Ce faceți, mergeți, nu mergeți sau decideți sâmbătă?

Sondajul e la finalul textului. Dacă nu vă interesează să citiți, săriți peste primele 4 paragrafe și mergeți direct la partea cu votul. Aș fi făcut sondajul pe Fb, dar voiam și a treia opțiune, nu doar două.

Mă tot gândesc dacă să scriu sau nu despre referendumul ăsta și despre implicațiile votului, oricum ar fi el, și m-apucă lehamitea de fiecare dată când sunt gata-gata să m-apuc de treabă. Așa o revărsare de ură și prostie, atâta dezinformare, atâta dispreț față de reguli elementare de bun simț și de respect și față de funcționarea normală a unei societăți, atâta manipulare stridentă și străvezie n-am mai văzut și nici n-am mai trăit, astfel încât orice-ai spune e înghițit de răcnete și înjurături.

Cel mai grav mi se pare însă modul dezgustător în care s-a aruncat BOR în această întreprindere găunoasă. Oare ce speră sfinții părinți să obțină din mozoleala cu politicienii, în afară de contaminarea cu disprețul și ura pe care populația le manifestă față de aceștia?

Toate partidele (minus USR) și chiar și biserica își fac planul că o să-ncalece pe valul de noroi ridicat de CpF, care o să-i poarte cumva, ca prin farmec, spre un viitor plin de popularitate roz și iubire electorală. Vise, taică, vise. CpF este duhul scăpat din sticlă și nu va ceda unor politicieni expirați sau unor popi ortodocși demodați puterea milioanelor de voturi pe care le va obține din excitarea celor mai primitive sentimente umane – ură, invidie, frică. Nici nu vreau să-mi imaginez ce va putea face cu această putere în România noastră încă nedespărțită complet de feudalism. Mi-e teamă că, în doi-trei ani, o să-i spunem lui Dragnea ca lui Ponta, auzi, știi, cu muia aia… am glumit, vino înapoi.

În fine, cine sunt eu ca să vă influențez în vreun fel? Haha. Faceți ce vreți și ce simțiți weekendul viitor, și să ne apere Dumnezeu de ce va urma.

În ultimele zile, a apărut ideea unui comportament tactic în privința participării la vot. Unii spun că vor aștepta să vadă cum e cu prezența la vot sâmbătă, înainte de a decide dacă merg sau nu la vot duminică. E vorba de oameni hotărâți, până nu demult, să boicoteze referendumul, doar că devine din ce în ce mai probabil că pragul de validare va fi depășit, având în vedere implicarea masivă și mincinoasă a partidelor și a bisericilor în campanie. În consecință, dacă tot se validează, atunci să fie și unii care spun nu, până la urmă, nu-i așa?

Haideți, dați un vot mai jos pe una dintre cele trei variante (formularul rămâne activ până pe 5 octombrie):

Sigur că n-are valoare sociologică, dar ne mai oferă un subiect de discuție.

76 comentarii Adaugă comentariu

 1. Mai exista optiunea: ma duc doar pentru a fi observator :)

  Comentariu apreciat Thumb up 23
 2. Merg, dar ca delegat. Soția la fel.

  PS: Șterge-l, te rog, pe cel de dincolo.

  Thumb up 5
 3. O mare parte din Romania este inca scufundată in perioada medievala, încât nu m-ar mira un referendum prin care sa se decidă ca planeta noastra este plata :))
  Cat despre BOR, really? Sunt niște maimuțoi politici, precum oricare alții, Insa cu o organizare mult mai diabolica. Daca dintr-un PSD mai scapi, din biserica mai greu poti ieși cu mintea limpede.

  Comentariu apreciat Thumb up 15
 4. Se vorbeste de campanie agresiva pentru boicot. Dimpotriva, bannerele pentru “voteaza DA”, pliantele puse in geamul masinii sau in posta, adolescenti (!) care stau la corturi si impart ziare de propaganda, acolo e adevarata campanie agresiva.

  Thumb up 12
 5. Nu avem arme pentru a lupta cu prostia care izvorăște din sărăcia endemică, brand de țară. Te duci la vot, vei fi depășit numeric de cei care au fost făcuți să creadă că e luptă sfântă să combată împotriva poponarilor.
  Stai acasă, contează la fel de mult spre degeaba. Are cine să voteze pentru treburile importante ale țării.
  Culmea este că cel mai mult au de suferit exact cei care votează aiurea. Nu e sindrom Stockolm, este nivelul real al unei țări care l-a dezamăgit pe Eminescu, Caragiale… și care va rămâne încremenită în prostie și ură inutilă.

  Comentariu apreciat Thumb up 29
  • Da, si uite-asa revenim la educatie… Cred ca asta ar trebui sa fie proiectul de tara. Singurul.

  • Ach, Vlad, care educatie, ca s-au bagat inclusiv la gradinita,la aia mici care abia daca stiu când trebuie sa-i spuna “doamnei” ca vor la baie, si-apoi in gimnaziu sunt profesori dezaxati care in loc sa-i invete stiinte exacte le prezinta cantece bisericesti si sedinte de numerologie(nu intreba!)..

