Barna are dreptate, USR nu are ce să caute (acum) la guvernare

Inquam Photos / George Călin

Multă emoție provocată de hotărârea USR de a nu intra la guvernare alături de PNL. Useriștii sunt acuzați de lașitate, li se prorocește moartea politică și e deja clar că prima ploaie cu foc și pucioasă va cădea special ca să-i pedepsească pe ei.

Mie, această decizie mi se pare singura corectă. Mai întâi, pentru că nimeni nu va putea guverna cu acest Parlament pesedist. Îndepărtarea guvernului Dăncilă – care oricum e șchiop, cu puteri limitate după moțiunea de cenzură – e o miză mică. Obiectivul evident este o guvernare legitimată de noi alegeri, iar cu cât mai repede s-ar putea desfășura acestea, cu atât mai bine. Totuși, nu cred că USR va avea tupeul să voteze contra învestirii guvernului Orban, că ar costa prea mult la imagine.

În al doilea rând, singura șansă de creștere a USR este diferențierea cât mai clară de vechea clasă politică, iar asta nu înseamnă doar PSD, ci și, ce să-i faci, și PNL. Ascultați acest minut din discuția lui Barna cu colegii de partid, în care explică foarte bine de ce asocierea cu PNL ar fi o mare greșeală pentru USR:

„Ei (PNL) vor face lucrurile tot în stilul în care știu ei să facă”, spune Barna. Pentru cei care se îndoiesc, las mai jos rezultatul votului de ieri din Senat, unde a fost trântită la vot propunerea de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Au fost 44 de voturi contra și 31 pentru – iar 16 senatori PNL au lipsit de la vot. Lista e mai jos.

Articol din categoria: POLITICĂ

66 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Dan Barna are viziune. Gândește pe termen mediu și lung, nu scurt. Decât să peticești astăzi, mai bine muncești pentru mâine. Din peticeli la bombele PSD nu faci schimbari, nu faci reforme peticind găurile PSD în timp ce PSD este in Opoziție.

    Scenariul din 2016 nu trebuie sa se mai întâmple. Trebuie să învățăm ceva din trecut, altfel riscam sa îl repetam.

    Să stea PSD guvern interimat și cu puteri reduse încă puțin timp. Daca ne-am descurcat cu PSDragnea full force populism, suveranist, dictatorial, cu bâte și gaze pe cetățeni, cu Dragnea și Tăriceanu șefi peste Parlament.. ne descurcam încă câteva luni cu Dancila cu puteri reduse.

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    Ma gandeam ieri cand auzeam lumea criticand USR despre declaratiile pe care le aveau, despre conditiile pe care le pun pentru a intra la guvernare. Poate e amatorism, poate e o directie pe care ei si-au propus-o si nu vor sa devieze de la ea. Iar asta e important.

    In orice directie, grup, discutie e corect sa existe opozitie. Acum USR face opozitie metodelor PNL, metode care risca sa se apropie de ce facea PSD-ALDE.

    Sunt zvonuri ca oameni din alte partide ar avea calea deschisa sa devina membri PNL. Poate nu neaparat vor deveni membri, dar pot vota in sprijinul PNL si vor primi la schimb sprijin pentru cererile lor. Nu stim ce s-a negociat in particular. Stim doar ce se declara public.

    Nu mai tin minte exact, dar cred ca la unele dintre modificarile controversate asupra codurilor penale au fost voturi „pentru” venite si din partea PNL, nu numai PSD+ALDE, iar asta mi-a aratat ca PNL e format tot din oameni vechi si unii dintre ei seamana cu PSD-ALDE.

    Nici eu nu am incredere ca PNL va face modificarile importante pentru sustinerea statului de drept si celelalte masuri importante pentru societate, ma tem ca sunt atat de „flamanzi” de putere, influenta si fonduri incat vor incepe prin acestea, si apoi, cine stie in cat timp, cand le e favorabil electoral, ar putea reveni la sustinerea luptei anticoruptie si la sustinerea investitiilor in infrastuctura, etc.

    Deci, PNL pare sa formeze acum alta majoritate, care risca sa semene cu ce era inainte. Tocmai de aceea alegerile parlamentare sunt importante pentru ca prin vot sa se exprime vointa poporului si sa se clarifice.

    Sper ca lumea sa iasa din nou la vot si in numar mare la fiecare tur de scrutin care urmeaza: Prezidentiale, Locale, Parlamentare. Sa vina la vot si sa dea un vot valid.

    Stiu pe cineva care merge la vot, dar isi anuleaza votul, adica pune stampila pe langa. Cel mai bine e sa dai un vot valid „pentru” ceva/cineva, deoarece un vot anulat este de fapt un vot in favoarea celor care aduna cele mai multe voturi valide. Desi nu se aduna la totalul lor, asta transmite faptul ca esti de acord cu ceea ce au votat ceilalti, indiferent daca iti place sau nu. La fel si in cazul celor care nu voteaza deloc.

    HAI USR! Cand vezi ceva ce nu e la locul lui intr-un stat de drept, spune sus si tare sa auda toata lumea.
    HAI LA VOT! Toata lumea si sa dam voturi valide, sa ne exprimam vointa.

