România devine o groapă de gunoi; trebuie să reacționăm!

Din toamna asta, noi, la radio, sortăm deșeurile. Oameni de bine (bravo, Claudia!) au pus prin toate locurile strategice coșuri de gunoi colorate, cu etichete vizibile pe capace: “plastic, metal, sticlă, gunoi menajer”. Mai simplu nu se poate iar acum scuze nu mai există: fără nicio sancțiune, doar prin crearea posibilității de a fi civilizați și prin puterea exemplului, am mai eliminat un barbarism din viața noastră, adică aruncarea gunoiului de-a valma. Ceea ce, în România, încă este un comportament de nișă, din păcate.

Am văzut zilele trecute un reportaj BBC despre paradoxul importului de gunoi în România. Practic, pentru că primăriile nu organizează cum trebuie (sau deloc) colectarea de deșeuri sortate, populația continuă să arunce gunoiul la grămadă iar companiile de reciclare încearcă să-și acopere capacitățile de producție cu deșeuri importate. Nimic nu mă enervează mai tare decât auto-satisfacerea aia ipocrită cu “ce țară frumoasă avem” în condițiile în care România este invadată de gunoaie. E suficient să tragi mașina pe marginea drumului, oricare ar fi acesta, și să privești oleacă și-n jos, nu doar la “crestele cărunte ale Carpaților veșnici” din zare, ca să ți se facă rușine de compatrioții tăi.

Cum schimbăm asta? Păi, cu multă educație, iar asta trebuie să înceapă, la noi, cu faza de liniuțe și bastonașe, pentru că rata de reciclare a deșeurilor menajere produse în gospodăriile din România este de numai 3% (date oficiale EUROSTAT).

Vestea bună e că educarea pentru reciclare e foarte simplă. N-ai nevoie să ți se arate decât o dată ce ai de făcut, apoi lucrurile vin natural.

Un lucru pe care nu-l știi când începi să sortezi deșeurile pe care le arunci este că plasticul trebuie să fie curat, adică fără resturi organice, când îl pui la reciclat. De asemenea, dacă poți să-l turtești înainte de a-l arunca, fă-o, ca să nu ocupi loc (sticlele de plastic sunt un bun exemplu pentru această metodă; nu vrem să plătim pentru transportul de aer, nu?)

Problema e că, în această țară, e adesea mai greu decât te-ai aștepta nu să înveți ce-nseamnă civilizația, dar să poți aplica ce-ai învățat. Degeaba sortezi tu deșeurile dacă n-ai unde pune sortat pungile tale.

Însă și aici există soluție. Se cheamă să fii cetățean implicat, adică să ceri administratorului de bloc, sau companiei de securitate, sau primăriei tale, să organizeze puncte de colectare selectivă, așa cum zice la lege că trebuie să facă. Să faci asta nu e chiar deloc greu: trimite un mail sau mai multe pe adresele instituțiilor respective; vorbește cu vecinii sau cu colegii să facă și ei un pic de presiune pentru asta. Apoi, când apare posibilitatea, vei vedea că oamenii încep să se comporte civilizat pentru că pot – sau pentru că sunt amendați dacă pot, dar nu vor.

Eu cred că, și în această privință, societatea evoluează mult mai repede decât statul român. Din ce în ce mai mulți dintre noi cerem administrației publice responsabilitate și respect față de cetățeni, politici publice moderne, care să ne ducă, pe toți, spre civilizația europeană. Presiunea publică crește opinie cu opinie și gest cu gest – azi, o redacție care începe să colecteze selectiv, mâine, un cvartal de locuințe, apoi o industrie întreagă care-și afirmă responsabilitatea în acest domeniu. Industriile creative au un rol important în modelarea atitudinilor publice iar anul acesta, de exemplu, la cele mai importante competiții și evenimente ale industriei de publicitate & PR, dar și de design, trofeele vor fi realizate din… plastic reciclat. Deocamdată, acestea sunt RDW Awards, Internetics, Gala Societății Civile, Bursa Binelui, Premiile Top 3 ADC, Webstock, BZ PR Awards, dar lista e în creștere. E un semnal puternic de schimbare și awarness. De altfel, prin agenții circulă de ceva timp o leapșă care îndeamnă la reciclarea plasticului, o pubelă specială, decorată de ilustratorul Sebastian Pren. Întregul concept poartă denumirea de PlastiPrix, o campanie The Institute & Lidl Romania (apropo, felicitări, Lidl, pentru că ați scos de la vânzare toare articolele de unică folosință din plastic, e un bun început).