   Thumb up 0
  • Educația?… Aaa, da!… Parcă a zis cineva că asta o să fie prioritatea priorității proiectului de țară. Dar s-a luat cu treburi și o fi uitat. În curând își termină mandatul și nu a apărut cu niciun proiect de țară.

   Thumb up 0
 6. Ce tare e poza, perfecta!

  Thumb up 4
 7. rezultatele actuale ale acestui sondaj pe care il prezinti aici, pare un micro-cosmos al societatii romanesti. mai mult 2/3 (69%) raspune du “nu ma duc”. Lipsa de implicare civica a adus societatea romaneasca unde e in momentul actuel si (ne)punerea in practica celui mai elementar drept intr-o societate democratica – votul – nu face decat sa inrautateasca aceasta situatie generala.
  A nu exercita acest drept, urmata de boceala generala “ce rau e in Romania cu astia la putere” este facatura tuturor celor care nu se prezinta la vot. Toti cei care nu se prezinta la acest vot ar trebui sa se uite in oglinda imediat dupa aflarea rezultatului final si sa-si faca o mea culpa.
  Nu are rost sa ne mai intrebam de ce acest referendum. Trebuie actionat, mers la vot si daca nu esti de acord. Atunci pune stampila pe NU sau aplica 5 stampile astfel incat votul sa fie anulat. CEL PUTIN TI-AI EXPRIMAT VOINTA CLAR SI NU AI LASAT PE ALTUL SA ALEAGA PT TINE.
  Cum ai scris in articol, societatea romaneasca nu a iesit d.p.d.v mental din evul mediu. Societatea romaneasca cu toate ospitalitatea ei arhi-cunoscuta in lume, e in maduva oaselor homofoba, rasista, xenofoba.

  BOR-ul a fost intotdeauna sub plapuma cu puterea politica incercand sa miste populatia varstnica spre a da un vot in directia dorita, stiind foarte bine ca cu fiecare generatie, interesul de a merge la biserica se reduce considerabil. Tinerilor le este greata de ceea ce se intampla in sanul bisericii. ALtele sunt interesele tinerilor, de aceea ma mira faptul ca nevoia de a construi lacasuri de cult ortodoxe este asa de mare.
  EXACT invers proportional cu nevoie romanului de azi.

  Thumb up 4
  • Exact asta cred ca e strategia CpF dragnea acum: “mergeti la vot, implicati-va, nu conteaza daca votezi da sau nu” Cu alte cuvinte, ne e teama de boicot si ne dam chiar toleranti ca sa validam referendumul.

   Thumb up 0
  • Neparticiparea la un referendum nu este un act de neimplicare civică, ci poate fi o formă perfect legitimă de exprimare a unei opțiuni (politice), lucru stabilit de Curtea Constituțională in 2012.

   „Exprimarea unei opțiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci și chiar prin neparticiparea la acesta mai ales în situațiile în care legislația relevantă impune un anumit cvorum de participare. În acest fel, se poate crea o majoritate de blocaj raportat la numărul cetătenilor unui stat; în acest mod, cei ce aleg să nu își exercite dreptul la vot consideră că printr-o conduită pasivă își pot impune voința politică.”

   Nu e ca neparticiparea la alegeri, pentru că poți să negi oportunitatea sau legitimitatea unui referendum, dar nu poți să negi faptul că trebuie să se țină alegeri.

   Thumb up 0
  • Referendum asta este inutil. Nu se poate compara votul la acest referendum inutil, cu votul pentru (euro)parlament, presedintie, alegerile locale.

   Thumb up 0
  • Nu faceți simplificarea extremă de a considera că votul la un referendum este similar cu cel de la un exercițiu electoral planificat, cum sînt alegerile parlamentare, locale, europarlamentare, prezidențiale. Sînt lucruri diferite. Alegerile normale vor fi validate și dacă trei oameni se duc la vot. Referendumul nu.
   Cei care doresc să voteze NU sînt în imensa majoritate persoane conștiente de situația de acum, cu suficientă inteligență cît să înțeleagă ce înseamnă drepturile omului și suficient de activi civic cît să înțeleagă necesitatea prezenței la un scrutin electoral normal, pentru că acolo avem de exprimat într-adevăr dorința noastră în foarte multe aspecte, prin însuși partidul pe care îl sprijinim și ale cărui convingeri și doctrină, teoretic, ar trebui să coincidă cu părerile și opiniile noastre.
   La referendumul acesta este doar o întrebare care pentru mulți (inclusiv dintre cei deciși să spună DA) reprezintă o non-problemă, dar e o părere greșită că există doar două variante de răspuns. Nu, sînt trei: DA, NU și boicotarea. Boicotarea transmite mesajul că „nu, problema aceasta nu e suficient de importantă pentru a fi organizate consultări ale întregii populații”. Acesta este mesajul care se încearcă să se transmită prin boicotare, nu cel că nu sîntem de acord cu introducerea în Constituția României a unui paragraf care să dubleze, nu, să tripleze definiția existentă deja în două legi ale căror modificare nu se poate face peste noapte, așa cum nici modificările la Constituție nu pot fi făcute peste noapte.