    0
    0
    • #3 Comentariu nou

      Legat de aripa liberala a USL, ieri in senat a picat propunetea pt. revenirea la doua tururi de scrutin pt. primari, i-ati auzit pe liberali facand scandal pe aceasta tema ?

      0
      0
    • #4 Comentariu nou

      Adica sa faca scandal de ce? Nu stiau ca PSD si UDMR nu sunt de acord cu modificarea? Nu stiau la fel de bine ca aveau nevoie de peste 69 de senatori pentru a trece legea si ca nu aveau nici pe de parte vreo sansa sa adune mai mult de 50 si ceva, chiar daca mobilizau toti senatorii non PSD si non UDMR? In conditiile astea poti sa te vaicaresti ca exercitiu de imagine sau sa iti vezi de treburile posibile, alta varianta nu ai.

      0
      0
    • #5 Comentariu nou

      De la vot au lipsit 16 (saisprezece !) senatori de la aripa liberala a USL.
      Pozitia USR, e absolut corecta.

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      Nicidecum. Avem in fata, un partid iresponsabil. Cind iei anumite hotatriri, trebuie sa iti asumi responsabilitati.
      Daca Ciolos era desemnat prim ministru intra USR la guvernare? Tot trebuia sa se alieze cu altii. Hai sa fim seriosi.
      Asta nu este verticalitate, este lasitate.

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      marketingul usr merge la puberi. bossilor, senatul nu conteaza, proiectul merge la camera deputatilor, DECIZIONAL! ca au fost, ca n-au fost, oricum nu conta. hai pa, marketer-ilor, succes la cat mai multi fraieri!

      0
      0
  3. #8 Comentariu nou

    D-le Petreanu, mă bucur sincer că în sfârșit citesc un comentariu pertinent și zic eu, avizat referitor la decizia USR, Iar părerea mea ( neavizată) este întărită de dvs. Am ascultat puțin la Digi TV aseară comentariile unor oameni pe care ii respect

    0
    0
  4. #9 Comentariu nou

    Dar de ce ii e frica USR-ului sa intre la guvernare? Electoratul lor e unul care ar trebui sa inteleaga daca nu o sa reuseasca mai nimic. Sigur o sa ii voteze si in toamna lui 2020.
    Nu o sa se astepte nimeni la minuni de la ei. Eu i-am votat. Dar daca ii vad ca stau pe margine cand au ocazia sa puna osu’ la treaba o sa ma cam enervez. Nu vreau decat sa ii vad ca se lupta sa si faca ceva, nu doar sa dea jos pe cineva.
    Sa zici ala nu e bun, jos, demisia e usor. Jocu asta s-a terminat. Vreau sa ii vad la treaba chiar si in conditiile astea. Sa se bata.

    0
    0
    • #10 Comentariu nou

      USR nu sta pe margine. USR da votul PNL-ului (caci conditiile puse ar trebui sa fie implicite si pentru PNL – nici macar nu ar trebui sa stea pe ganduri in privinta lor). USR practic lasa pe PNL sa isi faca singur guvernul, sa nu se chinuie cu USR la impartirea ministerelor si apoi ca fiecare decizie sa fie luata in coalitia de guvernare. In mod normal PNL-ul ar trebui sa fie bucuros de asa un partener si sa nu aiba nicio problema. Dar, din cate vedem cu totii, PNL-ul este cel care comenteaza, caruia nu-i convine. De ce oare?

      Daca ati fi ascultat inregistrarea integrala a discutiei lui Dan Barna ati mai fi inteles inca doua lucruri:
      – Dan zice ceva de genul „…si daca PNL-ul reuseste sa guverneze bine, foarte bine. Dar experienta noastra spune ca nu vor reusi asta.” Deci pentru USR nu-i un dezastru daca PNL reuseste sa guverneze bine – nu se opune nimeni binelui public. Dar ar fi un dezastru pentru toata lumea daca PNL face ceea ce a mai facut, pentru ca ar atrage si USR-ul dupa ei, deci ar fi cale libera pentru Pro Romania lui Ponta.
      – tot Dan mai zice ceva si despre Johannis, despre cum se poate ca ambele guverne sa pice, pentru ca el l-a intrebat asta si presedintele n-a exclus deloc posibilitatea. Caz in care se va ajunge la ceea ce tot cere USR-ul. Si subliniaza Dan Barna pe discutie „Deci iarasi USR a avut dreptate, ca si in alte cazuri”.

      Va inselati un pic. Cei mai multi dintre alegatori asteapta lucruri mari de la USR, tocmai pentru ca sunt vazuti ca o speranta. Chiar si cei mai moderati alegatori asteapta, daca nu minuni, atunci nu dezamagiri. O atragere a USR-ului langa PNL si un esec al PNL, ar inseamna o dezamagire majora aruncata si pe USR. Practic USR-ul intra la guvernare intr-un guvern care nu are putere adevarata, nu poate lupta cu Parlamentul, cu aparatul birocratic din guvern, dar va fi analizat ca si un guvern propriu-zis. Vedeti dumneavoastra, atat Ciolos, Ghinea, Dan Barna cat si altii au facut parte din guvernul lui Ciolos si au inteles o lectie dura, pe pielea lor. Ei bine, ceea ce a fost in 2016 nu mai trebuie sa se repete, pentru ca ne vom trezi iarasi cu PSD-ul la conducere.

