Cum să dialoghezi cu “ceilalți” – în 7 pași simpli

Am uitat ce avem de făcut, nu?

După mitingul de sâmbătă, mi se pare mai clar ca niciodată. Fără dialog, suntem pierduți, cu toții, și de-o parte, și de cealaltă, doar în beneficiul celor care s-au cățărat deasupra.

Ia-ți inima în dinți, intră pe Facebook, unde e toată lumea azi, și dialoghează cu ceilalți, orice-ar crede și oricât de diferit ar judeca ei. Fă acest pas, că nu te costă nimic.

Respectă următaorele reguli:

1. Obiectivul nu este să-ți convingi interlocutorul că greșește. Obiectivul dialogului este, pentru început, însuși dialogul. E ca la un joc de pase cu capul: scopul este să ții mingea cât mai mult în aer, nu s-o șutezi în vintrele celui din fața ta.

2. Spune politicos ce ai de spus. Contrazice-te politicos cu ceilalți. Acceptă tu evidențele, chiar dacă ceilalți n-o fac. Când știi că ceva e greșit, recunoaște că e greșit.

3. Ascultă (citește) cu atenție ce ți se spune și ce ți se răspunde. Trebuie să ai răbdare. Încearcă să înțelegi de ce se teme interlocutorul. Cu toții ne temem de câte ceva, dar temerile sunt diferite pentru fiecare.

4. Rezistă tentației sarcasmului, batjocurii, bășcăliei. Acestea închid dialogul și încântă doar fanii tăi. Nu e un concurs de ovații și huiduieli. Amintește-ți care e obiectivul: să menții mingea în aer.

5. Fii pregătit să încasezi injurii, sarcasme, atacuri mizerabile. Pentru că tu ești cel care inițiază dialogul, vei intra în comunitatea interlocutorului tău. Nu ești simpatizat acolo, dar nu te lăsa intimidat, că nu ți se poate întâmpla nimic rău, de fapt. Cel mult, vei fi blocat – dar poți găsi oricând alți interlocutori; comunitatea e vastă.

6. Revino, din când în când, în comunitatea aceasta care are alte păreri decât tine. Spune ce ai de spus, explică dacă ești întrebat, dar ai grijă să nu te împotmolești în schimburi nesfârșite de replici. Nu te lăsa distras de jigniri. Păstrează-ți energia pentru cei care vor să dialogheze cu tine. Deși nu crezi, cei mai mulți își doresc exact asta.

7. Fără îndoială, vei fi frustrat observând că argumentele raționale nu pot învinge pe loc convingerile eronate. Nu-i nimic. Rolul tău nu este să arzi pe rug în timp ce strigi că Pământul nu e centrul Universului, ci să arăți că e mai simplu și mai confortabil să fii rațional decât irațional. Iraționalitatea e agitată, furioasă, înfricoșată, revanșardă, nesigură, pasiv-agresivă. Fii tu contrariul, apoi lasă natura să-și urmeze cursul.

Îți garantez că vei avea o experiență memorabilă și că vei învăța mai multe de la interlocutorii tăi decât îți imaginezi.

________________
Inițial, titlul acestui articol era “Adoptă un pesedist – în 7 pași simpli”, inspirat de propunerea din iarnă a dlui Șora, dar am renunțat la el, chiar dacă era mai catchy, că mi se pare jignitor și de natură să descurajeze tocmai ideea dialogului – plus că cei 7 pași pe care-i propun sunt valabili pentru ambele părți ale faliei, că iraționali sunt peste tot.

51 comentarii Adaugă comentariu

 1. Sunt foarte de acord cu acești pași, dar mă tem că e prea târziu. Când cel cu care vrei să discuți nu ascultă sau nu concep că ei greșesc, dialogul nu mai are loc. Așa cum ai spus, ei se tem, dar temerea lor se bazează pe ce spun alții, nu pe ce cred ei. Ei nu mai fac diferența între realitate și ce li se spune/livrează prin Antenă. Cel mai bun exemplu este cel de ieri, când Firea a crezut că poate să deturneze atenția și a primit (oarecum) ce merita.

  Până la urmă totul se reduce la bunăstarea personală. Refuz să cred că un om cu studii, care are un loc de muncă bun sau care gândește singur ar fi votat cu PSD din propria inițiativă. Totul se reduce la “Cum discuți cu cineva care nu te ascultă și care ori face mișto de tine, ori te ignoră?”.

  Thumb up 4
  • Ma bucur ca ai postat articolul acesta. Niciodata nu este prea tarziu si avem nevoie de un model de dialog. Ai putea sa faci o demostrativa scurta dimineata? Sa incurajati sa sune cei care au votat cu PSD si sa isi expire civilizate optiunea si problemele pe care le au si care ii determina sa voteze in continuare cu PSD. Sa incercam sa ii intelegem ca sa putem veni cu solutii reale, simple si pe intelesul lor, dar diferite de galeti de plastic, ulei, faina sau care pot fi facute intr-un mod legal, daca doar de asta au nevoie.

   Thumb up 0
  • Am terminat o facultate, lucrez în online, marketing afiliat și ce să vezi: am votat PSD. Și știi ce?: jur că nu m-a forțat nimeni, nu am primit nicio găleată sau un cartonaș de mici. Am fost sâmbătă la miting. Nu m-a obligat nimeni, am fost acolo din pură convingere. Trăiți intr-o lume paralelă, aveți senzația că PSD este votat doar de analfabeți. Greșit și contraproductiv pentru partidele pe care le votați. România nu este doar Lipscani sau Șelari.

