(Aproape) 3 ore de coadă la Taxe și Impozite

Totuși… Ce-o fi în cutia asta?

– Să mă strângeți bine de gât, doamnă, nu vă fie frică.

În spatele meu, femeia trage de șnur. Simt cum mi se umflă carotidele.

– Așa e bine?
– Perfect. Nu vreau să-mi intre păr pe spate, știți?

Frizerița îmi aranjează capa peste umeri și se oferă:

– Vă spăl pe cap, dacă vreți.
– N-am timp deloc. Trebuie să merg neapărat la Taxe și Impozite cu niște acte. Sunt niște cozi groaznice acolo.

O privire compătimitoare în oglindă.

– La ce sector sunteți?
– La 3.
– La 3… La 3 n-am pe nimeni. Dar vă descurcați cumva, nu?
– Nu mă bag în față, mă știe lumea, zău… Mai bine stau la coadă.

În oglindă, privirea compătimitoare se schimbă, subtil, într-una amuzată, de parc-ar zice „ce fraier!”

O oră mai târziu, înțeleg perfect ce voia să spună. Sunt în sala de la Direcția Taxe și Impozite Locale Sector 3 (DITL3) și mă uit cu gura căscată la tabela electronică cu numere de ordine, unde s-a ajuns la 129. Este ora 12.30 și eu țin în mână un bilet de ordine pe care scrie 240. În cameră este o înghesuială de nedescris. Sunt 4 funcționari și-o șefă de serviciu, pe al cărei birou e o plăcuță: Valentina Marțianu. Funcționarii n-au nume, dar au petenți, spre deosebire de șefa. Oftez, îmi fac loc până lângă un perete, mă sprijin într-o rână și mă pun pe așteptat. Lângă mine, un ficus care nu poate fi decât natural, că arată prea rău și, pe un scaun, o cutie cu o fantă:

CHESTIONARE PENTRU MĂSURAREA
————–
SATISFACȚIEI CONTRIBUABILOR

Înăuntru se văd câteva hârtii. Mor de curiozitate. Mă uit în stânga, mă uit în dreapta, mă las ușor în jos și-ncerc să vâr două degete prin deschizătură. Fulgerător, îmi trag mâna înapoi când se-aude, deodată, un cârâit de alarmă electronică și-un strigăt:

– 148!

După care, cu același sunet strident, alte numere, în succesiune:

– 149! 150!
– Dau eu 240! arunc o glumă, primind în schimb doar uitături ostile. Nu-i nimic, e 12.50 și am ajuns deja la 151, că unii dintre cei cu numere de ordine nu-s. Poate nu mai e nimeni până la mine? Cum ar fi?

Însă 152 apare sub forma a două femei care nu pricep nimic din ce trebuie completat pe formularele-tip. Privesc mai atent – de fapt toți petenții care sunt strigați stau și completează actele față-n față cu funcționarul, mai mult sau mai puțin după dictare. Durează mult, e cu poticneli, cu nelămuriri. Aș vrea să mă înfurii, dar nu pot: nu e vina acestor oameni că totul e atât de complicat. Eu am venit a doua oară aici cu actele – evident că prima dată nu erau toate, că niciodată nu sunt, oricât te-ai pregăti, dar nici acum nu știu dacă-s în regulă, dacă am completat tote rubricile, dacă am trecut toate informațiile. Și eu voi ajunge să scriu după dictare pe colțul mesei, cine știe?

Târâș, grăpiș, la 12.55 am ajuns la 164. În sală ne căinăm reciproc, se leagă conversații, am început să ne cunoaștem deja. Apare un intrus:

– 88?
– 188? Încă n-am ajuns, face funcționara, absentă.
– Nu, 88, zice contribuabila, fluturând bilețelul. 88, nu 188.
– Hă! Păi de la 88 la 165… Nu pot să vă iau. Îmi sare lumea-n cap. Dacă dânșii vă dau voie… încheie funcționara, cu un gest larg spre mulțime.

Mulțimea se uită-n altă parte, cu atitudinea neprietenoasă a unui câine care privește pe lângă tine chiar înainte să te muște. Intimidată, contribuabila se retrage încetișor. Rezultă că, chiar și cu număr de ordine, de stat la coadă și de solidaritatea întru înghesuială nu scapi când vine vorba de ploconirea la statul român.

