Epopeea unui cetățean care a vrut să-și plătească singur o taxă – și a fost înfrânt de statul român

Acesta este un guest-post trimis de un cetățean care și-a cumpărat un obiect din altă țară și a încercat să-și plătească singur taxa vamală. A fost înfrânt de statul român. Din povestea lui, scrisă cu umor amar și auto-ironie, veți (re)descoperi ce țară impracticabilă este România și cât de mult trebuie să de zbați ca să respecți legea. O „informatizare” complet nefuncțională, cumpărată probabil pe șpăgi, o brambureală completă în birocrația de stat, unde nu știe stânga ce face dreapta, apelul disperat la tot soiul de cunoștințe care să-l ajute cu un sfat, un drum, o ușă deschisă, revolta, speranța, regretul, abandonul, toate stările prin care trecem cu toții, zi de zi, sunt în această relatare semnată de Marius Rizoiu, căruia îi mulțumesc pentru text. Citiți și reacționați:

Ca orice om normal, n-am avut ce face şi am comandat ceva de pe net. Numai că m-a mâncat undeva şi am avut „obrăznicia” să comand de pe un site australian.

Normal şi absolut civilizat, oamenii oferă pentru fiecare comandă un voucher cu valoare însumată a transportului şi a altor costuri suplimentare (taxe vamale, comisioane etc). Avusesem acum câteva luni o experienţă neplăcută cu o comandă din China care venise prin Poşta Română (am scris la mine pe facebook mai detaliat) şi m-am bucurat când am auzit că de data asta va veni civilizat, cu un operator privat.

Plasez comanda şi mă trezesc cu un mail de la site în care sunt avertizat că plata nu fusese autorizată. Sun la banca unde am cardul să-i intreb ce se-ntâmplă… „Aaa, păi site-ul asta e suspect de fraudă, domnu’!” Am îngheţat… „Da’ de ce?” zic. „Are volum mare de tranzacții”. No shit, Sherlock! Oamenii ştiu să vândă, nu?

În fine, lămuresc situaţia, se face plata, îmi vine confirmarea.

Nu trec 48 de ore şi primesc un mail de la DHL România. Mă înştiinţează că miercuri îmi ajunge coletul în ţară şi că pentru vămuire e nevoie să le pun la dispoziţie nişte date. Pun mâna pe telefon şi sun la ei, vorbesc cu cineva foarte amabil, lămurim aspectul. Am două variante: ori îmi calculează şi-mi plătesc ei taxele vamale, ori o fac singur. Bineînţeles, varianta 1 costă. 100 de lei! Pe bune? Cum, mă, 100 de lei doar ca să vireze nişte bani în numele meu?

Firește, aleg varianta 2!

Intru pe customs.ro să văd ce trebuie să fac. Nu e chiar aşa simplu, dar lucrez în sistem şi sunt oarecum vaccinat. Aflu că eu, din Constanţa, aparţin de Regionala Vamală Galaţi, dar și că există Vamă şi la noi, la doi paşi de mine, în incinta Portului Constanţa. Sun la Vamă la Constanţa. Aflu că am nevoie de un „număr EORI”, dar trebuie să sun la Galaţi. Sun la Galaţi. „Stați să vă fac legătura la EORI”. Îmi face legătura şi vorbesc cu o doamnă amabilă. Aflu că trebuie să întru pe customs.ro la secţiunea E-customs/EORI/sistem informatic, „da’ aveţi grijă să citiţi bine manualul înainte, că dacă greşiţi e grav”. Și încă una: „vedeţi că nu merge decât de pe Internet Explorer şi trebuie să dezinstalati Java şi toate actualizările că altfel nu merge. Vreţi să vă îndrum pas cu pas?” „Nu doamnă, sunt IT-ist într-o instituţie publică, am pretenţia că ştiu ce fac… am înţeles, ştiu cum funcţionează sistemele făcute de SIVECO.”

Închid telefonul şi mă pun pe citit manualul, dar mă opresc după 3 pagini, că era plin de cum să dai click, cum se selectează opţiunile, adică inepţii, în general, pentru cineva familiarizat cu programele. Zic să mă apuc totuși de treabă… dezinstalez java de pe laptop-ul cu Windows 10 şi… surpriză, nu merge! Scot din dulap un laptop cu Windows XP, fără java instalat pe el… surpriză, nici ăsta nu merge!

Sun la Galaţi. „Stati să vă fac legătura la EORI”… Vorbesc cu aceeaşi doamnă amabilă. „N-aţi reuşit, nu-i aşa?” face ea, oarecum ironic. „Nu!” zic. Intrăm în detalii despre sisteme de operare, java şi alte cele, iar în acest timp vorbeşte și cu IT-istul lor. Ăla trage instant concluzia că sunt profan şi că nu fac diferenţa între Internet Explorer şi Edge. Ne lămurim că mă pricep, îi explic că am încercat şi de pe XP şi se jură că la ei merge.