   Thumb up 0
  • @Asimov

   Oricât am încerca să ne învârtim în jurul cozii, dumneata reprezinţi o minoritate din cadrul electoratului PSD. Totuși, ai votat/participat la miting din convingere cu privire la ce? M-aș bucura ca răspunsul să nu fie monosilabic.

   Thumb up 0
  • Totusi, n-ai raspuns la propria-ti intrebare, de ce ai votat cu pezdeul ?

   Thumb up 0
  • Intrebarea este pt. Asimov.

   Thumb up 0
  • @Asimov: aștept și eu motivul pentru care ai votat cu PSD. A nu se înțelege că am spus că simpatizanții PSD sunt formați doar din inculți. Gândește-te că eu sunt din Moldova și nu am mai votat PSD-ul vreodată, poate câte un candidat la primărie pentru că alternativa era mai rea (gen domnul Durbacă care plecase de la PSD pentru propriul partid). Dacă ai fost și la miting, ceva-mi spune că ești și membru PSD. Sigur nu ai fost acolo să coordonezi lumea? Poți să spui sincer că ai votat PSD fără să ai nici un motiv ascuns? Aici poți fi sincer.

   Eu nu am văzut vreun lucru bun făcut de PSD în județul meu, un lucru real. Sunt sătul de atitudinea asta a PSD de a face lumea să se plieze pe poftele lor, de a minți cu nerușinare, de a răstălmăci faptele și a nu schimba nimic. Dacă pentru asta a votat Asimov, atunci repet că ne merităm conducătorii.

   Thumb up 0
  • @Ștefan: am participat la miting exact pentru motivul pentru care a fost organizat: împotriva abuzurilor evidente ale DNA. Nu vorbesc de abuzurile împotriva politicienilor. Nu, am protestat împotriva unor abuzurilor DNA

   Thumb up 0
  • @asimov: Ai participat împotriva abuzurilor evidente ale DNA.
   Hai să ne imaginăm că povestea ta e reală, să ne imaginăm că există un personaj tânăr, absolvent de universitate, care a participat sâmbătă la un miting împotriva abuzurilor evidente ale DNA. Acestui personaj eu i-aș explica o chestiune de o simplitate tulburătoare, la fel de simplă ca afirmația ”apa curge la vale”, chestiune pe care propagandiștii borfașilor o acoperă într-un vacarm de lozinci asurzitoare.
   Chestiunea simplă: DNA este avocatul acuzării, în ochii judecătorului are aritmetic exact aceeași greutate ca avocatul apărării, unul stă în stânga, altul în dreapta, și judecătorul e dumnezeu în sala de judecată, așadar DNA NU POATE FACE NICIUN ABUZ. Niciunul, mă înțelegi? Nu are nicio putere de decizie și nu poate lua absolut nicio măsură, fie ea punitivă sau de restrângere a unor drepturi. Nu poate aresta, nu poate confisca, nu poate popri, nu poate emite mandat de ascultare, nu poate condamna, nu poate face absolut nimic. Ce poate face DNA? Poate CONVINGE un judecător să ia măsurile alea, sau să condamne. Cum îl convinge? Prin niște pagini format A4 tipărite la imprimantă. Singurul lucru pe care îl produce DNA este un șir lung de documente pe care le înaintează instanței. Dacă DNA ar fi firmă ai zice că e firmă de tehnoredactări, DNA produce texte care nu au nici măcar un miligram greutate juridică în plus față de documentele produse de avocatul apărării. Cum ți s-ar părea dacă ar apărea în spațiul public următoarea afirmație: statul român se plânge de ABUZURILE FIRMELOR DE AVOCATURĂ, care apelează la toate tertipurile posibile ca să convingă judecătorii că clienții lor sunt nevinovați? :))))))
   No, cum era cu abuzurile alea? În fine, întrebarea ar avea noimă dacă personajul ăla imaginat de mine chiar ar exista

   Thumb up 0
  • @Johnny: Nu, DNA nu face abuzuri. Păi hai să îți dau un exemplu concret și cunoscut. Sursa este Digi 24 ca să nu avem discuții: https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/vlad-si-mircea-cosma-asteapta-azi-sentinta-definitiva-901660
   ICCJ a dispus reluarea de la zero a procesului familiei Cosma. De ce? Pentru că la dosar se află probe false. Făcute de către cine? De către Lucian Onea și portocală, oameni de bază ai LCK.

   Nu, DNA nu face abuzuri, ai dreptate.

   Thumb up 0
  • hehe, asimoave, din păcate pentru cei doi golani ICCJ nu i-a ACHITAT, ci a decis începerea procesului de la zero. De ce ar fi decis așa ceva? Pentru că probele administrate în cursul procesului de fond par a fi nelegale. trebuie să afli o chestie interesantă: probele administrate în cursul procesului sunt ACCEPTATE de ambele părți. Dacă cei doi Cosma ar fi considerat că probele sunt contrafăcute trebuiau doar să spună asta în faza preliminară la judecătorul de cameră preliminară, și nici măcar nu se ajungea la procesul pe fond, judecătorul de cameră preliminară îl aresta pe loc pe procuror. Pentru niște probe contrafăcute un procuror își pierde jobul și este dat pe mâna foștilor colegi. ”Decât” că probele respective nu au fost niciodată contestate de către cei doi, pentru că după cum cred că știi erau turnătorii făcute de Cosma contra lui Sebi Ghiță, și a pușcat scandalul abia după sentința de fond.
   Deci da, exemplul tău este perfect, demonstrează exact asta că procurorul nu poate face niciun abuz contra inculpaților. Poate face înțelegeri cu inculpații, inculpații se pot răzgândi și pot respinge înțelegerea, dar abuzul este exclus, pentru că în fața judecătorului avocatul apărării are gură :).
   Deci, cum era cu abuzurile DNA? Dacă ai facultate este un exercițiu ușor pentru tine să înțelegi că o instituție care nu are prerogative nu poate face abuzuri, nu? :)

