Victorică fără frică „alegeri” nu ştia să zică

shutterstock_94698901

Incredibilă ţară, orice s-ar zice: guvernul României se luptă în instanţă cu opoziţia ca să NU organizeze alegeri parţiale, aşa cum îl obligă legea. Cum motivează juriştii guvernamentali acest refuz? Pur şi simplu, pentru că legea nu prevede şi pedepse pentru refuzul de organizare a alegerilor parţiale – ca atare, ar însemna că nici nu trebuie respectată, de fapt. Halucinant, nu?

De fapt, guvernul a pierdut săptămâna aceasta, la Curtea de Apel Bucureşti, un al doilea proces intentat de PNL împotriva sa din cauza blocării alegerilor parţiale. Prima sentinţă a fost dată la începutul lunii de Curtea de Apel din Cluj, unde opoziţia cere un tur de scrutin pentru ocuparea postului de preşedinte al Consiliului Judeţean, rămas liber după ce liberalul Horia Uioreanu a fost arestat, în urmă cu aproape un an, şi trimis în judecată sub acuzaţii de corupţie. Ce le-a propus Victor Ponta liberalilor ca să renunţe la acţiune? Aranjarea numirii unui liberal ca preşedinte interimar la preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj. O mânăreală politică în loc de alegeri, deci.

În procesul judecat la Curtea de Apel Bucureşti, guvernului i s-a cerut să explice de ce refuză să organizeze alegeri parţiale în nu mai puţin de 17 colegii de senator şi deputat rămase vacante din diverse motive.

Răspunsul? Fiţi atenţi: „Susţine pârâtul că nu poate fi vorba de o încălcare întrucât nu a fost stabilită prin lege o sancţiune.”

Motivul real este teama PSD că va pierde aceste alegeri, de-aia guvernul PSD nici nu vrea să le permită.

Guvernul are o problemă reală în a înţelege însăşi esenţa democraţiei, care presupune permiterea alternanţei la guvernare prin alegeri libere, mai ales când eşti la putere. Păi cum să refuzi organizarea de alegeri în cazurile în care cetăţenii nu mai sunt reprezentaţi? Cum arată România cu un asemena guvern cu metehne sub-sahariene?

Şi, din păcate, nu doar prim-ministrul Victor Ponta abuzează în acest fel de putere. Gândul redă o declaraţie vehementă făcută de Victor Ponta în ianuarie 2012, când încă era în opoziţie: „Vom acţiona împreună cu ONG-urile pentru a obţine pe calea instanţelor alegeri parţiale în cele trei colegii de deputat şi două de senat în care Guvernul Boc era obligat conform legii actuale în vigoare să organizeze alegeri parţiale (…) Guvernul Boc nu a aplicat legea, nu a emis hotărâri de Guvern, nu a organizat alegeri (…) vom acţiona atât în instanţa civilă, pentru ca instanţa să oblige guvernul să organizeze alegeri, să respecte legea de fapt, dar şi din punct de vedere penal, faptul că un prim-ministru, oricum s-ar numi acesta, refuză să respecte o lege a ţării este o încălcare şi a legii penale”. Îţi vine să urli – înainte de a le da foc tuturor.

Încă un lucru: deciziile Curţilor de Apel de la Cluj şi Bucureşti pot fi atacate cu recurs. Sunt foarte curios dacă Guvernul va comite această obrăznicie.

(Ilustraţie – Shutterstock)

Articol din categoria: POLITICĂ

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. Halucinant.

  0
  0
 2. N-or să le atace, o să le ignore pentru că nu există o sancțiune stabilită, ca să îi citez.

  Ziceți ce vreți, dar șmecherașul ăsta e cam dictator din fire: la PSD se ferește de o întrunire care ar putea să-l dea jos din fruntea partidului, conduce un guvern care sfidează președintele direct ales de noi, nimeni din apropiații lui nu înfundă pușcăria (Șova, Dragnea, Duicu), ne insultă inteligența cu fiecare propoziție rostită (ne ține de proști) – a se vedea cel mai recent caz – condamnarea lui Dragnea.