Mai fac o serie de încercări şi mai sun încă o dată. Ajungem la concluzia că sunt prost.

„Nu mai bine mergeţi la un comisionar vamal, în incinta Portului Constanţa? Vă ajută ei!”

Sun la Vama Constanţa să cer detalii. Mi se spune că trebuie să intru în port „pe la poarta 5” şi să merg „în clădirea nouă a Bursei”. Ca să întru în Port trebuie să plătesc taxa de intrare cu maşina, aşa că-mi sun un prieten care lucrează acolo. „E aici lângă mine, te duc eu.” Mă duce. Ca să intru trebuie să trec de pază, dau buletinul, mă trece în registru. Intru şi stau într-un secretariat vreo 10 minute pentru că doamna mânca într-o încăpere alăturată, după un geam. În fine, termină şi vine. Îi spun ce vreau şi-mi răspunde: „Aaaa, păi cu dumneavoastră am vorbit la telefon mai devreme? Nu v-am zis că pe la poarta 5?” „Mi-aţi zis aşa, dar mi-aţi zis că în clădirea nouă a Bursei, și mi-a spus amicul că asta e.” „Asta e, da’ nu cred că v-am spus așa… aici suntem noi, domnu’! Sau v-am zis? E posibil să mă fi zapacit… scuzati! Mergeţi pe la poarta 5 – sau, dacă sunteţi cu un prieten cu maşina? Mergeţi pe aici prin port că nu e mult”. Ies şi-mi informez prietenul. „Băi, eşti nebun? Sunt vreo 6-7 km pe puțin! Da’ acum, hai!” Ajungem unde ne-a trimis, intru în clădire, trebuie iar să trec de de pază, iar buletin, iar registru… Merg la o firmă de acolo, vorbesc cu nişte doamne care mâncau zacuscă (vineri, post…) „Pâi la noi nu merge şi n-a mers niciodată. Încercaţi la fetele de vis-à-vis.” Mă duc la fetele de vis-à-vis. „Nu merge, domnu’. A mers la un moment dat, dar acum nu mai merge.” Ies, caut, dau de altcineva, altă firmă… Nici la ei nu merge.

Sun la Galaţi din maşina amicului. Aceeaşi doamnă, de data asta mai puţin amabilă: „Nu se poate! La noi în birou merge, îl am achiar acum deschis. E clar că nu vor să vă ajute!” „Da zic, mi-e greu să cred, că doar o făceau pe bani, că aşa e normal.” Amicul, IT-ist de meserie, încearcă şi el şi de la serviciu şi de acasă… normal că nu merge.

Trece weekendul şi-mi aduc aminte că ştiu pe cineva la ANAF. Customs.ro are sigla ANAF, aşa că zic eu că merită să încerc. Luni dimineaţă îl sun. „Aaa, păi nu prea funcționează. A mai apelat cineva la mine, da’ voia pe firmă şi-i trebuia neapărat. Până la urmă a făcut 2 drumuri la Galaţi.”

Următorul telefon e la DHL. „Saru’mâna! Aleg varianta 1! Şi vă rog să adăugaţi încă un comision de bou ce sunt!”

Deci în ţara asta, dacă vrei să plăteşti taxe la stat, chiar printr-o structură ANAF, pur și simplu nu poţi!!! Trebuie să plătească cineva pentru tine şi să-ţi ia un comision care înseamnă jumătate din valoarea taxelor pe care le datorezi. Nu poţi să virezi tu banii şi să faci dovada, nu se poate să-ţi vină o impunere acasă şi s-o plăteşti tu pe urmă. Nu, că nu ai „număr EORI” şi fără ăla nu prea poţi să exişti. Nu te poate identifica după nume, adresă, CNP, e nevoie de încă ceva, ceva care pur și simplu nu se poate obţine. Firmele de curierat l-au obţinut, cine știe cum, tu nu poți. Oricum sistemul „informatizat” e așa: intră tu pe aplicaţia aia, completează date şi printează o cerere. Semneaz-o, trimite-o prin poștă la Regionala Vamală Galaţi şi așteaptă drept răspuns un „număr EORI”. Informatizare, da? Doamne ferește să existe și varianta cererii pe care s-o completezi direct, de mână, cu datele, că doar nu se pune problema să nu funcţioneze măgăria aia vreodată, nu-i așa?

Am luat legătura cu australienii (sincer, nici nu știu de ce). Ştiţi ce mi-au zis? „Don’t worry, mate! We’ll give you a voucher for that comission, too! And with your next order we’ll throw in a surprise for your troubles.”

Acum, vă zic că nu ştiu ce să fac, că dacă folosesc voucherul, o iau de la cap cu toată beleaua.