   Thumb up 0
  • nu trebuie să fii de meserie, procesele sunt publice, mergi și tu de curiozitate la un proces. Absolut la fiecare manevră a uneia dintre părți (un document, o cerere, chemarea unui martor) judecătorul se întoarce către cealaltă parte și întreabă: sunteți de acord cu cererea părții? Recunoașteți înscrisul, proba materială, înregistrarea? Dacă partea nu recunoaște se poate cere expertizarea (costă mult și e plătită de partea care o cere), iar în final după expertiză judecătorul decide dacă admite sau nu proba. Ai reținut, da? Judecătorul admite sau nu proba. Din secunda aia răspunderea e 100% a judecătorului, procurorul e complet derobat de orice răspundere privind proba. Procurorul nu are nicio putere de a impune probe. Dacă probele sunt nelegale dar inculpatul nu le respinge atunci în general judecătorul le admite. Dacă procurorul propune probe și inculpatul le respinge atunci judecătorul judecă :)

   Thumb up 0
  • @asimov aștept răspuns, că na, avem pretenții, ești om cu facultate. Ce abuzuri poate face un avocat contra părții adverse? (ai reținut, da? DNA este avocatul acuzării)

   Thumb up 0
  • Stiti ce audienta au cumulate A3 si Romania TV in mod normal? 800.000-900.000 de oameni (o observatie interesanta, doar 10% e in targetul comercial, adica 18-49 de ani, restul peste 50 de ani). Sper ca nu am gresit cifrele, asa ma vazut ultima oara pe paginademedia.

   De acord, e greu sa discuti cu argumente cu cineva care urmareste A3 de 6 ani in continuu, deja omul traieste intr-o realitate paralela, creata cu rabdare de cei care lucreaza la A3.

   Dar vorbim de alte 7, 8, 9 milioane de persoane adulte care sunt interesate de politica in tara asta. De cine conduce, de cum conduce, de ce avem de facut ca sa tragem tara in fata. Eu chiar cred sincer ca cea mai mare parte a romanilor vor ca tara sa mearga inainte, sa se dezvolte, sa fie mai curata, mai bine administrate, mai prospera, cu mai putini hoti si cu mai multe locuri de munca.

   Se poate discuta.

   Dar, recunosc ca nu e usor. Eu insumi ma sperii cand imi recitesc posturile cateodata. Fiind anonim pe net devin usor agresiv, bolovanos in exprimare, sigur pe “dreptatea mea” si asa mai departe. Chiar daca sunt batran, incerc sa ma schimb.

   Thumb up 0
 2. Eu nu cred ca discutii de tipul asta purtate pe vreo pagina de facebook chiar conving pe cineva. Trebuie purtate fata in fata, unde tentatia injuriilor se micsoreaza, unde poti sa te uiti in ochii cuiva. Pe net e foarte usor sa dezumanizezi interlocutorul, sa-l consideri un troll sau platit.

  Thumb up 7
  • Pe de alta parte, in discutiile fata in fata e mai greu sa obtii o reactie sincera de la interlocutor. Fie iti va da dreptate cu jumatate de gura, din politete sau ca sa nu te supere (presupun ca va cunoasteti deja), fie va incerca sa inchida discutia pe ideea ca stie el mai bine. Online oamenii sunt mult mai dezinhibati si mai usor de “agatat” intr-o discutie mai detaliata, plus ca ai mai usor acces la persoane necunoscute, deci public mai larg de “convins”.

   Thumb up 0
 3. Am citit dialogul dintre tine, Vlad, și fostul coleg, sau amic, prieten de la antene, radu herjeu, pe pagina respectivului de Facebook. Îl menajezi, îl respecți prea mult. Nu cred că individul ăla nu știe ce face. Nimic decât un psdist. Ii spui asta dar nu vrei sa i.o spui direct. Individul n.ar trebuie sa fie, cumva, super imparțial având în vedere statutul de membru cna? El împrăștie ură și tot el acuza adversarii psd de violența, ură, neonazism. E prăjit bine, tipul. De ce e încă prietenul tau? Dezgustătoare creatură. Știe bine că e păcat să pierzi asemenea poziție de membru cna, privilegiile aferente, forța manipulării pe care i.o da fix pozitia. De ce sunt proști cei care nu sunt de acord cu el? De ce nu poate fi obiectiv un membru cna? De ce nu poate posta doar vederi din vacanțe, impresii de călătorii, linkuri de bucătărie?! Spune.i asta! E un mârșav.

  Thumb up 5
  • Radu are anumite convingeri politice si credinte foarte ferme, diferite de ale mele, dar asta nu inseamna ca nu ne ofera chei de a intelege cum gandesc azi multi romani.

