Conu Leonida în milioane de chipuri

Dependența de pomeni de la stat îngroapă România

Deceniile de comunism – fie cel veritabil, pur și dur, de dinainte de 1989, fie cel mascat în capitalism de stat de după – au transformat o bună parte din neamul ăsta într-o adunătură de pomanagii ce se consideră permanent îndreptățiți să primească ceva de la stat, să li se dea – sporuri peste sporuri, pensii speciale, subvenții, gratuități, vouchere, orice, dar ceva să fie. E-un jaf generalizat, free-for-all pe banul public, care parcă-i madame Hortense din Zorba, muribundă, căreia îi smulge „comunitatea” până și cearceafurile de sub ea, pe patul de moarte.

Și ce răcnete, și ce vaiete când cineva se-atinge de pomenile de la stat!

Mințile-s atât de încleiate de meteahna consumului de pomeni încât se rostesc, cu convingere, avertismente apocaliptice – „păi dacă se taie voucherele de vacanță, o să dea faliment hotelierii”, sau „măcar cu gratuitățile pentru studenți la CFR mai primea și CFR bani din decontări, ca să nu dea faliment”. Bravo. Dar n-ați vrea să se dea bani de la stat pentru tot, ca să nu dea nimeni faliment? Ce simplu era, nu? Cum de nu s-a mai gândit nimeni la asta după falimentul sistemului comunist?

Dacă spui că e plin de asistați social în România, îți sar neomarxiștii-n cap, că mistifici realitatea, că-s doar o mână de oameni săraci lipiți, care n-au după ce bea apă.

Păi nu la acei cetățeni nefericiți mă refer, care merită solidaritatea și ajutorul nostru, ci la cel puțin jumătate din locuitorii Bucureștiului, de pildă, care primesc apă caldă și căldură la preț subvenționat, chiar dacă venitul mediu din capitala României a depășit media europeană. Sau la bucureștenii care merg cu metroul la preț subvenționat din taxele plătite de restul românilor – pentru că de ce să nu susțină contribuabilii din cel mai sărac județ al României asistații social din cel mai bogat oraș al României, de pildă? Sau la angajații din primăriile în care angajații și-au stabilit salarii mai mari decât toate taxele și impozitele pe care le plătesc localnicii, ceea ce anulează însuși sensul existenței unor administratori ai comunității. Sau la amploaiații din birourile administrației de stat care, pe lângă salarii, primesc un purcoi de sporuri fără justificare morală sau legală, și care țipă acum că li se taie cellălalt bonus, adică voucherele de vacanță.

Dar nu primești salariu pentru ce muncești? De ce nu-ți cumperi vacanțe din salariu?

Nici măcar nu e vorba de banii cheltuiți cu astfel de pomeni. E o chestiune de principiu. Vrei mai mult? E perfect în regulă și e foarte bine să vrei mai mult. Dar pentru asta, muncește mai mult, sau mai eficient, sau mai inteligent, sau toate deodată. Pomenile vopsite-n sporuri, vochere, subvenții și gratuități nu aduc prosperitate, ci inegalitate și discriminare.

Conu’ Leonida a lui Caragiale e încă printre noi, repetat în milioane de chipuri:

Conu Leonida față cu reacțiunea, scena I:

EFIMIȚA: Adică, zău, bobocule, de! eu, cu mintea ca de femeie, pardon să te-ntreb și eu un lucru: ce procopseală ar fi și cu republica?
LEONIDA (minunat de-așa întrebare): Ei! bravos! ș-asta-i bună! Cum, ce procopseală? Vezi asta-i vorba: cap ai, minte ce-ți mai trebuie? Apoi, închipuiește-ți dumneata numai un condei, stăi să-ți spui: mai întâi și-ntâi că dacă e republică, nu mai plătește niminea bir…
EFIMIȚA: Zău?
LEONIDA: Zău… Al doilea că fieștecare cetățean ia câte o leafă bună pe lună, toți într-o egalitate.
EFIMIȚA: Parol?
LEONIDA: Parol… Par egzamplu, eu…
EFIMIȚA: Pe lângă pensie ?
LEONIDA: Vezi bine; pensia e bașca, o am după legea veche, e dreptul meu; mai ales când e republică, dreptul e sfânt: republica este garanțiunea tuturor drepturilor.
EFIMIȚA (cu toată aprobarea): Așa da.
LEONIDA: Și al treilea, că se face și lege de murături.
EFIMIȚA: Cum lege de murături ?
LEONIDA: Adicătele că nimini să nu mai aibă drept să-și plătească datoriile.
EFIMIȚA (crucindu-se cu mirare): Maică Precistă, Doamne! apoi dacă-i așa, de ce nu se face mai curând republică, soro ?
LEONIDA: Hei! te lasă reacționarii, d-le ? Firește, nu le vine lor la socoteală să nu mai plătească niminea bir! e aproape de mintea omului: de unde ar mai mânca ei lefurile cu lingura?
EFIMIȚA: Așa e… da’… (reflectând mai adânc) un lucru nu-nțeleg eu.
LEONIDA: Ce lucru?
EFIMIȚA: Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetățenii leafă?
LEONIDA (în luptă cu somnul): Treaba statului, d-le, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…
EFIMIȚA (lămurită): Așa da… vezi, mie nu-mi dădea-n gând. (după o pauză de reflecție) Ce bine ar fi! Unde dă Dumnezeu odată să o mai vedem ș-asta, republica!

