Votul prin corespondență: muieți-s posmagii?

Ilustrație – Shutterstock.

Nu-mi iese din cap o cugetare auzită de curând: „românul e acela care, dacă nu-l inviți, se supără, dar dacă-l chemi, nu vine”.

La asta m-am gândit văzând ultimul comunicat de la Autoritatea Electorală Permanentă pe tema votului prin crespondență.

Așadar, se profilează un mare eșec în organizarea votului prin corespondență. Doar 5.267 de români se înscriseseră până luni în Registrul Electoral pentru exercitarea votului prin corespondență, anunță Autoritatea Electorală Permanentă.

De fapt, formularea AEP este că „au fost validate” un număr de 5.267 de cereri pentru votul prin corespondență (și 1.885 pentru votul în secție), ceea ce înseamnă că or fi fost mai multe solicitări.

Cât de multe, nu ni s-a transmis, dar îmi imaginez că nu sunt cu mult mai multe decât cele validate, pentru că procedura e chiar simplă.

Ca să te înregistrezi în vederea votului în străinătate trebuie să completezi o cerere obișnuită, cu nume, prenume, adresă, CNP, la care trebuie să adaugi o copie a unui document care atestă reședința în străinătate (cererea poate fi descărcată de aici, de exemplu). Apoi trebuie să trimiți documentele la ambasadă sau consulat. Cât de greu e?

Aparent, foarte greu.

Ieri după-amiază m-a contactat pe Facebook un cititor: „se tot spune la stiri ca nu s-au inscris romanii din diaspora sa voteze prin corespondenta dar nimeni nu spune si despre conditiile aproape imposibile de inscriere”.

Care condiții imposibile? i-am răspuns. Mie mi se par destul de simple.

Ambasada României la Londra a urcat on-line inclusiv un site simplu ca apa rece unde se oferă o listă de 12 documente din care poți alege unul – unul singur! – pe care să-l folosești pentru atestarea reședinței.

Aceste documente (din care, repet, trebuie să alegi unul singur) sunt următoarele:

1. ştampilă / colant aplicate în paşaport care atestă rezidenţa
2. colant / vinietă aplicată în paşaport care atestă dreptul de şedere
3. certificat de înregistrare
4. autorizaţie de muncă
5. document care atestă reşedinţa permanentă
6. document care atestă înregistrarea la autorităţile locale, privind confirmarea şi stabilirea taxelor locale, respectiv adeverinţa de plată a impozitelor la autorităţile centrale sau locale
7. permis de conducere
8. document care conţine numărul naţional de asigurare
9. document care conţine numărul de asigurare medicală
10. contract de închiriere a locuinţei înregistrat la autorităţile locale
11. extras de cont bancar curent de la o bancă din Marea Britanie
12. facturi de plată utilităţi din Marea Britanie
13. pașaportul britanic (cetățenii români cu dublă cetățenie).

A, reședință? Păi și cei care n-au acte?

Sigur că nu toți românii aflați în străinătate stau acolo legal. Sigur că o mulțime muncesc la negru. Dar nu cred că doar câteva mii din 3 milioane sunt în regulă cu actele. De fapt, cred că, după atâția ani de când au plecat, foarte mulți români și-au pus ordine în acte. Cei pe care-i întâlnesc eu când merg în străinătate, muncind peste tot, și cu care intru mereu în vorbă, îmi spun mai mereu că au contract legal și că sunt cu actele în ordine.

Așadar, de ce numai 5.267? Îmi pare rău, nu găsesc nici o explicație indulgentă. Cred că multora nu le pasă, pur și simplu – și e dreptul lor, desigur – iar alții sunt pur și simplu prea leneși ca să scrie 10 cuvinte pe-o hârtie.

Un fel de „muieți-s posmagii?” prin corespondență, că altceva nu-mi vine-n minte.

Chiar îmi cer iertare de la românii plecați care citesc asta și se simt cumva jigniți. Fraților, îmi sunteți dragi și vă respect, sunt convins că sunteți, cu toții (mă rog, aproape), oameni de nădejde, dar nu și în cazul ăsta. Mișcați-vă dosurile și înregistrați-vă pentru votul prin corespondență, că asta am cerut cu toții în gura mare, mai țineți minte? Hai, că mai aveți timp. Nu mult, dar încă mai e.

Articol din categoria: POLITICĂ

67 comentarii Adaugă comentariu

 1. Iti dau eu doua exemple:

  1. Fata de alegerile prezidentiale, la alegerile parlamentare nu conteaza NUMARUL voturilor, ci procentul. De aia nici n-o sa fie cozi la ambasade.

  2. Nu poti sa te prefaci ca nu gasesti nicio explicație indulgenta! Nu poti sa te prefaci ca n-ai citit zeci de stiri care incep cu: „Românii plecati in strainatate mai mult de 183 de zile trebuie sa…”

  Garantezi tu ca n-o sa vina la putere unii care sa ia la rand actele celor inscrisi pentru vot (au nume, CNP si documente care atesta resedinta in strainatate) si nu scot o lege aberanta ca sa se razbune?

  0
  0
  • Pentru a fi cat de clari si a evita dezinformarile: toti romanii din strainatate vor putea vota, la cozi uriase la ambasade, chiar daca nu s-au inscris in registrul electoral.
   Inscrierea in registrul electoral da insa posibilitatea DESCHIDERII de NOI SECTII DE VOTARE in regiunile respective. Guvernul NU VA PUTEA DESCHIDE NOI SECTII daca nu sunt inregistrate minim 100 de persoane in registrul electoral, in regiunea respectiva.

   „Persoanele cu domiciliul sau reședința în străinătate care nu sunt înscrise în Registrul electoral şi fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate votează numai la secțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate ale României.”

   Surse relevante:
   http://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2016/02/Ghidul-alegatorului-roman-din-strainatate.pdf
   si
   http://m.hotnews.ro/stire/21259205

   0
   0
 2. #3 Comentariu nou

  Sunt doar atat de putini pentru ca 99.9% din romanii din strainatate cred ca trebuie sa depuna cererea aia DOAR daca vor sa voteze prin corespondenta. Sa vezi scandal cand vor afla ca nu pot vota la ambasada, ca si pana acum, pentru ca n-au depus cererea aia.

  Pentru ca s-a facut din nou o chestie absolut romaneasca. Oamenilor li s-a spus (in general) ca li se va da posibilitatea de a vota prin corespondenta, asa ca oamenii au inteles ca va fi doar o metoda in plus de a vota. Nimeni nu s-a mai obosit sa explice ca s-a schimbat intreg sistemul de vot pentru cei plecati in strainatate.

  0
  0
  • Înțeleg, dar chiar și-așa, nu e mai simplu să trimiți votul cu plicul decât să pierzi o zi întreagă pe drum și la coadă – dacă vrei să votezi?