De ce toată această concentrare pe plastic, când deșeurile sunt de nenumărate feluri? Pentru că, evident, plasticul e aproape nemuritor: o caserolă pentru mâncare se degradează în 400 de ani, iar o sticlă de plastic (PET), în natură, începe să se dezintegreze în 700-800 de ani, proces care se încheie în aproximativ 1000 de ani. Pe de altă parte, la nivel mondial, se vând în jur de un million de sticle de băuturi din plastic pe minut, iar mai mult de 40% din cantitatea de plastic se folosește o singură dată, după care ajunge la gunoi.

13 comentarii Adaugă comentariu

 1. Fost in Italia, stat la vila. A trebuit printre altele sa scot gunoiu sortat la poarta. Am avut pe perete instructiuni, cu muulte tipuri de gunoi + calendarul masinii de gunoi. In prima zi, am pus ceva gresit in tomberonul de gunoi ‘umed’. Nu mi l-a luat.

  E foarte simplu. Nu selectezi ca lumea, iti lasa gunoiu la poarta.

  Thumb up 4
 2. Fost in Italia, stat la vila. A trebuit printre altele sa scot gunoiu sortat la poarta. Am avut pe perete instructiuni, cu muulte tipuri de gunoi + calendarul masinii de gunoi. In prima zi, am pus ceva gresit in tomberonul de gunoi ‘umed’ si au vazut oamenii. Nu mi l-a luat.

  E foarte simplu. Nu selectezi ca lumea, iti lasa gunoiu la poarta. Sa vezi ce o sa se invete lumea.

  Thumb up 1
 3. singura mentiune e ca timpul de degradare e un pic cam mare… alea sunt numere de tip “worst case scenario”. O sticla PET se degradeaza in medie in 450 de ani, chiar daca unele variante in anumite conditii tin pana la 1000 de ani. Mai nou majoritatea sticlelor sunt din plastic biodegradabil (un exemplu e PLA care e obtinut din plante daca nu ma insel) care e mai scump de fabricat, dar astea se degradeaza complet in luni maxim ani, nu zeci sau sute de ani. Partea proasta ii ca la descompunere se degaja dioxid de carbon.

  Ce as vrea sa va sincer e inca o categorie de deseuri care se degradeaza in 250-500 de ani dar care se pot recicla si nu se face nici colectare selectiva nici reciclare cel putin la noi: scutecele folosite (bebelusi si adulti) si produsele de igiena intima feminina.

  Thumb up 6
  • La asta m-am simtit. Cred ca am aruncat pana acum o basculanta de scutece de la ambii copii. Daca ar fi existat un tip de scutece biodegradabile, n-a irita pielea si n-ar fi duble la pret, le-as fi folosit.

   Thumb up 0
 4. Nu stiu cum e prin alte parti dar la noi (Sfintu Gheorghe, Covasna) deja se face reciclarea (la bloc) pe 5 tipuri: resturi organice, plastic, carton/hartie, sticle si gunoi menajer ( ce nu intra in celelalte categorii). Un mare plus il are si compania de salubritate din oras care a introdus treptat sortarea pe diverse tipuri si pentru faptul ca au tot avut campanii de informare. Si da, e mai mult “puterea turmei” ca sa zic asa. Lumea se uita ciudat daca te vede cu un sac de gunoi obisnuit dar e un fel de “mandrie” sa le duci sortate frumos la gunoi desi din punct de vedere logistic e mai complicat sa ai tot felul de cosuri de gunoi in bucataria apartamentului decat clasicul “cos de gunoi”.

  Cat priveste cumparaturile, e destul de comun sa vezi in magazine oameni care isi pun cumparaturile intr-un carton in care au fost conserve de exemplu (tot o forma de reciclare) sau sa aiba la ei sacose reciclabile sau cosuri de rafie.

  Thumb up 2
 5. ce fac in cazul in care primaria mea nu ia decat “umed”. nu ia plastic, nu ia metal?