   Să fie clar: dacă cvorumul se realizează, rezultatul este categoric DA. Nu am nici o îndoială. Singura speranță pe care o am este ca propagandiștii DA mascați în membri onești ai grupului de nemulțumiți de modul cum involuează România să nu aibă atît de mult succes în rîndul celor care într-adevăr țin la niște principii elementare ale drepturilor omului și ale regulii ca nici o modificare constituțională nu ar trebui să îngrădească drepturi.

   Este un video viralizat în ultimile zile. Este extrem de realist. Și nici măcar original; e o copie fidelă a ceea ce se petrecea în România în anii ’50. Nu vreau ca așa ceva să se (mai) petreacă. Referendumul ăsta nu e nimic altceva decît un recensămînt, o numărătoare pe care se vor baza cei de la putere pentru a evalua cît de mult pot să accelereze procesul de preluare totalitară a puterii. Pentru că ei se bazează pe faptul că mămăliga nu explodează, că românii sînt oi (așa cum bine intuia idiotul ăla de ministru al agriculturii cînd vroia să impună oaia ca animal național – idiot sincer, măcar; a zis exact ce gîndește, fără pic de diplomație). Zgomotul protestatarilor e asurzitor, ăstora le e frică și vor să se asigure că protestatarii sînt doar gălăgioși. Un boicot al referendumului i-ar speria extrem de mult, mult mai mult decît dacă referendumul ar fi validat și rezultatul ar fi NU.

   De asta nu am de gînd să merg la referendum și sînt extrem de convins și hotărît să nu lipsesc la nici un proces electoral viitor.

   Thumb up 0
 8. Vlad,

  Oricat de gretos ti s-ar parea atitudinea BOR sa stii ca nu cred ca BOR putea sa reactioneze altfel. Dogmele bisericesti propovaduiesc familia ca uniune intre un barbat si o femeie (e adevarat ca sunt unele mai progresiste care propovaduiesc uniunea intre un barbat si mai multe femei😊). Daca nu ma insel, BOR nu este singura biserica crestina care se opune homosexualitatii; mai este si Biserica Catolica (cel putin).

  Orice fel de alta atitudine al BOR ar fi dus la o pierdere seminificativa de imagine in randul credinciosilor, ca sa nu mai vorbesc de preotii de rand care ar fi pornit un “jihad” impotriva conducatorilor BOR care ar fi indraznit sa faca altceva decat ceea ce fac.

  Nu cred ca BOR s-a suit (de data asta) in barca PSD. Mai degraba PSD si CpF au stiut ca pornind acest demers vor beneficia de sprijinul neprecupetit al BOR. De fapt, BOR nu face altceva decat sa micsoreze costurile de marketing si publicitate aferente referendumului, facand demersul PSD si CpF mult mai ieftin si eficient. Evident, actiunea BOR are si un interes financiar: pe de o parte “multumeste” PSD pentru toate sponsorizarile de pana acum dar si un “incentive” pentru viitoarele sponsorizari.

  Deci, in concluzie, nu cred ca BOR putea actiona in nici un alt fel decat cel in care reactioneaza acum!

  Thumb up 6
 9. #18

  Vlad, imi permit sa te contrazic: BOR este “the mother and za father” al referendumului (cred ca 90% din semnaturi le-au adus preotii care au vanturat din casa in casa crucea, aghiazma si listele cu semnaturi – si, nu-i asa?, nu se cade sa refuzi un popa, mai ales intr-o problema atat de sensibila). CpF e doar instrumentul, bratul armat al BOR. PSD a prins din zbor oportunitatea de a face cel mai mare exercitiu de manipulare din istoria recenta, dupa lovilutie si mineriade. In ce scop, doar mintea intunecata a lui Dragnea stie. BOR se face frate cu dracu’ pentru a trece o punte spre nicaieri.

  Thumb up 2
  • E adevarat, BOR s-a aruncat cu arme si bagaje in actiunea asta dar, dincolo de acest puseu medieval, nu va putea face activism politic pe fata in continuare – ori se va opri, cedand astfel initiativa catre CPF, ori va trebui sa pastreze atitudinea si tonul, plasandu-se la remorca CPF.

  • PSD are impresia ca daca se agata de BOR va lua ceva din cifrele popilor de prin sondaje. e un calcul politic destul de riscant, dar s-ar putea sa mearga, mai ales ca majoritatea primarilor sunt psd.

   Thumb up 0
 10. Si tu Vald!? Inteleg sa fii partizan pe blogul tau, dar nu si la radio. Decide! Manipularea este de ambele parti! Deci, ce sa faca bietul om, votant? Sunt de acord ca, de aceasta ocazie vor profita si persoane rau intentionate! La fel va fi si cu referendumul “fara penali”! DAR, importanta este dezbaterea si directia care o decide poporul! Sigur, prin Referendum! Sigur, minoritatile vor fi protejate, oarecum ….. mai putin oamenii cinstiti. DAR! Asta-i Romania!
  Referitor la acest referendum, MA DUC! Votez DA! Restul e MANIPULARE!