   E ca povestea cu ghiseul.ro – oamenii stau cu orele la coadă să-și plătească taxele locale, an după an, dar se plâng că pentru ghiseul.ro trebuie să meargă o dată la un ghiseu ca să-și ia parola.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Eu am fost convins pana acum cateva saptamani ca asa e, ca doar cei care vor sa voteze prin corespondenta trebuie sa trimita cererea. Locuind foarte aproape de consulat am ignorat total toata povestea asta, am considerat ca merg la consulat si votez.
   Cred ca ar fi necesara o campanie de informare mai agresiva si simpla, anume: completeaza cererea altfel nu ai drept de vot.
   O procedura de inregistrare online ar fi si mai binevenita.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   E o confuzie aici. Legea NE PERMITE sa votam si daca nu ne inscriem in regsitru, direct la ambasada, direct in ziua votului. E scris negru pe alb ca ai dreptul sa votezi chiar daca nu esti inregistrat. Poate ca va trebui sa iau cu mine in ziua votului de la primarie o adeverinta ca m-am mutat in oras, cardul de asigurat social etc. ca sa pot vota si o sa le iau pe toate. Dar se poate si vad tot timpul oameni pe net care au impresia ca daca nu ne inscriem, nu votam. Ideea era sa se faca cu ajutorul registrului extra, subliniez extra, sectii de votare. Sau sa poti trimite prin posta votul, daca vrei. In posta si cum se numara voturile pe unde o ajunge scrisoarea n-am incredere, faptul ca trebuie sa-mi iau cateva ore bune libere de la job ca sa depun actele iar mi se pare o aiureala. Daca faceau oamenii un site unde bagai datele alea tu insuti si apoi urcai copii scanate ale cererii semnate ( ca trebuie sa fie semnatura olografa, vezi Doamne) si ale unui act din alea 10, ar fi fost OK. Asa au facut o treaba de n-ar mai fi. Si obliga niste functionari sa piarda timp digitalizand niste chestii care ar fi putut fi inserate de noi digital de la inceput iar ei doar sa verifice si sa apese un buton „verificat”. Iar numarul de documente cica variaza de la tara la tara. In Franta sunt 10, da, in alta tara sunt doar 7. E important sa informam corect in cazul asta si sa spunem cand legea a fost facuta aiuristic de la bun inceput – iar guvernul actual nu poate/vrea sa calce prea multe bataturi sa-l schimbe.

   0
   0
 3. #7 Comentariu nou

  1. Nu s-a co0municat clar ca este pbligatorie procedura, indiferent de metoda de vot pentru care se va opta. Eu am inteles, si presupun ca mai sunt „grei de cap” ca mine, ca hartzogaria e necesara doar daca vrei sa votezi prin corespondenta, in schimb voi putea in continuare sa mai stau vreo 8 ore la coada daca vreau si totusi sa pot vota.
  2. sunt curios cine mai e curios sa voteze vreo lista de pomanagii de care nu a aauzit, care sa reprezinte „diaspora in parlament, dupa succesul cu ficusul. Au avut si oamenii un moment de revolta, s-au mobilizat, si s-au ales cu „poama” aia. or sa mai treaca niste ani pana veti mai vedea genul acela de mobilizare.

  0
  0
 4. #8 Comentariu nou

  Domnul Petreanu
  Inainte sa aruncati cu rosii in diaspora care e dezinteresata de soarta tarii, nu mai bine ii treziti dumneavoastra din somnul adanc pe cei care se bat cu caramida in piept ca ei sunt asa de patrioti incat nu-si vor parasi tara?
  Eu una nu m-am inscris pentru ca am realizat ca tara nu vrea sa fie salvata. Cand o sa vrea poporul sa-si schimbe soarta politica, economica, sociala, etc (respectiv cei 17 milioane de romani din Romania) o sa faca ceva in sensul acesta si nu o sa se mai uite cand umil, cand mustrator catre cei 3 milioane de „derbedei” plecati de acasa.
  Sa nu mai spun cat de umilitor este sa stii ca ai stat la coada vietii sa votezi o planta de presedinte…Nu vreau sa repet experienta cu o sera de plante in Parlament.
  Ma scuzati ca-mi vad de viata acum.
  Cu respect,
  Mihaela Matei

  0
  0
  • #9 Comentariu nou

   de ce coada vietiI?

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @bugsy: Am zis „coada vietii” pentru ca a fost o experienta de tipul o data-n viata 🙂 8 ore pe care nu le regret dar ca sa le repet ( sau ca sa intreprind orice alt gest de asa-zis patriotism/spirit civic etc) as vrea sa vad o schimbare substantiala in atitudinea romanilor.
   Spunea cineva intr-un alt comentariu ca numai falimentul statului mai poate trezi natiunea. Subscriu.

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   @Mihaela: multumesc pentru raspuns. te-am intrebat pentru ca eram curios de ce a fost asa de importanta acea coada pentru tine. chiar merita, era un fel de „totul sau nimic”, astfel incat sa merite sa fie ” a vietii?”
   Imi pare rau pentru dezamagirea suferita si in acelasi timp te felicit pentru …mintea cea de pe urma.
   Nu stiu in ce tara esti, nu stiu ce faci si cum o duci pe acolo, dar as vrea sa-mi permiti sa-ti dau un sfat: nu te mai intoarce in Romania, nu te mai preocupa de soarta ei, ai grija de tine sa fii sanatoasa si sa poti munci si astfel sa-i poti ajuta pe cei apropiati tie ramasi in tara.
   Uita de spirit civic, schimbare de atitudine si alte prostii.
   Mihaela, ubi bene ibi patria!

   0
   0
 5. #12 Comentariu nou

  alegerile parlamentare nu atrag pasiuni precum cele prezidențiale. în fapt, și în românia, de la decalarea celor două tipuri de alegeri a dus și la o diferență de 20 de procente în prezența la vot. asta pe de o parte. pe de alta, cunosc mulți stranieri, care, la rândul lor, cunosc și ei mult mai mulți. niciunul dintre ei nu a simțit niciodată, în niciun fel, activitatea vreunui parlamentar al diasporei, astfel că nimenu nu vede motivul pentru care ar vota, pro sau contra cuiva. altfel spus, problema nu e la alegător, ci la ales.

  0
  0
 6. #13 Comentariu nou

  Pai tocmai d-aia ai ramas in tara – nu poti intelege lucruri simple. Exact „la care trebuie să adaugi o copie a unui document care atestă reședința în străinătate” este clenciul. Nu, nu te intereseaza asta indiferent cine esti – serviciu de securitate, politician sau un amarat de blogger. Dreptul de a vota trebuie sa-l ai daca esti roman, indiferent unde locuiesti, ce faci noaptea in pat etc. Asa-i ca te-a ajuns criza varstei de mijloc?