La 13.30 suntem abia la 186. Am rămas blocați, cu toții, un sfert de oră la 177 și 178. Asta a tensionat situația. Mai devreme, cineva cu 147 a fost aproape luat pe sus de popor când a încercat să-și invoce prioritatea. A ieșit aruncând sudălmi din prag.

Mi-e aproape milă de angajatele de la birouri. Cine-ar vrea să muncească în condițiile astea? De dimineață până seara, fără nici un minut de respiro, absorb un șuvoi neîntrerupt de petenți, majoritatea nervoși, tracasați, nerăbdători, obosiți. În sală miroase a haine jilave și-a respirații acre.

Femeia de serviciu e cea mai câștigată.
Femeia de serviciu e cea mai câștigată.

O unitate de aer condiționat gâfâie fără rost pe-un perete. Madam Marțianu, răcită cobză, are o tuse de-a binelea nepământeană. Cea mai câștigată-i femeia de serviciu. Curat n-are cum face, că-i prea înghesuială, drept pentru care-i liberă să se strecoare de colo colo, pe la colegele de la birouri, cu mici comisioane – un pahar de apă pentru una, o cafea pentru alta. Are o uniformă verde de asistentă medicală și face periodic câte un tur, ca un soi de supervizor logistic care urmărește ca linia de apărare în fața asaltului contribuabililor să aibă toate cele de trebuință.

14.22: am ajuns la numărul 200. Pe măsură ce-mi crește presiunea-n vezică îmi scade și speranța. Nici un loc, prin preajmă, unde să dau o fugă pentru „numărul 1” și nici nu vreau să risc să-mi treacă rândul. Dar cât ar mai putea dura? Dacă a fost nevoie de 2 ore pentru 60 de numere, cât mai durează pentru încă 40? Strâng din dinți. Chiar dacă mă trece, pe-aici nu se va trece.

La 14.35 se strigă 221. Posesorul ridică mâna: „eu!”, face, apoi adaugă, zâmbind: „da-l vând! Cine dă 100 de euro?” Din nou, gluma cade, nu face nimeni nici un efort s-o prindă, nimeni n-are chef.

Sunt zvonuri că afară se vând bonuri de ordine. Un freamăt agită coada. Oamenii ezită între spaima de a fi fraieriți și năzuința de a fraieri. Risc 2 minute, ies din sală, dau o raită. Nimeni, nicăieri, nu vinde nimic. Când mă-ntorc, peretele meu de sprijin e ocupat. Îmi pare rău mai degrabă de cutia cu chestionare, pe care tot n-am apucat s-o violez și de care nu mă mai pot apropia acum.

SBU. Ce-o fi SBU?
SBU. Ce-o fi SBU?

14.41. Prind un loc pe-un scaun. Acum nu mai văd decât picioare și încălțări. M-apuc să studiez în tălpi târșâitul din mersul fiecărui petent de la coadă când, deodată, o spărtură în peretele de picioare îmi arată scaunul din fața biroului șefei. Pe el scrie strâmb, cu vopsea albă, „2643 SBU I V. MARȚ.” De la ce naiba vine SBU? Și or fi fost 2643 de scaune numărate sau sunt (minimum) 2643 de obiecte în inventarul acestei direcții de taxe și impozite?

14.50. Se strigă 239! Privesc cu speranță în jur. Vezica tremură, și ea, de emoție. Poate nu e nimeni cu numărul ăsta? Dezamăgire. Apare un domn care întinde biletul. Are un maldăr de hârtii, nici una completată. Mai e de stat.

14.54. Un alt petent a terminat de predat dosarul. Se ridică, își ia la revedere, pleacă. Privesc funcționarul cu atâta intensitate încât nu înțeleg de ce nu-i ia foc părul. Aștept să apese butonul și să strige 240. Apasă-l. Apasă-l. Apasăăăăăă-l. Funcționarul se ridică și el, își strânge lucrurile. Pleacă. Îmi vine să mușc din ficus.

15.01. Eu! Eu! Eu! Aliluia, aliluia, îngerii au sunat din trâmbițe și pe ecran, minune dumnezeiască, s-a afișat 240!

10 minute mai târziu, în parcare, plătesc timpul suplimentar. Femeia care-mi ia banii rânjește: „numa’ 3 ore? Să zici mersi c-ai scăpat așa ieftin!”

