Vio! Fii bărbată!

Dl. Ponta înghite-n sec de fiecare dată când e-ntrebat de candidatura la preşedinţia republicii. Îl vezi cum se frăsuie, cum împinge buza-n faţă şi cum fuge de privirea interlocutorului. Îl simţi că ar vrea să-i trântească uşa-n cap curiosului, că ar şterge-o pe loc, că s-ar face nevăzut chiar atunci, dac-ar putea. Dar n-are scăpare, că nu-l lasă baronii să scape.

Victor Ponta e încolţit. Orice-ar face, la sfârşitul anului pierde partidul. Fie se alege la Cotroceni şi i-l iau Dragnea şi ai lui, fie pierde Cotrocenii şi, din nou, i-l iau Dragnea şi toţi ai lui. Dacă se alege, nu va fi decât preşedintele baronilor, slab şi păpuşărit, ascunzându-se mereu de mărunţii oficiali americani care vor mai fi trimişi, din când în când, să evalueze dezastrul de la Bucureşti. Dacă nu se alege, va deveni doar cel mai tânăr cadavru politic ambulant din colecţia de foşti lideri ai partidului său.

Dl. Ponta visează la un miracol care să-l ţină la Palatul Victoria, să scape, deci, de capcana către care alunecă inexorabil. Speră să speculeze actuala Constituţie în favoarea lui şi să-şi păstreze funcţia în ciuda unui eventual preşedinte ostil, aşa cum face chiar el de doi ani încoace, aşa cum a făcut Tăriceanu, înaintea lui. Dar, pentru asta, trebuie ca PSD să meargă în alegeri cu altcineva. Un altcineva care trebuie să îndeplinească o condiţie esenţială pentru a fi candidatul partidului: trebuie, înainte de orice şi cel mai important, să aibă încredere baronii în el, adică să-l controleze baronii, că asta înseamnă încredere la PSD şi de-aia l-ar susţine, nu ca să-i facă un cadou, ci pentru a se apăra pe ei înşişi. Nu vor un Băsescu II la Cotroceni, să numească şefi rebeli la DNA şi judecători nasoi. Vor unul de-al lor, trup şi suflet. Vor o pavăză, nu o secure, un paravan, nu un reflector.

Recent, dl. Ponta a indicat ca posibili candidaţi ai PSD – în afară de el – pe „Mugur Isărescu, Sorin Oprescu şi Călin Popescu Tăriceanu”, după care l-a adăugat şi pe Mircea Diaconu pe listă.

Evident, fiecare dintre aceştia are şanse mai mici sau mai mari într-o cursă prezidenţială, la fel ca oricine altcineva. Dar PSD n-are nevoie de „oricine altcineva” care să intre în cursă. Pentru baronii partidului, a câştiga Cotrocenii nu e vreo chestie d-asta de palmares, aşa. E o condiţie de supravieţuire. Ce le garantează, de exemplu, că Diaconu nu se răzgândeşte după ce dă prima şampanie în Sala Unirii din Deal – şi după ce vede primele rapoarte ale serviciilor secrete despre prădătorii graşi ai Dâmboviţei politice?

„Dacă nu există altă variantă cu şanse de câştig, voi candida eu”, a mai spus Victor Ponta. Păi, baronii altă şansă de câştig n-au. În consecinţă, Victor Ponta va candida, că n-are încotro, şi va pierde automat partidul în toamnă.

Singura necunoscută este dacă-l va pierde în aşa fel încât să câştige baronii lui sau noi, cetăţenii.

Articol din categoria: ACTUALITATE

13 comentarii Adaugă comentariu

 1. Sa speram ca vine si randul nostru la castig. 😉

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  PSD stie ca la prezidentiale are o batalie foarte greu de castigat,acei 40% care pana la urma au fost doar 37% nu sunt suficiente pentru a instala unul de al lor la Cotroceni!Si mai stiu ca ei au epuizat bazinul de votanti si ca se vor mai eroda pana in noiembrie!Asta le da cu adevarat frisoane simtitnd cum dreapta reunita ar putea sa le”sufle”mult-visatul post.Ponta de asemeni stie ca pierderea acestei batalii ar fi sfarsitul carierei lui politice.Dezastrul cu care este amenintat PSD-ul le da fiori tuturor comunistilor(in fapt slugile Moscovei)vopsiti ce fac politica in tara asta.Contraatacul Occidentului satul de promisiunile pacifiste mincinoase ale Moscovei se deruleaza pe toate planurile si toate fitilele bagate pana acum de KGB incep a fi demontate.Daca dupa pierderea prezidentialelor de catre PSD s-ar tine alegeri parlamentare anticipate ei risca sa iasa de pe scena politica din pozitia privilegiata avuta pana acum adica cea de majoritari.De aceea Ponta cand este intrebat de alegerile prezidentiale se misca in haine,in pantofi,intoarce privirea nesuportand-o pe a interlocutorului si dorind prelungirea acestei perioade de putere maxima in care chiar nu mai au pe cine da vina pentru rezultatele guvernarii care i va eroda suficient pana in noiembrie.