  0
  0
 7. #14 Comentariu nou

  Eu stau in strainatate de cativa ani si am participat si la votul din Paris, une am stat 10 ore ca sa votez.
  1. Cum s-a explicat mai sus credeam ca vorul prin corespondenta e doar o metoda in plus.
  2. Din ratiuni administrative, prefer sa raman „cu domiciliul in Romania” chiar daca sunt aici legal. Multi sunt in situatia mea.

  Ma voi ocupa sa ma inscriu, acum ca am aflat cum stau lucrurile.

  0
  0
 8. #15 Comentariu nou

  Inainte de a primi injuraturi, tin sa precizez ca Monta imi este extrem de antipatic.
  Asta nu ma impiedica sa spun ca modul cum s-a votat la ultimele alegeri in strainatate a fost rodul unei propagande abile. Cineva a simtit ca modul cum pesedacii au gestionat votul din strainatate la primul tur merita exploatat si au declansat una din cele mai perfide campanii de propaganda. Acum directia imprimata a fost buna si rezultatul a fost excelent. Dar daca cineva foloseste aceasta propaganda in viitor in directia rea ? E atat de usor sa duci un Hitler sau Stalin la putere incat imi este groaza. Eu nu vreau ca oamenii sa voteze dupa propaganda, vreau ca oamenii sa voteze in cunostiinta de cauza…
  Din acest motiv sustin introducerea unei masuri similare cu ce au de exemplu Canada, UK si majoritatea tarilor dezvoltate – si anume sa poti vota din strainatate doar un numar de ani dupa ce esti plecat. hai, sa nu zic 5 cum au unii, sa zicem 10 ani. Dupa aceasta perioada chiar nu mai stii ce se petrece in tara si poti fi manipulat extrem de usor. E absurd sa fii plecat de 15 ani , sa nu mai fi fost prin tara in ultimii 9 ani si sa votezi (cunosc caz, nu inventez).
  Tin sa precizez ca adevarul este ca Johannis nu a fost facut presedinte (doar) de diaspora. Johannis ar fi castiga si doar cu voturile din tara. Si la Iasi (fief PSD) a castigat Johannis in turul 2… Asa ca povestile cu rolul urias al diasporei in rezultatul votului nu se sustin…
  De ce acum romanii din strainatate nu se inscriu la votul prin corespondenta desi este extrem de usor ? Pentru ca lipseste propaganda de atunci…

  0
  0
  • Legea din Canada a fost deja declarata neconstitutionala de catre un Tribunal din Ontario, iar momentan se afla la Curtea Supremă pentru decizia finală. Deci mai ușor cu pianul pe scări 😉

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   @GR ai si n-ai dreptate. Posibil sa fi fost un fel de manipulare alba la turul 2 pentru prezidentiale. Nu la asta vreau sa raspund.

   Sint multi cei care voteaza pentru familiile lor ramase in Romania. Desi sint plecata de mai bine de 15 ani, votez (de fiecare data!) pentru ca ei nu razbesc in multimea partid-ista corupta, votez pentru ei. Da, sint si dezamagiri, le iau in calcul, si caut o varianta mai buna la urmatoarea ocazie. Dar nu voi renunta niciodata la vot, la un drept pentru care altii inaintea noastra au murit. Este si asta o forma de respect pentru ei.

   Si cine stie, poate ma voi intoarce si eu cindva pe locurile de bastina, de ce sa exclud posibilitatea, si mi-ar placea sa pot veni intr-o societate moralmente cit mai sanatoasa. Diaspora (cel putin cea care voteaza) este destul de informata cu ce se intimpla in tara, iar informatia este nepoluata de asazisele televiziuni de stiri romanesti.

   0
   0
 9. #18 Comentariu nou

  Mi-am facut calculele si am vreme pana la inceput de noiembrie sa ma inscriu prin corespondenta. O sa o fac cat mai tarziu posibil, in speranta ca guvernul va trece o ordonanta de urgenta ca sa pot trimite documentele online.

  0
  0
 10. #19 Comentariu nou

  hehe, long time, no comments! Chiar de la discutiile despre alegerile trecute cred!
  Dar ca alegator d-asta pentru care nu sunt muieti posmagii, o alta perspectiva (mai ales ca e putin ambiguu si articolul si comentariile de pana acum).
  Tocmai am mai citit o data ghidul alegatorului (in diagonala) ca sa imi re-confirm ce stiam: cele 3 optiuni de vot pentru romanii din strainatate! Ca 3 sunt:
  – prin corespondenta (cu inscriere prealabila in Registru),
  – la sectie special infiintata in zona ta (cu inscriere prealabila in Registru, minim 100 de inscrieri, nu mai mult de 2000 * alegatori pe sectie)
  – sau la ambasada/consulat in ziua votarii, fara inscriere prealabila in Registru dar cu docoment la tine care sa ateste rezidenta in strainatate (pentru ca turistii nu au voie sa voteze).
  Votul prin corespondenta nu m-a interesat din start – din 2001 de cand suntem plecati am experimentat destule struto-camile ale administratiei romanesti ca sa asteptam o verificare la orice propunere d-asta revolutionara. Dar stau cu cererea de inscriere pentru sectie speciala descarcata de vreo saptamana si ma gandesc daca sa o trimit sau nu.
  Si desi nu sunt cu teoriile conspiratiilor la mine, am taxele platite la zi si respect legile (chiar si cand sunt aberante), nu ma simt confortabil sa dau statului atatea date despre mine (si acum ma intreb daca tot asa scuturati de CNP-uri si date de expirare a documentelor sau adrese si nume inainte de casatorie sunt si mortii din Teleorman care nu rateaza nici un scrutin).
  Si nu imi iese din cap ca alegerile astea si modul cum se organizeaza in strainatate sunt de fapt o tentativa a statului roman care incearca de fapt sa isi dea seama cati suntem plecati si pe unde, eventual si de cand – ca sa ne pregateasca ceva frumos mai tarziu. Asta pentru ca au ratat magistral sa faca un instrument folositor si pentru stat si pentru cetatean din abtibildul de Cetatean Roman cu Domiciliul in Strainatate (CRDS) pe care il primeai in pasaport in schimbul buletinului si care a fost atat de aberant gandit incat si acum mi se ridica tensiunea cand imi aduc aminte cum umblam de nauci in 2006 prin Bucuresti dupa un notar care sa faca o procura pe baza unui asemenea pasaport (conform legii romane de atunci si pana mai acu vreo 2 ani cand am verificat ultima data – pasaportul NU este act de identitate, cu tot cu abtibildul de CRDS, incepuse doar sa fie acceptat ca invatase lumea de e aia).
  Si, cum parca a comentat cineva deja, desi din 2001 am tot votat p-aici, tura asta – daca nu vine vreun candidat dinspre USR sau Ghinea&co, o sa luam o pauza.