  Thumb up 0
 6. #9

  Stau intr-o localitate din IF (lipita de Bucuresti) de >10 ani.
  Undeva in anul 2009-’10, parca, pe fiecare strada au fost puse cate trei pubele din alea mari de 1m x 1m.
  Pentru fiecare categorie – metal/plastic, sticla, carton. Program pe fonduri europene, cred. Plus pubelele de gunoi menajer dar mai putine, dat fiind ca fiecare casa, la semnarea contractului de salubrizare, a primit cu titlu gratuit o pubela de gunoi umed/mixt/menajer.
  In anul urmator introducerii acestor pubele, rezultatul a fost ca un procent masiv de locuitori NU si-au mai reinoit contractul de salubrizare (contractul e pe 12 luni, cu reinoire+plata abonament salubrizare in fiecare ianuarie). Motivul a fost unul simplu, de oameni rai si idioti care isi smerita soarta de kkt, daca tot erau pubele pe strada, de ce sa mai platim la primarie, nu mai bine aruncam totul la gramada in pubelele de pe strada? Si rezultatul s-a vazut imediat – zeama de pepeni si alte mizerii curgeau intr-o veselie pe toata strada din pubelele pentru sticla, metal sau din carton. Plus ca masinile de gunoi (aceleasi, ca nu au aparut altele), cand colectau gunoiul din pubelele de pe strada, le luau pe toate si la aruncau gramada. Chiar daca oamenii ar fi tinut seama de “sortare”, la colectare se ducea totul dracu’ ca gunoierii adunau totul in aceeasi masina. La care s-a adaugat FURTUL pubelelor, incendierea lor, distrugerea/spargerea lor, pentru ca …. de ce nu?
  Ce a facut primaria – ca doar nu ne imaginam ca s-a apucat sa-i caute si sa-i amendeze pe aia care aruncau gunoiul aiurea si/sau pe aia fara abonament de salubrizare – a fost sa “lase” sa dispara incet-incet pubelele de colectare selectiva pana cand au ramas suficient de putine. Dupa asta, in cateva zile au ridicat tot e mai ramasese si au pus in loc BANCI WTF!!!!, dupa care subiectul s-a inchis. Acum, in locurile in care erau aceste pubele (amenajat – patforma din beton si ceva imprejmuire) se aduna mormane de gunoi, aruncate probabil tot de aia care au profitat de pubelele pt colectarea selectiva si nu au mai platit si nu platesc in continuare taxa de salubrizare, iar primaria face curat in fiecare saptamana. Pe banii mei si ai catorva fraieri care inca platesc salubrizare.
  Practic in 2-3 ani tot ce au reusit a fost sa ia fonduri europene, cu care nu s-a facut nimic semnficativ (masini de colectare selectiva, statie de sortare) si care sa ramana in timp. Dar s-au cumparat pubele de la firme prietene, primaria a pierdut banii din taxele de salubrizare si praful s-a ales si de bani si de civilizatie.
  Din discutiile unor vecini cu primarul, am inteles ca explicatia a fost simpla – aia care ar fi trebuit prinsi si amendati rau de tot, sunt in majoritate genul de “asistati sociali” de etnie mai bronzata si care nu platesc autorizatii de construire ca stau la chirpici, nu platesc impozit pentru ca dracu’ stie cati sunt si ce acte au sau nu. Dar acestia nu pot fi deranjati de dl. Primar pentru ca ii ia cu japca sa le faca buletine inainte de alegeri si ei ii asigura de >10 ani voturile si scaunul. Noi, astia care am cumparat/construit in zonele nou dezvoltate si platim impozite dupa ce am platit autorizatii si toate alea, practic nu contam pentru ca suntem undeva poate la 10-15% ca si electorat. Plusa ca gunoaiele astea de oameni au capatat atata tupeu ca acum ADUC mizeriile de unde traiesc ei ca sobolanii tocmai pe strazile alea pe care sunt case noi. Pe logica simpla – ziua aia care muncesc nu sunt acasa, noaptea se odihnesc, Politia locala nu faca nimic deci nu riscm nimic. Personal l-am prins odata pe unul (intamplarea a facut sa fiu intr-o zi libera si sa plec undevea) care venea de la 2 strazi distanta cu o roaba si varsa gunoiul in coltul strazii pe care stau eu. Am pierdut 30-45 min. si am stat langa el pana a dus tot gunoiul inapoi la el in curte, sub amenintarea ca ii rup picioarele. Si tot mie imi era frica ca vine tot neamul lui sa ma rupa cu bataia.
  La o alta discutie de prin 2010 (pe o tema paralela – utilitati/asfaltare), modul de gandire al primarului a fost mai direct si clar exprimat: “… de ce sa va asfaltez/trag apa/pun canalizare voua (n.a. – noi astia care ne-am construit case noi dupa anul 2005) care sunteti max. 8-10 familii pe strada si nici nu ma pot baza pe votul vostru, cand pot sa le asfaltez astora care sunt minim 200-300 pe o strada de 200 m lungime. Daca le asfaltez, le fac un concert si le dau 2 mici in fiecare an, astia voteaza cum le zic eu …”. Asta in conditiile in care in anul 2007-09, comuna respectiva luase fonduri europene (erau anunturi peste tot) pentru dezvoltarea retelelor de apa/canal (deci pentru extindere in special in zonele NOI, unde tot mizeria noastra de primarie a emis PUG/PUZ si autorizatii de construire) si cu dead-line de finalizare 2009. Rezultat – primele strazi asfaltate si pe care s-au refacut retelele de apa/canal au fost tot alea cu etnici bronzati care voteaza cum vrea primarul. Pe strada pe care stau, primaria a tras apa, electricitate, gaze dupa lupte, interventii si amenintari. Reteaua de canalizare a fost pusa pe banii celor care locuiesc acolo (dupa care primaria a avut o singura grija, sa si-o traga in proprietate … LOL) si asfaltul a aparut abia prin 2015.
  Cel mai mare avantaj si dezavantaj al democratiei este ca putem avea liderii pe care ii meritam, a zis cineva. La mine in localitate regula asta functioneaza fara greseala de >10 ani. Jegurile asta il vor alege intotdeauna pe jegul cel mai mare cu conditia sa nu-i deranjeze si sa le protejeze apucaturile de jeguri.
  Ca si argument picant, pentru cine e curios, NU, nu este o primarie rosie. Ma abtin sa zic mai mult sa nu sara talibanii pe mine cum au sarit ieri.