De undeva de mai jos, vezica-mi transmite: deocamdată. Numai deocamdată.

Încă un lucru: până la 31 martie, la DITL3 sunt așteptați 40.000 de contribuabili cu acte pentru noul sistem de impozitare a locuințelor cu destinație mixtă. Nu depui actele, riști să plătești un impozit de 20 de ori mai mare (corect 20, știu că-i greu de crezut). Guvernul tocmai a modificat normele în sensul simplificării procedurii. Măcar atât – dar nu cred că-i prea mult, de fapt. Tot numai 4 funcționari au de înregistrat dosarele.

Doar un alt contribuabil român resemnat.
Doar un alt contribuabil român resemnat.

Articol din categoria: ACTUALITATE

28 comentarii Adaugă comentariu

 1. Parca inaugurase ceva cu plata on-line, nu mai este valabil?

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Online este doar plata !!! Declarația se depune fizic după noul cod fiscal.

   0
   0
 2. #3 Comentariu nou

  oooooffff. stiu, am trecut si eu pe acolo. de ce doamne iarta-ma nu se poate trimite nenorocirea aia de formular prin posta sau prin ghiseul.ro, nu stiu….

  0
  0
 3. #4 Comentariu nou

  Stai sa vezi frustrare cand ai stat 5 ore la coada si nu vrea sa iti accepte dosarul pentru ca in descrierea activitatii exista si „activitati de birou” . Nu mai are nicio relevanta declaratia ta sau faptul ca nu ai activitate. Asa ca trebuie sa te retragi cu coada intre picioare sa te mai documentezi si s-o iei de la capat.

  0
  0
 4. #5 Comentariu nou

  Esti un norocos. Eu la sectorul 2 am stat 4 ore prima data, cu un dosar de acte pe care il credeam complet. E vorba de declaratiile vietii cu sediul social pentru firma. Luasem lista datelor de pe site-ul ANAF. Aveam si declaratiile completate. Cand ajung la birou aflu ca imi trebuia si certificat constatator. Nu am facut scandal, ca ma gandesc ca si doamnele respective sunt in acelasi rahat cu noi. Nu ele decid. Dar am facut o poza la hartia pe care mi-a scris doamna de la ghiseu ce imi trebuie.

  Dupa ce iau certificatul constatator, la o saptamana distanta, ma pun iar la coada. 7 ore. Cu lume nervoasa, pensionari care nu inteleg nimic si nu stiu decat sa se vaiete, femei gravide si alte specimene dubioase. Ajung si cand ii dau actele ma intreaba de ce am certificat constatator ca nu imi trebuie. Aceeasi doamna. 🙂

  Dupa ce imi ia actele imi da o decizie de impunere, cu ce impozit am de platit pe apartament. Ii spun ca e platit impozitul din ianuarie. Da din umeri, verifica, si imi zice, da e platit. O intreb de ce a trebuit sa mai depun actele daca am platit impozitul. Raspunsul…asa zice la codul fiscal.

  De 2 ani de zile de cand am inceput propria afacere ma lovesc numai de treburi din astea. Fac sport de 3 ori pe saptamana sa mai scap de stres, ca altfel vorbeam de mult singur pe strada.

  0
  0
  • Si mie mi-a cerut certificat d-ala prima oara, cand am stat degeaba. Greseala mea fusese ca-ntrebasem pe cineva de la alt sector ce acte trebuie. La sectorul celalalt nu era nevoie. La al meu, da. Plm.

   0
   0
 5. Cum dracu sa nu te enervezi pe tot sistemul?! Pe toti ma, pe toti!