Articol din categoria: REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA

49 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Așa-i trebuie dacă vrea să achite taxele.
    Și mai are și obrăznicia să vorbească , să scrie de rău despre ” onorabila companie SIVECO !!! ”
    Vlad Petreanu , păi intreabă-l frate de câte ori pe zi îi fac , capu’ dâmburi când lucrez în aplicațiile de la noi de la job.
    Cum cine e dezvoltatoru’ aplicațiilor ?
    Siveco , firește .
    Team Net Asesoft !!!
    Păi despre ce vorbim ?
    Îl credeam mai rezistent la stress , m-a dezamăgit ???????

    0
    0
  2. Dumnezeule. deci jur ca am ametit si m-a luat durerea de cap doar citind lucrurile pe care a trebuit sa le faci. Ma sperie chestia asta!

    0
    0
    • #4 Comentariu nou

      Ca sa inteleaga toata lumea despre ce vorbim, detaliile financiare sunt urmatoarele:
      Total comanda – 332 AUD, din care 35 AUD transport, deci valoarea produselor 297 AUD
      Total plata – 965 RON
      Taxe: taxa vamala – 123 RON; TVA – 229 RON; comision – 100 RON; total 452 RON (aproape jumate din valoarea comenzii)
      Sunt curios cum a iesit TVA-ul asta asa….. chiar daca adaug taxa vamala la ce am platit eu efectiv pe produse si transport, tot nu ajung la 229 RON TVA.
      Australienii mi-au emis azi un voucher in valoare de 100 EUR(156 AUD), valabil 12 luni de la emitere si utulizabil inclusiv fractionat. Deci la produse in valoare de 297 AUD au oferit un voucher de 156 AUD.
      Dau un mail la DHL sa-mi puna la dispozitie modul de calcul al TVA-ului….

      0
      0
    • #5 Comentariu nou

      Am tot facut importuri la firma unde lucrez.
      1. [(Pretul produselor + transport)*taxa vamala]*TVA.
      2. Pentru Eori fa o masina virtuala cu windows si internet explorer 8 curat (ala de vine default pe win7), neatins de nimeni (nu java, nu flash, nimic), fara antivirus, firewall sau orice altceva. Si sa te misti repede ca expira sesiunea si trebuie sa o iei de la capat.
      3. Sa vezi nebunie cand am importat „SPY TANK” o jucarie de se conecta la telefon prin wifi si o puteai controla (maxim 100 m) si aveai transmisie video in timp real (era ca o drona doar ca pe roti). A intrat la import de arme si munitii ca doar e tanc de spionaj, cu aprobare de la comisia nu stiu care care ne trimite de departamentul X din MAE care in final ne trimite la SIE care zice ca ei intradevar dau avizul ala doar ca este pentru export, nu pentru import. 3 saptamani a durat rezolvarea problemei.
      Acum multi ani am auzit povestea ca u ntip destept din ministerul economiei vroia sa faca incubatoare de afaceri si subalternii cerusera aviz de la ministerul agriculturii ca doar ca incubator. Atunci am crezut ca era exagerare, din pacate am realizat ca nu a fost.

      0
      0
  3. #6 Comentariu nou

    Macar se explica de ce DHL cere 100 de lei ca sa plateasca ei taxele.

    0
    0
    • #7 Comentariu nou

      Nu, nu se explica. De altfel e un comision recent introdus de DHL. In Otopeni au toti birourile unul langa altul, reprezentantii firmelor de curierat (TNT, DHL, UPS etc) si vamesii. Comisionarul vamal (angajat al firmei de curierat) merge cu awb-ul coletului, factura atasata (daca este, daca nu – o solicita pe email sau fax) si cu CNP sau CUI, dupa caz. De multe ori vamesul semneaza si pune stampila fara sa-si miste fundul din scaun. Uneori insa, mai ales cand sunt si sefi prin zona, chiar merg si in depozitele curierilor si verifica fizic unele colete.

      0
      0
  4. #8 Comentariu nou

    Hehe he… Am adus și eu din China… Prima oara prin comisionar… Pentru societate… A mers ca uns… Știau oamenii care e treaba…
    Apoi m-am crezut zmeu și am adus „pe barba mea”…mare greșeală… M-am lovit de exact aceleași probleme…. Acum, prefer varianta cu 150 RON la DHL și nu îmi mai fac nervi

    0
    0
  5. #9 Comentariu nou

    Si eu am facut cu ceva ani in urma cont EORI numai ca n-am avut problemele astea.
    Ghinion.

    0
    0
  6. #10 Comentariu nou

    O data am cumparat si eu din China, si am avut inspiratia sa las DHL-ul sa se ocupe de vama. Chiar si asa … mi s-a parut complicat …. ei tot voiau acte, tranzactii, eu aveam o „facture” zici ca era scrisa de mana intr-un notepad … si uitea asa iti trece chefu sa mai ei din afara UE ….

    0
    0
  7. #11 Comentariu nou

    Nu stiu cum e numarul EORI pentru persoane fizice dar pentru persoane juridice este fix RO-ul iar notificarea in sine este un fisier doc in care este desenat un tabel cosntruit din ASCII, cu „––––” pentru linii orizontale

    0
    0
  8. #12 Comentariu nou

    Apropo de site-uri care nu merg, intrati va rog pe http://e-licitatie.ro/ si incercati sa va autentificati in sistem, in dreapta sus „Acces in sistem”.