  *in ghid mai scrie o chestie, legat de numarul de alegatori – cei care au domiciliul sau resedinta in aceeasi localitate cu sectia de votare de pe langa consulat/ambasada/misiune diplomatica sunt arondati la sectia respectiva, cu conditia ca numarul lor sa nu depaseasca 300. Si ce te faci daca la München/Paris/Londra sunt 1000?

  0
  0
 11. #20 Comentariu nou

  Deci sunt total in ceata. Nu locuiesc in Romania si doresc neaparat sa votez si in plus sa mai conving inca alte cateva zeci de romani de prin aproiere sa o faca. Dar sunt intr-o confuzie total. Am tot citit despre votul asta prin corespondenta si credeam ca daca voi merge sa votez la ambasada nu ma va opri nimeni sa o fac. Sa inteleg de fapt ca trebuie oricum sa ma inscriu chiar daca voi trimite votul prin posta sau merg personal la ambasada?

  0
  0
 12. #21 Comentariu nou

  1. La parlamentare, miza este relativ mică: 6 posturi pentru diaspora. În plus, este de așteptat că noua procedură îi încurcă în aceeași măsură pe votanții tuturor partidelor.

  2. Guvernul a anunțat că intenționează să adopte o ordonanță de urgență, care să le permită oamenilor să voteze ca și până acum, pe liste suplimentare: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Romanii+din+Diaspora+ar+putea+sa+se+inscrie+in+Registrul+Elector .

  0
  0
  • 1. Nu este chiar asa. 6 posturi (4 deputati, 2 senatori), dar in plus, datorita metodei redistribuirii, voturile in plus chiar conteaza, cu cat mai multe cu atat mai bine.

   Fie scenariul ipotetic unde PSD ar obtine 38% voturi, PNL 20%, USR 11%, PMP 6% si UDMR 5%, restul voturilor ducandu-se la partide ce nu depasesc pragul electoral. Atunci cele 20% voturi irosite se vor redistribui partidelor promovate, proportional cu numarul voturilor, indiferent de circumscriptia electorala unde au fost date (in exemplul prezent inca vreo 8% la PSD, 4% la PNL, 2% la USR, etc), schimband radical peisajul parlamentar.

   Asadar, chiar daca acele posturi pentru diaspora sunt putine la numar, cu cat sunt mai multe voturi, cu atat conteaza la redistribuire.

   2. S-a adoptat ordonanta: listele suplimentare raman in picioare, in plus daca oamenii sunt inscrisi in registrul electoral, atunci guvernul va putea deschide sectii noi de votare in regiunile cu > 100 inscrisi (pana anul acesta guvernul putea sa deschida dupa bunul plac – si Corlatean nu a facut-o; de acum incolo guvernul nu are voie sa deschida nimic in afara ambasadelor si consulatelor, daca nu are motivatie de la registrul electoral)

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   Pentru Alex.
   Clar diaspora nu va vota majoritar cu PSD-ul. La redistribuire sunt sanse mari sa mi duca votul la PSD. Raman acasa mai degraba.

   0
   0
 13. #24 Comentariu nou

  2 problemuțe (că văd că primul comentariu a intrat în spam)
  1. românii nu se implică la fel de mult în alegerile parlamentare precum în cele prezidențiale, pentru că
  2. parlamentarul (și mai ales cel al diasporei) nu e văzut ca fiind în stare să facă ceva util pentru votant, altfel spus, nu va trezi niciodată pasiuni prea mari în alegător.

  0
  0
 14. Permite-mi sa incerc sa te lamuresc din proprie experienta:

  1. Prima comunicare venita privind votul prin corespondenta presupunea deplasarea fiecaruia dintre romanii aflati in diaspora la cel mai apropiat consulat pentru depunerea actelor (iti pot arata capturi de ecran cu o discutie in acest sens). Pe mine deplasarea la consulat ma costa minim 300 de euro si pierd doua zile, deci nu mersi, mai bine nu votez.
  2. A doua comunicare care clarifica faptul ca se pot trimite actele si prin posta era suficient de ambigua incat sa includa obligativitatea procedurii doar pentru votul prin corespondenta nu si pentru votul la sectie. De fapt daca stau bine sa ma gandesc la fel cum in 2014 s-a votat pe liste speciale nimic nu ne opreste sa sustinem ca suntem turisti si nu rezidenti si sa votam pe liste speciale la fel cum am facut-o in 2014 si nu pe liste permanente cum s-a intamplat in 2012.
  3. Pe pagina consulatului de care apartin eu se specifica clar faptul ca obligativitatea inscrierii in registrul respectiv e doar pentru votul prin corespondenta.
  4. Au aparut o serie de informatii prin care s-a sugerat faptul ca procedura de inscriere reprezinta de fapt un fel de recensamant al romanilor din diaspora pentru ulterioara lor haituire de catre ANAF. Nu-ti dau detalii despre ANAF ca ai si tu de-a face cu ei. Ideea e simpla, conform noilor acorduri europene ANAF are dreptul sa ceara informatii bancare si fiscale despre romanii aflati in strainatate, insa nu poate sa ceara astfel de informatii doar cu un nume, prenume si niste supozitii ci are nevoie de date concrete precum adresa, numar de rezidenta, localitate de resedinta etc. Inscrierea in registrul respectiv confera statului roman toate datele necesare, iar ANAF probabil ca o sa aiba acces liber la baza de date respectiva ulterior.
  5. Procedurii de inscriere si procesului de vot nu li s-a facut o campanie informativa concreta si transparenta in diaspora asa ca oamenii au tot dreptul sa fie sceptici. De fapt exista o sumedenie de oameni care habar n-au ca se poate vota prin corespondenta sau oameni care cred ca prin trimiterea buletinelor de vot in tara pentru a fi numarate li se fraudeaza votul.
  6. S-ar putea sa te surprinda, insa in cel putin doua comunitati autonome din Spania mai bine de 50% dintre romani nu au resedinta legala si astfel n-au cum sa se inscrie in registrul electoral. Ori treaba asta se datoreaza fie faptului ca lucreaza in regim sezonier si primesc resedinta temporara pe durata contractului, chiar daca ei stau permanent aici, fie lucreaza la negru, fie se ocupa cu lucruri slabe.

  0
  0
  • #26 Comentariu nou

   Exact asta cu ANAF e treaba valida, care merita oleaca de precautie.