      Asadar, eu va zic ca e bine ca cineva sa fie reticent a se arunca in zid, sa tina spatele macar in situatia in care PNL da rateu. Ar trebui sa apreciati faptul ca USR nu se lacomeste la functii, nu se vinde pentru astea. Nu e bine nici asa?

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      Nu ma multumesc ca USR nu se lacomeste la functii. Vreau sa ii vad ca fac ceva, ca actioneaza.
      E diferenta mare intre actiune si reactiune. Actiune inseamna sa fii primul. Daca asta inseamna sa te arunci in zid, e perfect, eu te sustin. Alfel, de ce mai candidezi? Daca astepti sa oboseasca altul zidul, poate ma razgandesc si nu te mai sustin. Cu alte cuvinte – la munca.

      La fel ca si articolul urmator cu selectarea gunoaielor. Faptul ca USR sta acum pe margine, dar sustine PNL-ul nu se aseamana oare cu cei care sustin selectarea colectiva, dar care inca fac asta pentru ca nu le-a dat primarul tomberoane speciale? Poate e exagerata comparatia.

      0
      0
    • Sfântă naivitate. “La muncă” nu inseamna nimic daca n-ai majoritate parlamentara.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      si majoritatea aia pica din cer?

      0
      0
    • #14 Comentariu nou

      Daca tu zici ca decizia de acum de a sta o sa le aduca majoritate parlamentara, eu te cred.

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      Eu imi aduc aminte in zilele OUG 13, cum era in Parlament. USR se dadea de ceasul mortii, statea peste noapte acolo, incerca sa blocheze cat putea sedintele, facea tot ce e posibil pentru a da o speranta oamenilor de pe strazi. In vremea asta PNL-ul statea relaxat, spunand ca ei nu fac „circ” precum novicii aia de la USR. Ba poate se gandeau ca si profita de ceva modificari ale legilor, caci le serveau si lor. Deci cine pe cine a lasat singur atunci? Si deci cu PNL-ul acesta vreti sa se bage USR-ul? Ce n-ati priceput este ca nu USR-ul intra in zid. In situatia in care PNL cu USR dau gres, ne intoarcem in 2016, dar cu Ponta in loc de Dragnea. Jucam asta la poker?

      0
      0
    • #16 Comentariu nou

      E perfect. Si eu tot nou vreau. Intrebarea era cum fac rost de mai multi votanti? Mai asteptam un val de ura?Daca nu o sa vina? Daca nu o sa fie destul de mare?

      Sa zicem ca la alegerile viitoare, o sa fie 26% USR cu 25% PNL si presedinte KWI. Ce astepti atunci de la ei?

      0
      0
    • #17 Comentariu nou

      Hai ca-i simplu, Ciprian. 26%-25% la urmatoarele alegeri s-ar traduce prin majoritate parlamentara. In cazul acesta putem face guvern stiind ca avem si sustinere in Parlament. Se face protocol strict si n-avem ce face, guvernam impreuna. Asa insa, cu USR-PNL avand doar 35% in Parlament, cu CCR pe fata pentru PSD si cu Avocat al Poporului tot ostil iese o mascarada, ceva in genul de care a avut parte guvernul Ciolos. Deci hai sa ajungem la scenariul de 26%-25%

      0
      0
    • #18 Comentariu nou

      Ciprian. În 6 luni sau cât a mai rămas până la alegerile parlamentare fiind în guvern ți se vor pune în cârcă toate nereușitele guvernului anterior plus că fiind încă un partid mic cu puține voturi nu vor primi cine știe ce portofolii și intr-un final în loc să câștigi electorat nou sau să ti-l păstrezi pe cel avut riști să pici. Dacă USR-PLUS ajung la viitoarele alegeri să aibă 25-30% în parlament atunci vor putea să vină intr-un guvern de alianță (nu știu cu cine) cu o propunere de prim-ministru și o guvernare de ,sperăm noi, dezvoltare a țării.

      0
      0
    • #19 Comentariu nou

      @Ciprian E mai înțelept să lași zidul să obosească, decât să te izbești de el, complet inutil.

      0
      0
  5. #20 Comentariu nou

    Tot ce bâiguie acolo Barna – în fragmentul foarte reprezentativ pe care l-ați extras – are legătură STRICT cu partidul!
    USR-iștii demostrează tot mai clar că problemele societății (și faptul că aceste probleme se acutizează pe zi ce trece) contează mult mai puțin decât destinul partidului.

    0
    0
    • Un partid fara influenta nu poate schimba nimic.