    Cui cu windows 10 ii merge? Indiferent de browser si chiar dupa ce ignora prima eroare de certificat…

    0
    0
  9. #17 Comentariu nou

    Salutare,
    Eu traiesc din astea in fiecare luna si cateodata imi vin cu bonus.
    Cum ar fi cu ANSPDPC – baietii cu protectia datelor.
    Lucrez in turism, procesez date ale clientilor, deci trebuie sa ma inregistrez la ei ca e amenda mare.
    Formularul lor online merge doar pe IE si doar cand vrea. Daca dai refresh ca s-a blocat o pagina trebuie sa o iei de la capat. NU e de ajuns sa te inregistrezi online, trebuie sa depui prima pagina in original la ei la sediu!!!
    M-am dus anul trecut prin timpul asta. In noiembrie le-am trimis mail sa vad ce se intampla ca nu mi-au trimis nimic. La telefon nu prea raspund.
    In ianuarie alt mail. De data asta raspund ca la speta din ianuarie 2016 ei au raspuns in noiembrie 2015. 🙂
    Apoi mai primesc un mail, cum ca desi sunt obligat sa ma inregistrez la ei, nu ma pot inregistra la ei ca articolul blabla din legea blabla. Ideea e ca eu ma inregistrez ca sa pot duce caietul cu datele clientilor la Politia Busteni sa le vada sectoristul. ANSPDPC sustine ca Politia Romana nu are dreptul sa solicite acel caiet prin urmare eu nu ma pot inregistra la ei pe acea speta.

    Urmeaza alt mail in care sunt somat sa ma inregistrez la ei conform art blabla din legea blabla.
    Azi ma duc in audienta sa vad ce iese.

    0
    0
  10. #18 Comentariu nou

    Exact aceeasi problema am avut-o si eu numai ca am fost mai norocos. Am comandat din china de 32 USD + 28 USD transport DHL
    M-am incapatanat sa nu dau 100 de lei la DHL si in 2 saptamani (dupa ce gresiem prima cerere) am obitnut cod EORI. Insa la DHL tot am dat vreo 100 de lei ca taxe de magazinaj, ca am depasit termenul de ridicare. Dar macar am cod EORI pentru data viitoare.

    Am accesat site-ul de pe o masina virtuala cu XP ci IE versiunea 6.0.2900, Cu java pentru ca e un form Oracle Forms care e in java.

    Adresa este: http://80.96.3.91:9001/forms/frmservlet?config=siiv_public de unde se incarca Java (prin HTTP si nu prin HTTPS , deci complet nesecurizat – am aflat ca au un server cu 512 MB RAM).

    Apara un Java Warning care iti sugereaza sa blochezi site-ul ca nu e de incredere. Dai „NU” , evident…

    Si apare formul „Oracle Fucsion Middleware Forms Services” cu un arbore din care alegi ce vrei. Alegi: Acordare numar EORI -> Acordare numar EORI – RO si aici apare formualrul cu pricina.

    Ar trebui sa fac o virtuala curata sa o pun la dispozitie pentru chestii de-astea prin teamviewer 🙂

    0
    0
    • #19 Comentariu nou

      Am incercat cu un XP instalat proaspat cu IE-ul cu care se instaleaza…. nimic! Am umblat pe la setarile de securitate si am dat „enable” la tot ce am prins, am scazut securitatea pe zona, am lasat pop-up-uri… nimic! Ce-i drept, in masina virtuala nu am incercat….
      Daca mai am nevoie te contactez. Poate ma ajuti tu 🙂

      0
      0
    • #20 Comentariu nou

      Desigur Marius, cu cea mai mare placere. Daca ai nevoie de informatii suplimentare, imi spui 😉

      0
      0
  11. #21 Comentariu nou

    Am uitat sa zic: mi-a mers avand Java 1.6.0_25 (si IE 6.0.2900.21800) pe un XP SP2 (avem unul intr-o masina virtuala).

    Dupa ce termini cu formularul trebuie printat si dus in original la ANAF – Biroul Vamal unde se emite codul eori. In 1-5 zile primesti pe email codul EORI.