   Plus, mai e o chestie:
   In momentru in care ma declar „cu resedinta in strainatate” mi s-ar retrage buletinul romanesc (cel putin asa zic mai multe site-uri cu niveluri variate de credibilitate). Daca mi se retrage buletinul romanesc, atunci raman cu pasaportul (care expira in 3 ani), si cu cartea de identitate belgiana pe care o am acuma – de fapt un plastic cu care ma pot identifica in Belgia, dar in nici un caz nu pot calatori cu el. Prin urmare, daca imi expira pasaportul si nu am buletin romanesc…. atunci nu stiu, dar prevad o incurcatura birocratica de care as prefera sa ma feresc.
   Imi pare sincer rau c n-o sa pot vota, dar genul asta de incurcaturi sunt tipice pt statul roman, si INTOTDEAUNA cetateanul iese pagubit din ele. Nici macar nu am avut curajul sa ma duc sa-ntreb direct la consulat/ambasada despre retragerea buletinului, ca parca vad ca nu mai pot da inapoi odata ce am slobozit porumbelul.

   Ma gandesc ca mai sunt destui ca mine care se gandesc ca nu vor sa-si piarda buletinul, ca „cine stie”…

   0
   0
 15. #27 Comentariu nou

  Eu sunt unul din aceia cu coada din 2014. Acum nu ma voi duce din doua motive.
  Primul e ca de atunci sunt … de catre cunoscuti ca daca nu eram alde noi ei aveau acum pensii si salarii mai mari.
  Al doilea e ca as vrea sa iasa PSD deoarece fara faliment statal eu sincer nu mai vad alta metoda de trezit populatia. Mai ales acum cand populatia activa are varianta plecarii in locul luptei cu morile de vant. Dar cum mai bine imi tai mana decat sa pun stampila pe anumiti mai bine stau acasa .
  Si asa ca chestie… revenirea Romaniei nu incepe cu votul ci cu bunul simt si fixarea de obiective plus verificarea indeplinirii lor altfel votul e degeaba. Cat timp ies 20 mii de tineri in strada fara nicio cerere concreta si clara nu am de ce sa ma duc.

  0
  0
 16. Romanii din strainatate nu se deranjeaza. Si pe undeva au dreptate. Nu conteaza pe cine alegi, tot o gasca de baieti destepti ajunge la butoane. Se schimba gastile. Asta e tot.

  0
  0
 17. #29 Comentariu nou

  Nu vreau sa particip la acest „recensamant” al celor plecati din tara. Presimt ca sunt alte lucruri ascunse in spatele acestei actiuni a votului prin corespondenta. Multumesc pentru intelegere.

  0
  0
 18. #30 Comentariu nou

  Nu stiu cum e cu cei plecati in UE, dar pt noi astia din N. America e cam asa:
  – Consulatul/Ambasada e departe, iti trebuie o zi intreaga sa pierzi pt asa ceva.
  – Orice experienta la consulat e trista, iti lasa un gust amar: cozi-totul f incet, acte/liste/tot felul de prostii, functionari/contopisti la fel ca odinioara. Varu’meu are o vorba: ‘cand vreau sa-mi aduc aminte de ce-am plecat, dau un telefon la Consulat’.
  – In 2014 a fost ura si ‘cutitul la gat’, a fost ceva imperativ. Acum pt Parlament e lehamite, stim f bine ca toti sant la fel.
  – De ce sa ma inscriu pe o lista mentinuta de statul roman din cauza caruia am plecat si in care nu am incredere? Deci ce-am avut de spus am spus ca am plecat, adica mi-am pierdut orice speranta ca va fi mai bine pt mine si familia mea. De ce mi-as pune numele pe listele alea? Ca sa fiu taxat cu prima ocazie cand Dragnea sau alt mafiot ca el devine prim-ministru?

  0
  0
 19. #31 Comentariu nou

  Pentru mine, personal, problema este simpla. Pentru a avea inscris in pasaport dovada care atesta ca locuiesc in strainatate, legal, trebuie sa predau cartea de identitate romaneasca. Vreau sa vad cum se descurca cineva in RO, sa incheie un contract de utilitati sau in relatia cu maretele institutii ale statului care iti cer la dosar o copie dupa buletinul sufletului. Incercati numai sa explicati ca nu aveti buletin si de ce… Am auzit una si mai tare. Ultimul parinte decedat in Iasi, copilul nu a putut cumpara loc de veci in Iasi pentru ca se dau doar celor cu buletin de Iasi. Noroc ca mai avea ceva rude in oras si a putut rezolva situatia. Buletinul l-a predat, conform legii, la consulat.
  Cam astea ar fi motivul pentru care eu unul nu ma inscriu pe lista. Vreau sa imi pastrez buletinul.

  0
  0
 20. Eu m-am mutat de vreo 5 ori în 3 ani. Prin Canada. Era să ma mut și-n Elveția, dar n-a fost să fie. Daca câștig vineri cele $50 milioane de la loterie a doua zi mă mut în Norvegia. Cu ce adresă mă „primesc” ăștia la vot, dacă mă înscriu, și cum fac să intru în posesia plicului de vot ? Doar întreb …

  0
  0
  • Ca tot vorbeam de mutari, sambata ma mut iar. Si am nevoie de o autorizatie de transport pentru armele din dotare (asta pentru ca nu am doar arme de vanatoare, pentru alea nu-ti trebuie nimic). Pe care tocmai am primit-o instantaneu pe email dupa un telefon de 9 minute (4 in coada de asteptare, 5 petrecute efectiv cu operatoarea ca sa-mi confirme identitatea si sa-mi introduca noua adresa in sistem). Schimbarea de adresa puteam s-o fac singur si online, dar pentru autorizatia de transport a trebuit sa sun.
   ps : ca fapt divers, operatorii de la politia federala vorbesc doua limbi (engleza si franceza) … ma intreb cati din angajatii politiei din Romania vorbesc macar limba romana corect … 😀

   0
   0
  • Tot cu ocazia asta a trebuit sa-mi mut contractul de furnizare a energiei electrice. Pe care am facut-o aici https://app.bchydro.com/accounts-billing/moving-electrical-connections/move-in-out.html
   Schimbarea de adresa pentru permisul de conducere, cardul de sanatate si alte chestii guvernamentale am facut-o aici https://www.addresschange.gov.bc.ca/views/SelectUserType.view
   Ce prosti sunt astia din Canada … ar putea si ei sa dea de lucru la niste oameni, sa te puna sa mergi cu copii legalizate dupa contractul de inchiriere (a ghicit bine cineva la postarea despre autostrazi ca-s un sarac care nu e propitar) etc. … de-aia zic unii ca viata in strainatate e stearpa, nu prea ai ocazia sa socializezi la cozi 🙂

   0
   0
  • Am uitat sa zic ce se intampla cu permisul de conducere/buletinul dupa ce-ti schimbi adresa … ti se trimite prin posta un sticker cu adresa noua pe care-l lipesti pe permis peste adresa veche. Puteau si ei sa se gandeasca la ceva mai complicat, gen sa te duci sa stai la o coada ca sa-l predai pe cel vechi si sa astepti doua saptamani ca sa te duci sa mai stai la o coada ca sa-l iei pe cel nou 🙂
   Buletin de la mama lui din fabrica https://www.redsealnotary.com/wp-content/uploads/2016/04/2013-07-08.jpg
   Buletin cu adresa schimbata http://i.imgur.com/kbwG9U2.jpg