  Thumb up 1
  • La radio? Cand am fost eu partizan la radio?

   Si, nu, manipularea nu este delic in ambele parti. Care este manipularea facuta de cei care se opun modificarii Constitutiei prin acest referendum?

  • apropos de asta, nu pot sa nu constat o indulcire a emisiunii de dimineata, dublata parca de o portie din ce in ce mai mare de reclame. cum vezi situatia amenzilor pe care cna le foloseste impotriva celor care nu sunt de partea partidului? te-a afectat in vreun fel?

   Thumb up 0
 11. Unde sa mergem si pentru ce ?

  Thumb up 7
 12. Eu cred ca nu e nici o surpriza in atitudinea BOR.

  BOR e activa in orice campanie electorala si s-a alipit de politic dintotdeauna pentru foloase materiale si de influenta. Doua exemple recente:
  — sustinerea lui Ponta in 2014: https://www.youtube.com/watch?v=fxu-ayWpFPc
  — “ungerea” lui Dragnea: https://www.youtube.com/watch?v=yOagrcB7CUc

  Ce blestem crunt pe poporul asta: sa fii cel mai sarac si trist popor din UE dar care nu se preocupa de propria educatie si bunastare, ci sa ai grija de ce face “capra vecinului” in intimitatea propriului camin …

  Nu sunt eu vrednic sa decid asupra familiilor altora, drept pentru care voi sta acasa, cu familia mea .. traditionala sau nu. Pacat ca un termen atat de frumos: “traditional” e exploatat in cel mai crunt, dur, rautacios si plin de ura mod cu putinta …

  Thumb up 7
  • BOR face numai nefacute … ei nu mai au nimic in comun cu Credinta ci sunt niste afaceristi verosi si demagogi ordinari. Fac afaceri cu voturi acum pentru o spaga groasa de la PSD. Daca ar veni ISUS la ei acum ar trebui sa ia si Biciul.
   “Şi-a făcut un bici, a răsturnat mesele celor ce făceau afaceri în Templu, a dat drumul animalelor care erau destinate celor ce doreau să le cumpere pentru a aduce o jertfă şi a strigat în gura mare: „Este scris: „Casa Mea va fi o casă de rugăciune. Dar voi aţi făcut din ea o peşteră de tâlhari.”
   Habotnicii bigotii si BORacii pot sa citeasca tot articolul care le vine manusa!: http://www.radiounison.ro/editorial/de-ce-si-a-facut-domnul-isus-un-bici.html

   Thumb up 0
 13. Imi cer scuze dar eu nu stiu care sunt implicatiile daca se decide sa fie introdus paragraful in constitutie sau nu. Cu ce afecteaza introducerea acelui paragraf?
  Eu nu ma uit la televizor si citesc presa online. Nu am gasit deocamdata niciun articol care sa explice consecintele introducerii sau nu. Ce se intampla cu femeile/barbatii care isi cresc singuri copii? Ii afecteaza pe acestia cu ceva? Se restrang drepturi?
  Marele dictator am vazut ca vrea sa dea totusi si pentru cei de alta orientare sexuala un parteneriat civil dar fara infiat de copii.
  Mai este si decizia Curtii Constitutionale de saptamana trecuta care parca statea in sertar. Si a aparut imediat dupa ce PSD a fost tras de urechi.
  Mai are rost atunci acest referendum?

  Thumb up 1
 14. Vlade, mi se rupe… inima de întristare și durere că nu pot participa la referendum, dar, vezi tu… sâmbătă dimineață avem bilete de avion, ghici unde? Spre Amsterdam!
  Ah și să nu uit, iau și copilul cu mine. Înțeleg că p-aci prin România umblă homosexuali pe la colț de stradă să adopte copii. Prin Amsterdam, pe unde am mai fost, ne-am simțit în siguranță și noi și juniorul!

  Thumb up 9
  • aoleu maica, ai grija ca acolo e plin de omosexuali, ce sa mai, e un fel de sodoma si gomora cu canale in loc de strazi :))))

   Thumb up 0
 15. Mi se pare o prostie optiunea 3, asta fiind o tema ( si in general un context ) care nu ar trebui validata printr-o prezenta mare. Cu o lingura de dulceata in plus nu indulcesti galeata de rahat. Doar o faci si mai mare.

  Thumb up 5
 16. Poza este reprezentativa. Multi se duc “ca oile”.