  Thumb up 7
 7. Stau in Tg. Mures, care e cred ca singurul oras din judet unde nu se face reciclare selectiva, din diverse motive. E in plan, dar mereu “mai incolo”.

  Unor vecini le-au distrus pubelele cei de la salubrizare, din cauza grijei cu care sunt manuite, asa ca nu scot pubela afara, ci pun totul in saci de gunoi (apropo, e greu sa gasesti saci de 240L de calitate) pe care ii las langa gard. Intr-o zi vin acasa si vad o pata mare de 1mp de ulei pe jos, ca uleiul acela negru pe masina, inclusiv pe un stalp de la gard. Normal ca nimeni nu stie nimic, pana mi-a zis un vecin ca a mai vazut treaba asta, li s-a stricat un piston celor cu masina, si a sarit uleiul afara.
  Deci pe langa ca nu se recicleaza selectiv, mai imi si murdaresc gardul cu ulei negru, care banuiesc ca stie lumea cat de bine iese. Cu tencuiala noua.

  Daca s-a recicla selectiv, mai ca mi-as lua 3 pubele sa sortez cum trebuie.

  Thumb up 2
 8. La mine acasa adun saptamanal o plasa de 1 leu de gunoi menajer, in doua saptamani o plasa de 1 leu cu hartie, dar in doua saptamani un sac de plastic si aluminiu. Va dati seama ce multe porcarii se vand si cumparam ! Pungile biodegradabile nu stiu la ce sa le pun, ajung la gunoi, nu la reciclabile.

  Thumb up 1
 9. Si apropo de gunoaie. Am o pubela de dimensiuni standard, gura are latura de 11 sau 12cm din cate stiu, ca m-am uitat pe saci sa fie destul de lati.
  Exista in comert saci de 240L (Alufix) care sunt foarte subtiri, de-aia folosesc cam doi cand scot seara gunoiul sa il pun la poarta, ca se rup extrem de usor. Uneori chiar 3, ca nu il pot umple de tot pe cel din pubela fara sa se rupa.
  La un moment dat am gasit niste saci mai buni, mai grosi, facuti tot de Alufix, cred ca au 280L. Aia sunt perfecti, intra bine pe gura pubelei si ajung pana jos, nu am probleme cu ei. Costa si vreo 16-18 lei, setul de 5 bucati. Pana acum ceva timp, cand am scos sacul din pubela (era cam 2/3 plin) si am simtit cum se desface incet incet jos, de parca gura acolo era, nu sus. Am zis lasa ca e defect sacul, dar si ceilalti din rola au fost la fel, am folosit 3 sau 4 saci sa pot face unul bun, pur si simplu se desprindea partea de jos unde se uneau sacii.
  Am mai luat o rola, din alt loc. S-a intamplat la fel.
  Deci nici saci buni nu mai am de unde sa iau. Sunt curios de unde as putea lua niste saci rezistenti pentru sticle, de exemplu, ca alea nu sunt usoare.

  Thumb up 0
 10. muta-te intr-o localitate cu primar psd si o sa fii nostalgic din prima zi!

  Thumb up 0