Hai cu „zona agravantă”, dom’ Vela, că ne năpădesc tâlharii

Pe 5 aprilie, la sfârșitul unei vizite la punctul de trecere a frontierei de la Nădlac, ministrul de Interne, Marcel Vela, a ținut să dea „o veste proastă” infractorilor care reveneau în România din Occident:

„La nivel naţional, infracţiunile au scăzut datorită faptului că circulaţia este redusă, oamenii sunt acasă.

Pe zone punctuale, unde există un impact cu cei care vin de afară – nu trebuie să ne ferim de acest adevăr, sunt compatrioţi care vin de afară evidenţiaţi într-o bază de date mai specială, oameni care s-au ocupat cu infracţiuni pe afară. Ei nu ţin cont de pandemie şi condiţiile impuse de ordonanţele militare. Îşi păstrează prostul obicei pe care l-au avut şi în România, inainte de a pleca, şi în unele state unde au ajuns.

Îi atenţionez că vom aplica legea.

Am luat măsuri prin care infracţiuni comise în această stare de urgenţă sunt pedepsite cu mai multă rapiditate şi cu sporuri de pedeaspă. Toate faptele lor într-o asemenea stare sunt considerate ca şi zonă agravantă. Vreau să le dau o veste proastă. Am mărit dispozitivele şi am dat ordin să fie foarte aspru pedepsite. Vor fi aduşi în faţa procurorului în cel mai scurt timp cei care fac infracţiuni”, a spus Marcel Vela.

Noianul de incidente violente din ultimele zile – Hunedoara, Săcele, Rahova/București, Bistrița și nu doar arată că domnii și doamnele „compatrioţi care vin de afară evidenţiaţi într-o bază de date mai specială” n-au primit vestea.

Cred că e momentul ca Ministerul Afacerilor Interne să le-o transmită mai hotărât.

Nu de alta, dar știm că poate s-o facă. Pe 10 august 2018, de pildă, jandarmii au dat cu vestea de i-au ologit pe miile de hipsteri care aruncau cu priviri urâte înspre ei. Acu’ i-a apucat timiditatea sau cum?

În orice stat de drept, dacă dai cu bolovan/cazma/bâtă etc într-un polițist, te pupă mă-ta rece.

Hai cu dispozitivele mărite, dom’ Vela, hai cu zona agravantă, că d-aia vă plătim sporuri și pensii speciale, ca să vă mai și puneți fizicu’ la bătaie când e vorba de aplicarea legii.

Articol din categoria: ACTUALITATE

36 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Eu mi-aş dori mult ca forţele de ordine să fie mai potente cu ţiganii infractori, dar, vedeţi dumneavoastră, nu prea se poate din cauze multiple, cum ar fi, „indignarea” celor corecţi politic, ziariştilor deontologi, sociologilor etc.
  Mai sunt şi postacii de pe reţelele de socializate, care la comandă se năpustesc ca o haită de lupi asupra prăzii, in speţa asta, miliţia şi jandarmeria!
  La B1 a fost ieri primul episod al unui documentar, Trump vs. Obama! Obama a fost ţinta unui atac virulent pe media şi social media vis a vis de o lege propusă de el. Cam aşa se întîmplă şi la noi!
  Aşadar Vela e cam încorsetat, aţi văzut ce s-a întîmplat săptămîna trecută cu el!

  0
  0
 2. La noi în oraș, jandarmii sunt foarte curajoși. Au amendat un moșulet de 76 de ani pentru că ieșise din casă cu declarația completată greșit.
  D’astea știu ăștia. Și să bată oameni pașnici.
  De ce să plătim așa rebuturi? De ce să votăm politicieni care țin în lesă astfel de pechinezi?!

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   In articol e vorba de promisiunea unei fermitati adecvate intr-o zona precis incinata asocial (sa zicem asa, bland si eufemistic) si arhidovedita ca atare . Promisiune care, spre binele tuturor, ar trebui tinuta.
   Apoi vine unul ca tine si se trezeste ca, stai asa..ia uite cum un batran din satu’ meu a fost persecutat..ia uite, toarsha invatatoare ce i-au facut astia rai…
   Te doare mintea cum va treziti vorbind si habar n-aveti de ce.

   0
   0
  • @p’acilea, nici dacă ți-aș traduce din română în română ce am scris eu nu sunt sigur că ai înțelege. Fix cum zici: „Te doare mintea cum va treziti vorbind si habar n-aveti de ce.”
   Sănătate!