  Thumb up 4
 17. Păcat că acest referendum apare într-o situație atât de jalnică pentru România, păcat că este atât de politizat. D-le Petreanu, altfel nu are de-a face nici cu PSD, nici cu alții. Și nu, nu este gândire medievală. Cum puteți declara așa ceva? Imaginați-vă că există studii foarte bune, că există oameni foarte educați care înțeleg ce se întâmplă cu această propagandă de susținere a curentului LGBT… Tot ei au lansat ideea că tradiționalii practică ura – nimic mai fals. Dar pentru informarea dvs. vizionați vă rog și acest material, citiți și alte cărți despre marea parte a psihologilor care susțin că homosexualitatea este cauzată de traume profunde și criza de identitate. Și autnic cum vreți să le spun unor copii că e normal să se căsătorească persoane de același sex? Trist, trist, trist. Toate lumea preferă slogane, nimic despre adevăr. https://www.youtube.com/watch?time_continue=3936&v=cqUkpV7F3i4

  Thumb up 4
 18. nu cred ca este totul pierdut! aseara am intrebat vecinii – el sofer ea vinzatoare(?) 45-50ani, nascuti-crescuti la sat ulterior oraseni- si care spre surprinderea mea au spus f clar si raspicat ca referendumul este o prostie ,bani aruncati in vint si ca nu vor merge la vot!!

  Thumb up 4
  • “nu cred ca este totul pierdut! ”

   Ce afirmatie incrancenata !!!!
   Te rog mult , Catalin/Catalina ( apropo , identitatea de gen , la care aderati asa de mult , ar trebui sa elimine terminatiile prenumelor , adica ar trebui sa iti spui doar ” Catali” , n-aşa ? ) , spune-mi , chiar vreau sa stiu : ce intelegi prin “totul” ? Adica , ati facut atata propaganda lgbtxxxxx si acum vi se naruie planurile ? V-ati facut planuri cu generatiile tinere , cum o sa le mai suciti mintile lor fragede , si-o sa-i nenorociti ireparabil ? Va gandeati ca veti trai un perpetuum “gay pride” oriunde , oricand si acum va tremura tanga ? Incepeti sa realizati ca , de fapt, nu sumtem un ” sat fara caini” ?😂😂😂😂DA , am ghicit , cred ca asta e motivul !!!!

   Thumb up 0
  • Fane, ai venit sa trollezi, nu? Orientarea sexuala nu e rezultatul unei actiuni de propaganda. Iesi din pestera, odata, ca ne râde lumea din cauza unora ca tine.

 19. Din sondaj apare clar ca cetatenii vor vota(ceea ce e foarte bine), iar despre rezultat nu va putea nimeni sa spuna ceva impotriva.
  Manipularea jalnica din ultimile zile cu “iubirea nu se voteaza” nu prea ține, așa ca hai sa recunoastem ca referendul nu este despre relatiile homo-bi-tri-sexuale, ci desore casatorie si atat!
  Art. 16-Declaratia universala a drepturilor omului: men and women of full age, without any limitation due to race, nationalyti or religion, have the right to marry and to found a family…..
  E clar sau ce, barbat si femeie au dreptul sa formeze o familie!
  Nu scrie despre alte categorii ca beneficiaza de acest articol. Poate unele tari mai permisive au acordat aceasta titulatură si altora, dar inca o data: nu este stipulat ca drept fundamental casatoria dintre doi barbati, doua femei etc!
  One man, one vote, deci hai cu toti la vot!

  Thumb up 2
 20. Am fost sambata la nunta prietenilor mei. Locuim cu totii in SUA, iar biserica aici este si o forma de socializare pentru comunitatea romaneasca (cred ca este peste tot, dar simt ca socializarea este mai arzatoarea aici). Intamplarea face ca parintii mirelui sa fie implicati in viata bisericeasca, ceea ce nu ar fi un lucru rau, dimpotriva. Insa preotul bisericii respective tine mereu neaparat sa se auda vorbind. Si uite asa am mers eu la nunta sa ma bucur alaturi de oamenii astia care intamplarea facea sa fie heterosexuali, dar a trebuit sa il aud si pe prea sfantul parinte cum ne da lectii despre familia traditionala “pentru ca noi suntem romani si asa ne place familie, formata din barbat si femeie”. Am auzit un discurs al urii intr-un moment care nici macar nu isi avea locul. Am vizualizat valul asta de intoleranta din partea unuia care trebuie sa isi confrunte enoriasii vorbindu-le despre toleranta si iubire. A aruncat el prima piatra pentru ca a decis ca homesexualitatea nu isi are locul in societatea in care traim. M-a umplut de nervi si am decis sa inchin un pahar in cinstea tuturor prietenilor mei gay, care au decis sa se casatoreasca, pe care nu i-as auzi niciodata vorbind asa. Mi-a fost lehamite dupa aia. Si asa nu eram eu cu biserica, dar oameni ca acesta ma fac sa nu mai fiu deloc. Ma provoaca sa fac ceva ca Pussy Riot sa ramana si preotul si enoriasii oripilati pentru ca de ei sunt traditionali.

  Thumb up 7
  • Am vazut azi pe Reddit o filmare dintr-o biserica, da la o inmormantare, la care preotul facea campanie pentru referendum cu mortil pe masa.

   O inmormantare, da?

  • Ca nu le prea ai cu mersul la biserica e una , da’ nu le prea ai nici cu altele : crestinism=iubirea de aproapele dar nu inseamna nicicand toleranta fata de pacatul care a dus la distrugerea Sodomei si Gomorei.
   Sa stii ca , de fapt , pe acelasi preot o sa-l poti auzi propovaduind si impotriva curviei , hotiei , betiei , lacomiei , s.a.m.d.

