Acasă, de oriunde din Europa

Piccadilly Circus, Londra, 1995. Speranțe mari, diferențe uriașe.

Londra, 1995.

Alături de câțiva jurnaliști din România, bursă BBC/Know How Fund în capitala Marii Britanii. Timp de 3 luni, orașul își proiectează întreaga putere de seducție asupra noastră. Suntem priviți cu multă curiozitate, ca subiecți ai unui soi de experiment antropologic – iată un mic grup de semi-sălbatici, să-i expunem beneficiilor civilizației. Ce rezultă? Descoperim hypermarketurile, autostrăzile pe câte 4 benzi, procedurile de lucru imposibil de aplicat acasă (casete folosite o singură dată? montaje refăcute de la zero pentru o singură eroare?) și, una peste alta, murim zi de zi de dorul țării noastre bizare și a celor dragi, rămași în celălalt capăt al Europei.

Descoperim că telefonul din birou este internațional (de necrezut!) și începem să sunăm acasă. Colegul din poză, Bogdan, e cel mai vorbăreț, și încă cu o singură fată, iubita lui, după care e totalmente căzut în cap. În fiecare dimineață, când intră în încăpere, își aruncă de la 5 metri geanta pe un scaun din capătul celălalt și, înainte chiar ca aceasta să aterizeze cu un bufnet, e deja așezat la telefon, formând numărul domnișoarei. Urmează câte 20-30 de minute de oftaturi și giugiuleli telefonice, gângurite pe voce joasă – “mrrte ubesc, mmba eu mai mult, te ubesc multmultmultdetot, ufff, abia aștept să te smotocesc, mmmrr”. Majoritatea acestor convorbiri lipicioase se încheie cu un straniu semi-dialog cu câinele, de care colegului pare să-i fie la fel de dor (risc de gelozie inter-specii) și pe care-l cere la telefon, să-i spună și lui diverse alintături audio.

Ne amuzăm pe înfundate o lună, până vine factura telefonică la studio și managerii descoperă orele de convorbiri internaționale făcute din biroul românilor. Iese un soi de scandal englezesc, în care ni se transmite calm, cu o politețe înghețată, că managementul ar aprecia dacă ne-am concentra mai mult pe producție. De asemenea, telefonul e suspendat.

Ne întoarcem la scrisori. Este, totuși, doar 1995.


Praga, 2002, Summitul NATO. În sfârșit, invitați la petrecere.

Praga, 2002.

România este invitată să adere la NATO. În sfârșit, Occidentul! Sunt cu o echipă Antena 1 la summit, ne dăm de ceasul morții să găsim o exclusivitate și să luăm declarații de la un eveniment prin definiție formal, plicticos și cu acces restricționat pentru presă. De la București, redacția presează, presează, că asta-i regula meseriei, nu-i poți condamna. Mă sună ei mereu, dar eu înapoi, mai puțin – am un Nokia 6310, un clasic al jurnaliștilor, practic indestructibil și cu o baterie nemuritoare, dar aceste două atribute-mi sunt aproape inutile. Abonamentul meu de 300 de minute nu include nimic în roaming, nici măcar sms-uri. E-adevărat, roamingul mi-a fost deschis înainte de deplasare (“cerere la Mihaela”) dar am fost avertizat să nu depășesc… ce? Cât? Mi-e neclar. Ce să vezi, m-am întors la bipuri, dau bipuri la editor și mă sună ei înapoi. Greu cu comunicarea între țările noii Europe.


Paris, 2010. Europeni, dar tot săraci.

Paris, 2010.

Suntem de 3 ani, deja, membri UE – vorba tovarășului Stalin, viața a devenit mai bună, tovarăși, viața a devenit mai frumoasă. Călătorim fără viză prin lumea liberă, facem city-break-uri, ne-ajung banii și de-un restaurant, din când în când. Iau o cameră foto de unică folosință de peste drum de Luvru, să fac măcar câteva poze, e noiembrie, un frig îngrozitor și nu sunt sigur c-o să-mi țină până seara bateria telefonului: acum am un iPhone 3GS, m-am modernizat, încarc telefonul și de câte două ori pe zi. Oricum, scrie degeaba 3GS pe el, n-am plan de date – sau, mai bine zis, chiar dacă-mi permit o vacanță la Paris, nu-mi permit și roaming de date, și chiar și roamingul de voce îl folosesc cu zgârcenie, că tot ce-i peste abonament tot eu plătesc.