   0
   0
 21. Nenea Vlad, ia uite matale aici ce documente iti trebuie daca esti canadian si vrei sa votezi prin corespondenta din strainatate.
  http://www.elections.ca/content.aspx?section=vot&dir=reg/svr&document=page-f&lang=e
  All applicants must attach an image of one of these identity documents:
  -pages 2 and 3 of your Canadian passport, OR
  -your Canadian citizenship certificate or card, OR
  -your birth or baptismal certificate, showing that you were born in Canada.
  ATAT. Nu vad nici un document cu care sa trebuiasca sa demonstrezi unde locuiesti in strainatate, daca esti acolo legal sau ilegal, daca ai doua perechi de coae etc.
  Eh, dar de ce sa fie simplu (ca-n Canada) cand poate sa fie complicat (ca-n Romania) …

  0
  0
  • De curiozitate am descarcat PDFul pentru inscriere. Ia sa vedem noi ce scrie acolo : „your completed application form and accompanying documents must be received by Elections Canada in Ottawa no later than 6:00 p.m., Eastern Time, on the Tuesday before election day.”
   Meanwhile, in Romania : „Perioada de înscriere […] se încheie cu aproximativ trei luni înaintea datei alegerilor, în funcție de data la care se va stabili scrutinul.”
   Deci canadienii au nevoie de mai putin de o saptamana ca sa proceseze aplicatia (bineinteles ca daca stai la dracu in praznic in Patagonia plicul cu buletinul de vot n-o sa ajunga la tine in timp util, dar asta e problema ta proprie si personala), romanii de 3 luni.
   Si ce mai scrie acolo ? „Electors who are already registered will automatically be sent a special ballot voting kit at the call of an election.” – adica te inscrii o data si bine. Din ce-am citit eu pe site-ul ROAEP, in Romania trebuie sa te inscrii din nou de fiecare data cand sunt alegeri. Pam pam.

   0
   0
  • băi, e un început, give’em a break

   0
   0
  • De ce ? De ce trebuie sa reinventeze romanii intotdeauna apa calda pt invata de la altii care poate s-au dat cu capul de pragul de sus inainte ? Inteleg ca e mai greu sa faci autostrazi, sisteme de termoficare si alte chestii din astea care presupun ceva fizic unde cineva trebuie sa-si rupa efectiv spatele si nu poate lucra de acasa 😛 , dar cand e vorba de implementat ceva care are de-a face cu calculatoarele nu exista nici o scuza, mai ales citind toate stirile bombastice despre cum duduie ITul in Romania. Mai ales ca tot ţăranul (cu scuzele de rigoare pentru ţăranii adevarati) are acum internet de mare viteza si ultimul modem bengos de la iu-pisi … sau ala e bun numai pentru dowloadat ripuri de filme piratate ?

   0
   0
  • #40 Comentariu nou

   Re „e un început, give’em a break”
   Santem de 2000 de ani si tot e vb de ‘inceput’. tot timpul noi doar incepem. Autostrazi, democratie, capitalism etc.
   Si de ce le-as da un break la statul roman? Au tot avut break-uri de 27 de ani acusi. Au avut asa multe break-uri ca au devenit specialisti la cum sa fure, sa faca documente alambicate, taxe peste taxe. Dar nah, hai sa le dam un break, saracii. Ca muncesc mult.

   0
   0
  • #41 Comentariu nou

   Give’em a break?… Tare as dori sa vad cum mortii din Teleorman se inregistreaza la fiecare tur de scrutin… In loc sa cumpere „roata” facuta bine si verificata in tarile democratice, guvernul Romaniei tot inventeaza „roata patrata”. Birocratii romani stiu mai bine ce trebuie facut…

   0
   0
  • #42 Comentariu nou

   Give’em a break?… Tare as mai vrea sa ii vad pe mortii din Teleorman cum se inregistreaza la fiecare runda de alegeri… In rest, nu pot sa accept ca de fiecare data guvernantii nostri inventeaza scump roata patrata in loc sa o „cumpere” ieftin pe cea rotunda… sunt atatea tari in care democratia functioneaza, dar noi suntem originali. Domnule Petreanu, dati-le dumneavoastra un „break”, eu unul m-am saturat de pe vremea cand am plecat sa haladuiesc prin alte parti… Pe de alta parte, daca Constitutia imi da dreptul sa votez, nu trebuie sa explic nimanui de ce doresc sa fac asta, dar este clar ca refuz orice discriminare. Cred ca tovarasii de blog demonstreaza suficient ca intrebarea din titlu a cazut prost! De obicei va apreciez articolele, insa de data asta ati dovedit ca sunteti prost informat in legatura cu aceasta problema si ca ati dat cu bata in balta.

   0
   0
  • cam cu câte nick-uri vrei să comentezi pe acest blog?

   0
   0
  • cui îi este adresată întrebarea ?

   0
   0
  • nu ție 🙂

   0
   0
  • Phew … cu mutarea asta ratacisem pastilele si ma gandeam ca iar incepe a 3a personalitate sa-si faca de cap pe net 🙂

   0
   0
  • #47 Comentariu nou

   Avem si o explicatie pentru aceastra birocratizare? spre deosebire de votul cu cartea de identitate? Ca teoretic ar trebui sa ne regasim oricum in registrul electoral, ca teoretic cetateanul din teleorman care se plimba cu autobuzul prin bucuresti de exemplu poate vota simplu , cu buletinul. Eu din diaspora de ce trebuie sa fac eforturi mai mari decit teleormaneanul? La ultimele alegeri am inteles ca s-a implementat un sistem de verificare a votului multiplu pe baza cnp-ului. Deci pica frica de fraudare a votului.