      0
      0
    • #22 Comentariu nou

      Un partid mic , tanar poate fi extraordinar de eficient intr-o guvernare sub umbrela pnl/iohannis, cu un parlament psd/alde/udmr/proromania:)) sigur pot reforma tara si o scapa de la pieire:))) pe bune???:)))

      0
      0
    • #23 Comentariu nou

      Un partid fără activitate nu va avea niciodată influență. Decât asupra orgoliului propriu.
      Sau, altfel spus:
      Câte familii de români tre’ să mai emigreze ca să-și facă USR-ul influență?
      De câte încercări de validare a Adinei Florea în funcția de șef al SS ar mai fi nevoie ca să-și facă USR-ul influență?
      Cam pe unde-ar trebui să ajungem cu îndatorarea statului ca să-și facă USR-ul influență?
      Câte autostrăzi tre’ să se mai surpe ca să-și facă USR-ul influență? De A8 nu mai amintim. Strângem din dinți și mergem 7-8 ore până la Iași tot pe E85, că nu?… Tre’ să-și facă USR-u’ influență…

      0
      0
    • Influenta unui partid parlamentar se masoara indeosebi in numar de parlamentari. Restul e cam gargara, cand ai doar 30 de parlamentari din 465.

      0
      0
    • #25 Comentariu nou

      Si cum faci rost de parlamentari? Numa daca nu muncesti nu gresesti? 🙂
      Eu inca ii mai votez, dar nu cu doua maini.

      0
      0
    • Intr-un stat de drept, parlamentarii vin din alegeri. La noi, mai vin si din guvernare. Daca vrei modelul din guvernare, ai partidele vechi la dispozitie. Eu vreau unul nou.

      0
      0
    • #27 Comentariu nou

      Între timp a mai murit un pădurar. Ucis.
      Așa că… aveți o dreptate, lipsa „influenței” USR-ului este mult mai importantă decât problemele societății sau decât viața unui tată a trei copii, ucis în exercițiul funcțiunii.
      Mai bine stăm deoparte și invocăm drept scuză lipsa „mult-prea-bine-cuvântatei” majorități parlamentare, decât să încercăm în mod activ să schimbăm ceva.

      0
      0
    • #28 Comentariu nou

      E usor sa interpretezi gresit acest lucru. In inregistrare, Dan Barna se adreseaza membrilor partidului si cu ei converseaza.

      E absolut normal ca liderul partidului sa clarifice situatia membrilor sai si de aceea vorbeste atat de mult despre acest subiect.

      De ce a fost impartasita aceasta inregistrare? Deoarece echipa RISE a publicat doar jumatate din aceasta, lucru care ar fi putut duce la interpretarea lipsita de context a unor afirmatii si astfel USR a publicat inregistrarea integrala.

      Pana la urma, obiectivul aliantei usrplus este sa castige alegerile parlamentare ca sa poata face reformele de care considera ei ca are nevoie Romania. Obiectivele USR sunt clare pe site-ul lor si is destul de transparenti. Si cred ca daca le trimiti un email iti vor raspunde cu placere 😀

      0
      0
    • #29 Comentariu nou

      Puteau cere 5-6 ministere legate de activitatile pe care tot marseaza ai promit ei (fonduti europene, justitie, sanatate – ca tot il au p v. Voiculescu, educatie-cercetare,mediu, cultura). Da, stiu, de fapt nici ei nu au oameni (cu un Gotiu nu faci primavera, si , da, sa fim realisti, acolo sus le au ramas doar dubiosi, oameni cu trecut incert-vezi barna, si nu specialisti de vreun fel). Ma rog, sa zicem.. cereau 5-6 ministere si veneau cu o lista de 15-20 de obiective. Ss, fara penali.. ,alegeri locale in 2 tururi,rosia Montana, eliminarea pensiilor speciale(macar o parte acum),radarul padurilor, etc,etc,etc.. pana in ianuarie,prin hg, oug asumarea raspunderii, nu conteaza, sa promita pnl ca le trece pana in ianuarie, ca prin parlament nu aveau sanse… pnl nu accepta si ei nu intrau la guvernare, nu votau guvernul Orban (cerintele udmr,Alde,pror erau exact opuse fata de cele usr, asa ca pnl calcula matematic cu cine merge). Daca pnl accepta,daca guvernul mai si trecea, aveau 3-4 luni sa faca efectiv ceva. Sa demonstreze. Sa capete si experienta. Si, cum pnl probabil nu respecta lista originala de cerinte, isi dadeau demisia in bloc, in ianuarie, fortand guvernul sa ceara reconfirmare in parlament – ne intorceam la situatia actuala, cu orban PM si nu dancila. Si ei dovedeau ceva, aratau, macar, ca nu le e frica de guvernare…

      0
      0
    • #30 Comentariu nou

      Daca credem ca USR este solutia pentru o alta politica in tara asta, atunci destinul partidului echivaleaza cu rezolvarea problemelor societatii. Asigurandu-te ca ai un viitor ca partid, te asiguri ca poti face ce trebuie atunci cand vei avea ocazia cu adevarat.
      Doar daca crezi ca USR este solutia pentru aceasta tara… Daca nu, atunci il poti condamna ca isi urmareste propriile interese si atat, deoarece interesele sale nu coincid cu cele ale tarii.

