 stadiul cererii, la un moment dat devine „rezolvata”. Precaut, las si termenul de 30 de zile sa se scurga, sa nu ma duc mai devreme sa zica ca-i grabesc.
  Ajung la o usa, iese o doamna, ii zic ca am venit sa imi ridic autorizatia.

  Ea: aratati-mi mesajul.
  Eu: ?!
  Ea: mesajul de pe telefon. n-ati primit un mesaj ?
  Eu: ?! paaai… nu.
  Ea: pai asteptati sa-l primiti si apoi veniti.

  Incerc sa ma adun repede, pana nu dispare, si ii zic in graba:

  Eu: am aplicatia primariei pe telefon. apare ca e cererea rezolvata. va arat imediat
  Ea: ?! fara mesaj nu pot sa va dau autorizatia.

  Eu deschid repede aplicatia, intru pe sectiunea de documente registratura si ……….. eroare server „page not found” … Asta a fost.

  Acum stau linistit si astept mesajul de la primarie. Sectiunea din aplicatie tot nu merge. fmm.

  0
  0
 7. #13 Comentariu nou

  Stiu eu!
  Aveai de incasat 332 si de platit 149. Tu ai platit 300.
  Deci acum ai avea de incasat 332 + 151 = 483.
  Dar ei te-au facut dator inca 97 ca acum sa iti datoreze ei 483 + 97 = 580. Suma rotunda, usor de dat si rest la 600…

  0
  0
 8. #15 Comentariu nou

  Domnu’ Petreanu, mama avea de încasat de la ANAF ceva sumă modică, gen 300-400 lei, pentru ??!?!! rezulate din chestii (mama are 70, ieșită la pensie la 65, lucrează în continuare, că se plictisește acasă, așa că avans pw înainte). I-au fost poprite conturile (are 3, unul la CEC pentru pensie – cred-, unul la Raiffeisen, de unde încasează salariul, unul la ING, unde are majoritatea avuției) pentru o datorie de 12 lei, datorie rezultată din ???!?!!?!?
  Stați liniștit, se poate și mai rău 😉

  0
  0
 9. #16 Comentariu nou

  anul trecut în mai ANAF mi-a poprit toate conturile, toate cardurile, absolut toate resursele financiare de care dispuneam, pentru o datorie de peste 500k mii lei din 2016. Ați citit bine, peste 100k eur, eu neavând venituri de nivelul ăla, nu câștig atâta cumulat în 4 ani, deci cum să datorez impozit de 4 ori mai mare decât veniturile? Poprirea a fost făcută cu vreo 10 zile înainte să plec în vacanță cu familia (5 persoane) în Bali. Deblocarea înainte de călătorie a fost imposibilă, dacă aș fi vorbit cu șifonierul aș fi avut parte de mai multă înțelegere. Am făcut o vacanță cu punga strânsă, am avut de cheltuială câteva sute de euro împrumutați de pe la rude (excursia era deja achitată prin booking). Am atacat poprirea la tribunal, avocatul m-a costat (și mă costă încă, povestea nu s-a terminat) o avere, poprirea a fost anulată de instanță și conturile aduse la situația anterioară, anaf a făcut niște greșeli procedurale la poprire, dacă nu le făcea eram bun de plată, suma a fost contestată, anaf recunoscut că a greșit și a refăcut calculul și a venit cu altă sumă: 33k lei și ceva, pe care am contestat-o, mergem înainte, am un sfert de normă la tribunal, chiar și ieri am fost să depun o dovadă de taxă de timbru pentru un recurs în anulare. Am suferit și de depresie din cauza anaf. Serios, sunt cretini, sistemele informatice sunt o imensă bătaie de joc, bug-urile la interconectarea diverselor baze de date sunt de nivel programator la orele de info de la clasa a 6-a.. ce să mai zic.. un guvern nou ar trebui să desființeze anaf și să cumpere pur și simplu tot sistemul de la zero de la Oracle, SAP, etc

  0
  0
  • #17 Comentariu nou

   ‘Nu prea am bani dar am găsit totusi sa fac concediul in Bali cu o familie de 5’ suna … special.

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   sica mandolina: partea cu ”nu prea am bani” nu reiese de nicăieri din comentariul meu, ți se întâmplă des să tragi concluzii, să auzi voci, să vezi lucruri care nu există? :))))

   0
   0
 10. #19 Comentariu nou

  Vlad, de platit ai platit, dar declaratia de impunere ai depus? Și dacă da, ai scris bine in ea?

  0
  0
 11. #20 Comentariu nou

  Noi visam la digitalizarea administratiei, la un stat minimal, in schimb, noul pnl, umfla administratia locala din Arad cu inca 48 de posturi…
  Bravo tovarasi din USL.

  0
  0
 12. #22 Comentariu nou

  citi ani va mai trebuie ca sa va convingeti ca traiti in eterna si fascinanta romanie? nu trebuie sa uitati… frumoasa-i tara, pacat ca e locuita… si apropo de panouri sau alte pomeni facute de guvernanti… renuntati la o excursie prin toate colturile lumii in anul urmator si va cumparati panouri din banii personali… e asa de simplu…

  0
  0
 13. #23 Comentariu nou

  “Reclamațiile online se depun la etajul doi.”

  0
  0