  • @Petreanu : Sigur ca vrei sa dai un exemplu personal de civilitate si dorinta de dialog dar, cel putin in cazul de fata, legat de personajul Radu H. (in opinia mea o sluga sinistra) nu vad nimic relevant ca “mod de gandire” ci mai curand ca arivism al unui profesionist mediocru caruia i s-a dat ocazia, pe-o cale meritocrata doar in sensul ca “ma pupi in fund , da, meriti sa te rasplatesc”, i s-a dat ocazia, zic, sa se simt un fel de “cineva”. La ce ne-ar folosi deslusirea unui asemenea “mod de gandire” ?

   Thumb up 0
 4. …asta fac tot timpul : dialoghez :))… Numai că la un comentariu cu cap al oricui – sar 3-4 trolli cu satârul… Și aproape nici unul dintre cei care NU au adunat gunoiul în P-ța Victoriei, la Adunarea adunaților…:)

  Thumb up 4
 5. Vlad, nu ne poți da un exemplu? Dă o tură prin satul Buzescu, ori în Țăndăreni, ori mai aproape, prin Ferentari și explică-le băieților de acolo rațional, că nu vrei decât să fie bine, ca să nu fie rău, explică-le că munca înnobilează. Sau adoptă un pesedist, ia unul de la băncile alea de jucat table din parc și zi-ne după o lună de concubinaj, în 7 pași, cum ai făcut psihoterapie cu el și care au fost rezultatele.

  Am văzut că e un nou curent, de a îndemna la abordarea conform prezumției de nevinovăție a unora care își vând votul pe trei lei, dar e periculos să îi absolvi de responsabilitate. Cine naiba are timp să joace jocul ăsta de-a ”cât de calm pot să fiu când interlocutorul se comportă irațional”? Oamenii au nevoie de timp ca să producă taxe ori ca să-și facă bagajele.

  E foarte simplu: cei care guvernează sunt responsabili de ceea ce este România azi, iar cei care-i votează sunt responsabili, la rândul lor, că i-au ales. România e vicecampioană mondială la migrație, după Siria. În Siria cauza e războiul, în România cauza e PSD-ul. Și tu vrei ca tinerii care nu s-au cărat să adopte câte un pesedist și să-i explice că se poate hrăni cu ideologie când o să-i ghiorlăie mațul de foame?

  Visătorule!

  Thumb up 9
 6. Cei 7 pasi sunt bineveniti, mai ales acum cand vedem ca se imparte societatea in 2 tabere mari.
  Dar sunt curios Vlad cum te simtu tu, sau Moise sau domnul Popescu, care dupa atatia ani la radio si televiziune parca nu ati reusit sa modeleze societatea. Nu va simtiti foarte frustrat, ca in ciuda faptului ca puteti atinge asa multi oameni prin radio/TV, totusi nu reusiti sa schimbati balanta in favoarea celor decenti?
  Ideile voastre sunt corect si de bun simt, si totusi dupa atatia ani de emisie, atatia ani de postat pe net, trendul parca e negativ. Societatea, in majoritatea ei, e tot mai dezinteresata, mai putin implicata. Sigur exista acei 5-10% care sunt activi, merg la proteste etc.. Dar in rest.. Parca esuam.
  Noi oamenii de rand avem un potential foarte mic. Am reusit sa mai vorbesc cu parintii si cativa colegi de la lucru si sa-i conving sa mearga la vot si sa aleaga corect. Dar per total, e foarte putin. Si atunci te intrebi ce sanse avem, daca oamenii buni sunt putini, si daca tu, Moise, domnul Popescu nu reusiti sa schimbati balanta..

  Thumb up 2
 7. #26

  Vlad, fara sa-si citesc articolul fix asa am inceput sa fac de ceva timp. Si chiar imi place, mai ales ca nu am avut pana acum parte de insulte. Este adevarat ca am tot timpul un limbaj civilizat sunt cat se poate de politicoasa.
  Desi, cate odata mi se urca sangele la cap cand vad atata rautate, rea-vointa dar mai ales o crasa lipsa de educatie. Cred ca in marea lor majoritate astia sunt postacii si trollii.

  Thumb up 0
 8. Buna ziua,
  Vad ca singurul PSD ist care a intrat in dialog cu noi n-a putut sa ne explice cum, in ciuda pregatirii superioare pe care o are, sustine PSD-ul. Ba a mai si mers de buna voie la o demonstratie facuta de partidul la putere in fata guvernului pe care acest partid il conduce (mie mi se pare o totala aiureala dar poate nu inteleg eu prea bine). Ne-a comunicat ca gandim gresit si n-a mai raspuns la intrebarile (normale cred eu) despre motivele pe care le-ar avea cineva bine intentionat pentru a vota gasca de la PSD si de a-i sustine in tot ce fac. Pai cum sa dialogam? El ne spune ca gresim si noi ii comunicam la randul nostru ca greseste? E cam degeaba. Si eu am facut o facultate si chiar nu vad cum as putea sustine PSD.

  Thumb up 6
  • @Alex: am explicat de ce am votat PSD. Da, greșesc cei care spun că PSD este un partid votat de asistați sociali, de analfabeți și nespălați pe dinți. Există statistici clare că nu este așa. Să spui că ți se pare o aiureală ca cineva bine intenționat nu poate vota PSD mi se pare o aiureală. Cum să spui așa ceva?
   Nu mă văd vreodată votând USR, dar nici nu aș spune că mi s-ar părea aiurea să fie votat de nu știu ce categorie de public.