  0
  0
  • Si, cel mai important (si trist): are inca multi admiratori si fani, oricate rahaturi ar face si oricat de clar ar fi ca guverneaza dupa ureche, fara alt plan pe termen lung in afara de „sa tinem Puterea cat mai mult timp”.

   0
   0
 3. #5 Comentariu nou

  Vlad, la romani conteaza foarte mult eticheta. De exemplu, daca vreun oficial face vreo afirmatie publica de genul „noi suntem in slujba dumneavoastra”, toti „cetatenii” se gudura si rostogolesc de bucurie…
  Asa cum tie iti vine sa urli, la fel vreau eu sa mai ma racoresc cu un comentariu din cand in cand.

  Privind din afara ceea ce se intampla in lumea politica din Romania, imi alimentez niste sentimente greu de descris (de inteles, sa nu mai vorbim). Adica, in fiecare zi imi spun „gata, nu mai vreau sa aud”, iar a doua zi mai incerc sa aflu cate ceva…nu mai inteleg nimic 🙁

  @Daniel A. : nu ne insulta inteligenta, pentru ca mesajele lui nu ne sunt noua adresate. Suntem cantitate neglijabila si pe cale de disparitie. Mai mult, nu cred ca da el doua parale pe inteligenta noastra. El are puterea, noi doar comentam si construim frustrare.

  0
  0
 4. #6 Comentariu nou

  Eu zic sa nu-l subestimam pe Victoras, asa cum l-au subestimat greii din PSD de care a scapat rand pe rand. E foarte ambitios omul, o sa faca tot ce-i sta in putinta sa castige in 2016, o sa calce pe cadavre. Sper ca PNL sa aiba cojones in urmatoarele luni sa faca curatenie in propriul partid, inclusiv in PDL, altfel tare mi-e ca ne pricopsim cu PSD inca 4 ani la guvernare. Sa scape naibii liberalii de toti baronii si de toate lichelele, cu riscul de a ramane fara finantare, sa joace totul pe o singura carte.

  0
  0
 5. #7 Comentariu nou

  @Paul: pai nu cred ca il subestimeaza nimeni. Daca deschizi DEX-ul si cauti „viclean”, la definitia cuvantului este poza plagiatorului.

  Serios acum, eu sunt inspaimantat de faptul ca un astfel de personaj a ajuns atat de sus intr-un stat „civilizat”.

  0
  0
 6. #8 Comentariu nou

  „Guvernul are o problemă reală în a înţelege însăşi esenţa democraţiei”?Nici vorba,o intelege f. bine, dovada ca o manipuleaza cu mult succes fara sa suporte consecinte!

  0
  0
 7. #10 Comentariu nou

  Toata Romania are o problema cu democratia. Dupa zeci de ani de rupere cu „mersul lumii” civilizate nute poti astepta la minuni. De la ‘n-am voie sa fac nimic fara ‘ la ” acum pot sa fac ce vreau’ este o prpastie psihologica. Democratia nu se” instaureaza” peste noapte, se cladeste in timp, ca o prietenie, ca un mariaj. Cati oameni din RO au stiut ce inseamna intrarea in EU , sau stiu? Majoritatea au crezut ca ne transformam intr-o „Franta” sau „Germanie” ca ne trezim „liberi” sa circulam, sa castigam cat vrem ( fara sa platim nici un ipozit). Cand EU a facut o analiza scurta a retetei de mititei si a declarat ca sunt nocivi si consumarea lor trebuie monitorizata,lumea a inceput sa se revolte sa nu-i mai convina noul aranjament! Asa e omul nostru, cand il lovesti in ce-l doare mai tare incepe sa se trezeasca pe ce lume traieste.

  0
  0