   0
   0
 3. #5 Comentariu nou

  Acuma fara sto-uri sau ceva, m-as duce cu 100 de jandarmi cu pulane si as bate in ei pana la limita mortii, nenorocitii, cu tot cu teologia mea absolvita, ne-au cotropit nenorocitii astia prin toate orasele, au luat case jidovesti parasite prin centrul oraselor si stau acolo ca bosii, unii se chinuie ca mine o viata sa si plateasca o rata la o casa cine stie pe unde si astia au case in centru, numa in iasi ce e.

  0
  0
  • #6 Comentariu nou

   Acu e si greu politia si politia locala sa faca ceva, la ce legaturi de afaceri au cu ei.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Ăstia de la Facultatea de teologie formează superbe caractere …

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Facultate de te Ologie
   Adică te ologește
   Da mai lasă-i în plata Domnului, nu fă justiție sumară Iustine!

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   @Iustin:
   Ceea ce spui tu imi amintește de anii copilăriei…
   Veneam pe jos de la scoala, in jurul orei 12:00, impreuna cu inca 2 colegi, care-mi erau si vecini de bloc/cartier.

   Pana acasă, aveam de mers probabil 1.5km. Pe acest segment trebuia sa străbatem o fâșie de cartier dominata de catre descendenții unui anumit trib (precum cei din imaginile postate de catre Vlad).

   De fiecare data cand traversam acea fâșie, trebuia sa ne gândim la o strategie de fuga si/sau negociere, in cazul in care balaurii vor fi prin zona.

   Deși noi ne tot imaginam fantezii cum ca le vom rupe coastele, vom alerga precum gheparzii, vom escalada garduri precum luptatorii de karate din filme…ghici ce? Nemernicii ne prindeau rapid, ne alegeam cu un șut in cur si o palma dupa cap apoi buzunariti. Mereu ne era frica de ei, deși in 9 din 10 cazuri, nu aveau ce sa ne ia (vorbim despre perioada de acum 30 de ani, cand maxim aveai la dus bani suficienți pentru o gogoașa).

   Anyway, anii au trecut, iar noi (cei hărțuiți) n-am mai apucat vreodată sa ne răzbunăm pe acei sălbatici. Ne-am văzut linistiti de fuga noastra din tara, care încotro. Ba mai mult, acele specimene nu au ajuns rău deloc, iar odraslele lor par sa fi căpătat tupeul parintilor la puterea a doua. Cam asa e viața…un kkt!

   In concluzie, degeaba tot visam la o corecție pentru aceste animale. Pur si simplu suntem făcuți dintr-un alt aluat si nu ne lasa cumințenia să-i snopim.

   0
   0
 4. hai si cu programe de incluziune, cu programe de educatie…preventie, interes al autoritatilor…ori ei se ocupa cu multe altele…

  0
  0
  • Razvan, stiu si romani care sunt jigodii de cea mai joasa speta. Nu cred ca trebuie sa tinem cont de rasa – rromi sau romani, si nu cred ca exista programe de educatie pe care le poti aplica cu success celor care au depasit o varsta. In situatii cum vezi mai sus trebuie aplicata legea, iar ea, legea, trebuie sa fie facuta pentru situatii ca mai sus.

   In momentul in care politistii se intreaba ce sa faca, in care nu sunt in stare sa ia o pozitie de lupta si sa inainteze spre a separa cele doua mase de oameni, in care nu sunt echipati corespunzator si asista martori la o tentativa de omor (in loc sa traga cu pistolul in sofer), este cert ca problemele sunt de partea celor care aplica legea in primul rand. Si in al doilea rand, daca acesti infractori ar fi fost arestati, sistemul judiciar este urmatorul impediment.

   Scosi in afara societatii, tinuti in inchisori si amendati pana peste putere, separati de cei onesti – asta este maniera in care construiesti o institutie puternica, si un stat puternic.

   0
   0
 5. #12 Comentariu nou

  Sunt zmei doar cu pensionarii si cei care ies la o plimbare in jurul casei pe care ii amendeaza si se falesc cu asta, se fac ca lucreaza. Cum sa faca ceva cu acei infractori caci in vremuri normale acei infractori si politistii din zona conclucreaza la bunul mers al comunitatii.

  0
  0
 6. Seamana cu secventele din GTA San Andreas. Doar ca aici nu sau activat stelutele deloc 🙁

  0
  0
 7. #14 Comentariu nou

  Spre deosebire de 10 August, acești compatrioți revoltați nu pun in pericol libertatea vreunui mare lider politic. Atunci jandarmii au avut tot interesul sa iasă in forta, pentru ca liderii lor isi simțeau libertatea amenințată.
  Acum, infractorii cei mari pot sta linistiti in birourile lor de la capitala, nestingheriti de catre acești infractori mărunți, care oricum sunt reveniti temporar.
  Imediat ce se limpezesc lucrurile in afara si isi dau seama ca au o pâine de mâncat pe acolo, un telefon de șterpelit, o mică înșelătorie de facut, isi vor lua tălpășița repejor.