   Thumb up 0
  • OK, multumesc pentru raspuns.
   Mie personal mi s-a parut ca atata vreme cat este o diferenta flagranta intre ceea ce sustin acesti oameni si averile lor nejustificate de veniturile legale (unii din ei au muncit toata viata la stat), plus atcurile furibunde la tot ceea ce inseamna justitie cat de cat independenta (va amintiti ca pe vremea lui Nastase singurii corupti din tara erau….nasii de tren, si ca pe la sedinte madam Stanoiu le comunica baronilor sa nu mai dea atatea telefoane pe la judecatori ca stiu deja ce au de facut si ca nu ii poate face dosare lui Basescu pentru ca apar baronii PSD in ele?) e destul de greu sa votezi cu inima usoara acest partid. Ce nu e bine la USR in afara de faptul ca nu au vreo organizare nemaipomenita si ca se cearta de multe ori intre ei fara sa vada dusmanul comun? Nu sunt oameni cu averi pe care nu le pot justifica si cei mai multi au un vocabular decent, ceea ce nu pot spune despre unii din cei de la varf in PSD (vezi deputatul mitraliera sau altii ca el).

   Thumb up 0
 9. @Ștefan: am participat împotriva abuzurilor DNA împotriva oamenilor simpli, am cazuri concrete.
  @Dan: Am votat cu PSD pentru că este cel mai pragmatic partid și nu disprețuiește atât de mult românii. Nu aruncă cu venin în jur așa cum o face USR sau PNL. Da, recunosc, guvernările Dăncilă, tudose și Grindeanu au fost sub așteptări mult rău de tot.

  @Mihai: am scris mai sus de ce am votat cu PSD. Nu, nu sunt membru PSD, n-am nicio legătură cu acest partid. N-am niciun motiv ascuns să votez cu acest partid, mediul în care lucrez n-are nicio interacțiune cu PSD.

  Thumb up 1
  • @Asimov
   Va inteleg frustrarea fata de abuzurile DNA. Nu exista padure fara uscaturi. Exista in fiecare structura de conducere – atat la Stat cat si in Privat persoane mai slab pregatite sau rauvoitoare. Asta nu inseamna ca trebue sa punem semnul egal intre acele persoane si institutiile de care apartin. Daca va taxeaza gresit o casierita de la un supermarket asta poate insemna hotie sau neatentie. Dar nicidecum ca firma ei doreste sa va ia bani in plus. Putem extrapola acest exemplu unde doriti dvs – la benzinarie, la o instanta de judecata,.. . Exista multi avocati slab preatiti,care nu si dau interesul, care pierd procese cu buna stiinta uneori. E foarte probabil ca si in cadrul DNA sa fie persoane care nu fac cinste acelei institutii. Dar abaterile respective trebuie pedepsite punctual.
   Revenind la PSD – va dau dreptate. Atitudinea din campanie a fost de bun simt, cumpatata si pareau interesati realmente de binele tarii, isi promovau programul de guvernare,… . Totul foarte profesionist, se vede calitatea consultantilor la care au apelat. De ce insa de la instalarea la putere si pana acum au fost strict interesati doar de schimbarea legilor justitiei si de amnistieri ? De ce au pus doar ministri pe care cu greu ii pot cataloga drept slab pregatiti ? Dvs la firma unde lucrati ati angaja pe cineva care nu e in stare sa vorbeasca corect 2 fraze? L-ati pune sa vorbeasca cu clientii,sa trimita emailurile,.. ? Eu cred ca v ati teme sa nu va faca de ras,sa nu strice imaginea firmei si ati limita pe cat posibil contactul ei cu clientii. Vi se pare normal ca astfel de persoane sa fie numite in functii de conducere la nivel national ? Acolo unde trebuie sa ia decizii care ne afecteaza tuturor viata si viitorul ? Spuneti ca nu va plac cei de la USR? e ok, dreptul dvs. Dar sa stit ca s oameni decenti, conduc Logan si au o meserie la baza pe care au practicat o cu succes inainte sa intre in politica. Nu e cazul membrilor PSd care traiesc exclusiv din politica. Si acolo s-au si imbogatit.
   Puteti sa ma indrumati va rog si sa mi indicati persoanele din PSD care va sant modele ? Eu nu ma uit la televizor si din mediul online nu am depistat o persoana din partid pe care sa o pot respecta.
   Exista persoane mai slab dotate mintal care nu au destula putere de judecata si intelegere a unor fenomene, exista persoane neinformate care pot lua decizii in necunostinta de cauza si exista cei care pot judeca, care se informeaza si care totusi iau decizii gresite. Astefle de peroane devin complici ai celor care infaptuiesc ticalosiile. Ma tem ca e si cazul dvs. Cred ca va inselati amarnic – nu, nu le pasa de amenii simpli. Ii mituiesc ca sa le cumpere voturile. daca le pasa nu desfiintau scolile profesionale. Investeau in infrastructura care apoi aducea job uri si bunastare. Toate majorarile de pensii si salarii se fac prin imprumuturi si devalizarea firmelo de stat. In loc sa ajute compania de Gaze sa faca acea conducta de distributie da gazelor din Marea Neagra si sa produca bani la buget ei au devalizat o de n-are bani acum nici sa vopseasca conductele existente. Asta i problema cu Socialistii – n au nici o jena sa imparta banii altora. Ca doar nu si binde Daddy cocotierii sa dea o masa la saracii strazii.

   Thumb up 0
  • @Asimov: dacă tu vorbești serios, atunci ne merităm guvernanții. Poate că m-am exprimat prea dur, n-am vrut asta. Chiar nu pot să cred că poți vedea doar ce-ți convine și e de partea PSD. Chiar nu pot să cred că PSD e ultima soluție. Nu uita câte n-a făcut PSD. Dacă se va continua așa, vom fi scoși din UE sau încet, încet vor dispare avantajele pe care le avem acum. Atunci PSD va spune că e mai bine așa, nu?