    0
    0
  12. #22 Comentariu nou

    Trist cum ne călcăm in picioare unii pe alții…soluții ar fi o cârca, insa de prea multă răutate si prostie rămânem in mocirla noastra 🙁

    0
    0
  13. #23 Comentariu nou

    Onorabile, nu mai comentăm despre sistemele cu care lucrează statul român, că se știe: se ia ce este mai ieftin, conform legii! Si se vede cât de bune sunt- sănătate, finanțe etc.
    Apoi, numarul EORI (cod fiscal la firme sau CNP la persoane fizice), l-a cerut coana UE ca să fiscalizeze toate tranzacțiile, probabil sub asaltul importurilor de „gift” din China. Că nu-ți prea vine a crede că-ți trimite cineva „gift” un laptop ori un smartphone, fie el și „replică”. Iar DHL precum si alți comisionari prestează niște servicii , pentru care se plătește. Ideal era să intrebați INAINTE de a aduce ceva DIN AFARA UE, care UE taxează cam tot ce nu e din sânul dumneaei…

    0
    0
    • #24 Comentariu nou

      Nu, ideal era ca sistemul sa functioneze!
      Rectific….. NORMAL era ca sistemul sa functioneze.
      Eu nu contest taxele, nu contest comisioanele. Pe mine ma deranjeaza ca sistemul nu functioneaza, ba chiar te umileste de cate ori are ocazia.
      Cat despre „gift”, eu ce fac acum? Ca aia chiar mi-au dat un voucher de 100 de euro…. platesc taxe si la ala? Eu stiu ca se platesc taxe pe banii care ies din UE, dar in cazul asta nu iese nici un leu. Pot face dovada cu ce vor ei, dar problema e ca nimeni nu vrea sa creada….. ce fac acum?

      0
      0
  14. #25 Comentariu nou

    Vreti sa stiti ce este numarul EORI, de la unu’ care s-a lovit exact de aceeasi treaba, tot cu DHL tot cu un comision cat jumatate din valorea comenzii?
    Este RO urmat de CNP …yep uite asa 😐

    Datele personale au fost editate.

    In legatura cu cererea dvs. de acordare a numarului EORI inregistrata la RODRVBU
    cu numarul 100658 din 14.07.2015, va informam ca cererea a fost aprobata.

    Notificare de atribuire a numarului EORI

    +––––––––––––––––––––––––––-+
    | Numar EORI RO18406 |
    |––––––––––––––––––––––––––-|
    | Data emitere: 16.07.2015 | Valabil pe perioada: |
    | | 16.07.2015 -:- |
    |––––––––––––––––––––––––––-|
    | Titularul numarului EORI | Autoritatea emitenta |
    |––––––––––––––––––––––––––-|
    |Nume: | RODRVBU D.R.A.O.V. BUCURESTI |
    | Nume Prenume | |
    |Localitate: | |
    | BUCURESTI | |
    |Strada si nr.: | |
    | Adresa mea | |
    |Cod postal: 000333 | |
    |Judet/Sector: | |
    | x | |
    |Tara: | |
    | RO Romania | |
    +––––––––––––––––––––––––––-+

    ATENTIE : Numarul EORI este unic si valabil in relatiile dvs. cu toate
    autoritatile vamale de pe teritoriul Uniunii Europene.
    Identificatorul este : 000083162 din data 16.07.2015
    Parola este : Cun card de caractere…
    Identificatorul si parola va sint necesare in cazul unei cereri de
    modificare a datelor care au stat la baza atribuirii numarului EORI.

    Nota: Continutul acestui email se va salva intr-un document Word folosind
    setul de caractere(font) Lucida Console de marime 8, dupa care va fi listat.

    0
    0
  15. #26 Comentariu nou

    La Finanțe, pentru un PFA, știți cum se depune online formularul 220, nu?
    1.) Intri pe un link de la Finanțe care
    2.) deschide un *.pdf editabil pe care
    3.) îl salvezi pe discul local,
    4.) îl completezi cu datele cerute
    5.) în salvezi din nou, local
    6.) îl printezi în 2 exemplare, ce trebuiesc semnate și ștampilate
    7.) Fișierul pdf care tocmai a fost salvat trebuie inscripționat pe un CD ( NU dvd, CD, clar?)
    8.) Cu hârtiile printate + CD-ul în pliculeț te prezinți la un biroul la direcția județeană de finanțe ca să le depui. Operațiunea se sesfășoară pe loc, după ce răzbești la coada de rigoare. Operatorul compară hârtia printată cu conținutul CD-ului ( al pdf-ului, de fapt) după care el știe ce face cu fișierul, dar 1 exemplar din hârtia printată + CD-ul îți sunt returnate pe loc.

    Informatizare sau ce?

    0
    0
  16. #27 Comentariu nou

    La cati IT-sti avem solutii sa tot gasim. Si eu pastrez un laptop pe xp exact pentru asa ceva. Si pentru sotia contabila sa depuna niste declaratii si alte alea pe la anaf si aia cu munca. E un cosmar sa vrei sa fii cinstit in Romania. Pana si serviciile astea sunt croite sa mearga doar la ei sa te mulga de bani.

    0
    0
  17. #28 Comentariu nou

    Dupa cum afirma si „nashu_mare”, intr-adevar, numarul EORI este exact RO, dupa care urmeaza CNP-ul personal.
    Cererea pentru acest numar, s-ar putea face in mod simplu, pe sit-ul ANAF, prin completarea unui formular, care odata trimis, sa genereze in mod automat raspunsul, adaugand un RO, la CNP-ul sau CUI-ul introdus.
    Este inadmisibil ca o institutie publica sa nu poata oferi informatii, si sa nu asigure accesul la aplicatii de interes public, de pe orice sistem de operare sau de pe orice browser de navigare.