  0
  0
 8. Corect, Vlade ! De putut, s-a demonstrat că…se poate. Poate că nu se vrea – iar aici ar fi de discutat…de ce. Personal, consider că 1-2 exemple DURE, și bine mediatizate !! – ar pune cu botul pe labe borfașii. Vedem…

  0
  0
 9. #16 Comentariu nou

  Domnule Vela, in afara sa apari la tv cu ordonante in care nu spui mai nimic, ce faci?
  Nu vrei sa modifici statutul politistului? Sa IMPUI ca imediat dupa focul de avertisment, ce trebuie efectuat la primul sunet scos de ifractori, al doilea, sa fie cat mai la „picioruse”? Asta daca se poate, „la picioruse”…. piciorusele sunt cam in zona fruntii, imediat sub breton….

  0
  0
 10. Astfel de circari, eu i-aș bate pe rând câte unu. Fiindcă în afara faptului că stau pe ajutoare sociale și le este frică de muncă, când este vorba de urmat reguli, acestea nu sunt pentru ei. De aceea, să preiau vorbele Danei Budeanu.. „prins, bătut, lăsat lat jos”.

  0
  0
 11. Asta nu mai e tara, asta e afacere luata pe persoana fizica de catre politicienii aflati la putere intr-un anumit moment

  0
  0
 12. #19 Comentariu nou

  @Vlad Petreanu
  1. Situația este ceva mai vizibilă acum prin contrast cu liniștea din împrejurimi.
  2. Densitatea în creștere a personajelor dubioase și conjunctura specială naște temeri justificate, dar până acum nu este nimic nou.
  3. Să ceri acum măsuri coercitive speciale pentru lucruri care au fost încurajate timp de 30 nu este deloc o soluție.
  4. Să faci o paralelă între aplicarea corectă a legii și modul în care s-a procedat la 10 august 2018 este o jignire pentru cei care au manifestat exemplar 20 de luni în Piața Victoriei precum și pentru ”comemorarea” lui Ilie Gâzea mort în urma violențelor jandarmilor.
  5. Acțiunile preventive și cele coercitive trebuie aplicate gradual pe termen lung pentru a se ajunge la starea de fapt pe care o dorim.
  6. Ca să nu aberăm (aiurea în tramvai) aș vrea să aflu dacă ceea ce i se cere acum imperativ lui Vela a fost măcar mimat de vreun ministru pănă acum.
  7. ”Zona agravantă” este o formulare nefericită, dar scuzabilă sub presiunea evenimentelor.

  0
  0
  • Situatie exceptionala, masuri exceptionale. Mi se pare ca beneficiaza de toata sustinerea publica pentru o reactie ferma.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   @Plain Sight:
   Din curiozitate, ai fost vreodată bătut de catre astfel de concetățeni? Daca nu bătut, macar hărțuit putin? Jignit macar? Din carti putem sa debitam tot felul de chestiuni “elevate”, in realitate lucrurile stau altfel.

   Apropo, la mine-n cartier li se spunea “cuțitari”. Oare de ce? 🤔

   Sa nu ma înțelegi gresit, am întâlnit si oameni muncitori (olărit, instrumente muzicale, munci agricole) din cadrul acestei etnii, in special la tara, unde imi petreceam vacantele. La oraș in schimb, zici ca erau draci împielițați.

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   @Vlad Petreanu
   ”Factorul agravant” datorat situației excepționale se reflectă asupra modului de încadrare a pedepselor, dar procedura de aplicarea legii nu se schimbă.
   Ceea ce ne dorim de fapt este corectarea greșelilor făcute timp de 30 de ani, iar acest lucru nu e poate face într-un timp scurt pe seama măsurilor excepționale.
   Cred că ceea ce ar trebui să vizăm este un proces educativ nu să supraevaluăm măsurile coercitive.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   @Plain Sight:
   “ Cred că ceea ce ar trebui să vizăm este un proces educativ nu să supraevaluăm măsurile coercitive.”
   Asta chiar ca-i rupta din manual. Wtf man?!
   Arde focul si tu iti spui: mda, haide sa ne așezăm putin in fata mesei de desen, sa bem o cafeluța, sa dezbatem putin si sa planificam cum sa planificam.
   Aici problema se rezolva prin forta, urmând ca pe termen lung sa se aplice acea educare despre care vorbești. Acele specimene nu inteleg altfel. Te rog, coboară putin din biblioteca si mergi printre muritori…

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   @plain sight: pai n-ar trebui sa înceapă de undeva? Acțiunile trebuie aplicate bla bla… Cadrul legal exista, dar legea nu e aplicata, despre ce vorbim?