   Decat un om care nu stie dar nu stie ca nu stie , mai bine unul care nu stie dar STIE ca nu stie. 😉

   Thumb up 0
 21. Acesta e un dress rehearsal pentru cel cu adevarat important, despre interzicerea avorturilor. Si in zona asta lumina ne va veni din SUA, unde zilele lui Roe v Wade sunt numarate daca Kavanaugh e numit. Nu pot decat sa sper ca vom vedea o zi in care copii nenascuti vor inceta sa fie omorati in numele unor asa-zise drepturi ale parintilor.

  Thumb up 5
  • Si o sa ne intoarcem la vremurile in care “asa zisele” drepturi ale parintilor nu vor avea nici o valoare si o sa vedem iar mame murind in spital pentru ca doctorul are interzis la avorturi, case de copii pline de copii nedoriti si de care nimanui nu-i pasa, si altele. Eu am trait vremurile alea si nu mi-a placut. ce buni sunteti voi la ingradit drepturile altora.

   Thumb up 0
 22. Ce manipulare grosolana! La 17.15 votarea era asa:70% merg la vot, 7 % nu merg, 23% in functie de rezultat.
  Ai “bagat” in butoane, Petreanule, oricum va iesi pe genul: vox populi,vox dei, deci plua casatorie “altfel”, si plua adoptie copii!

  Thumb up 2
 23. Vlad, cu siguranta, audienta ta e din prima categorie, deci, la ce te asteptai? Important e sa fim noi, mai multi ca ei… Am plecat din tara aia si uitandu-ma in jur la ce prioritati sunt aici vs acolo… imi vine sa lesin de ras… NO COMMENT…

  Thumb up 2
 24. Boicotul mi se pare o mare prostie. Pentru tot ce induram in fiecare zi, pentru ce s-a intamplat in Colectiv si pe 10 august, tot ce putem sa facem e sa stam acasa si sa speram ca referendumul sa nu fie validat ? Atat ? Clasica tactica romaneasca sa ne bagam cu kurul in poarta, sa ii lasam pe ceilalti sa joace si sa speram ca nu luam gol. Si daca pierdem sa dam vina pe arbitru, vreme, teren, orice.
  Avem ocazia sa ne mobilizam si sa iesim masiv la vot si sa aratam ca vrem/putem schimba lucruri. Votul asta ar trebui sa fie o completare a protestelor din ultimii 2 ani si un semn ca am evoluat ca societate.

  Eu o sa ma duc la vot si o sa votez impotriva modificarii Constitutiei. Si sper ca referendumul sa fie validat si Constitutia sa ramana nemodificata.

  Thumb up 0
 25. Manipularile sunt de ambele parti, referedumul nu este despre familie ci despre casatorie, nu exista nicaieri in carta onu dreptul de a casatori, deci referendumul nu interzice nici un drept. Exista o lege are interzice casatoria intre gay insa legile pot fi schimbate foarte usor in parlament de o majoritate de 50%+1 fata de constitutie care poate fi schimbata doar prin referendum care apoi sa fie validat de 2 treimi din parlament. Iar mai departe vad o mare problema ca un copil sa fie adoptat de o familie gay, iar experienta altor tari ne arata ca adoptiile sunt pasul imediat urmator dupa acceptarea casatoriei intre gay.

  Thumb up 2
  • Care sunt manipularile de ambele parti”?

  • Comunitatea lgbt si sustinatorii lor afirma ca acest referendum le-ar incarca drepturile, lucru neadevarat in drepturile universale ale omului nu exista dreptul de a te casatorii, de altfel multe tari ue nu accepta casatoriile gay. Iar de cealalta parte biserica evident ca greseste cand considera un pacat orice relatie lgbt, ce face fiecare in intimitatea lui n-ar trebui sa intereseze pe nimeni nici macar pe biserica. Consider necesar acest referendum pt ca asa cum am mai zis o lege se poate schimba mult mai usor decat constitutia iar in toate tarile care au acceptat casatoriile gay pasul imediat urmator a fost acela de a accepta adoptia copiilor, lucru extrem de grav – copiii sunt extrem de influentabili si tind sa-si imite parintii si cred ca e posibil ca un copil sa se nasca hetero insa sa devina bisexual, homo…influentat fiind de comportamentul parintilor adoptivi.

   Thumb up 0
 26. #54

  Parerea mea este ca BOR-ul face o demonstratie de forta cu acest referendum. Din morive care imi scapa, avand in vedere ca politicul i-a dat tot ce a vrut, BOR vrea mai mult (stat laic?, ptiu, drace). Daca referendumul trece, ne putem astepta la orice tampenie de la preaDaniel (via CpF): barbatii sa fie imbracati in bleu, femeile in roz; cand vedem un preot, obligatoriu sa-l fugarim ca sa ii pupam mana; a zecea parte din salariu sa i-o dam Domnului, prin umilii lui reprezentanti in tarisoara samd. Doamne fereste de o asa putere asupra unui popor si asa needucat.

  Thumb up 3
  • Eu stiu motivul pentru care iti scapa motivele 😆si motivul e … ca esti al doilea si cand esti singur!!!!!!!