Se vorbește că vor fi reduse tarifele de roaming în Uniunea Europeană. Probabil că va fi o discuție în Parlamentul European pe tema asta, poate și un vot, dar cine stă să creadă? Ar fi prea frumos. Poate peste ani și ani, să ajungem noi acolo.


Vodafone: “poți folosi și în străinătate toate beneficiile din abonament sau din extra-opțiunea de la cartelă (vezi condițiile ofertei în text).”

București, 2017.

Vodafone România desființează, practic, ideea de roaming de voce și date în Spațiul Economic European, cu două luni înainte ca decizia de eliminare a acestor tarife să fie aplicată prin decizia Comisiei Europene, începând cu 15 iunie 2017.

Practic, toate beneficiile de voce și de date valabile în abonament și la extra-opțiunile cartelelor pot fi folosite și în roaming, exact ca în țară, în Spațiul Economic European (Uniunea Europeană plus Islanda, Lichtenstein și Norvegia). În sfârșit, măcar din acest punct de vedere, ne putem simți acasă oriunde în Europa și putem fi acasă de oriunde din Europa (o nuanță care face toată diferența).

În plus, apelurile primite de abonații Vodafone România în roaming în Spațiul Economic European sunt gratuite.

Oferta este valabilă pentru clienții noi și pentru cei care își reînnoiesc abonamentele începând de la 10 euro (persoane fizice) sau de 13 euro fără TVA (persoane juridice), precum și pentru cei care își activează extra-opțiuni la cartele preplătite începând de la 8 euro.

Încă ceva: această ofertă, o premieră pentru piața românească, face parte din campania prin care Vodafone aniversează 20 de ani. În consecință, la mulți ani!

22 comentarii Adaugă comentariu

 1. Efectiv, Vlade – ești un as în a face conexiuni inteligente ! :)…

 2. Am abonament Vodafone sub 10 euro (ca-mi ajunge si nu se justifica sa platesc mai mult) iar aceasta oferta este cumva paralela.
  Sunt abonatul lor de mult peste 10 ani si n-am intarziat niciodata platile (se fac automat prin banca).
  Sunt lasat afara pentru ca nu consum suficient. este exact ca in anii descrisi anterior: liber dar sarac.

  Multumesc Vodafone.

 3. Am mai zis ca faci cele mai misto advertoriale? Acesta e viitorul publicitatii. Pentru unii, ca pt altii, iata, e deja obisnuinta. Amuzanta povestea…

 4. “Vodafone desființează practic ideea de roaming”.
  True.
  După ce ani de zile au jupuit tot ce se putea jupui.
  Pentru mine este 0 barat campania asta. Doar o mișcare de marketing tembela.
  Lumea nu este atât de tâmpită încât sa nu realizeze ca sunt doar niște reglementari ce trebuie aplicate, nu face Vodafone vreun gest mărinimos.

  • Pe mine m-a ajutat chestia asta in urma cu doua saptamani. Am stat intr-o tara din EU doua saptamani. Sunt pe cartela. Aveam nevoie de GPS + date mobile. Am activat o oferta cu 8 euro si aia a fost. Am avut instant access la cei 10GB 4G+ pe care ii aveam si in tara. Ce fac ei e marketing, dar uite, pe mine m-a ajutat. Si sunt multumit.

 5. Ce lănţuc!!!

 6. Am acelasi numar in Vodafone din 1997…. am fost recent in Slovenia si Croatia si nu am putut trimite un amarit de sms…Bravo Vodafone!!!!

 7. filtrul ala…l-ai si aprins ?

 8. Acest beneficiu trebuie aplicat obligatoriu ptr toti clientii din 15 iunie, Vodafone incearca doar sa fure startul si sa mai “lege” niste clienti ptr. cativa ani pe abonamente mai scumpe… detalii oficiale aici: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/roaming-tariffs

 9. Uniunea Europeana desfiinteaza practic notiunea de roaming… Vodafone si nu numai se lauda cu asta si isi fac reclama.

 10. Ach..epoca “bip”-ului si a sms-ului ultra-scurt si a cartelelor cu minute in reteaua fixa europeana..cu 10€ vorbeam 1ora cu “țara”..
  …ce vremuri!

 11. @Petreanu: în 1995 și în 2002 fumai la greu de nu ai găsit poze fără țigară.În 2010, doar Ionela e slăbiciunea afișată 🙂

  Revenind: foarte bun advertorialul. La același nivel ca unul de acum câțiva ani la Silva. Jos fu pălăria, maître!