Articol din categoria: REVOLTĂ

23 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  3
  2
 2. #2 Comentariu nou

  Stii care-i durerea? Cei de care te lovești, lucrători la stat, au de cele mai multe ori impresia ca sunt în deplina măsura sa se poarte execrabil cu “clienții”. Pe modelul “spune bah milogule, tu ce treaba ai pe la noi?”.

  Uite, eu fiind plecat din tara sunt nevoit sa apelez la mama mea sa se duca pe la diverse ghișee (e.g. mândrul nostru ANAF). Ultima data a venit săraca aproape plângând ca a luat-o un cretin peste picior si i-a vorbit in doi peri.

  Practic te duci acolo si te lovești de un zid, apoi ti se mai varsa si un lighean de laturi reci pe cap. Realizezi puterea lor si neputința noastra.

  21
  2
 3. #3 Comentariu nou

  Acum câteva zile a trebuit să interacționez cu niste angajați de la stat, diferenta de interactiune cu angajații la stat și privat în decurs de 30 minute: cea de la stat -taxe locale cu un sictir pe ea, apoi am trecut pe la omv să plătesc niste facturi, doamna foarte politicoasă, să aveți o zi bună la final, repet nu am cumparat nimic din benzinarie ci mi-a făcut un serviciu.

  11
  2
 4. #4 Comentariu nou

  Exact la Conu’ Leonida ma gandeam ieri atunci cand s-a revoltat multa lume referitor la voucherele de vacanta si la scoaterea gratuitatii pentru calatoriile nelimitate ale studentilor. Al naibii Nenea Iancu…..

  7
  2
 5. #5 Comentariu nou

  Pe langa salarii si zeci de sporuri, unele mai ciudate decat altele, am mai identificat o problema:

  -toate structurile mari – ministere, companii mari de stat – si-au dezvoltat separat de structurile centrale retele paralele prin care sunt prestate servicii strict catre angajatii lor.

  Exemple:

  -avem policlinici si spitale separate in cadrul Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI – ului, si poate altele de care nu stiu eu.
  Inteleg, sa existe un spital destinat special ingrijirii personalului militar ranit in teatrele de razboi, care sa fie deservit de cadre medicale gradate, dar la noi s-a mers prea departe. Ba mai mult, angajatii MI au o casa de asigurari de sanatate separata – celebra OPSNAJ.

  -avem numeroase unitati de turism in tara ce apartin ministerelor, companiilor si altor structuri.
  MI are 2 hoteluri la mare – unul in Mamaia si unul in Venus, mai are un hotel in Ocna Sugatag, un hotel in Brasov, un hotel in Predeal – asta sunt cele de care stiu eu si in care am si fost cazat – sigur sunt multe altele.
  Banca Nationala are un hotel super luxos in Paltinis si parca o vila la mare – nu sunt sigur.
  Toate aceste unitati de cazare au preturi simbolice atat la cazare cat si la masa.

  8
  1
  • #6 Comentariu nou

   Cumnatul meu a murit într-un spital ” militar” în momentul în care a fost o ” urgenta” cu mai mulți soldați americani parașutați in bălării, deoarece nu a mai avut sprijin medical…
   Decât.

   0
   0
 6. #7 Comentariu nou

  Activez în zona privată, fără interferențe cu statul. S foarte curios să citesc comentariile. 🙂

  2
  2
 7. #8 Comentariu nou

  Sporurile sunt niste exceptii. Iar exceptiile sunt abuzate intr-un hal fara de hal. Doamna de la apele romane a fost „detasata” – alt exemplu de exceptie abuzata.
  Legile sunt pentru noi, exceptiile pentru ei. Suntem o natie la care „esentialii” si „exceptiile” au suferit niste mutatii mai ceva ca tulpina de sarscov2.