    Se pare insa ca nu se doreste asta, din acest motiv, concluziile sunt usor de stabilit:
    Firma DHL este patronata de Cineva, care se afla intr-o buna relatie cu Autoritatea Nationala a Vamilor, daca nu cumva, are o functie de conducere in aceasta institutie, cu complicitatea ANAF.

    Sit-ul ANAF, de unde se aplica cererea pentru obtinerea numarului EORI, este intentionat „depasit” d.p.d.v. informatic, ca sa ingradeasca accesul populatiei in obtinerea acestui numar EORI.

    In acest fel, cumparatorii care fac comenzi inafara spatiului UE, in valoare de peste 150 euro
    (sub aceasta suma nu se platesc taxe vamale, si nu se mai calculeaza TVA),
    sunt nevoiti sa apeleze la serviciile firmei de curierat DHL, care percepe acel comision de 100 ron.

    Suma platita ca taxe vamale, in unele cazuri, a fost prezentata ca fiind TVA-ul caculat la valoarea comenzii facute, pe care comerciantii dinafara spatiului UE nu il platesc.
    Daca reusiti totusi, sa completati cererea de obtinere a numarului EORI, nu e nevoie sa mergeti personal sa o depuneti in vama, dar cu siguranta trebuie sa o listati, sa o semnati fizic (daca nu aveti in dotare un PAD extern, pentru semnatura fizica), apoi sa o scanati si sa o trimiteti atasata intr-un mail, catre vama din regiunea in care va aflati.
    Apoi veti fi informat in legatura cu acel numar EORI, care este dupa cum s-a precizat CNP-ul personal cu prefixul RO, nu e un numar de inregistrare cu rata crescatoare.
    Apoi comunicati numarul EORI catre DHL (ca si cum ar fi greu de cunoscut, odata ce va cer o copie scanata dupa buletin).
    Cu numarul EORI „obtinut”, DHL va comunica suma (va transmit informatiile in etape, nu toate deodata) de plata (taxe vamale, TVA), pe care trebuie sa o platiti la trezorerie, intr-un cont al vamii, pe care tot ei vi-l ofera.
    Vi se confirma prin mail, ulterior, daca plata a fost inregistrata.
    In orice caz, in incercarea de-a evita plata comisionului la DHL, pana cand toate aceste etape vor fi parcurse, va trece suficient de mult timp, in asa fel incat, taxa de inmagazinare, „sa adune” o suma de plata, cel putin echivalenta cu valoarea comisionului (cazul domnului Iulian), daca nu, chiar mai mare.
    Deloc de neglijat, este faptul ca aceasta firma de curierat, este implicata in majoritatea transporturilor dinafara UE, si ofera sub un fel de monopol, servicii de comisionariat. Din cate cunosc eu, nu prea exista firme concurente, desi virtual, par sa existe: http://eori.modexpres.ro/eori-servicii.html
    Majoritatea comenzilor dinafara UE, sunt preluate de DHL, si cunosc cativa comerciantanti din exterior, care au contracte cu ei.
    Este descurajator faptul ca nu exista posibilitatea de a alege intre mai multi curieri, presupun ca ar trebui incercate negocieri intre clienti si vanzatori, in privinta firmei de curierat.

    0
    0
    • Asta-i Rumînica.

      0
      0
    • #30 Comentariu nou

      Aoleu, stati flexati. DHL este cel mai mare operator global de servicii de curierat. Nu tin ei birocratia la vama pentru taxa aia de 100 de lei (care, printre altele, nici nu e mare comparativ cu restul preturilor pe care le practica).

      Au si concurenti: TNT, UPS etc.

      De altfel, DHL-ul nici macar nu are cea mai buna relatie la vama, ceilalti doi se misca mult mai repede.

      Mai toti transportatorii te ajuta la obtinerea codului EORI. Daca mi-aduc eu aminte bine, pe mine m-au ajutat DB Schenker.

      PS: Mai verificati limita aia de suma a importurilor pentru care nu se platesc taxe. Este de la 10$ in sus.

      0
      0
    • #31 Comentariu nou

      Hai nasule, las-o-n fasole. DHL a introdus comisionul asta de cateva luni. Pentru ca de ce nu? Ei stiu ca e greu sa iti faci singur vama, incepand cu obtinerea codului eori, apoi (in functie de ce ai comandat) niste avize, si de asta au zis „de ce sa nu-i facem pe fraieri?”. Macar stii ce anume presteaza DHL in contul acelui comision?