      0
      0
  6. #31 Comentariu nou

    Are dreptate si cand spune ca „Integritatea nu e la Iohannis”? Are dreptate si cand insinueaza ca Rise sunt incompetenti si vanduti? Are dreptate si cand se crede deja presedinte si USR la 50% dand premierul? Are dreptate si cand o vrea pe Dancila pana in martie mai bine decat sa avem un guvern PNL acum? Are dreptate si cand vorbeste de „Orlando” prieteneste si de Orban ca si cum ar fi principalul adversar acum? Are dreptate si cand ignora si minimalizeaza toate intrebarile privind articolul Rise „ca e doar niste neghina care a ramas”? Are dreptate cand se scuza ca nu a fsot frauda dar ignora problemele de intergritate, moralitate, conflict de interes, risipa de bani publici?

    Domnul Petreanu, ce parti din live-ul ala ati sarit?

    0
    0
    • Eu vorbesc despre ceva, dv despre altceva.

      0
      0
    • #33 Comentariu nou

      Dan Barna joacă extrem de dubios.
      1. Sunt multe contradicții în ceea ce afirmă și fracturi de logică între declarații și fapte.
      2. Prea mult oportunism.
      3. O evidentă lipsă de conținut ideologic.
      4. Un contrast extrem între orgoliu și realizări.
      5. Asumarea meritelor lui KWI criticate în detalii nesemnificative.
      6. Toate cele de mai sus sunt simptome ale unei agende ascunse în jocul puterii.
      Dan Barna pare să fie o reușită papusareala rezultată din încrucișarea Dragnea-Dancila

      0
      0
    • #34 Comentariu nou

      Lui Barna i s-a aratat pisica. Probabil a inteles mesajul. Oricum, ca politician este modest.
      Plain Sight zice bine.

      0
      0
    • #35 Comentariu nou

      Incrucisare deagnea-dancila? 90% dancila, 10% dragnea?

      0
      0
  7. #36 Comentariu nou

    D-le Petreanu, mă bucur mult că ați publicat acest articol pt că îmi întărește părerea pe care o aveam, dar ca o persoana neavizată nu prea eram sigură că am dreptate. Mai ales că am ascultat ieri la Digi 24 părerea a trei persoane despre care am o părere bună și câte au susținut la unison că USR greseste, ca sunt imaturi și chiar lași, că vor arunca tara in haos definitiv daca nu sprijină guvernul PNL. Tot ieri am citit și articolul publicat de Rise Project si nu m-a convins deloc că și Barna este că toți ceilalți, daca nu excroc, cel puțin amoral. Și astăzi am ascultat discuția lui Barna cu colegii din USR. Și asta chiar m-a convins că Barna își susține convingerile , chiar nu vrea puterea pt el sau USR de dragul puterii.
    Deci pot sa spun liniștită că oricum îl votez pe Dan Barna, fara sa mă gândesc că votez raul mai mic. Și mă simt bine când mă gândesc că am contribuit și eu la trimiterea USR in parlament.

    0
    0
    • #37 Comentariu nou

      Sunt complet de acord cu Cristina, foarte bine spus.

      0
      0
    • #38 Comentariu nou

      Acum oamenii sunt incinsi. Sunt multi care cred ca USR greseste si ca nu face ce trebuie pentru tara. Eu zic ca discutia ar trebui reluata cam peste 6 luni, ca sa vedem exact cine a avut dreptate si cine nu.

      Parerea mea e ca USR face ce trebuie nu doar pentru ei, dar chiar si pentru Romania, Mai intai, eu zica ca Romania chiar are nevoie de ceva pauza de PSD la guvernare. Deja 8 ani a fost mult prea mult.

      Ori ar fi complet sinucigas pentru tara sa lasi PSD-ul si satelitii UN AN DE ZILE sa joace rolul SINGUREI opozitii la guvernare.

      Mai ales in conditiile date:
      – PSD si compania au o majoritate confortabila in parlament
      – asteptarile populatiei sunt uriase. Eu am vazut deja sute de liste cu „ce astept eu de la viitoarea guvernare” (chestii legate de justiie, coduri penal, sectia speciala, ordonanta 114, pilonul II de pensii, alegerea primarilor in doua tururi, cercetarea evenimentelor din 10 august, pana la autostrazi si asa mai departe)
      – ce va putea in mod real sa faca un guvern minoritar o sa fie destul de aproape de zero, raportat la aceste asteptari, tinand cont de lipsa sustinerii parlamentare si de referndumul din 2019 (nu se mai pot face modificari in domeniul justitiei prin OUG-uri). Frustarea publicului anti-PSD o sa fie pe masura

      0
      0
    • #39 Comentariu nou

      bravo cristina,imi plac doamnele inteligente si in usr sant tot mai multe si electoratul usr am pretentia sa fie de calitate nu sa se arunce in ziduri ridicate de altii in fata usr,victorie vom invinge

      0
      0
  8. #40 Comentariu nou

    subscriu

    0
    0
  9. #41 Comentariu nou

    Stiti cum e, cei mai multi dintre noi zicem ca gandim, dar de fapt doar ne rearanjam parerile preconcepute in alta ordine. Cam asa e si cu comentariile.

