Review: purificatorul de aer SHARP Plasmacluster cu umidificare activă

Acum o săptămână, am instalat un purificator de aer SHARP în living. Mai avem unul, ceva mai simplu, pe care-l ținem în dormitor, dar de data asta am căutat ceva care să aibă și o funcție de umidificare și să fie cât mai eficient în eliminarea virusurilor, bacteriilor și particulelor alergenice din aer.

Sunt multe tipuri de purificatoare pe piață, dar SHARP folosește de aproape două decenii o tehnologie patentată, Plasmacluster, despre care susține că este deosebit de eficace pentru curățarea aerului din încăperi.

Explicația științifică este fascinantă:

Plasmacluster este, de fapt, un sistem de ionizare a aerului care, spre deosebire de majoritatea celorlalte sisteme de pe piață, care emit în general doar ioni negativi, acesta eliberează în aer atât ioni negativi, cât și ioni pozitivi

Ionii pozitivi și negativi, în fapt hidroxili -OH și +OH puternic oxidanți, se atașează de particulele din aerul camerei, microbi, mirosuri, virusuri etc și extrag hidrogenul din membrana proteică a microbului respectiv, fără de care virusurile și bacteriile nu pot trăi.

De asemenea, când extrag hidrogenul din membrana microbilor, radicalii -OH se transformă, instantaneu, în molecule de apă, H2O, care contribuie la umidificarea și filtrarea suplimentară a aerului și eliminarea mirosurilor neplăcute din încăpere.

În acest fel, curățarea aerului este deosebit de eficientă, pentru că purificarea are loc nu doar în interiorul propriu-zis al aparatului, unde sunt filtrele, ci și în aer, unde acționează ionii pozitivi și negativi.

Tehnologia SHARP Plasmacluster este certificată de numeroase teste științifice independente, care au confirmat că este eficientă în eliminarea a 23 de tipuri diferite de microorganisme dăunătoare (virusuri, bacterii, alergeni). Printre altele, ionii Plasmacluster inactivează virusurile gripale, bacteria e-coli, virusul poliomielitei sau acarienii. De altfel, tehnologia Plasmacluster este folosită în numeroase echipamente produse de SHARP, nu doar în purificatoarele clasice, cu scopul de a contribui la eliminarea mucegaiului și microorganismelor dăunătoare din aerul pe care-l respirăm.

Modelul pe care l-am instalat eu este purificatorul SHARP cu Plasmacluster si umidificare activă KC-D50EUW, care are o capacitate de filtrare de 306 mc/h (ca să punem în context, o încăpere de 20 mp cu tavan la înălțimea de 2,50 m are un volum de 50 mc, iar una de 30 mp un volum de 75 mc).

Instalarea a fost cât se poate de simplă: l-am scos din cutie, am desprins panoul frontal și am scos filtrul HEPA și pe cel dezodorizant din ambalajele lor sigilate (să nu râdeți: știu niște cazuri de cumpărători nedumeriți că purificatorul lor cel nou nu prea avea efect; nu se gândiseră să scoată și filtrele din pungi) și le-am montat la loc (au inclusiv săgeți care-ți arată care-i spatele și care-i fața, ca să nu dai greș; japonezilor le plac lucrurile clare și marja de eroare cât mai mică, vezi foto mai jos), am pus apă în rezervorul de la robinet (2,5 litri, suficient pentru 24 de ore de funcționare în regim normal), l-am băgat în priză și am apăsat cel mai mare buton de pe panoul frontal, cel care trece purificatorul în regim automat de funcționare. Practic, senzorii aparatului (de praf, de temperatură și umiditate, de mirosuri) evaluează continuu calitatea aerului și reglează apoi totul: fluxul de aer, nivelul de umidificare, vitezele de lucru, semnalele de avertizare etc.

Un cod simplu de culoare de pe panoul frontal îți spune ce face purificatorul tău în orice moment. Simbolul albastru din stânga îți arată că tehnologia Plasmacluster e în acțiune. La mijloc, o bară de leduri poate afișa un spectru de culori care începe cu verde, trece prin nuanțe de galben și portocaliu și sfârșește în roșu intens: verde înseamnă că aerul din încăpere este curat, roșu înseamnă că purificatorul muncește din greu ca să curețe. Mai în dreapta, un afișaj digital numeric îți spune cât e nivelul de umiditate din aer. Valorile sunt calculate în funcție de temperatura camerei iar aparatul urmărește atingerea nivelurilor ideale: pentru mai puțin de 18 grade: 65%; între 18–24 grade: 60%; pentru mai mult de 24 grade: 55%. În fine un ultim indicator luminos îți spune dacă mai e sau nu apă în rezervorul de umidificare: turcoaz, înseamnă că e. Roșu, ce credeți?

