Ce urmează e pentru curioși, pofticioși, călători într-ale experiențelor culinare și pentru exploratorii gastronomiei naționale.
Miercuri dimineață am invitat ascultătorii matinalului să ne dea rețete pentru feluri de mâncare regionale, locale, rar întâlnite în alte părți ale țării.
Au venit o mulțime de telefoane și mesaje. Mai jos e înregistrarea celor două intervenții pe această temă.
Veți asculta, cu detalii de cele mai multe ori suficiente, rețetele pentru:
1. Lapte de putină (straturi de lapte gras de oaie în putină de brad, maturat 40 de zile)
2. Balmoș
3. Sloi (acestea trei, publicate de un rodditor, care ne-a dat și ideea discuției la radio, fapt pentru care îi mulțumesc)
4. Scrob de smântână cu fâșii de ardei copți
5. Zăbic (mămăligă prăjită-n untură, cu jumări și ochiuri)
6. Muljuleți cu lapte (frecăței cdin făină cu ou, fierți în lapte)
7. Sloi, mai detaliat (slow cooking veritabil)
8. Colțunași fierți cu brânză de vaci
9. Tocmăgei din mălai
10. O rețetă de cârnați în maț gros de porc, afumați în pod
11. Pui pe pâine la țăst
12. Salașuba (straturi de scrumbie, cartofi, sfeclă)
13. Broc zvântat (pâine cu cartofi, carne, ceapă, cârnați fierți în zeamă de varză)
Și puteam s-o ținem așa 3 ore la rând, ceea ce mă duce cu gândul la oportunitatea unor călătorii pentru redescoperirea României profunde din perspectivă culinară. V-ar plăcea?
Și încă ceva: orice alte rețete de aces gen sunt binevenite și pot fi postate în comentarii.
4 comentarii Adaugă comentariu
Din Oltenia de Sud – sarmale în floare de dovleac. Umplutura din semințe de dovleac mărunțite grosier amestecate cu orez deja fiert
Cu pastă de roșii
Mult de muncă
Ce-mi ploua în gură după #10 🤓
Problema e că pot savura așa ceva doar când merg în țară, la ai mei. De la magazinele românești din afară pot lua cărnuri doar cu tzshpe mii de E-uri + îndulcitori gen Dextroza sau alte nemernicii. Așa că ma ling pe bot și mănânc un iaurt, de mi-ar trece pofta 🙊
Din istoria bancurilor cu Bula – varza cu carne :))…
Nu ma pot abtine dupa aceast articol fara sa fac apoi mamaliga cu jumeri si branza de oaie.