 12. Foarte bun articolul. Chapeau, maitre! (n-am circumflex pe i 🙂 )
  Cat despre roaming – e de bine: partial de la UE si chiar si numai pentru 2 luni de la VDF
  E un domeniu in care preturile serviciilor au scazut constant. Spune Vlad ca in 2002 avea 300 de min. Eau nationale – in orice retea si costau cam 60 de USD+TVA. acum cu 4 eur poti avea un abonemnt cu astfeld e beneficii la care mai si primesti un mic buget de telefon cat sa-ti iei un telefon functional cu taste. Daca mai si comparam salariile din ace vreme o sa vedem ca atunci un astfel de abonament insemna cam 20-30% dintr-un salariu mediu. Iar acum inseamna mai putin de 2%.
  Este ipocrit sa afirmi astazi ca “astia cu mobilele” fac japca.
  acum cu 10-15 eur poti avea minute nelimitate acacsa si in roaming si o cantitate de date suficienta ca sa iti rezolvi toate problemele. Iar asta inseamna mai putin de 5% dintr-un salariu mediu.
  Care mai este domeniul care a beneficiat de o astfel de revoultie a preturilor si a serviciilor, mai vesnic-nemultumitilor? 🙂

 13. Ha! Sa va spun o poveste adevărată despre cum te face Vodafone liber in roaming. Plecam la bulgari prin munți, undeva după Veliko Tarnovo. În dimineața plecării îmi aduc aminte de roaming. Il verific pe aplicația de telefon, dezactivat și colac peste pupăză aplicația crapa când vream sa il activez. Îmi zic că nu este nicio problema, sun și il activează direct din “centrală”. Prin urmare, în drum spre Giurgiu vorbesc cu o domnișoara de la Vodafone pe care o rog sa îmi activeze roamingul și o opțiune suplimentara care sa îmi permită să folosesc minutele din abonament și în roaming. Domnișoara zice că totul este ok și îmi ureaza drum bun (și cale bătută).
  Intru in Ruse, semnal zero barat. Îmi zic in minte că probabil de schimba rețeaua, până intră în cea de la bulgari. Las telefonul deoparte și îmi văd de condus. La câțiva km buni distanta de Veliko Tarnovo accident cu o coloana de mașini lunga in draci. Și cum tot fluieram, iau telefonul și … surpriza, același zero barat la semnal. Dau restart după restart, căutare manuala a rețelei. Nimic!
  Trei zile am stat in Bulgaria fără posibilitatea de a da un telefon in tara sa anunț că totul este ok. În locul unde ajunsesem cel mai sofisticat telefon era Nokia cu butoane și nu am avut nicio șansă să mă fac înțeles să îmi facă și mie cineva un hotspot.
  Așa că da, Vodafone te eliberează. De tot!
  Ai dependenta de mobil? Vodafone este remediul garantat.
  Vrei sa scapi de telefoanele soacrei? Vodafone sare in ajutor.
  În încheiere, se pare că Vodafone mi-au activat opțiunea de care ziceam dar nu mi-au activat și roamingul. Asta a fost explicația halucinanta primită de la ei.
  Prin urmare am reziliat contractul cu intervenția ANPC (deși nu luasem nimic de la ei la semnarea contractului ei puseseră, abuziv, clauza de reziliere.dar asta este alta poveste.

 14. Am apăsat din greșeală butonul de send.
  Vream sa adaug Vlad că pot dovedi cu mailuri cele întâmplate plus constatarea de la ANPC.
  Că să revin, așa cum zice și domnul de mai devreme. Ce mare ofertă? Fac doar sa implementeze ceva care va deveni oricum obligatoriu. Doar profita și vor sa mai stoarca niste bani.
  Clientul final poate avea surpriza mea, sa aibă toate minutele la dispoziție dar sa nu aibă roaming activ. Ca doar este normal sa suni sa îți activezi opțiuni de roaming iar Vodafone să decidă să activeze doar opțiunea, nu și roamingul (deși eu cerusem și acest lucru).
  O zi buna.

  • acu’, nu că-s eu avocatul Vodafone, dar nu pot să nu te-ntreb: crezi că au făcut-o intenționat? Adică crezi că i-a apucat așa, cheful să reguleze un client de la care luau bani pe abonament sau or fi avut o problemă tehnică? Dar tot e bine că trăim într-o țară liberă și ai avut posibilitatea să reziliezi contractul.

 15. Cred ca nici Hornbachu nu a facut-o intentionat.