Voturi și votanți în Capitală

Împărțirea voturilor pentru Nicușor Dan și Gabriela Firea – Zoom Report.

O serie de hărți interactive cu distribuția voturilor la alegerile locale din București ne arată cum se poziționează politic cartierele orașului și, foarte plauzibil, cum poziționarea politică este legată de calitatea vieții și nivelul de trai din cartierele respective.

Datele publice au fost agregate de platforma Zoom Report, care le-a codificat după culori, secție de votare cu secție de votare. Astfel, în cazul competiției pentru PMB, cu roșu au fost notate voturile pentru PSD, cu albastru pentru USR. La sectoare, codificarea este, în general, galben pentru PNL, albastru pentru USR, roșu pentru PSD, verde pentru PPUSL (Piedone). Probabil pentru simplitate, Robert Negoiță, la Sectorul 3, a fost codificat tot cu roșu, deși, formal, n-a candidat din partea PSD.

Iată, deci, cum s-au împărțit voturile în București pentru primarul general:

Dna Firea a câștigat în cartiere administrate prost de decenii întregi, locuite de bucureșteni cu venituri, în general, mai mici: în Ferentari, în Fundeni/Pantelimon, în Grivița/Giulești. Nicușor Dan a fost votat și el în periferii, dar a luat, suplimentar, centrul, și a câștigat la diferențe mari în unele cartiere precum Cotroceni, Grozăvești, sau în nordul mai avut al orașului.

Hărțile agregate de Zoom Report permit diferențierea vizuală a voturilor pentru sectoare. Acestea se concentrează, în general, după același model. Iată, de pildă, cum s-a votat politic în Sectorul 1, unde a câștigat, la limită, dna Clotilde Armand în fața dlui Tudorache.

E o graniță în Sectorul 1, observați? De-a stânga și de-a dreapta bulevardului Bucureștii Noi. Iar ce s-a votat roșu peste bulevard, înspre Chitila/Giulești-Sârbi, a continuat în Sectorul 6:

Doar că dl. Ciucu (PNL), a remontat în restul cartierelor.

Priviți distribuția voturilor în Sectorul 5, unde o bună parte din Rahova și, parțial, Ferentariul au votat pentru candidatul PSD, Cotroceniul, Ghencea și Drumul Taberei pentru candidatul PNL iar Piedone a câștigat în restul Ferentariului, Sălaj, Rahova, ceea ce i-a oferit avantajul de care avea nevoie pentru a câștiga primăria.

La Sectorul 4, Daniel Băluță a luat practic tot ce e la sud de Parcul Tineretului, dar a pierdut partea dinspre centru.

O situație asemănătoare și în Sectorul 3, unde partea dinspre centrul orașului a votat candidatul liberal, dar restul a mers cu actualul primar, fost PSD:

În fine, iată situația din Sectorul 2, unde, s-o spunem p-a dreaptă, USR a câștigat și pe fondul unor bâlbâieli și canibalizări de voturi pe partea stângă – dar, din nou, același pattern: periferia, vot majoritar cu stânga, centru, cu dreapta:

Mai am o ultimă hartă faorte interesantă, cea a distribuției voturilor nule:

Observăm că cele mai mari concentrații de voturi nule sunt în Ferentari/Rahova și în Giulești-Sârbi/Chitila.

Poate că oamenii de aici nu știu să voteze.

Sau poate că în aceste cartiere, în care calitatea vieții, veniturile locuitorilor și nivelul general de trai sunt mai scăzute, mafiile de partid încearcă mai agresiv să vicieze rezultatul votării (anularea pe șest a voturilor contracandidatului, la numărătoare, era în anii ’90 o tehnică binecunoscută de a asigura victoria propriului candidat; poate că au mai rămas vestigii ale acestui modus-operandi, nu știu, dar cred că merită corelată concentrația de voturi nule din zonele respective cu preponderența unor anumiți candidați în aceleași zone).

Una peste alta, concluzia mea (subiectivă, desigur) după ce am văzut aceste hărți este că singura cale sigură de a face irelevanți politic PSD și acoliții este prosperitatea. Hărțile acestea explică, de fapt, și cercul vicios în care sunt ținute de decenii întregi mari părți din România: PSD a înțeles demult că, dacă permite dezvoltarea regiunilor pe care le controlează, le pierde apoi la vot. Vă reamintesc această hartă (apropo, la Cluj PSD a luat sub 8% din voturi):

Articol din categoria: ACTUALITATE, POLITICĂ

15 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Doar o completare, prosperitatea este, de regula, insotita de un nivel mai ridicat de educatie (de fapt acestea se sustin reciproc).

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Ca locuitor al S2, văzînd harta, pot spune că apropierea de Voluntariu’ lu’ Pandele… infestează.
  Cît despre harta la nivel național, gîndindu-mă la cît de „albastru” e Chirica (curat „cioară vopsită”, coane Fănică) mă tem că în cazul jud. Iași, se poate observa o… „anomalie cromatică”!

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  o statistica mai rasista decat asta rar mi-a fost dat sa vad – segregarea pe baza de saracie e automat asociata inculturii si practic saracii ne „strica” societatea si politic. mare eroare de rationament

  0
  0
  • Ce-o fi rasist aici? N-are legătură cu “rasa”, ci cu calitatea vieții. Presupun că nu cunoști orașul, de aceea nu știi că sunt niște diferențe de calitate a vieții între Ferentari și Cotroceni. Nici măcar nu e vreo problemă a Bucureștiului, astfel de diferențe se întâlnesc în orice oraș.