    0
    0
  10. #42 Comentariu nou

    @Moise, citesti si tu articolul lui Vlad?

    0
    0
  11. #43 Comentariu nou

    Domnule Petreanu, nu va mai obositi sa raspundeti la trolii de campanie ai PNL. Ma bucur ca USR ar putea trece primul test al maturitatii politice prin refuzarea unor firmituri aruncate de pe masa smecherilor inruditi si imprieteniti ca-n Satul cu cumetri. In tara USL-ul n-a murit oameni buni! Fac majoritati comfortabile in consiliile local si judetene sunt nasiti, incuscriti intre ei si isi impart dedicatiile la nuntile cu manelistiii cu copiura da’ 500 (euro, ca ron e pentru „saraki”) lipita in frunte cu saliva de boss. De altfel nu e niciun secret ca oamenii obosisera de atata traseism si s-au pus la aceeasi masa si fac dictatura majoritatii, impartind pe dedesupt contractele cu belsug. Credeti ca este intamplatoare toata aceasta mimare a opozitiei timp de atata amar de vreme de catre PNL? Credeti ca intamplator au lipsit jumatate din numarul senatorilor PNL ieri la initiativa legislativa privind alegerile in doaua tururi? Nu! Stiu ! O sa sara armate intregi de troli (alta asemanare cu partidul frate) ca sunt nu stiu ce.. dar adevarul asta este, cel care se putea auzi si in piata printre scandari: toate partidele vechi sunt aceeasi mizerie, pentru ca nu poti face politica altfel cu personaje compromise politic ca Orban, Turcan, Blaga etc.

    0
    0
    • #44 Comentariu nou

      gresit! doar psd are troli si postaci. la usr/pnl……………………..sunt doar comentatori puri, inocenti si nepatati.

      0
      0
    • Din cate stiu, doar psd plateste postaci in ultimii ani. Pdl avea pe vremea lui Udrea.

      0
      0
    • #46 Comentariu nou

      poate ca doar psd recunoaste.

      0
      0
    • Asta e o gluma, nu?

      0
      0
    • #48 Comentariu nou

      nu stiu, am zis si eu. postaci sunt si intr-o parte si alta. unii o fac pentru bani, altii sunt voluntari.

      0
      0
    • #49 Comentariu nou

      Pai aripa PDL din partid nu s-a pocait peste noapte.. naravurile vechi nu se pierd.. urmaresc mai multe publicatii si tiparul este izbitor.. Aceeasi postaci, nu rateaza niciun articol, niciodata mai putin de 4 fraze, acelasi mesaj dar exprimat diferit chiar daca uneori nu are legatura cu articolul nici macar tangential. Nu in ultimul rand osanale presedintelui si Partidului si-un mic scuipat pentru amatorii de la USR, care cumva nu-s ce trebuie. Inainte sa ma acuze cineva ca-s fan, vreau doar sa spun ca marele meu regret este ca nu s-a nascut o forta politica cum este USR sau Plus dar de stanga. In lipsa, ma multumesc doar ca am ceva nou cu care sa incerc, sper, dar nu am asteptari. Din pacate doar timpul si educatia ne mai pot aduce speranta unor schimbari reale, dar pana atunci sunt bune si incercarile, pentru ca un drum batatorit spre esec nu are cum sa aduca altceva.

      0
      0
  12. #50 Comentariu nou

    Din Ciclul nem… : „Soparle electorale”
    Cum e cand VOTEZI ‘Motiunea de Cenzura’ pentru DEMITEREA GUVERNULUI si apoi privesti VIDUL GUVERNAMENTAL ramas asa , ca simplu SPECTATOR ? Atunci de ce ai mai VOTAT din „OPOZITIE” ? Te „asociezi” TEORETIC si DEZERTEZI PRACTIC ? Tampenia asta pur romaneasca inceputa la „20 mai 1990” CONTINUA SI SE DEZVOLTA ! „Revolutia romana” continua sa produca EMANATI chiar si dupa 30 de ani ! Romania , circ si paine… Mult CIRC, putina paine ! Inca ne mai bantuie NEVOIA …de SALAM cu SOIA !
    Fericiti in Romania ? Fericiti cei saraci cu duhu’ !

    0
    0
  13. #52 Comentariu nou

    Între timp a mai murit un pădurar. Ucis.
    Așa că… aveți o dreptate, lipsa „influenței” USR-ului este mult mai importantă decât problemele societății sau decât viața unui tată a trei copii, ucis în exercițiul funcțiunii.
    Mai bine stăm deoparte și invocăm drept scuză lipsa „mult-prea-bine-cuvântatei” majorități parlamentare, decât să încercăm în mod activ să schimbăm ceva.

    0
    0
    • #53 Comentariu nou

      „Sa schimbe ceva”, mottoul suficientilor si oarecum al incompetentilor care se multumesc si cu ceva legat cu sarma. Mai bine sa ne dea un calmant acum decat sa mearga sa se pregateasca de operatie, nu?
      De 30 de ani ni se da cate ceva, ceva putin pentru sufletelul nostru. Niciodata atat cat e nevoie sa facem pasul din mlastina asta.

