Alegeri locale decise la un vot

pixabay

E internetul plin de liste cu exemple de voturi unice care ar fi schimbat istoria, iar listele astea circulă pe Facebook într-o veselie mai ales înainte de alegeri.

Doar că listele acelea au un mare neajuns. Sunt doar niște legende.

Pe scurt, Franța nu a devenit republică în 1876 cu un singur vot, Hitler nu a preluat puterea în Partidul Nazist cu un singur vot în 1923 și nici s-a decis la distanță de un vot în 1776 ca limba engleză să fie limbă oficială în Statele Unite, în defavoarea germanei.

Dar situațiile în care un singur vot (sau doar câteva) schimbă rezultatul unui scrutin și influențează decisiv viitorul unei comunități locale există, cu grămada, iar exemplele vin chiar de la alegerile locale de alaltăieri.

 • De pildă, un singur vot a decis cine să fie primar în comuna vrânceană Movilița. A pierdut fix cu această diferență candidatul independent Costel Seciu, susținut de USR-PLUS,în fața primarului liberal în funcție, Corneliu Cristian. Câștigătorul a mai avut și avantajul a patru mandate la activ.

Astfel, potrivit rezultatelor parțiale, Costel Seciu a obțiut 479 de sufragii, în timp ce liberalul Corneliu Cristian și-a adjudecat primăria cu 480 de voturi.

 • Tot cu un vot în plus a fost desemnat și primarul din localitatea sibiană Cârța, unde, scrie Ora de Sibiu, voturile au fost numărate de șase ori.

Învingător a fost liberalul Daniel Cândulețiu, care a reușit astfel să îl învingă pe Cristian Magheru de la PSD, primar în comuna Cârța din anul 2000. Așadar, 5 mandate.

 • În județul Bistrița-Năsăud, în comuna Rebra, se merge la balotaj. Niciunul dintre favoriți nu avut norocul unui singur vot în plus, așa că La Rebra se reiau alegerile.

Cei doi candidați, adică Ștefan Danci, primarul PSD în funcție de 20 de ani și candidatul PNL, Daniel Năstuță, au ieșit la egalitate. Fiecare a obținut câte 423 de voturi.

Iată alte exemple de primării pierdute la mustață, chiar dacă nu la un singur vot, dar la diferențe foarte mici.

Candidatul PSD la Primăria Botoșani Cosmin Andrei a fost votat de 10.960 de alegători, iar primarul în exerciţiu, Cătălin Flutur, a fost susţinut de 10.944 de votanţi. 16 voturi diferență.

În Botoșani au fost 85 de secții de votare. Un vot în plus la fiecare secție sau la fiecare a doua secție pentru candidatul PNL i-ar fi adus victoria.

 • Un scor strâns a fost și într-o localitate de lângă București. E vorba de Chiajna, unde candidatul USR-PLUS, Cornel Zainea, a pierdut tot la câteva zeci de voturi.

Învingător a fost actualul primar, Mircea Minea, susținut de PSD și ALDE, care a ajuns astfel la cel de-al șaptelea mandat consecutiv.

Mircea Minea a câștigat cu scorul de 35,8% la 35,5%. Adică la o diferență de 54 de voturi, după cum a scris pe Facebook candidatul USR-PLUS, Cornel Zainea.

documentare și redactare făcută de colegul meu, Adrian Tudor.

Articol din categoria: ACTUALITATE, POLITICĂ

2 comentarii Adaugă comentariu

 1. #2 Comentariu nou

  Frumoasa sumarizare!
  Poate reusesti sa faci un articol despre orasele castigate de alianta USR-Plus (fara sustinerea PNL).
  de asemenea, nu ar strica un scurt sumar despre USR care a pornit din Bucresti, si / sau despre PLUS unde Ciolos s-a lovit de multe procese pana au reusit sa faca cumva sa inregistreze partidul.
  Spor!

  0
  0