   0
   0
 4. #5 Comentariu nou

  Din pacate, aceste comentarii sunt tot pentru cei educati. Cei needucati nu le citesc si nu le inteleg. Ne mai ridica noua moralul.

  0
  0
 5. #6 Comentariu nou

  Coane Cezar, vezi ca harta e de la c. J.

  0
  0
 6. #7 Comentariu nou

  Se poate seta intensitatea culorii in functie de raport? Adica, acolo unde diferenta este mare sa poti observa asta dupa intensitatea culorii.
  Altfel, doar privind asa harta, te gandesti „wow, ce s-au mai desteptat oamenii”, cand in realitate anumite diferente au fost enorm de mici (e.g. Sectorul 1, unde ne-a trecut glontul pe langa ureche).

  0
  0
 7. #8 Comentariu nou

  Segregarea e, de fapt, dupa interesele comune, nu dupa avutie.

  Blatul s-a facut de Fifi/PSD cu cei direct interesati sa beneficieze in continuare de „politica” PSD – „ma/ne votati, si continuam sa furam impreuna”. Doar cine au fost cei mai mari beneficiari ai modificarilor legilor justitiei, pe langa Dragnea? „Fraierii” din centru, sau „jmekerii” din Ferentari/Giulesti/etc….?

  0
  0
  • #9 Comentariu nou

   @aloopeegoos
   Exista “jmekeri” si in zona Dorobanti, in Cotroceni, in Centrul Civic … in multe alte zone ‘chivernisite’ ale capitalei.
   Sunt convins ca PNL va face tot politica „continuam sa furam impreuna”, va trage de timp si va amana cat de mult va putea corectarea aberatiilor legislative.
   Intr-o prima faza USR-PLUS va putea doar sa ‘trambiteze’ blaturile, coruptia si codoslacurile dintre PNL (cu PMP si altii) si PSD (cu aliatii lor).

   0
   0
  • @prici…
   Pare ca esti un mare cunoscator al tuturor realitatilor politicianiste si stii tot ce se intampla. Numai prostii au convingeri si tu ai recunoscut macar doua la postarea asta. Totusi in bula asta, ne intereseaza mai putin vaicarelile si facutul pe desteptul. Daca vrei sa schimbi lucurile in bine, apuca-te si schimba ceva, putin, un inceput, orice. Daca vrei … bineinteles!

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   @bucuresci
   Nu ti-a spus nimeni pana acum: ‘Sa nu te pui cu prostu’, ca are mintea odihnita!’?
   M-am uitat putin la site-ul pe care incerci sa-l promovezi (daca inteleg bine tot dumneata il si administrezi).
   Destule link-uri complet nefunctionale, iar altele merg la adrese care nu au nimic in comun cu ceea ce vrea sa sugereze link-ul.
   Si inca o observatie (poate ultima?): chiar exista o localitate Bucuresci, in judetul Hunedoara.
   Daca tot ii folosesti numele, pote n-ar fi o idee rea sa spui cateva cuvinte si despre ea in site-ul pe care il adminisrtezi, eventual un link catre site-ul oficial al primariei.

   0
   0
 8. Vreau sa fac doar o mica observatie pe linga concluzia ta. Tinerea oamenilor in saracie este cheia victoriei comunismului multilateral dezvoltat. PSD nu a inventat nimic, a preluat din manualul de utilizare a comunismului. In toti anii 80, singura preocupare pentru majoritatea populatiei era procurarea mincarii, pe linga frig si intuneric. Oamenilor „li se dadea” un salariu minimal, acces la o locuinta cu chirie la stat, dreptul la o masina dupa ani de asteptare. Iar cei care reuseau sa obtina o casa in proprietate conform legii nu o puteau lasa mostenire de doua ori (bunaoara daca sotul murea, mostenea sotia, dar ea nu o putea lasa mostenire copiilor). Iluzia proprietatii!
  Pentru toate astea, trebuia sa ne ploconim organizat la 23 august, 1 mai si 26 ianuarie. Se luau elevii obligatoriu din vacanta mare ca sa pregateasca la Bucuresti marea demonstratie de 23 august.
  Intr-o fotografie mai larga, macar asa pina la Atlantic, eram saraci si mentinuti saraci. Avutia privata a inceput sa se acumuleze abia din 90 incoace.

  0
  0
 9. #13 Comentariu nou

  Vlad, ai amintit de Cluj in articol.
  cateva detalii despre Timisoara:
  Dominic Fritz – USR -PLUS – 49.191 voturi (53,25%)
  Nicolae Robu – PNL – 27.596 voturi (29,87%)
  Voichița Lăzureanu – Alianța PSD-PPU (SL) – 5.776 voturi (6,25%)
  Marius Craina – Pro România – 4.866 voturi (5,27%)
  Farkas IMRE – UDMR – 1.308 voturi (1,42%)

  0
  0
 10. #15 Comentariu nou

  De remarcat micul Phenian al juvetilor rosii, orasul unde este instapanita peremista Olga si familiile consortului.

  0
  0