   Știi ce urăsc eu mai mult la PSD? A ajuns să distrugă partidele politice care ar fi putut face opoziție serioasă. PNL nu mai există, alt partid de opoziție nu mai există. Încearcă să nu mai vezi lucrurile atât de unilateral. Poate atunci vei vedea și o parte din gunoaie care nu există doar de câțiva ani. Au început cu prima mineriadă și au tot continuat.

   Thumb up 0
  • @Asimov
   Ne dati si noua, va rog, cateva cazuri concrete de abuzuri ale DNA impotriva oamenilor simpli?

   Thumb up 0
 10. #34

  eu am fost șocat să văd la tv cel puțin 250 000 de proști la mitingu’ lu’ dragnea
  asta’i țară de proști, analfabeți funcționali, retardați și handicapați mintali
  cine dracu vrea să’i adopte pe pesediști?

  Thumb up 3
  • 250k din 19 mil adica 3-4% din care o parte fortati.. nu stiu daca esantionul e reprezentativ sa caracterizam o tara

   Thumb up 0
 11. Atunci cand contrazicem sistemul de convingeri , de credinte , de pareri formate a unei persoane , persoana , mintea ei reactioneaza similar cu situatia
  in care se face o agresiune fizica asupra persoanei .
  Este considerat un „atac la persoana” , un atac la propria identitate .
  Lucru pe care probabil ca l-am constatat cu totii…
  Nu putem convinge pe cineva situandu-ne de partea opusa parerilor , conceptiilor persoanei .
  Sansa de a convinge pe cineva este sa găsim scopuri comune , puncte de interes , de conceptii , de idealuri comune , care ne-ar putea aseza
  partial de aceasi parte a baricadei ,
  de unde impreuna sa cautam o solutie convenabila , sau utila amandorora .
  Nu ne putem convinge , stand in transee diferite ….
  Ne putem doar ura, dispretui , invinge unii pe altii .

  Thumb up 3
 12. Eu nu cred ca va fi întors vreun psdist. La fel cum un dinamovist nu va tine cu steaua. Cred ca efortul ar trebui orientat spre majoritatea celor care nu voteaza. Ei trebuie coonvinsi ca psd e toxic.

  Thumb up 7
 13. Daca ar fi sa adopt un PSD-ist doar pentru dialog cu siguranta ar trebui sa adopt si realitatea in care acesta traieste. Acest lucru este practic imposibil. Daca nu ati observat pana acum ca sistemele de valori sunt atat de diferite incat sunt argumentele de bun simt nu pot ajunge la interlocutor va puteti pune speranta intr-o cale a dialogului. Va trebui sa apelez la Ponta care zilele acestea spunea despre Dragnea ca este un maestru al disimularii si as adauga de la mine ca este totodata un monument al ipocriziei.
  Daca as adauga la toate acestea ca personajele acestea sunt motivate in betia puterii de o rapacitate iesita din limitele normalului ati putea intelege ca este mai simplu sa adopti un crocodil
  Asimov un troll jalnic mimeaza si el normalitatea

  Thumb up 2
 14. @Vlad Petreanu
  Poate era mai ecologic un articol intitulat “Reciclati un PSD-ist”

  Thumb up 5
 15. dna a comis si comite abuzuri – daca nu poti intelege asta ai o problema de documentare. ipoteza ca dna este avocatul acuzarii este corecta – cea ca este practic doar un redactor este total gresita – administrarea de probe false tergiverseaza procesul de justitie care este intocmit de Judecator. Amenintarile procurorilor cu atitudine de interlopi, intimidante, sunt mult sub statutul unui procuror ( absolvent de drept), dosarele fabricate doar pe niste inregistrari telefonice trunchiate nu se numesc probe – iar efectele, desi nu cele dorite, pt ca s-ar dori intrarea lor la puscarie este tararea acuzatului intr-un cerc vicios, interminabil de procese si pierderea oricarei credibilitati – asa a fost si orban “sfatuit” sa nu viseze la postul de premier, asa a fot indepartat ponta din functie – este o triere ilegala a puterii bazata pe convingerea omului de rand ca un om acuzat este automat vinovat – prezumtia de baza a dreptului – de nevinovatie-neexistand in dosarele procurorilor “institutiilor de elita”dna,diicot etc.de ce nu exista condamnari efective in dosare, cine ar fi mai cerut demisia LCK daca aceste dosare ar fi avut probe palpabile care sa duca la condamnari. Chiar si asa, dna nu sta intr-un singur om – demiterea unui om incompetent din fruntea institutiei nu inseamna desfiintarea institutiei. Procurorul nu joaca la loto – fac dosar, inventez probe si poate daca judecatorul le considera acceptabile il condamna – munca de procuror este una foarte elaborata si necesita o munca grea si inteligenta, exact lucrurile ce le lipsesc multora dintre procurori.am absolvit 2 facultati din care una de drept, un master si acum fac un mba, n-am votat nici cu psd nici cu usr nici cu iohannis, n-am pretentii de “intelectual” (daca ai studii superioare nu esti intelectual) dar am fost la miting sambata pentru a protesta impotriva trierii de catre dna a persoanelor dorite in fucntii publice, fapt ce anuleaza singurul element democratic accesibil populatiei-votul. Asta nu ma face psd-ist, nici n-as putea vreodata, sunt doar fan tudorel toader – singurul care cunoaste constitutia in aceasta ecuatie. apropos, ca ne convine sau nu care sunt atributiile presedintelui, acestea sunt descrise in constitutie si nu cuprind aceasta speta, fapt demonstrat de ccr – ca presedintele , primul om in stat, refuza sa respecte legea este insa cel mai grav lucru care se intampla post ’89. in acest moment statul nu mai exista, putem sa nu mai platim taxe, sa trecem pe rosu si sa declaram anarhie – suntem pe acelasi nivel cu somalia sau mai rau.democratia fara respectarea legilor nu exista – alegeti voi atunci daca sa fim fascisti, nazisti sau comunisti dar macar anuntati-ne sa apucam sa emigram pe alt continent inainte de a ne fugari pe strada pentru pacatul fatal de a nu fi de acord.primavara araba made in romania se apropie.