   Thumb up 0
 27. Vad ca nimeni nu pomeneste nimic din ce se intampla in institutiile de stat: e obligatorie prezenta la vot, pentru ca se vor verifica listele ulterior si cine nu a fost la vot e posibil sa zboare la urmatoarea restructurare a posturilor. Asa e zvonul si e musai si partenerul/partenera sa participe. Daca unul dintre ei, sau amandoi nu participa, zbori. Ca pe vremea impuscatului… zvonuri cu bau-bau.

  Thumb up 1
  • nu cred asta niciodata oricat de nemernic ar fi psd ( si e !!! ) asta e o vrajeala aruncata in piata de protestatrii de serviciu malin bot/sandi matei/dide/angi serban/etc

   Thumb up 0
 28. pronosticul meu :
  se va face pragul de sambata si procentajele de la vot vor fi 90% – DA si 10 % – NU . Duminica o sa se duca toti aia care au fost cu #boicot sau aia cu “stai acasa” vor iesi la vot si duminica seara procentajele vor fi 70% si 30%……. luni sau marti o sa iasa dragnea “avem x milioane de voturi….. ”
  oricum dupa mine greseala a fost a lu Ciolos care trebuia sa faca el referendumu. era clar ca psd/dragnea o sa-l faca la momentul potrivit ca sa mute atentia si lumea sa plece pe fenta. Ciolos a dormit pe el si a gresit cum a gresit si ca nu s-a inscris in usr/pnl si sa candideze la ceva in 2016

  Thumb up 1
 29. Salut,
  In acest moment sunt intr-o mare dilema!Spiritul si litera Constitutiei si Codului Civil definesc clar casatoria.Referendumul asta mi se pare o prostie.Sa chletuiesti o gramada de bani care ar fi fost mai necesari copiilor institutionalizati sau spitalelor pe un referendum care nu aduce nimic nou nivelului de trai?!
  Daca ma duc inseamna ca accept casatoriile gay?Daca nu ma duc inseamna ca sunt homofob?
  Oricum traim intr-o lume dementa:platim milioane de euro unui fotbalist sau muzician sau actor si n-avem bani de exemplu pentru mame-cea mai importanta profesie….Personal cred ca homosexualii ca si gerontofilii sau pedofilii sunt bolnavi si ar trebui ajutati sa se vindece.Deviatii au fost,sunt si vor fi.Normalitatea este alta.

  Thumb up 0
  • Daca in intreaga ta viata , vei avea permanent si unic obiectiv DOAR ” nivelul de trai ” , ai feştelit-o , categoric.
   Ce legatura are sula cu prefectura , frate ?!?!?!?!?!?!?!?!
   Te casatoresti ca sa-ti creasca/scada nivelul de trai ? Daca doar atat ai inteles , meritam TOT ce avem , asa cum le avem , pentru ca asteptam sa ne toarne #oricine , cu tolceriu, in creier , in loc sa gandim singuri.

   Thumb up 0
  • Fane, aș grea să ne mai ocupăm nițel și re nivelul de trai, acum, că s-a rezolvat marea problemă cu lipsa catedralei. Avem catedrală și clopote cu fața PF, zic că e momentul și pentru ceva nivel de trai, autostrazi si spitale, de pilda, mai ales ca ne dau unii bani sa le si facem.

  • @ Vlad Petreanu, pai tu ai uitat ce spunea eruditul de la Ministerul Transporturilor legat de autostrazi, cum fug multinationalele daca avem autostrazi? Si apoi chiar daca vin bani de afara pentru autostrazi, in cazul in care nu isi pot trage anumiti domni si ei, sarmanii, partea lor din acesti bani mai bine refuza ofertele. A ajuns si Corina Cretu sa le aminteasca iubitilor guvernanti sa foloseasca totusi fondurile europene si ei se fac ca nu aud. Pana nu se schimba oamenii sau mentalitatea, nu vor merge multe in directia buna.

   Thumb up 0
 30. Citind acum ultimile știri, mă lovi așa deodată o întrebare: și dacă referendumul asta e un exercițiu pentru urmatorul? Cum care?! Ăla despre Roexit….
  Hmmmm, nu contează cine votează, important e cine numără voturile, nu?

  Thumb up 0
  • Evident ca e o repetitie pentru ceva mult mai nasol.

  • Constitutia Romaniei nu permite organizarea unui referendum pt Roexit. Constitutia spune clar ca teme ca si: tratatele internationale pe care Romania le-a semnat – cum e aderare la ue, taxele si impozitele, amnistia si gratiere…nu pot fi supuse unui referendum. Probabil psd va profita de acest referendum insa asta nu inseamna ca referendumul nu e corect.