  10
  1
 8. #9 Comentariu nou

  Traiesc de ceva vreme in Viena si desi merg rar cu metroul, de fiecare data cand o fac, nu pot sa nu-mi aduc aminte de starea jalnica a metroului romanesc… Metroul romanesc e imaginea (una din ele) a coruptiei, a nesimtirii, a prostiei, a nepasarii. Cu interlopul ala comunist din sindicat, de cand lumea… e incredibil. Cu magazinele alea rupte din alta lume… cu patiseriile alea insalubre, cu ce vreti voi… Toate astea… cu girul tuturor guvernelor… Nu imi fac sperante ca cei de acum vor schimba ceva… Si mai e o problema… Cu putin sub 50 de centi o calatorie… mi-e teama ca asa vor ramane lucrurile multi ani de aici incolo… Nu inteleg cum mafiotii aia din sindicat nu fac magazine decente, patiserii, brutarii… si se limiteaza la mizeriile alea de magazine cu chiloti expusi pe umerase… ar putea sa faca o gramada de bani… sa schimbe cu totul atmosfera din mormantul ala… numit metrou. Nu inteleg cum nu se revolta nimeni…

  11
  2
  • #10 Comentariu nou

   @Alex
   De cand traiesti la Viena se pare ca ai uitat, in Romania, inca pe vremea lu’ nea’ Nicu, pana si francezii care au venit sa construiasca fabrica Citroen au invatat ca „merge si asa”!
   Si daca merge si asa, de ce sa cheltuim bani ca sa facem ceva civilizat?

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Uitasem principala diferenta intre metroul din Bucuresti si cel din Viena:
   Statiile de metrou din Bucuresti sunt marcate cu ‘M’, cele din Viena sunt marcate cu ‘U’.
   Prin urmare sunt doua lucruri DIFERITE.

   0
   0
 9. #12 Comentariu nou

  Daca domnul prim ministru are c….. (curaj, ce ati crezut?) ar putea incepe prin lasarea catorva localitati sa intre in faliment … si pe urma sa fie restructurate ca si firmele care intra in faliment (oameni dati afara, eficientizarea operatiunilor, etc.)
  Puterea exemplului ar fi foarte tare, multe administratii locale ar avea ceva mai multa grija la finante … si uite asa schimbi putin in administratia publica locala.
  Pe urma sunt sigur ca 90% din sporuri nu pot fi justificate. E simplu sa demontezi aberatiile astea, doar curaj iti trebuie: tot ce este descris in fisa postului este platit prin salariu de baza. Sporuri doar pentru ture de noapte si ore suplimentare. Scrie in fisa postului ca trebuie sa ai anumite competente si ca ai anumite riscuri in postul respectiv -atunci de ce sa-i dai spor? … pt ca respecta fisa postului? Nu visez ca statul ar fi in stare sa creeze un sistem de bonusuri anuale legate de performanta reala …
  Ca ultim punct –> domnul prim ministru trebuie sa inteleaga ca s-au aliniat astrele pentru a putea face reformele astea. Suna cinic, dar avand un deficit atat de mare in spate, o economie in recesiune + o pendemie de gestionat, poate da cu pumnul in masa pentru ca cei care traiesc mai bine decat e corect (decat valoarea pe care o aduc in societate) sa plateasca si ei pentru redresarea asta.

  7
  3
  • #13 Comentariu nou

   Din pacate, domnul prim ministru a dezaliniat astrele. Azi, gigi 24 a anunțat că tăierea sporurilor (multe nesimtite) se amână pentru ca vor sa studieze cecpatesc bugetari cu salarii mici daca le taie sporurile. Eu cred ca actualii guvernanți, cu toată alinierea statelor, o lălaie cu reforma. Prin asta le da timp eșaloanele 2 și 3 din ministere, pesedisti din tata in fiu, să se reorganizeze și să le futizeze toate reformele.

   0
   0
 10. #14 Comentariu nou

  Salutare!
  Asta ma intrebam si eu, oare de ce acest premier nu are C…, dar ceva sanatos, cat alea de la taur, cu tot riscul elecoral.
  Adica la pensionari le poti bloca pensia, ingheta, etc. dar nu la toti, doar la aia fraieri care nu sunt organizati ca la metrou cu sindicat, si oricum voteaza cu pesede de obicei.
  In schimb cand vinde vorba de sporuri, de pensii speciale, de bugete pe ministere importante, mersul piticului si ciocul mic.
  Mda, se pare ca la stat este cel mai bine si macar astia de ies la vot ca nu le afecteaza nimeni bunastarea, tot o pui de o guvernare.
  Cum spunea, s-a nascut speranta si a ajuns premier in partidul dulapului!

  Dezamagit maxim si frustrat maxim din cauza trantorilor de la stat!