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   @all
   Din câte am înțeles eu s-au făcut cel puțin audieri ale persoanelor implicate. Probabil urmează amenzi.
   Cum altfel doriți să se aplice legea?
   Instanțele stabilesc pedepsele.

   0
   0
  • #27 Comentariu nou

   @Aurel
   20 April 2020 la ora 18:49
   Am avut de a face cu astfel de specimene.
   Surprinzător pe măsură ce își derulau acțiunea prin ”metoda burlanul”, începeau să intuiască în ce s-au băgat.
   Mai multe rețele au fost destructurate și și-au primit pedeapsa pentru toate infracțiunile anterioare.

   Problema este că activitatea infracțională a fost încurajată, susținută, favorizată și folosită împotriva statului de drept de oameni ca Liviu Dragnea, Șerban Nicolae, Tudorel Toader, Viorica Dăncilă, Victor Ponta, Orlando Teodorovici, Eugen Nicolicea, Sorina Pintea, Codrin Ștefănescu, Carmen Dan,… toți baronii PSD… Lista poate continua până la Ion Iliescu și Adrian Năstase. Mai grav este că Parlamentul este același din 2016 și nimic din ceea ce s-a distrus de atunci și până acum nu a fost nicidecum reparat.
   De fapt lucrurile sunt mult mai grave decât poate pricepe cea mai mare parte a populației și nu pot fi prezentate la adevărata lor dimensiune în acest spațiu.
   Este necesară o resetare completă.

   0
   0
 13. #28 Comentariu nou

  Prin natura lor, onor domnii rom-tigani vor forta limitele societatii. Nu e nimic nou in istorie: orice enclava incearca asta, profitand de slabiciunea organismului social/statal care o gazduieste. Si, slava domnului, nu ducem lipsa de asta. Nu inteleg, Vlad, de ce astepti ceva de la nea Velea, care, se pare ca e dispus sa negocieze tot, inclusiv viata romanilor. Pana cand nu vom avea un ministru al internelor care sa inteleaga legea, spiritul ei si locul ei in viata noastra dincolo de capatul pulanului si al planului de amenzi, nu vom avea aplicarea ei corecta, oricui. Si, apropo de Velea, de cand da MAI-ul ordonante militare? Ce e in mintea inflamata de filme apocaliptice a celor ce, cu prea putin onor, ne conduc?

  0
  0
  • #29 Comentariu nou

   „Si, apropo de Velea, de cand da MAI-ul ordonante militare?”

   Asta e o intrebare care ma macina si pe mine inca de la prima… ordonanta.
   Adica, MAI nu mai e militarizat de ceva timp. S-a facut mare tam-tam ca nu mai sunt militari, li s-au schimbat gradele si din sergenti au ajuns comisari sau ce echivalare si-au facut pe-acolo, si-au revopsit masinile… oamenii mai aveau sa-i schimbe, dar s-a terminat schimbarea. N-a mai ajuns si pentru aia, asa ca au ramas oamenii vechi la o institutie (hm) „noua”.

   Parerea mea e ca unul de pe-acolo, pe sus, sa zicem la intamplare c-ar fi imbracat in haina de piele si ar fi vrut sa fie staret de manastire (ca munca-i pica greu), orice asemanare cu personaje reale e intamplatoare!, n-a avut jucarii cand era mic, iar acum se crede Vandam in lupta cu Brusli si, dupa cum zicea altcineva mai sus, a luat tara pe persoana fizica. Si ca asta, o gramada de altii.

   Ca altfel nu-mi explic de ce pe 10 august jegdarmii erau niste batausi abrutizati, nu vedeau nimic in fata lor decat pulanul cu care dadeau cu sete in toti ce le ieseau in fata (inclusiv in ziaristi – pentru aia care-i mai lauda, ca se pare c-au uitat deja cum omorau aia pe toata lumea), iar acum nu stiu cum sa fuga mai repede din fata unor tigani beti morti…
   Sau politia are doua viteze: una in care da amenzi astronomice celor pasnici, si a doua in care fuge cu toata viteza de unul care se uita urat la ei?

   Militienii locali ar fi trebuit sa aiba rolul unor politisti de proximitate, sa stie tot ce se intampla in zona lor, sa discute cu oamenii, sa NU fie inarmati… Un soi de negociatori, daca-mi este permisa exprimarea. Cu multe studii de psihologie!
   Apoi, pe randul doi, ar fi venit politistii adevarati, cei care constata si dau amenzi, o lege de zi cu zi.
   Iar in al treilea rand, fortele de interventie, care sa apara in cazuri speciale, gen batai de strada.