   Thumb up 0
  • @Danciu, hai sa facem un exercițiu de imagine 😁 :
   Daca Dragnea consideră că a obținut ce ii trebuie din acest referendum pentru modificarea constituției (corect sau mai puțin corect, depinde pe cine întrebi), ce îl împiedică să facă inca unul în care să întrebe dacă suntem sau nu de acord cu modificarea aceleiași constituții dar întrebarea sa fie ceva de genul: sunteți sau nu de acord ca noi ăștia deștepții sa luăm hotărârile cu privire la relațiile internaționale, NATO, UE sau orice altceva îi împiedică să-și facă mendrele?
   De aia mi-e tare teamă că asta e doar o mica repetiție la ce va urma!
   Și de aia sunt cat se poate de convins să boicotez acest referendum prin lipsa. Nu știu cât îi încurcă calculele teleormăneanului dar incerc să-i bag un bat de chibrit la roti 😋

   Thumb up 0
 31. #67

  Nea fane, problema unor oameni ca tine e ca singuratatea le e ocupata de autosuficienta. Nu comentez prea mult, dar atacul la persoana e , in ultima instanta, arma prostului.

  Thumb up 0
 32. E faina toata manipularea bisericii si a partidelor si a tuturor saraci cu duhul, dar mereu ma gandesc cum am putea noi astia, prin tangentele ce le avem cu romanii neaosi, creduli, sa le schimbam parerea. Si voiam sa ajung sa povestesc intamplarea unui prieten, evident, ce a incercat. Oras de provincie, la un magazin local de produse lactate, de cartier, destul de popular. Intra omul si chit chat cu vanzatoarea – mai in varsta, femeie credincioasa – inauntru doar o alta doamna cam de aceeasi varsta. Aparent aceasta a facut greseala de a intra in vorba si a-l intreba daca se duce la vot. Baiat a inceput “da bineinteles cum sa nu ma duc. doamne fereste, nu vreau sa am de-a face cu tot felul de curisti, plus ca tin cont de sfaturile sfantului parinte de la *insert here nume manastire*. Am fost de curand la el si mi-a explicat foarte delicat toata situatia. Mi-a pus si mana pe picior *gest cu mana pe la slit, grimasa de dezgust* cred ca in scop didactic. Imi zambea si a precizat ca oricand pot sa trec pe la el sa discutam probleme sufletesti” Si a plecat, a zarit doar overflowul de pe chipurile babelor care nu compilau if nebuneala else parintele gheu.

  Thumb up 0
 33. Nea Fane,
  Da,intreaga viata ne-o dedicam cresterii nivelului de trai.Cred ca majoritatea dintre noi ne dorim(unii si reusim)o casa mai confortabila,o masina mai performanta,un job mai bun,mancare mai buna,plimbari,spectacole,prieteni,etc.Asta nu inseamna cresterea nivelului de trai?!
  Ziceam ca referendumul mi se pare o prostie din mai multe motive:
  -presupune cheltuirea unui gramdau de bani,bani care ar fi putut fi utilizati in alt scop mai pregnant
  -rezultatele sunt oarecum previzibile
  -nu va duce la disparitia comunitatilor lgbt
  -pare rezultatul unei imense manipulari atat din partea partidelor cat si din partea bisericii.
  Personal,daca as fi patriarh-nu sunt si n-am fost nici usa de biserica si nici patrafir de popa-n-as fi ridicat ditamai magaoaia de Catredala….Morala crestina ne invata sa adunam averi in ceruri si nu pe pamant.Sunt poate sute de lacase de cult ,bisericute ori chilii pline de spiritualitate si de adevarate opere de arta.Pe acelea le-as fi renovat.
  Rezolvarea?!Poate daca s-ar taia finantarea de la buget atat a cultelor cat si a partidelor.Atunci daca cineva se simte psd-ist poate cotiza la psd(de ex.) sau daca se simte iehovist sau mormon poate cotiza la respectivii.
  Cam atat azi.Cele bune!

  Thumb up 0
 34. Sunt clar pentru familia traditionala! (imi plac femeile maritate),da’nu ma duc…

  Thumb up 0
 35. Merg … sa fiu observator.

  Thumb up 0
 36. Poveste: Tabara Da castiga zdrobitor la referendum . Marele Conducator ne va spune ca UE este de partea homosexualilor , romanii sunt impotriva lor deci romanii sunt impotriva UE. Rezulta ca vrem ROEXIT. Urmatorul referendum se va tine la Cacana unde “Marele Conducator” va intreba :”Vreti sa iesim din UE?” Cacanezii vor raspunde DA cu mare entuziasm si infinita credinta in programul de guvernare. Eroina Videlor va impartii sticle de ulei si magneti cu mutra ei . S-am incalecat pe o sa ….. Sa fie de poveste?
  Despre ce era vorba la referendum?
  Scuze pentru lipsa diacriticelor.

  Thumb up 0
 37. Ma doare capul cu referendumul asta…cred ca sunt lucruri mai importante in tara de facut cu banii pentru organizarea acestui referendum.

  Thumb up 0
 38. bai, eu nu ma duc, n-am de ce. da’ nevasta mea a zis ca se duce, asa ca i-am spus ca, cand se intorce sa -si cumpere o trusa de machiaj si ochelari de soare, de ce , ma intreba mirata, ca sa nu se vada efectele ,,familiei traditionale” i-am raspuns in timp ce ma pufnea rasul. :))

  Thumb up 1