      0
      0
    • #32 Comentariu nou

      Comenzile facute prin internet de o valoare pina in 150 euro sunt scutite de plata taxelor vamale dar nu sunt scutite de plata TVA daca depasesc valoarea de 10 euro. http://www.customs.ro/ro/calatori/bunuri-expediate-prin-colete.aspx

      0
      0
    • #33 Comentariu nou

      @Eugen

      Eu plastesc taxe de comisonat vamal de ani de zile, dar daca zici ca DHL a introdus de putin timp acest comision, asa o fi…

      0
      0
  18. Poate ca domnul ar putea face o reclamatie la Protectia Consumatorului unde sa reclame faptul ca statul ii pune la dispozitie un produs neconform.

    0
    0
  19. #35 Comentariu nou

    Din ce stiam (m-am lovit de problema asta) functioneaza doar pe XP, dar parca era maxim SP 2, sau trebuia upgradat SP 3. Una din ele, dar oricum eu am facut apoplexie.

    0
    0
  20. Și articolul și comentariul greșesc în ce privește dezvoltatorul softului respectiv. Este de fapt firma Bull.

    0
    0
  21. #37 Comentariu nou

    Am o poveste asemanatoare, tot cu DHL si vama romana: colet cu vamuire inceputa acum doua saptamini, platite taxele catre trezorerie, iar DHL imi spune ca vama mai vrea acte, asta dupa ce tot DHL mi-a cerut dovada achitarii taxelor catre stat. Evident sint cu banii luati si cu coletul tot in vama.
    Frumoasa Romania, pacat ca e locuita.

    0
    0
    • #38 Comentariu nou

      Stai linistit ca dupa a patra zi vei fi taxat cu 27 RON/zi pentru inmagazinare…. Normal ca le mai trebuie ceva acte, ca nu se oboseste nimeni sa-ti trimita coletul.
      Eu le-am cerut modul de calcul al TVA-ului si mi-au raspuns ca taxele vamale sunt 12%…
      Am mai intrebat o data si nu mai raspunde nimeni de joi. Luni sun, dupa care fac o plangere la ANPC, sa vedem daca ei stiu cum se calculeaza TVA 🙂

      0
      0
  22. #39 Comentariu nou

    Cred ca tocmai am gasit idee de business. Daca DHL cere 100 lei, eu voi cere 50 lei. Cu 10 clienti zilnic ma las de job 🙂

    0
    0
  23. #40 Comentariu nou

    M-a amuzat teribil povestea, cu atat mai mult pentru ca o pot confirma. Am trecut prin toate astea demult, iar acum ma bucur ca cineva a putut sa descrie tot procesul atat de frumos.

    Singura diferenta e ca eu am ales din start varianta 1, sa platesc acea taxa in plus si sa rezolve ei toate problemele. Din fericire am fost unul dintre putinii care si-au permis probabil. Dar stiam ce m-ar fi asteptat pe varianta 2… o incercasem in trecut. 🙂

    Deci ce scrie in acest articol pot confirma ca e real 100% si nimic inventat!

    0
    0
  24. #41 Comentariu nou

    Cred ca trebuie sa va învăț cum sa nu plătiți vamă. E mult mai simplu. Există servicii de remail, care funcționează așa: se creează un cont, se validează contul – trebuie depuse niște formulare care atestă cetățenia și adresa actuală (ca să se asigure că ești cine pretinzi) și gata – site-ul este Shipito.com. După activarea contului primesti o adresă de state și mai nou una de Austria. Cand faci o comandă online dai adresa din shipito. Când ajunge coletul la Shipito ești anunțat și intri pe cont alegi modalitatea de trimitere (au preturi preferențiale mult mai mici decat la operator) + 8 $ taxa lor + 2 $ asigurare (opțională). Totul se completează online inclusiv declarația vamală. Să vă dau un ex. doream să comand niște ochelari de ski iar transportul de la producător mă costa 100 usd. Am făcut prin Shipito și am plătit la 30 usd până în Ro.
    Cum să nu plătești Vamă. Comanzi ceva din Australia si completezi adresa din Austria (pe care o ai de la Shipito). Când ajunge la Shipito alegi ca coletul tău să fie pus în altă cutie (coletul cu cutia originală se pune în altă cutie) și trimis către România. Acest serviciu costa 2 $ cred (costul noii cutii). Orice colet care vine din EU este trimis direct către posta si nu se percep taxe. Eu zic să intrați pe site, să verificați exact costurile pentru ce vreți sa lucrați.

    0
    0
  25. #42 Comentariu nou

    Nu stiu cum de n-ai reusit sa faci EORI sa mearga. Si eu sunt ITist si ma ocup, printre altele, si de mentenanta pentru un operator vamal.
    E drept ca toate sistemele informatice ale Vamii sunt praf si amintesc de vremuri demult apuse din lumea informatica, dar pot fi facute sa functioneze inclusiv in 7 sau 10.

    0
    0
  26. #43 Comentariu nou

    Nu stii ce sa faci, zici? Muta-te in Australia, mate.