   0
   0
  • Exact asta zic și eu … de ce are nevoie statul român să știe cu ce ocazie și unde exact mă aflu eu în Patagonia, când tot ce are de făcut e să-mi trimită un plic acolo unde-i zic eu că vreau să-l primesc și să mă șteargă de pe lista de votanți din circumscripția de domiciliu ? Adică e mai usor sa faci ceva complicat decât să-l faci simplu … dar pentru ca e prima dată ar trebui sa le acordam circumstante atenunate, zice Vlad. Vlade, circumstantele alea se acordă de obicei in situatia inversă 😉

   0
   0
 22. #49 Comentariu nou

  Si eu vad aceleasi probleme expuse mai sus:
  1 – daca iti declari domiciliul in strainatate, trebuie sa renunti la buletinul romanesc. Care, in Romania, e sfant – ca doar de-aia iti cer copii peste tot si in orice imprejurare. Daca la avocat sau notar pasaportul in loc de buletin iti poate doar tripla pretul, in alte locuri (gen banca) posibil sa nici nu il accepte.
  2 – da, grija de ANAF e reala – nu pentru ca as vrea sa faultez statul roman in vreun fel, ci pentru ca nu vreau sa ma faulteze statul roman pe mine. Logistic – nu am conturi, proprietati, venituri in Romania, ci doar in strainatate. Am plecat cu o valiza de haine si ceva bani in buzunar (cat mi-a permis fabulosul salariu de profesor sa strang in 2 ani, locuind cu parintii si ei platind toate „darile”). ANAF-ul deci nu are ce sa imi popreasca in Romania, dar poate sa imi reproseze ca nu am depus nici o declaratie de venit ever. Si sa imi estimeze el, ANAF-ul, cam cat crede el (fie si salariul minim pe economie) ca castig si cat ar trebui sa platesc impozit si penalizari pe anii din urma.

  Daca se intampla asta, ce parghii reale si oneste am eu sa rezolv aceasta problema? Cat mi-ar lua (timp si nervi) sa clarific situatia? Ar trebui cel putin sa imi angajez un contabil, nu-i asa? Alti bani, alta distractie.

  Apoi, oare legea romaneasca e facuta dupa modelul american, in care daca esti cetatean sau rezident permanent trebuie sa depui fise fiscale anual si sa ceri „credit fiscal” pentru taxele platite in strainatate (pana la un anumit punct, ca de ex, daca in strainatate ai platit 15% taxe iar in USA ai avea de plata 20%, atunci trebuie sa platesti diferenta)?

  Daca ar trebui sa platesc in Romania in plus, peste ce platesc in SUA, 10-15% din venitul meu anual, doar pentru privilegiul de a fi cetatean roman?

  Din nou, nu m-as opune nici macar declararii anuale a veniturilor si platii unor taxe aditionale daca statul roman ar fi unul functional, normal, cu grija pentru cetatenii lui. Dar nu pot sa nu vad ca statul roman isi fura si isi f**e cetatenii cat mai des si mai mult si nu vreau sa ma asez singura la coada asta!

  0
  0
 23. #50 Comentariu nou

  Ca tsutsar român plecat de mulți ani, păstrez un scepticism sănătos privind intențiile reale ale statului român.

  În mod cert nu le voi furniza pur si simplu identitatea mea administrativă paralelă.

  Prin urmare, voi sta la coadă dacă sunt suficient motivat de miza alegerilor, sau nu voi vota deloc.

  În rest, cu administrația românească, ne vedem când ne vedem.

  0
  0
 24. #51 Comentariu nou

  Am fost in 2014, pe taram strain, cu un copil de 4luni dupa noi, sa votam. Am votat, destul de civilizat, in comparatie cu multe alte locuri. Ce a fost atunci, nu se va mai repeta foarte curand. Ura pe care a starnit-o ponta, frica viscerala ca un astfel de om poate ajunge presedinte… Este incredibil cum propria megalomanie (vezi serbarea zilei de nastere), apropierea de rusia, bezelele trimise Chinei, vizitele la Erdogan au coalizat poporul impotriva lui in 2014. A crezut ca poporul e prost, nu vede si daca vede, nu intelege. E! Tot ce s-a intamplat atunci, toata ciomageala primita pe spinare pentru un vot si-a lasat amprenta. Nu veti mai vedea curand coalizarea de atunci. Diaspora nu a votat atunci pro Iohannis, ci anti Ponta. Si mai e ceva: romanul se urneste in momente de criza si cand nu mai suporta o anumita situatie: Rosia Montana, Colectiv, vot 2014. Acum diaspora nu vede nici un motiv de coagulare, se va vota masiv psd, cum s-a votat si in Bucuresti, nu are puterea de a schimba ceva la parlamentare, doar sa trimita 2-3 personaje obscure prin parlament.

  0
  0
 25. #52 Comentariu nou

  Vad o scremere totala a bloggerilor pe tema:voteaza,nu lasa pe altii sa-ti dicteze viitorul!Oare asa sa fie?
  Si atunci cand simti ca nimeni nu te reprezinta,ce faci?Cand ai ales o data „de stanga”,altadata „de dreapta”,si tot sarac si umilit esti?
  Cand niciun politician nu si-a respectat angajamentul fata de tine?
  Exista o smecherie aici:toti cei care promoveaza acest mesaj sunt „subventionati” de anumite „forte”!?!
  Mai bine hai sa facem o greva votationala,sa se numere O voturi valabil exprimate ca sa le intre si lor in kur cam ce ne intra noua de 26de ani!
  Ce misteaux ar da pe agentiile de presa stirea:Alegeri in Romania,nimeni nu s-a sinchisit sa voteze!Pam-pam.

  0
  0
 26. Cum sa se inscrie cand nu stau acolo legal? Cand stau cate 8 in camera inchiriata de la un indian ce primeste ajutoare si nu ii poate tine acolo legal. Opt dintr-un foc. La fel, multi muncesc fara acte. Multi au fugit din Romania din cauza problemelor cu legea sau cu bancile. Cum crezi ca vor declara ei cine sunt si unde stau stiind ca inca au credite neachitate in tara si ca banca si fiscul ii cauta.

  0
  0
  • Mulți, adică câți ? 10 ? 20 ? 666 ? Tanti, dacă tu te învârți prin cercuri din astea, de oameni care „mulți” au fugit din Romania din cauza problemelor cu legea sau cu bancile, să știi că nu toți sunt așa, și că nu toți au „fugit” cu autobuzu în UK (bănuiesc că la țara asta te referi când pomenești de landlordul indian – sau poate greșesc și e vorba de India ?), unii am ajuns LEGAL prin țări unde ne-au puricat și-n cur înainte să ne primească. Și tot nu ne-am înscris în câcatul lor de evidență, din motive explicate destul de clar de unii. Așa că îți dedic cu drag melodia aia de la Paraziții în care se vorbește de ziua ta.
   ps : transmite salutări lui Victoraș

   0
   0
  • Tocmai pentru a evita descurajarea participarii la vot a celor „multi care au fugit din Romania din cauza problemelor cu legea sau cu bancile” sistemul adoptat ar fi trebuit sa fie asemanator celui canadian, descris de mine mai sus. Votantii nici macar n-ar avea nevoie sa dea o adresa fizica pentru trimiterea plicurilor (ca sa nu-i gaseasca politia si fiscul din Romania 🙂 ), ar fi de ajuns o casuta postala.