  Thumb up 2
  • #41

   @ mark, alo, nenea fan TT

   fan tudorel toader – singurul care cunoaste constitutia in aceasta ecuatie

   Prezent la Timişoara pentru o vizită de lucru, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a fost întrebat de ce o persoană care a ieşit din penitenciar şi vrea să se reintegreze în societate, spre exemplu, nu se poate angaja ca muncitor necalificat la Camera Deputaţilor, dar preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi o persoană condamnată penal. Ministrul Justiţiei a arătat că ipotezele sunt diferite, susţinând chiar că în cazul lui Liviu Dragnea există doar o condamnare în primă instanţă. „În Constituţie…Egalitate. Ca să vezi dacă ai o abordare unitară trebuie să vezi dacă cei pe care îi judeci, îi evaluezi se află în aceeaşi ipoteză. Aici vă rog să fiţi de acord. Şi dacă nu sunteţi de acord. Şi dacă nu e de acord, tot aşa e cum spun eu. Egalitatea este numai în cadrul aceleiaşi categorii. Profesorii sunt egali între profesori, prefecţii sunt egali între prefecţi, judecătorii egali între judecători. Dumnevoastră aţi pornit cu o premiză diferită. Unul care a fost condamnat, căruia i s-a răsturnat prezumţia de nevinovăţie, a executat pedeapsa şi a ieşit din penitenciar, îl puneţi cu unul care a fost condamnat în primă instanţă şi nu definitiv şi care nu a fost în penitenciar şi nu a ieşit din penitenciar. Egalitate asta înseamnă, să fii în aceeaşi ipoteză. Dacă total sau parţial, ipoteza, premiza diferă egalitatea nici nu are rost să o mai cauţi”, a declarat Tudorel Toader.
   CETĂȚENII SUNT EGALI ÎN FAȚA LEGII ȘI A AUTORITĂȚILOR PUBLICE, FĂRĂ PRIVILEGII ȘI FĂRĂ DISCRIMINĂRI” ART.16
   Și eu sunt fan tudorel, TT mă înspiră în sensul că nu TREBUIE SĂ MINT sau SĂ SPUN PROSTII, altfel, la fiecare minciună sau prostie îmi apar chestii pe față la fel cum i-ar crește nasul lui PINOCCHIO.

   Thumb up 0
  • #42

   „…Aici vă rog să fiţi de acord. Şi dacă nu sunteţi de acord. Şi dacă nu e de acord, tot aşa e cum spun eu. Egalitatea este numai în cadrul aceleiaşi categorii. ”
   ( 2DOREL TOADER-TIMIȘOARA 2018)

   Thumb up 0
  • Lui tudorel toader tocmai i s-a reinnoit mandatul ca membru al curtii de la Venetia-singurul roman membru al curtii de la venetia si practic cea mai autorizata voce in drept din Romania, e adevarat ca nu se compara cu armata de habarnisti mai ales de pe net dar si la tv – toti doctori in drept – care au aparut ca ciupercile dupa ploaie in ultimii ani.

   Thumb up 0
  • #44

   @ raduc
   Vax albina, crema puca…
   Putea să fie numit și președintele director-general, împărat, ultra-rege al comisiei de la Veneția!
   Are imense fracturi de logică în ceea ce face și spune…tocmai am prezentat una!
   Iar dacă România stă doar în 2Dorel în ceea ce privește dreptul constituțional, la fel cum dacă ar sta doar în Kovesi în combaterea corupției …ne-am cam dus dreaq ca țară!
   În rest, cum mai e pe la Partid?
   Ați vorbit cu Harabagiu că a dat-o în baltă cu mizeriile alea de colaje foto cu Halep huiduită și Firea dispărută de pe scenă?

   Thumb up 0
  • ce uită propagandiștii borfașilor este faptul că procurorul este prietenul victimei (singurul prieten, nu are altul în corpul magistraților). Dacă o persoană dragă ție pățește ceva urât (agresiune, furt) SINGURUL care poate băga făptuitorul la cremenal este procurorul, și nimeni altcineva. O chestie bună pentru victimă, nu? pentru că procurorii fac abuzuri, domnule. Inventează probe, hărțuiesc făptașul, mă rog, tot felul de manevre și îl bagă la închisoare cu zecile de ani (și îi mai confiscă și averea) pe bietul inculpat. Așa merge treaba în România, nu? Ba da, știe toată lumea că procurorii FAC ABUZURI.
   Dar stai, nu-i nimic, că în lupta borfașilor cu procurorii, borfașii au șanse mari să învingă, de exemplu au modificat codul penal: dacă pe fond inculpatul este achitat procurorii nu mai pot face recurs (decât dacă apar date noi, care nu au cum să apară după ani de zile de la faptă). Vă dați seama că victimele sar în sus de bucurie? :)