  5
  0
 11. #15 Comentariu nou

  Degeaba ne plângem.Majoritatea românilor nu a vrut nici o schimbare.Pentru ei este în regulă să dai și să ei șpagă , să-ți angajezi neamurile habarniste la stat pe viață , să ei un salariu și cât mai multe sporuri dar să nu miști un deget pentru asta, să fii mârlan și tupeist cu cei care îți platesc salariul.Aici mă refer la generațiile actual vârstnice care aveau în jur de 30 de ani în 89 și care nu au vrut să schimbe ceva timp de 31 de ani.

  3
  0
  • #16 Comentariu nou

   Permite-mi sa te contrazic!
   1. Toti romanii sunt cam in aceeasi oala, nu sunt mari diferente intre generatiile educate inainte si dupa ‘lovilutie’.
   Cati tineri sunt care nu au luat Bacalaureatul in ultimul deceniu? Crezi ca au alta mentalitate decat generatia pe care o pomenesti tu?
   2. Toti romanii vor schimbarea, cu conditia sa nu-i afecteze pe ei.
   Crede cineva ca profesorii nu ar dori schimbarea sistemului medical?
   Poate crezi ca medicii nu vor schimbarea invatamantului, sau ca le place sa-si rupa masinile in gropile de pe DN, sau ca nu le-ar placea sa faca 2 ore Bucuresti – Brasov vinerea seara? Si tot atata Brasov – Bucuresti luni dimineata!
   Chiar crezi ca cei din administratie adora sa dea spaga la medici?

   0
   0
 12. #17 Comentariu nou

  Stii care e buba si mai mare Vlad? si pe care nimeni nu o remarca p-aici? Ca toate aceste metehne incep sa fie aplicate si la multinationale din ce in ce mai pe fata asa fara pic de rusine. Cazul de la Apele Romane se regaseste absolut peste tot in orice firmulita privata mai mica sau mai mare si cu toate astea ipocrizia este la ea acasa la noi aici. Poporul asta are niste proverbe foarte dure dar adevarate: Pestele de la cap se impute si se curata de la coada, Capul plecat sabia nu-l taie, Sa moara si capra vecinului si multe altele, care ne definesc pana in maduva oaselor. Din pacate astia suntem si trebuie sa traim cu asta. Bafta

  2
  3
  • #18 Comentariu nou

   Vasile, vezi că faci o confuzie măreață: Apele Române papă bani de la bugetul de stat, ăla la care contribuim toți, pe când o multinațională își administrează propriile fonduri, adică mai pe românește face ce vrea cu banii ei.

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   Vlad Vlădoiu, am vorbit strict de bani. Nu este normal ca statul să cheltuie/aloce discreționar banii pe care îi adună de la populație prin taxe, impozite, accize după cum bate vântul politic prin țară. Și da, este perfect corect ca o companie privată să face ce vrea ea cu banii ei, în limitele legalității. Nu este normal ca un animal politic să își numească forțat protejata pe un post într-o instituție a statului, pe bani de la bugetul de stat. Și da, e treaba companiei private ce persoane numește unde și pe ce posturi – economia și piața liberă vor regla derapajele sau deciziile incorecte.
   Referitor la comportamentul unei companii private față de angajați/clienți – dacă are un comportament corect, mai mult ca sigur va supraviețui pe piața concurențială. Are o atitudine de vătaf pe plantație – dispare în scurt timp. Ești angajat într-o companie care are un comportament incorect față de angajați/clienți? Cred că nu ai făcut alegerea cea mai isteață referitoare la carieră/sursă de venituri și e timpul să cauți altceva.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   @ Vlad Slăvoiu – de acord, ai dreptate cu ultima parte.

   0
   0
 13. #21 Comentariu nou

  Pe lista dvs. de asistati sociali ar trebui inclusi si IT-istii, care nu platesc impozit pe venit/salar. Ei de fapt sunt printre cei mai mari asistati sociali din Romania.

  3
  3
 14. Nu e vina statului că patronii trag pentru bunăstarea lor și nu își plătesc angajații mai bine, însă slaba calificare și lipsa pregătirii teoretice și practice duc aici, în toată lumea civilizată este așa. Da, sunt de acord că la stat sunt mulți dintre angajați la fel de slab pregătiți şi plătiți mult mai bine, sunt multe sporuri care aduc venituri exorbitante și nemeritate. Dar unde în lumea astea angajații de la stat produc venituri??? În mediul privat, dacă ești calificat și ești pe meserie poți cere bani buni, trebuie doar să ceri şi să alegi ce e mai bine pentru tine.

  0
  1
 15. Unor „economisti” din Vest le-a dat prin cap exact asta: sa ceara BCE sa anuleze datoriile publice…
  https://www.libremercado.com/2021-02-05/narbona-nacho-alvarez-psoe-podemos-firman-documento-bce-condone-300000-millones-deuda-espana-6705807/

  0
  0