  0
  0
 6. #8 Comentariu nou

  Deci..lasa-ma sa inteleg,tu te plangi ca ai stat 3 ore ca sa depui niste formulare!!??..pe bune!?
  Eu am fost joi la ANAF-ul local si de la intrare mi s-a parut suspect: nu erau cozi,trec peste si cu „notificarea” criptata ma duc la ghiseul „informatii” care ma trimite la camera13(shh,nu credem in d-astea)…îi dau doamnei țidula si-ncepe odiseea ce avea sa dureze o ora…timp in care eu i-am aratat copia unui proces verbal,ea a zis ca n-are treaba,ca ma gaseste in baza de date(!!)..nu m-a gasit,m-a cautat in dosarele aferente comunei unde imi desfasor activitatea(adresa pravaliei nu corespunde cu adresa peraonala din buletin,sa mai zic ca asta scria in procesul ala verbal a carui copia tot i-o dadeam timid!!??)…am mers in alta camera,ca se presupunea ca acolo primim raspuns,ei as,acolo un domn de varsta noastra la luat pe „nu stiu! Nu eu!” in brate si gata…dupa o serie de telefoane,ajung intr-un final de unde am venit, la parterul institutiei si mi se spune candid: nu aveti nimic de plata! Notificarea atesta de fapt ca eu mi-am platit amenda si ca sistemul lor a luat cunostinta de asta,dupa 10luni de la eliberarea procesului verbal!!..Mișto,nu!?
  …aa…stai ca azi am primit o alta notificare,tot de la ANAF-ul local in care mi se zice ca nu am depus formularele…formulare depuse din ianuarie!…maine merg la ei…ce zici sa le duc flori!!??

  0
  0
 7. #10 Comentariu nou

  De ce-om fi dom’le resemnati? De ce?

  0
  0
 8. #11 Comentariu nou

  Dacă-s iese câte-o compunere de-asta de la fiecare, eu zic că merită tot disconforul

  0
  0
 9. #12 Comentariu nou

  Si stai, ca n-ai trecut pe la cladirea de alaturi (ANAF Sector 3). Ti se va fi parut parfum experienta de la DITL S3. Gandeste-te la cele mai arogante si lipsite de respect functionare, plimband o coada intreaga de 15-20 oameni de la un birou la altul pentru ca una dintre ele a intarziat la serviciu. Cu atitudine de stapani de sclavi.

  0
  0
 10. #13 Comentariu nou

  Oh oh 🙁
  Am un apartament in sectorul 3 in care au sediu 2 firme, una cu activitate economica declarata si unul in sectorul 1, in aceeasi situatie. Ce ma sfatuitit, sa imi iau cu concediu o saptamana?

  0
  0
  • măcar treci p-acolo și aruncă o întrebare

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   Te sfatuiesc sa te grabesti. De scapat nu scapi de coada, iar termenul de depunere de 31 martie ma face sa cred ca in ultimele zile o sa trebuiasca sa campezi cu cortul la sediul astora.

   0
   0
 11. #16 Comentariu nou

  Moor, am ras cu lacrimi. Completez la acte si rad. Maine ma duc si eu. Imi vine sa musc din ficus… oare oi gasi si eu ficusul? Deja ma strange vezica cand ma gandesc…

  0
  0
 12. #18 Comentariu nou
 13. #20 Comentariu nou

  Dupa ce am patit-o de multe ori cu coada de la ANAF, DRPCIV etc, am patit-o si la privat. Sambata asta, la magazinul de mobila Lemet am stat 2 ore ca sa comand niste mobila. Cand am ajuns acolo erau doar 2 persoane la ‘tejgea’ si inca o persoana in fata mea care astepta sa comande. Dupa mai bine de o ora ma asez in fata vanzatorului, putin frustrat. Cand am inceput sa ‘facem’ comanda am inteles de ce a durat atata. Un tabel cu linii drepte si alte 2 foi autocopiante sub el, pixuri si rabdare. Noi aratam frumos cu degetul pe un monitor ce voiam sa cumparam si el le scria de manuta cu litere de tipar sa inteleaga cei de la fabrica… Am vrut sa ma ridic si sa plec, dar consoarta m-a tintuit in scaun… Si uite asa am stat sa scriem dupa dictare inca aproximativ 40 de minute (pentru 9 corpuri de mobilier, cu tot cu detaliile legate de deschiderea usilor, culoare/tip pal etc etc…). E bine ca au loc de imbunatatit :).