   0
   0
 27. #56 Comentariu nou

  Intrebări :
  1. De ce este necesar pentru posesorii de pașaport CRDS sa se înregistreze?
  2. De ce este necesar pentru posesorii de pașaport CRDS sa se înregistreze la fiecare runda de alegeri?
  3. De ce turiștii din tara pot vota, iar cei din străinătate nu? Evident, pentru un turist în tara ar mult mai ușor sa voteze multiplu, astfel încât condiția nu este rezonabilă…
  Ca de obicei, cetățenii români aflați în străinătate sunt considerati de rang inferior…

  0
  0
 28. #57 Comentariu nou

  Merita oare Viitorii alesi sa consumam timpul pretios ptr a face copii xerox dupa documente ,drumuri la posta si sa platim vreo 65 de centi pentru ei?cand o sa ne demonstreze ca merita atunci o vom face cu siguranta oricum si de oriunde.Pana atunc…i Toate cele bune si sa traiti bine asteptand mereu ca diaspora sa faca ceva in plus pentru voi!!

  0
  0
 29. #58 Comentariu nou

  Nu inteleg de ce facem acest proces complicat cind poate fi foarte simplu. Ai Carte de identitate cu CNP pe ea? Poftim la vot, nu conteaza unde. Ne plingem ca nu vin oamenii la vot si dam vina pe oameni, dar intretinem un sistem complicat pentru ca ne convine sa nu vina lumea la vot. Simplu.

  0
  0
 30. #59 Comentariu nou

  Am inceput sa imi scriu actele pentru votul prin corepsondenta si m-am oprit. Nu voi vota la parlamentare. In circumscriptia din tara a iesit (prin redistribuire) dl. Florin Buicu, PSD, votat de vreo 7-8000 de oameni. Il cunosc personal pe domnul deputat, ii stiu calitatile (unele chiar bune) dar si defectele (multe si rele). De ce as vota in 2016? Sa iasa din nou un astfel de personaj sa il laude din nou pe Ponta sau sa-l sustina pe Dragnea, Gorghiu sau Blaga (sau chiar Verestoy sau altii de la UDMR). V-ati prins ca domiciliul din Romania este in Tg. Mures. Indiferent cui am dat votul pana acum, cei pe care i-am preferat sa ma reprezinte n-au iesit. Asa ca, acum aleg sa nu mai votez. Din pacate domnule Petreanu nu, nu cred ca votul meu (sau al altora, oricat de multi am fi!) poate schimba ceva. E ca si cum de duci la restaurant cand vrei sa slabesti. Cate vreme oferta este doar „Big Mac cu cartofi prajiti si Coca-Cola” cum dracu’ sa mananc si sa si slabesc ? Cu consideratie…

  0
  0
  • #60 Comentariu nou

   N-ai inteles nimic. Esti exact pe placul lui Dragnea (si a celor care mizeaza pe mismasuri electorale gen autobuzul, gen softul de numarare etc), asta vrea si el, cati mai multi ca tine, ca voturile lui din Teleorman si ale bunicilor si strabunicilor lui sa conteze la numaratoare.

   0
   0
  • #61 Comentariu nou

   @Mircea 2. Multumesc de caracterizare (desi nu sunt de acord cu tine). Cand ai de ales intre a ti se taia piciorul drept sau cel stang (adica a vota dintre cei propusi sau a nu vota, stiind ca vor iesi tot ei) ai putea sa-mi spui care este diferenta?
   Ei propun, ei numara, tu doar alegi dintre propunerile lor. Mai conteaza in acest caz ca e PSD, PNL sau UDMR? Mai conteaza ce iese? Daca ai reusi sa-mi explici diferenta m-as duce la vot.

   0
   0
 31. #62 Comentariu nou

  La alegerile locale am votat! Consider ca e o datorie a fiecărui cetățean să voteze. Dar acest drept nu este și o obligație! Sigur, poate deveni o „obligație” doar în măsura în care ai, cu adevărat, pe cine alege. Altfel, o să fac ca și la alegerile locale: îmi voi anula votul!

  0
  0
 32. La mine e simplu.
  Pașaport romanesc – expirat.
  CI – expirat.
  Prima data de când mă știu când nu voi vota. Prilej de meditație despre trecerea timpului.

  0
  0
 33. #64 Comentariu nou

  am downloadat cererea si am obs ca tre’ sa bagi mai multe copii nu doar una, cum se spunea/scria d-l petreanu. Citez din cerere: Anexez o copie a actului de identitate PRECUM si o copie a documentului care atesta resedinta in strainatate. (In cazul cetatenilor cu domiciliul in strainatate se aneaxeaza o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu”

  Aici nu e vb de o optiune intre cele enuntate ci trebuie puse la dispozitie toate cele 3 copii enumerate. Cea de-a 3 copie mi se pare scoasa din Absurdistan, caci dovada locatiei o faci deja cu celalalt document.

  0
  0
 34. #66 Comentariu nou

  Vlad, eu m-am inscris sa votez prin corespondenta aici unde sint pt ca stau perfect legal si pt ca mi se pare un pas catre normalitate (in alte tari se voteaza prin corespondenta de foarte multi ani).

  Azi am primit si confirmarea din partea unei adrese de email (registrul.electoral@roaep.ro) care imi spune sec, fara „Buna ziua” sau „La revedere”:
  „Cererea d-voastra (!) cu numarul xxx privind exercitarea votului prin corespondenta a fost aprobata. Pentru detalii suplimentare va rugam contactati reprezentanta MAE la care ati depus cererea”

  Vezi? Asta ma enerveaza: am pretentii de la statul caruia inca ii platesc o parte din taxele mele sa-mi arate mai mult respect si sa-mi trimita un raspuns care sa nu para a fi scris de pe un smartphone.

  In alta ordine de idei legea noua exclude de la votul in strainatate pe toti cei care traiesc afara, dar fara a fi inregistrati la autoritatile din tara respectiva (sa zicem, simpli turisti). Din FAQ al MAE:

  „20. Dacă am domiciliul în România şi mă aflu ca turist în străinătate, la momentul votului, îmi pot
  exercita dreptul la vot?
  Răspuns: Nu, potrivit legii, la alegerile parlamentare pot să voteze în străinătate doar cetăţenii români cu DOMICILIUL sau cu REŞEDINŢA în străinătate. Notă: Prin reşedinţă în străinătate se înţelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuinţa secundară, alta decât cea de domiciliu, şi unde posedă un drept legal de şedere mai mare de 90 de zile.”

  S-ar putea sa vorbim de multi astfel de Romani, o mare parte din cei care au facut diferenta la ultimele doua prezidentiale.

  0
  0
 35. #67 Comentariu nou

  Eu m-am inscris nu demult in Viena. Si a fost foarte simplu. In vreo saptamana a venit si confirmarea, dupa ce am trimis prin posta cererea si copii dupa pasaport si dovada inscrierii in Austria. Sper si votul ca atare prin corespondenta sa mearga la fel de usor. Promit sa va tin informati.

  0
  0