   Thumb up 0
 16. #46

  Ca sa duci un dialog ambele parti trebuie sa dea dovada de toleranta si intelepciune. Altfel devine dialog doctor-pacient fiecare crezand ca e doctorul. Apoi trebuie sa fii informat si sa stii lucruri, da ca lumea, nu de pe bloguri si de la pareristologi sau analisti de nimic ca sa-ti dai seama daca interlocutorul stie despre ce vorbeste sau e p-afara si incearca sa te bage intr-un labirint de logica circulara. O problema la noi e ca multi isi iau informatiile cu starea de spirit aferenta cu tot de la tv, unii se uita numai la RTV, altii la A3, altii la cartoon-network, de-aia sunt galerii de fapt. Iar tv alea prezinta stirile deformat in functie de interese. Si exemplul cel mai recent e cu Halep pe Arena Nationala, cum a fost prezentat evenimentul. Ca sa iei o decizie cat mai aproape de una corecta (corecta insemnand cat mai aproape de realitate diferenta fiind elementul subiectiv) trebuie sa te uiti la toti si sa filtrezi cu creierul propriu, atat cat te duce capu. Si p-aia pe care i-a ajutat capu, de exemplu, au plecat din tara.

  Thumb up 2
 17. Romania a devenit in ultimii ani un imens stadion de fotbal, cu 2 galerii de ultrasi care fiecare nu asculta argumentele celuilalt – e ca si cum stelistii i-ar convinge pe dinamovisti sa devina stelisti sau invers. Lucrul asta l-a facut presa care nu mai are principii ci doar partizanate politice – unii vorbesc numai de abuzuri altii numai de coruptie….vorba lui Patraru – pana la ora 12 vorbim de justitie, apoi putem vorbi si de altceva ? . Cei impartiali, care gandesc si asculta argumentele ambelor parti sunt o minoritate extrem de redusa.

  Thumb up 4
 18. Dialogul dintre cele doua tabere se rezuma la cat de mult sunt interlocutorii capabili sa se detaseze de cele mai mari frici si temeri personale.

  Thumb up 1
  • Tema dialogului este o varianta dorita de cei care sunt victime.
   Agresorul va avea dialog doar in scopul de a-si lasa victima fara aparare.
   Daca nu credeti ca aceasta este situatia reala in care ne aflam verificati aceasta teorie in Parlamentul Romaniei.

   Thumb up 0
 19. @asimov: eu sunt o persoană de stânga – adică sunt de părere că învățământul, sănătatea și infrastructura țării mele ar trebui să fie finanțate de la buget (adică din banii pe care îi dau eu statului din ceea ce câștig eu) și că persoanele aflate în stare de sărăcie ar trebui susținute din același buget (adică din banii mei) pentru a ieși din zona de sărăcie și a se putea întreține singure. Dacă e nevoie pot să prezint și diploma de licență în domenul matematicii, dar n-ar trebui să aibe relevanță în discuție.
  Firesc și normal ar fi să votez cu un partid social. Problema este că n-avem aici, în țară, așa ceva. Mă gândesc să votez UDMR, așa de palmares.
  Cred că nu are foarte multă relevanță, în prezent, pe cine votăm și cred că nici măcar una din problemele curente (educație, sănătate, drumuri, sărăcie, șomaj, șpagă, minciună) nu se rezolvă la vot.
  Mi-ar fi suficient să nu mai avem oameni condamnați (fie și doar în primă instanță) penal în funcții plătite din banii mei.
  Și așa ajungem la procurorii DNA.
  Mai întâi aș vrea să subliniez că, mie, mitingul PSD din fața guvernului nu mi s-a părut câtuși de puțin împotriva abuzurilor DNA. Eu am văzut un meeting PSD și atât. E adevărat că fiecare se duce la un miting cu propriul lui scop, și așa e și firesc, dar e foarte greu să nu-ți fie furat mesajul când persoana ce conduce mitingul are un interes foarte personal și foarte imediat.
  În al doilea rând aș vrea să subliniez că sunt mulți procurori care comit abuzuri și nu toți (nici măcar majoritatea) se regăsesc în structura DNA și cu toate astea nu cred că vom vedea în curând un miting împotriva Parchetelor. Există legi și regulamente care se ocupă de asta și partidul care a organizat mitingul are majoritate în parlament, are în brațe guvernul, are o mulțime de investigatori și avocați la dispoziție, dar cumva nu reușește să aplice legea. Deci pentru ce a fost acest miting?
  Și ajung la demiterea Laurei Codruța Kovesi. Nu pot să nu mă întreb ce e în spatele acestei perdele de fum. Chiar crede cineva că odată cu demiterea dnei Kovesi, procurorii nu vor mai abuza? Chiar, aș vrea să mi se explice si mie de ce.
  Spuneam mai sus că nu votul contează în zilele astea, ce ne-ar putea ajuta ar fi capacitatea de a-i întreba cu ce se ocupă și posibilitatea de a-i taxa atunci când răspund cu „Şi dacă nu e de acord, tot aşa e cum spun eu”.
  Și, apropo, eu consider că atitudinea dlui TT, reprezentant PSD, este fix genul de dispreț pe care îl afișează și PNL/USR/TFL/etc

  Thumb up 0