Antreprenor în România

Cu un minim efort de documentare cred că se poate scrie un Mare Tratat de Gogomănii și Aberații Cerute Antreprenorilor din România de Nenumăratele Organisme de Verificare, Control și Aplicare a Tuturor Regulilor Absurde Inventate pentru Sancționarea lor.

În țara noastră, antreprenorii sunt verificați și amendați de vreo 60 de asemenea organisme, instituții, agenții, direcții, consilii, comitete și comiții. Cere oricărui antreprenor să-ți relateze un caz în care a fost amendat – sau a dat o șpagă ca să nu fie amendat – și o să ai încă o poveste adevărată de inclus în Marele Tratat.

Zilele trecute am avut câteva minute, la radio, să difuzăm astfel de întâmplări, relatate/trimise de pățiți. Iată o (foarte scurtă) colecție:

Aberantă situație la Galați: vin pompierii în control și negăsind nimic în neregulă au sesizat faptul că săgețile de pe planurile de evacuare expuse sunt de culoare roșie. NU… trebuiau verzi. Pac ! Amendă.

****

Un domn pe nume ​​Cristi: am avut 3 camioane … vine un Control itm si constată ca nu am registru de prezenta pentru angajați semnat zilnic la începerea și finalul activității . Soferii fiind in trafic international… sa alerg dupa ei cu vreun elicopter sa semneze 😀

Oricum mi-a dat 750 lei amenda spunand : haideți ca suma asta este un nimic pt d-voastra.

****

Ramona: eu am primit amenda la cofetărie pentru ca aveam picioarele de la masa din laborator ruginite. Doar că sunt din lemn. În plus, mi s-a cerut sa fac un depozit pentru linguri.

****

Atelier mic de croitorie, mi s-a cerut de la ANPC sa am etichete cu compoziția materialelor, tuturor materialelor. Chiar dacă sunt 3 m de material cumparat de pe un site, cu factură, trebuie neapărat sa am eticheta cu compoziția, deși vanzatorii nu eliberează asa ceva. Dacă vin în control și nu am eticheta, ma amendeaza, iar dacă iau mostre pentru verificare la laborator și reiese că nu e compoziția de pe etichetă, mă amendează tot pe mine, că eu sunt producătorul ( rochiei, nu a materialului), deși eu am un atelier unde realizez rochii la comandă, nu produc eu materialele. E aberant sa îmi asum eu compoziția lor. Amenda este de peste 15.000 de lei.

****

Cătălin din Onești zice: Am avut și eu o mica pizzerie și, făcând sandvișuri, puneam salată pe care o cumpărăm din piață de la producători locali iar factura o făceam odată pe luna. La un control am primit amendă pentru că nu am avut factura pentru acea zi. Și ce mi-a pus capac a fost o doamna foarte pornită sa mă amendeze cu suma de 8000 RON pentru lipsa de două semnături pe o hârtie.

****

Sabin: Cu ceva ani în urmă e venit ANPC- ul în control și a vrut să mă amendeze pentru că nu am afișat prețul/kg la conservele de pește. Am întrebat care preț trebuie să-l afișez pt că o conservă în sos tomat are 2 cantități pe ea. 170 brut, 113 net iar ea pusă pe cantar are 217 grame.

****

Bună dimineața! Sunt make-up artist si DSP-ul nu ma lasa sa imi desfasor activitatea in camera inchiriata intr-un salon, din cauza ca nu am fereastra (lumina naturala).

****

Ptr deschiderea unui cabinet de cardiologie trebuie obligatoriu OSCILOMETRU (care nu se mai fabrică).

****

Altcineva: Am o frizerie de 17 m pătrați, o cameră adică și m-au pus sa pun 2 chiuvete. Mai am scafa de spălat la par și încă o chiuvetă în baie, deci 4 surse de apa intr-o camera… de ce?! e absurd. Asta cere DSP-ul.

****

În Arad, 10.000 lei amendă la o patiserie, pentru că nu era înregistrat cântarul pe BRML online – Biroul Român de Metrologie Legală. Cântar cu metrologie, în garanție, cântărea bine, era folosit in spate, doar la rețetar. Amenda a fost anulată în instanță, dar soră-mea (proprietara patiseriei) a decis că e mai bine să închidă și a plecat la muncă în Germania.

Nu regretă nicio clipă că a plecat.

Articol din categoria: ACTUALITATE

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  România nu e o țară, e o chestie

  5
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Cum mi-ar spune prietenul meu antenist: “aici nu se vrea băi c*ie, fiecare-i pentru el”. Mă întristez când vorbesc cu el, deoarece eu nu mi-am pierdut încă și ultima rămășiță de speranță.
  Îi înțeleg punctul său de vedere, el e acolo, eu observ de departe. El se lovește zi de zi de astfel de kkturi, are ceva “bizniz” mic, i se dă mereu la gioale și preferă să stea în semi-gri, ca mai tot afaceristul mărunt din România. Problema e că o țară puternică, fix pe ăștia mărunți ar trebui să-i ajute să iasă la suprafață. Cu ei se poate distribui bunăstarea în afara marilor orașe (așa cum e și prin Europa de Vest).

  Oricum, trebuie să admitem că vorbim degeaba. Ne exersăm imaginația, nimic mai mult. Politica românească este ticsită de interlopi. Faptul că încă funcționează țara, este doar rezultatul câtorva oameni bine pregătiți, care-s prin “background” și-și bat capul cu diverse funcții. Acestia, din păcate, sunt insuficienți, super obosiți și măcinați de atâta negativism din societate.

  Nici eu n-aș fi tare fericit la job, dacă aș avea în fața mea un șef mediocru, numit pe criterii îndoielnice. Cam așa-i la stat. Oricât de bun profesionist ai fi, te uiți deasupra ta în organigrama și vezi ceva sumbru, ce nu poate fi urmat. Când nu mai ai în fața ta un model demn de urmat, ți se Închide orizontul și începi să simți că faci ceva greșit cu viața ta.

  4
  0
 3. #3 Comentariu nou

  „Buna teara ,rea tocmeala”! Nu am fost implicat in afaceri ,dar am avut contacte cu afaceristi de tot soiul. si mici si mari.Si e adevarat ca daca nu ai un „Dumnezeu”oricit de mic prin multimea de structuri te „maninca gaia”. Lucram pentru un cabinet veterinar ( PFA) si intr-o saptamina au avut 10 controale , unele repetindu-se. Cred ca au mituit pe careva si au fost lasati in pace ulterior.Plus altele…..Dar vad ca d-l Petreanu expune deja unele . Chiar hilare. Ca ca aia cu soferii plecati in curse internationale si „nesemnind”zilnic in condica de prezenta.Asa a ajuns TARA NOASTRA .Ne conduc progeniturile fostilor „apsolventi”de la Stefan Gheorghiu si niste neica nimeni cu o „coada”de faculta ,gen preshul JohanniSS sau „apsolventi”de Bioterra , Spi(r)tu Haret , Ovidius , de West , cu mentiunea ca la ultimile doua se practica si „invatamintul cu frecventa redusa (IFR)”Adica dai banul si dupa un an si jumatate primesti prin posta romana sau curierat o diploma. Diploma echivalata cu cea a celor ce-si tocesc coatele prin cele aule 5-6 ani….Scuze pentru poliloghie, dar m-am saturat de analfabetii functional care ne „conduc”.

  6
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.