  0
  0
 3. Optez pentru varianta ”va deveni doar cel mai tânăr cadavru politic ambulant din colecţia de foşti lideri ai partidului său.” 🙂

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Dar ce simplu e … să candideze si Geoană, și Tăriceanu și Diaconu și Oprescu. Din partea PSD, normal. În felul ăsta, se adună voturi căcălau, n-au cum să piardă, ies ai lor, a’ să fim țara cu 4 președinți simultan.
  Evribadi hepi. Câte unu pentru fiecare realizator important de la A3

  0
  0
 5. «Recent, dl. Ponta a indicat ca posibili candidaţi ai PSD – în afară de el – pe “Mugur Isărescu, Sorin Oprescu şi Călin Popescu Tăriceanu”, după care l-a adăugat şi pe Mircea Diaconu pe listă.»

  de remarcat că niciunul nu este membru PSD.
  cât canibalism există în acel partid 🙂

  0
  0
 6. #6 Comentariu nou

  Asta cu pierdutul partidului e buna. Si Basescu trebuia sa piarda partidul, odata ce s-a mutat de la PDL la Cotroceni, si l-a pierdut abia vreo 7-8 ani mai tarziu, cand ai lui nu i-au ales febletea. Ponta n-ar pierde partidul decat pe hartie, in fapt el ar ramane presedintele. Asta-i deja un lucru patentat de catre Basescu, lucru de care m-as mira sa scapam in viitorul apropiat.

  0
  0
 7. #8 Comentariu nou

  Lista lui Ponta e cam fantasmagorica, aruncata la misto.

  Isarescu nu se mai baga cu siguranta in asa ceva. E batran si a vazut multe.

  Tariceanu e deja exclus din joc, caci a sarit prea mult dintr-o barca in alta. A demisionat din PNL, a fost numit presedinte al senatului de PSD, s-a reintors recent in PNL si incearca niste jocuri, a fost dat afara din PNL, acum reincearca sa intre iar si sa faca jocurile in PNL, etc. Cum ar fi sa iasa iar din PNL si sa candideze din partea PSD? Ce sanse ar avea? Nule. In plus, PSD-istii chiar vor un om cu siguranta al lor.

  Diaconu nu are sanse, Cei care l-au votat recent sunt de fapt votanti PSD-isti, privitori de Antene. Nu are profil de prezidentiabil, nu are anvergura, e un pariu foarte riscant. Si el e constient ca si-a implinit visul cu mandatul asta, o sa aiba o batranete linistita si indestulata cu banii din cei 4 ani de parlamentar PE. Si iarasi, nu e omul „lor”.

  Oprescu e singura optiune care sta in picioare. Chipurile e independent, dar e totusi omul „lor”, si e un om „cu care te poti intelege”. Totusi si el un pariu riscant, ca s-a amanat prea mult anuntul si sunt probleme cu credibilitatea pe plan national.

  Mai e pe lista si Geoana, dar cred ca tot PSD-ul il considera un pariu mult prea riscant dupa spa-ul la Vantu.

  Se cam strange latul in jurul lui Ponta si cred ca nu se va putea eschiva. Oprescu mi se pare singura scapare posibila pentru el.

  Rau de tot a ajuns PSD-ul. Niciodata nu a fost atat de indecis, totdeauna psd-istii au stiut cu mult inainte cum stau si cine candideaza (Iliescu, Nastase, Geoana). Acum or sa decida cu o luna inainte de a incepe campania electorala!

  0
  0
 8. #9 Comentariu nou

  pentru continuitate, singurul presedinte viabil ar fi radu mazare 🙂

  0
  0
 9. #10 Comentariu nou

  secventa finala pare putin „photoshopata”… care a fost ultima data cand au castigat cetatenii si care a fost castigul?

  0
  0
 10. #11 Comentariu nou

  „Lista lui Ponta” e subreda rau si cel putin pe partea ex-liberala ridica semene de intrebare.
  Anume, Tariceanu sa candideze in ce calitate ? Ce poate aduce ca si candidat ? Un… Nada.
  Diaconu ..saracu’, si-a atins limita ca milog de profesie, i-ar trebui, la mana intinsa pentru Presedintie, o cu totul alta poveste decat cea a actorului popular, usor ponosit, de treaba, luptator (cu dintii – „sa musc ceva”, …) impotriva sistemului. Nici Antenele insele nu-i pot lipi vreuna care sa i se potriveasca, Poporul stangaci vrea un Presedinte cat de cat al dracului, sa-l bata pe Basescu. (chiar daca nu candideaza, nu conteaza).
  Oprescu, cu aerele lui de smekeras de Dambovita nu trece „ecranul” in cele cotloane ale tarii.
  Isarescu… been there, done that, merci mult, nu-i mai trebe.
  Sanse ar avea cu un candidat gen Maior dar acesta nu se incadreaza in schema avantajoasa post-prezidentiale. Nici pentru Ponta nici pentru baronet.

  0
  0