  0
  0
  • măcar la privat ai alternativă

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   Nu ai alternativa la privat decat daca esti burlac!
   Caz in care nu trebuie sa-ti schimbi mobila… e buna masa de la mama si scaunul gasit pe hol sau cuierul de la bunica si dulapul din supermarket…

   0
   0
 14. #23 Comentariu nou

  Hai sa-ti zic alta. Trebuie sa scot acordul de functionare pentru firma, de la primaria sectorului 5. Am inceput demersurile in 4 Ianuarie. am nevoie de :
  – cui firmei ( il am)
  – certificat constatator Reg.Comertului ( il am)
  – actul spatiului ( il am )
  Acum vine partea de alergat
  – aviz/negatie mediu ( un vraf de acte, durata 1-30 zile)
  – aviz/negatie ISU ( alt vraf de acte , durata 1-30 zile)
  – aviz sanepid ( al treilea vraf de acte, durata 1-30 zile) taxa 200 lei
  – certificat fiscal eliberat de aceiasi primarie ca nu ai datorii la bugetul local ( adica primaria nu stie daca tu ti-ai platit taxele sau nu)
  – revisal angajati ( ce treaba are primaria cu contractele de munca? )
  – ultima factura si chitanta salubritate
  -ultima factura si chitanta dezinsectie si deratizare
  Ieri ( 14.03) am reusit sa adun toate cele si azi am fost la primarie. Crezi ca am reusit sa rezolv?
  Ei bine, intre timp, cica s-a mai introdus ceva. Trebuie sa aduc o copie dupa avizul dat de primarie firmei care face serviciile de dezinsectie si deratizare. Adica primaria i-a dat firmei x un aviz de functionare si eu ca sa functionez trebuie sa aduc primariei o copie dupa acel aviz. wtf?
  Dar treaba misto este alta. Acest aviz este valabil un an. adica in 2017 o luam de la capat. De ce trebuie sa-si dea acordul primaria ca eu sa functionez intr-un spatiu privat ( nu pe domeniul public sau in locatie inchiriata de la primarie) ? Asa ca alergi 3 luni pe an ca sa poti functiona legal celelalte 9 ramase .Misto, nu?