Mie mi-a fost cel mai simplu să las purificatorul pe automat, să-și facă treaba cum știe el. Dar, pentru cei pasionați de reglaje fine și de citit prospecte, panoul de comandă permite diverse particularizări. Poți să alegi doar curățarea aerului, fără umidificare, la diverse intenstăți de filtrare. Poți comanda o eliberare intensă de ioni curați, cu o funcție specială care trece purificatorul într-un soi de mod turbo – unitatea emite ioni Plasmacluster cu debit maxim de aer și colectează praful, reducând electricitatea statică timp de 10 minute, după care purificatorul funcționează cu un debit puternic dimp de alte 50 de minute. Poți comanda diferite viteze de filtrare și poți activa o funție specială de filtrare suplimentară a polenului, prin care sensibilitatea senzorului de praf este setată automat pe cel mai ridicat nivel, pentru detectarea tuturor impurităților (de altfel, unul dintre motivele pentru care am ales acest purificator este faptul că atât eu, cât și nevastă-mea suntem alergici la polen, eu la graminee, ea la ambrozie, așa că primăvara, vara și toamna suntem destul de agresați de alergii).

Purificatorul mai are diverse alte reglaje – temporizatoare de pornire și oprire, reglaje de sensibilitate pentru senzorii încorporați, reglaje de luminozitate pentru afișaje, ca să nu te deranjeze noaptea, blocări de siguranță, mă rog, una peste alta, este chiar un echipament complex și de foarte bună calitate. Cât despre filtrele incluse, acestea sunt garantate 10 ani pentru utilizare normală, iar din când în când trebuie curățate prin aspirare, nu prin spălare.

Dacă ar fi să-i reproșez ceva, este că nu are și o telecomandă, ca să comanzi purificatorul de la distanță. Pe de altă parte, cum face totul automat, prea multe reglaje nu sunt necesare, așa că nici n-ai avea ce să butonezi prea des la telecomandă.

În concluzie, purificatorul acesta este un echipament complex, care are încorporate o sumedenie de tehnologii avansate, dar extrem d eușor de folosit.

Are efect? E întrebarea clasică atunci când vine vorba de un purificator de aer. În fond, nu vezi aerul, cum știi purificatorul tău face ceva? Ei bine, dincolo de deducția simplă că un sistem care filtrează 300 mc de aer pe oră într-o cameră n-are cum să nu curețe atmosfera, mai sunt și efectele pe care le simți tu însuți. Mie, de exemplu, mi se desfundă nasul de fiecare dată când filtrul e în funcțiune, iar asta nu e doar o coincidență, e un efect care mă asigură că purificatorul meu chiar își face treaba.

Dacă aveți alergii la polen, praf, acarieni, sau dacă sunteți preocupați de calitatea aerului din locuința dv, eu cred că merită să luați în calcul instalarea unui astfel de purificator. S-ar putea să vă placă mult diferența. Oricum, găsiți o sumedenie de modele de purificatoare SHARP aici, aveți de unde alege.

15 comentarii Adaugă comentariu

 1. Salut, cat costa consumabilele si la ce interval se schimba ?

  Thumb up 0
  • Salut. Filtrele sunt garantate 10 ani. La durata asta de utilizare, nu m-a mai interesat costul lor, probabil c-o sa schimb unitatea cu totul pan-atunci.

  • Nu fi asa sigur ca dupa 10 ani il schimbi.
   Eu am un purificator Sharp care merge aproape continuu de vreo 11 ani si da vreun semn de slabiciune.

   Thumb up 0
 2. Sufla aer in spate sau pe lateral? Altfel spus, murdareste peretele in spatele lui…?

  Thumb up 0
 3. Aerul suflat e rece?

  Thumb up 0
 4. deci? emite ozon?

  Thumb up 1
 5. O mica întrebare: daca aerul din incapere este prea umed, ai nevoie si de un dezumidificator sau face si asa ceva?

  Thumb up 0
 6. Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti cum umidifica aparatul : face cumva o abureala in incapere ori prin alta metoda? Sunt pe punctul de a-l comanda dar nu prea ma incanta acea abureala pe care am vazut-o in showroom-uri la alte aparate.
  Multumesc anticipat!

  Thumb up 0
 7. Multumesc!!

  Thumb up 0
 8. Oscilez intre Sharp KC-A40EUW, Blueair Blue Pure 221 si Xiaomi Mi 3H…

  Thumb up 1