   Acum, la noi, militienii locali sunt niste maimute cu multa putere, care dau amenzi doar pe baza de uitat stramb. La babele care vand patrunjel, ca la magraoni le deschid usile cand intra in case straine.
   Politistii sunt subordonati politic si ei, nu ca ar avea prea mult chef sa-si faca treaba pentru care sunt platiti. Mai sunt unii care fac treaba, dar seful pus politic ii tine jos. Sau ii trimite sa adune amenzi cu orice pret.
   Iar fortele speciale… prea putine pentru ce e in anarhia asta cu titlu de tara.
   Atentie, prin „forte speciale” nu inteleg jandarmi. Aia-s un soi de verisori ai localilor, cu acelasi coeficient de inteligenta, undeva pe sub genunchiul broastei.

   0
   0
 14. #30 Comentariu nou

  Oameni buni,eu de maine deschid lista cu numarul de sinucideri care vor aparea in Romania daca continua starea de izolare a milioanelor de oameni. Oameni de bine, care aveau servici si un viitor acum sunt abandonati si fara speranta. Ce vor face acesti oameni cand nu vor avea mancare pentru copii lor,pentru scoala, pentru intretinere si etc? Nu poti sta in casa fara apa, caldura, internet, telefon.. Furnizorii nu au rabdare cu ei ca vor reveni candva la serviciu si vor avea salarii (. Acestia nu vor deveni haiduci, nu se vor apuca de spargeri si furaciuni.Se vor simti tradati de un sistem care i-a tradat si se vor sinucide. Vor fi debusolati, obositi de atata nesiguranta a zilei de maine si vor claca. Haideti sa ne indreptam atentia asupra acestui fapt si sa incercam facem cevaș sa strigam la guvernanti, la societate,catre ministrii si toti politrucii ! Covid este grav ,dar izolarea , foametea e si mai grava.De Covid poate mori sau poate nu, dar de foame ,da .ATENTIE LA PSIHICUL OAMENILOR INCHISI IN CASE.!!!!Nu toti oamenii au psihicul rezistent la socuri . Unii vor fi in pragul de a pierde tot-casa,siguranta zilei de maine.

  0
  0
  • #31 Comentariu nou

   Vorbești ca un bugetar preocupat de ”starea de sănătate” a domeniului privat.
   Până la pandemie erai cumva în altă tabără?
   Puțin cam straniu!
   Măi să fie!

   0
   0
 15. #32 Comentariu nou

  …pentru ca le e frica. Oamenii aia nu au ajuns asa departe in interlopismul lor fara sa aiba sustinerea tacita a a Politiei. Practic, se bat pe burta. Mai mult decat atat, jandarmii nu sunt greu de recunoscut dupa ce trece altercatia, deci le e usor frica pentru ei si familia lor pentru ca un „interlop” din asta are toate resursele sa-i gasesca si sa se razbune.

  De asemenea, noi le platim pensii speciale barosanilor, nu puletilor care trebuie sa indure pietrele si scuipatii.

  0
  0
 16. #33 Comentariu nou

  sunt in privat din 1992 , asa ca …

  0
  0
  • #34 Comentariu nou

   Acesta nu ar fi cel mai bun argument.
   ”Felix” era destul de privatizat și înainte de 1989 ca să nu mai vorbim de cum a făcut-o după.
   Deci…
   Continuă lista cu sinucideri că nu a mers cu ”testarea în masă”, nici covidu căutat de poliție cu lumânarea, nici cu ”Vacanța Mare”!

   0
   0
 17. #35 Comentariu nou

  300 ani ne-am chinuit sa educam etnia asta si n-am reusit…ce va face sa credeti ca acum vom reusi? Doamne ajuta sa primim vize de State ca asa probabil o sa-i educe americanii, ca europeni au dat si ei chix ca si noi!

  0
  0
  • #36 Comentariu nou

   @Ion Vasile
   E ”nasol” că nu am reușit să-i educăm în 300 de ani!
   Ceea ce observ însă este că noi înșine începem să avem probleme de educație după 30 de ani în care majoritatea politicienilor par să fi fost educați de etnia în cauză. Asta ca să nu mai amintim despre faptul că în ultimii 30 ani s-a creat și întreținut programatic o subcultură care tinde să ne asimileze, dacă nu chiar să ne anihileze.
   Ar fi bine totuși să recunoaștem că nu a încercat nimeni să-i educe cu adevărat.

   0
   0