  0
  0
 15. #25 Comentariu nou

  Odiseea obtinerii uni duplicat dupa cartea de identitate a masinii ( pierduta; cartea, nu masina):
  ziua 1( miercuri).RAR ( functioneaza „decat” intre 8 ,00 si 16,00 in doua locatii foarte prietenoase din Bucuresti: Voluntari si Grivita!Am ales Grivita ca e pe linia de metrou).Oameni bine organizati: iti da la poarta toate informatiile si toate formularele de care ai nevoie, te intoarce cu cheia si iti da drumul: pasul 1: Monitorul Oficial, ca sa declari pierderea; program deasemenea de la 8,00 la 16,00; daca te-ai dus la RAR prea aproape de ora 16,00, abia a doua zi te plimbi la MO;eu am fost norocoasa, am platit anuntul in aceeasi zi;
  ziua 2 ( joi): MO, ca sa iei ziarul cu anuntul: daca esti norocos, e a doua zi;dar; te cheama intre 15,00 si 15,30, iti iei hartia si te duci in Pipera, la Politia Rutiera sa-ti puna ei O STAMPILA, pe UN FORMULAR, pe care l-ai primit in ziua 1 de la RAR; cu formularul, te intorci la RAR, dar numai intre 8,00 si 12,00 sa depui in sfarsit documentatia completa.Asadar, am preferat sa ma duc a -3 a zi, ca sa am timp si de politie si de RAR, ulterior.
  ziua 3 ( vineri) : era vineri si era ploaie;am ajuns la Politie, am obtinut stampila,( evident copie dupa alea, alea, plus o magica taxa de 5 lei, platibila la CEC, noroc ca au ghiseu CEC in incinta) dar era prea tarziu pt RAR.
  ziua 4: RAR, depunere documente ( plus taxa de 100 lei), dupa ceva coada de vreo 30 min, urmand sa astept cam o ora eliberarea documentelor; numai ca trebuia sa ajung la servici si nu puteam sa astept, asa ca am preferat sa revin.
  ziua 5( luni): RAR pt obtinerea documentelor ( YUHUUUUUU);obtinut documente aproape instant , cu urmatoarea indrumare: mergeti la Politia Pipera sa va treaca datele in cartea masinii ( duplicat) si sa va dea alt talon! WTF? acum aflu?Ajung in Pipera razant cu ora 18,00 ( astia au program de la 8,00 loa 20,00, slava Domnului!);foarte gol, suspect de gol comparativ cu data trecutra cand fusesem in jurul pranzului.Stau de vorba cu cine trebuie care imi spune ca imi trebuie copie dupa aia si ai si…o taxa de 37 lei, platibila la CEC! Evident ca CEC-ul din incinta era inchia, pt ca ei au program pina la 17,30, iar celelate CEC-uri dinBucuresti chiar pina la 17,00.Nu am intrebat ( mea culpa, daca au un cont in care pot plati electronic)
  ziua 6( miercuri): revin pt depunerea documentelor; in jur de ora 10,00; coada la CEC de vreo 30-persoane;ma duc in oras, la primul CEC, stau o coada de doar vreo 10 persoane ( doua ghisee ale casieirie, dar o singura functionara), platesc, revin, ma asez la coada pt depunerea actelor; ajung:le inmanaez;ma uit cu staisfactie cu functionara isis pune semnatura de” confom cu originalul” pe fiecare copie si ma pregatesc sa plec victorioasa;dar; ajunge la ultima hartie din snop: talonul masinii; si zice: nu e bine : talonul e pe o adresa din sect 2 si dvs aveti domiciliul in sect 3; mergeti la administratia financiara sa va dea ” o hartie” ( chiar nu mai stiu care a fost denumirea tehnica); ma uit cu jale la ceas, vad ca e inainte de oar 16,00 si am sanse sa ajung din Pipera in Titan la Adm Fin si cum zic ardelenii, ma iau si ma duc;acolo, nebunie! nu puteai sa arunci un ac; in fine gasesc o peroana pe care s-o intreb ce am de facut ( ca nu exista bir de informatii) si aflu ca vtrebuie sa ma duc de fapt la sect 2 si de acolo sa aduc ceva hartii la ei si apoi im vor da ei ce trebuie.
  ziua 7 ( joi) : pt ca am avut oarece treaba pina in pranz, am ajuns in jur de ora 14,00 la adm fin pe Maria Rosetti, unde am aflat foarte repede ca ” nu la ei”; m-am dus la Piata Obor, unde am aflat deasemenea ca ” nu la ei” ci la Gara Obor, dar tocmai au inchis la 14,30!
  ziua 8 ( vineri): la ora 10;14 era nr 1212 cu bon de ordine;la ora 14,30 s-a inchis la nr 1205! PATRU ORE si ceva pt nimic;nu ma duc luni, ma duc marti, ca dupa ce termina prima repriza de program, aia pina la 14,30 mai au una de la 16,30 la 18, 30! ( singura zi din saptamana).
  Pe bonul de ordine scria asa: mai aveti 171 de persoane inainte; deci , daca in 4 ore si 15 min au facut pina la nr 1205inseamna ca au rezolvat 164 de persoane; adica cam 40 de persoane pe ora, cu cca 15 ghisee!din ce am inteles, asta era pr ca tot sectorul era cu celebrele declaratii, inventia anului; cine a gandit chestia asta cu declaratiile a socotit si ce capacitate de lucru au administratiile astea financiare?e retorica intrebarea, evident! o doamna care era si ea in situatia mea, intreba ( retoric evident) noua cine nne plateste timpul petrecut acolo fix aiurea?alta care povestea cum abia a 3 -a zi a reusit sa rezolve si cum in ziua predenta i s-a facut rau ( de la lipsa de oxigen), a iesit 5 min, timp in care i-a trecut randul ( si dus a fost!)
  Odiseea cntinua, asadar!Va tin la curent!

  0
  0
 16. #26 Comentariu nou

  si be) evident ca adm fin nu are un sistem prin care daca ai roluri la mai multe adm fin sa le unifice si sa poti plati impozitele aferente intr-un singur loc! in schimb, culmea ironiei, daca mergi la POSTA, acolo au vizibilitate asupra tutror informatiilor, de la toate cele 6 administratii financiare din Bucuresti!Nu stii daca sa razi sau sa plingi!

  0
  0
  • #27 Comentariu nou

   Eronat dacă ai Ghiseul.ro poti plati totul intr-un singur loc ( am la 2 sectoare ) .
   Noi romani mai avem o boală , sa facem/ lăsam în ultimul moment , am depus declarațiile în februarie și nu era nici Dracu !

   0
   0