      0
      0
  14. #54 Comentariu nou

    Am votat USR pe 11 dec.2016 și pe 26 mai 2019,pentru asta nu îmi pare rău.
    Însă azi sunt dezamăgită total.USR preferă guvernul Dăncilă în speranța iluzorie a unor alegeri anticipate!
    Nu vor fi niciun fel de alegeri anticipate,iar săptămânile în care PSD rămâne la butoane,ne vor costa cât nu face nici USR-ul.
    Regret,se pare că ptr.USR dușmanul a devenit PNL-ul…
    Deci nu înțeleg de ce au mai votat moțiunea!

    0
    0
    • #55 Comentariu nou

      Sunt de aceeasi parere!
      Daca vrem/presupunem ca USR-ul este un partid moral, care face altfel de politica, atunci nu trebuia sa voteze motiunea pentru ca: 1) Alegerile anticipate ar trebui introduse doar in cazuri cu adevarat exceptionale (gen guvernul fuge la adversar in razboi). In mod normal guvernul ajunge la putere in urma unor alegeri democratice si are un mandat de 4 ani; este o nerespectare a electoratului sa schimbi prin jocuri de culise guvernul. Chiar daca noi credem ca guvernul e varza, votantii PSD nu sunt asa de nemultumiti de guvernul lor. 2) pentru alegeri anticipate este nevoie de consens parlamentar; in acest caz USR-ul trebuia sa aiba intai consensul si apoi sa voteze. 3) chiar daca exista consens, trebuia sa se voteze cand se pot declansa anticipate sa avem perioada minimla cu guvern interimar si nu sa exista sansa sa stam 1 an de zile cu guvern interimar.
      Daca gandim in termeni de real-politic atunci USR-ul nu are cum sa impuna alegeri anticipate decat in aceeasi masura in care poate impune alegeri in doua tururi si anume prin inregimentari din PSD.
      In termeni realisti USR-ul a votat motiunea pentru ca exista un scenariu care ii convine: face opozitie la PSD, apoi pozeaza in partidul imaculat avand cerinte filosofice, lasand PNL-ul sa isi rupa gatul intr-un guvern minoritar. Problema este ca in acest mod isi ostilizeaza ambele partide mari si brusc a crescut sansa ca dupa alegerile parlamentare sa avem un guvern PNL – PSD in loc de unul USR-PNL.
      Eu cred ca fie nu vota motiunea deloc (optiunea morala) fie intra la guvernare, pentru a forma guvernul cu PNL dupa alegeri (optiune realista).

      0
      0
  15. E o dovadă de maxima lașitate sa stai pe margine, nu cred că votanții sunt atât de tâmpiți încât să nu înțeleagă că e posibil sa nu poți trece unele legi cu actualul parlament însă același parlament nu te poate împiedica să construiești autostrăzi si sa reformezi aparatul bugetar luând astfel mai multe voturi la alegerile parlamentare decât stand pe margine susținând inepții, soliciți anticipate de la parlamentul despre care zici ca nu-ți poți trece legile, pai cheia anticipatelor e la parlament nu la președinte, actualul parlament niciodata nu va respinge a 2-a propunere de premier.

    0
    0
  16. Mie-mi place că cei mai îndârjiți promotori ai intrării USR la guvernare sunt chiar ăia care, altfel, consideră că USR e un partid de căcat, numa’ cu oengiști plini de fițe, inutili și neplăcuți.

    0
    0
    • #58 Comentariu nou

      Nu ma pot opri din ras! Touche!.. adica touche si LOL!

      0
      0
    • #59 Comentariu nou

      Hmm interesant! Dar d-voastra de unde ati scos descrierea asta a USR-ului? Ce parere aveti de fapt despre ei?
      Eu unul cred doar ca nu au destula experienta mai ales la putere si nu in opozitie. Si ca incearca sa joace o combinatie de realism cu accente morale si nu le iese.

      0
      0
  17. #60 Comentariu nou

    Anticipatele pot fi declansate si in situatia in care 2 prim-ministri desemnati nu reusesc sa stranga majoritate parlamentara si isi depun mandatul, sau este obligatoriu sa fie respinsi de parlament ?
    Ce se intampla daca Orban nu reuseste in 10 zile sa stranga voturile pentru a trece guvernul prin parlament? Din cate stiu eu, isi depune mandatul iar presedintele desemneaza o alta persoana care sa incerce formarea unei majoritati? Dar daca nici a doua desemnare nu reuseste sa faca o majoritate? Urmeaza al treilea, al patrulea….etc, sau presedintele poate dizolva parlamentul declansand procedura pentru alegeri anticipate?

    0
    0
    • #61 Comentariu nou

      in primul rand trebuie sa existe cvorumul in parlament. daca nu e cvorum se repeta sedinta pana e cvorum. cand e cvorum si orban e respins, presedintele dupa consultari il poate nominaliza tot pe orban sau pe altul. daca il baga in fata tot pe orban, interpretarea unora e ca nefiind alt candidat nu e a doua propunere, doar daca e alt candidat e a doua desemnare.votul pentru a doua desemnare poate fi amanata sine die daca nu se obtine cvorumul in parlament. ghici cine imparte banii in timpul asta?