    0
    0
  27. #44 Comentariu nou

    Majoritatea calculatoarelor din instituțiile de stat sunt niste Pentium4 de 2,8-3,2 GHz, 256-512 MB RAM, nVididia geForce 4 de 64 MB și CD-Rw, totul cu Windows XP si IE7….probabil pe alea merge aplicația vămilor :))
    PCurile astea sunt cele cu celebrul scandal Microsoft. Valoarea de inventar e undeva la 5500 RON cu tot cu monitorul CRT si mouse-ul cu bilă.

    0
    0
  28. #45 Comentariu nou

    Ahaha, tot asa functioneaza sistemul? Eu mi-am obtinut magicul numar EORI in Cluj prin 2014.

    Care este noua definitie a absurdului – aplicat la birocratia autohtona?

    1. Am depus aplicatia online la Directia Vami Cluj, pentru a primi un numar EORI.

    2. Am sunat sa vad, totusi ce se intampla cu acel magic numar, de ce nu apare?

    Raspunsul a fost unul atat de stupid incat am avut un moment din acela de nedumerire: sa plang, sa rad sau sa imi bag mana prin telefon si sa sugrum functionarul imbecil de la birou?

    Adica, luati de aici, sa va amintiti in ce tara traiti:

    Este aplicatie online. Este de tot rahatul, e o aventura sa ajungi acolo, dar exista.

    Poti completa cererea, iti da numar de inregistrare si numar de referinta. De ce poola doua numere? Eh, mai conteaza?

    Dupa ce ti-au validat EI cererea, adica INSTITUTIA dracului, primesti un PDF frumos, pe care il printezi.

    Apoi, te iei frumos, cu cererea printata si semnata si te deplasezi pana la dracu’n praznic, langa Aeroport, ca sa o depui in forma de hartie.

    Reluam: completezi online, primesti confirmarea online, dar nu e valabila pana nu depui varianta printata a documentului primit DE LA EI, la ghiseu. TOT LA EI.

    E un fel de „sugi pula fraiere”, ca noi suntem institutie din 1800 toamna.

    0
    0
  29. #46 Comentariu nou

    am in bookmark special pasii de aici 🙂 http://www.mobilissimo.ro/tutoriale-telefoane/cum-platesti-taxele-vamale-la-produsele-importate-din-china-sau-din-alte-tari

    explicatie mai lunga si iti spune exact ce sa faci

    0
    0
  30. #47 Comentariu nou

    Eu am windows 10 si nu merge aplicatia pt EORI. Am urmat un sfat dintr-un comentariu si am instalat windows7 pe o masina virtuala si nici asa nu merge(cu IE8 „fresh”). Puteti sa imi ma ajutati cu o configuratie care merge sigur? Ma apuc si instalez si alte sisteme daca e nevoie.
    Multumesc frumos!

    0
    0
  31. #48 Comentariu nou

    Am rezolvat. Windows 7 ultimate instalat pe o masina virtuala + Java 1.6.0_25. Completez acum si sper sa rezolv.

    0
    0
  32. #49 Comentariu nou

    Chiar daca „autorul” ar fi obtinut numar EORI, cei de la DHL ar fi pus si alte piedici. Ei practica de fapt un santaj pentru a primi acei 100 de lei. Am experienta. Eu am numar EORI de mult timp.

    Prima data, cand am comandat niste suplimente nutritive (vitamine de pe un site renumit din SUA) si am ales optiunea sa-mi platesc singur taxele, mi-au zis ca, pe langa cele N acte pe care le-am trimis, trebuie sa ma duc la un doctor in vama, sa ia probe din ele si sa certifice ca sunt bune de consum 🙂 Le-am zis sa returneze coletul la expeditor, dar bani de la mine nu au primit. Eu am platit odata transportul, nu am de gand sa platesc si altceva in afara de taxele vamale catre statul Roman.

    Urmatoarele doua dati nu am stiut ca pana la urma coletul ajunge la DHL (altfel sigur alegeam alt curier), am ales „transport rapid” si m-am trezit ca a ajuns la ei.

    A doua oara le-am zis ca daca vor sa le platesc 100 de lei, sa returneze coletul la expeditor si sa ma lase in pace. S-au sucit, mi-au trimis coletul si mi-au zis ca voi plati doar TVA-ul.

    Acum din nou am o problema cu ei, mi-au cerut dovada platii (platisem in euro pe Amazon Germania dar vanzatorul era din Australia) si mi s-a spus ca nu e buna, ca factura e in dolari iar dovada platii e un euro si vor dovada platii in dolari australieni 🙂 Evident, nu exista alta dovada a platii in afara de cea in euro. Imbecili, dar evident ca le spun sa trimita coletul la expeditor, 13.000km pana la Sydney. Bani nu vor obtine de la mine, chiar daca eu pierd cativa euro.

    Sfatul meu: evitati cu orice pret DHL pentru produsele din afara UE care necesita vama. Nu are rost sa incurajam santajul.

    0
    0