      0
      0
  18. #62 Comentariu nou

    Inca o tema de gandire daca imi permiteti.. asistam de vreo cateva zile la un teatru absurd cu Orban care in loc sa vina cu lista de ministri imediat dupa ce prededintele l-a numit sa formeze guvernul, vedem cum baguie pe la TV cum ca el negociaza si face si drege, in conditiile in care este limpede pentru toata lumea ca un guvern nonPSD va fi unul minoritar si alminteri nu va trece doar sub barda anticipatelor, adica exact din a doua incercare.. intrebarea este de ce o mai lalaie atat cu prima incercare??? Este clar ca PSD+UDMR(acum poate vedem unde se deconteaza voturile alea de prin judete fara minoritati in contul UDMR) vor lungi aceasta sarada la maxim pentru a mai distribui niste bani de investitii, odata pentru ca loialitatea trebuie platita si a doua oara pentru ca bugetul trebuie stors bine astfel incat gusterii naivi de or sa vina dupa ei sa lucreze cu cifre cat mai mari in partea dreapta a balantei bugetului(cred ca aceea este cu datorii). In concluzie nu cumva PNL trage de timp batandu-se cu pumnul in piept ca face el guvern dar in realitate simuleaza combatul, ca sa cada votul la a doua varianta dupa investirea lui Iohannis, iar atunci ce sa vezi, o sa revina iar pe tapet ceea ce vor toti necrofagii politici dar numai USR recunoaste- anticipate?? Sigur o sa-i auzi pe unii care o sa ia mina aia de ganditor dar cu idei de la formatorii de opinie.. „domnule dar parlamentarii nu o sa voteze sfarsitul mandatului mai devreme.. dar adevarul este ca .. depinde de cum negociezi, ce promiti si vidul acela de incredere lasat de PSD e al naibi de ispititor pentru multi. Ramane de vazut, dar eu spun sa nu ne mai aruncam dupa prima fenta pentru ca gura spune multe, dar faptele prea putin.. doar campanie, strategii, marketing, iepuri si mult flame asezonat cu fake news sau jumatati de adevar.

    0
    0
  19. #63 Comentariu nou

    Nu inteleg deloc criticile aduse USR-ului pentru neimplicarea in acest moment in actul de guvernare alaturi de PNL. Cum au precizat si alti ante comentatori, precedentul 2016 (Guvernul Ciolos) a fost o lectie bine invatata pentru ei.
    O fi citit si USR-ul scrierile lui Sun-Tzu…
    “If you wait by the river long enough, the bodies of your enemies will float by.” “All is fair in love and war.”
    Si aici le dau dreptate.
    Cei care va plangeti de USR cum ca ar fi lasi, nu aveti dreptul sa dictati nimic doar pentru faptul ca i-ati votat. Ca o comparatie (oare cine e mai las), aduceti-va aminte ca, din 2016, guvernul PSD, cu tot cu majoritatea parlamentara, s-a sinucis de 3 ori (TREEEI..vorba lui Adrian Despot) pana acum (inclusiv PSDisti au votat impotriva V. Dancila).
    Cu toate astea, aruncati cu oua intr-o formatiune care inca nu a avut oportunitatea de a guverna 3 ani in aceeasi confortabila majoritate parlamentara.

    0
    0
  20. #64 Comentariu nou

    Hai, un pic de rațiune, de experiență practică și de onestitate, fără lozinci și clișee, și recunoașteți că mai întâi e grija de cămașă, apoi de haină și pe urmă de palton. Barna e, în primul rând, președintele USR, el are, în primul rând, datorii și legăminte față de membrii partidului său. Apoi, față de aliații PLUS, apoi față de colegii parlamentari cu care colaborează, apoi față de poporul român. În această ordine. Așa funcționează lucrurile, democrația modernă, europeană nu a construit altceva mai bun. Așa e corect și cinstit, așa e bine. Așa va fi (poate) bine!

    0
    0
  21. #65 Comentariu nou

    Salut Vlad ! Usr-istii au șansa sa puna ceva nou in locul a 30 de ani de neputință. Mergeti pe drumul vostru USR !

    0
    0
  22. #66 Comentariu nou

    Si eu consider ca USR procedeaza bine ca nu intra la guvernare. Inteleg de ce PNL este deranjat de acest lucru, dar nu inteleg de ce exista atacul acesta media asupra lor. S-a ajuns la fel de fel de jigniri directe sau indirecte aduse lui Barna si USR in general, de la niste ziaristi/jurnalisti pe care ii consideram mai mult de atata. Se rastalmacesc cuvinte, se scoate din context, se pescuiesc fraze mai putin inspirate doar ca sa il puna pe Barna intr-o lumina proasta. Dar nu se spune nimic , de ex., de faptul ca Pro Romania nu a votat primari in 2 tururi, doar asa „ca sa dea o lectie USR”. Pai aici nu se mai pune problema de orgiliu mai presus de interesul tarii? Toate tunurile pe USR!

    0
    0